Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 117 din 24 noiembrie 2021  privind aprobarea regulilor pentru reducerea impactului mediu anual estimat al certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 117 din 24 noiembrie 2021 privind aprobarea regulilor pentru reducerea impactului mediu anual estimat al certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1177 din 13 decembrie 2021
    Având în vedere prevederile art. 4 alin. (9^2) şi (9^4) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile art. 44 din Metodologia de stabilire a cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 157/2018, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. 1
    (1) ANRE stabileşte, publică pe site-ul propriu şi informează Guvernul, până la 30 iunie a fiecărui an, asupra nivelului impactului mediu estimat al certificatelor verzi în factura consumatorului final pentru anul următor, exprimat în euro/MWh.
    (2) Etapele procesului de stabilire a nivelului impactului mediu estimat al certificatelor verzi în factura consumatorului final pentru anul următor sunt prevăzute în algoritmul de calcul din anexa care face parte integrantă din prezentul ordin, având în vedere:
    a) numărul estimat de certificate verzi disponibile pentru tranzacţionare;
    b) numărul estimat de certificate verzi preluate în piaţa de certificate verzi, corespunzător nivelului impactului mediu estimat al certificatelor verzi în factura consumatorului final prevăzut la art. 4 alin. (7) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la valoarea de 14,5 euro/MWh.


    ART. 2
    (1) În cazul în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei constată din monitorizarea pieţei de certificate verzi că, la nivelul unui trimestru, numărul de certificate verzi din ofertele de vânzare este mai mic decât numărul de certificate verzi estimat care trebuie preluat în piaţa de certificate verzi, atunci aceasta procedează la diminuarea cotei obligatorii estimate de achiziţie de certificate verzi pentru anul respectiv, cu reducerea corespunzătoare a impactului mediu anual estimat al certificatelor verzi în factura consumatorului final, diminuare care se aplică începând cu trimestrul imediat următor.
    (2) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei acţionează conform prevederilor alin. (1) în baza prevederilor Metodologiei de stabilire a cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi în vigoare, numai dacă este îndrituită în acest sens prin hotărâre a Guvernului referitoare la nivelul impactului mediu anual estimat al certificatelor verzi în factura consumatorului final.

    ART. 3
    Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 4
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 1 ianuarie 2022.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 24 noiembrie 2021.
    Nr. 117.
    ANEXA 1

    Algoritmul de calcul al impactului mediu estimat al certificatelor verzi
    în factura consumatorului final pentru anul următor
    1. Se calculează numărul estimat de certificate verzi (CV) disponibile pentru tranzacţionare pentru anul curent (denumit în continuare anul t) ca fiind suma dintre:
    a) numărul estimat de CV emise pentru tranzacţionare pentru anul t; şi
    b) numărul de CV reportate din anul anterior disponibile în contul producătorilor de energie electrică din surse regenerabile (E-SRE) din Registrul certificatelor verzi (RCV), în ultima zi lucrătoare din luna martie a anului t, stabilit având în vedere inclusiv certificatele verzi emise pentru tranzacţionare pentru lunile ianuarie şi februarie ale anului t,
    unde:
    - numărul estimat de CV prevăzut la lit. a) se calculează ca sumă între numărul de CV efectiv emise de operatorul de transport şi sistem (OTS) pentru lunile martie şi aprilie ale anului t şi numărul estimat de CV emise pentru tranzacţionare pentru perioada mai-decembrie a anului t şi perioada ianuarie-februarie a anului următor (denumit în continuare anul t+1);
    – numărul estimat de CV emise pentru tranzacţionare pentru perioada mai-decembrie a anului t se stabileşte având în vedere puterea electrică instalată în centralele E-SRE pentru care există decizie a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE, de acreditare valabilă în anul t, factorul de capacitate pe tip de tehnologie publicat în ultimul raport al ANRE cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de promovare prin CV şi numărul de CV legal prevăzut pe tip de tehnologie, inclusiv CV recuperate din cele amânate de la tranzacţionare conform prevederilor legale în vigoare.



    2. Se calculează numărul estimat de CV care trebuie să fie deţinute în contul operatorilor economici cu obligaţie de achiziţie de CV pentru îndeplinirea cotei obligatorii de achiziţie de CV pentru anul t ca produs între:
    a) cota obligatorie estimată de achiziţie de CV pentru anul t, având valoarea prevăzută în ordinul preşedintelui ANRE emis în luna decembrie a anului anterior; şi
    b) consumul final estimat de energie electrică cu obligaţie de CV pentru anul t,
    unde:
    - consumul final estimat de energie electrică cu obligaţie de CV pentru anul t (CFEE_oblig CV, t), exprimat în MWh, se determină pe baza consumului final de energie electrică estimat pentru anul t având în vedere tendinţele de evoluţie pentru anul t publicate de Institutul Naţional de Statistică şi a consumului final estimat a fi exceptat de la obligaţia de achiziţie de CV conform prevederilor legale în vigoare, comunicat de ministerul de resort până în ultima zi lucrătoare a lunii mai a anului t sau, în lipsa comunicării acestuia, la nivelul celui comunicat pentru calculul cotei obligatorii estimate de achiziţie de CV pentru anul t.



    3. Se calculează numărul estimat de CV care trebuie preluate în piaţa de certificate verzi pentru anul t ca diferenţă între numărul estimat de CV care trebuie să fie deţinute în contul operatorilor economici cu obligaţie de achiziţie de CV pentru îndeplinirea cotei obligatorii de achiziţie de CV pentru anul t şi numărul de CV deţinute în contul operatorilor economici cu obligaţie de achiziţie de CV din RCV, în ultima zi lucrătoare din luna martie a anului t.
    4. Se calculează numărul estimat de CV reportate din anul t pentru anul t+1, aflate în conturile producătorilor de E-SRE din RCV în ultima zi lucrătoare a lunii martie a anului t+1, ca diferenţă între numărul estimat de CV disponibile pentru tranzacţionare pentru anul t stabilit conform pct. 1 şi numărul estimat de CV care trebuie preluate în piaţa de certificate verzi în anul t stabilit conform pct. 3.
    5. Se calculează numărul de CV estimate a fi emise pentru tranzacţionare pentru anul t+1, respectiv pentru perioada martie-decembrie a anului t+1 şi perioada ianuarie-februarie a anului t+2, având în vedere puterea electrică instalată în centralele E-SRE pentru care există decizie ANRE de acreditare valabilă în anul t+1, factorul de capacitate pe tip de tehnologie publicat în ultimul raport ANRE cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de promovare prin CV şi numărul de CV legal prevăzut pe tip de tehnologie, inclusiv CV recuperate din cele amânate de la tranzacţionare conform prevederilor legale în vigoare.
    6. Se stabileşte numărul de CV estimate a fi disponibile pentru tranzacţionare pentru anul t+1 (NCV_estimat, disp, t+1) ca sumă între numărul estimat de CV reportate din anul t pentru anul t+1 prevăzut la pct. 4 şi numărul de CV estimate a fi emise pentru tranzacţionare pentru anul t+1 prevăzut la pct. 5.
    7. Se stabileşte consumul final estimat de energie electrică cu obligaţie de CV pentru anul t+1 (CFEE_oblig CV, t+1), pe baza consumului final de energie electrică estimat pentru anul t+1 având în vedere tendinţele de evoluţie pentru anul t publicate de Institutul Naţional de Statistică şi a consumului final estimat a fi exceptat de la obligaţia de achiziţie de CV considerat pentru anul t, conform precizărilor de la pct. 2.
    8. Se calculează numărul de CV estimat care trebuie preluate în piaţa de certificate verzi pentru anul t+1 (NCV_estimat, preluat, t+1), corespunzător impactului legal mediu estimat al certificatelor verzi în factura consumatorului final pentru anul următor (I_med CV, t+1), cu următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - I_med CV, t+1 = impactul mediu estimat al certificatelor verzi în factura consumatorului final pentru anul t+1, la valoarea de 14,5 euro/MWh prevăzută la art. 4 alin. (7) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, exprimat în euro/MWh;
    – P_CV = preţul mediu de tranzacţionare al CV înregistrat pe piaţa centralizată spot de certificate verzi în primele cinci luni ale anului t, exprimat în (euro/CV). Cursul de schimb valutar este cel considerat de OPCOM - S.A. la stabilirea valorilor-limită de tranzacţionare a CV la începutul anului t, conform art. XIII alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 184/2018;
    – NCV_rep. f, t = numărul de CV deţinute în contul operatorilor economici cu obligaţie de achiziţie de CV din RCV, în ultima zi lucrătoare din luna martie a anului t.


    9. Se calculează numărul estimat de CV excedentare aferent anului t+1 (NCV_estimat, excedent, t+1) ca diferenţă între NCV_estimat, disp, t+1 calculat la pct. 6 şi NCV_estimat, preluat, t+1 calculat la pct. 8, respectiv ponderea numărului estimat de CV excedentare aferent anului t+1 în numărul de CV estimat care trebuie preluate în piaţa de certificate verzi pentru anul t+1, exprimat în procente.
    10. Se calculează numărul de CV excedentare aferent anului t-1, respectiv t-2 şi t-3 ca diferenţă între NCV_disp, t-1 şi NCV_preluat, t-1, respectiv ponderea numărului de CV excedentare aferent anului t-1 în numărul de CV preluate efectiv în piaţa de CV în anul t-1, exprimat în procente. Similar se calculează numărul de CV excedentare aferent anului t-2 şi t-3, inclusiv ponderile acestora în numărul de CV preluate efectiv în piaţa de CV în anii respectivi.
    11. Se calculează media aritmetică a ponderilor calculate la pct. 10 pentru anii t-1, t-2 şi t-3 (p_med, ti), unde t_i = t-1, t-2, t-3.
    12. Se compară ponderea numărului estimat de CV excedentare aferent anului t+1 calculată la pct. 9 cu media aritmetică a ponderilor calculată la pct. 11 şi se procedează după cum urmează:
    a) dacă ponderea numărului estimat de CV excedentare aferent anului t+1 calculată la pct. 9 este mai mare sau egală cu media aritmetică a ponderilor calculată la pct. 11, atunci valoarea I_med CV, t+1 se stabileşte la nivelul celui prevăzut la art. 4 alin. (7) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la valoarea de 14,5 euro/MWh;
    b) dacă ponderea numărului estimat de CV excedentare aferent anului t+1 calculată la pct. 9 este mai mică decât media aritmetică a ponderilor calculată la pct. 11, se recalculează numărul de CV estimat care trebuie preluate în piaţa de certificate verzi în anul t+1 (NCV^1_estimat, preluat, t+1), astfel încât să se menţină media aritmetică a ponderilor calculată la pct. 11. În aceste condiţii se recalculează NCV^1_estimat, preluat, t+1, după cum urmează: (a se vedea imaginea asociată)
    Corespunzător lui NCV^1_estimat, preluat, t+1 se calculează I^1_med CV, t+1 cu următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)

    unde NCV_rep, f, t, P_CV şi CFEEoblig CV, t+1 au valorile considerate la calculul de la pct. 8.


    13. Prin excepţie de la calculul impactului mediu estimat al CV în factura consumatorului final pentru anul t+1, prevăzut la pct. 1-12, impactul mediu estimat al CV în factura consumatorului final pentru anul 2031 se va calcula astfel încât să se asigure preluarea integrală a CV din PCV.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016