Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 104 din 28 noiembrie 2023  privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 129/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recunoaşterea în tarife a costurilor suplimentare cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic faţă de costurile incluse în tarifele reglementate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 104 din 28 noiembrie 2023 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 129/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recunoaşterea în tarife a costurilor suplimentare cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic faţă de costurile incluse în tarifele reglementate

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1081 din 29 noiembrie 2023
    Având în vedere prevederile art. 14 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 357/2022, cu modificările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) şi f) şi ale art. 5 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 129/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recunoaşterea în tarife a costurilor suplimentare cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic faţă de costurile incluse în tarifele reglementate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1019 din 19 octombrie 2022, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    Aplicabilitatea prevederilor art. 94 alin. (4) din Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 169/2018, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale prevederilor art. 80 alin. (6) şi art. 113 din Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 171/2019, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă pe perioada de aplicabilitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 357/2022, cu modificările ulterioare."

    2. Anexa se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) La articolul 5, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) costuri realizate cu CPT - costurile efectuate de un operator de reţea cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea CPT realizate în perioada prevăzută de art. III alin. (1) din OUG nr. 119/2022, conform datelor raportate în Machetele de monitorizare: Bilanţ de energie electrică, Achiziţie energie electrică pentru acoperirea CPT şi Cheltuieli şi Venituri, aprobate prin decizii ale preşedintelui ANRE, în vigoare, denumite în continuare Machete de monitorizare;"

    b) La articolul 5, litera g) se abrogă.
    c) La articolul 5, după litera i) se introduce o nouă literă, litera j), cu următorul cuprins:
    "j) an «t» - oricare an din perioada prevăzută la art. III alin. (1) din OUG nr. 119/2022 în care au fost constituite active."

    d) La articolul 8, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Pentru aprobarea anuală a tarifelor, operatorii de reţea transmit ANRE, odată cu solicitarea de tarife, prognozele cantităţilor de energie electrică intrată/introdusă în reţele, de energie electrică distribuită/extrasă din reţele şi de energie electrică necesare pentru acoperirea CPT, defalcate pe trimestre.
(2^2) În cazul OTS, prognozele de cantităţi prevăzute la alin. (2^1) se referă la conturul fizic al reţelei electrice de transport."

    e) La articolul 8, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alineatele (6) şi (7), cu următorul cuprins:
    "(6) Costul cu CPT aferent trimestrelor II-IV ale anului 2023 se calculează ca diferenţă între costul anual cu CPT calculat pentru anul 2023 la aprobarea tarifelor aplicabile de la 1 aprilie 2023 şi costul cu CPT calculat pentru trimestrul I al anului 2023.
(7) Costul cu CPT calculat pentru trimestrul I al anului 2023, prevăzut la alin. (6), se calculează ca produs între preţul CPT prevăzut la alin. (3) şi cantitatea de CPT a trimestrului I 2023 corespunzătoare cantităţii de CPT avute în vedere la calculul tarifelor de reţea aplicabile de la 1 aprilie 2023."

    f) La articolul 9, după alineatul (2) se introductrei noi alineate, alineatele (2^1)-(2^3), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Începând cu anul 2023, valoarea costurilor recunoscute ex ante se determină pe baza costurilor realizate în primele trei trimestre şi a costurilor estimate pentru trimestrul IV.
(2^2) Costurile estimate pentru trimestrul IV prevăzute la alin. (2^1) se determină de ANRE pe baza cantităţii de CPT şi a preţului de CPT incluse în tarifele de reţea în vigoare.
(2^3) În cazul în care costurile suplimentare cu CPT determinate ex ante, calculate cumulat de la începutul anului, sunt negative, pentru anul respectiv nu se recunosc ex ante în tarife costuri capitalizate."

    g) La articolul 12, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Costurile de capital prevăzute la alin. (1) se actualizează cu rata inflaţiilor realizate cumulate conform valorilor publicate de instituţiile abilitate. În cazul în care inflaţiile realizate nu sunt disponibile la momentul aprobării tarifelor anuale, se vor utiliza inflaţiile prognozate şi corecţia de inflaţie se include în componenta aferentă costurilor suplimentare cu CPT din tarifele anului următor."

    h) La articolul 12, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Corecţia de inflaţie prevăzută la alin. (2) aferentă unui an «t» se calculează în anul «t+1» şi se include în componenta aferentă costurilor suplimentare cu CPT din anul «t+2"

    i) La articolul 12, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Corecţia anuală datorată modificării cantităţilor şi preţului de achiziţie pentru CPT reglementat faţă de cele prognozate aferentă anilor 2022-2025, determinată conform prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor, se diminuează cu valoarea costurilor suplimentare capitalizate recunoscute conform prezentelor norme metodologice."

    j) Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    (1) La data de 31 octombrie a fiecărui an din perioada prevăzută la art. III alin. (1) din OUG nr. 119/2022, operatorii de reţea transmit la ANRE o situaţie a costurilor realizate şi a activelor înregistrate în evidenţa contabilă, însoţită de documente justificative pentru primele trei trimestre, în vederea recunoaşterii acestor costuri în tarife.
    (2) Documentele justificative prevăzute la alin. (1) trebuie să conţină obligatoriu machetele de monitorizare completate şi dovada înregistrării în contabilitate a costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea CPT, precum şi a activelor, cu informaţii complete privind valorile şi datele de înregistrare în contabilitate.
    (3) Datele şi informaţiile referitoare la achiziţia CPT şi la costurile suplimentare înregistrate în anul «t» se transmit de operatorii de reţea la ANRE grupate pe fiecare trimestru din perioada prevăzută la art. III alin. (1) din OUG nr. 119/2022 până la data de 15 februarie a anului «t+1».
    (4) În condiţiile alin. (3), ANRE transmite operatorilor de reţea valorile anuale recunoscute ale costurilor capitalizate pentru anul precedent până la data de 15 martie a anului următor anului capitalizării costurilor suplimentare."

    k) La articolul 15, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Costurile de capital prevăzute la art. 12 alin. (1) aferente activelor constituite în fiecare an al perioadei prevăzute la art. III alin. (1) din OUG nr. 119/2022 se recunosc în componenta aferentă costurilor suplimentare cu CPT."

    l) La articolul 15, alineatul (3) se abrogă.
    m) La articolul 15, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Costurile de capital vor fi recalculate ca urmare a ajustării costurilor suplimentare capitalizate prevăzute la art. 7 în următoarele situaţii:
    a) la închiderea finală a fiecărui an de aplicare a prezentelor norme metodologice;
    b) la determinarea, conform Metodologiei de stabilire a tarifelor, a corecţiei de inflaţie aferente costurilor cu CPT incluse în tarifele reglementate."

    n) La articolul 15, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Diferenţele de costuri de capital determinate la alin. (4) se vor include în componenta aferentă costurilor suplimentare cu CPT din tarifele anului/anilor următor/următori."

    o) La articolul 15, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Pentru activele constituite în fiecare an «t» al perioadei prevăzute la art. III alin. (1) din OUG nr. 119/2022, costurile de capital prevăzute la art. 11 alin. (2) şi (3) stabilite pentru anii «t» şi «t+1» se includ în componenta aferentă costurilor suplimentare cu CPT aplicabilă în anul «t+1"

    p) La articolul 15, alineatul (6) se abrogă.



    ART. II
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 decembrie 2023.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    George-Sergiu Niculescu

    Bucureşti, 28 noiembrie 2023.
    Nr. 104.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016