Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 113 din 18 februarie 2004  pentru aprobarea derularii programelor si subprogramelor de sanatate finantate din bugetul de stat si din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in anul 2004    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 113 din 18 februarie 2004 pentru aprobarea derularii programelor si subprogramelor de sanatate finantate din bugetul de stat si din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in anul 2004

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 214 din 11 martie 2004
În temeiul <>Legii bugetului de stat pe anul 2004 nr. 507/2003 , al <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.498/2003 privind unele mãsuri pentru asigurarea continuitãţii tratamentului bolnavilor cuprinşi în programele de sãnãtate finanţate din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate,
vazand Referatul de aprobare nr. OB. 1.591/2004,

ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emit urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se aproba derularea programelor şi subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul de stat prin Ministerul Sãnãtãţii şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, gestionat de preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în anul 2004.
(2) Se aproba Normele metodologice de organizare, finanţare şi monitorizare a programelor şi subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul de stat şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, raportarea şi controlul indicatorilor specifici, în anul 2004, cuprinse în anexa nr. I.

SECŢIUNEA I

Prevederi referitoare la subprograme şi intervenţii finanţate din bugetul de stat

ART. 2
(1) Subprogramele şi intervenţiile de sãnãtate finanţate din bugetul de stat, gestionate de Ministerul Sãnãtãţii, obiectivele şi activitãţile aferente, indicatorii fizici, de eficienta şi de rezultate sunt cuprinşi la pct. II/1-II/3 din anexa nr. II.
(2) Programele de sãnãtate derulate de Societatea Nationala de Cruce Roşie din România se finanţeazã în cadrul Programului de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate, prevãzut în bugetul Ministerului Sãnãtãţii, şi sunt cuprinse la pct. II/4 din anexa nr. II. Societatea Nationala de Cruce Roşie din România monitorizeazã, controleazã şi este responsabilã de derularea programelor respective, în condiţiile legii.
(3) Din sumele aprobate pentru Programul de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate se efectueazã cheltuieli de personal, materiale şi servicii, subvenţii pentru instituţii publice, transferuri, cheltuieli de capital, rambursãri de credite, plati de dobânzi şi comisioane la credite aferente Ministerului Sãnãtãţii şi unor unitãţi sanitare.
(4) Modificarea sumelor aferente subprogramelor sau interventiilor de sãnãtate, a structurii şi indicatorilor, pe parcursul finanţãrii acestora, în funcţie de necesitaţi, se efectueazã de cãtre direcţiile coordonatoare, la propunerea fundamentatã a ordonatorilor de credite, pe baza referatului aprobat de ministrul sãnãtãţii sau de înlocuitorii acestuia, dupã caz, cu respectarea prevederilor legale.
(5) Unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprogramele şi intervenţiile de sãnãtate finanţate din bugetul de stat sunt nominalizate la pct. 1 din anexa nr. IV.
ART. 3
(1) Ministerul Sãnãtãţii, prin direcţiile coordonatoare de programe, contracteazã, în sistem direct, cu unitãţile din coordonarea sau de sub autoritatea sa realizarea unor studii, activitãţi de formare a personalului medical, campanii de informare, educare, comunicare (IEC) şi alte activitãţi prevãzute în programele de sãnãtate.
(2) Direcţiile coordonatoare de programe, la încheierea contractelor cu instituţiile menţionate la alin. (1), vor preciza activitãţile, sumele aferente fiecãrei activitãţi din contract, termenele şi modul de raportare şi valorificare a rezultatelor acestora.
ART. 4
(1) Coordonatorii nationali de programe de sãnãtate, respectiv subprograme, sunt directorii direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii.
(2) Coordonatorii nationali pot elabora norme tehnice, aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(3) Coordonatorii locali sunt responsabilii de subprograme de sãnãtate şi medicii inspectori de asistenta a mamei şi copilului din cadrul direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, nominalizaţi prin decizie a consiliului de administraţie.
(4) Coordonatorii nationali şi coordonatorii locali din cadrul direcţiilor de sãnãtate publica pot propune ministrului sãnãtãţii mãsuri de sistare a finanţãrii subprogramelor sau interventiilor de sãnãtate în situaţia în care instituţiile cu responsabilitãţi nu îndeplinesc atribuţiile ce le revin în derularea acestora.
ART. 5
Sumele aferente finanţãrii programelor de sãnãtate gestionate de Ministerul Sãnãtãţii se aloca lunar direcţiilor de sãnãtate publica teritoriale, instituţiilor subordonate şi, pe baza contractualã, instituţiilor aflate în coordonarea sau sub autoritatea sa, dupã caz.
ART. 6
Realizarea indicatorilor specifici programelor de sãnãtate prevãzuţi şi aprobaţi prin legea bugetarã anuala se raporteazã de cãtre coordonatorii nationali, potrivit normelor legale, şi modul de realizare este supus controlului organelor abilitate în acest sens.
ART. 7
(1) Pentru realizarea unor activitãţi specifice programelor de sãnãtate, din fondurile alocate de la titlul 38 "Transferuri" unitãţile sanitare pot finanta şi cheltuieli de personal aferente personalului ce urmeazã a fi încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii.
(2) Activitãţile pentru care se utilizeazã personalul prevãzut la alin. (1) sunt urmãtoarele:
a) coordonarea şi implementarea programelor sau subprogramelor, precum şi a celor destinate grupurilor cu risc crescut de imbolnavire, grupurilor sociale minoritare sau dezavantajate din punct de vedere al condiţiilor economicosociale;
b) educarea pentru sãnãtate, pe grupe de populaţie cu risc de imbolnavire;
c) promovarea sãnãtãţii femeii şi copilului la nivel comunitar prin asistenţi medicali şi mediatori sanitari;
d) efectuarea screeningului pentru grupele de populaţie incluse în program sau subprogram, dupã caz;
e) formarea personalului;
f) informarea, educarea şi acordarea de consultaţii în probleme specifice privind promovarea unui comportament sanatos;
g) realizarea lucrãrilor legate de sistemul informaţional clinic şi logistic al reţelei;
h) primirea, centralizarea şi raportarea datelor pentru monitorizarea activitãţilor şi indicatorilor programelor, precum şi a calitãţii managementului;
i) coordonarea centrelor de consiliere pentru renunţarea la fumat;
j) logistica aprovizionarii şi distribuirii contraceptivelor, a preparatelor de fier şi calciu pentru femei gravide şi copii prin reţeaua de asistenta medicalã ambulatorie, primara sau direct cãtre grupuri vulnerabile de populaţie;
k) coordonarea activitãţii de transplant de organe şi tesuturi;
l) realizarea lucrãrilor de secretariat în cadrul comisiilor de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii, legate de implementarea programelor şi, respectiv, a subprogramelor de sãnãtate.
ART. 8
(1) În sumele prevãzute pentru finanţarea programelor şi, respectiv, a subprogramelor de sãnãtate se cuprind şi cheltuielile ocazionate de monitorizarea şi controlul acestora.
(2) În cadrul Programului de prevenire şi control al bolilor netransmisibile se cuprind şi cheltuielile aferente organizãrii transportului în cazuri speciale şi cu aeronave.
(3) În cadrul subprogramului Preventie şi control în diabet şi alte boli de nutritie, pentru monitorizarea calitãţii managementului şi standardizarea metodologiei la nivel naţional, se organizeazã un nucleu tehnic la Institutul de Diabet, Nutritie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu".
(4) Indicatorii Programului de sãnãtate a copilului şi familiei se raporteazã Unitãţii de management al programelor de sãnãtate a femeii, copilului şi familiei, unitate finanţatã din fondurile alocate acestui program, care asigura coordonarea tehnica a acestuia, potrivit Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 109/2002 pentru aprobarea structurilor de coordonare, monitorizare şi evaluare a programelor de sãnãtate a femeii, copilului şi familiei.
ART. 9
Contraceptivele achiziţionate prin licitaţie la nivel naţional de cãtre Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti din fondurile alocate Programului de sãnãtate a copilului şi familiei se acorda fãrã plata, prin cabinetele de planificare familialã şi prin cabinetele medicilor de familie incluşi în program, urmãtoarelor categorii de persoane: somere, eleve şi studente, persoane care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femei cu domiciliul stabil în mediul rural, femei care efectueazã un avort, la cerere, într-o unitate sanitarã publica, precum şi alte persoane fãrã venituri care dau declaraţie pe propria rãspundere în acest sens.
ART. 10
Din bugetul Ministerului Sãnãtãţii se asigura fondurile necesare pentru transportul de organe şi transportul personalului specializat pentru transplant de organe, precum şi pentru realizarea infrastructurii necesare operarii şi hangararii elicopterului al cãrui operator medical este Institutul Clinic Fundeni Bucureşti.

SECŢIUNEA a II-a

Prevederi referitoare la subprogramele de sãnãtate finanţate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate

ART. 11
(1) Subprogramele de sãnãtate finanţate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, sumele aferente acestora, scopul, obiectivele, indicatorii fizici şi de eficienta sunt cuprinşi în anexa nr. III.
(2) Unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprogramele de sãnãtate prevãzute la alin. (1) sunt nominalizate de ministerele în subordinea cãrora funcţioneazã şi sunt precizate la pct. 2 din anexa nr. IV.
ART. 12
(1) Sumele alocate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pentru finanţarea subprogramelor de sãnãtate se utilizeazã pentru asigurarea în spital şi în ambulatoriu a unor medicamente şi materiale sanitare specifice unor boli cu consecinţe grave asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei.
(2) Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate va evalua numãrul de bolnavi trataţi, corespunzãtor nivelului sumelor aferente medicamentelor şi materialelor sanitare ce se achiziţioneazã pentru subprogramele de sãnãtate.
(3) Numãrul de bolnavi trataţi în cadrul programelor de sãnãtate finanţate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate se raporteazã caselor de asigurãri de sãnãtate şi, respectiv, Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, pe baza evidentei tehnico-operative conduse la nivelul unitãţilor sanitare şi al cabinetelor medicale acreditate, prin care se deruleazã aceste subprograme.
(4) În cazul subprogramelor de sãnãtate pentru care achiziţia medicamentelor şi/sau materialelor sanitare specifice nu se face prin licitaţie la nivel naţional, finanţarea acestora din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã lunar de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, în cadrul fondurilor aprobate pentru cheltuieli materiale şi prestãri de servicii cu caracter medical, din bugetul caselor de asigurãri de sãnãtate.
(5) Casele de asigurãri de sãnãtate rãspund de asigurarea, urmãrirea şi controlul utilizãrii fondurilor aprobate pentru derularea subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, de monitorizarea, analiza şi controlul subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, de monitorizarea, analiza şi controlul indicatorilor raportati de unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprogramele de sãnãtate.
(6) Casele de asigurãri de sãnãtate vor raporta lunar Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate utilizarea sumelor contractate potrivit destinaţiei acestora, precum şi numãrul de bolnavi trataţi şi costul mediu/bolnav.
ART. 13
(1) Unitãţile sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie pot derula programe, respectiv subprograme de sãnãtate finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Unitãţile sanitare prin care se deruleazã programe, respectiv subprograme de sãnãtate se nominalizeaza de ministerele în subordinea cãrora funcţioneazã.
ART. 14
(1) Achiziţia, în condiţiile legii, a unor medicamente şi/sau materiale sanitare specifice ce se acorda în spital şi în ambulatoriu se efectueazã prin licitaţie la nivel naţional pentru urmãtoarele subprograme de sãnãtate:
- Supravegherea şi controlul infectiei HIV/SIDA;
- Supravegherea şi controlul tuberculozei;
- Prevenirea şi combaterea bolilor cardiovasculare;
- Preventie şi control în patologia oncologica;
- Preventie şi control în diabet şi alte boli de nutritie;
- Profilaxie în patologia psihiatrica şi psihosociala;
- Preventie în patologia nefrologica şi dializa.
(2) Pentru subprogramele de sãnãtate pentru care nu se organizeazã licitaţie la nivel naţional, achiziţionarea medicamentelor şi materialelor sanitare specifice se face, în condiţiile legii, de cãtre unitãţile sanitare care deruleazã subprogramele respective.
(3) Procedura de achiziţie publica prin licitaţie la nivel naţional se organizeazã de Ministerul Sãnãtãţii cu participarea Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(4) Pana la efectuarea licitaţiei la nivel naţional, în anul 2004, aprovizionarea cu medicamente şi/sau materiale sanitare specifice ce se acorda în spital şi în ambulatoriu se efectueazã potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.498/2003 privind unele mãsuri pentru asigurarea continuitãţii tratamentului bolnavilor cuprinşi în programele de sãnãtate finanţate din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(5) Repartizarea medicamentelor şi materialelor sanitare specifice aferente subprogramelor de sãnãtate prevãzute la alin. (1) se face pe baza contractelor încheiate între Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, în calitate de achizitor, şi furnizorii de medicamente şi materiale sanitare specifice adjudecate prin licitaţiile naţionale.
ART. 15
Modificarea sumelor aferente subprogramelor de sãnãtate, a structurii şi indicatorilor, pe parcursul derulãrii finanţãrii acestora, în funcţie de necesitaţi, se efectueazã, la propunerea fundamentatã a ordonatorilor de credite, prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 16
Direcţiile generale şi direcţiile de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii şi Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, direcţiile de sãnãtate publica şi casele de asigurãri de sãnãtate, precum şi unitãţile sanitare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 17
Anexele nr. I-IV fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 18
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brinzan

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
Cristian Celea

ANEXA I

Secţiunea I - Prevederi referitoare la programele şi subprogramele finanţate din bugetul de stat

I. Organizarea, finanţarea şi monitorizarea programelor şi subprogramelor de sãnãtate

1. Ministerul Sãnãtãţii proiecteazã, implementeaza, coordoneazã şi finanţeazã programe, respectiv subprograme de sãnãtate, în scopul realizãrii obiectivelor politicii de sãnãtate publica.
2. Institutele medicale, institutele de sãnãtate publica şi alte unitãţi sanitare desemnate de Ministerul Sãnãtãţii precum şi Societatea Nationala de Cruce Roşie pot coordona şi finanta programe, subprograme sau intervenţii de sãnãtate.
3. Sumele alocate pentru programe se cuprind în bugetele de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor sanitare, se aproba odatã cu acestea şi se utilizeazã potrivit destinaţiilor stabilite.
4. Sumele aferente contractatelor încheiate, în sistem direct, cu unitãţile din coordonarea sau de sub autoritatea Ministerului Sãnãtãţii, prin direcţiile coordonatoare de programe, în condiţiile art. 3 alin. (1) din prezentul ordin se vor utiliza astfel:
a) În cadrul subprogramului Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologic şi Imunologie "Cantacuzino" va efectua teste şi alte servicii de laborator privind sãnãtatea publica, care fac obiectul contractului cu Ministerul Sãnãtãţii, fãrã plata, la solicitarea direcţiilor de sãnãtate publica.
b) Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti va efectua studii, lucrãri şi activitãţi în cadrul urmãtoarelor programe şi subprograme: Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile (prevenirea şi combaterea bolilor cardiovasculare şi profilaxie în patologia psihiatrica şi psihosociala); Programul de sãnãtate a copilului şi familiei (promovarea metodelor moderne de contraceptie, promovarea consultatiei prenatale, promovarea sistemului de asistenta medicalã comunitara şi promovarea alaptarii); Programul de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate (monitorizarea performantei unitãţilor sanitare pe baza setului minim de date la nivel de pacient-SMDP-, studiul de evaluare a participãrii şi utilitãţii cursurilor de formare în management a personalului medical şi nemedical din domeniul sanitar şi desfãşurarea, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a unor activitãţi de formare, dezvoltare şi perfecţionare postuniversitarã a resurselor umane în domeniul managementului serviciilor de sãnãtate şi în alte domenii prioritare ale reformei, în vederea accelerarii implementarii acesteia).
5. a) În anul 2004, cheltuielile prevãzute în bugetul Ministerului Sãnãtãţii sunt structurate pe patru programe şi anume: Programul comunitar de sãnãtate publica, Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile, Programul de sãnãtate a copilului şi familiei şi Programul de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate, în care sunt cuprise şi programele aprobate Societãţii Naţionale de Cruce Roşie;
b) Programele de sãnãtate, respectiv Programul comunitar de sãnãtate publica, Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile şi Programul de sãnãtate a copilului şi familiei se finanţeazã de la titlurile 20 "Cheltuieli materiale şi servicii" şi 38 "Transferuri".
6. În sumele prevãzute la subprogramele de sãnãtate care se executa prin unitãţi finanţate integral de la bugetul de stat de la titlul 20 "Cheltuieli materiale şi servicii" se cuprind hrana, medicamente şi materiale sanitare, materiale şi prestãri servicii cu caracter funcţional, obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata, reparaţii curente, reparaţii capitale, cãrţi şi publicaţii, alte cheltuieli.
7. Finanţarea subprogramelor de sãnãtate de la titlul 20 "Cheltuieli materiale şi servicii" se face, lunar, pe total titlu, pe baza cererilor fundamentate ale ordonatorilor de credite, în raport cu gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior şi în limita bugetului aprobat, avându-se în vedere urmãtoarele precizãri:
a) Cheltuielile de întreţinere şi gospodãrire ale unitãţilor sanitare sunt incluse în Programul comunitar de sãnãtate publica;
b) Cheltuielile de întreţinere şi gospodãrire aferente activitãţilor din cadrul Programului comunitar de sãnãtate publica precum şi ale inspectiilor sanitare de stat sunt cuprinse la subprogramele Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile şi Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc; cele aferente Programului de sãnãtate a copilului şi familiei sunt incluse la intervenţia Profilaxia distrofici la sugar şi copil;
c) Sumele aferente procurãrii vaccinurilor prin licitaţie la nivel naţional sunt cuprinse în Programul comunitar de sãnãtate publica subprogramul Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, în bugetul Institutului de Sãnãtate Publica Bucureşti;
d) În sumele prevãzute la subprogramul Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc sunt cuprinse şi cheltuielile reprezentând componenta localã a proiectului PHARE privind îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale pentru monitorizarea calitãţii apei potabile şi de imbaiere.
e) Laptele praf ce se acorda gratuit în cadrul programului Sãnãtatea copilului şi familiei se achiziţioneazã şi se distribuie în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse între 0-12 luni, publicatã în Monitorul Oficial nr. 341/27.06.2001 şi Ordinul comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi ministrului administraţiei publice nr. 449/410/2001 de aprobare a Normelor metodologice privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse între 0-12 luni.
f) Tipãrirea, distribuirea şi evidenta formularelor cu regim special pentru prescripţiile medicale cu timbru sec, potrivit OMS/CNAS nr. 849/297/2003, se asigura de cãtre direcţiile de sãnãtate publica din cheltuielile de întreţinere şi gospodãrire prevãzute la lit. a).
8. Finanţarea subprogramelor de sãnãtate de la titlul 38 "Transferuri" se face, lunar, pe baza cererilor justificate ale ordonatorilor de credite şi în limita bugetului aprobat.
9. a) Din sumele aprobate subprogramelor de sãnãtate ce se realizeazã prin unitãţile sanitare finanţate integral din venituri proprii, se asigura cheltuielile de personal pentru personalul angajat cu contract individual pe durata determinata cu norma intreaga sau cu fracţiune de norma, în condiţiile legii, cheltuielile materiale şi servicii şi cheltuielile de capital (strict legate de desfãşurarea programului şi numai cu aprobarea direcţiei coordonatoare, ca anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al unitãţii respective). Ocuparea posturilor se face cu aprobarea direcţiei de sãnãtate publica sau a Ministerului Sãnãtãţii, dupã caz;
b) Sumele prevãzute la programele cu finanţare externa nerambursabila se vor utiliza în cadrul subprogramlui de sãnãtate Supravegherea şi controlul infectiei HIV/SIDA şi al Programului de sãnãtate a copilului şi familiei de la titlul 38 "Transferuri";
c) În sumele aferente subprogramului Supravegherea şi controlul infectiilor HIV/SIDA sunt incluse cheltuielile pentru centrele regionale HIV precum şi cele reprezentând contribuţia publica nationala la proiectul PHARE privind supravegherea şi controlul infectiei HIV;
d) Din sumele prevãzute la subprogramul Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc se finanţeazã cheltuielile de personal pentru cabinetele de medicina muncii, clinicile de boli profesionale şi cabinetele de medicina sportiva;
e) Din sumele aprobate la subprogramul Reabilitarea serviciilor de urgenta prespitaliceasca se finanţeazã menţinerea şi întreţinerea sistemelor informatice de comunicare; intervenţia la dezastre; organizarea monitorizarii activitãţii ambulantelor de tip B şi C; transporturi neonatologice în cazuri speciale; formarea continua a personalului de la staţiile judeţene de ambulanta şi de la Unitãţile de primire a urgentelor (cheltuieli de deplasare); cheltuielile aferente organizãrii transportului în cazuri speciale şi cu aeronave, cu aprobarea Direcţiei generale de asistenta medicalã; asigurarea cu truse de urgenta a centrelor de permanenta prin serviciile de ambulanta judeţene;
f) La subprogramul Transplant de organe şi tesuturi sunt prevãzute şi fondurile necesare pentru transportul de organe şi transportul personalului specializat pentru transplant de organe, potrivit prevederilor <>art. 7 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 126/2003 privind operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenta acordate cu elicopterele Ministerului Sãnãtãţii şi repartizate operatorilor medicali Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic de Urgenta Targu Mures;
g) Fondurile bugetare pentru realizarea infrastructurii necesare operarii şi hangararii elicopterului al cãrui operator este Institutul Clinic Fundeni, în condiţiile reglementãrilor menţionate la lit. f), sunt prevãzute în Programul de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate la titlul 70 Cheltuieli de capital;
h) Din sumele alocate Programului de sãnãtate a copilului şi familiei se pot achizitiona, de cãtre unitãţile sanitare prin care se deruleazã aceste intervenţii/obiective, în condiţiile respectãrii reglementãrilor privind achiziţiile publice, tipurile adecvate de lapte praf, respectiv: lapte fãrã fenilalanina, lapte fãrã lactoza, lapte destinat copiilor prematuri, în vederea prevenirii intarzierilor în dezvoltarea neuropsihica a copiilor diagnosticati cu fenilcetonurie, a malnutritiei la copiii prematuri, a profilaxiei diareei cronice şi a malnutritiei şi se suporta cheltuielile aferente organizãrii transportului în cazuri speciale pentru nou-nãscuţi.

II. Responsabilitãţi în elaborarea, implementarea şi monitorizarea programelor şi subprogramelor de sãnãtate

10. Ministerul Sãnãtãţii, prin Direcţia generalã buget şi achiziţii, asigura fondurile pentru finanţarea programelor, respectiv subprogramelor de la bugetul de stat, pe baza cererilor fundamentate ale ordonatorilor de credite care vor solicita finanţarea în funcţie de realizarea indicatorilor.
11. Ordonatorii de credite secundari şi terţiari au obligaţia utilizãrii fondurilor în limita bugetului alocat şi potrivit destinaţiei specificate, cu respectarea dispoziţiilor legale, a gestionãrii eficiente a mijloacelor materiale şi bãneşti, a organizãrii evidentei contabile a cheltuielilor pe fiecare subprogram şi pe subdiviziunile clasificatiei bugetare, atât pentru bugetul aprobat cat şi în execuţie, precum şi a raportarii indicatorilor fizici şi de eficienta.
12. Coordonatorii nationali rãspund de organizarea, monitorizarea şi controlul, raportarea şi analiza indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultate specifici fiecãrui program şi subprogram de sãnãtate.
13. Coordonatorii locali şi direcţiile de sãnãtate publica vor urmãri utilizarea fondurilor alocate potrivit destinaţiei aprobate, efectuarea cheltuielilor de capital exclusiv pentru realizarea obiectivelor şi activitãţilor suboprogramelor şi rãspund de organizarea activitãţilor specifice, raportarea, analiza şi controlul indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultate.
14. Medicii din cadrul unitãţilor sanitare cu responsabilitãţi în realizarea subprogramului dispun mãsurile necesare aplicãrii metodologiei de program în vederea asigurãrii îndeplinirii obiectivelor prevãzute; rãspund de organizarea, monitorizarea şi buna desfãşurare a activitãţilor medicale din cadrul subprogramului de sãnãtate şi de raportarea la timp a datelor cãtre direcţiile de sãnãtate publica; evalueaza impactul asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei cuprinsã în subprogramele de sãnãtate.
15. Contabilul şef (directorul economic) al unitãţii sanitare rãspunde de modul de organizare a contabilitãţii, a evidentelor tehnico-operative, de utilizarea sumelor potrivit destinaţiilor aprobate, cu respectarea legilor în vigoare, de exactitatea şi realitatea datelor raportate direcţiilor de sãnãtate publica.

III. Raportarea indicatorilor din programele şi subprogramele de sãnãtate

16. a) Indicatorii fizici şi de eficienta prevãzuţi în programele şi subprogramele de sãnãtate se monitorizeazã pe baza evidentei tehnico-operative conduse la nivelul unitãţilor sanitare, al direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, dupã caz, al institutelor de sãnãtate publica Indicatorii se raporteazã direcţiilor coordonatoare de programe din Ministerul Sãnãtãţii pentru centralizare, analiza şi luare de mãsuri şi vor sta la baza raportarilor trimestriale şi anuale efectuate de acestea pe formularele anexa la Situaţia financiarã. Indicatorii de rezultat se vor raporta anual, direcţiilor coordonatoare din minister pentru analiza şi centralizare şi vor sta la baza stabilirii indicatorilor de rezultat pe total program;
b) Raportarea indicatorilor fizici şi de eficienta prevãzuţi în programe şi subprograme se face trimestrial (dupã caz, cumulat de la începutul anului) şi anual pentru indicatorii de rezultat, de cãtre coordonatorii locali de programe, utilizându-se modalitãţile de raportare (suport de hârtie, magnetic, etc.) convenite cu direcţiile coordonatoare din minister.
17. Costul mediu/indicator fizic se calculeazã atât ca raport între plãţile nete de casa şi numãrul de indicatori fizici realizaţi cat şi ca raport între cheltuielile efective şi numãrul de indicatori fizici realizaţi. În cazul în care, au fost finanţate şi alte acţiuni pentru care nu au fost stabiliţi indicatori fizici sau au fost efectuate cheltuieli de capital acestea vor fi evidentiate distinct, indicandu-se cheltuiala pe fiecare acţiune sau mijloc fix.
18. La finele anului, nivelul costurilor medii realizate va sta la baza unor analize comparative atât cu nivelul indicatorilor prevãzut a se realiza cat şi cu cel efectiv realizat pe unitãţi.
19. Unitãţile sanitare care deruleazã programe şi subprograme de sãnãtate vor raporta, pana la data de 15 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, direcţiilor de sãnãtate publica sau Ministerului Sãnãtãţii, dupã caz, indicatorii fizici şi cheltuielile aferente realizãrii acestora. Dupã centralizare, direcţiile de sãnãtate publica îi remit direcţiilor coordonatoare de programe din Ministerul Sãnãtãţii, pana la data de 20 a primei luni din trimestrul urmãtor şi pana la 31 ianuarie 2005, pentru indicatorii ce se raporteazã anual.
20. În termen de 15 zile de la primirea datelor anuale, direcţiile coordonatoare de programe din Ministerul Sãnãtãţii centralizeazã şi analizeazã indicatorii raportati, pe judeţe şi unitãţi direct subordonate, dupã caz, stabilind nivelul indicatorilor de rezultate, pe total program.
21. Rezultatele analizelor însoţite, dupã caz, de propuneri de imbunatatire a activitãţilor de elaborare, finanţare şi raportare a indicatorilor prevãzuţi în programele de sãnãtate vor fi prezentate conducerii Ministerului Sãnãtãţii pana la finele lunii februarie 2005.

IV. Controlul raportarii indicatorilor prevãzuţi în programele şi subprogramele de sãnãtate

22. Indicatorii prevãzuţi în programele aprobate prin bugetul de stat sunt supuşi controlului ce se efectueazã de cãtre organele abilitate.
23. Controlul raportarii indicatorilor din programele şi subprogramele de sãnãtate va fi efectuat, trimestrial, de cãtre coordonatorii locali precum şi de cãtre coordonatorii nationali, prin sondaj.
24. Controlul indicatorilor va urmãri, în principal, urmãtoarele:
a) realizarea indicatorilor aprobaţi;
b) încadrarea în bugetul aprobat precum şi mãsura în care fondurile alocate au fost utilizate potrivit destinaţiilor stabilite;
c) respectarea de cãtre persoanele implicate a responsabilitãţilor legate de derularea programelor şi subprogramelor de sãnãtate;
d) realitatea indicatorilor raportati;
e) acuratetea şi validitatea datelor colectate;
f) eventuale disfunctionalitati în derularea programului sau subprogramului de sãnãtate.
25. În urma fiecãrui control se va întocmi un raport care va fi discutat cu persoanele responsabile în derularea subprogramelor respective, în vederea remedierii eventualelor disfunctionalitati, urmând ca, în termen de 30 de zile, sa se stabileascã rezultatele finale ale controlului. În cazul în care, direcţia de sãnãtate publica identifica probleme ce nu pot fi soluţionate la nivel local, acestea vor fi transmise spre soluţionare direcţiilor coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii.

Secţiunea II. Prevederi referitoare la derularea programelor, respectiv subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate

V. Finanţarea programelor, respectiv subprogramelor de sãnãtate

26. Din bugetul aprobat prin <>Legea bugetului de stat pe anul 2004 nr. 507/2003 , Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate finanţeazã programe de sãnãtate în vederea realizãrii scopului şi obiectivelor stabilite prin lege.
27 a) Sumele alocate subprogramelor de sãnãtate finanţate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate sunt destinate asigurãrii, în spital şi în ambulatoriu, a unor medicamente şi materiale sanitare specifice unor boli cu consecinţe grave asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei. Lista medicamentelor şi materialelor sanitare specifice va fi publicatã ulterior prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
b) Sumele aferente contractelor de achiziţii publice prin licitaţie la nivel naţional a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice, necesare subprogramelor de sãnãtate, încheiate şi derulate de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, precum şi cele aferente subprogramelor pentru care nu se organizeazã astfel de licitaţii alocarea fãcându-se pe baza de contracte distincte încheiate între casele de asigurãri de sãnãtate şi unitãţile sanitare, se evidenţiazã în bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate la capitolul 62.16 << Servicii medicale şi medicamente>> titlul 20 <<Cheltuieli materiale şi servicii>> art. 25 <<Cheltuieli materiale şi prestãri servicii cu caracter medical>>, în cadrul bugetului aprobat.
c) Sumele alocate pentru subprogramele de sãnãtate pentru care nu se organizeazã licitaţie la nivel naţional precum şi contravaloarea medicamentelor şi materialelor sanitare specifice achiziţionate la nivel naţional se cuprind în bugetele de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor sanitare, se aproba odatã cu acestea şi se utilizeazã potrivit destinaţiilor stabilite.
d) În cazul subprogramelor de sãnãtate pentru care achiziţia de medicamente şi materiale sanitare specifice nu se efectueazã prin licitaţie la nivel naţional, sumele aferente acestora sunt cuprinse în contractele încheiate, distinct, între casele de asigurãri de sãnãtate şi unitãţile sanitare implicate.
Aceste sume vor fi defalcate pentru procurarea medicamentelor sau materialelor sanitare ce se acorda în spital şi respectiv în ambulatoriu, de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate în colaborare cu coordonatorii de subprograme de sãnãtate.
Contractele mai sus menţionate se realizeazã dupã modelul de contract din anexa la prezentele norme.
28. Medicamentele ce se acorda în ambulatoriu în cadrul subprogramelor de sãnãtate se asigura prin farmaciile aparţinând unitãţilor sanitare prin care se deruleazã subprogramul.
29. a) Unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprograme de sãnãtate în baza contractelor încheiate cu casele de asigurãri de sãnãtate prezintã acestora, în primele 5 zile ale lunii în curs, de contul pentru luna precedenta cuprinzând numãrul de bolnavi trataţi, costul mediu pe bolnav, sumele achitate, conform copiei ordinului de plata (cu ştampila trezoreriei) cu care s-a achitat contravaloarea facturii pentru medicamente şi/sau materiale sanitare specifice aprovizionate pentru luna precedenta, precum şi cererea justificativã însoţitã de copia de pe factura emisã de furnizor pentru medicamentele şi/sau materialele specifice aprovizionarii pentru luna în curs.
b) Casele de asigurãri de sãnãtate vor analiza indicatorii prezentaţi în decont şi gradul de utilizare a resurselor puse la dispoizitie anterior şi se vor deconta, în limita sumei prevãzute în contract, în termen de 5 zile de la primire, contravaloarea facturii prezentate în copie de unitatea prestatoare de servicii medicale pentru medicamentele şi/sau materialele specifice aprovizionate pentru luna curenta în cadrul subprogramelor de sãnãtate.
c) Neprezentarea documentelor prevãzute la lit. a) de cãtre unitãţile sanitare atrage dupã sine sistarea finanţãrii.
d) Nerespectarea clauzelor contractuale, în sensul utilizãrii fondurilor pentru alte destinaţii sau neraportarea indicatorilor stabiliţi, atrage dupã sine rezilierea contractului respectiv.
e) Situaţiile prevãzute la lit. c) şi d) vor fi aduse la cunostiinta Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate de cãtre organele constatatoare, în termen de 48 de ore de la data constatãrii.
30. Unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprograme de sãnãtate pentru care achiziţia medicamentelor şi materialelor sanitare specifice se realizeazã prin licitaţie la nivel naţional urmeazã procedura cuprinsã, în Ordinul ministrului sãnãtãţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 510/190/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind încheierea şi derularea contractelor de achiziţii publice pentru medicamente şi/sau materiale sanitare specifice, necesare realizãrii programelor, respectiv subprogramelor de sãnãtate cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

VI. Raportarea indicatorilor din subprograme de sãnãtate şi responsabilitãţile specifice în derularea acestora

31. a) Indicatorii fizici şi de eficienta corespunzatori subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate se transmit caselor de asigurãri de sãnãtate şi Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate în vederea analizei acestora.
b) Casele de asigurãri de sãnãtate transmit. Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, lunar, trimestrial (cumulat de la începutul anului) şi anual, pana la data de 15 a lunii urmãtoare perioadei pentru care se face raportarea, sumele alocate de acestea pentru fiecare subprogram de sãnãtate, sumele utilizate de cãtre unitãţile prestatoare de servicii medicale care deruleazã subprograme precum şi indicatorii fizici (în baza evidentei nominale) şi de eficienta, conform anexelor nr. III, III/1, şi III/2 la prezentul ordin.
32. Costul mediu/bolnav tratat se calculeazã ca raport între suma cheltuitã pentru medicamente şi/sau materiale sanitare specifice consumate pentru tratamentul bolnavilor şi numãrul de bolnavi beneficiari în cadrul fiecãrui subprogram.
33. La finele anului, nivelul costurilor medii realizate va sta la baza unor analize comparative atât cu nivelul indicatorilor prevãzut a se realiza cat şi cu cel realizat pe case de asigurãri de sãnãtate.
34. a) Unitãţile sanitare care deruleazã subprograme de sãnãtate transmit caselor de asigurãri de sãnãtate raportari lunare, trimestriale (cumulat de la începutul anului) şi anuale, cuprinzând numãrul de bolnavi trataţi şi sumele aferente medicamentelor şi/sau materialelor sanitare specifice utilizate în tratamentul acestora.
b) Unitãţile sanitare care deruleazã subprograme de sãnãtate au obligaţia organizãrii evidentei nominale şi în baza codului numeric personal a bolnavilor care beneficiazã de medicamente sau materiale sanitare specifice prescrise şi eliberate în cadrul subprogramelor. Aceasta evidenta va fi pusã la dispoziţia caselor de asigurãri de sãnãtate, lunar, pana la data de 10 a lunii urmãtoare încheierii perioadei pentru care se face raportarea.
35. Lunar, direcţiile de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate care au repartizate sarcini prvind programele de sãnãtate, analizeazã pe fiecare subprogram în parte şi pe judeţe sumele alocate şi gradul de utilizare a fondurilor la nivelul unitãţilor sanitare, precum şi indicatorii fizici şi de eficienta realizaţi.
36. Responsabilitãţile specifice în derularea programelor de sãnãtate sunt:
a) Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi casele de asigurãri de sãnãtate rapund de asigurarea, urmãrirea şi controlul utilizãrii fondurilor alocate pentru derularea subprogramelor de sãnãtate, monitorizarea, controlul şi analiza indicatorilor fizici şi de eficienta.
b) Medicii din cadrul unitãţilor sanitare cu responsabilitãţi în realizarea subprogramului:
- rãspund de utilizarea fondurilor primite pentru efectuarea cheltuielilor;
- dispun mãsurile necesare aplicãrii metodologiei de program în vederea asigurãrii implinirii obiectivelor prevãzute;
- rãspund de organizarea, monitorizarea şi buna desfãşurare a activitãţilor medicale din cadrul subprogramelor de sãnãtate;
- rãspund de raportarea corecta şi la timp a datelor cãtre casele de asigurãri de sãnãtate;
- evalueaza impactul asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei cuprinsã în subprogramele de sãnãtate.
c) Constabilul şef (directorul economic) al unitãţii sanitare rãspunde de modul de organizare a contabilitãţii, a evidentelor tehnico-operative, de utilizarea sumelor potrivit destinaţiilor aprobate, cu respectarea legilor în vigoare, de exactitatea şi realitatea datelor raportate caselor de asigurãri de sãnãtate.

VII. Controlul raportarii indicatorilor prevãzuţi în subprogramele de sãnãtate

37. Indicatorii prevãzuţi în programele finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate sunt supuşi controlului ce se efectueazã de cãtre organele abilitate.
38. Controlul raportarii indicatorilor din subprogramele de sãnãtate se realizeazã de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, trimestrial, la unitãţile sanitare care deruleazã aceste suprograme.
39. Controlul indicatorilor din subprograme de sãnãtate va urmarir în principiu urmãtoarele:
a) încadrarea în bugetul aprobat precum şi mãsura în care fondurile alocate au fost utilizate potrivit destinaţiilor stabilite şi au servit la realizarea obiectivelor propuse în subprogramul de sãnãtate respectiv
b) respectarea de cãtre persoanele implicate a responsabilitãţilor legate de derularea subprogramelor de sãnãtate
c) realitatea indicatorilor raportati
d) acuratetea şi validarea datelor colectate şi raportate
e) eventuale obstacole sau distunctionalitati m derularea programului sau subprogramului de sãnãtate
40. În urma fiecãrui control se va întocmi un raport care va fi discutat cu persoanele responsabile în derularea subprogramelor respective, în vederea remedierii eventualelor disfunctionalitati, urmând ca, în termen de 30 de zile, sa se stabileascã rezultatele finale ale controlului. În cazul în care, casa de asigurãri de sãnãtate identifica probleme ce nu pot fi soluţionate la nivel local, aceste vor fi transmise spre soluţionare direcţiilor coordonatoare din Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
Pentru anul 2004, controlul anual se va efectua pana la data de 15 februarie 2005.

ANEXA
la normele metodologice

Secţiunea II

CONTRACT
pentru finanţarea subprogramelor de sãnãtate în anul 2004

I. Pãrţile contractante

Casa de Asigurãri de Sãnãtate ........ cu sediul în municipiul/oraşul ........ strada ...... nr. .... judeţul/sectorul ....., telefon/fax .... reprezentatã prin presedfinte - director general ...... şi director economic ........ pe de o parte,
şi
unitatea sanitarã ......, cu sediul în ........... str. ..... nr. ...., telefon ....... fax ....... reprezentat prin ....... având actul de înfiinţare/organizare nr. ........ autorizaţia sanitarã de funcţionare nr. ......, certificatul de acreditare nr. ..... codul fiscal ........ şi contul nr. ....... deschis la Trezoreria statului, copie dupã dovada asigurãrii de rãspundere civilã în domeniul medical.

II. Obiectul contractului
Obiectul prezentului contract îl constituie finanţarea subprogramelor de sãnãtate ....../(se specifica fiecare subprogram)........ pentru asigurarea medicamentelor şi/sau a materialelor sanitare specifice ...../(se completeazã, dupã caz, în funcţie de subprograme).......
necesare în terapia în spital şi în ambulatoriu, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.498/2003 privind unele mãsuri pentru asigurarea continuitãţii tratamentului bolnavilor cuprinşi în programele de sãnãtate finanţate din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, şi Ordinului nr. 172/113/18.02.2004 pentru aprobarea derulãrii programelor şi subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul de stat şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, în anul 2004.

III Durata contractului

3.1. Prezentul contract este valabil de la data încheierii lui şi pana la data de 31 decembrie 2004.
3.2. Durata prezentului contract se poate prelungi, cu acordul pãrţilor, în situaţia prelungirii duratei de aplicabilitate a <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.498/2003 .

IV. Obligaţiile pãrţilor

4.1. Obligaţiile Casei de Asigurãri de Sãnãtate
4.1.1. Casa de Asigurãri de Sãnãtate ..... se obliga sa asigure fonduri pentru derularea subprogramelor de sãnãtate în cadrul bugetului aprobat cu aceasta destinaţie, decontand lunar contravaloarea facturilor pentru medicamente şi/sau materiale sanitare specifice necesare asigurãrii în spital şi în ambulatoriu (dupã caz) a tratamentului pentru bolnavii cu afectiunile cuprinse în subprograme.
4.1.2. Finanţarea subprogramelor se face din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, în cadrul bugetului aprobat pentru cheltuieli materiale şi prestãri de servicii cu caracter medical la subcapitolul respectiv.
4.1.3. Sumele alocate sunt stabilite în funcţie de numãrul de bolnavi trataţi şi de costul mediu pe bolnav.
4.1.4. Defalcarea sumelor alocate pe spital şi ambulatoriu se face de Casa de Asigurãri de Sãnãtate în colaborare cu coordonatorii locali de programe de sãnãtate.
4.1.5. Medicamentele ce se acorda în ambulatoriu în cadrul subprogramelor se asigura prin farmacia unitãţii sanitare prin care acestea se deruleazã.
4.1.6. Casa de Asigurãri de Sãnãtate ........ analizeazã indicatorii prezentaţi în decontul înaintat de unitatea sanitarã, precum şi gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior.
4.1.7. Casa de Asigurãri de Sãnãtate .......... deconteazã, în termen de 5 zile, în baza cererilor justificate transmise de unitatea sanitarã, în limita sumei prevãzute în contract, contravaloarea facturii, prezentatã în copie, pentru medicamentele şi/sau materialele specifice necesare tratamentului din luna curenta.
4.2. Obligaţiile unitãţii sanitare ....................
Unitatea sanitarã are urmãtoarele obligaţii:
4.2.1. sa elaboreze strategii de profilaxie primara, secundarã şi tertiara pentru bolile cuprinse în subprogram;
4.2.2. sa utilizeze fondurile primite pentru fiecare subprogram de sãnãtate, potrivit destinaţiei acestora;
4.2.3. sa dispunã mãsuri pentru gestionarea eficienta a mijloacelor materiale şi bãneşti;
4.2.4. sa organizeze evidenta cheltuielilor pe fiecare subprogram şi pe subdiviziunile clasificatiei bugetare, atât în prevederi, cat şi în execuţie;
4.2.5. sa se asigure ca serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract se încadreazã din punct de vedere al calitãţii în normele privind calitatea asistenţei medicale, elaborate de cãtre comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate;
4.2.6. sa furnizeze tratamentul adecvat şi sa prescrie medicamentele conform reglementãrilor în vigoare;
4.2.7. sa efectueze achiziţia medicamentelor şi/sau materialelor sanitare specifice, în condiţiile legii;
4.2.8. sa transmitã casei de asigurãri de sãnãtate raportari lunare, trimestriale (cumulat de la începutul anului) şi anuale, privind sumele utilizate pe fiecare subprogram de sãnãtate, precum şi indicatorii realizaţi, rãspunzând de exactitatea şi realitatea datelor raportate pentru justificarea plãţii contravalorii facturii pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice procurate în luna precedenta, cat şi a indicatorilor raportati;
4.2.9. sa organizeze evidenta nominalã şi în baza codurilor numerice personale pentru bolnavii care beneficiazã de medicamente şi/sau materiale sanitare specifice prescrise şi eliberate în cadrul subprogramelor de sãnãtate. Pana la data de 10 a lunii urmãtoare încheierii perioadei pentru care se face raportarea va raporta casei de asigurãri de sãnãtate evidenta nominalã şi în baza codurilor numerice personale pentru bolnavii trataţi în cadrul subprogramelor de sãnãtate.

V. Valoarea Contractului (se detaliazã fiecare subprogram pe destinaţii 2.3, 2.7, 2.8, etc.)

5.1 ......................... lei din care:
5.1.1 ....................... lei pe spital;
5.1.2 ....................... lei pe ambulatoriu.
5.2.
5.3.
5.4. Finanţarea subprogramelor
5.4.1. Unitatea sanitarã prezintã în primele 5 zile ale lunii curente, pentru luna expiratã, decontul pentru luna precedenta cuprinzând numãrul de bolnavi trataţi, costul mediu pe bolnav, sumele achitate, conform ordinului de plata (cu ştampila trezoreriei) cu care s-a achitat contravaloarea facturii pentru medicamente şi/sau materiale sanitare specifice procurate în luna precedenta, precum şi cererea justificativã, însoţitã de copia facturii emise de furnizor pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice aprovizionate pentru luna în curs.
5.4.2. Casa de asigurãri de sãnãtate analizeazã indicatorii prezentaţi prin decont, precum şi gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior şi deconteazã, în limita sumei prevãzute în contract, în termen de maximum 5 zile de la primire, contravaloarea facturii prezentate în copie de unitatea sanitarã pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice achiziţionate pentru luna curenta.

VI. Rãspunderea contractualã

6.1. Unitatea sanitarã are urmãtoarele responsabilitãţi:
6.1.1. Prin medicii coordonatori:
a) rãspunde de utilizarea fondurilor primite pentru efectuarea cheltuielilor pentru medicamentele şi materialele sanitare specifice;
b) rãspunde de organizarea evidentei nominale şi în baza codurilor numerice personale pentru bolnavii care beneficiazã de medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice prescrise în cadrul subprogramelor;
c) dispune mãsurile necesare aplicãrii metodologiei de program, în vederea asigurãrii îndeplinirii obiectivelor prevãzute în program;
d) rãspunde de organizarea, monitorizarea şi buna desfãşurare a activitãţilor medicale din cadrul programului;
e) rãspunde de raportarea la timp a datelor cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate ...... precum şi de realitatea şi exactitatea acestora;
f) evalueaza impactul asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei cuprinse în program.
6.1.2. Prin contabilul-şef al unitãţii sanitare:
- rãspunde de modul de organizare a evidentelor tehnico-operative, de utilizarea sumelor alocate potrivit destinaţiilor aprobate, cu respectarea normelor legale în vigoare, de exactitatea şi realitatea datelor raportate lunar.
6.2. Casa de Asigurãri de Sãnãtate ............... controleazã trimestrial modul de utilizare a fondurilor alocate şi analizeazã lunar indicatorii prezentaţi.
6.2.1. Controlul casei de asigurãri de sãnãtate va urmãri, în principal, urmãtoarele:
a) dacã activitãţile se desfãşoarã conform reglementãrilor legale în vigoare;
b) dacã se constata obstacole sau disfunctionalitati în derularea programului;
c) dacã se încadreazã în sumele contractate pe subprograme de sãnãtate, dacã fondurile alocate au fost utilizate potrivit destinaţiilor stabilite şi dacã au servit la realizarea obiectivelor propuse în domeniul sau subprogramul respectiv;
d) dacã persoanele implicate respecta responsabilitãţile legate de subprogram;
e) verifica realitatea şi exactitatea datelor.
6.3. Neprezentarea de cãtre unitatea sanitarã a documentelor prevãzute la pct. 4.2.8 din prezentul contract atrage sistarea finanţãrii.
6.4. Nerespectarea clauzelor cuprinse la pct. 4.2.2 şi 4.2.8 atrage rezilierea contractului.

VII. Soluţionarea litigiilor

7.1. Litigiile apãrute pe perioada derulãrii contractului se soluţioneazã de cãtre pãrţi pe cale amiabila, în situaţia în care pãrţile nu ajung la o înţelegere, acestea se vor adresa instanţelor judecãtoreşti competente.

VIII. Clauze speciale

8.1. Sumele înscrise în actele adiţionale încheiate în anul 2004 la contractele pentru anul 2003, vor fi consemnate distinct ca sume incluse în valoarea totalã a contractului pe anul 2004.
8.2. Se pot încheia acte adiţionale la prezentul contract în situaţia în care, prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, se aproba modificãri în volumul şi în structura programului, pe parcursul derulãrii acestuia.
8.3. Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului. Dacã pe durata prezentului contract expira termenul de valabilitate a autorizaţiei sanitare, toate celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de nulitate, cu condiţia reînnoirii autorizaţiei sanitare pentru toatã durata de valabilitate a contractului.

IX. Dispoziţii finale

9.1. Orice modificare poate fi facuta numai cu acordul scris al ambelor pãrţi.
9.2. În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi se vor completa în mod corespunzãtor, numai cu acordul pãrţilor.
9.3. Rezilierea contractului înainte de expirarea valabilitãţii acestuia poate fi facuta numai cu acordul celor doi semnatari.

X. Forta majorã

10.1. Orice împuternicire independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargou.
10.2. Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
10.3. Dacã nu se procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea la termen.
10.4. În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.
Prezentul contract s-a încheiat astãzi, ........ în doua exemplare, câte un exemplar pentru fiecare parte, şi se completeazã conform normelor în vigoare.

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE,

Preşedinte-Director general,

Director economic,

UNITATEA SANITARĂ,

Director,

Director economic/contabil-şef

Vizat Serviciul juridic


────────────────────────

ANEXA II

PROGRAME, SUBPROGRAME ŞI INTERVENŢII
DE SĂNĂTATE FINANŢATE DE LA BUGETUL DE STAT

II/1. PROGRAM COMUNITAR DE SĂNĂTATE PUBLICA

Instituţia coordonatoare a programului:
- Ministerul Sãnãtãţii - Direcţia Generalã de Sãnãtate Publica şi Inspecţia Sanitarã de Stat Coordonarea tehnica:
- Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti (subprogramul 1.1, subprogramul 1.4 prin Secretariatul Planului Naţional de Acţiuni pentru Sãnãtate în relatie cu Mediul şi subprogramul 1.5) Comisiile de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii (subprogramul 1.2 şi subprogramul 1.3)
- Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C. T. Nicolau" Bucureşti (subprogramul 1.6)

SUBPROGRAM 1.1 - SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL BOLILOR
TRANSMISIBILE

Obiectivul 1 - Realizarea imunizarilor conform calendarului naţional de vaccinare

Activitãţi:
- Achiziţionarea vaccinurilor şi a materialelor sanitare necesare administrãrii acestora
- Distribuţia vaccinurilor la nivel local
- Realizarea imunizarilor conform calendarului de vaccinari
- Identificarea comunitãţilor cu acces dificil la serviciile de sãnãtate şi organizarea de campanii suplimentare de vaccinare pentru acestea
- Realizarea de cãtre institutele de sãnãtate publica de studii de prevalenta/imunogenicitate/eficienta vaccinala cu acordul Direcţiei Generale de Sãnãtate Publica şi Inspecţie Sanitarã de Stat
- Supravegherea reactiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI)
- Realizarea anchetelor bianuale de estimare a acoperirii vaccinale
- Administrarea vaccinurilor în condiţii de siguranta maxima prin utilizarea la nivel naţional, conform cerinţelor OMS, a seringilor autoblocante
- Continuarea distribuţiei carnetelor de vaccinare şi informarea cadrelor medicale şi a mamelor cu privire la modul de utilizare al acestora
- Pregãtirea personalului medical şi a mediatorilor sanitari cu privire la modul de realizare şi raportare a vaccinarilor

Indicatori de evaluare:

Indicatori de rezultate - se stabilesc anual
Acoperirea vaccinala la nivelul diferitelor categorii de populaţie (%) - 96
Indicatori fizici - se raporteazã trimestrial





Numãr doze de vaccin achiziţionate centralizat*) 8,5 milioane doze/an
Numãr doze de vaccin achiziţionate local 30 mii doze/an
Numãr activitãţi desfãşurate 425/an

Indicatori de eficienta - se raporteazã trimestrial
Cost mediu/doza vaccin achitionat centralizat*) 42 mii lei
Cost mediu/doza vaccin achiziţionat local 200 mii lei
Cost mediu/activitate 2.000 mii lei


__________
*) nu se raporteazã de cãtre direcţiile de sãnãtate publica judeţene

Calendarul de vaccinare în anul 2004*)


┌──────────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────────────┐
│ Varsta recomandatã │ Vaccin │ Comentarii │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│Primele 24 de ore │Hep B │ În maternitate │
│4-7 zile │BCG │ │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│2 luni │DTP - Hep B, VPO, │ Simultan │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│4 luni │DTP, VPO │ Simultan │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│6 luni │DTP - Hep B, VPO, │ Simultan │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│12 luni │DTP, VPO │ Simultan │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│12-15 luni │RRO │ │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│30-35 luni │DTP │ │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│7 ani (în cls I-a) │DT, Ruj │ Campanii şcolare │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│9 ani (în cls III-a) │VPO, Hep B │ Campanii şcolare │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│14 ani (în cls VIII-a) │DT, Rub** │ Campanii şcolare │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│18 ani (în cls. XII-a) │Hep B │ Campanii şcolare │
├──────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┤
│Studenţi anul I, respectiv│ │ │
│elevi anul I de la │Hep B │ Campanii şcolare │
│Facultãţile de Medicina │ │ │
│şi Stomatologie, │ │ │
│respectiv şcoli sanitare │ │ │
│postliceale │ │ │
└──────────────────────────┴───────────────────────┴───────────────────────────┘


____________
*) toate vaccinurile şi materialele sanitare utilizate în calendar se achiziţioneazã centralizat, cu excepţia DTP-VPI sau/şi VPI
**) numai fetele



DTP Vaccin diftero-tetano-pertussis
DT Vaccin diftero-tetanic pediatric (se utilizeazã pana la varsta
de 14 ani)
VPO Vaccin polio oral (pentru copii institutionalizati şi copii care
au contraindicatii pentru VPO se va utiliza VPI = vaccin polio
inactivat sau combinat DTP-VPI)
Hep B Vaccin hepatitic B
DTP-Hep B Vaccin diftero-tetano-pertussis-hepatita B
RRO Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG Bacil Calmette Guerin
Rub Vaccin rubeolic



Pentru administrarea tuturor vaccinurilor se vor utiliza seringi autoblocante.

Obiectiv 2: Supravegherea principalelor boli infectioase în vederea identificarii şi diagnosticarii precoce a pericolului apariţiei unor epidemii şi instituirea mãsurilor adecvate de control

Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publica judeţene:

- Supravegherea bolilor transmisibile prevãzute în reglementãrile legale în vigoare (culegerea, validarea, analiza, interpretarea şi raportarea datelor epidemiologice)
- Vaccinarea grupelor la risc de imbolnavire/de transmitere a unor boli transmisibile (vaccinare antigripala, antirubeolica în vederea prevenirii transmiterii nozocomiale a infectiei rubeolice de la nou-nascutul cu sindrom rubeolic congenital, antitifoidica, antidizenterica, antihepatitica A/B, etc.)
- Vaccinarea diftero-tetanica a gravidelor conform reglementãrilor în vigoare
- Efectuarea dozei de rapel diftero-tetanica la interval de 10 ani începând cu varsta de 24 de ani, în funcţie de resursele financiare existente
- Supravegherea bolilor transmisibile considerate probleme de sãnãtate publica localã sub coordonarea institutului de sãnãtate publica regional, inclusiv imunizari în situaţii epidemiologice deosebite
- Instituirea şi aplicarea mãsurile de prevenire şi control al focarului de boala transmisibila (depistarea, tratamentul profilactic şi/sau vaccinarea contactilor, raportare, dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare, ancheta epidemiologica etc), în colaborare cu reţeaua de asistenta primara
- Asigurarea activitãţii epidemiologice în situaţii de urgenta provocate de calamitati naturale (inundatii, cutremure, etc) de cãtre Direcţia de Sãnãtate Publica judeteana, în colaborare cu reţeaua de asistenta medicalã primara şi de specialitate şi cu administraţia publica localã, conform practicilor epidemiologice curente
- Instituirea şi aplicarea mãsurilor de control al focarului de infectie nosocomiala dupã anunţarea acestuia de cãtre unitatea în care evolueaza
- Organizarea unor sesiuni de instruire a personalului din serviciile de prevenire şi control al infectiilor nosocomiale din unitãţile sanitare
- Acţiuni speciale de depistare activa şi prevenire a bolilor transmisibile în comunitãţi la risc
- Organizarea de instruiri ale personalului medico-sanitar şi ale mediatorilor sanitari cu privire la prevenirea, depistarea, raportarea şi controlul bolilor transmisibile
- Asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru intervenţie în caz de focar/epidemie de boala transmisibila
- Controlul intern şi extern de calitate pentru laboratoarele din unitãţile de sãnãtate publica
- Desfãşurarea activitãţilor de laborator în vederea acreditãrii
- Supravegherea rezistentei la antibiotice
- Achiziţia unui pachet software, acreditat de Ministerul Sãnãtãţii, destinat sistemului de supraveghere a bolilor transmisibile şi asigurarea conexiunii la internet pentru responsabilii cu supravegherea bolilor transmisibile din cadrul direcţiilor de sãnãtate publica
NOTA: Diagnosticul etiologic al bolilor transmisibile se asigura din fondurile alocate subprogramului în mãsura în care acestea sunt identificate ca prioritati de sãnãtate publica iar resursele financiare o permit.
Toate vaccinurile şi materialele sanitare necesare activitãţilor derulate în cadrul obiectivului 2 se achiziţioneazã la nivel local, cu excepţia vaccinului gripal şi a celui rubeolic destinat prevenirii transmiterii nozocomiale a infectiei rubeolice de la nou-nascutul cu sindrom rubeolic congenital.

Activitãţi derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publica regionale:

- Supravegherea bolilor transmisibile prevãzute în reglementãrile legale în vigoare (culegerea, validarea, analiza, interpretarea şi raportarea datelor epidemiologice)
- Identificarea şi supravegherea bolile transmisibile considerate probleme de sãnãtate publica localã/ regionala
- Colaborarea în instituirea şi aplicarea mãsurilor de prevenire şi control al focarului de boala transmisibila, inclusiv infectie nososcomiala, la solicitarea direcţiilor de sãnãtate publica judeţene
- Efectuarea de cãtre institutele de sãnãtate publica a unor studii epidemiologice în domeniul bolilor transmisibile, cu acordul Direcţiei Generale de Sãnãtate Publica şi Inspecţie Sanitarã de Stat
- Derularea activitãţilor de laborator în vederea acreditãrii
- Organizarea unor sesiuni de instruire a personalului din direcţiile de sãnãtate publica judeţene pe probleme de supravegherea bolilor transmisbile şi programe de sãnãtate publica

Indicatori de evaluare

Indicatori de rezultat - se stabilesc anual
Scãderea cu 1% a incidentei cazurilor de boli infectioase în populaţia generalã la 100.000 locuitori (cu excepţia cazurilor de TBC şi HIV/SIDA)
Indicatori fizici - se raporteazã trimestrial
Numãr activitãţi de supraveghere şi control al bolilor transmisibile - 800/an
Indicatori de eficienta - se raporteazã trimestrial
Cost mediu/activitãţi de supraveghere - 123.750 mii lei

Obiectiv 3: Controlul infectiilor cu transmitere sexualã (ITS)

Activitãţi:
- Testarea serologica gratuita a gravidelor de cãtre direcţiile de sãnãtate publica în vederea depistarii infectiei luetice
- Promovarea de cãtre direcţiile de sãnãtate publica a activitãţii de testare serologica gratuita a gravidelor
- Consilierea gratuita a tuturor gravidelor care se prezintã la direcţiile de sãnãtate publica în vederea testarii serologice pentru sifilis
- Asigurarea tratamentului specific gratuit, prioritar, la gravidele cu serologii luetice reactive obţinute în cadrul activitãţilor de testare întreprinse de cãtre direcţiile de sãnãtate publica
- Efectuarea investigatiei epidemiologice pentru cazurile raportate de sifilis congenital la nou nascutul viu
- Instituirea tratamentului specific corect al nou nascutului viu cu sifilis congenital
- Asigurarea diagnosticului serologic al infectiei luetice pentru persoanele care nu sunt asigurate
- Administrarea tratamentului corect al contactilor de sifilis identificati
- Acordarea tratamentului specific antiluetic corect persoanelor bolnave de sifilis care nu sunt asigurate.

Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultate - se calculeazã semestrial
Creşterea cu 100% a numãrului de gravide testate serologic gratuit în cadrul direcţiilor de sãnãtate publica pentru sifilis
Reducerea la o valoare de zece (10) la suta de mii a incidentei sifilisului congenital al nou nascutului viu/100.000 nou nãscuţi vii
Asigurarea diagnosticului serologic şi al tratamentului specific antiluetic la un procent de 80% din totalul persoanele neasigurate bolnave de sifilis
Indicatori fizici - se raporteazã trimestrial
Numãr acţiuni de promovare a testarii gratuite a gravidelor - 42
Numãr testãri efectuate pentru depistare sifilis la gravide (se va mentiona numãrul testelor pozitive din totalul celor efectuate) - 100.000
Numãr gravide testate serologic gratuit pentru sifilis în laboratoarele direcţiei de sãnãtate publica, din care câte cu serologie reactiva - 80.000
Numãr gravide cu serologie reactiva care beneficiazã de tratament corect gratuit - 4.000
Numãr cupluri (mama-nou nãscut viu cu VDRL calitativ reactiv) testate VDRL cantitativ pentru depistarea sifilisului congenital al nou-nascutului viu - 2.000
Numãr cazuri de sifilis congenital al nou-nascutului viu raportate - 22
Numãr cazuri de sifilis congenital al nou-nascutului viu raportate care beneficiazã de investigatie epidemiologica şi tratament specific corect - 22
Numãr persoane diagnosticate cu infectie luetica şi neasigurate - 4.000
Numãr persoane diagnosticate cu infectie luetica şi neasigurate care efectueazã tratament specific corect-3.500
Numãr contacti de sifilis identificati care efectueazã tratament specific corect - 30.000
Indicatori de eficienta -se calculeazã anual
Cost mediu/test depistare sifilis la gravida - 60 mii lei
Cost mediu acţiune de promovare a testarii gratuite a gravidei - 10.000 mii lei
Cost mediu tratament antiluetic al gravidei - 100 mii lei
Cost mediu/test VDRL cantitativ pentru depistare sifilis congenital - 110 mii lei
Cost mediu test serologic pentru diagnosticul infectiei luetice la persoana neasigurata - 110 mii lei
Cost mediu tratament antiluetic/persoana infectata neasigurata- 100 mii lei
Cost mediu tratament antiluetic/contact identificat - 50 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (DSP, ISP, CMP)
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective
NOTA: Indicatorii subprogramului 1.1 vor fi raportati de cãtre direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti institutului de sãnãtate publica regional. Institutele de sãnãtate publica vor analiza situaţia derulãrii subprogramului la nivel regional şi vor raporta la Ministerul Sãnãtãţii indicatorii raportati de cãtre direcţiile arondate împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire)

SUBPROGRAM 1.2 - SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL INFECTIEI HIV/SIDA

Obiective:
Monitorizarea evoluţiei infectiei HIV/SIDA
Reducerea transmiterii materno-fetale a infectiei HIV
Prelungirea perioadei de viata prin depistarea precoce a infectiei HIV/SIDA
Limitarea transmiterii prin depistare precoce, includerea în supravegherea activa şi consiliere

Activitãţi:
Depistarea infectiei cu transmitere verticala (mama - fat)
Depistarea infectiei HIV/SIDA în grupele de risc, conform legislaţiei în vigoare
Depistarea infectiei HIV/SIDA prin testare voluntara, cu consiliere pre şi post testare
Asigurarea testelor de diagnostic, eligibilitate la tratament şi monitorizarea acestuia
Activitãţi de consiliere pre şi post testare (asigurarea de materiale informative, prezervative, etc)

Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultate - se stabilesc anual
Creşterea cu 25% a numãrului de femei gravide testate HIV în vederea asigurãrii profilaxiei transmiterii verticale
Creşterea cu 50% a numãrului activitãţilor de consiliere a persoanelor testate HIV
Indicatori fizici - se raporteazã trimestrial:
Numãr teste de diagnostic achiziţionate centralizat:*)
Numãr teste pentru monitorizarea tratamentului achiziţionate centralizat:*)
Numãr total persoane testate HIV: 250000
● numãr gravide testate HIV pentru prevenirea transmiterii verticale din care pozitive: 100000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive)
● numãr persoane testate HIV din grupele de risc conform legislaţiei în vigoare, din care pozitive: 75000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive)
● numãr persoane din alte categorii testate HIV (testare voluntara, testarea pacientilor cu TBC) din care pozitive: 75000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive) Numãr contacti identificati la un caz confirmat cu infectie HIV, din care nr. contacti testati
Numãr persoane consiliate: 300000
Numãr persoane raportate cu expunere accidentala profesionalã: 200
Indicatori de eficienta - se raporteazã trimestrial:
Cost mediu/test diagnostic: 22,5 mii lei*)
Cost mediu/test pt.monitorizarea tratamentului CD4/CD8: 1000 mii lei
Cost mediu/test pt.incarcatura virala: 3200 mii lei*)
Cost mediu/persoana consiliata: 50 mii lei
Cost mediu/persoana testata: 50 mii lei (nu se include costul testului)
___________
*) nu se raporteazã de cãtre DSPJ

Natura cheltuielilor subprogramului:

● Pentru uniitatile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP, DSP, CMP)
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 1.3 - SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL TUBERCULOZEI

Obiective

Monitorizarea evoluţiei tuberculozei
Depistarea activa a cazurilor noi de TBC la simptomatici şi grupele de risc, inclusiv contacti

Activitãţi:
Controlul simptomaticilor pentru depistarea cazurilor de tuberculoza
Controlul activ al contactilor şi altor grupe la risc de contractare a acestei infectii în vederea depistarii cazurilor de tuberculoza
Pregãtirea medicilor de familie pentru DOTS

Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultate - se stabilesc anual
Procentul contactilor examinati din totatul contactilor înregistraţi > 80%
Indicatori fizici - se raporteazã trimestrial:
Numãr contacti examinati/pacient cu TBC înregistraţi - 5 contacti/1 caz TBC:35000
Numãr cazuri noi de TBC din totalul simptomaticilor examinati 35000
Numãr medici de familie instruiti pentru aplicarea corecta a tratamentului sub directa observatie (DOTS) la pacientii cu TBC din teritoriul arondat: 3000
Numãr contacti care beneficiazã de chimioprofilaxie - 35000
Indicatori de eficienta - se raporteazã trimestrial
Cost mediu depistare activa bolnav cu TBC prin controlul contactilor şi al altor grupe la risc - 500 mii lei
Cost mediu depistare a bolnavului cu TBC prin controlul simptomaticilor - 500 mii lei
Cost mediu/instruire a medicului de familie - 500 mii lei
Cost mediu/tratament chimioprofilactic - 185 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP, DSP, CMP)
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective
NOTA. Se vor evidenţia nominal, la nivelul ambulatoriului de specialitate, cazurile investigate cu scop profilactic

SUBPROGRAM 1.4 EVALUAREA STĂRII DE SĂNĂTATE ŞI A FACTORILOR DE RISC

A. La nivelul direcţiilor de sãnãtate publica judeţene:

Obiectiv 1: Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc din mediu

Activitãţi
Armonizare legislativã, formare profesionalã în domeniul igienei
Implementarea sistemului calitãţii şi acreditarea laboratoarelor
Monitorizarea calitãţii apei de baut în mediul urban şi rural*)
Monitorizarea epidemiilor hidrice
Evaluarea cazurilor de methemoglobinemie acuta infantila generate de apa din fântâna
Monitorizarea riscurilor legate de calitatea apei de imbaiere
Monitorizarea calitãţii aerului şi a indicatorilor de sãnãtate în relatie cu aceasta
Identificarea şi cuantificarea riscurilor pentru sãnãtate generate de poluantii specifici atmosferici
Monitorizarea stãrii de sãnãtate a populaţiei în raport cu calitatea habitatului uman şi a poluarii sonore urbane
Monitorizarea calitãţii nutritive şi contaminarii microbiologice a laptelui şi produselor lactate
Monitorizarea calitãţii nutritive şi contaminarii microbiologice a bãuturilor racoritoare
Monitorizarea calitãţii nutritive şi contaminarii microbiologice a carnii şi produselor din carne
Monitorizarea calitãţii nutritive şi contaminarii microbiologice a fainii, painii şi produselor de panificatie
Monitorizarea calitãţii apelor minerale
Monitorizarea contaminarii chimice a alimentului pe indicatorii GEMS FOOD*)
Evaluarea nivelului de iod din sarea iodata pentru consumul uman
Monitorizarea toxiinfectiilor alimentare
Monitorizarea intoxicatiilor neprofesionale cu pesticide
Monitorizarea radioactivitatii apei potabile şi alimentului
Monitorizarea stãrii de sãnãtate în relatie cu expunerea profesionalã la radiatii ionizante
Supravegherea stãrii de sãnãtate a populaţiei din jurul obiectivelor nucleare majore
Monitorizarea protecţiei radiologice a pacientului în radiologia diagnostica
Elaborarea şi implementarea Planurilor Locale pentru Sãnãtate în relatie cu Mediul
____________
*) Desfãşurarea acestor activitãţi este obligatorie

Obiectiv 2 Evaluarea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relatie cu factorii din mediul de viata şi activitate

Activilati
Evaluarea condiţiilor de mediu din unitãţile de învãţãmânt de diverse tipuri
Expertizarea condiţiilor de mediu pentru eliberarea/vizarea autorizaţiilor sanitare
Supravegherea condiţiilor igienico-sanitare din tabere şi colonii
Evaluarea capacitãţii de adaptare a elevilor la activitatea şcolarã pentru depistarea sindromului de suprasolicitare
Evaluarea impactului factorilor de risc asupra stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor prin examene de bilanţ, dispensarizare şi triaj epidemiologie
Identificarea şi cuantificarea riscului specific pentru sãnãtate generate de comportamentele cu risc (droguri, fumat, alcool, comportament alimentar, agrasivitate
Monitorizarea dezvoltãrii fizice a copiilor şi adolescentilor şi tinerilor
Monitorizarea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor
Monitorizarea şi controlul factorilor de risc din mediul de viata şi activitate

Obiectiv 3: Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc ocupationali

Activitãţi
Evaluarea impactului asupra sãnãtãţii consecutiv expunerii profesionale la poluantii carcinogeni
Evaluarea impactului asupra sãnãtãţii consecutiv expunerii profesionale la azbest
Evaluarea impactului asupra sãnãtãţii consecutiv expunerii profesionale la zgomot
Monitorizarea incidentei bolilor profesionale la nivel naţional
Armonizare legislativã, formare profesionalã în domeniul medicinii muncii
Monitorizarea şi controlul factorilor de risc ocupationali
Diagnosticul bolilor profesionale

Obiectivul 4: Monitorizarea stãrii de sãnãtate şi supraveghere demograficã

Activitãţi
Identificarea inegalitatilor în starea de sãnãtate a populaţiei
Studii de perceptie a problemelor de sãnãtate
Screening
Formarea profesionalã în domeniul managementului programelor de sãnãtate
Elaborarea Raportului stãrii de sãnãtate a comunitãţii
Informatizarea activitãţii

B. Activitãţi derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publica regionale:

Monitorizarea stãrii de sãnãtate în relatie cu factorii de risc din mediul de viata şi de munca
Efectuarea de studii şi cercetãri în domeniul stãrii de sãnãtate în relatie cu factorii de risc din mediul de viata şi de munca
Coordonarea metodologicã a activitãţilor din cadrul sintezelor naţionale
Acreditarea laboratoarelor
Formare profesionalã a personalului din direcţiile de santate publica
Elaborarea de proiecte de acte normative în domeniul specific

Indicatori de evaluare a subprogramului
Indicatori de rezultate
Reducerea efectelor factorilor de risc pentru sãnãtate-1% pe an
Indicatori fizici
Numãr de acţiuni specifice (inclusiv studii) de monitorizare şi evaluare a efectelor factorilor de risc pentru starea de sãnãtate- 1250
Indicatori de eficienta
Cost mediu/acţiune specifica de monitorizare şi evaluare a efectelor factorilor de risc pentru starea de sãnãtate-43.200 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP, DSP, CMP )
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin, dupã caz, precum şi cheltuieli de personal aferente structurilor de medicina muncii şi medicina sportiva
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 1.5 - PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII ŞI EDUCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE

Obiectiv 1: Dezvoltarea atitudinilor şi comportamentelor favorabile sãnãtãţii prin metode de promovare a sãnãtãţii şi educaţie pentru sãnãtate

Activitãţi:
Desfãşurarea de campanii de informare, educare şi comunicare în concordanta cu diferite probleme de sãnãtate publica identificate la nivel naţional şi local şi în concordanta cu recomandãrile Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii (Calendarul Sãnãtãţii) precum şi de alte activitãţi specifice de promovare a sãnãtãţii, dupã cum urmeazã:
1. Armonizare legislativã în domeniul promovãrii sãnãtãţii şi educaţiei pentru sãnãtate ***)
2. Campanie de informare, educare şi comunicare (IEC) pentru Ziua Mondialã a Apei **)
3. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã de Lupta impotriva Tuberculozei *)
4. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã a Sãnãtãţii; Ziua Nationala a Sãnãtãţii *)
5. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã a Familiilor **)
6. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã fãrã Tutun *)
7. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã a Mediului **)
8. Campanie IEC pentru Ziua Internationala impotriva Abuzului de Droguri şi a Traficului Ilicit *)
9. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã a Populaţiei **)
10. Campanie IEC pentru Ziua Internationala a Tineretului **)
11. Campanie IEC pentru Ziua Internationala a Varstnicului **)
12. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã a Sãnãtãţii Mentale **)
13. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã a Alimentului **)
14. Campanie IEC pentru Ziua Internationala a Eradicarii Saraciei **)
15. Campanie IEC pentru Ziua Internationala pentru eliminarea Violenţei impotriva Femeilor **)
16. Campanie IEC pentru Ziua Nationala fãrã Tutun *)
17. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã Anti-SIDA *)
18. Campanie IEC pentru Ziua Internationala pentru persoanele cu handicap **)
19. Campanie IEC pentru Ziua Drepturilor Omului **)
20. Campanie IEC pentru donarea de sânge ***)
21. Campanie IEC pentru sãnãtatea copiilor în relatie cu mediul ***)
22. Campanie IEC pentru sãnãtatea orala şi prevenirea cariei dentare ***)
23. Campanie IEC pentru promovarea unui stil de viata sanatos ***)
24. Campanii IEC pentru alte probleme de sãnãtate publica identificate la nivel local sau nafional
25. Formare şi educaţie continua pentru personalul care desfãşoarã activitãţi de promovare a sãnãtãţii şi de educaţie pentru sãnãtate (personalul din reţeaua nationala de promovare a sãnãtãţii, medici, psihologi, asistenţi sociali sau medicali, cadre didactice, consilieri şcolari etc.) şi a personalului pentru centrele de renunţare la fumat, cursuri de formare de formatori etc.
26. Formarea mediatorilor sanitari sau a formatorilor din programele de educaţie pentru sãnãtate dezvoltate în cadrul diferitelor comunitãţi
27. Elaborarea metodologiei de desfãşurare a campaniilor IEC şi de raportare a activitãţilor specifice de promovarea sãnãtãţii ***)
28. Desfãşurarea de programe de promovarea sãnãtãţii cu parteneri externi ***)
29. Evaluarea nivelului de cunoştinţe, atitudini şi comportamente nefavorabile sãnãtãţii populaţiei (fumat, alcool, droguri, alimentaţie, etc);
30. Dotare, funcţionare Centru de renunţare la fumat (DSP Iaşi, DSP Bucureşti la Institutul de Pneumoftiziologie "M. Nasta", Bucureşti, DSP Timis la Spitalul Municipal Clinic nr.4 "V. Babes" Timişoara - clinica de pneumoftiziologie) ****)

_______________
*) Desfãşurarea de campanii IEC pentru celebrarea acestor zile este obligatorie
**) Desfãşurarea de campanii IEC pentru celebrarea acestor zile se va organiza în mod optional, în funcţie de bugetul alocat pentru fiecare direcţie de sãnãtate publica
***) Activitãţile prevãzute în tabelul de mai sus, nr. 1, 20, 21, 22, 23, 27 şi 28 vor fi coordonate în mod direct de Direcţia Generalã de Sãnãtate Publica şi Inspecţia Sanitarã de Stat a Ministerului Sãnãtãţii. Nu intra în sarcina Direcţiilor de Sãnãtate Publica Judeţene.
****) Activitãţile prevãzute în tabelul de mai sus, nr. 30, fac parte din componenta 5 - Sãnãtate Publica şi controlul bolilor, Sub-componenta 1 - Sãnãtate Publica din Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar finanţat din împrumutul BIRD 4568 RO, fiind coordonate conform ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 196/03.04.2001 .

Indicatori de evaluare
Indicatori fizici:
Numãr de campanii de informare, educare şi comunicare (IEC) - 300
Numãr acţiuni specifice de promovarea sãnãtãţii - 250
Indicatori de eficienta - semestrial *):
Cost mediu/campanie IEC- 40.000 mii lei
Cost mediu/campanie IEC şi alte acţiuni specifice de promovarea sãnãtãţii - 25.000 mii lei
__________
*) costurile medii transmise semestrial au valoare estimativã, urmând ca la raportarea anuala sa se calculeze costul mediu final al anului 2004.

Obiectiv 2: Scãderea prevalentei afectiunilor orodentare şi a tulburarilor cranio-mandibulare (tem)

Activitãţi:
Profilaxia cariei dentare prin clatiri orale cu substanţe fluorurate; tratamentul profilactic al cariei dentare
Realizarea unui studiu naţional privind prevalenta tulburarilor cranio-mandibulare la grupele de varsta cu risc

Indicatori de evaluare:
Indicatori fizici:
Numãr total truse pentru clatire orala achiziţionate - 49.000 (judeţul Iaşi - 14.500, judeţul Constanta - 34.500) (raportare trimestriala)
Numãr total truse de clatiri orale distribuite - 49.000 (judeţul Iaşi - 14.500, judeţul Constanta -34.500) (raportare trimestriala)
Numãr studii naţionale privind prevalenta TCM la grupele de varsta cu risc - 1 (raportare anuala) Indicatori de eficienta:
Cost mediu/trusa pentru clatire orala achizitionata - 60 mii lei (raportare trimestriala)
Cost mediu/trusa de clatire orala distribuita - 62 mii lei (raportare trimestriala)
Cost mediu/studiu naţional (prevalenta TCM) - 700.000 mii lei (raportare anuala)

Natura cheltuielilor subprogramului:

● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP5 DSP, CMP )
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 1.6 HEMATOLOGIE ŞI SECURITATE TRANSFUZIONALĂ

Obiective
Asigurarea unei securitati transfuzionale maxime
Recrutarea de donatori benevoli şi neremunerati şi menţinerea lor
Realizarea autosuficientei în sânge, produse derivate labile şi stabile de sânge
Creşterea numãrului de unitãţi de sânge donate
Armonizare legislativã

Activitãţi
Colecta de sânge şi prepararea produselor sanguine labile
Controlul imunohematologic, biologic şi bacteriologic al sângelui
Stocarea şi transportul sângelui şi produselor sanguine derivate
Distribuţia sângelui şi produselor sanguine
Educaţia/formarea continua pentru asigurarea profesionalismului personalului implicat în activitatea de transfuzie sanguina
Informatizarea reţelei de transfuzie
Evaluarea necesarului de sânge şi derivate sanguine
Diminuarea utilizãrii acestor produse în serviciile medicale
Alegerea unei strategii de fractionare a plasmei congelate

Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultate - se calculeazã anual
Creşterea numãrului de donari de sânge % - 3
Indicatori fizici - se raporteazã trimestrial
Numãr donari - 400.000
Indicatori de eficienta - se raporteazã trimestrial
Cost mediu/unitate de sânge total - 1.500.000 lei

Natura cheltuielilor

Cheltuieli materiale şi servicii


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
INDICATORI DE EVALUARE A PROGRAMULUI 2004
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori fizici
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr acţiuni specifice de monitorizare şi evaluare a efectelor
factorilor de risc pentru starea de sãnãtate (inclusiv studii) 1,250
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr doze de vaccin achiziţionate 8,500,000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr de acţiuni de supraveghere şi control al bolilor
transmisibile 800
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr donari 400,000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr de campanii de informare, educare şi alte acţiuni
specifice de promovare a sãnãtãţii 400
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori de eficienta - în mii lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cost mediu/campanie informare, educare, comunicare şi alte
acţiuni specifice de promovare a sãnãtãţii 67,500
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cost mediu/acţiune specifica de monitorizare şi evaluare a
efectelor factorilor de risc pentru starea de sãnãtate 43,200
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cost mediu/doza vaccin 42
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cost mediu/acţiune de supraveghere şi control al bolilor
transmisibile 123,750
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cost mediu/unitate sânge total 1,250
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori de rezultate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acoperirea vaccinala (%) 96
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Scãderea morbiditatii specifice prin boli transmisibile în
populaţia generalã (%) 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Creşterea numãrului de donari de sânge (%) 3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




II/2. PROGRAM DE PREVENIRE ŞI CONTROL AL BOLILOR
NETRANSMISIBILE

Instituţia coordonatoare a programului: Ministerul Sãnãtãţii - Direcţia generalã de asistenta medicalã

SUBPROGRAM 2.1 PREVENIREA ŞI COMBATEREA BOLILOR CARDIOVASCULARE

Obiective:

● campanie de informare, comunicare şi educare privind un stil de viata sanatos; tratamentul cu pace maker al bradiaritmiilor simptomatice cu risc vital inclusiv al sindromului de nod sinusal bolnav, forma bradi-tahiaritmica

Activitãţi:
- campanie de informare, comunicare şi educare privind un stil de viata
- depistarea activa şi diagnosticul neinvaziv al prsoanelor cu bradiaritmiile menţionate
- proceduri de cardiologie interventionala: implantare de pace maker SSI, VDD sau DDD în raport cu profilul clinic şi electrofiziologic al aritmiei şi cu starea clinica a pacientului (cu morbiditati cardiovasculare relevante).

Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat:
- scãderea mortalitatii specifice prin cardiopatii ischemice - 157/100.000 de locuitori
- scãderea mortalitatii specifice (moarte subita) anuale la pacientii implantati
- controlul/remisiunea insuficienţei cardiace cronice, insuficienţei renale şi ale manifestãrilor neurologice
● Indicatori fizici:
- numãr de campanii de informare, educare şi comunicare (IEC) - 1
- numãr pace maker implantati 50/1 milion locuitori
- numãr pace maker implantati - 1000/an
● Indicatori de eficienta:
- cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare 3 miliarde lei
- cost mediu/pace maker 39 600 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (MS )
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului (dispozitivele medicale (pace maker şi electrozi de stimulare cu accesorii de implantare, adaptori şi teaca pentru cateterism venos)
- Cheltuieli de capital (aparatura medicalã şi tehnica de calcul), cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.2 PREVENTIE ŞI CONTROL ÎN PATOLOGIA ONCOLOGICA

Obiective:

Diagnosticarea în stadii incipiente, O, I, II, a cazurilor de tumori maligne (col uterin, glanda mamara, prostata şi cancer colo-rectal)

Activitãţi:
Screening pentru cancerul de col uterin în judeţele Maramures, Dambovita, Constanta, Gorj, Satu Mare, Bihor, Timis, Sibiu, Iaşi, Bucureşti Institutul pentru ocrotirea mamei şi copilului, Ilfov şi prin institutele oncologice din Bucureşti şi Cluj Napoca.
Screening pentru cancerul glandei mamare în judeţele Dolj, Bihor, Timis, Mures, Dambovita, Sibiu, Satu - Mare, Cluj, municipiul Bucureşti şi prin institutele oncologice din Bucureşti şi Cluj Napoca.
Screening pentru cancerul de prostata în judeţele Timis, Dolj, Iaşi şi municipiul Bucureşti, Institutul Clinic Fundeni şi institutele oncologice Bucureşti şi Cluj.
Screening pentru cancerul colo-rectal în judeţele Dolj, Constanta, Iaşi, Mures, Timis, Cluj, municipiul Bucureşti, prin Institutul clinic Fundeni şi Institutul oncologic Cluj.

Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- scãderea mortalitatii specifice -197/100.000 de locuitori
- creşterea ponderii diagnosticarii precoce prin screening - 3 %
Indicatori fizici:
- numãr teste screening cancer col - 32400
- numãr teste screening cancer mamar - 9300
- numãr teste screening cancer colo-rectal -3150
- numãr teste screening cancer prostata - 2100
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/screening cancer col - 350 000 lei
- cost mediu/ screening cancer mamar - 385 000 lei
- cost mediu/screening cancer colo-rectal - 525 000 lei
- cost mediu/screening cancer prostata - 250 000 lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

- Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.3 RECUPERAREA FUNCŢIEI AUDITIVE PRIN PROTEZE IMPLANTABILE

Obiective:
Refacerea funcţiei analizatorului auditiv prin utilizarea protezelor de tip implantabil
Activitãţi:
Reabilitarea auditiva prin proteze implantabile
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- reducerea cu 3% a pacientilor cu deficienta totalã de auz
Indicatori fizici:
- numãr de dispozitive implantate (implant cohlear) - 20
- numãr de proteze auditive BAHA implantate - 16
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/implant cohlear - 756 409 mii lei
- cost mediu/implant BAHA - 140 000 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.4 PREVENTIE ŞI CONTROL ÎN DIABET ŞI ÎN ALTE BOLI DE NUTRITIE
Obiective:
Asigurarea automonitorizarii pentru pacientii cu diabet zaharat tip1 şi a femeilor cu diabet gestational (numai în urma evaluãrii anuale) pe criterii prioritare stabilite de Comisia de specialitate;
Asigurarea accesului la tratamente speciale (pompe de insulina) pentru cazuri stabilite de cãtre comisii de specialişti desemnate
Screening-ul pacientilor în vederea prevenirii apariţiei diabetului zaharat şi agravarii complicatiilor
Monitorizarea calitãţii managementului şi standardizarea metodologiei la nivel naţional*
Crearea şi managementul Registrului naţional de diabet
Activitãţi:
Automonitorizarea pentru pacientii cu diabet zaharat tip 1 şi a femeilor cu diabet gestational (numai în urna evaluãrii anuale) pe criterii prioritare stabilite de Comisia de specialitate;
Tratament prin perfuzie subcutanata continua cu insulina (pompe de insulina) pentru cazuri stabilite de cãtre comisii de specialişti desemnate
Monitorizarea paceintilor în vederea prevenirii apariţiei diabetului zaharat şi agravarii complicatiilor
Organizarea unui nucleu tehnic de evaluare a calitãţii managementului şi standardizarea metodologiei la nivel naţional în cadrul INDNBM "N. C.Paulescu"
Registrul Naţional de Diabet
Indicatori de evaluare:
- Indicatori de rezultat:
Scãderea sub 10% a procentului de hipoglicemii care au necesitat asistenta medicalã din totalul pacientilor trataţi
- Scãderea sub 15 % a procentului de acidocetoze din totalul pacientilor trataţi
- Indicatori fizici:
- numãr teste automonitorizare: 1000 000
- numãr persoane cu pompe de insulina 70 (35 asigurare consumabile pentru beneficiari în anul 2003 şi 35 beneficiari în anul 2004)
- numãr persoane monitorizate în vederea prevenirii apariţiei diabetului zaharat şi agravarii complicatiilor 13 000
- Indicatori de eficienta:
- cost mediu/test automonitorizare - 21500 lei
- cost mediu/an persoana cu pompe instalate 102 000 mii lei cost mediu/an instalare pompe 4 165 000 mii lei
- cost mediu/persoana monitorizata în vederea prevenirii apariţiei diabetului zaharat şi agravarii complicatiilor 450 000 lei
- cost mediu Registru naţional 500 000 mii lei
* Nota: organizarea activitãţii de evaluare a calitãţii managementului şi standardizare a metodologiei la nivel naţional precum şi modul de derulare a acesteia se va face cu aprobarea Direcţiei coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.5 PROFILAXIE ÎN PATOLOGIA PSIHIATRICA ŞI PSIHOSOCIALA
Obiective:
Scurtarea duratei de evoluţie a episoadelor acute de boala cu 10%
Recuperarea capacitãţii de autoingrijire şi de efectuare a unor activitãţi utilitar gospodãreşti la peste 50 % din bolnavi
Activitãţi:
Terapia ocupationala şi ergoterapia
Reabilitarea centrelor de ergoterapie
Campanii informare, educare, comunicare
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- reducerea duratei de spitalizare cu 10 %
- reducerea procentului de bolnavi dependenti socio-familial cu 25 %
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi incluşi în activitãţi de ergoterapie şi terapie ocupationala - 2180
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav inclus în activitãţi de ergoterapie şi terapie ocupationala - 4000 mii lei
- cost reabilitare centre de ergoterapie - 5 000 000 mii lei
- cost campanie de informare, educare şi comunicare - 3 miliarde lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (M )
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective
NOTA. Organizarea activitãţilor de ergoterapie şi terapie ocupationala precum şi cheltuielile aferente acestora se vor face cu acordul direcţiei coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii.

SUBPROGRAM 2.6 PREVENTIE ÎN PATOLOGIA NEFROLOGICA ŞI DIALIZA
Obiective:
● Precizarea naturii bolii renale prin investigare aprofundata a pacientilor diagnosticati cu nefropatii
Activitãţi:
Monitorizarea bolnavilor depistati cu nefropatii prin examene clinice şi paraclinice;
Realizarea Registrului naţional al bolnavilor cu insuficienta renala (RNBIR);
Înregistrarea pacientilor în RNBIR
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- creşterea cu 30% a ponderii bolnavilor diagnosticati cu insuficienta renala
- realizarea Registrului Naţional al bolnavilor cu insuficenta renala (RNBIR)
Indicatori fizici:
- numãrul de pacienti investigati nefrologic - 4490
- numãr bolnavi depistati - 200
- RNBIR
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/pacient investigat nefrologic - 382 800 lei
- cost mediu/pacient depistat - 38 280 lei
- cost RNBIR - 5 670 000 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.7 PREVENTIE ŞI CONTROL AL HEMOFILIEI ŞI TALASEMIEI
Obiective:
● Creşterea sperantei de viata şi a calitãţii vieţii bolnavilor cu hemofilie prin profilaxia şi tratamentul corect al accidentelor hemoragice
Activitãţi:
Preventia primara a manifestãrilor de boala la 2-18 ani
Prevenirea şi diagnosticarea precoce a complicatiilor infectioase
Prevenirea accidentelor hemoragice
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- scãderea numãrului de accidente hemoragice la pacienti cu hemofilie - 10%
- scãderea numãrului artropatiilor invalidante la pacienti cu hemofilie -10%
Indicatori fizici:
- numãrul de pacienti cu hemofilie monitorizati - 1.700
- numãrul de examene screening pentru profilaxia primara a talasemiei majore - 295
- numãr pacienti cu talasemie majorã monitorizati - 295
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/pacient cu hemofilie monitorizat - 1764 mii lei
- cost mediu/examene screeening profilaxie primara a talasemiei majore - 1355 mii lei
- cost mediu/monitorizare pacienti cu talasemie majorã - 3120 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.8 PREVENTIE ÎN PATOLOGIA ENDOCRINA
Obiective
Creşterea calitãţii vieţii la climacterium şi profilaxia osteoporozei
Scãderea morbiditatii prin gusa datoratã carentei de iod
Activitãţi:
Monitorizarea femeilor cu risc pentru osteoporoza
Depistarea activa, diagnosticare şi prevenire a complicatiilor gusii endemice la copii şcolari 6-12 ani şi gravide
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- creşterea incidentei specifice a hipotiroidismului prin depistare activa 1%
- scãderea incidentei complicatiilor datorate osteoporozei 1%
Indicatori fizici:
- numãrul de copii sau femei gravide investigate - 6450
- numãr femei gravide cu disfunctie tiroidiana investigate - 2857
- numãrul de examene screening pentru osteoporoza la femei la menopauza - 1700
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/investigatie copil sau gravida - 265 000 lei
- cost mediu/investigatie pentru osteoporoza -585 000 lei
- cost mediu/investigatie gravida cu disfunctie tiroidiana - 350 000 lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.9 PREVENTIE ÎN TRAUMATOLOGIE ŞI ÎN ORTOPEDIE
Obiective:
● continuarea Registrului naţional de endoprotezare (RNE)
● Prevenirea diformitatilor de coloana vertebrala şi a complicatiilor cardiorespiratorii ulterioare
Activitãţi:
● Continuarea Registrului naţional de endoprotezare
● Monitorizarea pacientilor cu patologie deformanta preexistenta sau dobandita a coloanei vertebrale operate pentru evitarea cronicizarii şi prevenirea insuficienţei cardiorespiratorii
● Monitorizarea pacientilor endoprotezati
● Asigurarea cu materiale sanitare specifice instrumentatiei segmentare de coloana
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- procentul de recuperare locomotorie la bolnavii cu endoproteza primara - 80%
- procentul de recuperare locomotorie la bolnavii cu endoproteza de revizie - 60%
Indicatori fizici:
- numãrul de pacienti cu implant segmentar de coloana - 247
Indicatori de eficienta:
- cost RNE - 4 000 000 mii lei
- cost mediu/pacient cu implantare segmentara de coloana- 61 500 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi
- cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.10 - REABILITAREA SERVICIILOR DE URGENTA PRESPITALICEASCA
Obiective:
- Eficientizarea timpului maxim de ajungere la caz la urgente majore.
- Monitorizarea şi controlul programelor de sãnãtate în teritoriu
Activitãţi:
Formarea continua a personalului
Acţiuni de pregãtire pentru intervenţii la dezastre
Menţinerea reţelei de comunicaţii
Organizarea monitorizarii activitãţii ambulantelor tip C şi B
Acţiuni de control efectuate de coordonatorii nationali de programe de sãnãtate
Transport neonatologie - cazuri speciale
Dotarea cu truse de urgenta cu medicamente şi materiale sanitare pentru centrele de permanenta
Organizarea transportului în cazuri speciale şi cu aeronave, cu aprobarea Direcţiei generale asistenta medicalã
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- procent de teritoriu acoperit cu telecomunicaţii - 100%
Indicatori fizici:
- numãr persoane formate la cursuri pentru pregãtire intervenţie la dezastre - 845
- numãrul de antrenamente de intervenţii la dezastre - 300
- numãr acţiuni control efectuate de coordonatorii nationali de programe de sãnãtate - 12
Indicatori de eficienta:
- cost/persoana/curs - 10 000 mii lei;
- cost mediu/antrenament - 10 000 mii lei
- cost dispecerate pentru telecomunicaţii - 8 900 mii lei
- cost estimativ acţiuni de control efectuate de coordonatorii nationali de programe de sãnãtate - 700 000 mii lei
- cost transport nou-nãscuţi în cazuri speciale - 500.000 mii lei
- cost dotare centre de permanenta - 12 580 000 mii lei
- cost transport în cazuri speciale cu mijloace adecvate - 1 miliard lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.11 RECUPERARE MEDICALĂ, MEDICINA FIZICA, BALNEOLOGIE ŞI PROTECŢIA VARSTNICULUI
Obiective:
● Îmbunãtãţirea asistenţei de recuperare pentru afectiunile cu morbiditate crescutã în spitalele şi secţiile de recuperare adulti şi copii
● Scãderea numãrului complicatiilor unor afecţiuni specifice varstnicului şi dispensarizarea grupelor de risc
Activitãţi:
● Reorganizarea serviciilor de recuperare medicalã
● Ameliorarea bazelor de tratament şi a metodologiei de recuperare în serviciile de copii, adulti şi geriatrie
● Amenajãri speciale pentru cazurile severe
● Screening al grupei de populaţie cu varsta de 45-60 ani, pentru depistarea dislipidemiilor, afectiunilor cardiovasculare şi a osteoporozei în cadrul lotului
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- reducerea cu 1% a mortalitatii specifice la grupa de varsta >65 ani
Indicatori fizici:
- numãr persoane varstnice monitorizate - 1 000
- ameliorarea bazelor de tratament şi amenajãri speciale pentru cazuri severe
Indicatori de eficienta:
● cost mediu/persoana în varsta, testata şi monitorizata - 400 mii lei
● cost ameliorarea bazelor de tratament şi amenajãri speciale pentru cazuri severe - 2 miliarde lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.12 TRANSPLANT DE ORGANE ŞI TESUTURI
Obiective:
Asigurarea supleerii fiziologice a organelor aflate în insuficienta cronica ireversibila şi înlocuirea tesuturilor nefunctionale, prin transplant de organe şi tesuturi
Activitãţi:
Testarea potenţialilor receptori şi înscrierea acestora pe listele de asteptare, precum şi a potenţialilor donatori
Procurarea de organe şi tesuturi în vederea efectuãrii procedurilor de transplant
Transportul de organe şi transportul personalului specializat pentru transplant de organe
Crearea şi managementul Registrului Naţional de Transplant
Coordonarea activitãţii de transplant
Numãr transplanturi efectuate pe tipuri:
transplant renal 158 (Bucureşti 70, Cluj 70, Iaşi 14, Timişoara 4)
trasplant hepatic - 15 (Bucureşti)
transplant cord - 20 (Bucureşti 12, Tg. Mures 8)
transplant medular - 32 (Timişoara -15, Tg, Mures -15, Bucureşti -2)
transplant cornee - 300
transplant os - 300
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- procentul de pacienti recuperati/tip de transplant - 100%
Indicatori fizici:
- numãr testãri efectuate la donatori vii - 700
- numãr acţiuni de coordonare transplant - 700
- numãr diagnosticari morţi cerebrale şi menţinere donatori-cadavru (inclusiv testare) - 50
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/testare donatori vii - 20 000 mii lei
- cost mediu/ coordonare - 1 400 mii lei
- cost mediu/menţinere în condiţii fiziologice a donatorilor în moarte cerebrala şi testare imunologica - 80 000 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (INHT )
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.13 - TRATAMENTUL PENTRU TOXICODEPENDENTA
Obiectiv: asigurarea tratamentului pentru cura de dezintoxicare, postcura şi tratament de substitutie cu methadona
Activitãţi: tratamentul pentru toxicodependenta prin cure de dezintoxicare, terapie post cura, substitutie pe termen lung
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat:
- procent de pacienti recuperati 10% din numãrul total de persoane dependente
Indicatori fizici:
- numãr pacienti cura de dezintoxicare - 1000
- numãr pacienti postcura - 199
- numãr pacienti cu substitutie pe termen lung - 400
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/pacient cura dezintoxicare - 4226 mii lei (durata medie a curei de dezintoxicare 21 zile)
- cost mediu/pacient postcura - 18 000 mii lei (durata medie a postcurei 6 luni)
- cost mediu/pacient substitutie pe termen lung - 5 475 mii lei (durata medie 1 an)
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAM 2.14 TRATAMENT ÎN STRĂINĂTATE
Obiective: Rezolvarea situaţiei medicale a unor bolnavi care nu pot fi trataţi în ţara
Activitãţi: Asigurarea investigatiilor de inalta performanta pentru precizare de diagnostic, a tratamentului medico-chirurgical şi a transplantului de organe şi tesuturi în strãinãtate pentru anumite categorii de bolnavi care prezintã afecţiuni ce nu pot fi tratate în ţara, pe baza recomandãrilor Comisiilor desemnate.
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- procent pacienti recuperati - 90% din totalul pacientilor incluşi în program.

INDICATORI DE EVALUARE A PROGRAMULUI:


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori fizici
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Numãr de acţiuni de screening 3
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Numãr de campanii de informare, educare şi comunicare 2
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Numãr de intervenţii specifice pentru monitorizarea şi 14
controlul bolilor netransmisibile
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Numãr studii de prevalenta pentru boli cu morbiditate crescutã 2
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori de eficienta:
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Cost mediu/screening (mii lei) 30000000
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare 3000000
(mii lei)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Cost mediu/intervenţie specifica pentru monitorizarea şi
controlul bolilor netransmisibile (mii lei) 12071428
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Cost mediu/studiu de prevalenta pentru boli cu morbiditate
crescutã (mii lei) 14000000
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori de rezultate:
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Mortalitatea specifica prin cancer la 100000 locuitori 197
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Mortalitatea specifica prin cardiopatii ischemice la
100000 locuitori 157
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



II/3. PROGRAM DE SĂNĂTATE A COPILULUI ŞI FAMILIEI
Instituţia coordonatoare a programului: Ministerul Sãnãtãţii - Direcţia generalã de asistenta medicalã - Serv. Asistenta mamei şi copilului

INTERVENŢIA NR. 1: CREŞTEREA ACCESULUI LA SERVICII DE SĂNĂTATEA REPRODUCERII

OBIECTIVUL 1. CONSOLIDAREA ASISTENŢEI MEDICALE PRIMARE PENTRU FURNIZAREA SERVICIILOR DE SĂNĂTATE A REPRODUCERII
Activitãţi
♦ instruirea şi perfecţionarea personalului medical din asistenta medicalã primara şi de specialitate
♦ îmbunãtãţirea comunicãrii naţional-local-furnizori prin intalniri periodice
♦ procurare şi distribuţie de contraceptive
♦ implementarea sistemului informaţional privind distribuţia, utilizarea şi raportarea consumului de contraceptive, tipãrirea şi distribuţia de fise şi formulare de contraceptie
♦ monitorizarea şi evaluarea programului
OBIECTIVUL 2. PROMOVAREA METODELOR MODERNE DE CONTRACEPTIE
Activitãţi
● activitãţi de IEC pentru promovarea metodelor moderne de contraceptie şi combaterea avortului

INTERVENŢIA NR. 2: ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII ŞI EFICIENTEI CONSULTATIEI PRENATALE
OBIECTIVUL 1: DEZVOLTAREA SUPORTULUI INFORMAŢIONAL PENTRU ÎNREGISTRAREA SERVICIILOR MEDICALE DESTINATE GRAVIDEI ŞI IMPLEMENTAREA METODOLOGIEI EFECTUĂRII CONSULTATIEI PRE ŞI POSTNATALE
Activitãţi
♦ distribuţia Carnetului Gravidei şi Fisei Anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei şi lauzei
♦ instruirea personalului medical pentru implementarea Protocolului privind metodologia efectuãrii consultatiei prenatale şi a consultatiei postnatale, a Carnetului Gravidei şi a Fisei Anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei şi lauzei
♦ monitorizarea şi evaluarea serviciilor medicale prenatale
OBIECTIVUL 2. PROMOVAREA CONSULTATIEI PRENATALE
Activitãţi
● activitãţi de IEC pentru promovarea consultatiei prenatale

INTERVENŢIA NR. 3: PROFILAXIA ANEMIEI FERIPRIVE LA GRAVIDA
Activitãţi
● procurarea şi distribuţia preparatelor de fier la gravida, cu prioritate la cele din categoria de risc
● procurarea cuvelor pentru determinarea hemoglobinei
● monitorizarea prevalentei anemiei la gravida

INTERVENŢIA NR. 4: PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII FEMEII ŞI COPILULUI LA NIVEL COMUNITAR
OBIECTIVUL 1. DEZVOLTAREA SISTEMULUI DE ASISTENTA MEDICALĂ COMUNITARA
Activitãţi
● organizarea localã a activitãţii de asistenta medicalã comunitara, dotarea cu mobilier echipament, instrumentar şi materiale sanitare specifice
● elaborarea programei şi a materialelor de formare precum şi formarea personalului angajat în activitatea de asistenta medicalã comunitara
♦ realizarea activitãţilor specifice de asistenta medicalã comunitara în zonele pilot
♦ monitorizarea şi evaluarea programului
OBIECTIVUL 2. PROMOVAREA SISTEMULUI DE ASISTENTA MEDICALĂ COMUNITARA
Activitãţi
● activitãţi de IEC pentru promovarea sistemului de asistenta medicalã comunitara

INTERVENŢIA NR. 5: PROFILAXIA SINDROMULUI DE IZOIMUNIZARE RH
Activitãţi
● procurarea imunoglobulinei specifice şi a reactivilor pentru determinãri specifice
● vaccinarea antiD a lauzelor Rh negative eligibile
● vaccinarea antiD a femeilor eligibile Rh negative care au avortat

INTERVENŢIA NR. 6: PROFILAXIA ŞI TRATAMENTUL TULBURARILOR LEGATE DE MENOPAUZA
Activitãţi
● investigarea standardizata a femeii la menopauza
● administrarea tratamentului specific pentru prevenirea tulburarilor de menopauza şi monitorizarea cazurilor tratate

INTERVENŢIA NR.7: PREVENIREA ENCEFALOPATIEI CAUZATE DE FENILCETONURIE ŞI HIPOTIROIDISM CONGENITAL
Activitãţi
♦ procurarea de echipamente, materiale specifice, teste specifice, medii de cultura, de laborator etc., alte materiale necesare screening-ului, medicamente şi preparate dietetice fãrã fenilalanina necesare tratamentului dietetic şi medicamentos
♦ recoltarea şi efectuarea testelor specifice
♦ dispensarizarea la nivelul tuturor esaloanelor asistenţei medicale a copiilor confirmati
♦ evaluarea şi monitorizarea programului

INTERVENŢIA NR 8: PROFILAXIA MALNUTRITIEI LA PREMATURI
Activitãţi
● procurarea de produse dietetice specifice, produse medicamentoase necesare prevenirii malnutritiei (aminoacizi, soluţii lipidice, vitamine, eritropoetina etc.), şi a consumabilelor necesare administrãrii acestora.
● administrarea tratamentului dietetic şi medicamentos necesar; monitorizarea pacientilor în tratament

INTERVENŢIA NR. 9: PROFILAXIA DISTROFIEI LA SUGAR ŞI COPII
OBIECTIVUL 1. PROFILAXIA MORBIDITATII INFANTILE DATORATE DISTROFIEI LA COPII 0-1 AN PRIN ADMINISTRAREA DE LAPTE PRAF
Activitãţi
● procurarea, distribuţia de lapte praf la copiii 0-1 an care nu beneficiazã de lapte matern, conform reglementãrilor în vigoare
OBIECTIVUL 2. PROMOVAREA ALAPTARII
Activitãţi
● activitãţi de IEC pentru promovarea alaptarii
OBIECTIVUL 3. SUSŢINEREA FUNCTIONARII CNPA şi A CENTRELOR REGIONALE PENTRU PROMOVAREA ALAPTARII
● Formarea personalului medical din asistenta primara şi de specialitate pentru promovarea alaptarii şi consiliere.
● organizarea şi dotarea cabinetelor regionale de promovarea alaptarii
● consilierea de cãtre personal specializat a populaţiei tinta

INTERVENŢIA NR. 10: PROFILAXIA RAHITISMULUI CARENTIAL AL COPILULUI
Activitãţi
● procurarea, distribuţia şi administrarea profilactica a vitaminei D populaţiei tinta

INTERVENŢIA NR. 11: SUPRAVEGHEREA STĂRII DE SĂNĂTATE A COPIILOR ŞI ADOLESCENTILOR DIN COLECTIVITĂŢI
Activitãţi
● asigurarea cu medicamente, instrumentar, materiale sanitare, echipamente specifice a cabinetelor şcolare/studenţeşti
● formarea personalului care lucreazã în cabinetele de Medicina Şcolarã
● efectuarea serviciilor medicale specifice preventive

INTERVENŢIA NR. 12: PROFILAXIA ANEMIEI FERIPRIVE LA COPIL
Activitãţi
● procurarea şi distribuţia preparatelor de fier la copil, cu prioritate la cei din categoria de risc
● procurarea cuvelor pentru determinarea hemoglobinei
● monitorizarea prevalentei anemiei copilului

INTERVENŢIA NR. 13: PREVENIREA APARIŢIEI, MONITORIZAREA ŞI RECUPERAREA DEFICIENŢELOR DE DEZVOLTARE NEUROPSIHOMOTORIE LA COPIL PRECUM ŞI PROFILAXIA EPILEPSIEI REZISTENTA LA TRATAMENT
Activitãţi
● tratament specific pentru epilepsia recurenta cu Valproat de sodiu, Lamotrigine, şi Topiramate, precum şi terapie specifica decontracturanta cu toxina botulinica
● amenajarea spaţiilor de diagnostic şi recuperare precum şi dotãri cu echipamente şi teste specifice pentru diagnosticul şi recuperarea deficitului neuropsihomotor
● formarea medicalã continua a medicilor de familie şi de specialitate, a cadrelor medii, psihologi, logopezi etc. pentru identificarea precoce a copiilor cu risc, prevenirea deficienţelor şi recuperarea copiilor cu deficiente neuropsihomotorii

INTERVENŢIA NR. 14: PREVENIREA APARIŢIEI CECITATII LA PREMATURI ŞI A TULBURARILOR DE REFRACTIE LA COPII
Activitãţi
♦ procurare de echipamente specifice, instrumentar, şi efectuarea examinarilor pentru depistarea riscului de cecitate, a ambliopiei şi a viciilor de refractie la populaţie tinta
♦ aplicarea tratamentului specific
♦ formarea personalului de specialitate pentru activitãţile specifice

INTERVENŢIA NR 15: DIAGNOSTICUL PRECOCE, PREVENTIA PRIMARA şi SECUNDARĂ, MONITORIZAREA ŞI RECUPERAREA UNOR AFECŢIUNI CRONICE LA COPIL
OBIECTIVUL 1. SINDROMUL DE DETRESA RESPIRATORIE LA NOU-NĂSCUŢI
OBIECTIVUL 2. ASTMUL BRONSIC LA COPIL
OBIECTIVUL 3. SINDROMUL DE MALABSORBTIE ŞI DIAREEA CRONICA LA COPIL
OBIECTIVUL 4. MUCOVISCIDOZA LA COPIL
OBIECTIVUL 5. IMUNODEFICIENTELE PRIMARE UMORALE LA COPIL
OBIECTIV 6: HEPATITA CRONICA LA COPIL
Activitãţi
● procurare de echipamente, medicamente, produse dietetice specifice
● investigatia paraclinica şi de laborator specifica pentru stabilirea diagnosticului şi monitorizarii tratamentului
● administrarea tratamentului specific
● consilierea specifica
● elaborarea, editarea, distribuirea de ghiduri de profilaxie şi tratament specifice
● realizarea unor baze de date pentru bolnavii cronici

INTERVENŢIA NR. 16: PROFILAXIA ŞI DIAGNOSTICUL PRE- ŞI POST-NATAL AL MALFORMATIILOR ŞI/SAU AL UNOR AFECŢIUNI GENETICE
Activitãţi
♦ procurarea echipamentelor, instrumentarului, reactivilor specifici
♦ efectuarea activitãţilor specifice de testare, de diagnostic clinic şi de laborator a populaţiei tinta
♦ realizarea unor baze de date, propuneri pentru organizarea unui sistem informaţional şi a unor registre naţionale pentru malformatii şi vicii genetice

INTERVENŢIA NR. 17: REABILITAREA ASISTENŢEI MEDICALE DE OBSTETRICA ŞI PENTRU NOU-NĂSCUŢI

OBIECTIVUL 1. REABILITAREA SECŢIILOR DE OBSTETRICA, COMPARTIMENTE ŞI SECŢII DE NOU-NĂSCUŢI
OBIECTIVUL 2. REABILITAREA UNITĂŢILOR INCLUSE ÎN PROGRAMUL RONEONAT
Activitãţi
♦ reabilitarea infrastructurii: compartimentari, instalaţii electrice, gaze medicale, încãlzire, etc., a compartimentelor de terapie intensiva nou-nãscuţi, sali de operaţie, sali de naştere, cu spaţiile anexe.
♦ procurare de instrumentar şi echipamente specifice, echipamente necesare pentru lucrãrile de reabilitare de mai sus; procurare a câte o ambulanta pentru centrele regionale de terapie intensiva nou-nãscuţi, Iaşi şi Mures
♦ organizarea şi dezvoltarea sistemului rooming-în
♦ organizarea transportului, în cazuri speciale, pentru nou-nãscuţi
♦ activitãţi de educaţie medicalã continu personalului din secţiile compartimentele de nou nãscuţi
♦ alte activitãţi ce revin partii romane din programul RoNeoNat

INTERVENŢIA NR. 18: DEZVOLTAREA SISTEMULUI DE MEDIATORI SANITARI COMUNITARI DIN CADRUL COMUNITĂŢILOR DE RROMI
Activitãţi
● implementarea sistemului de mediatori sanitari comunitari în zonele pilot
● formarea de mediatori sanitari din cadrul comunitãţilor de rromi
♦ realizarea activitãţilor specifice de mediator sanitar comunitar în zonele pilot

INTERVENŢIA NR. 19: MANAGEMENTUL PROGRAMULUI DE SĂNĂTATE A MAMEI ŞI COPILULUI
OBIECTIVUL 1. MANAGEMENTUL PROGRAMULUI DE SĂNĂTATE A MAMEI ŞI COPILULUI LA NIVEL CENTRAL.
OBIECTIVUL 2. MANAGEMENTUL PROGRAMULUI DE SĂNĂTATE A MAMEI ŞI COPILULUI LA NIVEL LOCAL.
Activitãţi:
♦ monitorizeazã, împreunã cu unitãţile sanitare şi persoanele cu responsabilitãţi, aplicarea interventiilor şi obiectivelor în teritoriile stabilite
♦ evalueaza şi monitorizeazã, în teritoriu la nivelul unitãţilor sanitare şi a comunitãţilor, în colaborare cu Comisiile Judeţene pentru Sãnãtatea Femeii, Copilului şi Familiei, a modului de implementare a programului
♦ colaboreazã cu cordonatorii nationali şi locali a interventiilor şi cu instituţiile cu responsabilitãţii în realizarea programului
♦ informeazã Ministerul Sãnãtãţii şi alţi factori interesaţi asupra problematicii aparuta în desfãşurarea programului
♦ participa la elaborarea Normelor Metodologice ale programului
♦ participa la elaborarea structurii bugetului interventiilor şi obiectivelor
♦ organizeazã, împreunã cu DSP sistemul informaţional şi sistemul electronic de colectare interconectare şi raportare a datelor şi indicatorilor interventiilor
Natura cheltuielilor programului:
● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (DSP, ISP, CMP)
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

INDICATORI DE EVALUARE A PROGRAMULUI:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori fizici
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Numãr intervenţii pentru sãnãtatea copilului 11
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Numãr de intervenţii pentru sãnãtatea reproducerii 8
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Numãr de campanii informare, educare şi comunicare (IEC)
în cadrul interventiilor 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori de eficienta - în mii lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Cost mediu/intervenţie pentru sãnãtatea copilului 35,113,636
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Cost mediu/intervenţie pentru sãnãtatea reproducerii 48,281,250
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare
(IEC) 1,000,000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori de rezultate:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Mortalitatea infantila (decese sub 1 an la 1.000 nãscuţi vii) 17,2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● Mortalitatea maternã prin avort (decese materne la 1.000
nãscuţi vii) 0,1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


II./4. PROGRAM DE ADMINISTRAŢIE SANITARĂ ŞI POLITICI DE SĂNĂTATE

Natura cheltuielilor programului
Cheltuieli de personal
Cheltuieli materiale şi servicii
Subvenţii de la buget pentru instituţii publice
Transferuri (cotizatii şi contribuţii la organisme internaţionale în care sunt incluse şi sumele pentru S.N de Cruce Roşie; programe de sãnãtate; acţiuni de sãnãtate în care sunt incluse şi sumele pentru programele derulate de S.N de Cruce Roşie)
Cheltuieli de capital
Rambursãri de credite externe şi plati de dobânzi şi comisioane la credite externe
Programe derulate de Societatea Nationala Romana de Cruce Roşie
1. Pãstrarea calitãţii de membru şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu organismele internaţionale ale Crucii Roşii (Federaţia Internationala de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie şi Comitetul Intentional al Crucii Roşii)
2. Programul social
3. Pregãtirea pentru dezastre şi prim ajutor
4. Programul de pregãtire a surorilor voluntare de Cruce Roşie
5. Concursul pentru sãnãtate şi prim ajutor "Sanitarii priceputi"
6. Program pentru sãnãtate
Scopul derulãrii acestor programe este acela de pãstrare a calitãţii de membru şi de dezvoltare a relaţiilor de colaborare cu organismele internaţionale, prevenirea şi alinarea suferintei umane fãrã nici o discriminare
Obiectivele urmãrite de fiecare program în parte sunt urmãtoarele:
1. Respectarea obligaţiilor statutare ce decurg din apartenenţa la Miscarea Internationala de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie, potrivit <>art. 16 din Legea SNCRR nr. 139/1995 .
2. Ajutorarea persoanelor foarte sarace, neinstitutionalizate, care nu beneficiazã de asistenta din partea autoritãţilor. Prin aceasta, SNCRR îşi îndeplineşte misiune sa fundamentalã de a preveni şi alina suferinta umanã, în mod impartial, fiind selectate categoriile cele mai defavorizate care sa beneficieze de asistenta Crucii Roşii Romane, respectiv batranii singuri la domiciliu, familiile sarace cu mulţi copii, veteranii de rãzboi, copiii orfani neinstitutionalizati.
3. Consolidarea bazei materiale şi dezvoltarea capacitãţii operationale prin organizarea bazei materiale în depozitul central şi în cele 6 depozite zonale ale SNCRR, precum şi a resurselor umane necesare (voluntari bine pregatiti şi o dotare corespunzãtoare pentru intervenţii în cazuri de dezastre şi pentru acordarea de prim ajutor).
4. Formarea de cadre de rezerva pregãtite sa sprijine activitatea personalului medico-sanitar civil şi militar prin organizarea de cursuri de pregãtire a surorilor de Cruce Roşie, instruire care contribuie la punerea în practica a atribuţiilor Crucii Roşii Romane, atât în timp de pace, cat şi în situaţii speciale, respectiv dezastre naturale şi conflict armat.
5. Pregãtirea elevilor din gimnaziu şi licee pentru acordarea primului ajutor, care se desfãşoarã pe parcursul întregului an şcolar şi finalizare cu etapa nationala, în care scop are loc, anual, concursul naţional, în baza unui regulament de organizare şi desfãşurare semnat de Societatea Nationala de Cruce Roşie din România, Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.
6. Educaţie pentru sãnãtate, prin formare de voluntari de Cruce Roşie şi prin acţiuni de informare şi distribuire de materiale de informare: tipãrire de broşuri şi pliante distribuite gratuit (elaborarea şi multiplicarea, în vederea distribuirii, a unor materiale de informare adresate populaţiei; programul de pregãtire a populaţiei pentru acordarea primului ajutor).


ANEXA III


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SUBPROGRAME DE SĂNĂTATE
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate,
în anul 2004
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumire program/subprogram FNUASS
Cheltuieli materiale şi servicii:
medicamente şi materiale sanitare
specifice- mii lei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Program comunitar de sãnãtate 1,060,000,000
publica
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.2 Supravegherea şi controlul infectiilor 940,000,000
HIV/SIDA
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.3 Supravegherea şi controlul 120,000,000
tuberculozei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Program de prevenire şi control al 6,010,000,000
bolilor netransmisibile
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.1 Prevenirea şi combaterea bolilor 222,500,000
cardiovasculare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.2 Preventie şi control în patologia 1,900,000,000
oncologica
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.3 Preventie şi diagnostic precoce în 370,000,000
alte boli neurologice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.4 Preventie şi control în diabet şi alte 1,500,000,000
boli de nutritie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.5 Profilaxie în patologia psihiatrica şi 100,000,000
psihosociala
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.6 Preventie în patologia nefrologica şi 1,650,000,000
dializa
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.7 Preventie şi control a hemofiliei şi 50,000,000
talasemiei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.8 Preventie în patologia endocrina 48,000,000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.9 Preventie în traumatologie şi în 165,000,000
ortopedie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.12 Transplant de organe şi tesuturi 4,500,000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total 7,070,000,000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


III/1. PROGRAM COMUNITAR DE SĂNĂTATE PUBLICA

SUBPROGRAM 1.2. - SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL INFECTIILOR HIV/SIDA
Scop:
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate şi creşterea sperantei de viata a persoanelor infectate HIV/SIDA prin menţinerea sistemului imunitar al acestora la nivel protector fata de infectiile oportuniste.
Obiective:
Asigurarea în spital şi în ambulatoriu a medicamentelor antiretrovirale şi pentru infectiile asociate persoanelor cu infectie HIV/SIDA şi postexpunere.
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- numãrul de persoane infectate HIV/SIDA tratate - 6.000
- numãr persoane postexpunere tratate - 500
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav HIV/SIDA tratat/an - 156.620,83 mii lei;
- cost mediu/persoana tratata postexpunere/an - 550 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente antiretrovirale şi pentru infectii asociate.
SUBPROGRAM 1.3. - SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL TUBERCULOZEI
Scop:
Creşterea procentului de bolnavi cu tuberculoza trataţi şi vindecati, astfel:
- tratarea în proporţie de 100% a cazurilor noi de tuberculoza confirmate
- vindecarea în proporţie de 85% a cazurilor noi de tuberculoza pulmonara pozitiva microscopic
- vindecarea cu primul retratament a 75% din cazurile de tuberculoza pulmonara pozitiva la examen microscopic, eliminatoare de bacili sensibili.
Obiective:
- Asigurarea medicamentelor specifice, în spital şi în ambulatoriu, pentru tratamentul tuberculozei şi a materialelor sanitare specifice pentru examene bacteriologice şi radiologice.
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- numãrul de bolnavi de tuberculoza trataţi - 55.000
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav de tuberculoza tratat/an - 2.182 mii lei;
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente şi materiale sanitare specifice pentru examenele bacteriologice şi radiologice.

III/2. PROGRAM DE PREVENIRE ŞI CONTROL AL BOLILOR NETRANSMISIBILE

SUBPROGRAM 2.1 - PREVENIREA ŞI COMBATEREA BOLILOR CARDIOVASCULARE
Scop:
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate şi creşterea sperantei de viata a bolnavilor cu afecţiuni cardiovasculare prin procedee de chirurgie cardiovasculara, cardiologie interventionala şi electrofiziologie.
Obiective:
- Asigurarea în spital a materialelor sanitare specifice chirurgiei cardiovasculare, cardiologiei interventionale şi electrofiziologiei.
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- numãrul de bolnavi trataţi - 3.165, din care:
- 1.685 prin chirurgie cardiovasculara
- 1.480 prin cardiologie interventionala şi prin electrofiziologie
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav tratat prin chirurgie cardiovasculara/an - 75.979 mii lei
- cost mediu/bolnav tratat prin cardiologie interventionala/ electrofiziologie/an - 63.835 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru materiale sanitare specifice tratamentului prin procedee specifice chirurgiei cardiovasculare, cardiologiei interventionale şi electrofiziologiei.

SUBPROGRAM 2.2 - PREVENTIE ŞI CONTROL ÎN PATOLOGIA ONCOLOGICA
Scop:
Reducerea mortalitatii specifice prin afecţiuni oncologice.
Obiective:
Asigurarea în spital şi în ambulatoriu a tratamentului specific bolnavilor cu patologie oncologica: citostatice, imunomodulatori, hormoni, factor de creştere şi inhibitori de osteoclaste.
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi trataţi - 60.000
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav tratat/an - 31.666,67 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente specifice (citostatice, imunomodulatori, hormoni, factor de creştere, inhibitori de osteoclaste).

SUBPROGRAM 2.3 - PREVENTIE ŞI DIAGNOSTIC PRECOCE ÎN BOLILE NEUROLOGICE
Scop:
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a bolnavilor cu scleroza multipla prin reducerea numãrului de pusee.
Obiective:
Asigurarea în spital şi în ambulatoriu a tratamentului cu interferon beta la, interferon beta 1b, glatimer acetat pentru bolnavii cu scleroza multipla.
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- Numãr de bolnavi cu scleroza multipla trataţi - 750
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav cu scleroza multipla tratat/an - 493.333,33 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru interferon beta la, interferon beta 1b, glatimer acetat.

SUBPROGRAM 2.4 - PREVENTIE ŞI CONTROL ÎN DIABET ŞI ÎN ALTE BOLI DE NUTRITIE
Scop:
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate şi creşterea sperantei de viata a bolnavilor cu diabet zaharat.
Obiective:
Asigurarea medicamentelor antidiabetice (insulina şi antidiabetice orale) şi a materialelor sanitare specifice (seringi pentru formele de insulina care nu au dispozitiv de administrare inclus).
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- Numãr de bolnavi cu diabet zaharat trataţi - 345.000
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav tratat/an - 4.347,83 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente (ADO şi insulina) şi materiale sanitare (seringi pentru formele de insulina care nu au dispozitiv de administrare inclus).

SUBPROGRAM 2.5 - PROFILAXIE ÎN PATOLOGIA PSIHIATRICA ŞI PSIHOSOCIALA
Scop:
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a bolnavilor cu debut de schizofrenie şi tulburãri depresive majore, prin scurtarea duratei de evoluţie a episoadelor acute de boala care necesita internare.
Obiective:
Asigurarea în spital şi în ambulatoriu a medicamentelor specifice pentru bolnavii cu debut de schizofrenie şi tulburãri depresive majore.
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- numãr bolnavi cu debut de schizofrenie şi bolnavi cu tulburãri depresive majore trataţi - 4.000
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav tratat/an - 25.000 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente specifice.

SUBPROGRAM 2.6 - PREVENTIE ÎN PATOLOGIA NEFROLOGICA ŞI DIALIZA
Scop:
Reducerea mortalitatii specifice prin insuficienta renala.
Obiective:
Asigurarea în spital şi ambulatoriu a medicamentelor şi a materialelor sanitare specifice hemodializei şi dializei peritoneale.
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- numãrul de bolnavi trataţi prin dializa - 6.400
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav dializat/an - 257.812,5 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente şi materiale sanitare specifice.

SUBPROGRAM 2.7 - PREVENTIE ŞI CONTROL AL HEMOFILIEI ŞI TALASEMIEI
Scop:
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate şi creşterea sperantei de viata a bolnavilor cu hemofilie şi talasemie, prin reducerea numãrului de accidente hemoragice
Obiective:
Asigurarea în spital şi ambulatoriu a medicamentelor specifice.
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- numãrul de bolnavi cu hemofilie şi talasemie trataţi - 1576
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav tratat/an - 30.456,85 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente specifice.

SUBPROGRAM 2.8 - PREVENTIE ÎN PATOLOGIA ENDOCRINA
Scop :
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate şi creşterea sperantei de viata a bolnavilor cu osteoporoza şi a bolnavilor cu gusa datoratã carentei de iod.
Obiective:
Asigurarea în spital şi ambulatoriu a medicamentelor specifice pentru tratamentul osteoporozei şi a gusei datorate carentei de iod.
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- numãr bolnavi cu osteoporoza trataţi - 11.300
- numãr bolnavi cu gusa datoratã carentei de iod - 34.000
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav cu osteoporoza tratat/an - 2.123,89 mii lei
- cost mediu/bolnav cu gusa datoratã carentei de iod tratat/an - 705,88 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru medicamente specifice tratamentului osteoporozei şi gusei datorate carentei de iod

SUBPROGRAM 2.9 - PREVENTIE ÎN TRAUMATOLOGIE ŞI ÎN ORTOPEDIE
Scop:
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a bolnavilor cu afecţiuni articulare preexistente sau dobândite, prin endoprotezare.
Obiective:
Asigurarea cu materiale sanitare specifice endoprotezarii articulare primare şi de revizie.
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi endoprotezati - 5.500
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav endoprotezat - 30.000 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli materiale sanitare specifice (endoproteze, cimentul aferent implantarii, elemente de ranforsare cotii şi metafizo-diafizara femur)

SUBPROGRAM 2.12 - TRANSPLANT DE ORGANE ŞI TESUTURI
Scop:
Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate şi creşterea sperantei de viata a bolnavilor cu organe aflate în insuficienta cronica ireversibila care necesita transplant de organe şi tesuturi
Obiective:
Asigurarea reactivilor necesari realizãrii testelor pentru receptori de organe şi tesuturi.
Indicatori specifici:
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi testati - 225
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/ bolnav testat/an - 20.000 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- cheltuieli pentru reactivii necesari testelor pentru receptori de organe şi tesuturi


ANEXA IV

1. UNITĂŢI SANITARE

prin care se deruleazã programele, subprogramele şi
intervenţiile de sãnãtate finanţate din bugetul de stat

1. Program comunitar de sãnãtate publica
1.1 Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Institutele de Sãnãtate Publica Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara
Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie "Dr. Salvator Vuia" Arad - nozocomiale
Spitalul judeţean Pitesti - nozocomiale
Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie Oradea - nozocomiale
Spitalul judeţean Oradea- cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean Bistrita Nasaud - nozocomiale
Spitalul judeţean Bacau - nozocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul de obstetrica-ginecologie Botosani - nozocomiale
Spitalul municipal "Sf. Sofia" Sebes - nozocomiale
Spitalul de obstetrica-ginecologie Braşov - nozocomiale
Spitalul judeţean Braşov - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul obstetrica-ginecologie Brãila- nozocomiale
Spitalul judeţean Buzau - nozocomiale
Spitalul judeţean Calarasi - nozocomiale
Spitalul clinic judeţean Cluj - nozocomiale şi cabinet judeţean DV din secţia de specialitate
Spital clinic judeţean Constanta - nozocomiale
Spitalul municipal Constanta - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul clinic judeţean de urgenta Craiova - cabinet judeţean DV din secţia de specialitate
Spitalul de obstetrica-ginecologie "Buna Vestire" Galaţi - nozocomiale
Spitalul de boli infectioase "Sf. Cuvioasa Parascheva" Galaţi - cabinet judeţean DV din secţia de specialitate
Spitalul judeţean "Sf. Apostol Andrei" Galaţi - nozocomiale
Spitalul judeţean Giurgiu - cabinet judeţean Dv din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean Tg. Jiu - nozocomiale
Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie "Elena Doamna" Iaşi - nozocomiale
Spitalul de obstetrica-ginecologie "Cuza Voda" Iaşi - nozocomiale
Spitalul clinic judeţean de urgenta "Sf. Spiridon" Iaşi - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean de urgenta Baia Mare - nozocomiale
Spital judeţean Drobeta Turnu Severin - nozocomiale
Spital clinic judeţean Targu Mures - nozocomiale şi cabinet judeţean DV din
ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean Slatina - nozocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean de urgenta Ploiesti - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul de obstetrica-ginecologie Ploiesti - nozocomiale
Spitalul judeţean Zalau - nozocomiale
Spitalul clinic judeţean Sibiu - nozocomiale
Spitalul judeţean Suceava - nozocomiale şi cabinet judeţean DV din secţia de specialitate
Spitalul judeţean Alexandria - nozocomiale
Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" Timişoara - nozocomiale
Spitalul clinic judeţean Timişoara - nozocomiale
Spitalul clinic municipal Timişoara - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean Tulcea - nozocomiale
Spitalul de obstetrica-ginecologie Rm. Valcea, nozocomiale
Spitalul judeţean Focsani - nozocomiale
Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie Filantropia -nozocomiale
Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" - nozocomiale
Spitalul clinic de urgenta Floreasca - nozocomiale
Spitalul universitar de urgenta Bucureşti - nozocomiale
Spitalul clinic Colentina - cabinet judeţean DV din secţia de specialitate
Spitalul clinic "Prof. Dr. Scarlat Longhin" - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul clinic de chirurgie plastica reparatorie şi arsi - nozocomiale
Spitalul clinic "Dr. L. Cantacuzino" - nozocomiale
Spitalul de obstetrica-ginecologie "Dr. Maria Burghele" Buftea - nozocomiale
1.2 Supravegherea şi controlul infectiei HIV/SIDA
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti
Spitalul de boli infectioase Braşov - centru regional HIV/SIDA
Spitalul de boli infectioase Cluj - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase Constanta - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase şi pneumoftiziologie "Dr. V. Babes" Craiova - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase "Sf. Parascheva" Iaşi - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase nr. 1 Tg. Mures - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase şi pneumoftiziologie "Dr. V. Babes" Timişoara - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase şi tropicale "Dr. V. Babes" Bucureşti - centru regional HIV/SIDA
Institutul clinic de boli infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" Bucureşti - centru regional HIV/SIDA
1.3 Supravegherea şi controlul tuberculozei
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. Dr. Marius Nasta" Bucureşti
Reţeaua de pneumoftiziologie (spitale de pneumoftiziologie, spitale TBC, dispensare TBC, sanataorii TBC, secţii sau compartimente, preventorii)
1.4 Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Institute şi Centre de sãnãtate publica
Cabinete şi clinici de medicina muncii şi medicina sportiva
1.5 Promovarea sãnãtãţii şi educaţia pentru sãnãtate
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti/Birourile de Promovare a Sãnãtãţii şi Programe de Educaţie pentru Sãnãtate
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti
Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. Dr. Marius Nasta" Bucureşti
Spitalul Clinic de boli infectioase şi pneumoftiziologie "V. Babes" Timişoara - clinica de pneumoftiziologie
Spitalul Municipal Constanta - secţia Chirurgie Buco-maxilo-faciala
Spitalul Clinic de urgente pentru copii "Sf. Maria" Iaşi
Spitalul universitar de stomatologie <<Dan Teodorescu>> Bucureşti
1.6 Hematologie şi securitate transfuzionalã
Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã <<Prof dr. C.T.Nicolau>> Buc.
2. Program de prevenire şi control al bolilor netransmisibile
2.1 Prevenirea şi combaterea bolilor cardiovasculare
Institutul de boli cardiovasculare "Prof. dr. C.C. Iliescu" Bucureşti
Institutul inimii "N. Stancioiu" Cluj-Napoca
Institutul de boli cardiovasculare şi transplant cardiac Tg. Mures
Institutul de boli cardiovasculare Timişoara
Centrul de Cardiologie Iaşi
Spitalul de urgenta Floreasca - Clinica de medicina interna şi cardiologie
Spitalul de urgenta Floreasca - secţia clinica de chirurgie cardiovasculara
Spitalul clinic universitar de urgenta Bucureşti Spitalul clinic de urgenta Sf. Ioan
Spitalul clinic judeţean Tg. Mures - secţia clinica de cardiologie Centrul de cardiologie Craiova
2.2 Preventie şi control în patologia oncologica
Institutul Oncologic "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti
Institutul Oncologic "Prof. dr. I. Chiricuta" Cluj-Napoca
Institutul clinic Fundeni Spitalul clinic judeţean Cluj Napoca
Spitalul Judeţean Ilfov-Compartimentul de Medicina Materno-Fetala
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "A. Rusescu" Bucureşti
Direcţiile de sãnãtate publica Timişoara, Iaşi, Constanta, Mures, Craiova, Maramures, Dambovita, Gorj, Satu-Mare, Bihor, Sibiu, Bucureşti
Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi
2.3 Preventie şi diagnostic precoce în bolile neurologice
Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã O.R.L "Prof. Dr. Dorin Hociota Bucureşti;
Spitalul clinic municipal Timişoara
Spitalul clinic de urgenta "Sf. Spiridon" Iaşi- clinica ORL
2.4 Preventie şi control în diabet şi în alte boli de nutritie
Institutul de Diabet, Nutritie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" Bucureşti
Spitalul clinic "N. Malaxa" Bucureşti
Spitalul clinic universitar de urgenta Bucureşti
Spitalul clinic "Prof. Dr. N.G. Lupu" Bucureşti
Spitalul clinic de urgenta pentru copii "M. Curie" Bucureşti
Centre şi unitãţi sanitare judeţene cu secţii, cabinete şi/sau compartimente de profil
2.5 Profilaxia în patologia psihiatrica şi psihosociala
Spiatalul clinic de psihiatrie Socola jud. Iaşi-cu secţia exterioarã Barnova
Spitalul clinic de adulti secţia de psihiatrie Cluj
Spitalul de neuropsihiatrie Craiova
Spitalul de psihiatrie şi şi pentru mãsuri de siguranta Sapoca Buzau
Spitalul de psihiatrie Jebel Timis
Spitalul de psihiatrie Stei Bihor
Spitalul de psihiatrie Poaina Mare Dolj
Spitalul clinic de psihiatrie "Prof. Dr. Alex Obregia" cu LSM sector 4
Spitalul psihiatric Titan "Constantin Gorgos"
Spitalul de psihiatrie Botosani-cu secţia exterioarã Varful Câmpului
Spitalul de psihiatrie "Sf. Maria" Arges
Spitalul psihiatrie şi neurologie Braşov secţia de psihiatrie Vulcan
Spitalul de psihiatrie şi pentru mãsuri de siguranta Padureni-Grajduri-Iaşi
2.6 Preventie în patologia nefrologica şi dializa
Spitalul clinic de nefrologie "Carol Davila" Bucureşti
2.7 Preventie şi control al hemofiliei şi talasemiei
Institutul clinic Fundeni-secţiile clinice de hematologie şi de pediatrie
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Spitalul de Copii "Louis Turcanu" Timişoara
2.8 Preventie în patologia endocrina
Institutul de Endocrinologie "C. I. Parhon" Bucureşti
2.9 Preventie în traumatologie şi în ortopedie
Spitalul Clinic de ortopedie-traumatologie şi TBC osteoarticular "Foisor" Bucureşti
Spitalul Clinic Colentina
Spitalul Universitar de urgenta Bucureşti
Spitalul Clinic de urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti
Spitalul clinic de urgenta pentru copii "M. Curie" Bucureşti
Spitalul clinic judeţean Cluj-Napoca
Spitalul clinic de recuperare Iaşi
Spitalul clinic judeţean Timişoara
2.10 Reabilitarea serviciilor de urgenta prespitaliceasca
Statia Centrala de Salvare Bucureşti
Servicii judeţene de ambulanta şi a municipiului Bucureşti, direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, unitãţi de primire urgente
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "A. Rusescu" Bucureşti
2.11 Recuperare medicalã, medicina fizica, balneologie şi protecţia varstnicului
Spitalul Judeţean Constanta
Sanatoriul balnear şi de recuperare Techirghiol - jud. Constanta
Sanatoriul balnear şi de recuperare Mangalia - jud. Constanta
Sanatoriul balneo-climateric Busteni Prahova
Spitalul de recuperare Borsa - jud. Maramures
Institutul Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie Bucureşti
Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan"
2.12 Transplant de organe şi tesuturi
Institutul clinic Fundeni Bucureşti - Centrul de chirurgie urologica, dializa şi transplant renal; Centrul de chirurgie şi transplant hepatic; Clinica de hematologie şi laboratorul de imunologie, AŢI
Institutul de urologie şi transplant renal Cluj
Institutul de boli cardiovasculare şi transplant cardiac Tg. Mures
Spitalul clinic de urgenta Tg. Mures - secţia clinica de hematologie şi transplant de celule stem
Spitalul clinic "Dr. C. I. Parhon" Iaşi
Centrul de chirurgie cardiovasculara Iaşi
Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C. T. Nicolau" Buc.
Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucureşti
Spitalul clinic de urgenta Floreasca Bucureşti - clinica de chirurgie cardiovasculara, AŢI
Spitalul universitar de urgenta Bucureşti - secţia AŢI
Spitalul clinic de urgenta "Bagdasar-Arseni" secţia AŢI
Spitalul de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie şi Arsi Bucureşti
Spitalul Clinic Colentina Bucureşti - Clinica Ortopedie
Spitalul clinic de urgente oftalmologice Bucureşti
Spitalul de copii "L. Turcanu" Timişoara
Spitalul clinic judeţean Timişoara - secţia AŢI
Centrul de Hemodializa şi Transplant Renal Timişoara
2.13 Tratamentul pentru toxicodependenta
Spitalul clinic de psihiatrie Socola Iaşi
Spitalul de psihiatrie şi pentru mãsuri de siguranta Jebel Timis
Spitalul de psihiatrie Balaceanca Ilfov
DSP Bucureşti (inclusiv Spitalul clinic universitar Buc.- Centrul medico-social de reinsertie socialã a copiilor strazii toxicodependenti)
3. Program de sãnãtate a copilului şi familiei
3.1 Creşterea accesului la servicii de sãnãtatea reproducerii
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" Bucureşti - Centrul de planificare familialã-instituţie coordonatoare-(obiectiv 1)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Societatea de Educaţie Contraceptiva şi Sexualã (obiectivul 1)
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti (obiectiv 1)
Cabinetele de planificare familialã guvernamentale şi neguvernamentale (obiectiv 1)
Cabinetele medicale din asistenta primara (obiectiv 1)
Cabinetele de Obstetrica-Ginecologie din ambulatoriul de specialitate şi spital (obiectiv 1)
Secţiile de ginecologie în care se efectueazã avorturi la cerere (obiectiv 1)
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti (obiectiv 2)
3.2 Îmbunãtãţirea calitãţii şi eficientei consultatiei prenatale
Institutul pentru crotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti-instituţie coordonatoare
Direcţiile de Sãnãtate Publica, Casele de Asigurãri de Sãnãtate(obiectiv 1)
Cabinete de asistenta medicalã primara, de specialitate, secţii de obstetrica ginecologie
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti (obiectiv 2)
3.3 Profilaxia anemiei feriprive la gravida
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti-instituţie coordonatoare -
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti
Unitãţi cu paturi precum şi cabinete de medicina de familie propuse de DSPJ şi a municipiului Bucureşti
3.4 Promovarea sãnãtãţii femeii şi copilului la nivel comunitar
Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu"-instituţie coordonatoare- (obiectiv 1)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bacau, Bihor, Botosani, Calarasi, Constanta, Dolj, Hunedoara, Ialomita, Iaşi, Ilfov, Mehedinti, Mures, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea, şi a Municipiului Bucureşti (obiectivul 1).
Spitalele din zonele pilot nominalizate de DSPJ şi a municipiului Bucureşti; (obiectivul 1)
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti (obiectiv 2)
3.5 Profilaxia sindromului de izoimunizare Rh
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" - insitutie coordonatoare-
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti
Spitalele nominalizate de DSPJ şi a municipiului Bucureşti;
3.6 Profilaxia şi tratamentul tulburarilor legate de menopauza
Spitalul clinic Dr. Cantacuzino - clinica G-instituţie coordonatoare
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu"
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bacau, Bihor, Bistrita, Botosani, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomita, Iaşi, Mures, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea şi a municipiului Bucureşti
Spitalele nominalizate de DSPJ şi a municipiului Bucureşti;
3.7 Prevenirea encefalopatiei cauzate de fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" - instituţie coordonatoare-
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Arges, Bihor, Calarasi, Constanta, Ialomita, Maramures, Sibiu, Valcea şi a municipiului Bucureşti pentru recoltare probe şi monitorizare program
Direcţiile de Sãnãtate Publica Cluj şi Timis pentru recoltare probe monitorizare program şi finanţare centre regionale de screening.
Spitalul clinic judeţean Cluj-Napoca
Spitalul clinic de copii III Timişoara
Secţiile, compartimentele de nou nãscuţi din judeţele nominalizate mai sus
3.8 Profilaxia malnutritiei la prematuri
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti-instituţie coordonatoare
DSP Judeţene şi a municipiului Bucureşti
Spitalele clinice şi judeţene propuse de DSPJ şi a municipiului Bucureşti şi aprobate de direcţia coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii
3.9 Profilaxia distrofici la sugar şi copil
DSP Judeţene şi a municipiului Bucureşti (obiectiv 1)
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti (obiectiv 2)
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti -instituţie coordonatoare (obiectiv 3)
DSP Arad, Bihor, Cluj, Constanta, Iaşi, Mures, Timis, Bucureşti (obiectiv 3)
Spitalele propuse de DSPJ şi a municipiului Bucureşti şi aprobate de direcţia
coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii (obiectiv 3)
Comitetul Naţional de Promovare a Alaptarii (obiectiv 3)
3.10 Profilaxia rahitismului carential al copilului
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti-instituţie coordonatoare
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti Secţii/compartimente de nou-nãscuţi şi cabinete de medici de familie din reţeaua de asistenta primara nominalizate de DSPJ şi a municipiului Bucureşti
3.11 Supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi adolescentilor din colectivitãţi
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti - instituţie coordonatoare prin compartimentul de igiena a scolarului
Dispensarele medicale şcolare/studenţeşti de medicina generalã şi stomatologie
Institutul de Sãnãtate Publica Cluj
Institutul de Sãnãtate Publica Iaşi
3.12 Profilaxia anemiei feriprive la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti
Cabinete de medicina de familie propuse de DSPJ şi a municipiului Bucureşti
3.13 Prevenirea apariţiei, monitorizarea şi recuperarea deficienţelor de dezvoltare neuropsihomotorie la copil precum şi profilaxia epilepsiei rezistenta la tratament
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti Direcţiile de Sãnãtate Publica Bihor, Cluj, Constanta, Mures, Timis şi a municipiului Bucureşti
Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca - Secţia clinica de Neuro-Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului Cluj-instituţie coordonatoare -
Spitalul Judeţean Mures - Clinica Neuro-Psihiatrie infantila
Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia" Bucureşti - Secţia clinica de neurologie pediatrica
Spitalul clinic de Copii "Dr. V. Gomoiu"
Spitalul Clinic de Copii "Louis Turcanu" Timişoara - Secţia clinica de Neuro-Psihiatrie infantila
Spitalul Clinic de Copii "Marie Curie" Bucureşti - secţia recuperare copii
Spitalul Clinic de Recuperare Medicalã Baile Felix - Secţia Recuperare Copii "1 mai" Sanatoriul Balnear Techirghiol - Secţia Recuperare Copii
3.14 Prevenirea apariţiei cecitatii la prematuri şi a tulburarilor de refractie la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu"-instituţie coordonatoare-
Direcţiile de Sãnãtate Publica Covasna, Iaşi şi a municipiului Bucureşti
Spitalele propuse de DSPJ şi a municipiului Bucureşti şi aprobate de direcţia coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii
3.15 Diagnosticul precoce, preventia primara şi secundarã, monitorizarea şi recuperarea unor afecţiuni cronice la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Cluj, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti (obiectivul 1-instituţie coordonatoare IOMC-)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bihor, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti (obiectivul 2-Instituţie coordonatoare Spitalul clinic Dr. Gomoiu Buc.)
Sanatoriul de Copii Busteni (obiectivul 2)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bihor, Cluj, Dolj, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a municipiului Bucureşti (obiectivul 3-instituţie coordonatoare Spitalul clinic de copii Sfinta Maria Iaşi-clinica 3 pediatrie)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Mures, Timis şi a municipiului Bucureşti (obiectivul 4-instituţie coordonatoare Spitalul cline judeţean Timis-clinica 2 pediatrie)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Cluj, Iaşi, Timis (obiectivul 5-instituţie coordonatoare Spitalul clinic de copii Prof. Louis Turcanu Timişoara)
Spitalele propuse de DSPJ şi a municipiului Bucureşti şi aprobate de direcţia coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii pentru fiecare obiectiv specific
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bihor, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Timis şi a municipiului Bucureşti (obiectiv 6)
Spitalul de copii "Sf. Maria" Iaşi, Secţia clinica II Pediatrie (obiectiv 6-instituţie coordonatoare)
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Bucureşti (obiectiv 6)
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S. Curie", Bucureşti
Spitalele Judeţene Bihor, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Timis - Secţiile de pediatrie (obiectiv 6)
3.16 Profilaxia şi diagnosticul pre - şi post-natal al malformatiilor şi/sau unor afecţiuni genetice la copil
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bihor, Cluj, Constanta, Iaşi, Ilfov, Mures, Timis şi a municipiului Bucureşti
Spitalul Judeţean Ilfov - Compartimentul de Medicina Materno-Fetala
Centrul de Patologie Neuro-Musculara "Dr. Radu Horia" Valcele
Spitalele de copii Oradea, Cluj, "Sfinta Maria" Iaşi (instituţie coordonatoare)
Spitalele judeţene Cluj Napoca (instituţie coordonatoare), Constanta, Tg.Mures
Spitalele de obstetrica ginecologie Cuza Voda Iaşi, Dumitru Popescu Timişoara şi Filantropia Bucureşti
3.17 Reabilitarea asistenţei medicale de obstetrica şi pentru nou-nãscuţi
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti-instituţie coordonatoare-
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Braşov, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galaţi, Ilfov, Maramures, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea şi a municipiului Bucureşti (obiectiv 1)
Secţiile/compartimentele de terapie intensiva nou-nãscuţi, neonatologie, obstetrica din spitalele propuse de DSPJ şi a municipiului Bucureşti nominalizate mai sus şi aprobate de direcţia coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii (obiectiv 1)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Harghita, Iaşi, Mures, Neamt, Vaslui şi secţiile compartimentele de nou nãscuţi din spitalele incluse în programul RoNeonat (obiectiv 2)
Spitalul de Recuperare Borsa
3.18 Dezvoltarea sistemului de mediatori sanitari comunitari din cadrul comunitãţilor de rromi
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita, Botosani, Braşov, Brãila, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iaşi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova., Sibiu, Salaj, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vrancea, şi a municipiului Bucureşti
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti
Spitalele din judeţele de mai sus propuse de DSPJ şi a municipiului Bucureşti şi aprobate de direcţia coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii
3.19 Managementul Programului de Sãnãtate a Femeii şi Copilului
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - Unitatea de Management a Programului de sãnãtate a copilului şi familiei
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a municipiului Bucureşti
Comisiile Judeţene de Sãnãtate a Femeii, Copilului şi Familiei
4. Program de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate
Ministerul Sãnãtãţii
Centrul de Statistica Sanitarã şi Documentare Medicalã Bucureşti
Academia de Ştiinţe Medicale Bucureşti
Institutul Naţional de Medicina Sportiva
Direcţiile judeţene de sãnãtate publica şi a municipiului Bucureşti
Institutele şi centrele de sãnãtate publica
Centrele de medicina preventivã
Societatea Nationala de Cruce Roşie
Unitãţi subordonate finanţate din venituri proprii prin sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate

2. UNITĂŢI SANITARE
prin care se deruleazã subprogramele de sãnãtate finanţate din
bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate

1. Programul comunitar de sãnãtate publica
1.2 Supravegherea şi controlul infectiilor HIV/SIDA
- Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" Bucureşti;
- Spitalul de boli infectioase şi boli tropicale <<V. Babes>>
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente care au în competenta tratarea bolnavilor HIV/SIDA;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
1.3 Supravegherea şi controlul tuberculozei
- Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. dr. Marius Nasta" Bucureşti;
- reţeaua de pneumoftiziologie (spitale TBC, dispensare TBC, sanatorii TBC, secţii, preventorii);
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2. Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile
2.1 Prevenirea şi combaterea bolilor cardiovasculare
- Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C. C. Iliescu" Bucureşti;
- Institutul Inimii "Prof. dr. Niculae Stancioiu" Cluj-Napoca;
- Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara;
- Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Targu Mures;
- Spital Clinic Judeţean de Urgenta Mures;
- Centrul de Cardiologie Iaşi;
- Centrul de Cardiologie Craiova;
- Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Clinica de chirurgie cardiovasculara;
- Spitalul Clinic Universitar Bucureşti - Clinica de cardiologie;
- Spitalul Clinic "Sf. Ioan" Bucureşti - Clinica de cardiologie;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.2 Preventie şi control în patologia oncologica
- Institutul Oncologic "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti;
- Institutul Oncologic "Prof. dr. I. Chiricuta" Cluj-Napoca;
- unitãţi sanitare care au în structura secţii, compartimente sau cabinete medicale ce au în competenta tratarea bolnavilor pentru afecţiuni oncologice;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.3 Preventie şi diagnostic precoce în bolile neurologice
- Spitalul Clinic Universitar Bucureşti - Clinica de neurologie;
- Spitalul Militar Central de Urgenta <<Carol Davila>> - Clinica de neurologie;
- Spitalul Clinic Colentina - Clinica de neurologie;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Targu Mures;
- Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi
2.4 Preventie şi control în diabet şi în alte boli de nutritie
- Institutul de Diabet, Nutritie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu" Bucureşti,
- centre şi unitãţi sanitare judeţene cu secţii, compartimente şi/sau cabinete prin care se asigura tratamentul pacientilor cu diabet zaharat, nominalizate de cãtre coordonatorul local;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.5 Profilaxie în patologia psihiatrica şi psihosociala
- unitãţile sanitare cu secţii şi compartimente de profil;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.6 Preventie în patologia nefrologica şi dializa
- unitãţile sanitare cu secţii şi compartimente de profil;
- centrele de dializa judeţene şi din municipiul Bucureşti;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.7 Preventie şi control al hemofiliei şi talasemiei
- Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. Dr. C. T. Nicolau" Bucureşti;
- Clinica de Hematologie Fundeni; Clinica de Pediatrie Fundeni;
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu" Bucureşti;
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente de pediatrie şi hematologie;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.8 Preventie în patologia endocrina
- Institutul de Endocrinologie "C. I. Parhon" Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenta Elias;
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente de profil;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.9 Preventie în traumatologie şi în ortopedie
- unitãţile sanitare cu secţii sau compartimente de profil;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.12 Transplant de organe şi tesuturi
- unitãţi sanitare, secţii sau compartimente în care se realizeazã testarea receptorilor de organe sau tesuturi
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.

--------------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016