Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 107 din 26 mai 2006  pentru aprobarea Regulamentului privind procedura si conditiile de autorizare a interpretilor limbajului mimico-gestual specific persoanelor cu deficiente de auz si a interpretilor limbajului specific persoanelor cu surdocecitate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 107 din 26 mai 2006 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura si conditiile de autorizare a interpretilor limbajului mimico-gestual specific persoanelor cu deficiente de auz si a interpretilor limbajului specific persoanelor cu surdocecitate

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI - AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 653 din 28 iulie 2006

În temeiul <>art. 12 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 412/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, cu modificãrile ulterioare, al <>art. 11 din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 239/2003 , cu modificãrile ulterioare,
având în vedere prevederile <>art. 5 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2003 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 239/2003 , cu modificãrile ulterioare, şi ale <>art. 10 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, cu modificãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi ministrul educaţiei şi cercetãrii emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind procedura şi condiţiile de autorizare a interpreţilor limbajului mimico-gestual specific persoanelor cu deficienţe de auz şi a interpreţilor limbajului specific persoanelor cu surdocecitate, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap şi Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 4
La data publicãrii prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, prevederile Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 721/5.075/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura şi condiţiile de autorizare a interpreţilor limbajului mimico-gestual şi limbajului specific al persoanelor cu surdocecitate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 908 din 13 decembrie 2002, se abrogã.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Persoanele cu Handicap,
Silviu George Didilescu

Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi
familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Mihail Hãrdãu


ANEXĂ

REGULAMENT
privind procedura şi condiţiile de autorizare a
interpreţilor limbajului mimico-gestual specific persoanelor
cu deficienţe de auz şi a interpreţilor
limbajului specific persoanelor cu surdocecitate

ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileşte procedura şi condiţiile de autorizare a interpreţilor limbajului mimico-gestual specific persoanelor cu deficienţe de auz şi a interpreţilor limbajului specific persoanelor cu surdocecitate, pe baza dosarului administrativ şi a testãrii individuale.
(2) Autorizaţia reprezintã actul administrativ care recunoaşte calitatea de interpret al limbajului mimico-gestual sau calitatea de interpret al limbajului specific persoanelor cu surdocecitate şi care dã dreptul exercitãrii acestor ocupaţii.
ART. 2
În vederea autorizãrii ca interpret, solicitantul trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã aibã vârsta minimã de 18 ani;
b) sã fi absolvit cel puţin cursurile învãţãmântului liceal;
c) sã aibã o stare de sãnãtate corespunzãtoare, atestatã pe baza unui examen medical de specialitate;
d) sã fi absolvit cursurile de limbaj mimico-gestual specific persoanelor cu deficienţe de auz şi sã deţinã certificatul de absolvire eliberat de Asociaţia Naţionalã a Surzilor, cu avizul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii;
e) sã nu fi fost condamnat pentru sãvârşirea unei infracţiuni care l-ar face incompatibil cu exercitarea profesiei de interpret.
ART. 3
(1) Dosarul cu documentele necesare obţinerii autorizaţiei se va depune la sediul Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 194, sectorul 1, denumitã în continuare Autoritate.
(2) Dosarul va cuprinde urmãtoarele documente:
a) cerere;
b) acte de identitate în copie;
c) certificatul de absolvire a cursului de limbaj mimico-gestual, eliberat de Asociaţia Naţionalã a Surzilor din România, cu avizul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, în copie legalizatã;
d) cazier judiciar.
ART. 4
(1) Dosarul va fi analizat de o comisie de autorizare, denumitã în continuare comisie, care funcţioneazã pe lângã Autoritate.
(2) Comisia va fi stabilitã prin ordin al preşedintelui Autoritãţii şi va avea urmãtoarea componenţã:
a) un preşedinte, desemnat de preşedintele Autoritãţii;
b) un vicepreşedinte, desemnat de Asociaţia Naţionalã a Surzilor din România;
c) un membru, de preferinţã cadru didactic din domeniu;
d) un secretar, desemnat de Autoritate.
(3) Membrii comisiei nu beneficiazã de indemnizaţie de şedinţã.
(4) Membrii comisiei trebuie sã aibã experienţã şi competenţe în comunicarea prin limbaj mimico-gestual.
ART. 5
Comisia are urmãtoarele atribuţii principale:
a) asigurã condiţiile necesare pentru buna desfãşurare a procesului de autorizare;
b) decide asupra acordãrii sau neacordãrii autorizaţiei;
c) analizeazã eventualele reclamaţii cu privire la activitatea interpreţilor autorizaţi şi dispune retragerea autorizaţiei atunci când este cazul;
d) prelungeşte termenul de valabilitate a autorizaţiei.
ART. 6
(1) Secretarul are obligaţia sã primeascã, sã verifice, sã înregistreze şi sã înainteze comisiei dosarul. În situaţia în care dosarul este incomplet, acesta se restituie solicitantului în vederea completãrii.
(2) Secretarul are obligaţia sã aducã la cunoştinţa solicitantului data prezentãrii la comisie.
ART. 7
Comisia se întruneşte ori de câte ori este nevoie, la convocarea secretarului.
ART. 8
(1) În termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii de autorizare şi a dosarului, comisia se va întruni pentru testarea individualã a solicitanţilor.
(2) Solicitanţii trebuie sã se prezinte în faţa comisiei în vederea testãrii individuale, care va consta în probe de interpretare-retroversiune-traducere în limbaj mimico-gestual.
(3) În urma testãrii individuale, comisia va proceda la:
a) eliberarea autorizaţiei conform modelului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul regulament;
b) respingerea cererii de autorizare.
(4) Persoana cãreia i s-a respins cererea de autorizare poate depune contestaţie în termen de 15 zile, care se înregistreazã la registratura Autoritãţii.
(5) Contestaţia se soluţioneazã de cãtre preşedintele Autoritãţii, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii.
ART. 9
(1) Autorizaţia are valabilitate 2 ani, excepţie fãcând cazurile de retragere a acesteia.
(2) Prelungirea valabilitãţii autorizaţiei se face în urma unei testãri individuale în faţa comisiei.
(3) Cererea de prelungire se depune cu 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei, la registratura Autoritãţii, urmând ca, în termen de 30 de zile, secretarul sã convoace comisia.
(4) Comisia va proceda la retragerea autorizaţiei conform art. 5 lit. c), în situaţia în care solicitantul nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 2 lit. e).
ART. 10
Autoritatea are obligaţia de a ţine evidenţa nominalã a interpreţilor autorizaţi într-un registru special, numerotat şi ştampilat pe fiecare paginã, şi de a face cunoscute numele acestora.


ANEXĂ
la regulament

ROMÂNIA
MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITĂŢII SOCIALE ŞI FAMILIEI
AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP

AUTORIZAŢIE
pentru exercitarea ocupaţiei de interpret al limbajului mimico-gestual

Nr........./.............

Domnul/Doamna ..........................., fiul/fiica lui ...................... şi a ......................, nãscut/nãscutã la data de ......................., domiciliat/domiciliatã în .........................., str. ..................... nr. ......., bl. ........., sc. ..., ap. ...., sectorul/judeţul ..................., posesor/posesoare al/a BI/CI seria ....... numãrul ..........., emis/emisã ......................, este autorizat/autorizatã sã exercite ocupaţia de interpret al limbajului mimico-gestual.
Prezenta autorizaţie a fost eliberatã în conformitate cu prevederile <>art. 15 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specialã şi încadrarea în muncã a persoanelor cu handicap, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 519/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Prezenta autorizaţie are valabilitate 2 ani de la data eliberãrii.


Preşedinte, Vicepreşedinte,
............ .............
(L.S.)

Membru, Secretar,
........... .............

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016