Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 11 din 23 martie 2012  privind modificarea si completarea Codului retelei pentru Sistemul national de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 54/2007    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 11 din 23 martie 2012 privind modificarea si completarea Codului retelei pentru Sistemul national de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 54/2007

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 226 din 4 aprilie 2012
    Având în vedere prevederile art. 8 alin. (1) lit. i) şi n) din Legea gazelor nr. 351/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.428/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu completãrile ulterioare,

    preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 54/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 şi 71 bis din 30 ianuarie 2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. La articolul 2, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 2. - (1) Prevederile Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, denumit în continuare Codul reţelei, sunt în conformitate cu prevederile Legii gazelor nr. 351/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Regulamentului (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009 privind condiţiile de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.775/2005 , cu modificãrile ulterioare, şi se aplicã de cãtre Societatea Naţionalã de Transport Gaze Naturale «Transgaz» - S.A. Mediaş, denumitã în continuare operatorul sistemului de transport (OST), de utilizatorii SNT, denumiţi în continuare utilizatori ai reţelei (UR), de producãtorii de gaze naturale, furnizorii de gaze naturale, precum şi de operatorii sistemelor de distribuţie (OSD), consumatorii direcţi (CD) şi operatorii depozitelor de înmagazinare (OSÎ)."

    2. La articolul 9 alineatul (1), definiţiile termenilor "interval de echilibrare", "punct de ieşire" şi "punct de intrare" se abrogã.

    3. La articolul 9 alineatul (1), definiţiile termenilor "procedurã de corelare" şi "unitate de energie" se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Procedurã de corelare - procedurã prin care OST analizeazã comparativ nominalizarea unui utilizator al reţelei la un anumit punct de intrare sau de ieşire cu informaţiile partenerilor privind respectivul punct de intrare sau de ieşire.
    .............................................................
    Unitate de energie - unitatea de mãsurã a cãrei valoare va fi exprimatã în MWh."

    4. La articolul 9, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Termenii definiţi la alin. (1) se completeazã cu cei definiţi în Legea nr. 351/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în Regulamentul (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009, cu modificãrile ulterioare."

    5. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 12. - Un punct de intrare este acel punct fizic în care, în baza contractului, UR predã şi OST preia, pentru transport prin SNT, gazele naturale din sistemele adiacente."

    6. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 13. - Punctul de intrare fizic este reprezentat de sistemul/mijlocul de mãsurare fiscalã/comercialã, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 13^2."

    7. Dupã articolul 13 se introduc douã noi articole, articolele 13^1 şi 13^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 13^1. - AC poate aproba crearea mai multor puncte virtuale de intrare dintr-un punct fizic sau gruparea mai multor puncte fizice de intrare într-un punct de intrare virtual, la propunerea OST şi/sau a UR.
    Art. 13^2. - În cazul punctelor virtuale create dintr-un punct fizic, respectivele puncte virtuale au caracter de punct fizic, aşa cum acesta a fost definit la art. 12."

    8. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 14. - Punctele de intrare în SNT pot fi:
    a) puncte de intrare din import;
    b) puncte de intrare din perimetrele de producţie de pe uscat (on-shore) şi din perimetrele de producţie de pe platoul continental al Mãrii Negre (off-shore);
    c) puncte de intrare din depozite de înmagazinare subteranã (pentru extracţia de gaze naturale din depozitele de înmagazinare subteranã);
    d) puncte de interconectare cu alte sisteme de transport al gazelor naturale din state membre ale UE;
    e) puncte de interconectare cu alte sisteme de transport al gazelor naturale din state terţe (non-UE);
    f) puncte de intrare din terminale GNL;
    g) puncte de intrare din instalaţii de producţie a biogazului sau a altor gaze care îndeplinesc condiţiile de calitate pentru a putea fi livrate/transportate în/prin SNT."

    9. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 15. - (1) Un punct de ieşire este acel punct fizic în care, în baza contractului, OST predã şi UR preia gazele naturale transportate prin SNT în scopul predãrii acestora în sistemele adiacente/la CD.
    (2) În cazul localitãţilor alimentate prin mai multe puncte fizice interconectate între ele, la solicitarea OSD, OST poate substitui punctele fizice respective printr-un punct de tip inel cu caracter de punct fizic, aşa cum acesta a fost definit la alin. (1)."

    10. Articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 16. - Punctul de ieşire fizic este reprezentat de sistemul/mijlocul de mãsurare fiscalã/comercialã, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 15 alin. (2)."

    11. Dupã articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 16^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 16^1. - AC poate aproba gruparea mai multor puncte fizice de ieşire, inclusiv a celor menţionate la art. 15 alin. (2), într-un punct de ieşire virtual, la propunerea OST şi/sau a UR."

    12. Articolul 17 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 17. - Punctele de ieşire din SNT pot fi:
    a) puncte de ieşire spre sisteme de distribuţie;
    b) puncte de ieşire spre CD;
    c) puncte de ieşire spre depozitele de înmagazinare subteranã (pentru injecţia de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subteranã);
    d) puncte de interconectare cu alte sisteme de transport gaze naturale din state membre ale UE;
    e) puncte de interconectare cu alte sisteme de transport gaze naturale din state terţe (non-UE);
    f) puncte de ieşire spre reţele de conducte din amonte."

    13. Dupã articolul 17 se introduce un nou subtitlu, intitulat "Proceduri/Operaţiuni comerciale derulate pe punctele de intrare/ieşire în/din SNT", cuprinzând articolele 17^1 şi 17^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 17^1. - (1) În punctele fizice de intrare/ieşire în/din SNT se deruleazã urmãtoarele proceduri/operaţiuni comerciale prevãzute de Codul reţelei:
    a) accesul la serviciile de transport:
       (i) rezervarea de capacitate;
       (ii) stabilirea programului de transport;
    b) procedurile operaţionale de utilizare a SNT:
       (i) nominalizarea/renominalizarea;
       (ii) corelarea nominalizãrilor;
       (iii) alocarea (doar în cazul punctelor de ieşire din SNT);
    c) procedurile de management al congestiilor contractuale:
       (i) returnarea voluntarã de capacitate;
       (ii) facilitatea de transfer de capacitate (FTC);
       (iii) transferul obligatoriu de capacitate;
    d) aplicarea tarifelor de dezechilibru:
       (i) tariful de depãşire a capacitãţii rezervate;
       (ii) tariful pentru neasigurarea capacitãţii rezervate.
    (2) Rezervarea de capacitate pe puncte fizice de intrare/ieşire în/din SNT se va face începând cu anul gazier 2012-2013.
    (3) Tariful de depãşire a capacitãţii rezervate şi tariful pentru neasigurarea capacitãţii rezervate se vor percepe numai dupã aplicarea sistemului de tarifare de tipul «intrare-ieşire».
    Art. 17^2. - (1) În punctele virtuale de intrare/ieşire în/din SNT se deruleazã urmãtoarele proceduri/operaţiuni comerciale prevãzute de Codul reţelei:
    a) procedurile operaţionale de utilizare a SNT:
       (i) alocarea (doar în cazul punctelor de intrare în SNT);
       (ii) facilitatea de transfer gaze (FTG ex-post);
    b) aplicarea tarifelor de dezechilibru:
       (i) tariful de nerespectare a nominalizãrii;
       (ii) tariful de dezechilibru zilnic;
       (iii) tariful de dezechilibru acumulat;
       (iv) tariful pentru livrare sub nominalizarea aprobatã.
    (2) Pentru aplicarea tarifelor prevãzute la alin. (1) lit. b) se iau în considerare urmãtoarele date:
    a) nominalizãrile pe puncte virtuale de intrare obţinute prin însumarea nominalizãrilor aprobate pentru punctele fizice aferente;
    b) alocãrile finale pe punctele virtuale de intrare;
    c) nominalizãrile pe puncte virtuale de ieşire obţinute prin însumarea nominalizãrilor aprobate pentru punctele fizice aferente;
    d) alocãrile finale pe punctele virtuale de ieşire obţinute prin însumarea alocãrilor finale pentru punctele fizice aferente."

    14. Articolul 18 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 18. - OST are obligaţia de a publica pe pagina de internet cel puţin informaţiile prevãzute de Regulamentul (CE) nr. 715/2009, cu modificãrile ulterioare."

    15. Articolul 20 se abrogã.

    16. Articolul 21 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 21. - OST asigurã accesul nediscriminatoriu la capacitatea disponibilã la punctele de intrare în/ieşire din SNT."

    17. Articolul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 22. - (1) Capacitatea necesarã OST pentru operarea şi întreţinerea sistemului, defalcatã pe puncte de intrare/ieşire în/din SNT, va fi înaintatã AC în vederea aprobãrii, anual, pânã la data de 15 martie.
    (2) AC analizeazã şi aprobã capacitatea solicitatã pânã la data de 31 martie."

    18. Articolul 23 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 23. - (1) OST acordã capacitatea în punctele de intrare în/ieşire din SNT pe baza principiului «primul venit, primul servit», în urmãtoarea ordine de prioritate:
    a) pentru capacitãţile solicitate în scopul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu public;
    b) pentru capacitãţile solicitate în alte scopuri decât îndeplinirea obligaţiilor de serviciu public.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), principiile de acordare de capacitate pentru punctele de interconectare cu un sistem de transport terţ vor fi corelate cu acordurile stabilite între operatorii sistemelor de transport interconectate."

    19. La articolul 25, litera B "cerinţe tehnice" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "B. cerinţe tehnice:
        (i) OST deţine o platformã informaţionalã, realizatã în conformitate cu prevederile prezentului act normativ. Serverele OST sunt sincronizate cu un server de timp precizat în documentaţia de utilizare a platformei;
        (ii) UR trebuie sã dispunã de mijloace informatice care sã permitã transmiterea informaţiilor în platforma informaţionalã a OST, în conformitate cu prevederile Codului reţelei;"

    20. La articolul 26, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 26. - (1) Neîndeplinirea cerinţelor financiare şi/sau tehnice de acces sus-menţionate în orice moment pe durata valabilitãţii contractului de transport poate constitui motiv de reziliere a contractului de transport."

    21. Articolul 27^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 27^1. - (1) Rezervarea de capacitate se face în punctele de intrare în SNT şi în punctele de ieşire din SNT, în unitãţi de energie.
    (2) Capacitatea solicitatã se calculeazã luând în considerare puterea calorificã superioarã medie anualã, determinatã pe baza datelor din anul calendaristic anterior.
    (3) În cazul contractelor de transport încheiate pe multiplu de ani gazieri, capacitatea rezervatã se va recalcula anual în conformitate cu prevederile alin. (2)."

    22. La articolul 29, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 29. - (1) UR are dreptul de a solicita capacitate peste portofoliul de clienţi existent, cu condiţia ca solicitarea sã fie susţinutã documentat cu cel puţin 10 zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicitã capacitatea.
    (2) Contractele de transport se semneazã pentru capacitatea solicitatã în baza portofoliului de clienţi estimat al fiecãrui UR."

    23. Articolul 30 se abrogã.

    24. Subtitlul "Rezervarea de capacitate la punctele de intrare în SNT" se abrogã.

    25. Articolul 31 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 31. - Pentru rezervarea de capacitate în punctele de intrare din import, din perimetrele de producţie şi din depozitele de înmagazinare subteranã, precum şi în punctele de ieşire spre depozitele de înmagazinare subteranã, utilizatorul reţelei care solicitã capacitate în aceste puncte trebuie sã emitã o declaraţie conform modelului prevãzut în anexa nr. 2."

    26. Articolele 32-34 se abrogã.

    27. Articolul 37 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 37. - (1) UR solicitã rezervarea de capacitate în SNT prin completarea şi transmiterea formularului «Solicitare de capacitate», conform modelului prevãzut în anexa nr. 3, împreunã cu propunerea de program de transport, direct în platforma informaţionalã, în conformitate cu prevederile art. 25 lit. B.
    (2) În situaţia în care, din motive tehnice legate de indisponibilitatea platformei, UR nu poate transmite documentele precizate la alin. (1) direct în platformã, formularul şi programul de transport vor fi transmise prin e-mail în format XML furnizat de cãtre OST.
    (3) Puterea calorificã superioarã medie anualã luatã în calcul pentru rezervarea de capacitate în unitãţi de energie (MWh/zi) se calculeazã ca medie ponderatã cu volumele de gaze naturale a puterilor calorifice superioare determinate în perioada anului calendaristic anterior pentru fiecare punct considerat.
    (4) Valorile puterilor calorifice superioare medii anuale calculate conform alin. (3), afişate pe pagina de internet a OST la data de 15 aprilie, sunt valabile pentru întreaga perioadã a anului gazier urmãtor."

    28. La articolul 43 alineatul (2), litera d) se abrogã.

    29. La articolul 45, alineatele (1), (2) şi (4)-(6) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 45. - (1) Pentru implementarea contractului de transport, utilizatorul reţelei are responsabilitatea de a informa OST în legãturã cu livrãrile şi preluãrile de gaze naturale în/din SNT, planificate la toate punctele de intrare şi de ieşire la care utilizatorul reţelei a rezervat capacitate; informarea va fi sub forma programului de transport şi a nominalizãrilor/ renominalizãrilor, cu respectarea procedurilor şi termenelor prevãzute în prezenta secţiune.
    (2) La întocmirea programului de transport şi a nominalizãrilor/renominalizãrilor, utilizatorii reţelei vor ţine cont de lucrãrile planificate care cauzeazã o reducere sau o întrerupere a capacitãţii în SNT.
    .............................................................

    (4) OST are obligaţia de a informa UR, cu cel puţin 3 zile lucrãtoare înainte de data efectivã a lucrãrilor prevãzute la alin. (3), în legãturã cu perioada de întrerupere şi cu privire la data previzionatã a reluãrii prestãrii serviciului de transport.
    (5) Utilizatorii reţelei vor fi informaţi în legãturã cu orice posibilã modificare a graficului de lucrãri planificate cu cel puţin 30 de zile înainte.
    (6) În cazul schimbãrii programului de lucrãri planificate, anunţate în conformitate cu alin. (3), UR va avea posibilitatea de a modifica, de comun acord cu OST, programul de transport şi nominalizãrile/renominalizãrile."

    30. La articolul 46, alineatele (1) şi (3)-(6) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 46. - (1) Programul de transport va fi întocmit de UR în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 5, pentru fiecare lunã fiind precizate urmãtoarele:
    a) cantitatea de gaze naturale exprimatã în unitãţi de energie la fiecare punct de intrare în SNT la care UR a rezervat capacitate, defalcat pe parteneri;
    b) cantitatea de gaze naturale exprimatã în unitãţi de energie, la fiecare punct de ieşire din SNT la care UR a rezervat capacitate, defalcat pe parteneri.
    .............................................................
    (3) În situaţia în care, din motive tehnice legate de indisponibilitatea platformei, UR nu poate transmite documentul menţionat la alin. (1) direct în platformã, programul de transport va fi transmis prin e-mail în format XML furnizat de cãtre OST.
    (4) Puterea calorificã superioarã medie anualã luatã în calcul pentru elaborarea programului de transport în unitãţi de energie (MWh/zi) se calculeazã ca medie ponderatã cu volumele de gaze naturale a puterilor calorifice superioare determinate în perioada anului calendaristic anterior pentru fiecare punct considerat.
    (5) Valorile puterilor calorifice superioare medii anuale determinate conform alin. (4) vor fi disponibile pe pagina de internet a OST la data de 15 aprilie.
    (6) Parametrii operativi aferenţi punctelor fizice de intrare în/ieşire din SNT (presiune minimã, presiune maximã, capacitate), precum şi drepturile şi obligaţiile pãrţilor cu privire la respectarea acestor parametri vor face obiectul unor convenţii bilaterale încheiate de OST cu producãtorii, OSÎ şi OSD pânã la data de 15 aprilie pentru anul gazier urmãtor. CD vor încheia convenţii bilaterale direct sau prin furnizorii lor, dupã caz."

    31. Articolul 47 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 47. - Programul de transport se va anexa la contractul de transport. Dupã începerea anului gazier şi cel târziu cu 5 zile anterior începerii lunii de livrare, pânã la ora 14,00, utilizatorii reţelei îşi pot modifica programul de transport pentru luna urmãtoare sau pentru restul anului gazier."

    32. Articolul 48 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 48. - (1) Programul de transport poate fi modificat prin notificarea scrisã a UR. Notificarea este întocmitã în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 6 şi transmisã direct în platforma informaţionalã.
    (2) În situaţia în care, din motive tehnice legate de indisponibilitatea platformei, UR nu poate transmite documentul precizat la alin. (1) direct în platformã, notificarea va fi transmisã prin e-mail în format XML furnizat de cãtre OST."

    33. Articolul 49 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 49. - (1) Nominalizarea/Renominalizarea reprezintã o informaţie angajantã pe care utilizatorii reţelei o transmit OST şi care, pentru a fi pusã în aplicare, trebuie aprobatã de OST.
    (2) Nominalizãrile utilizatorilor reţelei vor fi fãcute sãptãmânal şi pot fi fãcute în orice zi gazierã, în termenele prevãzute în prezenta secţiune. Renominalizãrile pot fi fãcute pentru fiecare zi gazierã în termenele prevãzute în prezenta secţiune. În cazul în care utilizatorii reţelei nu au transmis nominalizarea/ renominalizarea la aceste termene, se aplicã prevederile art. 52.
    (3) În situaţia în care se constatã diferenţe între valorile nominalizãrilor/renominalizãrilor aprobate de OST şi valorile alocate, se va aplica un tarif de nerespectare a nominalizãrii conform prevederilor art. 105."

    34. Articolul 50 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 50. - (1) La efectuarea nominalizãrilor şi renominalizãrilor se vor respecta urmãtoarele principii:
    a) nominalizarea supusã aprobãrii OST este cea existentã în platformã la termenul-limitã prevãzut la art. 51 alin. (1);
    b) renominalizarea supusã aprobãrii OST este cea existentã în platformã la termenul-limitã prevãzut la art. 59 alin. (1);
    c) nominalizarea sau renominalizarea nu poate sã fie mai mare decât capacitatea rezervatã pentru respectivul punct de intrare în sau de ieşire din SNT;
    d) nominalizãrile sau renominalizãrile pentru punctele de intrare în SNT nu pot fi mai mari decât cantitãţile de gaze naturale contractate de cãtre UR în punctele respective;
    e) fiecare UR va pune la dispoziţia OST nominalizãri şi renominalizãri echilibrate, respectiv energia zilnicã livratã în SNT trebuie sã fie egalã cu preluarea zilnicã de energie din SNT;
    f) nominalizãrile sau renominalizãrile pentru punctele de intrare în şi de ieşire din SNT vor fi egale cu cele pe care UR le-a convenit cu clienţii sãi şi le-a comunicat, dupã caz, OSÎ, producãtorilor, furnizorilor, CD, OSD şi importatorilor.
    (2) Nominalizarea sau renominalizarea care nu respectã condiţiile de mai sus va fi respinsã de OST, cu informarea UR."

    35. Articolul 51 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 51. - (1) Pânã la ora 14,00 din ziua de luni a fiecãrei sãptãmâni gaziere n-1, utilizatorii reţelei comunicã OST nominalizarea pentru sãptãmâna gazierã n, în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 7, indicând pentru fiecare zi gazierã a sãptãmânii gaziere n:
    a) cantitatea de gaze naturale, defalcatã pe parteneri, exprimatã în unitãţi de energie, la fiecare punct de intrare în SNT pentru care utilizatorul reţelei a rezervat capacitate;
    b) cantitatea de gaze naturale, defalcatã pe parteneri, exprimatã în unitãţi de energie pentru fiecare punct de ieşire din SNT pentru care utilizatorul reţelei a rezervat capacitate.
    (2) Utilizatorii reţelei transmit nominalizarea direct în platforma informaţionalã, în conformitate cu procedura prevãzutã la art. 25 lit. B.
    (3) În situaţia în care nominalizarea este 0, aceastã valoare se transmite de cãtre UR în mod explicit, în caz contrar aplicându-se prevederile art. 52 alin. (1).
    (4) În situaţia în care, din motive tehnice legate de indisponibilitatea platformei, UR nu poate transmite documentul precizat la alin. (1) direct în platformã, nominalizarea va fi transmisã prin e-mail în format XML furnizat de cãtre OST; se ia în considerare în vederea aprobãrii cea mai recentã nominalizare primitã de cãtre OST în termenul-limitã stabilit, prin oricare din cele douã cãi de transmitere admise (platformã sau fişier XML).
    (5) OST asigurã preluarea datelor din fişierele XML în platformã în termen de maximum 30 de minute."

    36. La articolul 52, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 52. - (1) În situaţia în care utilizatorul reţelei nu transmite, pentru fiecare punct de intrare şi de ieşire din SNT, o nominalizare în termenele prevãzute în prezenta secţiune, OST va înregistra, în mod automat şi fãrã acordul prealabil al utilizatorului reţelei, nominalizarea la o valoare egalã cu media zilnicã a energiei, potrivit ultimului program de transport trimis de utilizatorul reţelei pentru luna respectivã."

    37. La articolul 52, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Media zilnicã a energiei pentru fiecare punct de intrare/ieşire în/din SNT se calculeazã cu o precizie de 6 zecimale, prin împãrţirea valorii lunare prevãzute în programul de transport la numãrul de zile ale lunii respective, diferenţele rezultate din rotunjirile zilnice fiind regularizate prin valoarea din ultima zi a lunii.
    (1^2) În situaţia prevãzutã la alin. (1^1), pentru asigurarea egalitãţii nominalizãrii totale pe punctele de intrare cu nominalizarea totalã pe punctele de ieşire, se procedeazã astfel:
    a) se calculeazã suma mediilor zilnice pe punctele de intrare;
    b) se calculeazã suma mediilor zilnice pe punctele de ieşire;
    c) se egalizeazã valorile de intrare cu valorile de ieşire la nivelul celei mai mici valori dintre acestea;
    d) egalitatea se realizeazã prin diminuarea valorii de pe punctul de intrare/ieşire cu cea mai mare nominalizare cu diferenţa:
    - dintre valoarea rezultatã conform lit. a) şi cea rezultatã conform lit. b) - pentru situaţia în care suma mediilor zilnice pe punctele de intrare este mai mare decât suma mediilor zilnice pe punctele de ieşire;
    - dintre valoarea rezultatã conform lit. b) şi cea rezultatã conform lit. a) - pentru situaţia în care suma mediilor zilnice pe punctele de ieşire este mai mare decât suma mediilor zilnice pe punctele de intrare."

    38. Articolul 53 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 53. - (1) OST va informa utilizatorul reţelei, în termenele şi conform procedurilor specificate mai jos, în legãturã cu aprobarea sau respingerea nominalizãrii, atât în cazul în care nominalizarea a fost trimisã de utilizatorul reţelei, cât şi în cazul în care nominalizarea a fost fãcutã de OST pentru utilizatorul reţelei, în conformitate cu prevederile art. 52.
    (2) Notificarea UR cu privire la aprobarea sau respingerea nominalizãrii se face în cadrul platformei, atunci când sunt sau nu sunt respectate condiţiile privind introducerea nominalizãrii impuse prin art. 50 alin. (1), şi, suplimentar, prin e-mail, atunci când OST ajusteazã nominalizarea conform art. 52 alin. (1^2), art. 55 lit. a) şi art. 57."

    39. Articolul 55 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 55. - Înainte de a aproba nominalizarea transmisã de UR, OST va parcurge urmãtoarele etape:
    a) verificã dacã nominalizarea transmisã se încadreazã în capacitatea rezervatã pentru fiecare punct de intrare/ieşire; OST va respinge nominalizarea transmisã dacã aceastã cerinţã nu este îndeplinitã şi va aplica prevederile art. 52;
    b) aplicã o procedurã de corelare între nominalizarea UR şi informaţiile primite de la partenerii UR pentru fiecare punct de intrare în SNT şi fiecare punct de ieşire din SNT pentru care UR a transmis nominalizarea; în cazul în care nominalizãrile UR nu concordã cu informaţiile corespunzãtoare primite de la partenerii UR pentru un anumit punct de intrare în/ieşire din SNT, nominalizãrile vor fi reduse la nivelul cel mai mic al celor douã valori;
    c) verificã dacã suma energiei nominalizate de utilizatorul reţelei la toate punctele de intrare în SNT la care utilizatorul reţelei a rezervat capacitate este egalã cu suma energiei de la toate punctele de ieşire din SNT la care utilizatorul reţelei a rezervat capacitate, pentru fiecare zi gazierã inclusã în nominalizare; în cazul în care nu existã egalitate, se procedeazã la ajustarea valorii celei mai mari la nivelul valorii celei mai mici, diminuând valorile proporţional cu nominalizarea (pro-rata) pe fiecare punct de intrare/ieşire în/din SNT."

    40. Articolul 56 se abrogã.

    41. Articolul 57 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 57. - Pânã cel târziu la ora 16,00 din ziua de luni a sãptãmânii gaziere n-1, OST va informa utilizatorul reţelei, prin afişarea pe platformã a unui mesaj în format XML, dacã nominalizarea sãptãmânalã pentru sãptãmâna gazierã n a fost aprobatã sau respinsã."

    42. La articolul 60, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) UR transmit renominalizãrile direct în platforma informaţionalã, în conformitate cu prevederile art. 25 lit. B.
    (3) În situaţia în care, din motive tehnice legate de indisponibilitatea platformei, UR nu poate transmite documentul precizat la alin. (1) direct în platformã, nominalizarea va fi transmisã prin e-mail în format XML furnizat de OST."

    43. Articolul 61 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 61. - (1) La primirea unei renominalizãri trimise de utilizatorul reţelei pentru ziua n, dar nu mai târziu de ora 16,00 din ziua gazierã n-1, OST va informa utilizatorul reţelei în legãturã cu aprobarea sau respingerea renominalizãrii pentru ziua gazierã n.
    (2) Notificarea UR cu privire la aprobarea ori respingerea renominalizãrii se face în cadrul platformei, atunci când sunt sau nu sunt respectate condiţiile privind introducerea renominalizãrii impuse prin art. 50 alin. (1), şi, suplimentar, prin e-mail, atunci când OST ajusteazã renominalizarea conform art. 62."

    44. Articolul 62 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 62. - Înainte de a aproba renominalizarea transmisã de UR, OST va parcurge urmãtoarele etape:
    a) verificã dacã renominalizarea transmisã se încadreazã în capacitatea rezervatã pentru fiecare punct de intrare/ieşire;
    b) aplicã o procedurã de corelare între renominalizarea UR şi informaţiile primite de la partenerii UR, pentru fiecare punct de intrare în SNT şi fiecare punct de ieşire din SNT pentru care UR a trimis renominalizarea; în cazul în care renominalizãrile UR nu concordã cu informaţiile corespunzãtoare primite de la partenerii UR pentru un anumit punct de intrare în/ieşire din SNT, renominalizãrile vor fi reduse la nivelul cel mai mic al celor douã valori;
    c) verificã dacã suma energiei renominalizate de UR la toate punctele de intrare în SNT la care UR a rezervat capacitate este egalã cu suma energiei de la toate punctele de ieşire din SNT la care UR a rezervat capacitate; în cazul în care nu existã egalitate, se procedeazã la ajustarea valorii celei mai mari la nivelul valorii celei mai mici, diminuând valorile proporţional cu renominalizarea (pro-rata) pe fiecare punct de intrare/ieşire în/din SNT;
    d) OST va respinge renominalizarea transmisã dacã aceasta nu respectã condiţia precizatã la lit. a) şi va considera validã nominalizarea aprobatã."

    45. Articolul 63 se abrogã.

    46. Articolul 64 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 64. - (1) O renominalizare poate fi respinsã parţial sau integral în cazul în care aceasta nu îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 50 alin. (1).
    (2) În cazul în care OST aprobã integral o renominalizare, aceasta devine nominalizare acceptatã.
    (3) O renominalizare ajustatã de OST pentru a îndeplini termenii şi condiţiile din art. 50 alin. (1) devine nominalizare aprobatã."

    47. Articolul 65 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 65. - (1) UR trebuie sã accepte o reducere temporarã a capacitãţii în urmãtoarele cazuri:
    a) în cazul în care OST nu acceptã gazele naturale care urmau sã fie livrate de UR în SNT din cauza faptului cã respectivele gaze naturale nu îndeplinesc cerinţele minime de calitate precizate de legislaţia în vigoare;
    b) în cazul în care OSÎ, OSD sau CD nu acceptã gazele naturale care urmau sã fie livrate UR din cauza faptului cã respectivele gaze naturale nu îndeplinesc cerinţele minime de calitate precizate de legislaţia în vigoare.
    (2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. a), OST nu este obligat la plata penalitãţilor prevãzute la art. 107 şi 108.
    (3) În situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. b), UR are dreptul sã solicite şi sã primeascã sumele aferente prejudiciului creat, în conformitate cu prevederile contractuale."

    48. Articolul 81 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 81. - În situaţia în care OST nu asigurã serviciile de transport cu mai mult de 2,5% din nominalizarea aprobatã, acesta va plãti utilizatorului reţelei un tarif pentru livrare sub cantitatea nominalizatã potrivit prevederilor art. 107, pentru diferenţa dintre pragul menţionat şi cantitãţile de gaze naturale efectiv livrate."

    49. Articolul 84 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 84. - (1) Facilitatea de transfer de capacitate (FTC) este un instrument prin care utilizatorii reţelei fac transfer reciproc de capacitate.
    (2) Utilizatorul reţelei care doreşte sã transfere capacitate (denumit în continuare utilizatorul reţelei care transferã) şi utilizatorul reţelei care doreşte sã preia respectiva capacitate (denumit în continuare utilizatorul reţelei beneficiar de transfer) vor înainta o notificare în acest sens cãtre OST.
    (3) Capacitatea se poate transfera integral sau parţial. Perioada de transfer parţial de capacitate poate fi din prima zi pentru care OST a aprobat transferul de capacitate pânã la sfârşitul anului gazier.
    (4) OST va modifica în mod corespunzãtor contractele de transport încheiate cu utilizatorul reţelei care transferã şi utilizatorul reţelei beneficiar de transfer."

    50. Articolul 89 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 89. - (1) Dispeceratul OST primeşte nominalizãrile/ renominalizãrile pentru fiecare zi gazierã:
    - de la UR;
    - de la OST, pentru consumul tehnologic propriu;
    - de la OST, pentru cantitãţile de gaze de echilibrare a SNT.
    (2) Calculele efectuate de OST în vederea optimizãrii fluxurilor de gaze în SNT includ pentru fiecare zi gazierã a urmãtoarei sãptãmâni gaziere urmãtoarele:
    a) prognozarea cantitãţilor de gaze naturale stocate în conducte la începutul zilei gaziere;
    b) prognozarea cantitãţilor de gaze naturale stocate în conducte la sfârşitul zilei gaziere;
    c) identificarea constrângerilor în cazul în care se prognozeazã cã livrãrile vor depãşi capacitatea disponibilã la locaţia respectivã (de exemplu la tronsoane de conductã care urmeazã sã fie reparate);
    d) identificarea cantitãţilor de gaze de echilibrare pentru ziua gazierã urmãtoare în vederea utilizãrii depozitelor de înmagazinare subteranã şi/sau a altor surse de gaze naturale."

    51. La articolul 90, alineatele (7) şi (9) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(7) Pentru fiecare zi gazierã pentru care dezechilibrul zilnic depãşeşte toleranţa zilnicã prevãzutã în tabelul 2, utilizatorilor reţelei li se va percepe tariful de dezechilibru zilnic prevãzut în tabelul 6.
    ..............................................................
    (9) Dupã expirarea celor 48 de ore, pentru fiecare sãptãmânã gazierã pentru care dezechilibrul acumulat depãşeşte limitele de echilibrare prevãzute în tabelul 3, utilizatorilor reţelei li se percepe tariful de dezechilibru acumulat prevãzut în tabelul 7."

    52. La articolul 93, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) Procedurile de echilibrare sunt prevãzute în tabelul 1."

    53. Tabelul 3 "Proceduri de echilibrare" se modificã şi devine tabelul 1, cu urmãtorul cuprins:

    "Tabelul 1 - Proceduri de echilibrare



┌────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ │ Procedurã │Rãspunsul cãtre utilizatorii │ Implicaţii │
│ │ │ reţelei │ │
├────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Zilnic │OST calculeazã dezechilibrul│Pânã cel târziu la ora 14,00 │Dezechilibrul zilnic │
│(sfârşitul zilei│zilnic provizoriu pe baza │din ziua gazierã n, OST in- │provizoriu are doar │
│gaziere) │alocãrii provizorii pentru │formeazã utilizatorul reţelei│caracter de informare. │
│ │ziua gazierã anterioarã. │în legãturã cu dezechilibrul │ │
│ │ │sãu provizoriu pentru ziua │ │
│ │ │gazierã n-1. │ │
├────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Sãptãmânal │OST calculeazã dezechilibrul│Pânã cel târziu la ora 16,00 │Dezechilibrul acumulat │
│(sfârşitul │acumulat provizoriu pe baza │din prima zi gazierã a │provizoriu are doar │
│sãptãmânii │alocãrii provizorii pentru │sãptãmânii gaziere n, OST │caracter de informare. │
│gaziere) │sãptãmâna gazierã │informeazã utilizatorul reţe-│ │
│ │anterioarã. │lei în legãturã cu dezechi- │ │
│ │ │librul sãu acumulat provizo- │ │
│ │ │riu pentru sãptãmâna gazierã │ │
│ │ │n-1. │ │
├────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Lunar │OST calculeazã dezechilibrul│În termen de maximum 5 zile │Pentru fiecare zi gazierã │
│(sfârşitul lunii│zilnic final şi dezechili- │lucrãtoare de la sfârşitul │în care dezechilibrul lor │
│calendaristice) │brul acumulat final pe baza │lunii, OST informeazã utili- │zilnic depãşeşte toleranţa│
│ │alocãrii finale pentru fie- │zatorul reţelei în legãturã │zilnicã prevãzutã în tabe-│
│ │care sãptãmânã gazierã │cu dezechilibrul acumulat │lul 2, utilizatorilor │
│ │întreagã din respectiva lunã│final pentru fiecare sãptã- │reţelei li se percepe │
│ │calendaristicã şi pentru │mânã gazierã întreagã din │tariful de dezechilibru │
│ │fiecare zi gazierã din res- │respectiva lunã şi cu deze- │zilnic prevãzut în tabelul│
│ │pectivele sãptãmâni gaziere.│chilibrul final pentru │6. │
│ │ │fiecare zi gazierã din res- │ │
│ │ │pectivele sãptãmâni gaziere. │ │
├────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│În urmãtoarele │Posibilã utilizare a FTG │În termen de douã zile lucrã-│OST recalculeazã şi deze- │
│douã zile │ │toare de la primirea informa-│chilibrul acumulat final │
│lucrãtoare │ │ţiilor de la OST privind │pe baza alocãrii finale │
│ │ │dezechilibrul acumulat final.│din fiecare sãptãmânã │
│ │ │ │gazierã întreagã din res- │
│ │ │ │pectiva lunã calendaristi-│
│ │ │ │cã şi fiecare zi gazierã │
│ │ │ │din respectivele sãptãmâni│
│ │ │ │gaziere. Pentru fiecare │
│ │ │ │sãptãmânã gazierã în care │
│ │ │ │dezechilibrul lor acumulat│
│ │ │ │epãşeşte limitele de echi-│
│ │ │ │librare prevãzute în tabe-│
│ │ │ │lul 3, utilizatorilor │
│ │ │ │reţelei li se percep │
│ │ │ │tarifele de dezechilibru │
│ │ │ │acumulat prevãzute în │
│ │ │ │tabelul 7 sau în tabelul │
│ │ │ │8, dupã caz." │
└────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────┴



    54. Subtitlul "Toleranţa zilnicã şi intervalul de echilibrare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Dezechilibru zilnic şi dezechilibru acumulat"

    55. Articolul 94 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 94. - (1) Utilizatorii reţelei rãspund de asigurarea echilibrului dintre cantitãţile de gaze naturale livrate la punctele de intrare ale SNT şi cantitãţile de gaze naturale preluate la punctele de ieşire ale SNT.
    (2) În situaţia în care toleranţele zilnice prevãzute în tabelul 2 sunt depãşite, OST percepe tarife de dezechilibru zilnic conform prevederilor art. 109. Tarifele de dezechilibru zilnic vor fi aplicate pentru fiecare zi gazierã, pe baza alocãrii finale, indiferent dacã utilizatorul reţelei opteazã sau nu pentru utilizarea FTG ex-post.
    (3) Pentru depãşirea limitelor de echilibrare prevãzute în tabelul 3, utilizatorilor reţelei li se percepe tariful de dezechilibru acumulat prevãzut la art. 110. Tarifele de dezechilibru acumulat se aplicã pentru fiecare sãptãmânã gazierã pe baza alocãrii finale, dupã ce utilizatorii reţelei au avut oportunitatea de a utiliza FTG ex-post.
    (4) Dezechilibrul zilnic se calculeazã ca diferenţã dintre alocarea totalã la punctele de intrare în SNT şi alocarea totalã la punctele de ieşire din SNT.
    (5) Dezechilibrul acumulat se calculeazã prin însumarea dezechilibrelor zilnice calculate conform alin. (4)."

    56. Tabelul 1 "Dezechilibru zilnic" se modificã şi devine tabelul 2, cu urmãtorul cuprins:
    "Tabelul 2 - Dezechilibrul zilnic




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                   Dezechilibrul zilnic
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2,5% < dezechilibrul zilnic final ≤ 5% din alocarea totalã la punctele de intrare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 5% < dezechilibrul zilnic final ≤ 15% din alocarea totalã la punctele de intrare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Dezechilibru zilnic final > 15% din alocarea totalã la punctele de intrare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



 NOTĂ?:
 Valori absolute ale dezechilibrului zilnic final."


    57. Tabelul 2 "Dezechilibru acumulat" se modificã şi devine tabelul 3, cu urmãtorul cuprins:
    "Tabelul 3 - Dezechilibrul acumulat




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                 Dezechilibrul acumulat
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2,5% < dezechilibrul acumulat final < 5% din alocarea totalã la punctele de intrare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 5% < dezechilibrul acumulat final < 8% din alocarea totalã la punctele de intrare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 8% < dezechilibrul acumulat final < 12% din alocarea totalã la punctele de intrare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 12% < dezechilibrul acumulat final < 15% din alocarea totalã la punctele de intrare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Dezechilibrul acumulat final > 15% din alocarea totalã la punctele de intrare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



 NOTĂ?:
 Valori absolute ale dezechilibrului acumulat final."


    58. Articolul 105 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 105. - Pentru fiecare zi gazierã şi pentru fiecare punct de intrare şi/sau de ieşire din SNT la care alocarea utilizatorului reţelei diferã de nominalizarea aprobatã cu o valoare mai mare decât limitele intervalului specificat în tabelul 5, utilizatorul reţelei va plãti un tarif de nerespectare a nominalizãrii."

    59. Tabelul 5 "Limite de toleranţã pentru stabilirea tarifului de nominalizare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Tabelul 5 - Limite de toleranţã pentru stabilirea tarifului de nerespectare a nominalizãrii




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Limite de toleranţã pentru stabilirea tarifului de nerespectare a nominalizãrii
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3% < diferenţa dintre alocare şi nominalizarea aprobatã ≤ 10% din nominalizarea
      aprobatã la punctul de intrare/ieşire
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 10% < diferenţa dintre alocare şi nominalizarea aprobatã ≤ 20% din nominalizarea
       aprobatã la punctul de intrare/ieşire
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Diferenţa dintre alocare şi nominalizarea aprobatã > 20% din nominalizarea aprobatã
 la punctul de intrare/ieşire
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



 NOTĂ?:
 Valori absolute."


    60. Articolul 107 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 107. - În condiţiile art. 81 şi ale anexei nr. 10, OST va plãti UR un tarif pentru livrare sub nominalizarea aprobatã, pentru cantitãţile de gaze cu care aceasta nu a fost respectatã, în funcţie de limitele de toleranţã specificate în tabelul 5^1."

    61. Articolul 108 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 108. - (1) OST va plãti UR un tarif pentru neasigurarea capacitãţii rezervate.
    (2) Se considerã cã OST nu asigurã capacitatea rezervatã atunci când acesta recurge la limitarea/întreruperea capacitãţii fãrã a respecta obligaţiile prevãzute de Codul reţelei sau de alte reglementãri în vigoare."

    62. Tabelul 5^1 "Limite de toleranţã pentru stabilirea tarifului pentru livrare sub nominalizarea aprobatã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Tabelul 5^1 - Limite de toleranţã pentru stabilirea tarifului pentru livrare sub nominalizarea aprobatã




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Limite de toleranţã pentru stabilirea tarifului pentru livrare sub nominalizarea
                               aprobatã
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3% < diferenţa dintre alocare şi nominalizarea aprobatã ≤ 10% din nominalizarea
      aprobatã totalã la punctele de ieşire
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 10% < diferenţa dintre alocare şi nominalizarea aprobatã ≤ 20% din nominalizarea
       aprobatã totalã la punctele de ieşire
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Diferenţa dintre alocare şi nominalizarea aprobatã > 20% din nominalizarea aprobatã
 totalã la punctele de ieşire
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    NOTĂ?:
    Valori absolute."

    63. Articolul 109 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 109. - Pentru intervalele de dezechilibru zilnic prevãzute în tabelul 2 utilizatorilor reţelei li se va percepe un tarif zilnic. Tariful de dezechilibru zilnic va fi aplicat pentru fiecare zi gazierã, pe baza alocãrii finale, dupã ce utilizatorul reţelei opteazã sau nu pentru utilizarea FTG ex-post, conform valorilor prevãzute în tabelul 6."

    64. Tabelul 6 "Tarif de dezechilibru zilnic" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Tabelul 6 - Tarif de dezechilibru zilnic



┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Dezechilibrul zilnic (*) │ Tarif de dezechilibru zilnic │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│2,5% < dezechilibrul zilnic final < 5% │A x procent de dezechilibru zilnic │
│din alocarea totalã la punctele de │final care depãşeşte alocarea totalã │
│intrare │la punctele de intrare │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│5% < dezechilibrul zilnic final < 15% │B x procent de dezechilibru zilnic │
│din alocarea totalã la punctele de │final care depãşeşte alocarea totalã │
│intrare │la punctele de intrare │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Dezechilibrul zilnic final > 15% din │C x procent de dezechilibru zilnic │
│alocarea totalã la punctele de intrare │final care depãşeşte alocarea totalã │
│ │la punctele de intrare │
└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘


-------
    (*) Valori absolute.
    Valorile indicilor A \'f7 C se regãsesc în ordinul preşedintelui AC cu privire la stabilirea tarifelor aferente Codului reţelei."

    65. La articolul 110, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 110. - (1) Pentru intervalele de dezechilibru acumulat prevãzute în tabelul 3 utilizatorilor reţelei li se va percepe un tarif de dezechilibru acumulat. Tariful de dezechilibru acumulat va fi aplicat pentru fiecare sãptãmânã gazierã pe baza alocãrii finale, dupã ce utilizatorii reţelei au avut oportunitatea de a utiliza FTG ex-post, conform valorilor prevãzute în tabelele 7 şi 8."

    66. Tabelul 7 "Tarif pentru dezechilibru acumulat" şi tabelul 8 "Tarif pentru dezechilibru acumulat" se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Tabelul 7 - Tarif pentru dezechilibrul acumulat



┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Limite de echilibrare (MWh) │ Tarif pentru dezechilibrul acumulat │
│ │ (lei/MWh) │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│2,5% < dezechilibrul acumulat final │L x cantitate acumulatã care depãşeşte│
│< 5% din alocarea totalã la punctele de│alocarea totalã la punctele de intrare│
│intrare │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│5% < dezechilibrul acumulat final < 8% │M x cantitate acumulatã care depãşeşte│
│din alocarea totalã la punctele de │alocarea totalã la punctele de intrare│
│intrare │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│8% < dezechilibrul acumulat final < 12%│N x cantitate acumulatã care depãşeşte│
│din alocarea totalã la punctele de │alocarea totalã la punctele de intrare│
│intrare │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│12% < dezechilibrul acumulat final │O x cantitate acumulatã care depãşeşte│
│< 15% din alocarea totalã la punctele │alocarea totalã la punctele de intrare│
│de intrare │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│Dezechilibrul acumulat final > 15% din │P x cantitate acumulatã care depãşeşte│
│alocarea totalã la punctele de intrare │alocarea totalã la punctele de intrare│
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘

    Tabelul 8 - Tarif pentru dezechilibrul acumulat
┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Limite de echilibrare │ Tarif pentru dezechilibrul acumulat │
│ │ (lei/MWh) │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│-2,5% < dezechilibrul acumulat final │Q x cantitate acumulatã care depãşeşte│
│< -5% din alocarea totalã la punctele │alocarea totalã la punctele de intrare│
│de intrare │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│-5% < dezechilibrul acumulat final │R x cantitate acumulatã care depãşeşte│
│< -8% din alocarea totalã la punctele │alocarea totalã la punctele de intrare│
│de intrare │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│-8% < dezechilibrul acumulat final │S x cantitate acumulatã care depãşeşte│
│< -12% din alocarea totalã la punctele │alocarea totalã la punctele de intrare│
│de intrare │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│-12% < dezechilibrul acumulat final │T x cantitate acumulatã care depãşeşte│
│< -15% din alocarea totalã la punctele │alocarea totalã la punctele de intrare│
│de intrare │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│Dezechilibrul acumulat final > -15% din│U x cantitate acumulatã care depãşeşte│
│alocarea totalã la punctele de intrare │alocarea totalã la punctele de intrare│
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘



    Valorile indicilor L \'f7 U se regãsesc în ordinul preşedintelui AC cu privire la stabilirea tarifelor aferente Codului reţelei."

    67. La articolul 111, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 111. - (1) Pe durata administrãrii contractelor de transport, OST emite în termen de 10 (zece) zile lucrãtoare de la sfârşitul lunii şi transmite utilizatorului reţelei:
    a) o facturã aferentã serviciilor de transport prestate pentru luna precedentã;
    b) o facturã aferentã dezechilibrelor calculate pentru luna precedentã, care va include, dupã caz:
    - tariful de depãşire a capacitãţii rezervate;
    - tariful de nerespectare a nominalizãrii aprobate;
    - tariful de dezechilibru zilnic;
    - tariful de dezechilibru acumulat.
    (2) Facturile emise au la bazã alocãrile finale."

    68. Anexele nr. 2-8 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale se modificã şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-7, care fac parte integrantã din prezentul ordin.

    ART. II
    Societatea Naţionalã de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş, utilizatorii Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, producãtorii de gaze naturale, furnizorii de gaze naturale, precum şi operatorii sistemelor de distribuţie şi ai depozitelor de înmagazinare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar compartimentele de resort din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmãri respectarea acestora.
    ART. III
    Procedura de corelare prevãzutã de Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale se aplicã dupã înfiinţarea operatorului de piaţã. Procedura de corelare va fi elaboratã de Societatea Naţionalã de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş împreunã cu utilizatorii Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, operatorii sistemelor de distribuţie şi ai depozitelor de înmagazinare şi înaintatã Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei spre aprobare.
    ART. IV
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                     Preşedintele Autoritãţii Naţionale de
                       Reglementare în Domeniul Energiei,
                               Iulius Dan Plaveti


    Bucureşti, 23 martie 2012.
    Nr. 11.


    ANEXA 1
    (Anexa nr. 2 la Codul reţelei pentru
    Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)


                       Declaraţia utilizatorului reţelei

    În conformitate cu prevederile Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 54/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, declar prin prezenta cã solicitarea de capacitate pentru fiecare punct de intrare în/ieşire din Sistemul naţional de transport al gazelor naturale este în concordanţã cu:
    a) contractele încheiate cu clienţii din portofoliul propriu;
    b) contractele de înmagazinare;
    c) necesarul de consum propriu.

    Utilizatorul reţelei Data: ..............
    Reprezentant autorizat Semnãtura: .........


    ANEXA 2
    (Anexa nr. 3 la Codul reţelei pentru
    Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)


                            Solicitare de capacitate


    I. Parte solicitantã
    Utilizatorul reţelei (UR): ........./[numele şi datele de identificare ale utilizatorului reţelei] .................
    Persoana de contact pentru aceastã solicitare: ............
    II. Perioada de capacitate
    Capacitatea este solicitatã pentru perioada: .............
    1. [Zi gazierã]; [lunã]; [an], ora 6,00-1. [zi gazierã]; [lunã]; [an], ora 6,00
    III. Informaţii privind capacitatea
    Capacitatea este solicitatã pentru urmãtorul/urmãtoarele punct/puncte de intrare/ieşire:
    Puncte de intrare



┌────┬────────┬─────────────────┬───────────────────────────────────┐
│Nr. │ Cod │ Denumire │ Capacitate │
│crt.│ PM*) │ PM*) ├───────────────────────────────────┤
│ │ │ │ MWh/zi │
├────┼────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 1. │ [cod] │ [nume] │ [valoare] │
└────┴────────┴─────────────────┴───────────────────────────────────┘


--------
    * Punct de intrare fizic.

    Puncte de ieşire


┌────┬────────┬─────────────────┬───────────────────────────────────┐
│Nr. │ Cod │ Denumire │ Capacitate │
│crt.│ SRM*) │ SRM*) ├───────────────────────────────────┤
│ │ │ │ MWh/zi │
├────┼────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 1. │ [cod] │ [nume] │ [valoare] │
└────┴────────┴─────────────────┴───────────────────────────────────┘


--------
    * Punct de ieşire fizic.

    Puterea calorificã superioarã luatã în calcul pentru transformarea capacitãţii în MWh/zi se determinã ca medie ponderatã cu volumele de gaze naturale a puterilor calorifice superioare mãsurate în perioada anului calendaristic anterior pentru fiecare punct considerat.
    Din capacitatea solicitatã la punctele de ieşire, urmãtoarea va fi cu alimentare de urgenţã
întreruptibilã:



┌────┬────────┬─────────────────┬───────────────────────────────────┐
│Nr. │ Cod │ Denumire │ Capacitate │
│crt.│ SRM*) │ SRM*) ├───────────────────────────────────┤
│ │ │ │ MWh/zi │
├────┼────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 1. │ [cod] │ [nume] │ [valoare] │
└────┴────────┴─────────────────┴───────────────────────────────────┘


--------
    * Punct de ieşire fizic.

    IV. Informaţii suplimentare
    Pentru capacitatea de la punctele de intrare:
    1. Partenerul/Clienţii UR trebuie specificat/specificaţi.
    2. Se vor ataşa declaraţii conform modelului prevãzut în anexa nr. 2 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale.

    Utilizatorul reţelei Data: .........
    Reprezentant autorizat Semnãtura: ........


    ANEXA 3
    (Anexa nr. 4 la Codul reţelei pentru
    Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)


                                   Notificare

    [] de aprobare/[] de refuz
    Ca urmare a cererii dumneavoastrã nr. ...., înregistratã sub nr. ....
    [] Prin prezenta vã comunicãm faptul cã se aprobã rezervarea urmãtoarei capacitãţi:
    [] În baza art. 43 alin. (2) din Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin prezenta vã comunicãm faptul cã se refuzã rezervarea urmãtoarei capacitãţi:
    Puncte de intrare



┌────┬────────┬─────────────────┬───────────────────────────────────┐
│Nr. │ Cod │ Denumire │ Capacitate │
│crt.│ PM*) │ PM*) ├───────────────────────────────────┤
│ │ │ │ MWh/zi │
├────┼────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 1. │ [cod] │ [nume] │ [valoare] │
└────┴────────┴─────────────────┴───────────────────────────────────┘


--------
    * Punct de intrare fizic.

    Puncte de ieşire



┌────┬────────┬─────────────────┬───────────────────────────────────┐
│Nr. │ Cod │ Denumire │ Capacitate │
│crt.│ SRM*) │ SRM*) ├───────────────────────────────────┤
│ │ │ │ MWh/zi │
├────┼────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 1. │ [cod] │ [nume] │ [valoare] │
└────┴────────┴─────────────────┴───────────────────────────────────┘


-------
    * Punct de ieşire fizic.

    OST Data: ..........
    Reprezentant autorizat Semnãtura: ........


    ANEXA 4
    (Anexa nr. 5 la Codul reţelei pentru
    Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)

                             Program de transport

    Prin prezenta vã informãm în legãturã cu programul nostru de transport anual în conformitate cu prevederile Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 54/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (Codul reţelei). În acest sens, vã comunicãm mai jos cantitãţile lunare convenite cu producãtorii, furnizorii, operatorii depozitelor de înmagazinare, operatorii sistemelor de distribuţie (OSD) consumatorii direcţi, care vor face obiectul contractului de transport pentru perioada ........., dupã cum urmeazã:





    Puncte de intrare
┌────┬─────┬───────┬──────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Codul│ Denu- │Partenerul│ Cantitatea │
│crt.│PM*) │ mirea │ UR │ MWh │
│ │ │ PM*) │(furnizor)├────┬────┬───────┬──────┬──────┬──────┬─────┬──────┬────┬─────┬────┬────┤
│ │ │ │ │Iu- │Au- │Septem-│Octom-│Noiem-│Decem-│Ianu-│Febru-│Mar-│Apri-│Mai │Iu- │
│ │ │ │ │lie │gust│brie │brie │brie │brie │arie │arie │tie │lie │ │nie │
├────┼─────┼───────┼──────────┼────┼────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼─────┼────┼────┤
│ 1. │[cod]│ [nume]│ [nume] │[va-│[va-│ [va- │ [va- │ [va- │ [va- │ [va-│ [va- │[va-│ [va-│[va-│[va-│
│ │ │ │ │loa-│loa-│ loa- │ loa- │ loa- │ loa- │ loa-│ loa- │loa-│ loa-│loa-│loa-│
│ │ │ │ │re] │re] │ re] │ re] │ re] │ re] │ re] │ re] │re] │ re] │re] │re] │
└────┴─────┴───────┴──────────┴────┴────┴───────┴──────┴──────┴──────┴─────┴──────┴────┴─────┴────┴────┘
-----------
    *) Punct de intrare fizic.


    Puncte de ieşire
┌────┬─────┬───────┬──────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Codul│ Denu- │Partenerul│ Cantitatea │
│crt.│SRM*)│ mirea │ UR (OSD/ │ MWh │
│ │ │ SRM*) │Consumator├────┬────┬───────┬──────┬──────┬──────┬─────┬──────┬────┬─────┬────┬────┤
│ │ │ │ direct/ │Iu- │Au- │Septem-│Octom-│Noiem-│Decem-│Ianu-│Febru-│Mar-│Apri-│Mai │Iu- │
│ │ │ │ operator │lie │gust│brie │brie │brie │brie │arie │arie │tie │lie │ │nie │
│ │ │ │depozit de│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ înmaga- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ zinare) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼───────┼──────────┼────┼────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼─────┼────┼────┤
│ 1. │[cod]│ [nume]│ [nume] │[va-│[va-│ [va- │ [va- │ [va- │ [va- │ [va-│ [va- │[va-│ [va-│[va-│[va-│
│ │ │ │ │loa-│loa-│ loa- │ loa- │ loa- │ loa- │ loa-│ loa- │loa-│ loa-│loa-│loa-│
│ │ │ │ │re] │re] │ re] │ re] │ re] │ re] │ re] │ re] │re] │ re] │re] │re] │
└────┴─────┴───────┴──────────┴────┴────┴───────┴──────┴──────┴──────┴─────┴──────┴────┴─────┴────┴────┘
---------
    *) Punct de ieşire fizic.



    Puterea calorificã superioarã luatã în calcul pentru transformarea cantitãţii în MWh se determinã ca medie ponderatã cu volumele de gaze naturale a puterilor calorifice superioare mãsurate în perioada anului calendaristic anterior pentru fiecare punct considerat.
    Vã rugãm sã aveţi în vedere cã acest program de transport este obligatoriu pentru anul gazier [ ], exceptând cazul în care este amendat de noi în scris potrivit termenilor şi condiţiilor Codului reţelei.

    Utilizatorul reţelei Data: ...............
    Reprezentant autorizat Semnãtura: ..........


    ANEXA 5
    (Anexa nr. 6 la Codul reţelei pentru
    Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)

                Notificare de schimbare a programului de transport
                            nr. ..... din data .......

    Prin prezenta vã informãm în legãturã cu modificarea programului nostru de transport anual în conformitate cu prevederile Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 54/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În acest sens, vã comunicãm mai jos noile cantitãţi avute în vedere:





    Puncte de intrare
┌────┬─────┬───────┬──────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Codul│ Denu- │Partenerul│ Cantitatea │
│crt.│PM*) │ mirea │ UR │ MWh │
│ │ │ PM*) │(furnizor)├────┬────┬───────┬──────┬──────┬──────┬─────┬──────┬────┬─────┬────┬────┤
│ │ │ │ │Iu- │Au- │Septem-│Octom-│Noiem-│Decem-│Ianu-│Febru-│Mar-│Apri-│Mai │Iu- │
│ │ │ │ │lie │gust│brie │brie │brie │brie │arie │arie │tie │lie │ │nie │
├────┼─────┼───────┼──────────┼────┼────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼─────┼────┼────┤
│ 1. │[cod]│ [nume]│ [nume] │[va-│[va-│ [va- │ [va- │ [va- │ [va- │ [va-│ [va- │[va-│ [va-│[va-│[va-│
│ │ │ │ │loa-│loa-│ loa- │ loa- │ loa- │ loa- │ loa-│ loa- │loa-│ loa-│loa-│loa-│
│ │ │ │ │re] │re] │ re] │ re] │ re] │ re] │ re] │ re] │re] │ re] │re] │re] │
└────┴─────┴───────┴──────────┴────┴────┴───────┴──────┴──────┴──────┴─────┴──────┴────┴─────┴────┴────┘
-----------
    *) Punct de intrare fizic.


    Puncte de ieşire
┌────┬─────┬───────┬──────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Codul│ Denu- │Partenerul│ Cantitatea │
│crt.│SRM*)│ mirea │ UR (OSD/ │ MWh │
│ │ │ SRM*) │Consumator├────┬────┬───────┬──────┬──────┬──────┬─────┬──────┬────┬─────┬────┬────┤
│ │ │ │ direct/ │Iu- │Au- │Septem-│Octom-│Noiem-│Decem-│Ianu-│Febru-│Mar-│Apri-│Mai │Iu- │
│ │ │ │ furnizor/│lie │gust│brie │brie │brie │brie │arie │arie │tie │lie │ │nie │
│ │ │ │ operator │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │depozit de│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ înmaga- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ zinare) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼───────┼──────────┼────┼────┼───────┼──────┼──────┼──────┼─────┼──────┼────┼─────┼────┼────┤
│ 1. │[cod]│ [nume]│ [nume] │[va-│[va-│ [va- │ [va- │ [va- │ [va- │ [va-│ [va- │[va-│ [va-│[va-│[va-│
│ │ │ │ │loa-│loa-│ loa- │ loa- │ loa- │ loa- │ loa-│ loa- │loa-│ loa-│loa-│loa-│
│ │ │ │ │re] │re] │ re] │ re] │ re] │ re] │ re] │ re] │re] │ re] │re] │re] │
└────┴─────┴───────┴──────────┴────┴────┴───────┴──────┴──────┴──────┴─────┴──────┴────┴─────┴────┴────┘
---------
    *) Punct de ieşire fizic.



    Utilizatorul reţelei Data: ............
    Reprezentant autorizat Semnãtura: .......


    ANEXA 6
    (Anexa nr. 7 la Codul reţelei pentru
    Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)

                          Nominalizare/Renominalizare

    Subsemnatul ............. [numele şi datele de identificare ale utilizatorului reţelei], parte la Contractul de transport nr. ............., încheiat între .................. [numele utilizatorului reţelei] şi [numele operatorului sistemului de transport (OST)] în data de .............. [se va completa data]
    În conformitate cu prevederile Codului reţelei, vã rugãm sã luaţi notã cã nominalizarea/renominalizarea noastrã pentru sãptãmâna/ziua gazierã [ ] este urmãtoarea:

    Puncte de intrare



┌───┬──────┬─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │ │ Cantitatea │
│ │ │ │ Partenerul │ MWh │
│Nr │Codul │Denumirea│ UR ├─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
│crt│ PM*) │ PM*) │(producãtor/│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ importator/│miercuri │ joi │ vineri │ sâmbãtã │ duminicã│ luni │ marţi │
│ │ │ │ furnizor/ │zz/ll/aa │zz/ll/aa │zz/ll/aa │zz/ll/aa │zz/ll/aa │zz/ll/aa │zz/ll/aa │
│ │ │ │ OSÎ) │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ 1.│[cod] │ [nume] │ [nume] │[valoare]│[valoare]│[valoare]│[valoare]│[valoare]│[valoare]│[valoare]│
└───┴──────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┘



--------
    *) Punct de intrare fizic


    Puncte de ieşire



┌───┬──────┬─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │ │ Cantitatea │
│ │ │ │ Partenerul │ MWh │
│Nr │Codul │Denumirea│ UR ├─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
│crt│SPM*) │ SPM*) │ (OSD/ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ consumator │miercuri │ joi │ vineri │ sâmbãtã │ duminicã│ luni │ marţi │
│ │ │ │ direct/ │zz/ll/aa │zz/ll/aa │zz/ll/aa │zz/ll/aa │zz/ll/aa │zz/ll/aa │zz/ll/aa │
│ │ │ │ OSÎ) │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ 1.│[cod] │ [nume] │ [nume] │[valoare]│[valoare]│[valoare]│[valoare]│[valoare]│[valoare]│[valoare]│
└───┴──────┴─────────┴────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┘



--------
    *) Punct de ieşire fizic.


    Puterile calorifice superioare luate în calcul la elaborarea nominalizãrii/renominalizãrii sunt cele disponibile pe pagina de internet a OST la momentul elaborãrii solicitãrii respective, puteri calorifice superioare calculate şi publicate în conformitate cu prevederile Regulamentului de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate în România, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2008, cu modificãrile ulterioare.
    Confirmãm prin prezenta cã aceasta reprezintã singura nominalizare/renominalizare pentru sãptãmâna/ziua gazierã [ ] şi ne rezervãm totodatã dreptul de a face renominalizare în conformitate cu prevederile Codului reţelei.
    Confirmãm prin prezenta cã aceasta reprezintã singura renominalizare pentru sãptãmâna/ziua gazierã [ ].
    Declarãm cã nominalizarea/renominalizarea este în conformitate cu obligaţiile contractuale potrivit portofoliului propriu de clienţi.
    Aşteptãm aprobarea dumneavoastrã pentru valorile sus-menţionate.

    Utilizatorul reţelei Data ...................
    Reprezentant autorizat Semnãtura: .............


    ANEXA 7
    (Anexa nr. 8 la Codul reţelei pentru
    Sistemul naţional de transport al gazelor naturale)


                       Cerere de transfer de capacitate

    Subsemnatul ................... [numele şi datele de identificare ale utilizatorului reţelei], parte la Contractul de transport nr. [ ] încheiat între ................ [numele utilizatorului reţelei] şi ................. [numele operatorului sistemului de transport (OST)] în data de ............ [se va completa data], în calitate de utilizator al reţelei care transferã, şi
    Subsemnatul ............ [numele şi datele de identificare ale utilizatorului reţelei], parte la Contractul de transport nr. [ ] încheiat între ............ [numele utilizatorului reţelei] şi ............ [numele OST] în data de ................... [se va completa data], în calitate de utilizator al reţelei care beneficiazã de transfer, solicitãm prin prezenta transferarea urmãtoarei capacitãţi de la utilizatorul reţelei care transferã la utilizatorul reţelei beneficiar de transfer începând cu data de ............. [se va completa data].

    Puncte de intrare


┌────┬────────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Cod │ Denumirea │ Capacitatea │
│crt.│ PM*) │ PM*) ├─────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ MWh/zi │
├────┼────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 1. │ [cod] │ [nume] │ [valoare] │
└────┴────────┴─────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



--------
    *) Punct de intrare fizic.


    Puncte de ieşire


┌────┬────────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Cod │ Denumirea │ Capacitatea │
│crt.│ SPM*) │ SPM*) ├─────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ MWh/zi │
├────┼────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 1. │ [cod] │ [nume] │ [valoare] │
└────┴────────┴─────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



--------
    *) Punct de ieşire fizic.

    Din care urmãtoarea capacitate cu alimentare de urgenţã întreruptibilã:


┌────┬────────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Cod │ Denumirea │ Capacitatea │
│crt.│ SPM*) │ SPM*) ├─────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ MWh/zi │
├────┼────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 1. │ [cod] │ [nume] │ [valoare] │
└────┴────────┴─────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



-------
    *) Punct de ieşire fizic.


    Având în vedere cele de mai sus, capacitatea rezervatã a celor doi utilizatori ai reţelei implicaţi în transferul de capacitate va fi modificatã în mod corespunzãtor de cãtre OST.
    Justificarea acestei cereri de transfer de capacitate este cã ............. [se vor enumera motivele].

    Utilizatorul reţelei care transferã Data ..............
    Reprezentant autorizat Semnãtura .........

    Utilizatorul reţelei care beneficiazã de transfer
    Reprezentant autorizat Semnãtura: ........

                                     -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016