Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN Nr. 12 din 7 mai 1996  privind aprobarea   Instructiunilor nr. 7 din 7 mai 1996 cu privire la administrarea prudenta a portofoliului si la transparenta politicii de investitii a societatilor de administrare a investitiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN Nr. 12 din 7 mai 1996 privind aprobarea Instructiunilor nr. 7 din 7 mai 1996 cu privire la administrarea prudenta a portofoliului si la transparenta politicii de investitii a societatilor de administrare a investitiilor

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 100 din 17 mai 1996
În baza <>art. 13 alin. 2 din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori,
în conformitate cu <>Hotãrîrea Parlamentului României nr. 17/1994 ,

Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba <>Instrucţiunile nr. 7 din 7 mai 1996 cu privire la administrarea prudenta a portofoliului şi la transparenta politicii de investiţii a societãţilor de administrare a investiţiilor şi se dispune publicarea acestora în Monitorul Oficial al României.
ART. 2
Departamentul reglementarea pieţei şi intermediere financiarã, Departamentul supraveghere control ancheta, Secretariatul general şi Departamentul logistic vor asigura aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

PREŞEDINTELE COMISIEI NAŢIONALE A
VALORILOR MOBILIARE,
prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOC

<>INSTRUCŢIUNI Nr. 7 din 7 mai 1996
cu privire la administrarea prudenta a portofoliului şi la transparenta politicii de investiţii a societãţilor de administrare a investiţiilor

În temeiul art. 6, art. 21, art. 25 şi al art. 26-29 din Ordonanta Guvernului nr. 24/1993 privind reglementarea constituirii şi functionarii fondurilor deschise de investiţii şi a societãţilor de investiţii ca instituţii de intermediere financiarã, aprobatã prin Legea nr. 83/1994,
în conformitate cu prevederile <>art. 14 alin. 2 lit. g) din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori,
în baza <>Hotãrîrii Parlamentului României nr. 17/1994 ,

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare adopta urmãtoarele instrucţiuni:

ART. 1
În vederea asigurãrii unei transparente sporite, fondurile deschise de investiţii vor formula strategii de investire avînd ca obiectiv asigurarea unui anumit randament şi vor respecta în orice moment niveluri adecvate de diversificare prudenta a portofoliului pentru evitarea acumularilor excesive de risc în investiţiile lor.
ART. 2
Fondurile deschise de investiţii autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor dobîndi şi vor deţine investiţii cu încadrarea riguroasã în prevederile art. 26 din Ordonanta Guvernului nr. 24/1993 şi cu respectarea cerinţelor de diversificare prevãzute la art. 27 din ordonanta.
ART. 3
În scopul asigurãrii lichiditatii, fondurile deschise de investiţii vor menţine minimum 30% din valoarea totalã a activelor în numerar şi alte active lichide*) (mobilizabile în 15 zile). În categoria "Alte active lichide" se încadreazã depozitele bancare şi certificatele de depozit, cu condiţia diversificãrii prudente a acestora.
---------
*) Lichiditatea este capacitatea de a vinde sau de a cumpara rapid şi în volum mare un activ, fãrã ca preţul activului sa fie afectat substanţial.
ART. 4
Societãţile de administrare a investiţiilor nu au dreptul ca în contul fondului deschis de investiţii sa acorde împrumuturi sau sa acţioneze ca garant în numele unor terţe pãrţi şi nici sa investeasca în titluri sau active ce nu au fost calificate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ca instrumente de investiţii.
ART. 5
În termen de 6 luni de la data începerii tranzactionarii valorilor mobiliare în sistemul RASDAQ (piata electronica interdealeri), societãţile de administrare a investiţiilor vor ajusta portofoliul fondurilor deschise de investiţii administrate conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/1993 şi ale prezentelor instrucţiuni.
ART. 6
(1) Societãţile de administrare a investiţiilor vor mentiona pentru fiecare investiţie din portofoliul fondului deschis de investiţii administrat gradul de risc, ţinînd seama de urmãtoarea clasificare:
- risc 0 - numerar, disponibil în cont, titluri de stat (obligaţiuni şi bonuri de tezaur);
- risc scãzut (10%) - depozite bancare, certificate de depozit (cu condiţia diversificãrii prudente**);
- risc mediu (50%) - valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe supravegheate;
- risc ridicat (75%) - valori mobiliare emise de societãţi deschise, netranzactionate încã pe o piata supravegheatã;
- risc foarte ridicat (100%) - acţiuni şi obligaţiuni ale societãţilor închise şi alte active necalificate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ca instrumente de investiţii***).
(2) Fondurile deschise de investiţii vor calcula, în funcţie de structura portofoliului şi pe baza mediei aritmetice ponderate, un indice global de risc al fondului respectiv, incadrindu-se în una dintre urmãtoarele patru categorii:
- risc scãzut - pînã la 30%;
- risc mediu - între 30% şi 50%;
- risc ridicat - între 50% şi 75%;
- risc foarte ridicat - peste 75%.
(3) Gradul de risc al diferitelor categorii de active, precum şi categoria de risc a fondului deschis de investiţii se menţioneazã în prospect.
(4) Indicele global de risc al fondului deschis de investiţii se calculeazã lunar, iar schimbarea categoriei de risc conform clasificarii prevãzute la alin. (2) va fi transmisã la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare şi publicatã în presa.
--------------
**) Absenta diversificãrii şi bonitatea instituţiilor bancare pot antrena încadrarea acestor investiţii într-o categorie superioarã de risc. Pentru societãţile bancare aflate sub supravegherea Bãncii Naţionale a României va fi menţionatã clasificarea de risc ridicat.
***) Pentru fondurile care au la aceasta data investiţii în asemenea active.
ART. 7
(1) Toate prospectele de oferta publica de titluri de participare vor preveni investitorii potenţiali printr-o formula standard ca:
a) investiţiile în fonduri deschise de investiţii nu sînt depozite bancare, iar bãncile, în calitatea lor de acţionar al unei societãţi de administrare a investiţiilor sau ca membru iniţial al fondului, nu oferã nici o garanţie investitorului;
b) aprobarea prospectului de cãtre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare semnifica doar ca ofertantul s-a conformat obligaţiilor sale legale de publicare a informaţiilor cerute şi nu implica în nici un fel aprobarea sau aprecierea din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a calitãţilor investiţiei în valorile mobiliare ce urmeazã a fi oferite;
c) fondurile deschise de investiţii comporta nu numai avantajele ce le sînt specifice, dar şi riscul nerealizarii obiectivelor, inclusiv al unor pierderi pentru investitori, veniturile atrase din investiţie fiind, de regula, proporţionale cu riscul.
(2) Oricãrui investitor în titluri de participare i se va cere obligatoriu sa semneze pe formularul de subscriere ca a primit şi a citit prospectul.
ART. 8
(1) Orice anunţuri publicitare vor mentiona categoria de risc a fondului deschis de investiţii.
(2) Se interzice prezentarea în anunţurile publicitare a evoluţiei valorii activelor nete şi a valorii unitare a activului net pe perioade mai scurte de 6 luni, indicindu-se obligatoriu şi valorile cele mai mici înregistrate în cursul perioadei respective.
(3) Publicitatea prin intermediul televiziunii se va limita la menţionarea unor informaţii generale cu privire la fondul deschis de investiţii, ca de exemplu: denumirea, adresa, telefonul, fãrã nici un element de natura sa influenteze decizia investitorului.
(4) Publicitatea prin intermediul radioului va prelua informaţiile cerute conform Instrucţiunilor nr. 1/1996 ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
ART. 9
(1) Volumul minim al uni fond deschis de investiţii necesar pentru obţinerea autorizaţiei prealabile este diferenţiat în funcţie de numãrul membrilor iniţiali, astfel:
- 2-5 membri: 100 milioane lei;
- 6-15 membri: 250 milioane lei;
- 16-25 membri: 400 milioane lei;
- peste 26 membri: 700 milioane lei.
(2) Dovada privind vãrsarea sumelor menţionate la alin. (1) va fi prezentatã la data solicitãrii autorizaţiei prealabile a fondului deschis de investiţii de cãtre societatea de administrare a acestuia.
(3) La sfîrşitul perioadei de 60 de zile de la data autorizãrii prealabile, fondul deschis de investiţii trebuie sa respecte prevederile art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 24/1993.
ART. 10
Valoarea totalã a titlurilor de participare, care trebuie atinsa de cãtre un fond deschis de investiţii în termen de 60 de zile de la data autorizãrii prealabile de cãtre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, este de minimum 1 miliard lei.
ART. 11
(1) Capitalul subscris al unei societãţi de administrare a investiţiilor, integral vãrsat în forma bãneascã la înfiinţare, este de minimum 200 de milioane lei.
(2) Capitalul social al societãţii de administrare a investiţiilor va fi de minimum 2% din valoarea activelor nete administrate pentru ca societatea sa-şi poatã desfasura activitatea în mod eficient şi sa-şi onoreze obligaţiile.
(3) Vãrsarea diferenţei de capital se va face pe baza situaţiei activului net al fondului deschis de investiţii la data de 31 decembrie, dar nu mai tirziu de 31 ianuarie a anului urmãtor.
(4) Indiferent de valoarea activelor nete administrate, capitalul social al societãţii de administrare a investiţiilor nu va fi redus sub limita de 200 de milioane lei.
ART. 12
În cazul încãlcãrii normelor în vigoare care determina pierderi pe seama fondurilor deschise de investiţii, prejudiciile vor fi acoperite de cãtre societatea de administrare a investiţiilor.
ART. 13
Societãţile de administrare a investiţiilor deja autorizate se vor conformã prevederilor art. 11 din prezentele instrucţiuni în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni.
ART. 14
Membrii iniţiali ai unui fond deschis de investiţii sau mandatatii acestora în temeiul contractului de societate civilã, constituiţi în Consiliul de încredere al fondului, au urmãtoarele atribuţii:
- stabilirea obiectivelor investitionale, pe termen scurt, mediu şi lung;
- alegerea societãţii de administrare a investiţiilor, încheierea şi rezilierea contractului de administrare;
- stabilirea limitei maxime a comisioanelor ce se pot negocia cu societatea de administrare a investiţiilor, precum şi a limitei maxime a comisioanelor pe care societatea de administrare a investiţiilor o poate negocia cu societatea de depozitare;
- supravegherea şi controlul aplicãrii contractului de administrare, al respectãrii prevederilor legilor pertinente şi ale reglementãrilor şi instrucţiunilor emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
(2) Pentru activitatea prestatã, Consiliul de încredere al fondului poate primi o indemnizaţie stabilitã prin contractul de societate civilã şi prevãzutã în contractul de administrare a fondului deschis de investiţii.
ART. 15
(1) Societãţile de administrare a investiţiilor vor întocmi, vor publica şi vor transmite Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, precum şi investitorilor rapoarte trimestriale, semestriale şi anuale privind fondurile deschise de investiţii administrate. Rapoartele semestriale şi cele anuale vor fi certificate de cenzori externi independenţi.
(2) În situaţia publicãrii în presa a raportarilor periodice, acestea nu vor conţine alte informaţii decît cele cerute în rapoarte şi vor fi publicate numai la termenele prevãzute la art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 24/1993.
ART. 16
Rapoartele societãţilor de administrare a investiţiilor vor cuprinde în mod obligatoriu:
(1) În ceea ce priveşte obiectivele fondului deschis de investiţii:
* strategia urmatã de societatea de administrare a investiţiilor pentru atingerea obiectivelor;
* o trecere în revista a activitãţilor de investiţii desfãşurate de societate în perioada de raportare, cu referire la normele în vigoare, precum şi a situaţiei patrimoniale şi financiare a fiecãrei societãţi comerciale în care fondul deţine investiţii;
- schimbãrile semnificative în conţinutul prospectului în perioada la care se referã raportul;
- evoluţia valorii unitare a activului net de la constituirea fondului deschis de investiţii, evidentiind valoarea maxima şi minima;
- orice alta informaţie semnificativã care le-ar putea oferi investitorilor posibilitatea de a judeca în cunostinta de cauza evoluţia activitãţilor fondului în timpul acestei perioade şi rezultatul acestei activitãţi la sfîrşitul perioadei respective;
(2) raportul cenzorului extern independent asupra activitãţii fondului deschis de investiţii şi asupra realitãţii informaţiilor prezentate în raportul societãţii de administrare a investiţiilor;
(3) raportul Consiliului de încredere al fondului privind activitatea fondului deschis de investiţii;
(4) situaţii de raportare, dupã cum urmeazã:

Situaţia activelor şi a obligaţiilor fondului ........
la ............... (trimestru, semestru, an)
-------------------------------------------------------------------------------
|Începutul perioadei |Sfîrşitul perioadei |Diferenţe
| de raportare | de raportare |
Denumirea |--------------------|--------------------|--------------
elementelor |Valoarea | % |Valoarea | % |Valoarea| %
|(mil. lei)| |(mil. lei) | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
I. TOTAL ACTIVE | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
1. Valori mobiliare | | | | | |
din portofoliu | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
2. Disponibil în cont| | | | | |
curent | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
3. Depozite bancare | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
4. Numerar în | | | | | |
casierie | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
5. Valoarea altor | | | | | |
active calificate | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
6. Titluri calificate| | | | | |
ca instrumente de | | | | | |
investiţii | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
| | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
II. TOTAL OBLIGAŢII | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
1. Cheltuieli de emi-| | | | | |
siune şi publicitate| | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
2. Cheltuieli de | | | | | |
audit legal şi | | | | | |
contabil | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
3. Cheltuieli pentru | | | | | |
funcţionarea | | | | | |
Consiliului de | | | | | |
încredere al fondului| | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
4. Cheltuieli pentru | | | | | |
plata comisioanelor | | | | | |
societãţii de admi- | | | | | |
nistrare a investi- | | | | | |
tiilor, din care | | | | | |
sume pentru perfor- | | | | | |
mante suplimentare | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
5. Cheltuieli pentru | | | | | |
plata comisioanelor | | | | | |
datorate societãţii | | | | | |
de depozitare | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
6. Cheltuieli cu co- | | | | | |
misioanele datorate | | | | | |
societãţii de valori| | | | | |
mobiliare | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
7. Cheltuieli cu | | | | | |
dobinzi (art. 11) | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
8. Alte cheltuieli | | | | | |
aprobate | | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
| | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----
III. VALOAREA | | | | | |
ACTIVULUI NET (I-II)| | | | | |
----------------------|----------|---------|-----------|--------|--------|-----

Situaţia valorii unitare a activului net la data de ..........
-------------------------------------------------------------------------------
| Perioada | Perioada |
Denumirea elementelor | curenta | corespunzãtoare | Diferenţe
| | a anului |
| | precedent |
--------------------------------|------------|-------------------|-------------
Valoarea activului net | | |
--------------------------------|------------|-------------------|-------------
Numãrul de titluri aflate în | | |
circulaţie | | |
--------------------------------|------------|-------------------|-------------
Valoarea unitarã a activului | | |
net | | |
--------------------------------|------------|-------------------|-------------

Situaţia detaliatã a investiţiilor la data de .........
-------------------------------------------------------------------------------
| | |Dobinda |Scadenta|
| | Valori mobiliare |sau di- |(unde |
Denumirea |Emiten- |-----------|-----------|videndul|este |Va-
elementelor | tul |% aflate în|% deţinute |aferent |cazul) |loa-
| |circulaţie | de fond |titluri-| |rea
| | | | lor | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
TOTAL VALORI | | | | | |
MOBILIARE (CLASA) | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
- acţiuni | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
- obligaţiuni | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
- titluri de stat | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
- titluri derivate | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
- alte titluri | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
| | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
TOTAL DEPOZITE | | | | | |
BANCARE | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
- la ... luni | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
- | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
| | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
TOTAL ALTE ACTIVE | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
| | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
| | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
TOTAL INSTRUMENTE | | | | | |
DE INVESTIŢII: | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
- certificat de | | | | | |
depozit | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----
- bon de tezaur | | | | | |
----------------------|--------|-----------|-----------|--------|--------|-----

Situaţia sumelor luate cu împrumut de cãtre fond la data de .......
-------------------------------------------------------------------------------
Banca | Scopul împrumutului | Suma | Durata împrumutului | Dobinzi
----------|----------------------|-------|----------------------|--------------
| | | |
----------|----------------------|-------|----------------------|--------------
| | | |
----------|----------------------|-------|----------------------|--------------
| | | |
----------|----------------------|-------|----------------------|--------------

Situaţia deţinãtorilor a 5% din titlurile de participaţie aflate în circulaţie la data de .............
------------------------------------------------------------------------------
Numele şi prenumele/ | Evenimentul | Data apariţiei evenimentului
Denumirea şi sediul | |
----------------------------|-----------------|--------------------------------
| |
-------------------------------------------------------------------------------

PREŞEDINTELE COMISIEI NAŢIONALE A
VALORILOR MOBILIARE,
prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOC
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016