Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 115 din 10 decembrie 2007  privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2008    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 115 din 10 decembrie 2007 privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2008

EMITENT: AGENTIA NATIONALA ANTIDOPING
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 862 din 17 decembrie 2007

Având în vedere prevederile art. 6 lit. i), ale art. 15 şi <>art. 16 alin. (1) din Legea nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport,
în temeiul <>art. 11 alin. (2) din Legea nr. 227/2006 ,

preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping emite prezentul ordin.

ART. 1
În vederea prevenirii şi combaterii dopajului în sport, se aprobã Lista interzisã pentru anul 2008, în conformitate cu cea a Agenţiei Mondiale Antidoping, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2008.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale Anti-Doping nr. 5/2007 pentru aprobarea Listei interzise pentru anul 2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 59 din 25 ianuarie 2007.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping,
Graziela Elena Vâjialã

Bucureşti, 10 decembrie 2007.
Nr. 115.


ANEXĂ
LISTA INTERZISĂ PENTRU ANUL 2008

STANDARDUL INTERNAŢIONAL

Textul oficial al Listei interzise va fi menţinut de cãtre Agenţia Mondialã Antidoping şi va fi publicat în limbile englezã şi francezã. În cazul existenţei vreunei contradicţii între versiunea în limba englezã şi cea în limba francezã, va rãmâne valabilã versiunea în limba englezã.
Aceastã listã va intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2008.

LISTA INTERZISĂ PENTRU ANUL 2008

CODUL MONDIAL ANTIDOPING
Valabilã de la 1 ianuarie 2008

Utilizarea oricãrui medicament trebuie sã se limiteze la indicaţii justificate medical.

SUBSTANŢE ŞI METODE INTERZISE PERMANENT
(ATÂT ÎN COMPETIŢIE, CÂT ŞI ÎN AFARA COMPETIŢIEI)

SUBSTANŢE INTERZISE

S1. Agenţi anabolici

Agenţii anabolici sunt interzişi.
1. Steroizi anabolici androgeni (SAA)
a) SAA exogeni* includ: 1-androstendiol (5α-androst-1-ene3â,17â-diol); 1-androstendionã (5α-androst-1-ene-3,17-diona); bolandiol (19-norandrostenediol); bolasteron; boldenon; boldion (androsta-1,4-dien-3,17-dionã); calusteron; clostebol; danazol (17α-etinil-17â-hidroxiandrost-4-eno[2,3-d]isoxazol); dehidroclormetiltestosteron (4-chloro-17â-hidroxi-17α-metilandrosta 1,4-dien-3-onã); desoximetiltestosteron (17α-metil-5α-androst2-en-17 â-ol); drostanolon; etilestrenol (19-nor-17α-pregn-4-en-17-ol); fluoximesteron; formebolon; furazabol (17 â-hidroxi-17α-metil-5α-androstano[2,3-c]-furazan); gestrinon; 4-hidroxitestosteron (4,17 â-dihidroxiandrost-4-en-3-onã); mestanolon; mesterolon; metenolon; metandienonã (17â hidroxi-17α-metilandrosta-1,4-dien-3-onã); metandriol; metasteron (2α,17α-dimetil-5α-androstan-3-on-17â-ol); metildienolon (17â-hidroxi-17α-metilestra-4,9-dien-3-onã); metil-1testosteron (17â-hidroxi-17α-metil-5a-androst-1-en-3-onã); metilnortestosteron (17â-hidroxi-17α-metilestr-4-en-3-onã); metiltrienolon (17â-hidroxi-17α-metilestra-4,9,11-trien-3-onã); metiltestosteron; miboleron; nandrolon; 19-norandrostendionã (estr-4-ene-3,17-dionã); norboleton; norclostebol; noretandrolon; oxabolon; oxandrolon; oximesteron; oximetolon; prostanozol ([3,2-c]pirazol-5α -etioalocolan-17â-tetrahidropiranol); quinbolon; stanozolol; stenbolon; 1-testosteron (17â-hidroxi-5α-androst-1-en-3-onã); tetrahidrogestrinon (18a-homo-pregna4,9,11-trien-17â-ol-3-onã); trenbolon şi alte substanţe cu structurã chimicã similarã sau cu efect(e) biologic(e) similar(e).
b) SAA endogeni**:
androstendiol (androst-5-ene-3â,17â-diol); androstendionã (androst-4-ene-3,17-dionã); dihidrotestosteron (17â-hidroxi-5α-androstan-3-onã); prasteron (dehidroepiandrosteron, DHEA); testosteron, precum şi urmãtorii metaboliţi şi izomeri:
5α-androstan-3α, 17α-diol; 5α-androstan-3α, 17â-diol; 5αandrostan-3â, 17α-diol; 5α-androstan-3â, 17â-diol; androst-4-ene-3α,17α-diol; androst-4-ene-3α, 17â-diol; androst-4 -ene-3â, 17α-diol; androst-5-ene-3â, 17α-diol; androst-5-ene-3α, 17â-diol; androst-5-ene-3â, 17α-diol; 4-androstendiol(androst-4-ene-3â,17â-diol); 5-androstendion (androst-5-ene-3,17-dion); epi-dihidrotestosteron; 3α-hidroxi-5α-androstan-17-ona; 3â-hidroxi-5a-androstan-17-ona; 19-norandrosteron; 19-noretiocolanolon.
În cazul în care un steroid anabolic androgen poate fi produs de organism în mod natural, se va considera cã o probã conţine o astfel de substanţã interzisã, în cazul în care concentraţia unei astfel de substanţe interzise sau a metaboliţilor ori markerilor ei şi/sau orice alt/alte raport (rapoarte) relevant(e) din proba sportivului depãşeşte într-o asemenea mãsurã domeniul valorilor identificate în mod normal la oameni, încât este improbabil ca ea sã se înscrie în limitele producerii fiziologice endogene. Nu se va considera cã o probã conţine o substanţã interzisã în niciunul dintre cazurile în care sportivul dovedeşte cã respectiva concentraţie a acelei substanţe interzise sau a metaboliţilor ori a markerilor ei, precum şi/sau rapoarte relevante din proba sportivului se pot atribui unei stãri fiziologice sau patologice.
În toate cazurile, precum şi indiferent de concentraţie, proba sportivului va fi consideratã a conţine o substanţã interzisã, iar laboratorul va raporta un rezultat pozitiv dacã, pe baza oricãrei metode analitice precise (de exemplu, IRMS), poate arãta cã substanţa interzisã este de origine exogenã. În acest caz nu mai este necesarã o investigaţie ulterioarã.
Dacã este înregistratã o valoare care se încadreazã în valorile care se gãsesc în mod normal în organism, iar metoda analiticã precisã (de exemplu, IRMS) nu a determinat originea exogenã a substanţei, dar existã indicaţii serioase, cum ar fi o comparaţie cu profile steroidice de referinţã, ale unei posibile utilizãri a unei substanţe interzise, sau atunci când un laborator a raportat prezenţa unui raport T/E mai mare de patru (4) la unu (1) şi orice metodã analiticã precisã (de exemplu, IRMS) aplicatã nu a evidenţiat originea exogenã a substanţei, organizaţia antidoping relevantã va conduce o investigaţie ulterioarã, revizuind rezultatele testului (testelor) anterior sau efectuând un test(teste) ulterior(ulterioare).
Când o astfel de investigaţie ulterioarã este necesarã, rezultatul va fi raportat de laborator ca atipic şi nu pozitiv.
Dacã laboratorul raporteazã, pe baza oricãrei metode analitice precise (de exemplu, IRMS), cã substanţa interzisã este de origine exogenã, nu mai este nevoie de o investigaţie ulterioarã, iar proba va fi consideratã a conţine acea substanţã interzisã. Dacã o metodã analiticã precisã suplimentarã (de exemplu, IRMS) nu a fost aplicatã şi un minim de 3 teste anterioare nu sunt disponibile, organizaţia antidoping relevantã va testa sportivul neanunţat de cel puţin 3 ori, pe parcursul unei perioade de 3 luni, pentru a stabili profilul longitudinal al sportivului. Rezultatul care a declanşat acest studiu longitudinal va fi raportat ca rezultat atipic. Dacã profilul longitudinal al sportivului stabilit în urma testelor ulterioare nu este fiziologic normal, rezultatul va fi raportat ca rezultat pozitiv.
În cazuri individuale, extrem de rare, boldenon de origine endogenã poate fi descoperit la nivele foarte mici de nanograme pe mililitru (ng/mL) în urinã. Când laboratorul raporteazã astfel de concentraţii foarte mici de boldenon şi o metodã analiticã precisã suplimentarã (de exemplu, IRMS) aplicatã nu a determinat originea exogenã a substanţei, poate fi efectuatã o investigaţie ulterioarã prin intermediul testelor ulterioare.
Pentru 19-norandrosteron, un rezultat pozitiv raportat de un laborator este considerat a fi dovada ştiinţificã şi validã a originii exogene a substanţei interzise. Într-un astfel de caz nu mai este nevoie de o investigaţie ulterioarã.
În cazul în care un sportiv nu coopereazã la investigaţii, se va considera cã proba sa conţine o substanţã interzisã.
2. Alţi agenţi anabolici, incluzând, dar nelimitându-se la: clenbuterol, modulatorii receptorilor androgeni selectivi (SARMs), tibolon, zeranol, zilpaterol.
În aceastã secţiune:
* "exogen" se referã la substanţele care nu pot fi produse de organism în mod natural;
** "endogen" se referã la substanţele care pot fi produse de organism în mod natural.

S2. Hormoni şi substanţe înrudite
Sunt interzise urmãtoarele substanţe, precum şi factorii lor de eliberare:
1. eritropoietina (EPO);
2. hormonul de creştere (hGH), factorii de creştere insulinosimilari (de exemplu, IGF-1), factori de creştere mecanici (MGFs);
3. gonadotropine (LH, hCG); interzise numai în cazul sportivilor bãrbaţi;
4. tipuri de insulinã;
5. corticotrofinele
şi alte substanţe cu structurã chimicã şi efecte biologice similare.
Dacã sportivul nu poate demonstra cã respectiva concentraţie s-a datorat unei stãri fiziologice sau patologice, se va considera cã o probã conţine o substanţã interzisã (conform celor listate mai sus) în condiţiile în care concentraţia substanţei interzise sau a metaboliţilor şi/sau a unor rapoarte relevante ori a markerilor din proba sportivului depãşeşte domeniul valorilor identificate în mod normal la oameni într-o asemenea mãsurã încât este improbabil ca ea sã se înscrie în limitele producerii fiziologice endogene.
Dacã un laborator raporteazã, utilizând o metodã analiticã precisã, cã substanţa interzisã este de origine exogenã, se va considera cã proba conţine o substanţã interzisã şi va fi raportat un rezultat pozitiv.

S3. Beta-2-agonişti
Toţi beta-2-agoniştii, inclusiv izomerii lor optici D- şi L-, sunt interzişi.
Ca excepţie, formoterolul, salbutamolul, salmeterolul şi terbutalina pot fi utilizate când sunt administrate prin inhalare, dar necesitã o scutire pentru uz terapeutic în procedurã restrânsã (PRSUT).
În ciuda acordãrii oricãrei forme de scutire pentru uz terapeutic (SUT), o concentraţie de salbutamol (liber plus glucuronat) mai mare de 1.000 ng/mL va fi consideratã rezultat pozitiv, dacã sportivul nu dovedeşte cã rezultatul anormal a fost consecinţa utilizãrii terapeutice a salbutamolului inhalat.

S4. Hormoni antagonişti şi modulatori
Urmãtoarele clase sunt interzise:
1. inhibitori de aromatazã, incluzând, dar nelimitându-se la: anastrozol, letrozol, aminoglutetimid, exemestan, formestan, testolacton;
2. modulatori ai receptorilor de estrogeni selectivi (SERMs) incluzând, dar nelimitându-se la: raloxifen, tamoxifen, toremifen;
3. alte substanţe antiestrogenice incluzând, dar nelimitându-se la: clomifen, ciclofenil, fulvestrant;
4. agenţi care modificã funcţia (funcţiile) miostatinei, incluzând, dar nelimitându-se la: inhibitori ai miostatinei.

S5. Diuretice şi alţi agenţi mascatori
Agenţii mascatori sunt interzişi. Aceştia includ: diuretice*), epitestosteron, probenecid, inhibitori de alfa-reductazã (de exemplu, finasterid, dutasterid), substituenţi de plasmã (de exemplu, albuminã, dextran, hidroxietil-amidon) şi alte substanţe cu efecte biologice similare.
_________
*) O SUT nu este valabilã dacã proba de urinã a sportivului conţine un diuretic în asociere cu o substanţã interzisã la nivelul pragului de infracţiune sau sub prag.

Diureticele includ: acetazolamid, amilorid, bumetanid, canrenon, clortalidon, acid etacrinic, furosemid, indapamid, metolazon, spironolacton, tiazide (de exemplu, bendroflumetiazidã, clorotiazidã, hidroclorotiazidã), triamteren şi alte substanţe cu structurã chimicã similarã sau cu efect(e) biologic(e) similar(e) (cu excepţia drosperinonei, care nu este interzisã).

METODE INTERZISE

M1. Creşterea capacitãţii de transfer de oxigen
Sunt interzise urmãtoarele:
a) dopajul cu sânge, inclusiv utilizarea de sânge autolog, homolog sau heterolog ori de produse hematologice (din celule roşii) de orice origine;
b) creşterea artificialã a absorbţiei, transportului sau eliberãrii de oxigen, incluzând, dar nelimitându-se la utilizarea de perfluorochimicale, efaproxiral (RSR13) şi a produselor pe bazã de hemoglobinã modificatã (de exemplu, înlocuitorii de sânge pe bazã de hemoglobinã, produşi de hemoglobinã microîncapsulatã).

M2. Manipularea chimicã şi fizicã
a) Falsificarea sau încercarea de a falsifica, cu scopul de a altera integritatea şi validitatea probelor recoltate în timpul controalelor doping, este interzisã. Aceste practici includ, dar nu se limiteazã la cateterizare, substituţia urinei şi/sau alterare.
b) Infuzia intravenoasã este interzisã. Într-o situaţie medicalã acutã, în care aceastã metodã este consideratã necesarã, se va solicita o SUT retroactivã.

M3. Dopajul genetic
Este interzisã utilizarea non-terapeuticã de celule, gene, elemente genetice sau modularea expresiei genetice care au capacitatea de a creşte performanţa sportivã.


SUBSTANŢE ŞI METODE INTERZISE ÎN COMPETIŢIE

Pe lângã categoriile S1 - S5 şi M1 - M3 definite mai sus, urmãtoarele categorii sunt interzise în competiţie:

SUBSTANŢE INTERZISE

S6. Stimulente
Toate stimulentele, inclusiv ambii lor izomeri optici (D- şi L-), sunt interzise, cu excepţia derivaţilor de imidazol, de uz topic şi a acelor stimulente incluse în Programul de monitorizare pe 2008*.
Stimulentele includ: adrafinil, adrenalinã**, amfepramonã, amifenazol, amfetaminã, amfetaminil, benzfetaminã, benzilpiperazinã, bromantan, catinã***, clobenzorex, cocainã, cropropamidã, crotetamidã, ciclazodonã, dimetilamfetaminã, efedrinã****, etamivan, etilamfetaminã, etilefrinã, famprofazonã, fenbutrazat, fencamfaminã, fencaminã, fenetilinã, fenfluraminã, fenproporex, furfenorex, heptaminol, izometeptenã, levmetamfetaminã, meclofenoxat, mefenorex, mefenterminã, mesocarb, metamfetaminã(D-), metilendioxiamfetaminã, metilendioximetamfetaminã, p-metilamfetaminã, metilefedrinã****, metilfenidat, modafinil, niketamidã, norfenefrinã, norfenfluraminã, octopaminã, ortetaminã, oxilofrinã, parahidroxiamfetaminã, pemolinã, pentetrazol, fendimetrazinã, fenmetrazinã, fenprometaminã, fenterminã, 4-fenilpiracetam (carfedon), prolintan, propilhexedrinã, selegilinã, sibutraminã, stricninã, tuaminoheptan şi alte substanţe cu structurã chimicã similarã sau efect(e) biologic(e) similar(e).
_________
* Urmãtoarele substanţe incluse în Programul de monitorizare pe 2008 (bupropionã, cafeinã, fenilefrinã, fenilpropanolaminã, pipradol, pseudoefedrinã, sinefrinã) nu sunt considerate substanţe interzise.
** Adrenalina asociatã cu agenţii anestezici locali sau administrarea ei localã (de exemplu nazalã, oftalmologicã) nu este interzisã.
*** Cãtina este interzisã când concentraţia sa în urinã este mai mare de 5 micrograme per mililitru.
**** Atât efedrina, cât şi metilefedrina sunt interzise, atunci când concentraţia lor în urinã este mai mare de 10 micrograme per mililitru.

Un stimulent care nu este menţionat în mod expres în aceastã secţiune va fi considerat substanţã specificã numai dacã sportivul poate dovedi cã substanţa poate face obiectul unei încãlcãri neintenţionate a reglementãrilor antidoping datoritã prezenţei sale generale în medicamente sau este puţin probabil sã fie folosit ca agent de dopaj.

S7. Narcotice
Urmãtoarele narcotice sunt interzise: buprenorfinã, dextromoramidã, diamorfinã (heroinã), fentanil şi derivatele lui, hidromorfonã, metadonã, morfinã, oxicodonã, oximorfonã, pentazocinã, petidinã.

S8. Canabinoide
Canabinoidele (de exemplu, haşiş, marijuana) sunt interzise.

S9. Glucocorticosteroizi
Toţi glucocorticosteroizii sunt interzişi în administrarea pe cale oralã, rectalã, intravenoasã sau intramuscularã. Utilizarea lor necesitã aprobarea unei SUT.
Toate celelalte cãi de administrare (injecţii intrrticulare/periarticulare/peritendinoase/epidurale/intradermice şi inhalare) necesitã PRSUT, cu excepţia celor de mai jos.
Preparatele topice, atunci când sunt utilizate pentru afecţiuni dermatologice (inclusiv iontoforeza sau fonoforeza), otice, nazale, oftalmologice, ale cavitãţii bucale, gingivale sau perianale, nu sunt interzise şi nu necesitã nicio formã de SUT.

SUBSTANŢE INTERZISE ÎN ANUMITE SPORTURI
P1. Alcool
Alcoolul (etanolul) este interzis numai în timpul competiţiilor, în sporturile menţionate mai jos. Detectarea acestuia se va realiza prin analizarea respiraţiei şi/sau a sângelui. Pragul de infracţiune doping (valorile hematologice) pentru fiecare federaţie este menţionat în parantezã:


* aeronauticã (FAI) (0,20 g/L);
* tir cu arcul (FITA, IPC) (0,10 g/L);
* automobilism (FIA) (0,10 g/L);
* bowling (competiţiile IPC) (0,10 g/L);
* karate (WKF) (0,10 g/L);
* pentatlon modern (UIPM) (0,10 g/L),
pentru disciplinele care implicã tirul;
* motociclism (FIM) (0,10 g/L);
* canotaj (UIM) (0,30 g/L).



P2. Beta-blocante
Dacã nu este specificat altfel, beta-blocantele sunt interzise doar în competiţie, în urmãtoarele sporturi:
* aeronauticã (FAI);
* tir cu arcul (FITA, IPC) (interzise şi în afara competiţiei);
* automobilism (FIA);
* biliard (WCBS);
* bob (FIBT);
* bowling (CMSB, competiţii IPC);
* bridge (FMB);
* curling (WCF);
* gimnasticã (FIG);
* motociclism (FIM);
* pentatlon modern (UIPM) pentru disciplinele care implicã tirul;
* popice (FIQ);
* canotaj (UIM);
* navigaţie cu pânze (ISAF) doar în cursele cu cârmã;
* tir (ISSF, IPC) (interzise şi în afara competiţiei);
* schi/snowboard (FIS) în sãrituri şi freestile (stil liber);
* lupte (FILA).
Beta-blocantele includ, dar nu sunt limitate la urmãtoarele: acebutolol, alprenolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, bunolol, carteolol, carvedilol, celiprolol, esmolol, labetalol, levobunolol, metipranolol, metoprolol, nadolol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol.

SUBSTANŢE SPECIFICE*)

"Substanţele specifice"*) sunt enumerate mai jos:
__________
*) "Lista interzisã poate cuprinde substanţe specifice care pot fi subiectul încãlcãrilor fãrã intenţie ale reglementãrilor antidoping, datoritã utilizãrii lor pe scarã largã în produsele medicamentoase, sau a cãror utilizare în scop de dopaj este mai puţin probabilã." O încãlcare a reglementãrilor antidoping implicând astfel de substanţe poate avea drept rezultat reducerea sancţiunii, cu condiţia ca "sportivul sã poatã dovedi cã utilizarea unei astfel de substanţe specifice nu a fost menitã sã mãreascã performanţa sportivã".

* toţi beta-2 agoniştii inhalaţi, cu excepţia salbutamolului (liber plus glucuronat) mai mare de 1000 ng/mL şi a clenbuterolului (menţionat la S1.2: alţi agenţi anabolici);
* inhibitori de alfa-reductazã, probenecid;
* catinã, cropropamidã, crotetamidã, efedrinã, etamivan, famprofazon, heptaminol, isometeptenã, levmetamfetaminã, meclofenoxat, p-metilamfetaminã, metilefedrinã, niketamidã, norfenefrinã, octopaminã, ortetaminã, oxilofrinã, fenprometaminã, propilhexedrinã, selegilinã, sibutraminã, tuaminoheptan şi orice alt stimulent care nu este menţionat la secţiunea S6, pentru care sportivul stabileşte cã îndeplineşte condiţiile descrise în S6;
* canabinoidele;
* toţi glucocorticosteroizii;
* alcoolul;
* toate beta-blocantele.


AGENŢIA MONDIALĂ ANTIDOPING

PROGRAMUL DE MONITORIZARE PE 2008*)
___________
*) Codul AMAD (4.5) stipuleazã: "AMAD, în colaborare cu alţi semnatari şi guverne, va stabili un program de monitorizare referitor la substanţele care nu se aflã în Lista interzisã, dar pe care AMAD doreşte sã le monitorizeze astfel încât sã se detecteze modalitãţile de utilizare greşitã în sport."

Urmãtoarele substanţe sunt introduse în Programul de monitorizare pe 2008:
1. stimulente: a) numai în competiţie: bupropion, cafeinã, fenilefrinã, fenilpropanolaminã, pipradrol, pseudoefedrinã, sinefrinã;
b) în afara competiţiei: adrafinil, adrenalinã, amfepramonã, amifenazol, amfetaminã, amfetaminil, benzfetaminã, benzilpiperazinã, bromantan, clobenzorex, cocainã, ciclazodonã, dimetilamfetaminã, etilamfetaminã, etilefrinã, fenbutrazat, fencamfaminã, fencaminã, fenetilinã, fenfluraminã, fenproporex, furfenorex, mefenorex, mefenterminã, mesocarb, metamfetaminã (D-), metilenedioxiamfetaminã, metilenedioximetamfetaminã, metilfenidat, modafinil, norfenfluraminã, parahidroxiamfetaminã, pemolinã, pentetrazol, fendimetrazinã, fenmetrazinã, fenterminã, 4-fenilpiracetam (carfedon), prolintan, stricninã;
2. narcotice: numai în competiţie: raportul morfinã/codeinã.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016