Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 10 din 18 ianuarie 2018  privind aprobarea categoriilor de acreditare a unităţilor sanitare cu paturi aferente  celui de al II-lea ciclu de acreditare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 10 din 18 ianuarie 2018 privind aprobarea categoriilor de acreditare a unităţilor sanitare cu paturi aferente celui de al II-lea ciclu de acreditare

EMITENT: Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 95 din 31 ianuarie 2018
    Având în vedere:
    - Referatul Unităţii de Standarde pentru Serviciile de Sănătate aprobat cu nr. 27/CV din 18 ianuarie 2018;
    – prevederile art. 9 alin. (1), art. 11 alin. (10) lit. d) şi art. 13 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate;
    – dispoziţiile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 446/2017 privind aprobarea Standardelor, Procedurii şi metodologiei de evaluare şi acreditare a spitalelor;
    – Hotărârea Colegiului director al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 14/2017*) privind clasificarea în cele 6 categorii de acreditare a spitalelor aferente ciclului II de acreditare, în baza Avizului conform al Ministerului Sănătăţii cu nr. 10.174 din 9.10.2017,
──────────
    *) Hotărârea Colegiului director al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 14/2017 nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
──────────


    în temeiul art. 13 alin. (6) din Legea nr. 185/2017,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate emite prezentul ordin.
    ART. 1
    Următorii termeni se definesc după cum urmează:
    1. indicatorii cu valoare (-10) sunt indicatorii care reprezintă obligaţii legale sau indicatorii a căror neîndeplinire reflectă grave deficienţe la nivelul spitalului care pun sau pot pune în pericol siguranţa pacienţilor, vizitatorilor, personalului, datelor şi mediului;
    2. planul de conformare la cerinţele autorizaţiei sanitare de funcţionare, denumit în continuare plan de conformare, reprezintă documentul anexat autorizaţiei sanitare de funcţionare, cuprinzând activităţile, dotările şi termenele de realizare a acestora, necesare îndeplinirii condiţiilor legale de autorizare sanitară de funcţionare;
    3. indicatorul critic este indicatorul a cărui neîndeplinire reprezintă un risc major pentru siguranţa pacienţilor, vizitatorilor, personalului sau mediului şi determină întreruperea vizitei de evaluare.


    ART. 2
    Se aprobă criteriile în baza cărora se realizează încadrarea în categoriile de acreditare a unităţilor sanitare cu paturi aferente celui de al II-lea ciclu de acreditare, după cum urmează:
    a) punctajul total obţinut în urma evaluării conformităţii cu cerinţele standardelor Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, denumită în continuare A.N.M.C.S.;
    b) ponderea indicatorilor cu valoare (-10) aplicabili unităţii sanitare;
    c) nivelul de îndeplinire a cerinţelor privind obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, exprimat prin existenţa sau inexistenţa unui plan de conformare.


    ART. 3
    Se aprobă categoriile de acreditare a unităţilor sanitare cu paturi aferente celui de al II-lea ciclu de acreditare.

    ART. 4
    Încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria I de acreditare, denumită „acreditat“, necesită îndeplinirea de către acestea a următoarelor criterii cumulative:
    a) să obţină în urma evaluării un punctaj total de conformitate cu standardele A.N.M.C.S. de cel puţin 90%;
    b) să nu existe indicatori punctaţi cu (-10) în procesul de evaluare;
    c) să deţină autorizaţie sanitară de funcţionare fără plan de conformare.


    ART. 5
    (1) Încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria a II-a de acreditare, denumită „acreditat cu recomandări“, necesită îndeplinirea de către acestea, în urma evaluării, a următoarelor criterii cumulative:
    a) să obţină un punctaj total de conformitate cu standardele A.N.M.C.S. de cel puţin 70%;
    b) să obţină mai puţin de 10% din indicatorii punctaţi cu (-10) aplicabili unităţii sanitare respective;
    c) termenul de îndeplinire a planului de conformare, asumat de către unitatea sanitară cu paturi şi de către forul tutelar sau patronat, să fie de maximum 12 luni de la emiterea acestuia.

    (2) În cazul îndeplinirii în integralitate a planului de conformare în perioada asumată prevăzută la alin. (1) lit. c), A.N.M.C.S. reanalizează încadrarea unităţii sanitare cu paturi în conformitate cu prevederile prezentului ordin.
    (3) În cazul neîndeplinirii planului de conformare în perioada asumată prevăzută la alin. (1) lit. c), unitatea sanitară cu paturi poate solicita prelungirea termenului cu maximum 12 luni, caz în care este clasificată în categoria de acreditare prevăzută la art. 6.

    ART. 6
    (1) Încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria a III-a de acreditare, denumită „acreditat cu rezerve, necesită îndeplinirea de către acestea, în urma evaluării, a următoarelor criterii cumulative:
    a) să obţină un punctaj total de conformitate cu standardele A.N.M.C.S. de cel puţin 51%;
    b) să obţină mai puţin de 30% din indicatorii punctaţi cu (-10) aplicabili unităţii sanitare respective;
    c) termenul de îndeplinire a planului de conformare, asumat de către unitatea sanitară cu paturi şi de către forul tutelar sau patronat, să fie de maximum 24 de luni de la emiterea acestuia.

    (2) În cazul îndeplinirii în integralitate a planului de conformare în perioada asumată prevăzută la alin. (1) lit. c), A.N.M.C.S. reanalizează încadrarea unităţii sanitare cu paturi în conformitate cu prevederile prezentului ordin.
    (3) În cazul neîndeplinirii planului de conformare în perioada asumată prevăzută la alin. (1) lit. c), unitatea sanitară cu paturi este clasificată în categoria de acreditare prevăzută la art. 7.

    ART. 7
    (1) Încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria a IV-a de acreditare, denumită „acreditat cu încredere redusă“, necesită îndeplinirea de către acestea, în urma evaluării, a următoarelor criterii cumulative:
    a) să obţină un punctaj total de conformitate cu standardele A.N.M.C.S. de cel puţin 51%;
    b) să obţină mai puţin de 30% din indicatorii punctaţi cu (-10) aplicabili unităţii sanitare respective;
    c) termenul de îndeplinire a planului de conformare nu este asumat de către forul tutelar sau patronat sau este asumat pentru o perioadă mai mare de 24 de luni de la emiterea acestuia.

    (2) În cazul îndeplinirii în integralitate a planului de conformare, A.N.M.C.S. reanalizează încadrarea unităţii sanitare cu paturi în conformitate cu prevederile prezentului ordin.

    ART. 8
    (1) Încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria a V-a de acreditare se face pentru o perioadă de maximum 6 luni de la primirea raportului de acreditare, pe durata căreia acestora li se eliberează o decizie de prelungire a procesului de acreditare, şi necesită îndeplinirea de către unităţile sanitare cu paturi a următoarelor criterii şi condiţii cumulative, indiferent de criteriul prevăzut la art. 2 lit. c): a) să obţină un punctaj total de conformitate cu standardele de acreditare adoptate de către A.N.M.C.S. de cel puţin 51%;
    b) să obţină cel mult 50% din indicatorii punctaţi cu (-10) aplicabili unităţii sanitare respective;
    c) prin excepţie de la condiţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. a), unitatea sanitară cu paturi obţine un punctaj mai mic de 51% pentru cel mult două standarde de acreditare.

    (2) În situaţia în care încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în această categorie este determinată de prevederile alin. (1) lit. a) şi b) şi la sfârşitul perioadei de 6 luni nu solicită reevaluarea, sunt încadrate în categoria a VI-a „neacreditat“.
    (3) În situaţia în care încadrarea în această categorie este determinată numai de prevederile alin. (1) lit. c), la sfârşitul perioadei de 6 luni unitatea sanitară cu paturi poate solicita A.N.M.C.S. analiza şi verificarea neconformităţilor care au condus la îndeplinirea sub 51% a standardelor, în vederea reîncadrării în altă categorie de acreditare.
    (4) Modalitatea de analiză şi verificare a neconformităţilor prevăzute la alin. (3) se stabileşte prin ordin al preşedintelui A.N.M.C.S.

    ART. 9
    (1) Încadrarea unităţii sanitare cu paturi în categoria a VI-a „neacreditat“ se face în cazul în care unitatea sanitară cu paturi se află în oricare dintre următoarele situaţii:
    a) a obţinut un punctaj total de conformitate cu standardele A.N.M.C.S. mai mic de 51%;
    b) a obţinut mai mult de 50% din indicatorii punctaţi cu (-10) aplicabili unităţii sanitare respective;
    c) a obţinut un punctaj mai mic de 51% pentru mai mult de două standarde de acreditare;
    d) nu a îndeplinit în proporţie de 100% indicatorii critici privind siguranţa pacientului prevăzuţi la art. 10 alin. (2);
    e) situaţia prevăzută la art. 8 alin. (2).

    (2) Spitalele din această categorie se pot înscrie într-o nouă procedură de acreditare în următorul ciclu de acreditare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare în momentul solicitării înscrierii sau, în acelaşi ciclu de acreditare, la decizia Ministerului Sănătăţii.

    ART. 10
    (1) Se aprobă condiţiile minime obligatorii generale pentru clasificarea unităţii sanitare cu paturi în categoriile de acreditare prevăzute la art. 4-7, respectiv:
    a) fiecare standard de acreditare să fie îndeplinit în proporţie de cel puţin 51%;
    b) indicatorii critici privind siguranţa pacientului prevăzuţi la alin. (2) să fie îndepliniţi în proporţie de 100%.

    (2) Se aprobă temele şi indicatorii critici privind siguranţa pacientului obligatoriu să fie îndepliniţi în proporţie de 100%, după cum urmează:

┌───────┬────────────────┬──────────────┐
│Numărul│Titlul temei │Indicatorii │
│temei │ │critici │
├───────┼────────────────┼──────────────┤
│ │ │1. Transferul │
│ │ │pacientului │
│ │ │între salon şi│
│ │ │blocul │
│ │ │operator │
│ │ │respectă │
│ │ │condiţiile de │
│ │ │prevenire a │
│ │ │contaminării. │
│ │ │2. Nu este │
│ │ │posibil │
│ │ │accesul │
│ │Prevenirea │persoanelor │
│ │contaminării │neautorizate │
│1. │pacientului şi a│în blocul │
│ │personalului │operator. │
│ │ │3. Nu este │
│ │ │posibil │
│ │ │accesul │
│ │ │persoanelor │
│ │ │neautorizate │
│ │ │în ATI. │
│ │ │4. Nu este │
│ │ │posibil │
│ │ │accesul │
│ │ │persoanelor │
│ │ │neautorizate │
│ │ │în secţia de │
│ │ │neonatologie. │
├───────┼────────────────┼──────────────┤
│ │ │1. Există │
│ │ │dotarea │
│ │Siguranţa │necesară şi │
│2. │sângelui şi a │dovada │
│ │produselor din │trasabilităţii│
│ │sânge │sângelui şi a │
│ │ │produselor din│
│ │ │sânge. │
├───────┼────────────────┼──────────────┤
│ │ │1. Spaţiile nu│
│ │ │prezintă │
│ │ │deteriorări │
│ │ │sau │
│ │ │infiltraţii de│
│ │Funcţionalitatea│la │
│3. │şi igiena │instalaţiile │
│ │spaţiilor │de apă. │
│ │ │2. Grupurile │
│ │ │sanitare │
│ │ │utilizate sunt│
│ │ │funcţionale şi│
│ │ │curate. │
├───────┼────────────────┼──────────────┤
│ │ │1. Nu este │
│ │ │posibil │
│ │ │accesul │
│ │ │persoanelor │
│ │ │neautorizate │
│ │ │la panourile │
│ │ │electrice. │
│ │ │2. Nu este │
│ │ │posibil │
│ │ │accesul │
│ │Securitatea şi │persoanelor │
│4. │securizarea │neautorizate │
│ │zonelor cu risc │la sursele de │
│ │ │oxigen. │
│ │ │3. Depozitarea│
│ │ │deşeurilor pe │
│ │ │categorii │
│ │ │respectă │
│ │ │reglementările│
│ │ │în vigoare │
│ │ │emise de către│
│ │ │Ministerul │
│ │ │Sănătăţii. │
└───────┴────────────────┴──────────────┘




    ART. 11
    (1) Se aprobă modalitatea de cuantificare a criteriilor în baza cărora se realizează încadrarea în categoriile de acreditare prevăzute la art. 4-8.
    (2) Punctajul total obţinut reprezintă exprimarea procentuală a numărului de puncte obţinute, raportat la numărul maxim de puncte posibil a fi obţinute de către unitatea sanitară respectivă.
    (3) Obţinerea punctajului total privind nivelul de conformitate cu standardele de acreditare se realizează pe baza următoarelor tipuri de indicatori:
    a) indicatorii care reprezintă cerinţe a căror îndeplinire este obligatorie prin lege se punctează cu 0, iar neîndeplinirea lor, cu (-10);
    b) indicatorii referitori la determinări periodice efectuate la termenele impuse care au valori în limitele admise se punctează cu 0;
    c) indicatorii referitori la determinări periodice efectuate la termenele impuse care nu au valori în limitele admise, pentru care au fost luate măsuri de corectare, se punctează cu (- 5);
    d) indicatorii referitori la determinări periodice efectuate la termenele impuse care nu au valori în limitele admise, pentru care nu au fost luate măsuri de corectare, se punctează cu (-10);
    e) neefectuarea determinărilor periodice necesare menţinerii autorizaţiilor în termenele impuse se punctează cu (-10);
    f) indicatorii de apreciere a calităţii care, în conformitate cu cerinţele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi principiile The International Society for Quality in Health Care (ISQua), reflectă preocuparea unităţii sanitare pentru siguranţa pacienţilor, vizitatorilor, angajaţilor, datelor şi mediului, se cuantifică pe o scară de la 0 la (+10), în funcţie de nivelul de risc asociat neîndeplinirii indicatorului respectiv şi de dificultatea de îndeplinire a acestuia.


    ART. 12
    Unitatea sanitară cu paturi care nu poate fi încadrată în una dintre categoriile de acreditare prevăzute la art. 4-8, ca urmare a neîndeplinirii cumulative a criteriilor, este inclusă în categoria de acreditare determinată de criteriul obţinut cuantificat cu cel mai mic nivel.

    ART. 13
    În perioada de valabilitate a certificatului de acreditare, unitatea sanitară cu paturi poate solicita A.N.M.C.S. reevaluarea în vederea încadrării într-o categorie superioară de acreditare.

    ART. 14
    Unitatea sanitară cu paturi acreditată afişează certificatul de acreditare obţinut în urma încadrării în una dintre categoriile de acreditare, însoţit de suplimentul descriptiv, la loc vizibil, la sediul principal al acesteia şi pe pagina oficială de internet.

    ART. 15
    Structurile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 16
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate,
                    Vasile Cepoi

    Bucureşti, 18 ianuarie 2018.
    Nr. 10.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016