Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 120 din 28 martie 2023  privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 364/2016 pentru aprobarea Normelor privind gestionarea sistemului autorizaţiilor de plantare a viţei-de-vie pentru struguri de vin    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 120 din 28 martie 2023 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 364/2016 pentru aprobarea Normelor privind gestionarea sistemului autorizaţiilor de plantare a viţei-de-vie pentru struguri de vin

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 358 din 27 aprilie 2023
    Văzând Referatul de aprobare al Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole nr. 595 din 16.03.2023,
    ţinând cont de prevederile:
    - Regulamentului nr. 2.117/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului din 2 decembrie 2021 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole, a Regulamentului (UE) nr. 1.151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare, a Regulamentului (UE) nr. 251/2014 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea şi protejarea indicaţiilor geografice ale produselor vitivinicole aromatizate şi a Regulamentului (UE) nr. 228/2013 privind măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea regiunilor ultraperiferice ale Uniunii;
    – Regulamentului delegat (UE) nr. 273/2018 al Comisiei din 11 decembrie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte sistemul de autorizaţii pentru plantările de viţă-de-vie, registrul plantaţiilor viticole, documentele însoţitoare şi certificarea, registrul de intrări şi de ieşiri, declaraţiile obligatorii, notificările şi publicarea informaţiilor notificate, de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte controalele şi sancţiunile relevante, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 555/2008, (CE) nr. 606/2009 şi (CE) nr. 607/2009 ale Comisiei şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 436/2009 al Comisiei şi a Regulamentului delegat (UE) 2015/560 al Comisiei, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 274/2018 al Comisiei din 11 decembrie 2017 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte sistemul de autorizaţii pentru plantările de viţă-de-vie, certificarea, registrul de intrări şi de ieşiri, declaraţiile obligatorii şi notificările, de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte controalele relevante şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/561 al Comisiei, cu modificările ulterioare;
    – Regulamentului delegat (UE) 2022/2.566 al Comisiei din 13 octombrie 2022 de modificare şi rectificare a Regulamentului delegat (UE) 2018/273 în ceea ce priveşte sistemul de autorizaţii pentru plantări de viţă-de-vie,

    în temeiul prevederilor art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Anexa la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 364/2016 pentru aprobarea Normelor privind gestionarea sistemului autorizaţiilor de plantare a viţei-de-vie pentru struguri de vin, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 231 din 29 martie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) autorizaţia pentru plantări noi - se acordă solicitanţilor pentru înfiinţarea unei plantaţii de viţă-de-vie pentru struguri de vin, precum şi pentru plantaţiile care au fost înfiinţate în scop experimental, pentru colecţiile de soiuri de viţă-de-vie constituite în scopul conservării resurselor genetice sau pentru plantaţiile înfiinţate pentru viţă-mamă pentru altoi, în cazul în care se doreşte comercializarea produselor vitivinicole obţinute de pe aceste suprafeţe, la sfârşitul perioadei experimentale, la sfârşitul perioadei de menţinere a colecţiilor de soiuri sau la sfârşitul perioadei de producţie a plantaţiilor de viţă-mamă pentru altoi, în limita procentului de 1% din suprafaţa totală cultivată efectiv cu viţă-de-vie şi stabilită la data de 31 iulie a anului precedent;"

    2. La articolul 3, după litera n) se introduce o nouă literă, litera o), cu următorul cuprins:
    "o) colecţie de soiuri de viţă-de-vie - o parcelă viticolă plantată cu mai multe soiuri de viţă-de-vie pentru vin unde fiecare soi nu numără mai mult de 50 de plante."

    3. La articolul 4, alineatele (2) şi (10) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Structura cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic vitivinicol din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este responsabilă pentru certificarea suprafeţelor defrişate, certificarea plantării/ replantării viţei-de-vie, certificarea modificării datelor unei parcele viticole şi certificarea înscrierii în R.P.V. a parcelelor nou-plantate în urma unor măsuri de expropriere în interes public şi a plantaţiilor înfiinţate în scop experimental, a colecţiilor de soiuri de viţă-de-vie constituite în scopul conservării resurselor genetice sau a plantaţiilor înfiinţate pentru viţă-mamă pentru altoi în vederea comercializării produselor vitivinicole obţinute.
    ....................................................
(10) Certificarea înscrierii în R.P.V. a plantaţiilor înfiinţate în scop experimental, a colecţiilor de soiuri de viţă-de-vie constituite în scopul conservării resurselor genetice sau a plantaţiilor înfiinţate pentru viţă-mamă pentru altoi în vederea comercializării produselor vitivinicole obţinute se realizează de către structura cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic vitivinicol, cu avizul inspectorului O.N.V.P.V., în baza unei cereri de înscriere în R.P.V., al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1a."

    4. La articolul 18^2, partea introductivă şi litera a) ale alineatului (1) şi alineatul (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 18^2
    (1) Pentru acordarea unei autorizaţii pentru plantări noi în cazul plantaţiilor înfiinţate în scop experimental, al colecţiilor de soiuri de viţă-de-vie constituite în scopul conservării resurselor genetice sau al plantaţiilor înfiinţate pentru viţă-mamă pentru altoi, în cazul în care se doreşte comercializarea produselor vitivinicole obţinute la sfârşitul perioadei experimentale, la sfârşitul perioadei de menţinere a colecţiilor de soiuri sau la sfârşitul perioadei de producţie a plantaţiilor de viţă-mamă pentru altoi, cererea prevăzută la art. 18 trebuie să fie însoţită de următoarele documente:
    a) o copie după notificarea prealabilă depusă la începutul experimentului/perioadei de cultură a colecţiilor de soiuri de viţă-de-vie constituite în scopul conservării resurselor genetice/perioadei de cultură a plantaţiilor de viţă-mamă pentru altoi;
    ....................................................
    (3) Înscrierea în R.P.V. a plantaţiilor înfiinţate în scop experimental, a colecţiilor de soiuri de viţă-de-vie constituite în scopul conservării resurselor genetice sau a plantaţiilor înfiinţate pentru viţă-mamă pentru altoi, în cazul în care se doreşte comercializarea produselor vitivinicole obţinute de pe aceste suprafeţe la sfârşitul perioadei experimentale, la sfârşitul perioadei de menţinere a colecţiei de soiuri sau la sfârşitul perioadei de producţie a plantaţiilor de viţă-mamă pentru altoi, se va face pe baza unei cereri de înscriere în R.P.V."

    5. La articolul 19, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) plantaţiile destinate constituirii de colecţii de soiuri de viţă-de-vie în scopul conservării resurselor genetice ale soiurilor de viţă-de-vie care sunt tipice pentru o anumită regiune viticolă, în suprafaţă de maximum 2 hectare."

    6. La articolul 20, alineatele (1), (2) şi (4)-(6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    (1) Plantarea sau replantarea suprafeţelor destinate unor scopuri experimentale, constituirii de colecţii de soiuri de viţă-de-vie în scopul conservării resurselor genetice sau plantările de viţă-mamă pentru altoi se fac cu condiţia notificării prealabile a consilierilor cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic vitivinicol şi a inspectorilor O.N.V.P.V.
    (2) Notificarea trebuie să conţină informaţii cu privire la suprafaţă şi la perioada în care va avea loc experimentul, la perioada pe care se va menţine colecţia de soiuri de viţă-de-vie, respectiv perioada de producţie a plantaţiilor de viţă-mamă pentru altoi.
    ..................................................
    (4) Produsele vitivinicole obţinute de pe suprafeţele destinate unor scopuri experimentale, de pe suprafeţele destinate constituirii de colecţii de soiuri de viţă-de-vie în scopul conservării resurselor genetice sau din plantaţiile de viţă-mamă pentru altoi pot fi comercializate în perioadele prevăzute la alin. (2) şi (3) în cazul în care se consideră că nu există niciun fel de riscuri de perturbare a pieţei.
    (5) La sfârşitul perioadei experimentale, al perioadei de menţinere a colecţiei de soiuri de viţă-de-vie în scopul conservării resurselor genetice sau la sfârşitul perioadei de producţie a plantaţiilor de viţă-mamă pentru altoi, producătorul trebuie să defrişeze suprafaţa respectivă pe cheltuiala proprie.
    (6) Dacă la sfârşitul perioadei experimentale, al perioadei de menţinere a colecţiei de soiuri de viţă-de-vie în scopul conservării resurselor genetice sau la sfârşitul perioadei de producţie a plantaţiilor de viţă-mamă pentru altoi producătorul hotărăşte să comercializeze produsele vitivinicole obţinute de pe această suprafaţă, trebuie să obţină o autorizaţie de plantări noi sau o autorizaţie de replantare/replantare provenită din conversie pentru suprafaţa respectivă."

    7. Anexa nr. 1a se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Petre Daea

    Bucureşti, 28 martie 2023.
    Nr. 120.
    ANEXA 1

    *) Anexa este reprodusă în facsimil.
    (Anexa nr. 1a la norme)
    CERERE
    de înscriere în R.P.V. a plantaţiilor înfiinţate în scop experimental,
    a plantaţiilor destinate constituirii de colecţii de soiuri de viţă-de-vie în scopul
    conservării resurselor genetice şi a plantaţiilor înfiinţate pentru viţă-mamă
    pentru altoi în vederea comercializării produselor vitivinicole obţinute

┌────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┬─────────────────────────┐
│Direcţia pentru Agricultură │Cerere de înscriere în R.P.V. │Înregistrare D.A.J. │
│Judeţeană .................... │ │Nr. ............ │
├────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┴─────────────────────────┤
│ │B. Inspectoratul teritoriala al O.N.V.P.V.: │
│A. Adresa exploataţiei: │În urma verificării şi examinării caracteristicilor parcelelor │
│ │viticole prevăzute la lit. D/E, cererea se avizează favorabil/ │
│ │nefavorabil^1). │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Judeţul ......................... │Satul/Localitatea ........................ │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comuna/Oraşul .................... │Data ................. │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Satul/Localitatea │Semnătura ................. Ştampila .............. │
│........................ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cod poştal │ │
│............................. │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Podgoria │ │
│................................ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Centrul viticol │ │
│......................... │ │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Arealul delimitat pentru DOC/IG │ │
│............................ │ │
├────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│C. Datele personale ale cultivatorului parcelelor viticole: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CNP/CUI/CIF ..................................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele .................................. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Denumirea .................................................. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Telefon ................................ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fax ........................, e-mail ......................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Judeţul ........................... comuna/oraşul │
│....................................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Satul/localitatea ........................... str. ..................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│bd. .................................... nr. ............ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│bl. ........., sc. ............., ap. .........., sectorul ................. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Tip exploataţie: │
│[ ] exploatare directă; [ ] arendă; │
│[ ] concesiune; [ ] închiriere; [ ] altele │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│D. Caracteristici ale plantaţiei de viţă-de-vie plantate │
├────┬─────────┬─────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬────────────┬──────┬─────────┬─────────┤
│ │ │ │Nr. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │parcelă │ │ │ │ │ │Tipul de │Suprafaţa│
│CNPV│Nr. tarla│Nr. │cadastrală│Soiul/ │Destinaţia│Producţia│Distanţa de │Nr. │conducere│(cu două │
│^2) │(poligon)│bloc │/Nr. │Soiurile │producţiei│medie │plantare │butuci│- spalier│zecimale)│
│ │ │fizic│topografic│în % │ │- kg/ha -│(m) │ │- araci │- ha - │
│ │ │ │/Nr. │ │ │ │ │ │- liber │ │
│ │ │ │cadastral │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼───────┬────┼──────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │Între │Pe │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │rânduri│rând│ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼───────┼────┼──────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────┴─────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴───────┴────┴──────┴─────────┴─────────┤
│Total suprafaţă: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│E. Semnătura cultivatorului parcelei viticole: │
│Data ...................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│F. Consilierul cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic │
│vitivinicol │
│Prezenta cerere fiind examinată şi verificată, plantaţia de viţă-de-vie cu o │
│suprafaţă de ............. hectare, ale cărei caracteristici figurează la lit. │
│D, este autorizată în baza Autorizaţiei de plantări noi/replantare/replantare │
│provenită din conversie nr. ........./............. sau respinsă în baza │
│următoarelor motive: │
│........................................................................ │
│Numele şi prenumele: │
│Data .................. Semnătura ................ Ştampila ................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│G. Viţe altoite furnizate de pepinieră: categoria biologică ................... │
│Denumirea pepinierei/Reprezentant autorizat ....................... │
│Provenienţa: Ţara ........................., │
│Judeţul ......................., oraşul/comuna ..............., satul │
│....................., │
│cod poştal ..................., str. .................... nr. ....., telefon │
│................ fax ............., │
│e-mail ........................... │
│Numărul de viţe altoite furnizate ...................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│H. În scopul înscrierii în R.P.V., declar că activitatea de plantare a │
│viţei-de-vie s-a încheiat în ziua de ........ luna ........... anul │
│............. şi solicit înscrierea în R.P.V., │
│ziua ........... luna .......... anul ............. │
│Semnătura cultivatorului .................................. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│I. Consilierul cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic │
│vitivinicol │
│Plantaţia de viţă-de-vie cu o suprafaţă de .......... hectare ale cărei │
│caracteristici sunt detaliate la lit. D şi în conformitate cu specificaţiile │
│lit. F se înscrie/nu se înscrie în R.P.V. │
│Numele şi prenumele: │
│Data .................... Semnătura ................ Ştampila │
│.................. │
│Această înscriere poate fi anulată dacă inspecţiile ulterioare dovedesc că │
│plantaţia de viţă-de-vie nu corespunde datelor completate. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│^1) A se tăia cu o linie acolo unde nu este cazul. │
│^2) Se va completa de către consilierul R.P.V. după operarea plantării în │
│R.P.V. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Acest formular va fi însoţit de autorizaţia de plantări noi/replantare/ │
│replantare provenită din conversie emisă pe numele cultivatorului parcelelor │
│viticole. │
│Acest formular va fi însoţit de documente care să ateste dreptul de proprietate │
│sau dreptul de exploatare a parcelelor viticole pentru care s-a făcut cererea │
│de plantare. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016