Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 11 din 31 ianuarie 2013  privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste lista utilizarilor prevazute pentru furajele destinate unor scopuri nutritionale speciale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 11 din 31 ianuarie 2013 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste lista utilizarilor prevazute pentru furajele destinate unor scopuri nutritionale speciale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 92 din 13 februarie 2013

    Văzând Referatul de aprobare nr. 970 din 1 noiembrie 2011/nr. 4.303 din 2 noiembrie 2011, întocmit de Serviciul relaţii internaţionale şi programe comunitare şi de Direcţia generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa lanţului alimentar din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
    luând în considerare prevederile Regulamentului (UE) nr. 1.070/2010 al Comisiei din 22 noiembrie 2010 de modificare a Directivei 2008/38/CE prin adăugarea pe lista utilizărilor prevăzute, ca scop nutriţional special, susţinerea metabolismului articulaţiilor în cazul osteoartritei la câini şi la pisici,
    având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

    preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă Norma sanitară veterinară care stabileşte lista utilizărilor prevăzute pentru furajele destinate unor scopuri nutriţionale speciale, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare naţionale de referinţă şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 3
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 48/2006 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte o listă de utilizări ale hranei pentru animale, destinată unor scopuri nutriţionale speciale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 247 din 20 martie 2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 4
    Prezentul ordin transpune Directiva 2008/38/CE a Comisiei din 5 martie 2008 de stabilire a listei utilizărilor prevăzute pentru furajele destinate unor scopuri nutriţionale speciale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 62 din 6 martie 2008, astfel cum a fost modificată ultima dată de Regulamentul (UE) nr. 1.070/2010 al Comisiei din 22 noiembrie 2010 de modificare a Directivei 2008/38/CE prin adăugarea pe lista utilizărilor prevăzute, cascop nutriţional special, susţinerea metabolismului articulaţiilor în cazul osteoartritei la câini şi la pisici.
    ART. 5
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                  Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
                  Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
                                 Mihai Ţurcanu

    Bucureşti, 31 ianuarie 2013.
    Nr. 11.


    ANEXĂ

                                     NORMA
             sanitară veterinară care stabileşte lista utilizărilor
     prevăzute pentru furajele destinate unor scopuri nutriţionale speciale

    ART. 1
    Furajele destinate unor scopuri nutriţionale speciale, în sensul prevederilor Regulamentului (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea furajelor, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.831/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Directivei 79/373/CEE a Consiliului, a Directivei 80/511/CEE a Comisiei, a Directivelor 82/471/CEE , 83/228/CEE , 93/74/CEE , 93/113/CE şi 96/25/CE ale Consiliului şi a Deciziei 2004/217/CE a Comisiei, sunt comercializate numai dacă utilizările prevăzute pentru aceste furaje sunt incluse în partea B din anexa nr. 1 şi sunt în conformitate cu celelalte prevederi stabilite în partea B, precum şi cu "Prevederile generale" stabilite în partea A din anexa nr. 1.
    ART. 2
    (1) Furajele destinate unor scopuri nutriţionale speciale pot fi comercializate cu ridicata de către depozitele farmaceutice veterinare şi depozitele de furaje, depozitele de hrană pentru animalele de companie, comercializate cu amănuntul de către farmaciile şi punctele farmaceutice veterinare, doar în ambalaje originale, în baza unei recomandări scrise a unui medic veterinar de liberă practică organizat conform legii, sau utilizate de către unităţile de asistenţă medicală veterinară în cadrul prestării de servicii medicale veterinare.
    (2) Modelul de recomandare este prezentat în anexa nr. 2.
    ART. 3
    Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informează Comisia Europeană cu privire la actele normative şi la măsurile administrative necesare pentru implementarea prezentei norme sanitare veterinare.
    ART. 4
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.


    ANEXA 1
    la norma sanitară veterinară


                                    PARTEA A
                               Prevederi generale

    1. În cazul în care există mai mult de o grupă de caracteristici nutriţionale indicate în coloana 2 din partea B, desemnate prin "şi/sau", pentru acelaşi scop nutriţional, producătorul are opţiunea de a utiliza una sau ambele grupe de caracteristici esenţiale, pentru a îndeplini obiectivul nutriţional definit în coloana 1. Pentru fiecare opţiune, menţiunile pentru etichetare corespunzătoare sunt prevăzute alăturat, în coloana 4 din partea B.
    2. În cazul în care se menţionează un grup de aditivi în coloana 2 sau în coloana 4 din partea B, aditivii folosiţi trebuie să fie autorizaţi în baza Regulamentului (CE) nr. 1.831/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor ca fiind în conformitate cu caracteristicile esenţiale menţionate.
    3. În cazul în care în coloana 4 din partea B se cere menţionarea sursei sau surselor ingredientelor sau compuşilor analitici, producătorul trebuie să facă o menţiune precisă, cum ar fi: denumirea specifică a ingredientelor, a speciei animalului sau a părţii animalului, care să permită evaluarea conformităţii hranei cu caracteristicile nutriţionale esenţiale corespunzătoare.
    4. În cazul în care în coloana 4 din partea B se cere menţionarea unei substanţe care este autorizată şi ca aditiv şi care este însoţită de expresia "total", conţinutul declarat trebuie să se refere, în funcţie de caz, la cantitatea prezentă în mod natural atunci când nu se adaugă nimic sau, prin derogare de la Regulamentul (CE) 1.831/2003 , la cantitatea totală de substanţă prezentă în mod natural şi cantitatea adăugată ca aditiv.
    5. Menţiunile cerute în coloana 4 din partea B, cu trimiterea "dacă se adaugă", sunt obligatorii atunci când ingredientul sau aditivul a fost încorporat ori prevăzut în cantitate mai mare tocmai pentru a permite atingerea obiectivului nutriţional special.
    6. Menţiunile care urmează a fi prevăzute, în conformitate cu coloana 4 din partea B cu privire la compuşii analitici şi la aditivi, trebuie să fie cantitative.
    7. Perioada de utilizare recomandată, indicată în coloana 5 din partea B, arată intervalul în care trebuie atins, în mod normal, scopul nutriţional. Producătorii pot face trimitere la perioade de utilizare mai precise, în limitele stabilite.
    8. În cazul în care se prevede ca furajele să corespundă mai multor obiective nutriţionale speciale, acestea trebuie să fie conforme cu menţiunile corespunzătoare din partea B.
    9. În cazul furajelor complementare, destinate unor scopuri nutriţionale speciale, trebuie să se prevadă recomandări în instrucţiunile de pe etichetă cu privire la echilibrarea raţiei zilnice.


                                    PARTEA B
                  Lista utilizărilor prevăzute pentru furajele
                  destinate unor scopuri nutriţionale speciale


┌───────────────────┬────────────────┬────────────┬──────────────┬─────────────┬──────────────────────┐
│ Scopuri │ Caracteristici │ Specia sau │ Menţiuni │ Perioada de │ │
│ nutriţionale │ nutriţionale │ categoria │ pentru │ utilizare │ Alte dispoziţii │
│ speciale │ esenţiale │de animale │ etichetare │recomandată │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│1. Susţinerea │Nivel scăzut de │Câini şi │- Sursă/Surse │Iniţial până │Se va menţiona pe │
│funcţiei renale în │fosfor şi nivel │pisici │de proteine │la 6 luni *2)│ambalaj, recipient │
│cazul insuficienţei│restricţionat de│ │- Calciu │ │sau etichetă: │
│renale cronice *1) │proteine, dar de│ │- Fosfor │ │"Se recomandă consul- │
│ │calitate │ │- Potasiu │ │tarea medicului │
│ │superioară │ │- Sodiu │ │veterinar înainte de │
│ │ │ │- Conţinut de │ │utilizare sau de │
│ │ │ │acizi graşi │ │prelungirea perioadei │
│ │ │ │esenţiali, │ │utilizare." │
│ │ │ │dacă se adăugă│ │Se va menţiona în │
│ │ │ │ │ │instrucţiunile de │
│ │ │ │ │ │utilizare: │
│ │ │ │ │ │"Apa trebuie să fie │
│ │ │ │ │ │disponibilă în │
│ │ │ │ │ │permanenţă." │
│ │sau │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │Absorbţie redusă│Pisici │- Sursă/Surse │Iniţial până │Se va menţiona pe │
│ │a fosforului │adulte │de proteine │la 6 luni *2)│ambalaj, recipient │
│ │prin încorpora- │ │- Calciu │ │sau etichetă: │
│ │rea preparatului│ │- Fosfor │ │"Se recomandă consul- │
│ │carbonat de │ │- Potasiu │ │tarea medicului │
│ │lantan │ │- Sodiu │ │veterinar înainte de │
│ │octahidrat │ │- Carbonat de │ │utilizare sau de │
│ │ │ │lantan │ │prelungirea perioadei │
│ │ │ │octahidrat │ │utilizare." │
│ │ │ │- Conţinut de │ │Se va menţiona în │
│ │ │ │acizi graşi │ │instrucţiunile de │
│ │ │ │esenţiali, │ │utilizare: │
│ │ │ │dacă se adaugă│ │"Apa trebuie să fie │
│ │ │ │ │ │disponibilă în │
│ │ │ │ │ │permanenţă." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│2. Dizolvarea │- Proprietăţi de│Câini │Sursă/Surse de│5-12 │Se va menţiona în │
│calculilor de │acidifiere a │ │proteine │săptămâni │instrucţiunile de │
│struvit *3) │urinei, nivel │ │- Calciu │ │utilizare: │
│ │scăzut de │ │- Fosfor │ │"Apa trebuie să fie │
│ │magneziu şi │ │- Sodiu │ │disponibilă în │
│ │nivel restric- │ │- Magneziu │ │permanenţă." │
│ │ţionat de │ │- Potasiu │ │Se va menţiona pe │
│ │proteine, dar │ │- Cloruri │ │ambalaj, recipient │
│ │de calitate │ │- Sulf │ │sau etichetă: │
│ │superioară │ │- Substanţe de│ │"Se recomandă consul- │
│ │ │ │acidifiere a │ │tarea medicului │
│ │ │ │urinei │ │veterinar înainte de │
│ │ │ │ │ │utilizare." │
│ │ │ │ │ │ │
│ │Proprietăţi de │Pisici │- Calciu │ │ │
│ │acidifiere a │ │- Fosfor │ │ │
│ │urinei şi nivel │ │- Sodiu │ │ │
│ │moderat de │ │- Magneziu │ │ │
│ │magneziu │ │- Potasiu │ │ │
│ │ │ │- Cloruri │ │ │
│ │ │ │- Sulf │ │ │
│ │ │ │- Taurină │ │ │
│ │ │ │totală │ │ │
│ │ │ │- Substanţe de│ │ │
│ │ │ │acidifiere a │ │ │
│ │ │ │urinei │ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│3. Reducerea │Proprietăţi de │Câini şi │- Calciu │Până la 6 │Se va menţiona pe │
│reapariţiei │acidifiere a │pisici │- Fosfor │luni │ambalaj, recipient │
│calculilor de │urinei şi nivel │ │- Sodiu │ │sau etichetă: │
│struvit *3) │moderat de │ │- Magneziu │ │"Se recomandă consul- │
│ │magneziu │ │- Potasiu │ │tarea medicului │
│ │ │ │- Cloruri │ │veterinar înainte de │
│ │ │ │- Sulf │ │utilizare." │
│ │ │ │- Substanţe de│ │ │
│ │ │ │acidifiere a │ │ │
│ │ │ │urinei │ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│4. Reducerea │Nivel redus de │Câini şi │Surse de │Până la 6 │Se va menţiona pe │
│formării calculilor│purine, nivel │pisici │proteine │luni, dar se │ambalaj, recipient │
│de urat │redus de │ │ │foloseşte pe │sau etichetă: │
│ │proteine, dar de│ │ │toată durata │"Se recomandă consul- │
│ │calitate │ │ │vieţii în │tarea medicului │
│ │superioară │ │ │cazurile │veterinar înainte de │
│ │ │ │ │tulburării │utilizare." │
│ │ │ │ │ireversibile │ │
│ │ │ │ │a metabolis- │ │
│ │ │ │ │mului acidu- │ │
│ │ │ │ │lui uric │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│5. Reducerea │Nivel redus de │Câini şi │- Fosfor │Până la 6 │Se va menţiona pe │
│formării calculilor│calciu, nivel │pisici │- Calciu │luni │ambalaj, recipient │
│de oxalat │redus de │ │- Sodiu │ │sau etichetă: │
│ │vitamina D şi │ │- Magneziu │ │"Se recomandă consul- │
│ │proprietăţi de │ │- Potasiu │ │tarea medicului │
│ │alcalinizare a │ │- Cloruri │ │veterinar înainte de │
│ │urinei │ │- Sulf │ │utilizare." │
│ │ │ │- Vitamina D │ │ │
│ │ │ │totală │ │ │
│ │ │ │- Hidroxipro- │ │ │
│ │ │ │lină │ │ │
│ │ │ │- Substanţe de│ │ │
│ │ │ │alcalinizare │ │ │
│ │ │ │a urinei │ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│6. Reducerea │Nivel redus de │Câini şi │- Aminoacizi │Iniţial până │Se va menţiona pe │
│formării calculilor│proteine, nivel │pisici │cu sulf totali│la un an │ambalaj, recipient │
│de cistină │moderat de │ │- Sodiu │ │sau etichetă: │
│ │aminoacizi cu │ │- Potasiu │ │"Se recomandă consul- │
│ │sulf şi propri- │ │- Cloruri │ │tarea medicului │
│ │etăţi de alcali-│ │- Sulf │ │veterinar înainte de │
│ │nizare a urinei │ │- Substanţe de│ │utilizare sau de │
│ │ │ │alcalinizare │ │prelungirea perioadei │
│ │ │ │a urinei │ │de utilizare." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│7. Reducerea into- │- Surse de │Câini şi │- Surse de │3-8 │ │
│leranţelor la unele│proteine │pisici │proteine │săptămâni: │ │
│ingrediente şi │selectate │ │- Conţinut de │această hrană│ │
│nutrienţi *4) │ │ │acizi graşi │poate fi │ │
│ │şi/sau │ │esenţiali, │folosită │ │
│ │ │ │dacă se adăugă│nelimitat în │ │
│ │ │ │ │cazul în care│ │
│ │- Surse de │ │- Sursă/ │semnele de │ │
│ │carbohidrat │ │Surse de │intoleranţă │ │
│ │selectate │ │carbohidraţi │dispar. │ │
│ │ │ │- Conţinut de │ │ │
│ │ │ │acizi graşi │ │ │
│ │ │ │esenţiali, │ │ │
│ │ │ │dacă se adăugă│ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│8. Reducerea │Nivel ridicat de│Câini şi │- Ingrediente │1-2 săptămâni│Se va menţiona pe │
│tulburărilor de │electroliţi şi │pisici │cu grad de │ │ambalaj, recipient │
│absorbţie │ingrediente cu │ │digestibili- │ │sau etichetă: │
│intestinală acută │grad de digesti-│ │tate crescut │ │- "În perioadele de │
│ │bilitate │ │şi tratarea │ │diaree acută şi de │
│ │crescută │ │lor, dacă este│ │refacere"; │
│ │ │ │cazul │ │- "Se recomandă │
│ │ │ │- Sodiu │ │consultarea medicului │
│ │ │ │- Potasiu │ │veterinar înainte de │
│ │ │ │- Sursă/surse │ │utilizare." │
│ │ │ │de substanţe │ │ │
│ │ │ │mucilaginoase,│ │ │
│ │ │ │dacă se adăugă│ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│9. Compensaţie │Ingrediente cu │Câini şi │Ingrediente cu│3-12 │Se va menţiona pe │
│pentru maldigestie │grad de digesti-│pisici │grad de diges-│săptămâni, pe│ambalaj, recipient │
│*5) │bilitate crescut│ │tibilitate │durata vieţii│sau etichetă: │
│ │şi un nivel │ │crescut şi │în cazul │"Se recomandă consul- │
│ │redus de grăsime│ │tratarea lor, │insuficienţei│tarea medicului │
│ │ │ │dacă este │pancreatice │veterinar înainte de │
│ │ │ │cazul │cronice │utilizare." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│10. Susţinerea │Nivel scăzut de │Câini şi │- Sodiu │Iniţial până │Se va menţiona pe │
│funcţiei cardiace │sodiu şi raport │pisici │- Potasiu │6 luni │ambalaj, recipient │
│în cazul insufici- │K/Na crescut │ │- Magneziu │ │sau etichetă: │
│enţei cardiace │ │ │ │ │"Se recomandă consul- │
│cronice │ │ │ │ │tarea medicului │
│ │ │ │ │ │veterinar înainte de │
│ │ │ │ │ │utilizare sau de │
│ │ │ │ │ │prelungirea perioadei │
│ │ │ │ │ │de utilizare." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│11. Reglarea │Nivel scăzut de │Câini şi │- Sursă/Surse │Iniţial până │Se va menţiona pe │
│aportului de │carbohidraţi cu │pisici │de carbo- │la 6 luni │ambalaj, recipient │
│glucoză - Diabetes │eliberare rapidă│ │hidraţi │ │sau etichetă: │
│mellitus │de glucoză │ │- Tratarea │ │"Se recomandă consul- │
│ │ │ │carbohidra- │ │tarea medicului │
│ │ │ │ţilor, dacă │ │veterinar înainte de │
│ │ │ │este cazul │ │utilizare sau de │
│ │ │ │- Amidon │ │prelungirea perioadei │
│ │ │ │- Zahăr total │ │de utilizare." │
│ │ │ │- Fructoză, │ │ │
│ │ │ │dacă se adăugă│ │ │
│ │ │ │- Conţinut de │ │ │
│ │ │ │acizi graşi │ │ │
│ │ │ │esenţiali, │ │ │
│ │ │ │dacă se adăugă│ │ │
│ │ │ │- Sursă/Surse │ │ │
│ │ │ │de lanţuri │ │ │
│ │ │ │scurte sau │ │ │
│ │ │ │medii de acizi│ │ │
│ │ │ │graşi, dacă se│ │ │
│ │ │ │adăugă │ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│12. Susţinerea │- Proteine de │Câini │- Sursă/Surse │Iniţial până │Se va menţiona pe │
│funcţiei hepatice │înaltă calitate,│ │de proteine │la 6 luni │ambalaj, recipient │
│în caz de insufi- │nivel mediu de │ │- Conţinut de │ │sau etichetă: │
│cienţă hepatică │proteine, nivel │ │acizi graşi │ │"Se recomandă consul- │
│cronică │crescut de acizi│ │esenţiali │ │tarea medicului │
│ │graşi esenţiali │ │- Carbohidraţi│ │veterinar înainte de │
│ │şi carbohidraţi │ │uşor digesti- │ │utilizare sau de │
│ │uşor digestibili│ │bili, inclusiv│ │prelungirea perioadei │
│ │ │ │tratamentul │ │de utilizare." │
│ │ │ │lor, după caz │ │Se va menţiona în │
│ │ │ │- Sodiu │ │instrucţiunile de │
│ │ │ │- Cupru total │ │folosire: │
│ │ │ │ │ │"A se asigura apă în │
│ │ │ │ │ │permanenţă." │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- Proteine de │Pisici │- Sursă/Surse │Iniţial până │Se va menţiona pe │
│ │înaltă calitate,│ │de proteine │la 6 luni │ambalaj, recipient │
│ │nivel mediu de │ │- Conţinut de │ │sau etichetă: │
│ │proteine şi │ │acizi graşi │ │"Se recomandă consul- │
│ │nivel ridicat de│ │esenţiali │ │tarea medicului │
│ │acizi graşi │ │- Sodiu │ │veterinar înainte de │
│ │esenţiali │ │- Cupru total │ │utilizare sau de │
│ │ │ │ │ │prelungirea perioadei │
│ │ │ │ │ │de utilizare." │
│ │ │ │ │ │Se va menţiona în │
│ │ │ │ │ │instrucţiunile de │
│ │ │ │ │ │folosire: │
│ │ │ │ │ │"A se asigura apă în │
│ │ │ │ │ │permanenţă." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│13. Reglarea meta- │Nivel scăzut de │Câini şi │- Conţinut de │Iniţial până │Se va menţiona pe │
│bolismului lipidic │grăsimi şi nivel│pisici │acizi graşi │la 2 luni │ambalaj, recipient │
│în cazul hiperli- │ridicat de acizi│ │esenţiali │ │sau etichetă: │
│pidemiei │graşi esenţiali │ │- Conţinut de │ │"Se recomandă consul- │
│ │ │ │acizi graşi │ │tarea medicului │
│ │ │ │n-3, dacă se │ │veterinar înainte de │
│ │ │ │adăugă │ │utilizare sau de │
│ │ │ │ │ │prelungirea perioadei │
│ │ │ │ │ │de utilizare." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│14. Reducerea │Nivel scăzut de │Câini │Cupru total │Iniţial până │Se va menţiona pe │
│acumulării hepatice│cupru │ │ │la 6 luni │ambalaj, recipient │
│de cupru │ │ │ │ │sau etichetă: │
│ │ │ │ │ │"Se recomandă consul- │
│ │ │ │ │ │tarea medicului │
│ │ │ │ │ │veterinar înainte de │
│ │ │ │ │ │utilizare sau de │
│ │ │ │ │ │prelungirea perioadei │
│ │ │ │ │ │de utilizare." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│15. Reducerea │Densitate │Câini şi │Valoare │Până la │În instrucţiunile de │
│greutăţii corporale│energetică │pisici │energetică │atingerea │utilizare trebuie să │
│excesive │scăzută │ │ │greutăţii │se indice doza zilnică│
│ │ │ │ │corporale │recomandată. │
│ │ │ │ │stabilite │ │
│ │ │ │ │drept │ │
│ │ │ │ │obiectiv │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│16. Refacerea │Densitate │Câini şi │- Ingrediente │Până la │În cazul furajelor │
│nutriţională, │energetică │pisici │cu grad de │refacere │special prezentate │
│convalescenţă *6) │ridicată, │ │digestibili- │ │pentru administrare │
│ │concentraţie │ │tate crescut, │ │prin intubare, pe │
│ │mare de │ │inclusiv tra- │ │ambalaj, recipient sau│
│ │nutrienţi │ │tarea acestora│ │etichetă se va indica:│
│ │esenţiali şi │ │, dacă este │ │"Se administrează sub │
│ │ingrediente cu │ │cazul │ │supraveghere │
│ │digestibilitate │ │- Valoarea │ │veterinară." │
│ │crescută │ │energetică │ │ │
│ │ │ │- Conţinutul │ │ │
│ │ │ │de acizi graşi│ │ │
│ │ │ │n-3 şi n-6, │ │ │
│ │ │ │dacă se adăugă│ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│17. Susţinerea │Nivel ridicat │Câini şi │Conţinut de │Până la două │Se va menţiona pe │
│funcţiei dermice în│de acizi graşi │pisici │acizi graşi │luni │ambalaj, recipient │
│cazul dermatozei şi│esenţiali │ │esenţiali │ │sau etichetă: │
│căderii excesive a │ │ │ │ │"Se recomandă consul- │
│părului │ │ │ │ │tarea medicului │
│ │ │ │ │ │veterinar înainte de │
│ │ │ │ │ │utilizare." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│18. Susţinerea │Câini: Concen- │Câini şi │Câini: │Iniţial până │Se recomandă avizul │
│metabolismului │traţia minimă a │pisici │- Total acizi │la 3 luni │medicului veterinar │
│articulaţiilor în │totalului de │ │graşi omega-3 │ │înainte de utilizare │
│cazul osteoartritei│acizi graşi │ │- Total EPA │ │sau înainte de pre- │
│ │omega-3 de 3,3 %│ │- Total │ │lungirea perioadei de │
│ │şi a totalului │ │vitamina E │ │utilizare. │
│ │de acid eicosa- │ │Pisici: │ │ │
│ │pentaenoic (EPA)│ │- Total acizi │ │ │
│ │de 0,38 %, │ │graşi omega-3 │ │ │
│ │raportată la │ │- Total DHA │ │ │
│ │substanţă uscată│ │- Total │ │ │
│ │Nivel adecvat de│ │metionină │ │ │
│ │vitamina E │ │- Total mangan│ │ │
│ │Pisici: Concen- │ │- Total │ │ │
│ │traţia minimă a │ │vitamina E │ │ │
│ │totalului de │ │ │ │ │
│ │acizi graşi │ │ │ │ │
│ │omega-3 de 1,2 %│ │ │ │ │
│ │şi a totalului │ │ │ │ │
│ │de acid docosa- │ │ │ │ │
│ │hexaenoic (DHA) │ │ │ │ │
│ │de 0,28 %, │ │ │ │ │
│ │raportată la │ │ │ │ │
│ │substanţă uscată│ │ │ │ │
│ │Niveluri crescu-│ │ │ │ │
│ │te de metionină │ │ │ │ │
│ │şi de mangan │ │ │ │ │
│ │Nivel adecvat de│ │ │ │ │
│ │vitamina E │ │ │ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│19. Reducerea │- Nivel scăzut │Vaci de │- Calciu │1-4 săptămâni│A se preciza în modul │
│riscului febrei │de calciu │lapte │- Fosfor │înainte de │de utilizare: │
│laptelui │ │ │- Magneziu │fătare │"Se opreşte adminis- │
│ │ │ │ │ │trarea după fătare." │
│ │şi/sau │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- Raport scăzut │ │- Calciu │1-4 săptămâni│A se preciza în modul │
│ │cationi/anioni │ │- Fosfor │înainte de │de utilizare: │
│ │ │ │- Sodiu │fătare │"Se opreşte adminis- │
│ │ │ │- Potasiu │ │trarea după fătare." │
│ │ │ │- Cloruri │ │ │
│ │ │ │- Sulf │ │ │
│ │sau │ │ │ │ │
│ │- Nivel ridicat │ │Conţinut de │Cele două │A se preciza în modul │
│ │de zeolit │ │silicat │săptămâni │de utilizare: │
│ │(silicat alumino│ │alumino-sodic │înainte de │- "Cantitatea de │
│ │-sodic sintetic)│ │sintetic │fătare │furaje va fi limitată │
│ │ │ │ │ │pentru a asigura că │
│ │ │ │ │ │nu se depăşeşte doza │
│ │ │ │ │ │zilnică de 500 g de │
│ │ │ │ │ │silicat de sodiu şi │
│ │ │ │ │ │aluminiu per animal.";│
│ │ │ │ │ │- "Se opreşte adminis-│
│ │ │ │ │ │trarea după fătare." │
│ │ │ │ │ │ │
│ │sau │ │ │ │ │
│ │- Nivel ridicat │ │Conţinut total│Se începe de │A se indica pe ambalaj│
│ │de calciu sub │ │de calciu, │la primele │pe recipient sau pe │
│ │forma sărurilor │ │surse şi │semne de │etichetă: │
│ │de calciu cu │ │cantitate │fătare, până │- instrucţiunile de │
│ │disponibilitate │ │corespunzătoa-│la două zile │utilizare, adică nu- │
│ │ridicată │ │re de calciu │după fătare. │mărul de administrări │
│ │ │ │ │ │şi perioada de timp │
│ │ │ │ │ │înainte şi după │
│ │ │ │ │ │fătare; │
│ │ │ │ │ │- textul "Înainte de │
│ │ │ │ │ │utilizare, se reco- │
│ │ │ │ │ │mandă solicitarea │
│ │ │ │ │ │avizului unui expert │
│ │ │ │ │ │în probleme de │
│ │ │ │ │ │nutriţie." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│20. Reducerea │Ingrediente care│Vaci de │- Ingrediente │3-6 săptămâni│ │
│riscului de cetoză │furnizează surse│lapte şi oi │care furni- │după fătarea │ │
│*7) *8) │de energie │ │zează surse │viţeilor *9) │ │
│ │glicogenică │ │de energie │Ultimele │ │
│ │ │ │glicogenică │6 săptămâni │ │
│ │ │ │- Propan-1,2- │înainte şi │ │
│ │ │ │diol, dacă │primele 3 │ │
│ │ │ │este adăugat │săptămâni │ │
│ │ │ │ca precursor │după fătarea │ │
│ │ │ │al glucozei │mieilor *10) │ │
│ │ │ │- Glicerol, │ │ │
│ │ │ │dacă este │ │ │
│ │ │ │adăugat ca │ │ │
│ │ │ │precursor al │ │ │
│ │ │ │glucozei │ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│21. Reducerea │Nivel ridicat │Rumegătoare │- Amidon │3-10 │În instrucţiunile de │
│riscului de tetanie│de magneziu, │ │- Zaharuri │săptămâni în │utilizare se prevăd │
│- hipomagneziemie │carbohidraţi │ │totale │perioadele de│recomandări privind │
│ │uşor disponibili, │- Magneziu │creştere │echilibrarea raţiei │
│ │nivel moderat │ │- Sodiu │rapidă a │zilnice, cu privire la│
│ │de proteine şi │ │- Potasiu │ierbii │includerea fibrelor şi│
│ │nivel scăzut de │ │ │ │a surselor de energie │
│ │potasiu │ │ │ │uşor accesibile. │
│ │ │ │ │ │În cazul hranei pentru│
│ │ │ │ │ │ovine, se menţionează │
│ │ │ │ │ │pe ambalaj, pe contai-│
│ │ │ │ │ │ner sau etichetă: │
│ │ │ │ │ │"Special pentru oile │
│ │ │ │ │ │lactante." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│22. Reducerea │Nivel scăzut de │Rumegătoare │- Amidon │Maximum două │În instrucţiunile de │
│riscului de acidoză│carbohidraţi │ │- Zaharuri │luni *11) │utilizare se prevăd │
│ │uşor fermentes- │ │totale │ │recomandări privind │
│ │cibili şi │ │ │ │echilibrarea raţiei │
│ │capacitate │ │ │ │zilnice, cu privire la│
│ │ridicată de │ │ │ │includerea fibrelor şi│
│ │tamponare │ │ │ │a surselor de hidro- │
│ │ │ │ │ │carbonaţi uşor │
│ │ │ │ │ │fermentescibili. │
│ │ │ │ │ │În cazul furajelor │
│ │ │ │ │ │pentru vaci de lapte │
│ │ │ │ │ │se menţionează pe │
│ │ │ │ │ │ambalaj, recipient │
│ │ │ │ │ │sau etichetă: "Special│
│ │ │ │ │ │pentru vacile cu │
│ │ │ │ │ │performanţe productive│
│ │ │ │ │ │ridicate". │
│ │ │ │ │ │În cazul hranei pentru│
│ │ │ │ │ │rumegătoarele pentru │
│ │ │ │ │ │îngrăşare se menţio- │
│ │ │ │ │ │nează pe ambalaj, │
│ │ │ │ │ │recipient sau │
│ │ │ │ │ │etichetă: "Special │
│ │ │ │ │ │pentru hrănirea │
│ │ │ │ │ │intensivă." *12) │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│23. Stabilizarea │Electroliţi │Viţei │- Sursă/Surse │1-7 zile sau │Se menţionează pe │
│echilibrului apei │predominanţi şi │Purcei │de carbo- │1-3 zile dacă│ambalaj, recipient sau│
│şi a electroliţilor│carbohidraţi │Miei │hidraţi │se hrăneşte │etichetă: │
│ │uşor absorbabili│Iezi │- Sodiu │exclusiv │- "În cazul în care │
│ │ │Mânji │- Potasiu │ │există riscul │
│ │ │ │- Cloruri │ │apariţiei tulburărilor│
│ │ │ │ │ │digestive, în timpul │
│ │ │ │ │ │tulburărilor digestive│
│ │ │ │ │ │sau în perioada de │
│ │ │ │ │ │refacere după │
│ │ │ │ │ │tulburări digestive │
│ │ │ │ │ │(diaree)"; │
│ │ │ │ │ │- "Se recomandă avizul│
│ │ │ │ │ │medicului veterinar │
│ │ │ │ │ │înainte de utilizare."│
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│24. Reducerea │Nivel scăzut de │Rumegătoare │- Calciu │Până la │Se menţionează pe │
│riscului de calculi│fosfor, magneziu│ │- Fosfor │6 săptămâni │ambalaj, recipient sau│
│urinari │şi proprietăţi │ │- Sodiu │ │etichetă: │
│ │de acidifiere a │ │- Magneziu │ │"Special pentru hră- │
│ │urinei │ │- Potasiu │ │nirea intensivă a │
│ │ │ │- Cloruri │ │animalelor tinere". │
│ │ │ │- Sulf │ │Se menţionează în │
│ │ │ │- Substanţe de│ │instrucţiunile de │
│ │ │ │acidifiere │ │utilizare: "Apa │
│ │ │ │a urinei │ │trebuie să fie │
│ │ │ │ │ │disponibilă în │
│ │ │ │ │ │permanenţă." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│25. Reducerea │- Nivel ridicat │Porci │- Magneziu │1-7 zile │Se prevăd recomandări │
│reacţiilor de │de magneziu │ │ │ │cu privire la situaţia│
│stres │ │ │ │ │în care este indicată │
│ │şi/sau │ │- Ingrediente │ │utilizarea acestui tip│
│ │ │ │cu grad de │ │de hrană. │
│ │- Ingrediente cu│ │digestibili- │ │ │
│ │grad de digesti-│ │tate crescut, │ │ │
│ │bilitate crescut│ │inclusiv │ │ │
│ │ │ │tratarea lor, │ │ │
│ │ │ │dacă este │ │ │
│ │ │ │cazul │ │ │
│ │ │ │- Conţinut de │ │ │
│ │ │ │acizi graşi │ │ │
│ │ │ │n-3, dacă se │ │ │
│ │ │ │adăugă │ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│26. Stabilizarea │- Ingrediente cu│Purcei │- Ingrediente │2-4 săptămâni│Se menţionează pe │
│digestiei fiziolo- │capacitate scă- │ │cu grad ridi- │ │ambalaj, recipient sau│
│gice │zută de neutrali│ │cat de digera-│ │etichetă: │
│ │zare şi grad │ │re inclusiv │ │"În cazul în care │
│ │ridicat de │ │tratarea lor, │ │există riscul │
│ │digerare │ │dacă este │ │apariţiei tulburări- │
│ │ │ │cazul │ │lor digestive, în │
│ │ │ │- Capacitate │ │timpul tulburărilor │
│ │ │ │de neutrali- │ │digestive sau în │
│ │ │ │zare │ │perioada de refacere │
│ │ │ │- Surse de │ │după tulburări │
│ │ │ │substanţe │ │digestive." │
│ │ │ │astringente, │ │ │
│ │ │ │dacă se adaugă│ │ │
│ │ │ │- Surse de │ │ │
│ │ │ │substanţe │ │ │
│ │ │ │mucilaginoase,│ │ │
│ │ │ │dacă se adaugă│ │ │
│ │- Ingrediente cu│Porci │- Ingrediente │ │ │
│ │grad ridicat de │ │cu grad ridi- │ │ │
│ │digerare │ │cat de digera-│ │ │
│ │ │ │re, inclusiv │ │ │
│ │ │ │tratarea lor, │ │ │
│ │ │ │dacă este │ │ │
│ │ │ │cazul │ │ │
│ │ │ │- Surse de │ │ │
│ │ │ │substanţe │ │ │
│ │ │ │astringente, │ │ │
│ │ │ │dacă se │ │ │
│ │ │ │adaugă │ │ │
│ │ │ │- Surse de │ │ │
│ │ │ │substanţe │ │ │
│ │ │ │mucilaginoase,│ │ │
│ │ │ │dacă se adaugă│ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│27. Reducerea │Ingrediente de │Scroafe │Ingrediente de│10-14 zile │ │
│riscului de consti-│stimulare a │ │stimulare a │înainte de │ │
│paţie │tranzitului │ │tranzitului │fătare şi │ │
│ │intestinal │ │intestinal │10-14 zile │ │
│ │ │ │ │după fătare │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│28. Reducerea │Energie scăzută │Găini │- Valoare │Până la 12 │ │
│riscului de sindrom│şi proporţie │ouătoare │energetică ca-│săptămâni │ │
│de ficat gras │mare de energie │ │re se calcu- │ │ │
│ │metabolizabilă │ │lează conform │ │ │
│ │din lipide cu │ │metodei CE │ │ │
│ │nivel ridicat de│ │- Procente de │ │ │
│ │acizi graşi │ │energie │ │ │
│ │polinesaturaţi │ │metabolizabilă│ │ │
│ │ │ │din lipide │ │ │
│ │ │ │- Conţinut de │ │ │
│ │ │ │acizi graşi │ │ │
│ │ │ │polinesaturaţi│ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│29. Compensarea │Nivel scăzut de │Păsări de │- Procent de │Primele două │ │
│pentru malabsorbţie│acizi graşi │curte, │acizi graşi │săptămâni du-│ │
│ │saturaţi şi │excluzând │saturaţi │pă incubaţie │ │
│ │nivel ridicat de│gâştele şi │raportaţi la │ │ │
│ │vitamine lipo- │porumbeii │acizii graşi │ │ │
│ │solubile │ │totali │ │ │
│ │ │ │- total │ │ │
│ │ │ │Vitamina A │ │ │
│ │ │ │- total │ │ │
│ │ │ │Vitamina D │ │ │
│ │ │ │- total │ │ │
│ │ │ │Vitamina E │ │ │
│ │ │ │- total │ │ │
│ │ │ │Vitamina K │ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│30. Compensarea │Carbohidraţi, │Cabaline │- Sursă/Surse │Iniţial până │Este recomandabil │
│insuficienţei │proteine şi │*13) │de │la 6 luni │să se ofere îndrumare │
│cronice a funcţiei │grăsimi cu nivel│ │carbohidraţi, │ │cu privire la situaţi-│
│intestinului │ridicat de │ │proteine şi │ │ile în care se indică │
│subţire │digestibilitate │ │grăsimi cu │ │folosirea furajului şi│
│ │prececală │ │nivel ridicat │ │cu privire la modul de│
│ │ │ │de digesti- │ │administrare a │
│ │ │ │bilitate, │ │acestuia, inclusiv │
│ │ │ │inclusiv tra- │ │necesitatea fracţio- │
│ │ │ │tarea acesto- │ │nării raţiilor zilnice│
│ │ │ │ra, dacă este │ │în tainuri mici şi │
│ │ │ │cazul │ │dese. │
│ │ │ │ │ │Pe ambalaj, recipient │
│ │ │ │ │ │sau etichetă se va │
│ │ │ │ │ │menţiona: │
│ │ │ │ │ │"Se recomandă consul- │
│ │ │ │ │ │tarea medicului vete- │
│ │ │ │ │ │rinar înaintea folosi-│
│ │ │ │ │ │rii sau prelungirii │
│ │ │ │ │ │perioadei de │
│ │ │ │ │ │utilizare." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│31. Compensarea │Fibre cu grad de│Cabaline │- Sursă/Surse │Iniţial până │Este recomandabil să │
│tulburărilor diges-│digestibilitate │ │de fibre │la 6 luni │se ofere îndrumare cu │
│tive cronice ale │crescut │ │- Conţinut de │ │privire la situaţiile │
│intestinului gros │ │ │acizi graşi │ │în care se indică folo│
│ │ │ │n-3, dacă se │ │sirea furajului şi cu │
│ │ │ │adăugă │ │privire la modul de │
│ │ │ │ │ │administrare. │
│ │ │ │ │ │Pe ambalaj, recipient │
│ │ │ │ │ │sau etichetă se va │
│ │ │ │ │ │menţiona: │
│ │ │ │ │ │"Se recomandă consul- │
│ │ │ │ │ │tarea veterinarului │
│ │ │ │ │ │înaintea folosirii sau│
│ │ │ │ │ │prelungirii perioadei │
│ │ │ │ │ │de utilizare." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│32. Reducerea │Ingrediente cu │Cabaline │- Magneziu │Două până la │Este necesar să se │
│reacţiilor la stres│grad de │ │- Ingrediente │4 săptămâni │ofere îndrumare cu │
│ │digestibilitate │ │cu grad de │ │privire la situaţiile │
│ │crescut │ │digestibili- │ │în care se indică │
│ │ │ │tate crescut, │ │folosirea furajului. │
│ │ │ │inclusiv │ │ │
│ │ │ │tratarea │ │ │
│ │ │ │acestora, dacă│ │ │
│ │ │ │este cazul │ │ │
│ │ │ │- Conţinutul │ │ │
│ │ │ │de acizi graşi│ │ │
│ │ │ │n-3, dacă se │ │ │
│ │ │ │adăugă │ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│33. Compensarea │Cu preponderenţă│Cabaline │- Calciu │Una până la │Este necesar să se │
│pierderii │electroliţi şi │ │- Sodiu │3 zile │ofere îndrumare cu │
│electrolitice în │carbohidraţi │ │- Magneziu │ │privire la situaţiile │
│cazul transpiraţiei│uşor absorbabili│ │- Potasiu │ │în care se indică │
│abundente │ │ │- Cloruri │ │folosirea furajului. │
│ │ │ │- Glucoză │ │Dacă furajul reprezin-│
│ │ │ │ │ │tă o parte semnifica- │
│ │ │ │ │ │tivă a raţiei zilnice,│
│ │ │ │ │ │este recomandabil să │
│ │ │ │ │ │se ofere îndrumare │
│ │ │ │ │ │pentru a preveni │
│ │ │ │ │ │riscul schimbărilor │
│ │ │ │ │ │bruşte în natura │
│ │ │ │ │ │hranei. │
│ │ │ │ │ │În instrucţiunile de │
│ │ │ │ │ │utilizare se va │
│ │ │ │ │ │indica: │
│ │ │ │ │ │"Apa ar trebui să fie │
│ │ │ │ │ │disponibilă în │
│ │ │ │ │ │permanenţă." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│34. Recuperare │Concentraţie ma-│Cabaline │- Ingrediente │Până la │Este necesar să se │
│nutriţională, │re a elementelor│ │cu grad de │realizarea │ofere îndrumare cu │
│convalescenţă │nutriţionale │ │digestibilita-│recuperării │privire la situaţiile │
│ │esenţiale şi │ │te crescut, │ │în care se indică │
│ │ingrediente cu │ │inclusiv │ │folosirea furajului. │
│ │grad de digesti-│ │tratarea aces-│ │În cazul furajelor │
│ │bilitate crescut│ │tora, dacă │ │prezentate special pen│
│ │ │ │este cazul │ │tru a fi administrate │
│ │ │ │- Conţinutul │ │prin intubare, pe amba│
│ │ │ │de acizi graşi│ │laj, recipient sau │
│ │ │ │n-3 şi n-6, │ │etichetă se va indica:│
│ │ │ │dacă se adaugă│ │"A se administra sub │
│ │ │ │ │ │supraveghere │
│ │ │ │ │ │veterinară." │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│35. Susţinerea │Nivel scăzut de │Cabaline │- Surse de │Iniţial până │Trebuie să se precize-│
│funcţiei hepatice │proteine, dar de│ │fibre şi │la 6 luni │ze maniera în care fu-│
│în cazul insufici- │calitate superi-│ │proteine │ │rajul trebuie să fie │
│enţei hepatice │oară, şi │ │- Carbohidraţi│ │administrat, inclusiv │
│cronice │carbohidraţi cu │ │cu digestibili│ │necesitatea tainurilor│
│ │digestibilitate │ │tate crescută,│ │mici şi dese. │
│ │crescută │ │inclusiv │ │Se indică pe ambalaj, │
│ │ │ │tratamentul │ │recipient sau │
│ │ │ │acestora, dacă│ │etichetă: │
│ │ │ │este cazul │ │"Se recomandă consul- │
│ │ │ │- Metionină │ │tarea medicului veteri│
│ │ │ │- Colină │ │nar înaintea folosirii│
│ │ │ │- Conţinut de │ │sau prelungirii perioa│
│ │ │ │acizi graşi │ │dei de utilizare." │
│ │ │ │n-3, dacă se │ │ │
│ │ │ │adăugă │ │ │
├───────────────────┼────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────┤
│36. Susţinerea │Nivel scăzut de │Cabaline │- Surse de │Iniţial până │Pe ambalaj, recipient │
│funcţiei renale în │proteine, dar de│ │proteine │la 6 luni │sau etichetă se │
│cazul insuficienţei│calitate superi-│ │- Calciu │ │indică: │
│renale cronice │oară, şi nivel │ │- Fosfor │ │"Se recomandă consul- │
│ │scăzut de fosfor│ │- Potasiu │ │tarea medicului veteri│
│ │ │ │- Magneziu │ │nar înaintea folosirii│
│ │ │ │- Sodiu │ │sau prelungirii perioa│
│ │ │ │ │ │dei de utilizare." │
│ │ │ │ │ │În instrucţiunile de │
│ │ │ │ │ │utilizare se va │
│ │ │ │ │ │indica: │
│ │ │ │ │ │"Apa ar trebui să fie │
│ │ │ │ │ │disponibilă în │
│ │ │ │ │ │permanenţă." │
└───────────────────┴────────────────┴────────────┴──────────────┴─────────────┴──────────────────────┘


---------
    *1) Dacă este cazul, producătorul poate recomanda utilizarea şi pentru insuficienţa renală temporară.
    *2) În cazul în care hrana este recomandată pentru insuficienţa renală temporară, se recomandă o perioadă de utilizare de 2-4 săptămâni.
    *3) În cazul hranei pentru pisici, "afecţiunea tractului urinar inferior al felinelor" sau "sindromul urologic al felinelor - S.U.F." poate finaliza scopul nutriţional specific.
    *4) În cazul hranei pentru o anumită intoleranţă, trimiterea la intoleranţa specifică poate înlocui "ingredient şi nutrient".
    *5) Producătorul poate completa scopul nutriţional specific cu trimiterea: "insuficienţă pancreatică exocrină".
    *6) În cazul hranei pentru pisici, producătorul poate completa scopul nutriţional special cu referirea la "lipidoza hepatică a felinelor".
    *7) Termenul "cetoză" poate fi înlocuit cu "acetonemie".
    *8) Producătorii pot recomanda, de asemenea, utilizarea pentru recuperarea cetozei.
    *9) În cazul hranei pentru vacile de lapte.
    *10) În cazul hranei pentru oi.
    *11) În cazul hranei pentru vacile de lapte: "maximum două luni de la începerea lactaţiei".
    *12) Precizează categoria de rumegătoare.
    *13) În cazul hranei preparate special pentru a îndeplini cerinţele specifice ale animalelor foarte bătrâne (ingrediente uşor digerabile), indicarea speciei sau a categoriei de animale va fi completată cu referirea la "animale bătrâne".


    ANEXA 2
    la norma sanitară veterinară

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Seria .............. │
│ Nr. ................ │
│ │
│ │
│Denumirea şi adresa cabinetului medical veterinar: ...........................│
│Nr. din Registrul unic al cabinetelor medicale veterinare: ...................│
│Nr. din registrul de consultaţii şi tratamente/data emiterii: ................│
│ │
│ │
│ RECOMANDARE │
│ pentru eliberarea de furaje destinate unor │
│ scopuri nutriţionale speciale │
│ │
│ │
│Numele deţinătorului/proprietarului animalului/animalelor ....................│
│Codul exploataţiei ...........................................................│
│Specia animalului/animalelor .................................................│
│Rasa animalului/animalelor ...................................................│
│Identificarea şi numărul animalelor ..........................................│
│Scopul nutriţional special pentru care se recomandă furajul (conform anexei │
│nr. 1 la Norma sanitară veterinară care stabileşte lista utilizărilor │
│prevăzute pentru furajele destinate unor scopuri nutriţionale speciale, apro- │
│bată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi │
│pentru Siguranţa Alimentelor nr. 11/2013, ce transpune Directiva 2008/38/CE a │
│Comisiei din 5 martie 2008 de stabilire a listei utilizărilor prevăzute pentru│
│furajele destinate unor scopuri nutriţionale speciale): │
│..............................................................................│
│Tipul/Denumirea furajului dietetic recomandat ................................│
│Cantitatea recomandată .......................................................│
│Perioada de utilizare recomandată ............................................│
│Instrucţiuni şi recomandări ..................................................│
│................................................... │
│ │
│ │
│ Semnătura şi parafa medicului veterinar │
│ ....................................... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


                                   -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016