Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 12 din 4 ianuarie 2010  privind modificarea si completarea   Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.548/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 12 din 4 ianuarie 2010 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.548/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 39 din 18 ianuarie 2010
ORDIN nr. 12 din 4 ianuarie 2010
privind modificarea şi completarea <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 2.548/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiarã a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţã
EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 39 din 18 ianuarie 2010



În temeiul <>art. 10 alin. 4 din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere dispoziţiile:
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 457/2008 privind cadrul instituţional de coordonare şi gestionare a instrumentelor structurale;
- <>Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiarã a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţã;
- Regulamentului (CE) nr. 1.083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.260/1999 cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Regulamentului (CE) nr. 1.828/2006 al Comisiei din 8 decembrie 2006 de stabilire a nomelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.083/2006 al Consiliului de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi a Regulamentului (CE) nr. 1.080/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. I
Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiarã a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţã, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.548/2009 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 619 din 15 septembrie 2009, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Beneficiarii prevãzuţi la <>art. 6 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 64/2009 au obligaţia ca, la semnarea contractului/deciziei/ordinului de finanţare încheiat cu autoritatea de management/organismul intermediar competent, sã prezinte o copie a formularului bugetar «Fişa proiectului finanţat/propus la finanţare în cadrul programelor aferente Politicii de coeziune a Uniunii Europene», anexã la bugetul ordonatorului principal de credite, întocmit în baza fişei de fundamentare menţionate la alin. (2), aferentã proiectului propus/aprobat la finanţare în cadrul programului operaţional respectiv, semnat şi ştampilat de ordonatorul principal de credite."
2. La articolul 2, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale au obligaţia de a deschide şi repartiza creditele bugetare aferente implementãrii proiectelor ai cãror beneficiari sunt instituţiile publice din subordine finanţate integral din bugetul local, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data încasãrii sumelor transferate de autoritãţile de management/Autoritatea de certificare şi platã, pe baza solicitãrii de finanţare transmisã de beneficiari."
3. Articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Valoarea subvenţiei acordate beneficiarilor finanţaţi parţial din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale poate cuprinde sumele aferente contravalorii instrumentelor structurale, cofinanţãrii de la bugetul de stat şi finanţãrii contravalorii taxei pe valoarea adãugatã plãtite, aferentã cheltuielilor eligibile efectuate, care vor fi rambursate de cãtre autoritãţile de management/ Autoritatea de certificare şi platã, conform contractului/deciziei/ ordinului de finanţare a fiecãrui proiect.
(2) Beneficiarii prevãzuţi la alin. (1) au obligaţia sã informeze cu celeritate ordonatorul principal de credite privind sumele primite ca prefinanţare, în vederea diminuãrii corespunzãtoare a subvenţiei acordate.
(3) Beneficiarii finanţaţi parţial din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale restituie, în termen de 3 zile lucrãtoare de la data încasãrii, sumele rambursate de autoritãţile de management/Autoritatea de certificare şi platã, conform art. 8 lit. a) şi b), în conturile de cheltuieli bugetare ale ordonatorilor principali de credite din care au fost acordate subvenţiile prevãzute la alin. (1).
(4) În cazul în care restituirea subvenţiei menţionate la alin. (3) se efectueazã în anul bugetar urmãtor celui în care au fost primite subvenţiile, se aplicã prevederile <>art. 8 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor mãsuri financiare în domeniul bugetar, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 275/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
4. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Programul operaţional sectorial «Transport» utilizeazã mecanismul plãţii directe.
(2) Programul operaţional sectorial «Mediu» utilizeazã mecanismul plãţii directe pânã la data de 31 decembrie 2009, urmând ca dupã aceastã datã sã utilizeze mecanismul plãţii indirecte."
5. La articolul 13, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Prefinanţarea se acordã în cotã de maximum 30% din valoarea eligibilã a proiectului."
6. La articolul 14, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Suma reprezentând diferenţa dintre dobânda acumulatã în contul menţionat la alin. (2) corespunzãtoare sumelor de prefinanţare rãmase disponibile în cont şi valoarea impozitelor aferente şi a comisioanelor de gestionare a contului respectiv se raporteazã Autoritãţii de management şi se deduce de cãtre aceasta din sumele rambursate beneficiarilor, cel târziu pânã la plata finalã, inclusiv."
7. La articolul 16, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Beneficiarii de proiecte finanţate din instrumente structurale au obligaţia sã ţinã pentru fiecare proiect o evidenţã contabilã distinctã, folosind conturi analitice distincte."
8. La articolul 22, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru anul bugetar 2009, prevederile alin. (1) se aplicã dupã intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, în limita creditelor bugetare rãmase nerezervate."
9. La articolul 25, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Ordonanţarea cheltuielilor se face la nivelul Autoritãţii de management, folosind formularul 7 din prezentele norme metodologice, în limita creditelor bugetare aprobate pentru cota-parte de cheltuieli aferentã contribuţiei publice naţionale şi în limita disponibilului din contul de angajamente bugetare pentru cota-parte de cheltuieli aferentã instrumentelor structurale."
10. La articolul 31, alineatul (7) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Decontarea cheltuielilor efectuate pentru implementarea proiectului în cadrul parteneriatului se efectueazã pe bazã de facturã sau orice alt document justificativ prevãzut de reglementãrile în vigoare."
11. La articolul 32, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Sumele primite conform alin. (2) sunt virate de lider, în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la data încasãrii, în conturile de disponibilitãţi proprii şi/sau în conturile de disponibilitãţi ale partenerilor deschise la Trezoreria Statului/instituţii de credit din România şi/sau în conturile de venituri ale bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale sau ale bugetelor locale, deschise pe codul de identificare fiscalã propriu şi/sau al partenerilor, la unitãţile Trezoreriei Statului prin care aceştia îşi desfãşoarã activitatea."
12. La articolul 32, dupã alineatul (4) se introduc douã noi alineate, alineatele (4^1) şi (4^2), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), sumele primite conform alin. (2) sunt virate de lider, în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la data încasãrii în:
a) conturile de venituri ale bugetului de stat, deschise pe codul de identificare fiscalã al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în cazul liderilor de parteneriat/partenerilor ale cãror proiecte sunt finanţate integral din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, conform <>art. 5 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 64/2009 ;
b) conturile de venituri ale bugetelor locale, deschise pe codul de identificare fiscalã al unitãţilor administrativ-teritoriale prin bugetele cãrora sunt finanţate proiectele respective, în cazul liderilor de parteneriat/partenerilor care au calitatea de entitãţi finanţate integral din bugetele locale.
(4^2) Sumele primite conform alin. (2) sunt virate de lider, în termen de maximum 6 zile lucrãtoare de la data încasãrii, într-un cont deschis pe numele partenerului la o instituţie de credit din strãinãtate prin intermediul unui cont propriu deschis la o instituţie de credit din România, în situaţia în care partenerul este o persoanã juridicã înregistratã fiscal într-un alt stat membru al Uniunii Europene şi nu are un cont deschis la o instituţie de credit din România."
13. La articolul 33, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu urmãtorul cuprins:
"(6^1) Conturile prevãzute la alin. (3) lit. b), alin. (5) lit. b) şi alin. (6) lit. c), deschise la Trezoreria Operativã Centralã pe numele Ministerului Finanţelor Publice ca ordonator principal de credite şi gestionate de Autoritatea de certificare şi platã se închid la data de 31 decembrie 2009 şi se deschid la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti pe numele ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management pentru Programul operaţional sectorial «Mediu», începând cu data de 1 ianuarie 2010."
14. La articolul 33, alineatul (7) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Conturile prevãzute la alin. (3), alin. (4) lit. a) şi alin. (5) se alimenteazã pânã la data de 31 decembrie 2009 cu sume din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni generale, virate din contul 23... «Cheltuieli ale bugetului de stat...»."
15. La articolul 33, dupã alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7^1), cu urmãtorul cuprins:
"(7^1) Începând cu data de 1 ianuarie 2010, conturile prevãzute la alin. (3) lit. a), alin. (4) lit. a) şi alin. 5 lit. a) se alimenteazã cu sume din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni generale, virate din contul 23 «Cheltuieli ale bugetului de stat....»."
16. La articolul 33 alineatul (8), dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
"f) contul 54.01.06.07 «Disponibil din fonduri externe nerambursabile, prefinanţare şi fondul de indisponibilitãţi temporare de la bugetul de stat, pentru finanţarea proiectelor în cadrul Programului operaţional sectorial "Mediu"»."
17. La articolul 35, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru conturile de venituri bugetare prevãzute la alin. (1), Trezoreria Statului elibereazã extrase de cont beneficiarilor/liderilor de parteneriat/partenerilor, dupã caz, pe ale cãror coduri de identificare fiscalã sunt deschise conturile respective."
18. La articolul 35, dupã alineatul (3) se introduc douã noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), pentru conturile de venituri bugetare prevãzute la alin. (1), Trezoreria Statului elibereazã extrase de cont Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, pe al cãrui cod de identificare fiscalã sunt deschise conturile respective pentru beneficiarii prevãzuţi la <>art. 5 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 64/2009 .
(3^2) Pentru conturile de venituri bugetare prevãzute la alin. (2), Trezoreria Statului elibereazã extrase de cont unitãţilor administrativ-teritoriale pe ale cãror coduri de identificare fiscalã sunt deschise conturile respective, atât pentru sumele cuvenite unitãţilor administrativ-teritoriale în calitate de beneficiari, cât şi pentru sumele cuvenite entitãţilor finanţate integral din bugetele acestora."
19. Formularul 3 "Propunere de angajare" şi Formularul 6 "Angajament bugetar global" se modificã şi vor avea cuprinsul conform anexei nr. 1, respectiv anexei nr. 2, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Prevederile art. I pct. 16 se aplicã începând cu data de 1 ianuarie 2010.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu


Bucureşti, 4 ianuarie 2010.
Nr. 12.


ANEXA 1


Formularul 3

Ministerul/Instituţia Data emiterii .............
........................................... Compartimentul de
Autoritate de management/Organism intermediar specialitate ..............
........................................... Nr. ...............



PROPUNERE DE ANGAJARE
(pentru acţiuni multianuale în limita creditelor de angajament
reflectate în anexa la bugetul ordonatorului principal de credite
cu rol de Autoritate de management)

Proiect individual selectat (beneficiar, denumire, valoare totalã finanţare nerambursabilã) ................
sau
Lista de proiecte selectate - nr. ........ din data de ...............



- lei -
┌─────────────────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬────────┬────────┐
│Anexã referitoare │Credite de │Credite de │Disponibil │ Suma │Disponi-│
│ la finanţarea │angajament │angajament │de credite │angajatã│bil de │
│programelor aferente │(ct.8071+ │angajate │de angajament│ │credite │
│Politicii de coeziune│SID ct.8072)│(cont 8072)│ce mai poate │ │de anga-│
│ a UE │ │ │fi angajat │ │ment │
│ │ │ │ │ │rãmas de│
│ │ │ │ │ │angajat │
├─────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 = 1-2 │ 4 │ 5=3-4 │
├─────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│Finanţare UE, │ │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│FEDR │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│FSE │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│FC │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│Contribuţia publicã │ │ │ │ │ │
│naţionalã totalã │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│din care: │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│Cofinanţare publicã │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│TVA │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────┼────────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │ │
└─────────────────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴────────┴────────┘
┌─────────────────────────┬───────────────────────┬────────────────────────────┐
│Compartimentul de │Compartimentul de │Control financiar preventiv │
│ specialitate │contabilitate*) │ propriu │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ CFPP │
│ │ │ │
│ Data .............. │Data .............. │ Data .............. │
│ │ │ │
│ │ │ Viza │
│ │ │ │
│ Semnãtura ......... │Semnãtura ......... │ Semnãtura ......... │
│ │ │ │
└─────────────────────────┴───────────────────────┴────────────────────────────┘


__________
*) = Rãspunde de datele înscrise în coloanele 1, 2 şi 3.


Ordonator principal de credite/
Conducãtor organism intermediar,
.................................


Data ................
Semnãtura ...............


ANEXA 2



Formularul 6

Ministerul
...........................
Autoritate de management
........................... Compartimentul de specialitate ............
...........................................
Nr. .......................................
Data emiterii .............................



ANGAJAMENT BUGETAR GLOBAL
(în limita creditelor bugetare reflectate în anexa la bugetul
ordonatorului principal de credite cu rol de Autoritate de management)



- lei -
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Suma │
│Finanţare UE, din care: ................... │
│ FEDR ................... │
│ FSE ................... │
│ FC ................... │
│Contribuţia publicã naţionalã totalã, din care: ................... │
│ Cofinanţare publicã │
│ TVA │
│TOTAL: ................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Compartiment de specialitate │
│ Data: │
│ Semnãtura: ................. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Spaţiu rezervat CFPP Data: │
│- Viza Semnãtura: ............... │
│- Refuz de vizã │
│- Înregistrare individualã Nr. .......... Data ..................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Ordonator principal de credite,
...............................

Data: .....................
Semnãtura: .................

___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016