Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 11 din 23 februarie 2022  pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 38/2019 pentru aprobarea Procedurii privind fundamentarea şi criteriile de aprobare a planurilor de investiţii ale operatorilor de transport şi de sistem, de distribuţie şi de înmagazinare a gazelor naturale, precum şi ai terminalelor GNL    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 11 din 23 februarie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 38/2019 pentru aprobarea Procedurii privind fundamentarea şi criteriile de aprobare a planurilor de investiţii ale operatorilor de transport şi de sistem, de distribuţie şi de înmagazinare a gazelor naturale, precum şi ai terminalelor GNL

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 197 din 28 februarie 2022
    Având în vedere prevederile art. 104 alin. (6),art. 151 alin. (1) şi ale art. 156 alin. (2) şi (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. b) şi ale art. 10 alin. (1) lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 38/2019 pentru aprobarea Procedurii privind fundamentarea şi criteriile de aprobare a planurilor de investiţii ale operatorilor de transport şi de sistem, de distribuţie şi de înmagazinare a gazelor naturale, precum şi ai terminalelor GNL, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 231 din 26 martie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În titlu şi în tot cuprinsul ordinului, sintagma „terminal GNL“ se modifică şi se înlocuieşte cu sintagma „terminal GNL/hidrogen“.
    2. În anexă, la articolul 4 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate pentru activitatea de transport al gazelor naturale, aprobată prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei;"

    3. În anexă, la articolul 4 alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuţie în sectorul gazelor naturale, aprobată prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei;"

    4. În anexă, la articolul 4 alineatul (1), litera f) se abrogă.
    5. În anexă, la articolul 4 alineatul (1), după litera j) se introduce o nouă literă, litera k), cu următorul cuprins:
    "k) Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei privind aprobarea Modelului de calcul al eficienţei investiţiilor în domeniul gazelor naturale."

    6. În anexă, la articolul 4 alineatul (2), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) investiţie - lucrare de extindere, dezvoltare, modernizare, retehnologizare, creştere de capacitate, preluare de obiective, achiziţie de dotări din care au rezultat imobilizări corporale şi necorporale utilizate pentru desfăşurarea activităţii de operare a sistemului de transport, distribuţie, înmagazinare a gazelor naturale sau a terminalului GNL/hidrogen, care sunt finalizate şi înregistrate în contabilitatea operatorului, pentru care se înregistrează amortizare;"

    7. În anexă, la articolul 4 alineatul (3), după litera m) se introduc două noi litere, literele n) şi o), cu următorul cuprins:
    "n) OGNL - operator al terminalului GNL;
o) OH - operator al terminalului de hidrogen."

    8. În anexă, la articolul 4, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) În cuprinsul prezentei proceduri, noţiunea de plan de investiţii este sinonimă cu noţiunea de program de investiţii."

    9. În anexă, articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    OTS, OD, OI, OGNL şi OH au obligaţia să întreţină, să reabiliteze, să modernizeze şi să dezvolte sistemele şi instalaţiile aferente terminalului de GNL/hidrogen pe care le operează în condiţii de siguranţă, de eficienţă şi de protecţie a mediului, conform prevederilor Legii."

    10. În anexă, la articolul 7, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) pentru fiecare an al perioadei de reglementare, planul de investiţii anual."

    11. În anexă, după articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 8^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 8^1
    În vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la art. 5, OGNL şi OH elaborează:
    a) planuri de investiţii care se fundamentează pe baza studiilor de perspectivă realizate prin consultare, după caz, cu operatorul de transport şi de sistem şi operatorul de distribuţie a gazelor naturale;
    b) planuri de investiţii revizuite, în cazul apariţiei unor programe naţionale sau europene de promovare a unor noi tehnologii de eficienţă energetică şi de promovare a sistemelor de energie din surse regenerabile"

    12. În anexă, la articolul 13, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Planurile de investiţii pentru o perioadă de reglementare prevăzute la art. 7 lit. a) şi art. 8 se fundamentează pe baza studiilor de perspectivă aferente SD şi SI realizate pentru o durată de minimum 5 ani."

    13. În anexă, la articolul 13, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Planurile de investiţii prevăzute la art. 8^1 se fundamentează pe baza studiilor de perspectivă aferente terminalelor de GNL/hidrogen realizate pe o durată de minimum 5 ani."

    14. În anexă, la articolul 13, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Studiile de perspectivă aferente sistemelor de distribuţie a gazelor naturale se elaborează/se actualizează de OD în anul anterior începerii fiecărei perioade de reglementare şi cuprind următorii 5 ani, aferenţi acesteia."

    15. În anexă, la articolul 13, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Studiile de perspectivă aferente sistemelor de înmagazinare a gazelor naturale se elaborează/se actualizează de OI la fiecare 2 ani, cu posibilitatea de revizuire anuală, şi cuprind o perspectivă de 5 ani."

    16. În anexă, la articolul 14, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) pentru SD: analizele prevăzute la art. 11 lit. b)-e), j)-o), q), u);"

    17. În anexă, la articolul 16, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) Cu minimum 6 luni înaintea începerii unei perioade de reglementare, OTS, OD, OI, OGNL şi OH elaborează şi transmit ANRE spre aprobare, în format scris şi electronic, planul de investiţii pentru acea perioadă de reglementare şi programul lucrărilor de mentenanţă a sistemului, fundamentate în conformitate cu prevederile prezentei proceduri."

    18. În anexă, la articolul 19, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Un plan anual de investiţii cuprinde acele lucrări care urmează a fi puse în funcţiune şi înregistrate ca imobilizări corporale şi necorporale în evidenţele contabile ale operatorului în cursul anului calendaristic respectiv, defalcate pe trimestre în cazul OTS."

    19. În anexă, la articolul 20, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Pentru fiecare lucrare din planul anual de investiţii se prezintă beneficiile specifice urmărite, conform anexei nr. 3, în conformitate cu prevederile art. 17."

    20. În anexă, la articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) Planurile anuale de investiţii se transmit ANRE în format electronic, cu adresă de înaintare asumată de către conducerea operatorului."

    21. În anexă, la articolul 22 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins:
    "i) extinderi şi racorduri aferente cererilor estimate a fi primite în cursul anului."

    22. În anexă, la articolul 22, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Lucrările de extindere a reţelelor de transport şi de distribuţie pe care operatorul trebuie să le realizeze potrivit obligaţiilor sale legale, pentru care nu au fost încheiate contracte de cofinanţare în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, se includ în planul anual de investiţii în ordinea descrescătoare a cotei de eficienţă economică stabilită în conformitate cu modelul de calcul al eficienţei investiţiilor în sectorul gazelor naturale, aprobat de ANRE şi publicat pe pagina de internet a acesteia."

    23. În anexă, la articolul 22, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru OTS şi OI, precum şi pentru OD care distribuie gaze naturale pentru mai mult de 100.000 de clienţi, valoarea investiţiilor care au ca rezultat imobilizări corporale şi necorporale aparţinând sistemului trebuie să reprezinte cel puţin 85% din valoarea totală a planului anual de investiţii"

    24. În anexă, la articolul 22, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Pentru OTS şi OI, precum şi pentru OD care distribuie gaze naturale pentru mai mult de 100.000 de clienţi, valoarea investiţiilor în dotări nu poate să depăşească 15% din valoarea totală a planului anual de investiţii."

    25. În anexă, la articolul 22, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Numărul mijloacelor de măsurare/contoarelor incluse în planul de investiţii nu poate să depăşească numărul celor care trebuie înlocuite în urma unor defecţiuni sau pentru respectarea legislaţiei metrologice în vigoare, precum şi al celor care se montează la noii consumatori în anul pentru care se elaborează planul de investiţii."

    26. În anexă, la articolul 22, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu următorul cuprins:
    "(10) Lucrările prevăzute la alin. (8) şi (9) se cuprind în planul de investiţii în baza unor proceduri/criterii/norme de cheltuieli în raport cu volumul de lucrări, necesarul de personal, materiale şi transport etc., elaborate şi aprobate de operator şi transmise la ANRE ca documente de justificare a planului de investiţii."

    27. În anexă, la articolul 24, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Nu se includ în planul anual de investiţii lucrări cu denumiri generice, fără a avea specificate valoarea, amplasamentul şi caracteristicile tehnice, cu excepţia lucrărilor de extindere şi racordare aferente cererilor primite în cursul anului şi a contoarelor."

    28. În anexă, la articolul 25, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Operatorul are obligaţia de a preciza pentru fiecare investiţie amplasamentul acesteia, respectiv zona, judeţul, oraşul/comuna, satul, strada şi numărul de imobil, după caz."

    29. În anexă, la articolul 26, după primul alineat se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
    "(2) Valoarea lucrărilor de investiţii se detaliază pe surse de finanţare."

    30. În anexă, la articolul 30 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) documentele de promovare a fiecărei lucrări de investiţii, în funcţie de tipul şi complexitatea acesteia, întocmite până la acea dată, după caz: referatul de necesitate/nota de fundamentare, studiul de fezabilitate, după caz, studiul tehnico-economic, calculul de eficienţă al extinderii, tema de proiectare, comanda de proiectare, proiectul tehnic, caietul de sarcini, contractul de execuţie/de achiziţie, raportul procedurii de atribuire, contractul de racordare, contractul de concesiune/actul adiţional, documentele de aprobare a finanţării investiţiei; aceste documente se transmit în format electronic, organizate pe lucrări, cu respectarea codificării acestora din planul anual de investiţii; în cazul în care documentele de promovare sunt aferente mai multor lucrări de investiţii, acestea se transmit o singură dată, cu precizarea lucrărilor în cauză; pentru lucrările de realizare de racorduri documentele de promovare se transmit la solicitarea ANRE;"

    31. În anexă, la articolul 32, după alineatul (1^1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^2) Modificarea planului anual de investiţii se realizează pentru:
    a) actualizarea justificată a valorii lucrărilor de investiţii cuprinse în planul de investiţii aprobat pentru anul în curs;
    b) includerea unor lucrări noi de investiţii sau eliminarea unor lucrări de investiţii cuprinse în planul de investiţii aprobat pentru anul în curs, ca urmare a apariţiei unor cazuri excepţionale, a unor fenomene naturale deosebite, a unor impedimente în obţinerea de avize/autorizaţii, a accesului în teren sau pentru îndeplinirea unor obligaţii legale."

    32. În anexă, la articolul 32, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Operatorul este obligat să justifice fiecare modificare a planului de investiţii, inclusiv a valorii totale aprobate anterior pentru anul respectiv, pe bază de documente."

    33. În anexă, la articolul 32 alineatul (4), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) documentele prevăzute la art. 30 pentru lucrările de investiţii noi incluse în planul anual modificat;"

    34. În anexă, la articolul 33, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În scopul corectării, clarificării sau justificării planului de investiţii transmis, ANRE are dreptul de a solicita orice informaţii şi documente suplimentare, iar operatorul are obligaţia de a răspunde în termenul solicitat de ANRE."

    35. În anexă, la articolul 33, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul în care planurile sau anumite lucrări de investiţii nu respectă criteriile prevăzute la alin. (1), operatorul nu transmite informaţiile suplimentare solicitate sau acestea nu răspund scopului prevăzut la alin. (1^1), ANRE respinge planul anual de investiţii sau anumite investiţii din cadrul acestuia şi informează operatorul în termenul legal cu privire la motivele respingerii."

    36. În anexă, la articolul 34, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) La analizarea gradului de îndeplinire a planului anual de investiţii prevăzut la alin. (2) nu se iau în considerare sumele alocate lucrărilor de extindere/dezvoltare a sistemului şi realizare de noi racorduri prevăzute la art. 22 alin. (1) lit. i), care nu au fost realizate din lipsă de cereri."

    37. În anexă, la articolul 35, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 35
    (1) Pentru aprobarea investiţiilor realizate, operatorul transmite ANRE până la data de 1 martie a anului următor al perioadei de reglementare:
    a) documentele de promovare întocmite ulterior transmiterii planului anual de investiţii modificat prevăzute la art. 30;
    b) documentele de finalizare a fiecărei investiţii, după caz: bonuri de consum, situaţii de plată, aprobări la plată, procese-verbale de recepţie la terminarea lucrării, procese-verbale de punere în funcţiune, facturi fiscale, fişe contabile ale imobilizărilor corporale şi necorporale la care s-au realizat lucrări de îmbunătăţire a parametrilor tehnici din care să rezulte valoarea acestora înainte şi după realizarea investiţiei, alte documente din care să rezulte valoarea investiţiei; aceste documente se transmit în format electronic, organizate pe lucrări, cu respectarea codificării acestora din planul anual de investiţii, însoţite de un centralizator al cheltuielilor grupate pe categorii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4."

    38. În anexă, la articolul 35, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Prin derogare de la alin. (1), pentru lucrările de realizare de noi racorduri se transmit procesele-verbale de punere în funcţiune a mijloacelor fixe şi fişele de înregistrare contabilă a acestora."

    39. În anexă, la articolul 35, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Valorile imobilizărilor corporale şi necorporale înscrise în procesele-verbale de punere în funcţiune/fişele contabile trebuie să corespundă valorilor înscrise în bonurile de consum, situaţiile de plată, aprobările la plată, facturile fiscale, procesele-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor sau în alte documente justificative prezentate conform alin. (1)."

    40. În anexă, la articolul 37 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
    "f) reprezintă investiţii în dotări a căror valoare depăşeşte procentul de 15% din valoarea totală a investiţiilor realizate din fonduri proprii aferente anului respectiv, inclusiv recuperările, cu aplicarea corecţiilor metodologice aferente."

    41. În anexă, la articolul 37, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Operatorii pot recupera investiţiile care au ca rezultat imobilizări corporale şi necorporale aparţinând sistemului prevăzute într-un plan anual anterior nerealizate/nefinalizate în anul respectiv, cu posibilitatea depăşirii valorii anuale de plan aprobate pentru anul în care acestea se finalizează, dacă au fost incluse ca investiţii restante în cadrul tabelelor-cadru prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 până la data prevăzută la art. 19."

    42. În anexă, la articolul 40 alineatul (1), litera e) se abrogă.
    43. În anexă, la articolul 41, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În situaţia în care ANRE solicită documente sau informaţii justificative suplimentare aferente planurilor de investiţii sau investiţiilor realizate, acestea sunt transmise de operatori conform solicitării şi în termenul precizat de ANRE."

    44. În anexă, la articolul 41, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) În cazul netransmiterii planurilor de investiţii sau a investiţiilor realizate cu respectarea prevederilor prezentei proceduri, ANRE nu va lua în considerare la stabilirea tarifelor costuri aferente unor noi investiţii."

    45. În anexă, articolul 44 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 44
    Prezenta procedură se aplică şi operatorilor terminalelor GNL/hidrogen care deţin licenţa acordată de ANRE."



    ART. II
    Operatorul de transport şi de sistem al gazelor naturale, operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, operatorii de înmagazinare a gazelor naturale, precum şi operatorii terminalelor de GNL şi de hidrogen duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 23 februarie 2022.
    Nr. 11.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016