Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 106 din 13 decembrie 2023  pentru modificarea şi completarea Normei tehnice privind delimitarea zonelor de protecţie şi de siguranţă aferente capacităţilor energetice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 239/2019     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 106 din 13 decembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Normei tehnice privind delimitarea zonelor de protecţie şi de siguranţă aferente capacităţilor energetice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 239/2019

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 15 din 9 ianuarie 2024
    Având în vedere prevederile art. 15 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c), precum şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Norma tehnică privind delimitarea zonelor de protecţie şi de siguranţă aferente capacităţilor energetice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 239/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 şi 36 bis din 20 ianuarie 2020, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4, litera d) se abrogă.
    2. La articolul 7 alineatul (1), punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3. Analiză de risc - documentaţie tehnico-economică de analiză a impactului nerespectării condiţiilor de coexistenţă reglementate, elaborată de către un expert tehnic de calitate şi extrajudiciar în domeniul instalaţiilor electrice tehnologice, autorizat de ANRE, sau de un expert calificat în prevenirea-reducerea riscurilor tehnologice, în scopul determinării factorilor de risc şi a riscului de expunere la orice accidente potenţiale, respectiv la poluare a persoanelor, bunurilor şi echipamentelor, precum şi pentru stabilirea măsurilor şi costurilor necesare pentru îndepărtarea consecinţelor cauzate de un anumit factor de risc potenţial, a gradului de răspundere materială a fiecărei părţi, respectiv pentru identificarea măsurilor de diminuare a costurilor aferente consecinţelor cauzate de un anumit factor de risc;"

    3. La articolul 7 alineatul (1), punctul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "26. Culoar de trecere (de funcţionare) a liniei electrice aeriene - suprafaţă terestră situată de-a lungul LEA şi spaţiul aerian de deasupra sa, în care se impun restricţii şi interdicţii din punctul de vedere al coexistenţei liniei cu elementele naturale, obiecte, construcţii, instalaţii; culoarul de trecere coincide cu zona de protecţie şi zona de siguranţă a liniei;"

    4. La articolul 7 alineatul (1), punctul 47 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "47. Înaltă tensiune - tensiune a cărei valoare efectivă nominală este U(n) > 35 kV (în România, 110 kV, 220 kV, 400 kV şi 750 kV);"

    5. La articolul 7 alineatul (1), punctul 90 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "90. Zonă de protecţie aferentă capacităţii energetice - zona adiacentă capacităţii energetice, extinsă în spaţiu, în care se introduc interdicţii privind accesul persoanelor şi regimul construcţiilor; această zonă se instituie pentru a proteja capacitatea energetică şi pentru a asigura accesul personalului pentru exploatare şi mentenanţă;"

    6. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) Pentru o staţie electrică de conexiune/ transformare zonele de protecţie şi de siguranţă se stabilesc după cum urmează:
    a) zona de protecţie este delimitată de împrejmuirea instalaţiilor, echipamentelor şi a anexelor tehnologice ale acestora;
    b) zona de siguranţă a staţiei electrice, ţinând seama de tensiunea nominală cea mai înaltă a acesteia, se stabileşte astfel:
    (i) pentru o staţie electrică cu tensiunea nominală superioară de 110 kV:
    1. când staţia este de tip exterior:
    1.1. iar întreruptoarele/transformatoarele de curent/ transformatoarele de tensiune sunt cu ulei, este zona extinsă în spaţiu delimitată la distanţa de 20 m de împrejmuirea staţiei, pe fiecare latură a acesteia;
    1.2. iar întreruptoarele, transformatoarele de curent şi transformatoarele de tensiune sunt cu SF6/vid, este zona extinsă în spaţiu delimitată la distanţa de 15 m de împrejmuirea staţiei, pe fiecare latură a acesteia;
    2. când staţia este de tip interior, este delimitată de suprafaţa construită a staţiei;
    (ii) pentru o staţie electrică cu tensiunea nominală superioară de 220 kV, respectiv de 400 kV:
    1. când întreruptoarele/transformatoarele de curent/ transformatoarele de tensiune sunt cu ulei, este zona extinsă în spaţiu delimitată la distanţa de 35 m de împrejmuirea staţiei, pe fiecare latură a acesteia;
    2. când întreruptoarele, transformatoarele de curent şi transformatoarele de tensiune sunt cu SF6/vid, este zona extinsă în spaţiu delimitată la distanţa de 25 m de împrejmuirea staţiei, pe fiecare latură a acesteia.
    (2) Pentru staţii electrice de tip exterior, cu tensiunea nominală superioară de 110 kV, zona de siguranţă stabilită la alin. (1) se poate diminua în cazul vecinătăţii cu clădiri nelocuite sau depozite având categoria de pericol de incendiu D sau E şi având gradul de rezistenţă la foc I sau II, cu acordul titularului de licenţă/proprietarului staţiei electrice, la distanţa minimă de 10 m de împrejmuirea staţiei."

    7. La articolul 21 punctul 3, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) zona de protecţie a traseului de cabluri are lăţimea egală cu lăţimea elementului prefabricat şi în funcţie de tensiunile nominale are valorile următoare:
    (i) pentru cabluri de medie tensiune are lăţimea de cel puţin 1 m şi adâncimea de cel puţin 1 m;
    (ii) pentru cabluri de 110 kV are lăţimea de cel puţin 1 m şi adâncimea de cel puţin 1,3 m."

    8. La articolul 33, alineatul (3^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3^1) Analiza de risc se realizează în conformitate cu prevederile Metodologiei pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea, aprobată prin ordin al preşedintelui ANRE."

    9. La articolul 34, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) stabilirea măsurilor şi costurilor necesare pentru prevenirea consecinţelor cauzate de un anumit factor de risc potenţial;"

    10. Anexa nr. 6 se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) La punctul 2.1^1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru o LEA cu tensiunea nominală mai mare de 1 kV culoarul de trecere (de funcţionare), zona de protecţie şi zona de siguranţă coincid."

    b) Punctul 2.2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2.2. În culoarul de trecere (funcţionare) al LEA, având lăţimea calculată conform pct. 2.3 alin. (1), este obligatorie respectarea prevederilor prezentei anexe."

    c) Punctul 2.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2.3. (1) Dimensiunea zonei de siguranţă Z_sig pentru LEA cu tensiuni nominale peste 1 kV (figura 1.a)* este simetrică faţă de axul liniei şi se calculează cu formula:
    * Figura 1.a este reprodusă în facsimil.
    Z_sig = L_LEA + 2 · (l_iz + f_c.max) · sin alfa_c + 2 · d_s, în care:
    • Z_sig - dimensiunea zonei de siguranţă;
    • L_LEA - lăţimea maximă a stâlpilor (distanţa cea mai mare pe orizontală, transversal pe linie), [m];
    • l_iz - lungimea maximă a unui lanţ de susţinere utilizat pe linie [m];
    • f_c.max - săgeata maximă a conductorului, calculată în condiţiile de apariţie a vântului maxim, în deschiderea respectivă a LEA [m];
    • alfa_c - unghiul maxim de înclinare a planului conductorului activ extrem sub acţiunea presiunii vântului maxim [º];
    • d_s - distanţa minimă de siguranţă considerată pe orizontală faţă de conductorul activ extrem la deviaţia sa maximă [m].
 (a se vedea imaginea asociată)

    (2) Formula prevăzută la alin. (1) se utilizează la stabilirea poziţiei obiectivului în raport cu zona de siguranţă a LEA, în următoarele situaţii:
    a) la evaluarea realizată de către operatorii de reţea;
    b) în cadrul studiilor de coexistenţă;
    c) în cadrul analizelor de risc."

    d) Punctele 2.5-2.7 şi 2.9 se abrogă.
    e) Punctul 2.8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2.8 Dimensiunea culoarului de trecere (funcţionare) poate fi redusă faţă de cea calculată cu formula de la pct. 2.3 alin. (1) numai în cazul în care se proiectează şi se execută o LEA nouă. Reducerea dimensiunilor culoarului de trecere se justifică în baza unei analize de risc."

    f) Punctul 2.14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2.14. Terenurile care au fost defrişate sau se defrişează pentru crearea culoarului de trecere (de funcţionare) pot fi plantate cu specii de arbori de înălţimi potrivite sau arbuşti, astfel încât să fie păstrate distanţele minime de la coroana acestora la conductoarele electrice, prevăzute la pct. 2.10, precum şi lăţimea culoarului de trecere (de funcţionare) determinată conform prevederilor de la pct. 2.3 alin. (1), pe toată durata de exploatare a liniilor electrice."

    g) Punctul 2.19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2.19. În cazul în care culoarul de trecere se defrişează, lăţimea acestuia într-un panou al LEA se consideră lăţimea maximă rezultată din aplicarea formulei prevăzute la pct. 2.3 alin. (1), în toate deschiderile din panoul respectiv. Profilul culoarului de trecere a LEA de 20 kV, 110 kV, 220 kV, respectiv 400 kV şi a zonei împădurite este exemplificat în figurile 1.b-1.f.*
    * Figurile 1.b-1.f şi legendele aferente sunt reproduse în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
"

    h) Punctul 3.1.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3.1.1. (1) Amplasarea unor obiective de tipul celor prevăzute în prezentul capitol la o distanţă mai mică decât distanţa de siguranţă sau în alte condiţii de siguranţă şi de protecţie decât cele reglementate în prezenta normă faţă de LEA, respectiv amplasarea LEA care urmează a se construi la o distanţă mai mică decât distanţa de siguranţă sau în alte condiţii de siguranţă şi de protecţie decât cele reglementate faţă de obiective de tipul menţionat, se poate realiza în baza unei analize de risc.
    (2) În cazul obiectivelor de tip clădire, dacă în urma aplicării formulei prevăzute la pct. 2.3 alin. (1) rezultă că acestea urmează să fie amplasate în exteriorul Z_sig, nu este necesară realizarea unei analize de risc. În această situaţie se poate solicita realizarea unui studiu de coexistenţă.
    (3) În cazul obiectivelor de tip clădire, dacă în urma aplicării formulei prevăzute la pct. 2.3 alin. (1) rezultă că acestea urmează să fie amplasate în interiorul Z_sig, se solicită realizarea unei analize de risc."

    i) La punctul 3.1.2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3.1.2. (1) Riscurile generate de eventuala diminuare a distanţelor de siguranţă reglementate, măsurile aplicabile şi responsabilităţile prevăzute în analiza de risc pentru reducerea riscurilor trebuie acceptate de comun acord de toate părţile implicate."

    j) La punctul 3.5.4, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Amplasarea de mijloace noi de transport pe cablu suspendat în zona de siguranţă a LEA existente este interzisă."

    k) La punctul 3.9.1, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Traversarea LEA peste clădirile locuite prevăzute la alin. (1) se poate admite numai în cazuri obligate, cu respectarea următoarelor condiţii:
    a) tensiunea nominală a LEA trebuie să fie mai mare sau egală cu 110 kV;
    b) învelitoarea acoperişului clădirii trebuie să fie incombustibilă, clasă de reacţie la foc A1;
    c) în cazul învelitorilor metalice este obligatorie legarea lor la o priză de pământ cu valoarea recomandată a rezistenţei de dispersie de maximum 4 Ω. Valorile necesare pentru rezistenţele de dispersie ale prizelor de pământ se stabilesc de la caz la caz, în cadrul analizelor de risc, astfel încât să asigure protecţia persoanelor şi bunurilor."

    l) Punctul 3.13.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3.13.3. Cazurile obligate, în care această distanţă nu se poate respecta, se tratează în baza unei analize de risc."

    m) Punctul 3.18.2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3.18.2. Se interzice amplasarea de terenuri de sport sau zone de agrement în zona de siguranţă a LEA existente."

    n) Punctul 3.18.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3.18.3. În cazuri obligate, traversarea LEA noi peste terenurile de sport şi zonele de agrement existente sau amplasarea de terenuri de sport şi zone de agrement noi în culoarul de trecere al LEA existente se poate realiza cu respectarea tuturor distanţelor şi măsurilor de siguranţă rezultate în urma analizelor de risc."

    o) La punctul 3.19.1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazuri obligate, traversarea LEA noi peste parcajele auto existente sau amplasarea de parcaje auto noi în culoarul de trecere al LEA existente se poate realiza cu respectarea tuturor distanţelor şi măsurilor de siguranţă rezultate în urma analizelor de risc."

    p) La punctul 3.23.1 subpunctul 3, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) nu se amplasează aspersoare în zona de siguranţă a LEA;"

    q) La punctul 3.23.1, subpunctul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "7. (1) Manipularea şi manevrarea conductelor de udare, a tronsoanelor sau a aspersoarelor la operaţiunile de montare-demontare în zona apropiată de LEA se execută numai cu personal special instruit pentru aceste operaţii.
    (2) La executarea lucrărilor prevăzute la alin. (1) se respectă în mod obligatoriu următoarele măsuri:
    a) înainte de începerea operaţiilor deservantul se asigură de existenţa tuturor conductoarelor LEA din zona de lucru în poziţia suspendată normală;
    b) în cazul în care un conductor este căzut la pământ sau are săgeţi evident mărite, sunt interzise intrarea în zona de apropiere cu LEA, precum şi executarea oricăror lucrări;
    c) se iau măsuri de anunţare imediată a gestionarului LEA şi numai cu acordul şi sub supravegherea personalului de exploatare al LEA se pot face manipulări sau manevre în instalaţiile de irigaţie din zona apropiată de LEA;
    d) se instruiesc deservanţii asupra pericolului de apropiere la o distanţă mai mică de 20 m faţă de un conductor al LEA căzut la pământ din cauza Upas periculoase care apar în astfel de situaţii;
    e) în zona de siguranţă a LEA cu tensiune nominală peste 1 kV, plus 10 m de o parte şi alta, se interzice ridicarea de la sol a conductelor, tronsoanelor sau aspersoarelor la o înălţime mai mare de 1 m sau încărcarea acestora în autovehicule. Manipularea conductelor, tronsoanelor sau a aspersoarelor se face menţinând în mod obligatoriu contactul acestora cu solul în cel puţin un punct (prin târâre);
    f) în cazul LEA cu tensiunea nominală de 400 kV se interzice manipularea conductelor, tronsoanelor sau a aspersoarelor în interiorul culoarului de trecere (funcţionare)."

    r) Punctul 3.24.2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3.24.2. În cazuri obligate, prezenţa de turbine eoliene în culoarul de trecere al LEA noi poate fi acceptată cu realizarea tuturor măsurilor de protecţie rezultate în urma analizelor de risc."

    s) Punctul 3.24.5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3.24.5. Distanţele prevăzute la pct. 3.24.3 pot fi micşorate în condiţiile realizării tuturor măsurilor de protecţie rezultate în urma analizelor de risc."

    t) Punctul 3.25.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3.25.1. Prezenţa panourilor fotovoltaice în culoarul de trecere al LEA este permisă numai în baza unei analize de risc."

    u) Punctul 3.25.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3.25.3. Celelalte măsuri necesare pentru asigurarea coexistenţei LEA cu panourile fotovoltaice se realizează prin respectarea prevederilor din tabelul 18 şi cu condiţia asigurării accesului personalului de exploatare/mentenanţă al LEA la amplasamentele stâlpilor LEA şi a amplasării panourilor astfel încât să se menţină liber un culoar continuu de lucru în lungul axului LEA cu o lăţime egală cu cea stabilită la pct. 4.6."

    v) Punctul 3.25.4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3.25.4. În cazuri obligate, amplasarea de panouri fotovoltaice în culoarul de trecere al LEA existente sau traversarea LEA noi peste panouri fotovoltaice existente se poate realiza şi în condiţii diferite de cele de la pct. 3.25.1-3.25.3, condiţionat de realizarea tuturor măsurilor de protecţie rezultate în urma analizelor de risc, dar fără micşorarea distanţei Daf."

    w) După punctul 3.25.4 se introduc două noi puncte, punctele 3.25.5 şi 3.25.6, cu următorul cuprins:
    "3.25.5. Prevederile stabilite la pct. 3.25.1-3.25.4 se aplică panourilor fotovoltaice amplasate pe sol. Pentru panourile fotovoltaice amplasate pe acoperişul clădirilor se vor aplica prevederile pct. 3.9, cu precizarea că distanţele menţionate în tabelul 13 se măsoară în raport cu partea superioară a panourilor fotovoltaice.
3.25.6. Prevederile prezentului capitol se aplică sistemelor fotovoltaice indiferent de regimul de funcţionare al acestora."

    x) La punctul 3.26.1, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) amplasarea de LEA noi în zona staţiilor de carburanţi se poate efectua numai condiţionat de realizarea tuturor măsurilor de protecţie rezultate în urma analizelor de risc;"

    y) Punctul 3.26.2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3.26.2. Construcţia de staţii de carburanţi în zona de siguranţă a LEA existente este interzisă."

    z) Punctul 4.6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4.6. Culoarul de lucru ocupat temporar, definit conform prezentei norme, are o lăţime egală cu cea a platformelor de lucru din tabelul 19.c."

    aa) Punctul 4.7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4.7. Pentru controlul LEA, culoarul de exploatare, definit conform prezentei norme şi amplasat, de regulă, în zona de siguranţă a LEA, are o lăţime de 0,5 m."




    ART. II
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. III
    (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării, cu excepţia prevederilor art. I pct. 10 lit. d), precum şi a prevederilor pct. 2.3 alin. (2) lit. a), pct. 2.14 şi pct. 3.1.1 alin. (2) şi (3) din anexa nr. 6 la norma tehnică prevăzută la art. I, astfel cum au fost modificate prin prezentul ordin, care intră în vigoare la data de 1 iulie 2025.
    (2) Până la data de 1 iulie 2025 operatorii de reţea asigură condiţiile necesare aplicării prevederilor alin. (1).
    (3) Prevederile art. I pct. 10 lit. u) şi w) se aplică centralelor fotovoltaice realizate/puse în funcţiune după data intrării în vigoare a prezentului ordin.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    George-Sergiu Niculescu

    Bucureşti, 13 decembrie 2023.
    Nr. 106.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016