Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 103 din 22 aprilie 2010  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 163/540/23/2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 103 din 22 aprilie 2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 163/540/23/2009

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 289 din 3 mai 2010
ORDIN nr. 103 din 22 aprilie 2010
pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltãrii regionale şi locuinţei, al ministrului finanţelor publice şi al viceprim-ministrului, ministrul administraţiei şi internelor, <>nr. 163 /<>540 /<>23/2009
EMITENT: MINISTERUL DEZVOLTÃRII REGIONALE ŞI TURISMULUI
Nr. 1.203 din 26 martie 2010
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
Nr. 927 din 8 aprilie 2010
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
Nr. 103 din 22 aprilie 2010
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 289 din 3 mai 2010


Având în vedere prevederile <>art. 22 alin. (2) lit. c), f) şi g) şi <>art. 44 alin. (4) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 5 din Metodologia privind elaborarea devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrãri de intervenţii, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrãri de intervenţii, coroborat cu <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publicã din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 13 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.631/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, al <>art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi al <>art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 15/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul dezvoltãrii regionale şi turismului, ministrul finanţelor publice şi ministrul administraţiei şi internelor emit urmãtorul ordin:

ART. I
Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltãrii regionale şi locuinţei, al ministrului finanţelor publice şi al viceprim-ministrului, ministrul administraţiei şi internelor, <>nr. 163 /<>540 /<>23/2009 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 194 din 27 martie 2009, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 10, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Sinteza documentaţiei de avizare, întocmitã de proiectant, semnatã de expertul tehnic şi auditorul energetic pentru clãdiri şi însuşitã de coordonatorul local şi asociaţia de proprietari, se înainteazã la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, însoţitã de copia contractului de mandat perfectat de coordonatorul local cu asociaţia de proprietari.
(4) Conţinutul-cadru al sintezei documentaţiei de avizare este prevãzut în anexa nr. 9^1."
2. La articolul 11, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Indicatorii tehnico-economici din documentaţia de avizare întocmitã pentru fiecare obiectiv de investiţii se aprobã de cãtre consiliul local, condiţionat de însuşirea acesteia de cãtre coordonatorul local şi asociaţia de proprietari, şi cu avizul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului."
3. La articolul 11, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) La încheierea procedurii de achiziţie publicã, pentru fiecare obiectiv de investiţii, coordonatorul local, în calitate de autoritate contractantã, va acţiona pentru eficientizarea utilizãrii fondurilor publice, prin:
a) actualizarea devizului general estimativ aferent indicatorilor tehnico-economici aprobaţi în condiţiile art. 11 alin. (1), la încheierea contractului de achiziţie de lucrãri, ca urmare a derulãrii, în condiţiile legii, a procedurii de achiziţie publicã, rezultând valoarea de finanţare a obiectivului de investiţii;
b) transmiterea devizului general actualizat, în copie, asociaţiei de proprietari pentru emiterea acordului;
c) transmiterea devizului general actualizat, a acordului asociaţiei de proprietari şi a contractului de achiziţie de lucrãri, în copie, la direcţia generalã coordonatoare din cadrul Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului."
4. La articolul 15, dupã alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (2)-(4), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Pe durata executãrii lucrãrilor de intervenţie, în cazuri temeinic motivate şi în limita indicatorilor tehnico-economici aprobaţi, coordonatorul local, în calitate de autoritate contractantã, poate încheia, în condiţiile legii, acte adiţionale la contractul de execuţie, astfel:
a) în baza deciziei coordonatorului local, cu acordul prealabil al asociaţiei de proprietari, dacã valoarea adiţionatã cumulatã majoreazã cu pânã la 10% preţul contractului iniţial;
b) în baza avizului prealabil al Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, condiţionat de existenţa şi încadrarea în fondurile aprobate cu aceastã destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, în situaţii excepţionale, temeinic motivate, dacã valoarea adiţionatã cumulatã majoreazã cu mai mult de 10% preţul contractului iniţial, şi numai dacã prin aceastã mãsurã se asigurã finalizarea lucrãrilor de investiţie în termenul aprobat.
(3) În aplicarea prevederilor alin. (2), actele adiţionale se întocmesc, obligatoriu, în baza referatelor de necesitate şi oportunitate privind încheierea actelor adiţionale elaborate de cãtre coordonatorul local, în calitate de autoritate contractantã, împreunã cu proiectantul, expertul tehnic, auditorul energetic pentru clãdiri şi executantul lucrãrilor, însuşite de cãtre asociaţia de proprietari şi însoţite de documente justificative, respectiv procese-verbale de constatare/control, note tehnice de inspecţie, dispoziţii de şantier, note de comandã pentru lucrãri suplimentare/adiţionale, note de renunţare şi altele asemenea, dupã caz.
(4) În aplicarea prevederilor alin. (2) lit. b), la solicitarea de emitere a avizului Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, coordonatorul local, în calitate de autoritate contractantã, va anexa referatele de necesitate şi oportunitate privind încheierea actelor adiţionale, însoţite de copii de pe documentele justificative prevãzute la alin. (3), precum şi de graficul de execuţie cu eşalonarea corespunzãtoare a costurilor, pentru asigurarea finalizãrii lucrãrilor de intervenţie în termenul aprobat."
5. Dupã anexa nr. 9 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 9^1, al cãrei cuprins este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Prevederile prezentului ordin se aplicã atât contractelor care se semneazã dupã data intrãrii în vigoare a acestuia, cât şi contractelor aflate în derulare la aceastã datã, pentru lucrãri rãmase de executat.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul dezvoltãrii regionale
şi turismului,
Elena Gabriela Udrea

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga


ANEXÃ
-----
(Anexa nr. 9^1 la normele metodologice)
---------------------------------------
- conţinut-cadru -


PROIECTANT .................
Nr. ............./..........

SINTEZA
documentaţiei de avizare pentru lucrãri de intervenţie
privind creşterea performanţei energetice

1. Date generale
* Denumirea obiectivului de investiţie: bloc de locuinţe
..............................................................
(judeţul, localitatea, adresa)
* Faza de proiectare: Documentaţie de avizare pentru lucrãri de intervenţie privind creşterea performanţei energetice
* Beneficiar: Asociaţia de proprietari .........................
* Coordonator local: .............................................
* Expert tehnic atestat:
.............(numele, prenumele, profesia, nr. legitimaţie, domeniul construcţii civile, cerinţa A1).............
* Auditor energetic pentru clãdiri atestat:
............(numele, prenumele, profesia, Certificat de atestare: seria, nr., gradul I, specialitatea C/C + I)...................
* Proiectant:
..................................................................
(denumirea, sediul)
Şef de proiect:
..................................................................
(numele, prenumele)
* Valoarea totalã a investiţiei (cu TVA inclus) ........ mii lei, din care C+M: ....... mii lei
* Sursele de finanţare pentru executarea lucrãrilor de intervenţie
Defalcarea valorii de construcţii-montaj (C+M) pe surse de finanţare:
1. buget de stat: 50% din C+M .............. mii lei
2. buget local: 30% din C+M ................ mii lei
3. fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari: 20% din C+M ......... mii lei

2. Date tehnice:
- anul construirii ..............................................
- regim de înãlţime .............................................
- numãr de apartamente ..........................................
- aria utilã totalã - m² ........................................
- sistem constructiv anvelopã ...................................

3. Descrierea lucrãrilor de intervenţie
Concluziile expertizei tehnice şi auditului energetic
a) expertiza tehnicã: ...........................................
.................................................................
.................................................................
b) auditul energetic: ...........................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
Datele tehnice ale investiţiei
A. Descrierea lucrãrilor de bazã (lucrãri de intervenţie prevãzute la <>art. 4 lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, cu completãrile ulterioare):
- izolarea termicã a pereţilor exteriori: .......................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
- înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare existente, inclusiv a tâmplãriei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplãrie performantã energetic:
.................................................................
.................................................................
.................................................................
- termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei:
.................................................................
.................................................................
.................................................................
- izolarea termicã a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevãzute apartamente la parter:
.................................................................
.................................................................
.................................................................

B. Descrierea lucrãrilor conexe lucrãrilor de bazã (lucrãri de intervenţie prevãzute la <>art. 4 lit. e) şi f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 , cu completãrile ulterioare):
- lucrãri de demontare şi remontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa blocului de locuinţe:
.................................................................
.................................................................
.................................................................
- lucrãri de refacere a finisajelor anvelopei:
.................................................................
.................................................................
.................................................................
C. Descrierea lucrãrilor suplimentare (lucrãri de intervenţie prevãzute la <>art. 6 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 , cu completãrile ulterioare):
- lucrãri de reparaţii la elementele de construcţie care prezintã potenţial pericol de desprindere şi/sau afecteazã funcţionalitatea blocului de locuinţe, inclusiv de refacere în zonele de intervenţie:
.................................................................
.................................................................
.................................................................
- lucrãri de intervenţie la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru încãlzire aferentã pãrţilor comune ale blocului de locuinţe:
.................................................................
.................................................................
.................................................................





┌────────────────────────────────────────────────────────┬────┬──────────┬───────────────┐
│Lucrãri de intervenţie prevãzute de Ordonanţa de urgenţã│ │ │Costul estimat │
│a Guvernului nr. 18/2009, cu completãrile ulterioare │U.M.│Cantitatea│al lucrãrilor
│ │ │ │de intervenţie │
│ │ │ │ - lei - │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────┼──────────┼───────────────┤
│A. Lucrãri de bazã [(prevãzute la art. 4 lit. a)-d)] │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────┼──────────┼───────────────┤
│a) izolarea termicã a pereţilor exteriori │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────┼──────────┼───────────────┤
│b) înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare │ │ │ │
│existente, inclusiv a tâmplãriei aferente accesului în │ │ │ │
│blocul de locuinţe, cu tâmplãrie performantã energetic │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────┼──────────┼───────────────┤
│c) termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului │ │ │ │
│peste ultimul nivel, în cazul existenţei şarpantei │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────┼──────────┼───────────────┤
│d) izolarea termicã a planşeului peste subsol, în cazul │ │ │ │
│în care prin proiectarea blocului sunt prevãzute │ │ │ │
│apartamente la parter │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────┼──────────┼───────────────┤
│B. Lucrãri conexe lucrãrilor de bazã │ │ │ │
│[(prevãzute la art. 4 lit. e) şi f)] │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────┼──────────┼───────────────┤
│e) lucrãri de demontare şi remontare a instalaţiilor │ │ │ │
│şi echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa │ │ │ │
│blocului de locuinţe │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────┼──────────┼───────────────┤
│f) lucrãri de refacere a finisajelor anvelopei │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────┼──────────┼───────────────┤
│C. Lucrãri suplimentare (prevãzute la art. 6) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────┼──────────┼───────────────┤
│g) lucrãri de reparaţii la elementele de construcţie │ │ │ │
│care prezintã potenţial pericol de desprindere şi/sau │ │ │ │
│afecteazã funcţionalitatea blocului de locuinţe, │ │ │ │
│inclusiv de refacere în zonele de intervenţie │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼────┼──────────┼───────────────┤
│h) lucrãri de intervenţie la instalaţia de distribuţie │ │ │ │
│a agentului termic pentru încãlzire aferentã pãrţilor │ │ │ │
│comune ale blocului de locuinţe │ │ │ │
└────────────────────────────────────────────────────────┴────┴──────────┴───────────────┘



4. Principalii indicatori tehnico-economici ai investiţiei
Indicatori valorici:
1. valoarea totalã a lucrãrilor de intervenţie, inclusiv TVA - total, ....... mii lei, din care:
- construcţii-montaj (C + M) ................(însumarea cheltuielilor estimate înscrise la subcapitolele 1.3, 4.1 şi 5.1.1 din devizul general).......... mii lei
2. investiţia specificã (construcţii-montaj/aria utilã a blocului) .......... mii lei/m²(a.u.)
Indicatori fizici:
1. durata de execuţie a lucrãrilor de intervenţie ........... luni;
2. durata perioadei de garanţie a lucrãrilor de intervenţie ..............(ani de la data recepţiei la terminarea lucrãrilor)........... 3 ani
3. durata de recuperare a investiţiei, în condiţii de eficienţã economicã ......... ani;
4. consumul anual specific de energie pentru încãlzire corespunzãtor blocului izolat termic ........ kwh/m²(a.u.) şi an;
5. economia anualã de energie: ....... kwh/an în tone echivalent petrol ........ tep;
6. reducerea anualã a emisiilor de gaze cu efect de serã echivalent CO(2)....... kg CO(2)/an.
Eşalonarea investiţiei - total INV/C+M în mii lei
5. Anexe:
Avize şi acorduri
* Certificatul de urbanism, în copie
* Certificatul de performanţã energeticã, în copie.
Piese desenate
* Plan, secţiune reprezentativã şi faţadã, situaţie propusã - scara recomandatã 1:100.


Întocmit
Proiectant,
.......................
(denumire)
L.S.

Expert tehnic, Auditor energetic pentru clãdiri,
................. ..........................
L.S. L.S.

Însuşit

Coordonatorul local Asociaţia de proprietari
Primar, Preşedinte,
..................... ...........................
L.S. L.S.


Data: ......................


NOTE:
1. Cap. 1-4 din sintezã se elaboreazã în baza rapoartelor de expertizã tehnicã şi audit energetic, precum şi a documentaţiei de avizare, întocmite şi însuşite conform prevederilor Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 , aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltãrii regionale şi locuinţei, al ministrului finanţelor publice şi al viceprim-ministrului, ministrul administraţiei şi internelor, nr. 163/540/23/2009.
2. Documentele anexate sintezei, menţionate la cap. 5, sunt anexe la documentaţia de avizare, elaboratã pentru fiecare obiectiv de investiţie.
3. Sinteza, elaboratã şi semnatã de proiectant, semnatã de expertul tehnic şi auditorul energetic pentru clãdiri, avizatã de coordonatorul local şi asociaţia de proprietari, însoţitã obligatoriu de copia contractului de mandat încheiat de coordonatorul local cu asociaţia de proprietari, se transmite la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului.

------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016