Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 105 din 19 octombrie 2005  privind aprobarea Normei sanitare veterinare care introduce masuri nationale pentru eradicarea brucelozei, tuberculozei si leucozei bovine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 105 din 19 octombrie 2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care introduce masuri nationale pentru eradicarea brucelozei, tuberculozei si leucozei bovine

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 964 din 31 octombrie 2005
ORDIN nr. 105 din 19 octombrie 2005
privind aprobarea Normei sanitare veterinare care introduce mãsuri naţionale pentru eradicarea brucelozei, tuberculozei şi leucozei bovine
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 964 din 31 octombrie 2005


Vazand Referatul de aprobare nr. 35.204 din 17 octombrie 2005, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara care introduce mãsuri naţionale pentru eradicarea brucelozei, tuberculozei şi leucozei bovine, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
ART. 4
Prezentul ordin constituie transpunerea oficialã a Directivei Consiliului 77/391/CEE care introduce mãsuri comunitare pentru eradicarea brucelozei, tuberculozei şi leucozei bovine, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 145 din 13 iunie 1977, p. 44.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranta Alimentelor,
Dan Marcu

Bucureşti, 19 octombrie 2005.
Nr. 105.


ANEXA

NORMA SANITARÃ VETERINARA
care introduce mãsuri naţionale pentru
eradicarea brucelozei, tuberculozei şi leucozei bovine

ART. 1
Scopul prezentei norme sanitare veterinare este sa imbunatateasca statusul de sãnãtate al bovinelor din România prin mijloacele de acţiune ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, pentru a accelera sau intensifica eradicarea brucelozei, tuberculozei şi leucozei bovine.

CAP. I
Prevederi tehnice referitoare la bruceloza, tuberculoza şi leucoza

ART. 2
(1) În scopul prezentei norme sanitare veterinare, în situaţia în care populaţia de bovine din România nu este recunoscuta ca fiind oficial libera de bruceloza bovina, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa elaboreze planuri pentru accelerarea obţinerii acestui status, în baza condiţiilor stabilite la alin. (2) şi (3).
(2) a) Planurile pentru accelerarea recunoaşterii oficiale a eradicarii brucelozei bovine în România trebuie sa fie elaborate astfel încât, la finalizarea aplicãrii acestora, efectivele sa fie clasificate ca "oficial libere de bruceloza", în conformitate cu prevederile naţionale în acest domeniu şi în special cu Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate a animalelor, ce afecteazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 236/2002 , ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE .
b) Planul trebuie sa menţioneze mãsurile ce urmeazã sa fie luate pentru a accelera şi intensifica recunoaşterea oficialã a eradicarii brucelozei bovine şi trebuie sa specifice mãsurile pentru combaterea şi prevenirea acestei boli.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa raporteze Comisiei Europene:
a) procentul şi numãrul total de efective supuse mãsurilor de control şi al efectivelor cu bruceloza bovina confirmatã;
b) numãrul total de:
(i) animale supuse mãsurilor de control;
(ii) animale suspectate de bruceloza sau considerate ca fiind infectate;
(iii) animale infectate;
(iv) animale tãiate;
c) durata estimatã a programelor iniţiale de eradicare şi a planurilor de accelerare;
d) metoda aplicatã pentru controlul aplicãrii efective a planurilor de accelerare;
e) alocarea bugetarã la nivel naţional pentru eradicarea brucelozei bovine şi repartizarea pe categorii bugetare a acestor alocari.
Informaţiile la care se referã lit. a), b) şi e) trebuie sa fie furnizate pentru o perioada de 3 ani, înaintea aplicãrii mãsurilor de accelerare şi anual dupã aceea.
(4) Atunci când se considera ca în România exista populaţii de bovine libere de bruceloza bovina, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa informeze Comisia Europeanã despre toate mãsurile luate pentru a preveni apariţia acestei boli.
ART. 3
(1) În scopul prezentei norme sanitare veterinare, în situaţia în care populaţia de bovine din România este infectata cu tuberculoza bovina, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa elaboreze planuri pentru accelerarea eradicarii acestei boli pe teritoriul naţional, în baza condiţiilor stabilite la alin. (2) şi (3).
(2) a) Planurile pentru accelerarea eradicarii tuberculozei bovine trebuie sa fie elaborate astfel încât, la finalizarea aplicãrii acestora, efectivele sa fie clasificate ca "oficial libere de tuberculoza", în conformitate cu prevederile naţionale în acest domeniu şi în special cu Norma sanitarã veterinara privind probemele de sãnãtate a animalelor, ce afecteazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE .
b) Planurile trebuie sa menţioneze mãsurile ce urmeazã a fi luate pentru a se accelera, intensifica sau realiza eradicarea tuberculozei bovine şi trebuie sa specifice mãsurile pentru combaterea şi prevenirea acestei boli.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa raporteze Comisiei Europene:
a) procentul şi numãrul total de efective supuse mãsurilor de control şi al efectivelor cu tuberculoza bovina confirmatã;
b) numãrul total de:
(i) animale supuse mãsurilor de control;
(ii) animale suspectate de tuberculoza sau considerate ca fiind infectate;
(iii) animale infectate;
(iv) animale tãiate;
c) durata estimatã a programelor iniţiale de eradicare şi a planurilor de accelerare;
d) metodele folosite pentru controlul aplicãrii efective a planurilor de accelerare;
e) alocarile bugetare la nivel naţional pentru eradicarea tuberculozei bovine şi repartizarea pe categorii bugetare a acestor alocari.
Informaţiile menţionate la lit. a), b) şi e) trebuie sa fie furnizate pentru o perioada de 3 ani, înaintea aplicãrii mãsurilor de accelerare şi anual dupã aceea.
(4) Atunci când se considera ca în România exista populaţii de bovine libere de tuberculoza bovina, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa informeze Comisia Europeanã despre toate mãsurile luate pentru a preveni apariţia acestei boli.
ART. 4
(1) În scopul prezentei norme sanitare veterinare, în situaţia în care s-a stabilit prezenta leucozei enzootice la bovine pe teritoriul României, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa elaboreze planuri pentru eradicarea acestei boli.
(2) Planurile trebuie sa specifice mãsurile pentru combaterea acestei boli.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa furnizeze Comisiei Europene, la cererea acesteia, toate informaţiile referitoare la executarea planurilor.

CAP. II
Prevederi comune şi financiare

ART. 5
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa înainteze Comisiei Europene planurile prevãzute la art. 2 şi 3 şi informaţiile solicitate în baza art. 2 alin. (3) lit. c) şi d) şi art. 3 alin. (3) lit. c) şi d), înainte de implementarea acestora, nu mai târziu de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare şi anual dupã aceea. Planurile prevãzute la art. 4 trebuie sa fie înaintate anual Comisiei Europene de cãtre Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor şi înaintea implementarii acestora în cazul în care nu au fost încã elaborate.
(2) Comisia Europeanã poate examina planurile înaintate în conformitate cu alin. (1), în scopul stabilirii dacã, în termenii conformitatii cu prezenta norma sanitarã veterinara şi având în vedere obiectivele acesteia, sunt întrunite condiţiile pentru contribuţia financiarã comunitara.
ART. 6
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi al Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor acţioneazã potrivit prevederilor alin. (1) trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua toate mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, iar în caz de infracţiuni, sesizeazã organele de cercetare penalã.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara constituie transpunerea oficialã a Directivei Consiliului 77/391/CEE , asa cum a fost modificatã ultima data prin Regulamentul Consiliului 3.768/85/CEE .

-------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016