Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 100 din 20 octombrie 2017  pentru modificarea şi completarea Metodologiei de determinare şi monitorizare a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 117/2013     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 100 din 20 octombrie 2017 pentru modificarea şi completarea Metodologiei de determinare şi monitorizare a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 117/2013

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 848 din 26 octombrie 2017
    Având în vedere prevederile art. 72 alin. (1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 6 lit. f) din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 84/2013 privind aprobarea Metodologiei de determinare şi monitorizare a supracompensării activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. b) şi art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Metodologia de determinare şi monitorizare a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 117/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 23 decembrie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Pentru aplicarea schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, fondurile necesare se constituie prin încasarea lunară de către administratorul schemei de sprijin a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă de la toţi consumatorii de energie electrică din România, conform art. 11 din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. La articolul 1 alineatul (2), literele b) şi f) se abrogă.
    3. La articolul 3, literele c) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) furnizorii de energie electrică ai consumatorilor din România;
    .......................................
f) producătorii care îşi exercită dreptul de furnizare."

    4. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    Tariful unitar estimat a fi necesar în vederea creării resurselor pentru aplicarea schemei de sprijin, pentru anul t+1, T^t+1_est, se determină astfel: (a se vedea imaginea asociată)

    unde:
    C^t+1_adm, proprii - costurile proprii ale administratorului schemei de sprijin, estimate pentru anul t+1, aferente activităţii de administrare a schemei de sprijin, exprimate în lei;
    C^t+1_bonus - costurile estimate, pentru anul t+1, pentru plata bonusurilor către producătorii ce beneficiază de schema de sprijin, exprimate în lei;
    C^t+1_returnare, contribuţie - costurile estimate, pentru anul t+1, pentru returnarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă furnizorilor care importă în România energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, certificată prin garanţii de origine, şi pe care o vând direct consumatorilor din România, exprimate în lei;
    C^t+1_fin - costurile/veniturile financiare estimate pentru anul t+1, necesare asigurării fondurilor pentru plata lunară integrală a bonusurilor, exprimate în lei;
    EE^t+1_cons - cantitatea de energie electrică prognozată a fi vândută/livrată consumatorilor de energie electrică din România în anul t+1, stabilită conform prevederilor art. 21 alin. (3); în această cantitate sunt cuprinse şi cantităţile de energie electrică prognozate a fi consumate la locurile proprii de consum ale producătorilor şi ale furnizorilor, exprimată în kWh."

    5. La articolul 8, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Costurile menţionate la alin. (1), aferente fiecărei/fiecărui centrale/producător, sunt determinate ca fiind produsul dintre valoarea unitară a bonusului corespunzător fiecărei/fiecărui centrale/producător, aflat în vigoare în perioada pentru care se face calculul, şi cantităţile de energie electrică produse în cogenerare de înaltă eficienţă, estimate a beneficia de schema de sprijin de către ANRE pe baza datelor de calificare aferente anului t-1, a rezultatelor analizei de antesupracompensare pentru anul t + 1 şi a punerilor în funcţiune din anul t şi t + 1, conform prevederilor Regulamentului de calificare, ale Metodologiei de determinare şi monitorizare a supracompensării activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus şi ale Procedurii de avizare."

    6. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Corecţia contribuţiei rezultate din aplicarea schemei de sprijin în perioada regularizată, T^t, t-1_cor se determină cu formula: (a se vedea imaginea asociată)

    (2) Corecţia contribuţiei rezultate din aplicarea schemei de sprijin în perioada regularizată, T^t,_cor t-1, se actualizează cu rata inflaţiei şi rata titlurilor de stat."

    7. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) S_bonus, necuvenit reprezintă sumele aferente bonusului necuvenit în perioada regularizată şi neluate în considerare la stabilirea/ajustarea anterioară a valorii contribuţiei pentru cogenerare, sume care trebuie încasate de administratorul schemei de sprijin de la producătorii a căror cantitate anuală de energie electrică pentru care au dreptul să primească bonus, conform deciziei emise de ANRE de calificare anuală a cantităţilor de energie electrică produse în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de schema de sprijin, este mai mică decât cea pentru care au primit bonus, conform facturilor emise de producători ca urmare a notificărilor lunare transmise în cursul anului de ANRE, în baza Regulamentului de administrare a schemei de sprijin, exprimate în lei.
    (2) Bonusul necuvenit, rămas neachitat de către producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare care accesează schema de sprijin către administratorul acesteia, pentru care sau întreprins toate demersurile legale, se va recupera prin includerea acestuia în contribuţia pentru cogenerare."

    8. La articolul 14, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    (1) Sumele aferente supracompensării, S_supracompensare, sunt drepturile de încasare ale administratorului schemei de sprijin aferente supracompensării activităţii producătorilor în anul t şi neluate în considerare la stabilirea/ajustarea anterioară a valorii contribuţiei pentru cogenerare, cuantumul supracompensării pentru fiecare producător aflat în această situaţie fiind determinat prin decizie a preşedintelui ANRE şi comunicat ulterior de ANRE în primul trimestru al anului t+1, exprimate în lei, aplicabile începând cu anul 2014. Supracompensarea, rămasă neachitată de către producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare care accesează schema de sprijin către administratorul acesteia, pentru care s-au întreprins toate demersurile legale, se va recupera prin includerea acesteia în contribuţia pentru cogenerare."

    9. La articolul 21, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Contribuţia de cogenerare, rămasă neachitată de către furnizorii de energie electrică pentru consumatorii din România către administratorul schemei de sprijin, pentru care s-au întreprins toate demersurile legale, se va recupera prin includerea acesteia în contribuţia pentru cogenerare."

    10. La articolul 21, alineatul (4) se abrogă.


    ART. II
    Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A., producătorii de energie electrică şi furnizorii de energie electrică vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. III
    Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Niculae Havrileţ

    Bucureşti, 20 octombrie 2017.
    Nr. 100.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016