Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 116 din 13 august 2021  pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 116 din 13 august 2021 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 873 din 13 septembrie 2021
    În temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 din 9 iunie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, punctul 75 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "75. Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice"

    2. La articolul 1, după punctul 206 se introduc şapte noi puncte, punctele 207-213, cu următorul cuprins:
    "207. Serviciul independent rutier pentru misiuni speciale.
208. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.
209. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa.
210. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud.
211. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin.
212. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi.
213. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş."

    3. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    Elementele de compoziţie descrise şi forma grafică a coroanei de pe capul acvilei, a scutului sau câmpului heraldic, a pieselor şi figurilor heraldice, cromatica, hampa şi flamura drapelelor distinctive şi, după caz, devizele care individualizează structurile menţionate sunt prevăzute în planşele cuprinse în anexele nr. 1-213."

    4. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    Anexele nr. 1-213 fac parte integrantă din prezentul ordin."

    5. Anexele nr. 6, 64, 75, 102, 143 şi 177 semodifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-6*), care fac parte integrantă din prezentul ordin.
    *) Însemnele heraldice şi drapelele distinctive din anexe sunt reproduse în facsimil.

    6. După anexa nr. 206 se introduc şapte noi anexe, anexele nr. 207-213, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 7-13*), care fac parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul afacerilor interne,
                    Irina Alexe,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 13 august 2021.
    Nr. 116.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 6 la Ordinul nr. 490/2008)
    INSPECTORATUL GENERAL AL JANDARMERIEI ROMÂNE
    Însemnul heraldic al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: în scut exterior, pe albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.
    Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi, şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
    Pe pieptul acvilei se află un alt scut, asemănător cu primul, dar de dimensiuni mai mici, albastru, încărcat cu un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, având în centru litera J stilizată cu negru.
    În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).
    Drapelul distinctiv al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române va avea flamura dreptunghiulară, de culoarea albă, cu lungimea de 135 centimetri şi lăţimea de 90 centimetri şi ornamentaţie identică pe ambele feţe. Compoziţia heraldică de mai sus se va aplica pe centru, pe avers şi pe revers, simetric faţă de marginile superioară şi inferioară, iar la cele patru colţuri, aşezate aproape pe diagonale, la 5 centimetri de marginile flamurii, patru coroane de stejar cu frunze şi fructe, cu înălţimea de 18 centimetri, în interiorul cărora se află câte un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, având în centru litera J stilizată cu negru.
    Flamura are ataşaţi, pe cele trei laturi libere, franjuri aurii cu lungimea de 5 centimetri, iar în colţurile libere are prinse, cu şnur din fir auriu, două canafuri, de asemenea, aurii, cu lungimea de 12 centimetri.
    Hampa drapelului este confecţionată din lemn tare, uscat, fără noduri, de culoare brună (maro închis), cu diametrul de 3,5 centimetri şi cu lungimea de 240 centimetri.
    La partea superioară a hampei, în ultimii 70 centimetri, se face o frezare interioară în care se va introduce vergeaua din metal inoxidabil, pe care se montează drapelul.
    Vergeaua metalică este fixată în partea inferioară cu un inel de alamă, înalt de 3,2 centimetri, pe care este gravată, cu litere majuscule, denumirea INSPECTORATUL GENERAL AL JANDARMERIEI ROMÂNE, iar la partea superioară, de un manşon metalic cilindric, cu diametrul exterior de 3,5 centimetri, dotat în partea de sus cu două inele cu lăţimea de 4,5 centimetri, grosimea de 0,75 centimetri şi distanţa dintre ele de 0,75 centimetri.
    Pe cilindru este montat vârful hampei, sub formă de vârf de lance, cu înălţimea de 12 centimetri, realizat din alamă aurită şi plasat peste ultimul inel al cilindrului.
    La partea inferioară hampa este prevăzută, pentru protecţie, cu un cilindru de alamă, obturat la capătul inferior, având diametrul interior de 3,4 centimetri, cel exterior de 4 centimetri şi înălţimea, de asemenea, de 4 centimetri.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) romb - viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
    b) litera J - sigla care desemnează, încă din secolul al XIX-lea, Jandarmeria Română;
    c) cununa din frunze de stejar - forţă, putere, autoritate veche.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 64 la Ordinul nr. 490/2008)
    ŞCOALA DE APLICAŢIE PENTRU OFIŢERI A JANDARMERIEI ROMÂNE „MIHAI VITEAZUL“
    Însemnul heraldic al Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri a Jandarmeriei Române „Mihai Viteazul“ din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române se prezintă după cum urmează: scut francez modern, cu o bandă argintie încărcată cu un copac smuls de culoare verde şi cu două stele roşii, având în cartierul superior din stânga, pe roşu, o carte deschisă de argint, iar în cel inferior din dreapta, pe albastru, un delfin de aur.
    Sub scut, deviza scrisă cu litere majuscule negre pe o eşarfă albă: FORŢĂ ŞI INTELIGENŢĂ.
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, de aur, pe fond albastru: * ŞCOALA DE APLICAŢIE PENTRU OFIŢERI A JANDARMERIEI ROMÂNE „MIHAI VITEAZUL“.
    Drapelul distinctiv al Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri a Jandarmeriei Române „Mihai Viteazul“ va avea flamura dreptunghiulară, de culoarea albă, cu lungimea de 135 centimetri şi lăţimea de 90 centimetri şi ornamentaţie identică pe ambele feţe. Compoziţia heraldică de mai sus, cu diametrul de 54 centimetri, se va aplica pe centru, pe avers şi pe revers, simetric faţă de marginile superioară şi inferioară, la o distanţă de câte 18 centimetri, respectiv stânga şi dreapta ale drapelului, la o distanţă de câte 40,5 centimetri, iar la cele patru colţuri, aşezate aproape pe diagonale, la 5 centimetri de marginile flamurii, patru coroane de stejar cu frunze şi fructe, aurii, cu înălţimea de 18 centimetri, în interiorul cărora se află câte un romb argintiu, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar aurii, având în centru litera J stilizată cu negru.
    Flamura are ataşaţi, pe cele trei laturi libere, franjuri aurii cu lungimea de 5 centimetri, iar în colţurile libere are prinse, cu şnur din fir auriu, două canafuri, de asemenea, aurii, cu lungimea de 12 centimetri.
    Hampa drapelului este confecţionată din lemn tare, uscat, fără noduri, de culoare brună (maro închis), cu diametrul de 3,5 centimetri şi cu lungimea de 240 centimetri.
    La partea superioară a hampei, în ultimii 70 centimetri, se face o frezare interioară în care se va introduce vergeaua din metal inoxidabil, pe care se montează drapelul.
    Vergeaua metalică este fixată în partea inferioară cu un inel de alamă, înalt de 3,2 centimetri, pe care este gravată, cu litere majuscule, denumirea ŞCOALA DE APLICAŢIE PENTRU OFIŢERI A JANDARMERIEI ROMÂNE „MIHAI VITEAZUL“, iar la partea superioară, de un manşon metalic cilindric, cu diametrul exterior de 3,5 centimetri, dotat în partea de sus cu două inele cu lăţimea de 4,5 centimetri, grosimea de 0,75 centimetri şi distanţa dintre ele de 0,75 centimetri.
    Pe cilindru este montat vârful hampei, sub formă de vârf de lance, cu înălţimea de 12 centimetri, realizat din alamă aurită şi plasat peste ultimul inel al cilindrului.
    La partea inferioară hampa este prevăzută, pentru protecţie, cu un cilindru de alamă, obturat la capătul inferior, având diametrul interior de 3,4 centimetri, cel exterior de 4 centimetri şi înălţimea, de asemenea, de 4 centimetri.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) banda - apărare, protecţie, ordine;
    b) cartea deschisă de argint - învăţământ, cunoaştere; evocă menirea unităţii;
    c) arbore smuls: rădăcinile - colaborarea între structuri; trunchiul - pregătirea în comun a unor planuri de acţiune; ramurile - punerea în practică a acţiunilor care, cum se speră, vor produce numeroase fructe;
    d) stelele roşii - oamenii;
    e) delfinul de aur - inteligenţa.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 3

    (Anexa nr. 75 la Ordinul nr. 490/2008)
    DIRECŢIA DE INVESTIGARE A CRIMINALITĂŢII ECONOMICE
    Însemnul heraldic al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române se prezintă după cum urmează: scut în tablă de şah, cu carouri alternând roşu şi negru, cu un grifon de argint, armat şi limbat roşu, cu şeful încărcat cu trei bezanţi de argint.
    În exergă, între două cercuri liniare argintii, pe fond roşu, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, argintii: * DIRECŢIA DE INVESTIGARE A CRIMINALITĂŢII ECONOMICE * I. G. P. R.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) tabla de şah, cu carouri alternând roşu şi negru - investigare;
    b) grifon - forţa cu viteza; capacitatea de a surmonta obstacolele, de a învinge dificultăţile;
    c) limba şi ghearele roşii - forţa unităţii;
    d) bezanţii de argint - banii;
    e) literele I.G.P.R. - sigla Inspectoratului General al Poliţiei Române.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 4

    (Anexa nr. 102 la Ordinul nr. 490/2008)
    INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN GALAŢI
    Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi din cadrul Jandarmeriei Române se prezintă după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi, şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
    Pe pieptul acvilei, un scut tăiat, având în cartierul din partea de sus, pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru, iar în cartierul din partea de jos, pe roşu, o ancoră de aur.
    În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * GALAŢI.
    Drapelul distinctiv al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi va avea flamura dreptunghiulară, de culoarea albă, cu lungimea de 135 centimetri şi lăţimea de 90 centimetri şi ornamentaţie identică pe ambele feţe. Compoziţia heraldică de mai sus, cu diametrul de 54 centimetri, se va aplica pe centru, pe avers şi pe revers, simetric faţă de marginile superioară şi inferioară, la o distanţă de câte 18 centimetri, respectiv stânga şi dreapta ale drapelului, la o distanţă de câte 40,5 centimetri, iar la cele patru colţuri, aşezate aproape pe diagonale, la 5 centimetri de marginile flamurii, patru coroane de stejar cu frunze şi fructe, aurii, cu înălţimea de 18 centimetri, în interiorul cărora se află câte un romb argintiu, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar aurii, având în centru litera J stilizată cu negru.
    Flamura are ataşaţi, pe cele trei laturi libere, franjuri aurii cu lungimea de 5 centimetri, iar în colţurile libere are prinse, cu şnur din fir auriu, două canafuri, de asemenea, aurii, cu lungimea de 12 centimetri.
    Hampa drapelului este confecţionată din lemn tare, uscat, fără noduri, de culoare brună (maro închis), cu diametrul de 3,5 centimetri şi cu lungimea de 240 centimetri.
    La partea superioară a hampei, în ultimii 70 centimetri, se face o frezare interioară în care se va introduce vergeaua din metal inoxidabil, pe care se montează drapelul.
    Vergeaua metalică este fixată în partea inferioară cu un inel de alamă, înalt de 3,2 centimetri, pe care este gravată, cu litere majuscule, denumirea INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN „DUNĂREA DE JOS“ GALAŢI, iar la partea superioară, de un manşon metalic cilindric, cu diametrul exterior de 3,5 centimetri, dotat în partea de sus cu două inele cu lăţimea de 4,5 centimetri, grosimea de 0,75 centimetri şi distanţa dintre ele de 0,75 centimetri.
    Pe cilindru este montat vârful hampei, sub formă de vârf de lance, cu înălţimea de 12 centimetri, realizat din alamă aurită şi plasat peste ultimul inel al cilindrului.
    La partea inferioară hampa este prevăzută, pentru protecţie, cu un cilindru de alamă, obturat la capătul inferior, având diametrul interior de 3,4 centimetri, cel exterior de 4 centimetri şi înălţimea, de asemenea, de 4 centimetri.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) romb - viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
    b) litera J - sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
    c) cununa din frunze de stejar - forţa, puterea, autoritate veche;
    d) ancora - element preluat de la stema judeţului Galaţi pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 5

    (Anexa nr. 143 la Ordinul nr. 490/2008)
    GRUPAREA DE JANDARMI MOBILĂ CLUJ-NAPOCA
    Însemnul heraldic al Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca din cadrul Jandarmeriei Române se prezintă după cum urmează: scut albastru, cu o bandă ondulată de argint, încărcată cu cinci stele roşii, având în cartierul stâng superior un copac smuls de aur, iar în cartierul drept inferior o grenadă aprinsă de argint.
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii, pe fond albastru: * GRUPAREA DE JANDARMI MOBILĂ * CLUJ-NAPOCA.
    Drapelul distinctiv al Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca va avea flamura dreptunghiulară, de culoarea albă, cu lungimea de 135 centimetri şi lăţimea de 90 centimetri şi ornamentaţie identică pe ambele feţe. Compoziţia heraldică de mai sus, cu diametrul de 54 centimetri, se va aplica pe centru, pe avers şi pe revers, simetric faţă de marginile superioară şi inferioară, la o distanţă de câte 18 centimetri, respectiv stânga şi dreapta ale drapelului, la o distanţă de câte 40,5 centimetri, iar la cele patru colţuri, aşezate aproape pe diagonale, la 5 centimetri de marginile flamurii, patru coroane de stejar cu frunze şi fructe, aurii, cu înălţimea de 18 centimetri, în interiorul cărora se află câte un romb argintiu, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar aurii, având în centru litera J stilizată cu negru.
    Flamura are ataşaţi, pe cele trei laturi libere, franjuri aurii cu lungimea de 5 centimetri, iar în colţurile libere are prinse, cu şnur din fir auriu, două canafuri, de asemenea, aurii, cu lungimea de 12 centimetri.
    Hampa drapelului este confecţionată din lemn tare, uscat, fără noduri, de culoare brună (maro închis), cu diametrul de 3,5 centimetri şi cu lungimea de 240 centimetri.
    La partea superioară a hampei, în ultimii 70 centimetri, se face o frezare interioară în care se va introduce vergeaua din metal inoxidabil, pe care se montează drapelul.
    Vergeaua metalică este fixată în partea inferioară cu un inel de alamă, înalt de 3,2 centimetri, pe care este gravată, cu litere majuscule, denumirea GRUPAREA DE JANDARMI MOBILĂ „ŞTEFAN CICIO-POP“ CLUJ-NAPOCA, iar la partea superioară, de un manşon metalic cilindric, cu diametrul exterior de 3,5 centimetri, dotat în partea de sus cu două inele cu lăţimea de 4,5 centimetri, grosimea de 0,75 centimetri şi distanţa dintre ele de 0,75 centimetri.
    Pe cilindru este montat vârful hampei, sub formă de vârf de lance, cu înălţimea de 12 centimetri, realizat din alamă aurită şi plasat peste ultimul inel al cilindrului.
    La partea inferioară hampa este prevăzută, pentru protecţie, cu un cilindru de alamă, obturat la capătul inferior, având diametrul interior de 3,4 centimetri, cel exterior de 4 centimetri şi înălţimea, de asemenea, de 4 centimetri.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) copacul smuls: rădăcinile - colaborarea cu alte structuri; trunchiul - pregătirea în comun a unor planuri de acţiune; ramurile - punerea în practică a acţiunilor care, cum se speră, vor produce numeroase fructe;
    b) banda ondulată - apărare, protecţie, ordine; în cazul de faţă reprezintă şi râul Someş care străbate majoritatea judeţelor ce intră în aria de responsabilitate a unităţii;
    c) cinci stele roşii - oamenii, iar numărul acestora indică cele cinci judeţe, Cluj, Bihor, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare, ce intră în zona de responsabilitate a unităţii;
    d) grenada aprinsă - jandarmeria; curaj, valoare, dorinţa de a lupta pentru ţară.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 6

    (Anexa nr. 177 la Ordinul nr. 490/2008)
    INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN CĂLĂRAŞI
    Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi din cadrul Jandarmeriei Române se prezintă după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi, şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
    Pe pieptul acvilei, un scut despicat, având în cartierul din dextra, pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru, iar în cartierul din senestra, pe roşu, un călăraş cu barbă, purtând haine, pelerină, cizme, căciulă, puşca la spate, raniţa şi sabia la şoldul drept, ţinând cu mâinile frâul şi stând călare pe un cal aflat în salt, totul de argint.
    În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * CĂLĂRAŞI.
    Drapelul distinctiv al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi va avea flamura dreptunghiulară, de culoarea albă, cu lungimea de 135 centimetri şi lăţimea de 90 centimetri şi ornamentaţie identică pe ambele feţe. Compoziţia heraldică de mai sus, cu diametrul de 54 centimetri, se va aplica pe centru, pe avers şi pe revers, simetric faţă de marginile superioară şi inferioară, la o distanţă de câte 18 centimetri, respectiv stânga şi dreapta ale drapelului, la o distanţă de câte 40,5 centimetri, iar la cele patru colţuri, aşezate aproape pe diagonale, la 5 centimetri de marginile flamurii, patru coroane de stejar cu frunze şi fructe, aurii, cu înălţimea de 18 centimetri, în interiorul cărora se află câte un romb argintiu, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar aurii, având în centru litera J stilizată cu negru.
    Flamura are ataşaţi, pe cele trei laturi libere, franjuri aurii cu lungimea de 5 centimetri, iar în colţurile libere are prinse, cu şnur din fir auriu, două canafuri, de asemenea, aurii, cu lungimea de 12 centimetri.
    Hampa drapelului este confecţionată din lemn tare, uscat, fără noduri, de culoare brună (maro închis), cu diametrul de 3,5 centimetri şi cu lungimea de 240 centimetri.
    La partea superioară a hampei, în ultimii 70 centimetri, se face o frezare interioară în care se va introduce vergeaua din metal inoxidabil, pe care se montează drapelul.
    Vergeaua metalică este fixată în partea inferioară cu un inel de alamă, înalt de 3,2 centimetri, pe care este gravată, cu litere majuscule, denumirea INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN „GENERAL DE BRIGADĂ BARBU PÂRÂIANU“ CĂLĂRAŞI, iar la partea superioară, de un manşon metalic cilindric, cu diametrul exterior de 3,5 centimetri, dotat în partea de sus cu două inele cu lăţimea de 4,5 centimetri, grosimea de 0,75 centimetri şi distanţa dintre ele de 0,75 centimetri.
    Pe cilindru este montat vârful hampei, sub formă de vârf de lance, cu înălţimea de 12 centimetri, realizat din alamă aurită şi plasat peste ultimul inel al cilindrului.
    La partea inferioară hampa este prevăzută, pentru protecţie, cu un cilindru de alamă, obturat la capătul inferior, având diametrul interior de 3,4 centimetri, cel exterior de 4 centimetri şi înălţimea, de asemenea, de 4 centimetri.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) romb - viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
    b) litera J - sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
    c) cununa din frunze de stejar - forţa, puterea, autoritate veche;
    d) călăraşul - armă vorbitoare, făcând referire la denumirea judeţului pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 7

    (Anexa nr. 207 la Ordinul nr. 490/2008)
    SERVICIUL INDEPENDENT RUTIER PENTRU MISIUNI SPECIALE
    Însemnul heraldic al Serviciului Independent Rutier pentru Misiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române se prezintă după cum urmează: scut tăiat, cuprinzând în cartierul 1, pe roşu, un şevron răsturnat, auriu, încărcat cu trei roţi de maşină, naturale, cu pneul negru, janta de argint, cu spiţele în stea, pe mijlocul cărora se află o turtă cu câmpul în tablă de şah, cu carouri alternând roşu-negru, iar în cartierul 2, pe albastru, un şevron încărcat cu trei stele roşii.
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * SERVICIUL INDEPENDENT RUTIER PENTRU MISIUNI SPECIALE * I. G. P. R.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) şevronul de aur - piesă onorabilă de prim ordin; protecţie, constanţă, fermitate;
    b) roata - sugerează mijloacele de transport care se deplasează pe arterele rutiere;
    c) turta în tablă de şah, cu carouri alternând roşu-negru - cercetarea şi soluţionarea accidentelor de circulaţie;
    d) stelele roşii - oamenii;
    e) literele I. G. P. R. - sigla Inspectoratului General al Poliţiei Române.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 8

    (Anexa nr. 208 la Ordinul nr. 490/2008)
    INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN ARGEŞ
    Însemnul heraldic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române se prezintă după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi, şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor, pleacă în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
    Pe pieptul acvilei se află un scut tăiat şi despicat în şef: 1) pe roşu, o balanţă de aur, cu talgerele în echilibru; 2) pe verde, două securi consulare romane, naturale, încrucişate în săritoare; 3) pe albastru, o acvilă de aur, cu ciocul şi ghearele roşii, care îşi ia zborul de pe un munte verde cu trei piscuri.
    În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET HONOR (LEGE ŞI ONOARE).
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN * ARGEŞ.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) balanţa - echilibru, justiţie, echitate, evidenţiind în stema de faţă atributul unităţii privind supravegherea aplicării legilor;
    b) securile consulare romane - evocă atribuţiile inspectoratului în statul de drept, de garant al ordinii publice;
    c) acvila care stă pe muntele verde - element preluat de la stema judeţului Argeş pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 9

    (Anexa nr. 209 la Ordinul nr. 490/2008)
    INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA
    Însemnul heraldic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române se prezintă după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi, şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
    Pe pieptul acvilei se află un scut tăiat în furcă răsturnată: 1) pe roşu, o balanţă de aur, cu talgerele în echilibru; 2) pe verde, două securi consulare romane, naturale, încrucişate în săritoare; 3) pe albastru, o căprioară de argint.
    În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET HONOR (LEGE ŞI ONOARE).
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN * DÂMBOVIŢA.
    Drapelul distinctiv al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa va avea flamura dreptunghiulară, de culoarea albă, cu lungimea de 135 centimetri şi lăţimea de 90 centimetri şi ornamentaţie identică pe ambele feţe. Compoziţia heraldică de mai sus, cu diametrul de 54 centimetri, se va aplica pe centru, pe avers şi pe revers, simetric faţă de marginile superioară şi inferioară, la o distanţă de câte 18 centimetri, respectiv stânga şi dreapta ale drapelului, la o distanţă de câte 40,5 centimetri.
    Flamura are ataşaţi, pe cele trei laturi libere, franjuri aurii cu lungimea de 5 centimetri, iar în colţurile libere are prinse, cu şnur din fir auriu, două canafuri, de asemenea, aurii, cu lungimea de 12 centimetri.
    Hampa drapelului este confecţionată din lemn tare, uscat, fără noduri, de culoare brună (maro închis), cu diametrul de 3,5 centimetri şi cu lungimea de 240 centimetri.
    La partea superioară a hampei, în ultimii 70 centimetri, se face o frezare interioară în care se va introduce vergeaua din metal inoxidabil, pe care se montează drapelul.
    Vergeaua metalică este fixată în partea inferioară cu un inel de alamă, înalt de 3,2 centimetri, pe care este gravată, cu litere majuscule, denumirea INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA, iar la partea superioară, de un manşon metalic cilindric, cu diametrul exterior de 3,5 centimetri, dotat în partea de sus cu două inele cu lăţimea de 4,5 centimetri, grosimea de 0,75 centimetri şi distanţa dintre ele de 0,75 centimetri.
    Pe cilindru este montat vârful hampei, sub formă de vârf de lance, cu înălţimea de 12 centimetri, realizat din alamă aurită şi plasat peste ultimul inel al cilindrului.
    La partea inferioară hampa este prevăzută, pentru protecţie, cu un cilindru de alamă, obturat la capătul inferior, având diametrul interior de 3,4 centimetri, cel exterior de 4 centimetri şi înălţimea, de asemenea, de 4 centimetri.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) balanţa - echilibru, justiţie, echitate, evidenţiind în stema de faţă atributul unităţii privind supravegherea aplicării legilor;
    b) securile consulare romane - evocă atribuţiile inspectoratului în statul de drept, de garant al ordinii publice;
    c) căprioara - element preluat din stema judeţului Dâmboviţa pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 10

    (Anexa nr. 210 la Ordinul nr. 490/2008)
    INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN BISTRIŢA-NĂSĂUD
    Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud din cadrul Jandarmeriei Române se prezintă după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi, şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
    Pe pieptul acvilei, un scut despicat: 1) pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru; 2) pe roşu, un bărbat, purtând costum popular, ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în stânga un scut rotund.
    În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * BISTRIŢA-NĂSĂUD.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) romb - viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
    b) litera J - sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
    c) cununa din frunze de stejar - forţa, puterea, autoritate veche;
    d) personajul în costum popular - element preluat de la stema judeţului Bistriţa-Năsăud pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 11

    (Anexa nr. 211 la Ordinul nr. 490/2008)
    INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN CARAŞ-SEVERIN
    Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin din cadrul Jandarmeriei Române se prezintă după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi, şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
    Pe pieptul acvilei, un scut despicat: 1) pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru; 2) pe roşu, un legionar roman, redat în picioare şi din faţă, ţinând în mâna dreaptă scutul cu iniţialele VRR ce provin de la deviza VIRTUS ROMANA REDIVIVA (VIRTUTEA ROMANĂ REÎNVIATĂ), iar cu mâna stângă sprijină suliţa aşezată în pal, totul de argint.
    În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * CARAŞ-SEVERIN.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) romb - viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
    b) litera J - sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
    c) cununa din frunze de stejar - forţa, puterea, autoritate veche;
    d) legionarul roman cu scut şi suliţă - elemente preluate din stema judeţului Caraş-Severin pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 12

    (Anexa nr. 212 la Ordinul nr. 490/2008)
    INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN IAŞI
    Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi din cadrul Jandarmeriei Române se prezintă după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi, şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
    Pe pieptul acvilei, un scut tăiat: 1) pe roşu, un cal de argint, conturnat; 2) pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru.
    În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * IAŞI.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) romb - viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
    b) litera J - sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
    c) cununa din frunze de stejar - forţa, puterea, autoritate veche;
    d) calul - element preluat de la stema judeţului Iaşi pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 13

    (Anexa nr. 213 la Ordinul nr. 490/2008)
    INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN TIMIŞ
    Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş din cadrul Jandarmeriei Române se prezintă după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi, şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
    Pe pieptul acvilei, un scut tăiat: 1) pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru; 2) pe roşu, un leu de aur, ţinând în laba dreaptă anterioară o sabie, cu vârful lat, de argint, înzestrată de aur, poziţionată în bară, născând dintr-un zid crenelat din patru piese, de acelaşi metal şi rostuit negru.
    În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).
    În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * TIMIŞ.
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) romb - viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
    b) litera J - sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
    c) cununa din frunze de stejar - forţa, puterea, autoritate veche;
    d) leul cu sabia, zidul crenelat - elemente preluate de la stema judeţului Timiş pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016