Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 10 din 12 ianuarie 2005  pentru aprobarea derularii programelor si subprogramelor de sanatate finantate din bugetul de stat in anul 2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 10 din 12 ianuarie 2005 pentru aprobarea derularii programelor si subprogramelor de sanatate finantate din bugetul de stat in anul 2005

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 61 din 18 ianuarie 2005

În temeiul <>Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sãnãtate publica, al <>Legii bugetului de stat pe anul 2005 nr. 511/2004 , al <>Hotãrârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 341/12 ianuarie 2005,

ministrul sãnãtãţii emite urmarorul ordin:

ART. 1
(1) Se aproba derularea programelor şi subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul de stat prin Ministerul Sãnãtãţii în anul 2005.
(2) Se aproba Normele metodologice de organizare, finanţare şi monitorizare a programelor şi subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul de stat, raportarea şi controlul indicatorilor specifici în anul 2005, cuprinse în anexa nr. I.

I. Prevederi referitoare la programe, subprograme şi intervenţii finanţate din bugetul de stat
ART. 2
(1) Programele, subprogramele şi intervenţiile de sãnãtate finanţate din bugetul de stat, gestionate de Ministerul Sãnãtãţii, obiectivele şi activitãţile aferente, indicatorii fizici, de eficienta şi de rezultate sunt cuprinşi în anexa nr. II pct. II/1-II/4.
(2) Din sumele aprobate pentru Programul de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate se efectueazã cheltuieli de personal, materiale şi servicii, subvenţii pentru instituţii publice, transferuri, cheltuieli de capital, rambursãri de credite, plati de dobânzi şi comisioane la credite, aferente Ministerului Sãnãtãţii şi unor unitãţi sanitare.
(3) În cadrul Programului de sãnãtate a femeii şi copilului, modificarea sumelor în cadrul obiectivelor interventiilor de sãnãtate se poate realiza la nivelul direcţiei de sãnãtate publica teritoriale, fãrã acordul direcţiei coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii, în limita a 10% din totalul fondurilor alocate obiectivului la care se diminueazã prevederile iniţiale.
(4) Unitãţile sanitare prin care se deruleazã programele, subprogramele şi intervenţiile de sãnãtate finanţate din bugetul de stat sunt nominalizate în anexa nr. III pct. 1.
ART. 3
(1) Ministerul Sãnãtãţii, prin direcţiile coordonatoare de programe, contracteazã în sistem direct cu unitãţile din coordonarea sau de sub autoritatea sa realizarea unor studii, activitãţi de formare a personalului medical, campanii de informare, educare, comunicare (IEC) şi alte activitãţi prevãzute în programele de sãnãtate.
(2) Direcţiile coordonatoare de programe, la încheierea contractelor cu instituţiile menţionate la alin. (1), vor preciza activitãţile, sumele aferente fiecãrei activitãţi din contract, termenele şi modul de raportare şi valorificare a rezultatelor acestora.
ART. 4
(1) Coordonatorii nationali de programe de sãnãtate sunt directorii direcţiilor de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii, iar subprogramele sunt coordonate de directori tehnici desemnaţi.
(2) Coordonatorii locali sunt: responsabilii de subprograme de sãnãtate, medicii-inspectori de asistenta a mamei şi copilului din cadrul direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, alţi responsabili judeţeni, nominalizaţi prin decizie de cãtre conducerea direcţiei de sãnãtate publica teritoriale.
(3) Coordonatorii nationali şi coordonatorii locali din cadrul direcţiilor de sãnãtate publica pot propune ministrului sãnãtãţii mãsuri de sistare a finanţãrii subprogramelor sau interventiilor de sãnãtate în situaţia în care instituţiile cu responsabilitãţi nu îndeplinesc atribuţiile ce le revin în derularea acestora.
ART. 5
Sumele aferente finanţãrii programelor de sãnãtate gestionate de Ministerul Sãnãtãţii se aloca lunar direcţiilor de sãnãtate publica teritoriale, instituţiilor subordonate şi, pe baza contractualã, instituţiilor aflate în coordonarea sau sub autoritatea sa, dupã caz.
ART. 6
Realizarea indicatorilor specifici programelor de sãnãtate, prevãzuţi şi aprobaţi prin legea bugetarã anuala, se raporteazã de cãtre coordonatorii nationali potrivit normelor legale şi este supusã controlului organelor abilitate în acest sens.
ART. 7
(1) Pentru realizarea unor activitãţi specifice programelor de sãnãtate, din fondurile alocate de la titlul 38 "Transferuri" unitãţile sanitare pot finanta şi cheltuieli de personal aferente personalului care urmeazã sa fie încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii.
(2) Activitãţile pentru care se utilizeazã personalul prevãzut la alin. (1) sunt urmãtoarele:
a) coordonarea şi implementarea subprogramelor de sãnãtate, precum şi a celor destinate grupurilor cu risc crescut de imbolnavire, grupurilor sociale minoritare sau dezavantajate din punct de vedere al condiţiilor economico-sociale;
b) educarea pentru sãnãtate pe grupe de populaţie cu risc de imbolnavire;
c) promovarea sãnãtãţii femeii şi a copilului la nivel comunitar, prin asistenţi medicali şi mediatori sanitari;
d) efectuarea screeningului pentru grupele de populaţie incluse în program sau subprogram, dupã caz;
e) formarea personalului;
f) informarea, educarea şi acordarea de consultaţii în probleme specifice privind promovarea unui comportament sanatos;
g) realizarea lucrãrilor legate de sistemul informaţional clinic şi logistic al reţelei;
h) primirea, centralizarea şi raportarea datelor pentru monitorizarea activitãţilor şi indicatorilor programelor, precum şi a calitãţii managementului;
i) coordonarea centrelor de consiliere pentru renunţarea la fumat;
j) logistica aprovizionarii şi distribuirii contraceptivelor, a preparatelor de fier şi calciu pentru gravide şi copii prin reţeaua de asistenta medicalã ambulatorie, primara sau direct cãtre grupuri de populaţie vulnerabile, a medicamentelor, recoltarea produselor patologice, depistarea contactilor de boli transmisibile;
k) coordonarea activitãţii de transplant de organe şi tesuturi;
l) realizarea lucrãrilor de secretariat în cadrul comisiilor de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii, legate de implementarea programelor şi, respectiv, a subprogramelor de sãnãtate.
ART. 8
(1) În sumele prevãzute pentru finanţarea programelor şi, respectiv, a subprogramelor de sãnãtate se cuprind şi cheltuielile ocazionate de monitorizarea şi controlul acestora.
(2) În cadrul Programului de prevenire şi control al bolilor netransmisibile se cuprind şi cheltuielile pentru:
a) organizarea transportului în cazuri speciale şi cu aeronave;
b) autosanitarele achiziţionate prin licitaţie publica la nivel naţional, potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 121/2004 privind unele mãsuri pentru eficientizarea activitãţii din domeniul sãnãtãţii;
c) transportul de organe şi transportul personalului specializat pentru transplant de organe;
d) realizarea infrastructurii necesare operarii şi hangararii elicopterelor, potrivit dispoziţiilor legale.
(3) Indicatorii Programului de sãnãtate a femeii şi copilului se raporteazã Unitãţii de management al programelor de sãnãtate a femeii şi copilului, unitate finanţatã din fondurile alocate acestui program, care asigura coordonarea tehnica a acestuia, potrivit Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 109/2002 pentru aprobarea structurilor de coordonare, monitorizare şi evaluare a programelor de sãnãtate a femeii şi copilului.
ART. 9
Contraceptivele achiziţionate prin licitaţie la nivel naţional de cãtre Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti din fondurile alocate Programului de sãnãtate a femeii şi copilului se acorda fãrã plata prin cabinetele de planificare familialã, prin cabinetele medicilor de familie incluşi în program urmãtoarelor categorii de persoane: somere, eleve şi studente, persoane care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femei cu domiciliul stabil în mediul rural, femei care efectueazã un avort la cerere, într-o unitate sanitarã publica, precum şi alte persoane fãrã venituri care dau declaraţie pe propria rãspundere în acest sens.
ART. 10
Din Programul de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate se asigura şi fondurile necesare pentru:
a) înlocuirea pieselor de schimb la aparatura medicalã de inalta performanta din dotarea instituţiilor sanitare publice;
b) dezvoltarea asistenţei medicale primare în zone defavorizate medical, din mediul rural, prin acordarea de stimulente medicilor de familie, în condiţiile legii;
c) monitorizarea performantei unitãţilor sanitare cu paturi din România;
d) proiectul "Evaluarea costurilor spitaliceşti la nivel de pacient";
e) studiul-pilot "Politici în domeniul sãnãtãţii mintale". Activitãţile menţionate la lit. c), d) şi e) fac obiectul contractului încheiat între Ministerul Sãnãtãţii şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti.
ART. 11
Modificarea sumelor aferente subprogramelor de sãnãtate, a structurii şi indicatorilor, pe parcursul finanţãrii acestora, în funcţie de necesitaţi, se efectueazã de cãtre direcţiile coordonatoare, la propunerea fundamentatã a ordonatorilor de credite, pe baza referatului aprobat de ministrul sãnãtãţii sau de înlocuitorii acestuia, dupã caz, cu respectarea prevederilor legale.

II. Dispoziţii finale
ART. 12
Pe parcursul execuţiei se pot aproba, prin ordin al ministrului sãnãtãţii, subprograme noi de sãnãtate, finanţate prin redistribuire de fonduri bugetare, în condiţiile legii.
ART. 13
Direcţiile generale şi direcţiile de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii, direcţiile de sãnãtate publica, instituţiile publice implicate, precum şi unitãţile sanitare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 14
Anexele nr. I-III fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 15
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Mircea Cinteza

Bucureşti, 12 ianuarie 2005.
Nr. 10.


ANEXA I

NORME METODOLOGICE
de organizare, finanţare şi monitorizare a programelor şi subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul de stat, raportarea şi controlul indicatorilor specifici în anul 2005

I. Organizarea, finanţarea şi monitorizarea programelor şi
subprogramelor de sãnãtate

1. Ministerul Sãnãtãţii proiecteazã, implementeaza, coordoneazã şi finanţeazã programe, respectiv subprograme de sãnãtate, în scopul realizãrii obiectivelor politicii de sãnãtate publica.
2. Institutele medicale, institutele de sãnãtate publica şi alte unitãţi sanitare desemnate de Ministerul Sãnãtãţii pot coordona şi finanta programe, subprograme sau intervenţii de sãnãtate.
3. Sumele alocate pentru programe se cuprind în bugetele de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor sanitare, se aproba odatã cu acestea şi se utilizeazã potrivit destinaţiilor stabilite.
4. Sumele aferente contractelor încheiate, în sistem direct, cu unitãţile din coordonarea sau de sub autoritatea Ministerului Sãnãtãţii, prin direcţiile coordonatoare de programe, în condiţiile art. 3 alin. (1) din prezentul ordin se vor utiliza astfel:
a) În cadrul subprogramului Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" va efectua teste şi alte servicii de laborator privind sãnãtatea publica pentru direcţiile de sãnãtate publica, pe baza contractului încheiat cu Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti.
b) Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti va efectua studii, lucrãri şi activitãţi în cadrul Programului de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate privind:
- monitorizarea performantei unitãţilor sanitare cu paturi din România (direcţie coordonatoare - Direcţia Generalã Asistenta Medicalã);
- proiectul "Evaluare a costurilor spitaliceşti la nivel de pacient" (direcţie coordonatoare - Direcţia Generalã Asistenta Medicalã);
- studiul pilot "Politici în domeniul sãnãtãţii mintale" (direcţie coordonatoare - Direcţia Generalã Asistenta Medicalã).
5. a) În anul 2005, cheltuielile prevãzute în bugetul Ministerului Sãnãtãţii sunt structurate pe patru programe şi anume: Programul comunitar de sãnãtate publica, Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile, Programul de sãnãtate a femeii şi copilului şi Programul de administraţie sanitarã şi politici de sãnãtate;
b) Programele de sãnãtate, respectiv Programul comunitar de sãnãtate publica, Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile şi Programul de sãnãtate a femeii şi copilului se finanţeazã de la titlurile 20 "Cheltuieli materiale şi servicii" şi 38 "Transferuri".
6. În sumele prevãzute la subprogramele de sãnãtate care se executa prin unitãţi finanţate integral de la bugetul de stat de la titlul 20 "Cheltuieli materiale şi servicii" se cuprind hrana, medicamente şi materiale sanitare, materiale şi prestãri servicii cu caracter funcţional, obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata, reparaţii curente, reparaţii capitale, cãrţi şi publicaţii, alte cheltuieli.
7. Finanţarea subprogramelor de sãnãtate de la titlul 20 "Cheltuieli materiale şi servicii" se face, lunar, pe total titlu, pe baza cererilor fundamentate ale ordonatorilor de credite, în raport cu gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior şi în limita bugetului aprobat, avându-se în vedere urmãtoarele precizãri:
a) Cheltuielile de întreţinere şi gospodãrire ale unitãţilor sanitare sunt incluse distinct în Programul comunitar de sãnãtate publica;
b) Cheltuielile de întreţinere şi gospodãrire aferente activitãţilor din cadrul Programului comunitar de sãnãtate publica precum şi ale inspectiilor sanitare de stat sunt cuprinse la subprogramele Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile şi Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc; cele aferente Programului de sãnãtate a femeii şi copilului sunt incluse la intervenţia Profilaxia distrofici la sugar şi copil;
c) Sumele aferente procurãrii vaccinurilor prin licitaţie la nivel naţional sunt cuprinse în Programul comunitar de sãnãtate publica subprogramul Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, în bugetul Institutului de Sãnãtate Publica Bucureşti.
d) În sumele prevãzute la subprogramul Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc sunt cuprinse şi cheltuielile reprezentând componenta localã a proiectului PHARE privind îmbunãtãţirea capacitãţii instituţionale pentru monitorizarea calitãţii apei potabile şi de imbaiere.
e) Laptele praf ce se acorda gratuit în cadrul programului Sãnãtatea femeii şi copilului se achiziţioneazã şi se distribuie în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse între 0-12 luni, publicatã în Monitorul Oficial nr. 341/27.06.2001 şi Ordinul comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi ministrului administraţiei publice nr. 449/410/2001 de aprobare a Normelor metodologice privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse între 0-12 luni.
f) Tipãrirea, distribuirea şi evidenta formularelor cu regim special pentru prescripţiile medicale cu timbru sec, potrivit OMS/CNAS nr. 849/297/2003, se asigura de cãtre direcţiile de sãnãtate publica din cheltuielile de întreţinere şi gospodãrire prevãzute la lit. a).
8. Finanţarea subprogramelor de sãnãtate de la titlul 38 "Transferuri" se face, lunar, pe baza cererilor justificate ale ordonatorilor de credite şi în limita bugetului aprobat.
9. a) Din sumele aprobate subprogramelor de sãnãtate ce se realizeazã prin unitãţile sanitare finanţate integral din venituri proprii, se asigura cheltuielile de personal pentru personalul angajat cu contract individual pe durata determinata cu norma intreaga sau cu fracţiune de norma, în condiţiile legii, cheltuielile materiale şi servicii şi cheltuielile de capital (strict legate de desfãşurarea programului şi numai cu aprobarea direcţiei coordonatoare, ca anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al unitãţii respective). Ocuparea posturilor se face cu aprobarea direcţiei de sãnãtate publica sau a Ministerului Sãnãtãţii, dupã caz;
b) Sumele prevãzute la programele cu finanţare externa nerambursabila se vor utiliza în cadrul subprogramului de sãnãtate Supravegherea şi controlul infectiei HIV/SIDA de la titlul 38 "Transferuri";
c) În sumele aferente subprogramului Supravegherea şi controlul infectiilor HIV/SIDA sunt incluse cheltuielile pentru centrele regionale HIV precum şi cele reprezentând contribuţia publica nationala la proiectul PHARE privind supravegherea şi controlul infectiei HIV;
d) Din sumele prevãzute la subprogramul Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc se finanţeazã cheltuielile de personal pentru cabinetele de medicina muncii, clinicile de boli profesionale şi cabinetele de medicina sportiva;
e) Din sumele aprobate la subprogramul Reabilitarea serviciilor de urgenta prespitaliceasca se finanţeazã menţinerea şi întreţinerea sistemelor informatice de comunicare; intervenţia la dezastre; organizarea monitorizarii activitãţii ambulantelor de tip B şi C; transporturi neonatologice în cazuri speciale; formarea continua a personalului de la staţiile judeţene de ambulanta şi de la Unitãţile de primire a urgentelor (cheltuieli de deplasare); cheltuielile aferente organizãrii transportului în cazuri speciale şi cu aeronave, cu aprobarea Direcţiei generale de asistenta medicalã; asigurarea cu truse de urgenta a centrelor de permanenta prin serviciile de ambulanta judeţene;
f) La subprogramul Transplant de organe şi tesuturi sunt prevãzute şi fondurile necesare pentru transportul de organe şi transportul personalului specializat pentru transplant de organe, potrivit prevederilor <>art. 7 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 126/2003 privind operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenta acordate cu elicopterele Ministerului Sãnãtãţii şi repartizate operatorilor medicali Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic de Urgenta Targu Mures;
g) Din sumele alocate Programului de sãnãtate a copilului şi familiei se pot achizitiona, de cãtre unitãţile sanitare prin care se deruleazã aceste intervenţii/obiective, în condiţiile respectãrii reglementãrilor privind achiziţiile publice, tipurile adecvate de lapte praf, respectiv: lapte fãrã fenilalanina, lapte fãrã lactoza, lapte destinat copiilor prematuri, în vederea prevenirii intarzierilor în dezvoltarea neuropsihica a copiilor diagnosticati cu fenilcetonurie, a malnutritiei la copiii prematuri, a profilaxiei diareei cronice şi a malnutritiei şi se suporta cheltuielile aferente organizãrii transportului în cazuri speciale pentru nou-nãscuţi;
h) Sumele aprobate la Subprogramul "Dezvoltarea asistenţei medicale primare în zone defavorizate medical din mediul rural" se utilizeazã pentru stimularea medicilor de familie în vederea asigurãrii continuitãţii activitãţii medicale în zonele defavorizate medical din mediul rural, stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii. Subprogramul se deruleazã sub coordonarea Direcţiei Generale Asistenta Medicalã.

II. Responsabilitãţi în elaborarea, implementarea şi monitorizarea
programelor şi subprogramelor de sãnãtate

10. Ministerul Sãnãtãţii, prin Direcţia generalã buget şi achiziţii, asigura fondurile pentru finanţarea programelor, respectiv subprogramelor de la bugetul de stat, pe baza cererilor fundamentate ale ordonatorilor de credite care vor solicita finanţarea în funcţie de realizarea indicatorilor.
11. Ordonatorii de credite secundari şi terţiari au obligaţia utilizãrii fondurilor în limita bugetului alocat şi potrivit destinaţiei specificate, cu respectarea dispoziţiilor legale, a gestionãrii eficiente a mijloacelor materiale şi bãneşti, a organizãrii evidentei contabile a cheltuielilor pe fiecare subprogram şi pe subdiviziunile clasificatiei bugetare, atât pentru bugetul aprobat cat şi în execuţie, precum şi a raportarii indicatorilor fizici şi de eficienta.
12. Coordonatorii nationali rãspund de organizarea, monitorizarea şi controlul, raportarea şi analiza indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultate specifici fiecãrui program şi subprogram de sãnãtate.
13. Coordonatorii nationali pot elabora norme tehnice, aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
14. Coordonatorii locali vor urmãri utilizarea fondurilor alocate potrivit destinaţiei aprobate, efectuarea cheltuielilor de capital exclusiv pentru realizarea obiectivelor şi activitãţilor subprogramelor şi rãspund de organizarea activitãţilor specifice, raportarea, analiza şi controlul indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultate.
15. Directorii generali ai unitãţilor sanitare vor nominaliza prin decizie câte un responsabil pentru fiecare subprogram derulat, cu specificarea atribuţiilor în fişa postului. Medicii responsabili dispun mãsurile necesare aplicãrii metodologiei de program în vederea asigurãrii îndeplinirii obiectivelor prevãzute; rãspund de organizarea, monitorizarea şi buna desfãşurare a activitãţilor medicale din cadrul subprogramului de sãnãtate şi de raportarea la timp a datelor cãtre direcţiile de sãnãtate publica; evalueaza impactul asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei cuprinse în subprogramele de sãnãtate şi elaboreazã raportul medical trimestrial.
16. Contabilul şef şi directorul economic al unitãţii sanitare rãspund de modul de organizare a contabilitãţii, a evidentelor tehnico-operative, de utilizarea sumelor potrivit destinaţiilor aprobate, cu respectarea legilor în vigoare, de exactitatea şi realitatea datelor raportate direcţiilor de sãnãtate publica.

III. Raportarea indicatorilor din programele şi
subprogramele de sãnãtate

17. a) Indicatorii fizici şi de eficienta prevãzuţi în programele şi subprogramele de sãnãtate se monitorizeazã pe baza evidentei tehnico-operative conduse la nivelul unitãţilor sanitare, al direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, dupã caz, al institutelor de sãnãtate publica. Indicatorii se raporteazã direcţiilor coordonatoare de programe din Ministerul Sãnãtãţii pentru centralizare, analiza şi luare de mãsuri şi vor sta la baza raportarilor trimestriale şi anuale efectuate de acestea pe formularele anexa la Situaţia financiarã.
b) Raportarea indicatorilor fizici şi de eficienta prevãzuţi în programe şi subprograme se face trimestrial (dupã caz, cumulat de la începutul anului) de cãtre coordonatorii locali de programe, utilizându-se modalitãţile de raportare (suport de hârtie, magnetic, etc.) convenite cu direcţiile coordonatoare din minister. Indicatorii de rezultat se vor raporta anual, direcţiilor coordonatoare din minister pentru analiza şi centralizare şi vor sta la baza stabilirii indicatorilor de rezultat pe total program;
c) Medicii responsabili de program din cadrul unitãţilor sanitare elaboreazã trimestrial un raport medical care include: stadiul realizãrii obiectivelor propuse, probleme intampinate în desfãşurarea activitãţilor, propuneri de imbunatatire şi evaluarea impactului asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei cuprinse în subprogramele de sãnãtate.
18. Costul mediu/indicator fizic se calculeazã atât ca raport între plãţile nete de casa şi numãrul de indicatori fizici realizaţi cat şi ca raport între cheltuielile efective şi numãrul de indicatori fizici realizaţi. În cazul în care, au fost finanţate şi alte acţiuni pentru care nu au fost stabiliţi indicatori fizici sau au fost efectuate cheltuieli de capital acestea vor fi evidentiate distinct, indicandu-se cheltuiala pe fiecare acţiune sau mijloc fix.
19. La finele anului, nivelul costurilor medii realizate va sta la baza unor analize comparative atât cu nivelul indicatorilor prevãzut a se realiza cat şi cu cel efectiv realizat pe unitãţi.
20. Unitãţile sanitare care deruleazã programe şi subprograme de sãnãtate vor raporta, pana la data de 15 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, direcţiilor de sãnãtate publica sau Ministerului Sãnãtãţii, dupã caz, indicatorii fizici şi cheltuielile aferente realizãrii acestora. Dupã centralizare, direcţiile de sãnãtate publica îi remit direcţiilor coordonatoare de programe din Ministerul Sãnãtãţii, pana la data de 20 a primei luni din trimestrul urmãtor şi pana la 31 ianuarie 2006, pentru indicatorii ce se raporteazã anual.
21. În termen de 15 zile de la primirea datelor anuale, direcţiile coordonatoare de programe din Ministerul Sãnãtãţii centralizeazã şi analizeazã indicatorii raportati, pe judeţe şi unitãţi direct subordonate, dupã caz, stabilind nivelul indicatorilor de rezultate, pe total program.
22. Rezultatele analizelor însoţite, dupã caz, de propuneri de imbunatatire a activitãţilor de elaborare, finanţare şi raportare a indicatorilor prevãzuţi în programele de sãnãtate vor fi prezentate conducerii Ministerului Sãnãtãţii pana la finele lunii februarie 2006.

IV. Controlul raportarii indicatorilor prevãzuţi în programele
şi subprogramele de sãnãtate

23. Indicatorii prevãzuţi în programele aprobate prin bugetul de stat sunt supuşi controlului ce se efectueazã de cãtre organele abilitate.
24. Controlul raportarii indicatorilor din programele şi subprogramele de sãnãtate va fi efectuat, trimestrial, de cãtre coordonatorii locali precum şi de cãtre coordonatorii nationali, prin sondaj.
25. Controlul indicatorilor va urmãri, în principal, urmãtoarele:
a) realizarea indicatorilor aprobaţi;
b) încadrarea în bugetul aprobat precum şi mãsura în care fondurile alocate au fost utilizate potrivit destinaţiilor stabilite;
c) respectarea de cãtre persoanele implicate a responsabilitãţilor legate de derularea programelor şi subprogramelor de sãnãtate;
d) realitatea indicatorilor raportati;
e) acuratetea şi validitatea datelor colectate;
f) eventualele disfunctionalitati în derularea programului sau subprogramului de sãnãtate.
26. În urma fiecãrui control se va întocmi un raport care va fi discutat cu persoanele responsabile în derularea subprogramelor respective, în vederea remedierii eventualelor disfunctionalitati, urmând ca, în termen de 30 de zile, sa se stabileascã rezultatele finale ale controlului. În cazul în care, direcţia de sãnãtate publica identifica probleme ce nu pot fi soluţionate la nivel local, acestea vor fi transmise spre soluţionare direcţiilor coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii.


ANEXA II

PROGRAMELE, SUBPROGRAMELE ŞI INTERVENŢIILE DE SĂNĂTATE
finanţate din bugetul de stat, gestionate de Ministerul Sãnãtãţii, obiectivele şi activitãţile aferente, indicatorii fizici, de eficienta şi de rezultate

II/1. PROGRAM COMUNITAR DE SĂNĂTATE PUBLICA

Instituţia coordonatoare a programului:
- Ministerul Sãnãtãţii - Direcţia Generalã de Sãnãtate Publica şi Inspecţia Sanitarã de Stat Coordonarea tehnica:
- Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) pentru subprogramele 1.1, 1.2 şi 1.3, în colaborare cu Institutul Clinic de Boli Infectioase «Prof. dr. Matei Bals» (1.2) şi Institutul de Pneumoftiziologie «Prof. dr. Marius Nasta» (1.3)
- Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti pentru subprogramul 1.4 prin Secretariatul Planului Naţional de Acţiuni pentru Sãnãtate în relatie cu Mediul şi subprogramul 1.5 prin Centrul de Informare, Educare şi comunicare în Sãnãtate (CNIECS)
- Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C.T. Nicolau" Bucureşti (subprogramul 1.6)


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│INDICATORI │ 2005│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Indicatori fizici │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Numãr acţiuni specifice de monitorizare şi evaluare a efectelor │ │
│factorilor de risc pentru starea de sãnãtate (inclusiv studii) │ 1250│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Numãr doze de vaccin achiziţionate │9,000,000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Numãr de acţiuni de supraveghere şi control a bolilor │ │
│transmisibile │ 800│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Numãr donari │ 420,000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Numãr de campanii de informare, educare şi alte acţiuni specifice │ 400│
│de promovare a sãnãtãţii │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Indicatori de eficienta │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cost mediu/campanie informare, educare, comunicare şi alte acţiuni │ 70,000│
│specifice de promovare a sãnãtãţii │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cost mediu/acţiune specifica de monitorizare şi evaluare a │ │
│efectelor factorilor de risc pentru starea de sãnãtate │ 48,000│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cost mediu/doza vaccin │ 38│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cost mediu/acţiune de supraveghere şi control a bolilor │ │
│transmisibile │ 134,570│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cost mediu/unitate sânge total │ 1,250│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Indicatori de rezultate │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Acoperirea vaccinala (%) │ 96│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Scãderea morbiditatii specifice prin boli transmisibile în │ │
│populaţia generalã (%) │ 1│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Creşterea numãrului de donari de sânge (%) │ 3│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘


SUBPROGRAMUL NR. 1.1. - SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL BOLILOR TRANSMISIBILE

Obiectivul 1: - Realizarea imunizarilor conform calendarului naţional de vaccinare

Activitãţi:
Achiziţionarea vaccinurilor şi a materialelor sanitare necesare administrãrii acestora
Distribuţia vaccinurilor la nivel local
Realizarea imunizarilor conform calendarului de vaccinari
Identificarea comunitãţilor cu acces dificil la serviciile de sãnãtate şi organizarea de campanii suplimentare de vaccinare pentru acestea
Realizarea de studii de prevalenta/imunogenicitate/eficienta vaccinala organizate de CNSCBT
Supravegherea reactiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI)
Realizarea anchetelor bianuale de estimare a acoperirii vaccinale
Administrarea vaccinurilor în condiţii de siguranta maxima prin utilizarea la nivel naţional, conform cerinţelor OMS, a seringilor autoblocante
Continuarea distribuţiei carnetelor de vaccinare şi informarea cadrelor medicale şi a mamelor cu privire la modul de utilizare al acestora.
Pregãtirea personalului medical şi a mediatorilor sanitari cu privire la modul de realizare şi raportare a vaccinarilor
Activitãţi desfãşurate de CNSCBT:
Monitorizarea şi evaluarea la nivel naţional a derulãrii programului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie
Coordonarea metodologicã a programului
Fundamentarea ştiinţificã a introducerii de noi vaccinuri prin derularea de studii
Raportarea cãtre Ministerul Sãnãtãţii a indicatorilor anuali şi efectuarea de propuneri de imbunatatire a desfãşurãrii programului
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultate - anual
Acoperirea vaccinala la nivelul diferitelor categorii de populaţie (%) - 96



Indicatori fizici - trimestrial

- Numãr doze de vaccin achiziţionate
centralizat*) 9 milioane doze/an
- Numãr doze de vaccin achiziţionate local 30 mii doze/an
- Numãr activitãţi desfãşurate 425/an

Indicatori de eficienta - trimestrial

Cost mediu/doza vaccin achiziţionat
centralizat*) 38 mii lei
Cost mediu/doza vaccin achiziţionat local 200 mii lei
Cost mediu/activitate 2.000 mii lei

___________
*) nu se raporteazã de cãtre direcţiile de sãnãtate publica judeţene.



Calendarul de vaccinare în anul 2004**)



┌───────────────────────────────────────────┬─────────────────┬────────────────┐
│ Varsta recomandatã │ Vaccin │ Comentarii │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│Primele 24 de ore │Hep B │În maternitate │
│4-7 zile │BCG │ │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│2 luni │DTP - Hep B, VPO,│Simultan │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│4 luni │DTP, VPO │Simultan │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│6 luni │DTP - Hep B, VPO,│Simultan │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│12 luni │DTP, VPO │Simultan │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│12-15 luni │RRO │ │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│30-35 luni │DTP │ │
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│7 ani (în cls. I) │DT, RRO │Campanii şcolare│
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│9 ani (în cls. III-a) │VPO │Campanii şcolare│
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│14 ani (în cls. VIII-a) │DT, Rub***) │Campanii şcolare│
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│18 ani (în cls. XII-a) │Hep B │Campanii şcolare│
├───────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│Studenţi anul I, respectiv elevi anul I de │Hep B │Campanii şcolare│
│la Facultãţile de Medicina şi Stomatologie,│ │ │
│respectiv şcoli sanitare postliceale │ │ │
└───────────────────────────────────────────┴─────────────────┴───────────────-┘
____________
**) toate vaccinurile şi materialele sanitare utilizate în calendar se
achiziţioneazã centralizat, cu excepţia DTP-VPI sau/şi VPI
***) numai fetele
DTP Vaccin diftero-tetano-pertussis
DT Vaccin diftero-tetanic pediatric (se utilizeazã pana la varsta de 14
ani)
VPO Vaccin polio oral (pentru copii institutionalizati şi copii care au
contraindicatii pentru VPO se va utiliza VPI = vaccin polio
inactivat sau combinat DTP-VPI)
Hep B Vaccin hepatitic B
DTP-Hep B Vaccin diftero-tetano-pertussis-hepatita B
RRO Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG Vaccin de tip Calmette Guerin
Rub Vaccin rubeolic



Pentru administrarea tuturor vaccinurilor menţionate se vor utiliza seringi autoblocante.

Obiectiv 2: Supravegherea principalelor boli infectioase în vederea identificarii şi diagnosticarii precoce a pericolului apariţiei unor epidemii şi instituirea mãsurilor adecvate de control
Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publica judeţene:
Supravegherea bolilor transmisibile prevãzute în reglementãrile legale în vigoare (culegerea, validarea, analiza, interpretarea şi raportarea datelor epidemiologice la ISP regional şi CNSCBT)
Vaccinarea grupelor la risc de imbolnavire/de transmitere a unor boli transmisibile (vaccinare antigripala, antirubeolica în vederea prevenirii transmiterii nozocomiale a infectiei rubeolice de la nou-nascutul cu sindrom rubeolic congenital, antitifoidica, antidizenterica, antihepatitica A/B, etc.)
Vaccinarea diftero-tetanica a gravidelor conform reglementãrilor în vigoare
Efectuarea dozei de rapel diftero-tetanica la 10 ani începând cu varsta de 24 de ani, în funcţie de resursele financiare existente
Supravegherea bolilor transmisibile considerate probleme de sãnãtate publica localã sub coordonarea institutului de sãnãtate publica regional, inclusiv imunizari în situaţii epidemiologice deosebite
Instituirea şi aplicarea mãsurile de prevenire şi control al focarului de boala transmisibila (depistarea, tratamentul profilactic şi/sau vaccinarea contactilor, raportare, dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare, ancheta epidemiologica etc.), în colaborare cu reţeaua de asistenta primara
Asigurarea activitãţii epidemiologice în situaţii de urgenta provocate de calamitati naturale (inundatii, cutremure, etc.) de cãtre Direcţia de Sãnãtate Publica judeteana, în colaborare cu reţeaua de asistenta medicalã primara şi de specialitate şi cu administraţia publica localã, conform practicilor epidemiologice curente
Instituirea şi aplicarea mãsurile de control al focarului de infectie nosocomiala dupã anunţarea acestuia de cãtre unitatea în care evolueaza
Organizarea unor sesiuni de instruire a personalului din serviciile de prevenire şi control al infectiilor nosocomiale din unitãţile sanitare
Acţiuni speciale de depistare activa şi prevenire a bolilor transmisibile în comunitãţi la risc
Organizarea de instruiri ale personalului medico-sanitar şi a mediatorilor sanitari cu privire la prevenirea, depistarea, raportarea şi controlul bolilor transmisibile
Asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru intervenţie în caz de focar/epidemie de boala transmisibila
Controlul intern şi extern de calitate pentru laboratoarele din unitãţile de sãnãtate publica
Continuarea activitãţilor de laborator în vederea acreditãrii
Supravegherea rezistentei la antibiotice
Achiziţia unui pachet software, avizat de Ministerul Sãnãtãţii, destinat sistemului de supraveghere a bolilor transmisibile şi asigurarea conexiunii la internet pentru responsabilii cu supravegherea bolilor transmisibile din cadrul direcţiilor de sãnãtate publica.
NOTA: Diagnosticul etiologic al bolilor transmisibile se asigura din fondurile alocate subprogramului în mãsura în care acestea sunt identificate ca prioritati de sãnãtate publica, iar resursele financiare o permit.
Toate vaccinurile şi materialele sanitare necesare activitãţilor derulate în cadrul obiectivului 2 se achiziţioneazã la nivel local, cu excepţia vaccinului gripal şi a celui rubeolic destinat prevenirii transmiterii nozocomiale a infectiei rubeolice de la nou-nascutul cu sindrom rubeolic congenital.

Activitãţi derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publica regionale:

Supravegherea bolilor transmisibile prevãzute în reglementãrile legale în vigoare (culegerea, validarea, analiza, interpretarea şi raportarea datelor epidemiologice la CNSCBT)
Identificarea şi supravegherea bolile transmisibile considerate probleme de sãnãtate publica localã/regionala
Colaborarea în instituirea şi aplicarea mãsurile de prevenire şi control al focarului de boala transmisibila, inclusiv infectie nososcomiala, la solicitarea direcţiilor de sãnãtate publica judeţene
Efectuarea de cãtre institutele de sãnãtate publica a unor studii epidemiologice în domeniul bolilor transmisibile, cu acordul CNSCBT
Derularea activitãţilor de laborator în vederea acreditãrii
Organizarea unor sesiuni de instruire a personalului din direcţiile de sãnãtate publica judeţene pe probleme de supravegherea bolilor transmisibile şi progrte publica
Controlul intern şi extern de calitate pentru laboratoarele din unitãţile de sãnãtate publica
Continuarea activitãţilor de laborator în vederea acreditãrii
Achiziţia unui pachet software, avizat de Ministerul Sãnãtãţii, destinat sistemului de supraveghere a bolilor transmisibile şi asigurarea conexiunii la internet pentru responsabilii cu supravegherea bolilor transmisibile din cadrul institutelor de sãnãtate publica.

Activitãţi desfãşurate de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologic şi Imunologie "Cantacuzino":

Supravegherea microbiologica a unor boli transmisibile (viroze respiratorii, enterovirusuri, etc.)
Supravegherea rezistentei la antibiotice
Participarea, în colaborare cu CNSCBT la investigarea focarelor/epidemiilor, inclusiv infectii nosocomiale
Asigurarea diagnosticului şi/sau confirmãrii diagnosticului pentru bolile transmisibile la solicitarea CNSCBT, a institutelor de sãnãtate publica şi a direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti

Activitãţi desfãşurate de CNSCBT:

Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea programului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie
Asigura coordonarea metodologicã a programului
Dezvolta şi implementeaza metodologii noi de supraveghere în vederea eficientizarii sistemului naţional
Raporteazã Ministerului Sãnãtãţii indicatorii anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii programului

Indicatori de evaluare a obiectivului

Indicatori de rezultat - anual
- Scãderea cu 1% a incidentei cazurilor de boli infectioase în populaţia generalã la 100.000 locuitori (cu excepţia cazurilor de TBC şi HIV/SIDA)
Indicatori fizici - trimestrial
- Numãr activitãţi de supraveghere şi control al bolilor transmisibile - 800/an
Indicatori de eficienta - trimestrial
- Cost mediu/activitãţi de supraveghere - 134.570 mii lei

Obiectiv 3: Controlul infectiilor cu transmitere sexualã (ITS)

Activitãţi:
Testarea serologica gratuita a gravidelor de cãtre direcţiile de sãnãtate publica în vederea depistarii infectiei luetice.
Promovarea de cãtre direcţiile de sãnãtate publica a activitãţii de testare serologica gratuita a gravidelor.
Consilierea gratuita a tuturor gravidelor care se prezintã la direcţiile de sãnãtate publica în vederea testarii serologice pentru sifilis.
Asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru tratamentul specific gratuit, prioritar, la gravidele cu serologii luetice reactive obţinute în cadrul activitãţilor de testare întreprinse de cãtre direcţiile de sãnãtate publica.
Efectuarea investigatiei epidemiologice pentru cazurile raportate de sifilis congenital la nou-nascutul viu
Instituirea tratamentului specific corect al nou-nascutului viu cu sifilis congenital.
Asigurarea diagnosticului serologic al infectiei luetice pentru persoanele care nu sunt asigurate.
Asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru administrarea tratamentului specific antiluetic corect la contactii de sifilis identificati.
Asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru administrarea tratamentului specific antiluetic corect persoanelor bolnave de sifilis care nu sunt asigurate.
Desfãşurarea activitãţilor din cabinetul judeţean dermato-venerologie în scopul realizãrii capacitãţii de transmitere electronica, cãtre direcţia de sãnãtate publica, a formularelor prevãzute în sistemul de raportare

Indicatori de evaluare:

Indicatori de rezultate - semestrial
- Dublarea numãrului de gravide testate serologic gratuit în cadrul direcţiilor de sãnãtate publica pentru sifilis
- Reducerea la o valoare de 20 0/0000 a incidentei sifilisului congenital al nou-nascutului viu/100.000 nou-nãscuţi vii
- Asigurarea diagnosticului serologic şi al tratamentului specific antiluetic la un procent de 80% din totalul persoanele neasigurate bolnave de sifilis
- Asigurarea, pentru toate cabinetele de dermato-venerologie judeţene şi a municipiului Bucureşti, a condiţiilor de transmitere electronica, cãtre direcţiile de sãnãtate publica, a formularelor utilizate în sistemul de raportare.
Indicatori fizici - trimestrial
- Numãr acţiuni de promovare a testarii gratuite a gravidelor - 42
- Numãr gravide testate serologic gratuit pentru sifilis în laboratorul direcţiei de sãnãtate publica, din care câte cu serologie reactiva - 50.000
- Numãr gravide cu serologie reactiva care beneficiazã de tratament corect gratuit - 2.000
- Numãr cupluri (mama - nou-nãscut viu cu VDRL calitativ reactiv) testate VDRL cantitativ pentru depistarea sifilisului congenital al nou-nascutului viu - 2.000
- Numãr cazuri de sifilis congenital al nou-nascutului viu raportate - 40
- Numãr cazuri de sifilis congenital al nou-nascutului viu raportate care beneficiazã de investigatie epidemiologica şi tratament specific corect - 40
- Numãr persoane diagnosticate cu infectie luetica şi neasigurate - 4.000
- Numãr persoane diagnosticate cu infectie luetica şi neasigurate care efectueazã tratament specific corect - 3.500
- Numãr contacti de sifilis identificati care efectueazã tratament specific corect - 30.000
- Numãr cabinete de dermato-venerologie judeţene care îndeplinesc cerinţele transmiterii electronice a formularelor de raportare cãtre direcţiile de sãnãtate publica - 43 (41 în judeţe şi 2 în municipiul Bucureşti)
Indicatori de eficienta - anual
- Cost mediu/test depistare sifilis la gravida - 60 mii lei
- Cost mediu acţiune de promovare a testarii gratuite a gravidei - 10.000 mii lei
- Cost mediu tratament antiluetic al gravidei - 100 mii lei
- Cost mediu/test VDRL cantitativ pentru depistare sifilis congenital - 130 mii lei
- Cost mediu test serologic pentru diagnosticul infectiei luetice la persoana neasigurata - 130 mii lei
- Cost mediu tratament antiluetic/persoana infectata neasigurata - 100 mii lei
- Cost mediu tratament antiluetic/contact identificat - 50 mii lei
- Cost mediu pentru asigurarea în cabinetul judeţean dermato-venerologie a condiţiilor de transmitere electronica cãtre direcţia de sãnãtate publica a informaţiilor existente în formularele utilizate în cadrul sistemului de raportare - 80.000 mii lei

Activitãţi desfãşurate de CNSCBT:
Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea programului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie
Asigura coordonarea metodologicã a programului
Dezvolta şi implementeaza metodologii noi de supraveghere în vederea eficientizarii sistemului naţional
Raporteazã Ministerului Sãnãtãţii indicatorii anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii programului

Obiectiv 4: Supravegherea şi controlul infectiilor nosocomiale în unitãţi sanitare sentinela

Programul de supraveghere a infectiilor nosocomiale se va desfasura în spitale judeţene sau clinici universitare de unde vor fi selectate secţii de chirurgie generalã, secţii de neonatologie şi secţii de terapie intensiva
Modul de selectare al tipurilor de infectii supravegheate, al secţiilor şi spitalele, organizarea, derularea şi evaluarea programul sunt descrise în metodologiei de supraveghere care va fi transmisã direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti.
Raportarea de rutina, trimestriala, pe categorii de infectii şi secţii, a infectiilor nososcomiale se va desfasura conform legislaţiei în vigoare pentru toate unitãţile sanitare cu paturi de la nivel naţional.
Toate unitãţile sanitare vor respecta şi implementa normele de supraveghere şi control a infectiilor nosocomiale, conform <>ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 994/2004 .

Activitãţi desfãşurate de unitãţile sanitare selectate:

Medicul şef al compartimentului de prevenire şi control al infectiilor nosocomiale organizeazã sistemul de supraveghere la nivelul unitãţii: desemnarea echipei de lucru, definirea atribuţiilor membrilor echipei, instruirea personalului medico-sanitar din secţiile selectate cu privire la obiectivele programului, protocoale de lucru, formularele utilizate, circuitul informaţional, indicatori de evaluare
Depisteaza cazurile de infectie nosocomiala conform definitiilor de caz din <>Ordinul Ministerului Sãnãtãţii nr. 994/2004 , pentru tipurile de infectii selectate
Recolteaza probele biologice pentru examenul bacteriologic, conform protocolului
Completeazã fişele de supraveghere/fişa cazului de infectie nosocomiala
Trimite fişele de supraveghere/fişa cazului de infectie nosocomiala, sãptãmânal la DSP
Realizeazã investigaţiile de laborator şi trimite tulpinile izolate (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) de la cazurile de infectie nosocomiala la ISP şi IC, prin intermediul DSP
Raporteazã lunar la DSP indicatorii de evaluare din metodologie

* În situaţia în care spitalul nu are capacitatea de laborator pentru investigaţii bacteriologice:
- În judeţele unde se afla ISP acesta asigura diagnosticul de laborator şi trimite tulpinile izolate (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) la IC
- În celelalte judeţe laboratorul DSP asigura diagnosticul de laborator şi trimite tulpinile izolate (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) la ISP regional şi IC

Activitãţi desfãşurate de DSP:

Desemneazã din compartimentul/biroul de epidemiologie persoana care asigura suport tehnic profesional pentru organizarea şi funcţionarea programului
Instruieste personalul medico-sanitar din unitatea sanitarã cu paturi, respectiv secţiile selectate
Verifica şi valideazã datele din fişele primite
Completeazã şi trimite lunar la Isp regional, baza de date (format unic EPI DATA/EPIINFO)
Asigura diagnosticul de laborator pentru unitãţile sanitare sentinela care nu au capacitatea de laborator pentru investigaţii bacteriologice, în judeţele în care acesta nu este asigurat de ISP
Asigura trimiterea probelor la ISP şi IC (numai pentru microorganismele specificate în metodologie)
Monitorizeazã şi evalueaza trimestrial derularea programului în unitatea/unitãţile selectata utilizând indicatorii de evaluare din metodologie
Comunica trimestrial unitãţilor sanitare sentinela rezultatele analizelor epidemiologice efectuate

Activitãţi desfãşurate de ISP:

Verifica şi valideazã datele din fişele primite
Completeazã şi trimite lunar la CNSCBT, baza de date (format unic EPI DATA/EPIINFO)
Sprijinã tehnic şi metodologic DSP şi/sau unitãţile sentinela
Monitorizeazã şi evalueaza trimestrial la nivel regional derularea programului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie
Comunica trimestrial la DSP rezultatele analizei epidemiologice efectuate la nivel regional
Asigura diagnosticul de laborator pentru unitãţile sanitare sentinela care nu au capacitatea de laborator pentru investigaţii bacteriologice, în cazul în care acestea sunt situate pe teritoriul aceluiaşi judeţ cu ISP
Asigura identificarea şi caracterizarea preliminarã a tulpinilor primite de la unitãţile sanitare sentinela ISP regional colaboreazã cu INCDMI Cantacuzino - Centrele Naţionale de referinta şi asigura trimiterea tulpinilor (numai pentru microorganismele specificate în metodologie) pentru caracterizare completa şi realizarea bãncii de izolate la nivel naţional

Activitãţi desfãşurate de CNSCBT:

Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea programului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie, asigura diseminarea informaţiilor obţinute în urma analizelor epidemiologice efectuate la nivel naţional, trimestrial, cãtre direcţiile şi institutele de sãnãtate publica

Indicatori
Fizici:
- Nr. cazuri ÎN depistate - 5000
- Nr. cazuri ÎN investigate cu laboratorul - 5000
De eficienta:
- Cost mediu/acţiunea de depistare a unui caz ÎN - 500 mii lei
- Cost mediu/acţiunea de investigare cu laboratorul a unui caz ÎN - 2000 mii lei
De rezultat:
- Incidenta anuala a ÎN la 100 pacienti externati, pe tipuri de infectii şi pe secţii - 5%

NOTA: În cazul în care în judeţul în care funcţioneazã unitatea sanitarã din sistemul sentinela nu exista capacitate de laborator pentru investigarea infectiilor cu anaerobi, probele biologice destinate acestor investigaţii se recolteaza şi se introduc direct în sisteme de transport speciale pentru anaerobi, conform protocolului şi se trimit direct la Laboratorul de referinta pentru anaerobi din INCDIM Cantacuzino.

Indicatorii subprogramului 1.1 vor fi raportati de direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti institutului de sãnãtate publica regional. Institutele de sãnãtate publica vor analiza situaţia derulãrii subprogramului la nivel regional şi vor raporta la CNSCBT indicatorii raportati de cãtre direcţiile arondate împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire)

Natura cheltuielilor subprogramului:

● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP, DSP, CMP)
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin, dupã caz, precum şi cheltuieli de personal aferente structurilor de medicina muncii şi medicina sportiva
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAMUL NR. 1.2. - Supravegherea şi controlul infectiei HIV/SIDA

Obiective:
Monitorizarea evoluţiei infectiei HIV/SIDA
Reducerea transmiterii materno-fetale a infectiei HIV
Prelungirea perioadei de viata prin depistarea precoce a infectiei HIV/SIDA
Limitarea transmiterii prin depistare precoce, includerea în supravegherea activa şi consiliere
Introducerea supravegherii de generatia a doua în cadrul activitãţilor curente de monitorizare a evoluţiei infectiei HIV/SIDA
Estimarea prevalentei HIV în populaţia generalã şi în subpopulatiile la risc

Activitãţi:

Depistarea infectiei cu transmitere verticala (mama - fat)
Depistarea infectiei HIV/SIDA în grupele de risc, conform legislaţiei în vigoare
Depistarea infectiei HIV/SIDA prin testare voluntara, cu consiliere pre şi post testare
Asigurarea testelor de diagnostic, eligibilitate la tratament şi monitorizarea acestuia
Activitãţi de consiliere pre şi post testare (asigurarea de materiale informative, prezervative, etc.)
Instituirea unui sistem sentinela pentru testarea gravidelor în maternitati, a bolnavilor cu ITS în clinicile dermato-venerologie, a bolnavilor de tuberculoza în clinicile de pneumoftiziologie
Monitorizarea eficientei sistemului de supraveghere epidemiologica

Activitãţi desfãşurate de CNSCBT:

Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea programului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie
Asigura coordonarea metodologicã a programului
Dezvolta şi implementeaza metodologii noi de supraveghere în vederea eficientizarii sistemului naţional
Raporteazã Ministerului Sãnãtãţii indicatorii anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii programului

Indicatori de evaluare:

Indicatori de rezultate: anual
Creşterea cu 25% a numãrului de femei gravide testate HIV în vederea asigurãrii profilaxiei transmiterii verticale
Creşterea cu 50% a numãrului activitãţilor de consiliere a persoanelor testate HIV
Indicatori fizici: trimestrial
- numãr teste de diagnostic achiziţionate centralizat:*)
- numãr teste pentru monitorizarea tratamentului achiziţionate centralizat:*)
- numãr total persoane testate HIV: 250000
● numãr gravide testate HIV pentru prevenirea transmiterii verticale: 100000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive);
● numãr persoane testate HIV din grupele de risc conform legislaţiei în vigoare: 75000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive);
● numãr persoane din alte categorii testate HIV (testare voluntara, testarea pacientilor cu TBC): 75000 (se va raporta şi numãrul de cazuri pozitive)
- numãr contacti identificati la un caz confirmat cu infectie HIV, din care numãr contacti testati:
- numãr persoane consiliate: 100000
- numãr persoane raportate cu expunere accidentala profesionalã: 200
Indicatori de eficienta: trimestrial
- cost mediu/test diagnostic: 22,5 mii lei*)
- cost mediu/test pt. monitorizarea tratamentului: CD4/CD8: 1000 mii lei, test pentru incarcatura virala: 3200 mii lei
- cost mediu/persoana consiliata: 50 mii lei
- cost mediu/persoana testata: 50 mii lei (nu se include costul testului)
___________
*) nu se raporteazã de cãtre DSPJ

Natura cheltuielilor subprogramului:

● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP, DSP, CMP)
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin, dupã caz, precum şi cheltuieli de personal aferente structurilor de medicina muncii şi medicina sportiva
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

Indicatorii subprogramului 1.2 vor fi raportati de direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti institutului de sãnãtate publica regional. Institutele de sãnãtate publica vor analiza situaţia derulãrii subprogramului la nivel regional şi vor raporta la CNSCBT indicatorii raportati de cãtre direcţiile arondate împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire)

SUBPROGRAMUL NR. 1.3. - SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL TUBERCULOZEI

Pentru coordonarea la nivel local a subprogramului, se desemneazã un coordonator din cadrul direcţiei de sãnãtate publica implicat în supravegherea epidemiologica şi unul de specialitate din cadrul reţelei de pneumoftiziologie, care colaboreazã pentru realizarea subprogramului la nivel local.
Obiective:
Monitorizarea evoluţiei tuberculozei
Depistarea activa a cazurilor noi de TBC la simptomatici şi grupele de risc, inclusiv contacti
Activitãţi:
Controlul simptomaticilor pentru depistarea cazurilor de tuberculoza.
Controlul activ al contactilor şi altor grupe la risc de contractare a acestei infectii în vederea depistarii cazurilor de tuberculoza.
Pregãtirea personalului medical pentru aplicarea prevederilor programului
Chimioprofilaxia persoanelor la risc
Supravegherea epidemiologica şi controlul focarelor de tuberculoza
Indicatori de evaluare:
Indicatori fizici - trimestrial:
- Numãrul contactilor examinati (4 contacti/1 caz TBC înregistrat): 120.000
- Numãrul suspecti examinati (10 suspecti/1 caz TBC înregistrat): 300.000
- Numãrul cazuri care beneficiazã de chimioprofilaxie: 70.000
- Numãr intradermoreactii la PPD efectuate: 300.000
Indicatori de eficienta - trimestrial:
- Cost mediu depistare activa bolnav cu TBC prin controlul contactilor şi ai altor grupe la risc - 500 mii lei
- Cost mediu depistare a bolnavului cu TBC prin controlul simptomaticilor - 500 mii lei
- Cost mediu/tratament chimioprofilactic - 185 mii lei
- Cost mediu intradermoreactie la PPD - 10 mii lei
Indicatori de rezultate - anual
Procentul contactilor examinati din totalul contactilor înregistraţi > 80%
Procentul bolnavilor depistati din suspecti examinati: 10%
Procentul persoane chimioprofilactizate din cele indicate pentru chimioprofilaxie > 90%

Activitãţi desfãşurate de CNSCBT în colaborare cu Institutul Marius Nasta:

Monitorizeazã şi evalueaza la nivel naţional derularea programului utilizând indicatorii de evaluare din metodologie
Asigura coordonarea metodologicã a programului
Dezvolta şi implementeaza metodologii noi de supraveghere în vederea eficientizarii sistemului naţional
Raporteazã Ministerului Sãnãtãţii indicatorii anuali şi face propuneri de imbunatatire a derulãrii programului
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP, DSP, CMP)
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin, dupã caz, precum şi cheltuieli de personal aferente structurilor de medicina muncii şi medicina sportiva
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

Se vor evidenţia nominal la nivelul ambulatoriului de specialitate cazurile investigate cu scop profilactic
Indicatorii subprogramului 1.3 vor fi raportati de direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti institutului de sãnãtate publica regional. Institutele de sãnãtate publica vor analiza situaţia derulãrii subprogramului la nivel regional şi vor raporta la CNSCBT indicatorii raportati de cãtre direcţiile arondate împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire)

SUBPROGRAMUL NR. 1.4. - EVALUAREA STĂRII DE SĂNĂTATE ŞI A FACTORILOR DE RISC

Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publica judeţene:

Obiectiv 1: Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc din mediul de viata

Activitãţi
Instruire şi formare profesionalã
Implementarea sistemului calitãţii şi acreditarea laboratoarelor
Supravegherea sãnãtãţii în relaţia cu calitatea apei potabile
Supravegherea epidemiilor hidrice
Supravegherea cazurilor de methemoglobinemie acuta infantila generate de apa din fântâna
Supravegherea sãnãtãţii în relatie cu calitatea apei de imbaiere
Supravegherea calitãţii aerului şi a indicatorilor de sãnãtate în relatie cu aceasta;
Monitorizarea şi inspecţia produselor cosmetice
Monitorizarea intoxicatiilor neprofesionale cu pesticide
Monitorizarea radioactivitatii apei potabile şi alimentului
Monitorizarea stãrii de sãnãtate în relatie cu expunerea profesionalã la radiatii ionizante
Supravegherea stãrii de sãnãtate a populaţiei din jurul obiectivelor nucleare majore şi profilaxia efectelor cu iod stabil
Monitorizarea protecţiei radiologice a pacientului în radiologia diagnostica
Monitorizarea şi inspecţia modului de gestionare a deşeurilor medicale
Supravegherea stãrii de sãnãtate a populaţiei în raport cu calitatea habitatului uman şi a poluarii sonore urbane
Activitãţi de inspecţie şi control privind acţiunea factorilor de risc din mediu
Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale

Obiectiv 2: Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc alimentari

Activitãţi
Instruire şi formare profesionalã
Monitorizarea şi inspecţia calitãţii nutritive şi contaminarii microbiologice a alimentelor de origine animala şi nonanimala
Monitorizarea şi inspecţia materialelor în contact cu alimentul
Monitorizarea şi inspecţia aditivilor alimentari
Monitorizarea şi inspecţia substanţelor aromatizante
Monitorizarea şi inspecţia alimentelor tratate cu radiatii
Monitorizarea şi inspecţia suplimentelor alimentare
Monitorizarea şi inspecţia alimentelor cu destinaţie nutritionala specialã
Monitorizarea şi inspecţia alimentelor pentru evaluarea contaminarii chimice - indicatorii GEMS FOOD
Monitorizarea şi inspecţia evaluarea nivelului de iod din sarea iodata pentru consumul uman
Monitorizarea toxiinfectiilor alimentare
Monitorizarea şi inspecţia alimentelor modificate genetic
Evaluarea stãrii de nutritie a populaţiei
Activitãţi de inspecţie şi control privind acţiunea factorilor de risc din mediu
Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale

Obiectiv 3: Evaluarea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relatie cu factorii din mediul de viata şi activitate

Activitãţi
Instruire şi formare profesionalã
Monitorizarea şi inspecţia condiţiilor de mediu din unitãţile pentru copii şi tineri
Monitorizarea şi inspecţia condiţiilor igienico-sanitare din tabere şi colonii
Evaluarea capacitãţii de adaptare a elevilor la activitatea şcolarã pentru depistarea sindromului de suprasolicitare
Identificarea şi cuantificarea riscului specific pentru sãnãtate generate de comportamentele cu risc (droguri, fumat, alcool, comportament alimentar, etc.)
Monitorizarea dezvoltãrii fizice a copiilor şi adolescentilor şi tinerilor
Monitorizarea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor
Activitãţi de inspecţie şi control privind acţiunea factorilor de risc din mediu
Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale

Obiectiv 4: Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc ocupationali

Activitãţi
Instruire şi formare profesionalã
Monitorizarea şi inspecţia factorilor de risc ocupationali
Cercetarea caracterului de profesionalitate a cazurilor de boala în vederea declarãrii bolilor profesionale
Acţiuni de comunicare de risc şi informare asupra riscului profesional
Monitorizarea incidentei bolilor profesionale şi a absenteismului medical prin boala profesionalã
Armonizare legislativã, formare profesionalã în domeniul medicinii muncii
Activitãţi de inspecţie şi control privind acţiunea factorilor de risc din mediu
Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale

Obiectivul 5: Monitorizarea stãrii de sãnãtate şi supraveghere demograficã

Activitãţi
Instruire şi formare profesionalã
Identificarea inegalitatilor în starea de sãnãtate a populaţiei
Elaborarea Raportului stãrii de sãnãtate a comunitãţii
Alte acţiuni destinate rezolvarii prioritatilor locale

Activitãţi derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publica regionale:

Elaborarea metodologiilor de monitorizare şi inspecţie pe domenii specifice
Instruirea personalului structurilor teritoriale pentru aplicarea metodologiei
Coordonarea metodologicã a activitãţilor de monitorizare şi control pe domenii specifice, analiza datelor colectate şi elaborarea rapoartelor naţionale
Controlul implementarii metodologiilor în teritoriul arondat
Valorificarea rezultatelor rapoartelor naţionale
Acreditarea şi constituirea laboratoarelor regionale
Efectuarea de studii şi cercetãri în domeniul stãrii de sãnãtate în relatie cu factorii de risc din mediul de viata şi de munca
Monitorizarea şi raportarea îndeplinirii planurilor de implementare specifice pentru integrarea europeanã
Instruire de specialitate şi formare profesionalã
Elaborarea de proiecte de acte normative în domeniul specific
Achiziţia de iod stabil în vederea iodoprofilaxiei persoanelor expuse la radiatii ionizante

Indicatori de evaluare a subprogramului
Indicatori fizici
- Numãr de acţiuni specifice (inclusiv studii) de monitorizare, inspecţie şi evaluare a efectelor factorilor de risc de mediu pentru starea de sãnãtate - 1250
- Numãr de acţiuni de inspecţie şi control - 200000
Indicatori de eficienta -
- Cost mediu/acţiune de monitorizare inspecţie şi evaluare a efectelor factorilor de risc de mediu pentru starea de sãnãtate - 22.160 mii lei
- Cost mediu/acţiune de inspecţie şi control = 45 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP, DSP, CMP)
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin, dupã caz, precum şi cheltuieli de personal aferente structurilor de medicina muncii şi medicina sportiva
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

Indicatorii subprogramului 1.4 vor fi raportati de direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti institutului de sãnãtate publica regional. Institutele de sãnãtate publica vor analiza situaţia derulãrii subprogramului la nivel regional şi vor raporta la ISPB - Secretariatul Planului Naţional de Acţiuni pentru Sãnãtate în relatie cu Mediul - indicatorii raportati de cãtre direcţiile arondate împreunã cu rezultatele analizei derulãrii subprogramului (realizari, dificultãţi, propuneri de imbunatatire)

SUBPROGRAMUL NR. 1.5. - PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII ŞI EDUCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE

Obiectiv 1: Dezvoltarea atitudinilor şi comportamentelor favorabile sãnãtãţii prin metode de promovare a sãnãtãţii şi educaţie pentru sãnãtate

Activitãţi:
Desfãşurarea de campanii de informare, educare şi comunicare în concordanta cu problemele de sãnãtate publica identificate la nivel naţional şi local şi în concordanta cu recomandãrile Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii (Calendarul Sãnãtãţii) precum şi de alte activitãţi specifice de promovare a sãnãtãţii, dupã cum urmeazã:

1. Armonizare legislativã în domeniul promovãrii sãnãtãţii şi educaţiei pentru sãnãtate
2. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã de Lupta impotriva Tuberculozei*)
3. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã a Sãnãtãţii; Ziua Nationala a Sãnãtãţii*)
4. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã fãrã Tutun*)
5. Campanie IEC pentru Ziua Internationala impotriva Abuzului de Droguri şi a Traficului Ilicit*)
6. Campanie IEC pentru Ziua Nationala fãrã Tutun*)
7. Campanie IEC pentru Ziua Mondialã Anti-SIDA*)
8. Campanie IEC pentru promovarea unui stil de viata sanatos*)
9. Campanii IEC pentru valorificarea rezultatelor celorlalte subprograme de sãnãtate publica
10. Formare şi educaţie continua pentru personalul care desfãşoarã activitãţi de promovare a sãnãtãţii şi de educaţie pentru sãnãtate (personalul din reţeaua nationala de promovare a sãnãtãţii, medici, psihologi, asistenţi sociali sau medicali, cadre didactice, consilieri şcolari etc.) şi a personalului pentru centrele de renunţare la fumat, cursuri de formare de formatori etc.
11. Formarea mediatorilor sanitari sau a formatorilor din programele de educaţie pentru sãnãtate dezvoltate în cadrul diferitelor comunitãţi
12. Elaborarea metodologiei de raportare a activitãţilor specifice de promovarea sãnãtãţii
13. Desfãşurarea de programe de promovarea sãnãtãţii cu parteneri externi
14. Evaluarea nivelului de cunoştinţe, atitudini şi comportamente nefavorabile sãnãtãţii populaţiei (fumat, alcool, droguri, alimentaţie, etc.)
15. Realizarea de studii calitative privind atitudini şi comportamente în rândul populaţiei generale şi al diverselor grupuri populationale la nivel local şi regional folosite ca baza pentru realizarea campaniilor IEC, ca şi de evaluarea impactului acestora la nivel local şi regional***)
___________
*) Desfãşurarea de campanii IEC pentru celebrarea acestor zile este obligatorie
**) Desfãşurarea celorlalte campanii IEC în alte domenii ca şi a celorlalte acţiuni menţionate se va organiza în mod optional, în funcţie de bugetul alocat pentru fiecare direcţie de sãnãtate publica
***) Activitãţile menţionate la pct. 15 fac obiectul contractului încheiat între Ministerul Sãnãtãţii şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sãnãtate Bucureşti.

Activitãţile prevãzute în tabelul de mai sus, vor fi coordonate în mod direct de Direcţia Generalã de Sãnãtate Publica şi Inspecţia Sanitarã de Stat a Ministerului Sãnãtãţii. Nu intra în sarcina Direcţiilor de Sãnãtate Publica Judeţene.
Activitãţile prevãzute în tabelul de mai sus fac parte din componenta 5 - Sãnãtate Publica şi controlul bolilor, Subcomponenta 1 - Sãnãtate Publica din Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar finanţat din împrumutul BIRD 4568 RO, fiind coordonate conform ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 196/03.04.2001 .

Indicatori de evaluare

Indicatori fizici:
- Numãr de campanii de informare, educare şi comunicare (IEC) - 300- Numãr total de alte acţiuni specifice de promovarea sãnãtãţii - 250
Indicatori de eficienta - semestrial*):
- cost mediu/campanie IEC - 40.000 mii lei
- cost mediu/acţiuni specifice de promovarea sãnãtãţii - 25.000 mii lei
___________
*) costurile medii transmise semestrial au valoare estimativã, urmând ca la raportarea anuala sa se calculeze costul mediu final al anului 2004.

Obiectiv 2: Scãderea prevalentei afectiunilor orodentare şi a tulburarilor cranio-mandibulare (tem)

Activitãţi:
Realizarea de studii naţionale privind prevalenta cariei dentare şi a tulburarilor cranio-mandibulare la grupele de cu risc

Indicatori de evaluare:

Indicatori fizici:
- Numãr studii naţionale privind prevalenta cariei dentare şi a TCM la grupele de varsta cu risc - 1 (raportare anuala)
Indicatori de eficienta:
- Cost mediu/studiu naţional (prevalenta TCM) - 700.000 mii lei (raportare anuala)

Natura cheltuielilor subprogramului:

● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (ISP, DSP, CMP)
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin, dupã caz, precum şi cheltuieli de personal aferente structurilor de medicina muncii şi medicina sportiva
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

Indicatorii subprogramului 1.5 vor fi raportati atât de cãtre direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti precum şi de cãtre institutele de sãnãtate publica regionale cãtre ISPB - Centrului Naţional de Informare, Educare, Comunicare în Sãnãtate, împreunã cu rapoartele privind campaniile de informare, educare, comunicare desfãşurate şi rezultatele studiilor, efectuate în rândul populaţiei generale

SUBPROGRAMUL NR. 1.6. - HEMATOLOGIE ŞI SECURITATE TRANSFUZIONALĂ

Obiective
Asigurarea unei securitati transfuzionale maxime
Realizarea autosuficientei în sânge, produse derivate labile şi stabile de sânge
Activitãţi
Colectarea de sânge şi componente sanguine;
Controlul imunohematologic, biologic şi bacteriologic al sângelui;
Stocarea, transportul şi distribuţia sângelui şi componentelor sanguine derivate;
Promovarea donarii benevole şi nerenumerate şi menţinerea donatorilor recrutati
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultate - anual
Creşterea numãrului de donari de sânge % - 3
Indicatori fizici - trimestrial
Numãr donari/unitãţi recoltate şi testate pe an - 420.000 donari
Indicatori de eficienta - trimestrial
Cost mediu/unitate de sânge recoltata şi testata - 1.800.000 lei
Natura cheltuielilor
Cheltuieli materiale şi servicii
Cheltuieli de capital, în cadrul bugetului aprobat Ministerului Sãnãtãţii

II/2. PROGRAM DE PREVENIRE ŞI CONTROL AL BOLILOR NETRANSMISIBILE

Instituţia coordonatoare a programului: Ministerul Sãnãtãţii - Direcţia generalã de asistenta medicalã


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Indicatori fizici │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┤
│● Numãr de acţiuni de screening │ 3│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Numãr de campanii de informare, educare şi comunicare │ 2│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Numãr de intervenţii specifice pentru monitorizarea şi controlul │ 15│
│ bolilor netransmisibile │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Numãr studii de prevalenta pentru boli cu morbiditate │ │
│ crescutã │ 2│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┤
│Indicatori de eficienta: │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┤
│● Cost mediu/screening (mii lei) │31.700.000│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare (mii lei)│ 3.000.000│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Cost mediu/intervenţie specifica pentru monitorizarea şi │12.125.000│
│ controlul bolilor netransmisibile (mii lei) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Cost mediu/studiu de prevalenta pentru boli cu morbiditate │ │
│ crescutã (mii lei) │14.000.000│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Indicatori de rezultate: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Mortalitatea specifica prin cancer la 100000 locuitori │ 195│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Mortalitatea specifica prin cardiopatii ischemice la 100000 │ │
│ locuitori │ 155│
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘




SUBPROGRAMUL NR. 2.1. - PREVENIREA ŞI COMBATEREA BOLILOR CARDIOVASCULARE

Obiective
- Cunoaşterea ponderii factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare prin studiu descriptiv
- Tratamentul cu pace makeri a bradiaritmiilor simptomatice cu risc vital inclusiv a sindromului de nod sinusal bolnav, forma bradi-tahiaritmica

Activitãţi

- Studiu descriptiv privind ponderea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare
- Depistarea activa şi diagnosticul neinvaziv al persoanelor cu bradiaritmiile menţionate
- Proceduri de cardiologie interventionala: implantare de pace makeri SSI, VDD sau DDD în raport cu profilul clinic şi electrofiziologic al aritmiei şi cu starea clinica a pacientului (cu morbiditati cardiovasculare relevante)

Indicatori de evaluare

Indicatori de rezultat
- Scãderea mortalitatii specifice prin cardiopatii ischemice - 150 decese/100.000 locuitori
- Scãderea mortalitatii specifice (moarte subita) la pacientii implantati
- Remisiunea insuficienţei cardiace cronice, insuficienţei renale şi a manifestãrilor neurologice

Indicatori fizici
numãr studii - 1
numãr pace makeri implantati/an - 1090
Indicatori de eficienta
Cost studiu - 1.000.000 mii lei
Cost mediu/pace maker - 33.000 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective.

SUBPROGRAMUL NR. 2.2. - PREVENTIE ŞI CONTROL ÎN PATOLOGIA ONCOLOGICA

Obiective:
Diagnosticarea în stadii incipiente, O, I, II, a cazurilor de tumori maligne (col uterin, glanda mamara, prostata şi cancer colo-rectal)

Activitãţi:

- Screening pentru cancerul de col uterin în judeţele Bacau, Maramures, Dambovita, Dolj, Constanta, Gorj, Iaşi, Ilfov, Satu Mare, Mures, Bihor, Timis, Sibiu, Suceava şi municipiul Bucureşti, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti şi institutele oncologice din Bucureşti şi Cluj-Napoca;
- Screening pentru cancerul glandei mamare în judeţele Constanta, Dambovita, Dolj, Iaşi, Timis, Mures, şi prin institutele oncologice din Bucureşti şi Cluj-Napoca.
- Screening pentru cancerul colo-rectal în judeţele Cluj, Bucureşti, Dolj, Constanta, Timis, Mures, Institutul clinic Fundeni şi Institutul oncologic Cluj, Institutul de Gastroenterologie şi hepatologie Iaşi.
- Screening pentru cancerul de prostata în Institutul Clinic Fundeni, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca

Indicatori de evaluare:

Indicatori de rezultat:
- scãderea mortalitatii specifice - 197/100.000 de locuitori
- creşterea ponderii diagnosticarii precoce prin screening - 3%
Indicatori fizici:
- numãr teste screening cancer col - 17174
- numãr teste screening cancer mamar - 3428
- numãr teste hemocult pentru depistare precoce - cancer colo-rectal - 31100
- numãr investigaţii colonoscopice pentru depistare precoce - cancer colo-rectal - 8960
- numãr teste screening cancer prostata - 889
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/screening cancer col - 315.000 lei
- cost mediu/screening cancer mamar - 350.000 lei
- cost mediu/teste hemocult pentru depistare precoce - cancer colo-rectal - 90.000 lei
- cost mediu/investigatie colonoscopica cancer colo-rectal - 475.000 lei
- cost mediu/screening cancer prostata - 225.000 lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAMUL NR. 2.3. - PREVENTIE ŞI DIAGNOSTIC PRECOCE ÎN BOLILE NEUROLOGICE

Obiective
Obiectiv nr. 1 - Recuperarea funcţiei auditive prin utilizarea protezelor implantabile (implant cohlear şi proteze auditive BAHA)
Obiectiv nr. 2 - Prevenirea complicatiilor leziunilor vasculare cerebro-vertebrale prin tehnici de abord endovascular (embolizari, angioplastii, aplicari de stent-uri, etc.).

Activitãţi

- Reabilitarea auditiva prin implant cohlear şi proteze BAHA
- Crearea Registrului naţional al bolnavilor cu patologia auzului - protezare auditiva/patologia osului temporal
- Depistarea precoce şi diagnosticul minim invaziv al malformatiilor vasculare cerebro-vertebrale şi al anevrismelor arterio-venoase;
- Proceduri de neuro-radiologie interventionala: embolizarea cu spirale detasabile GDC a anevrismelor cerebrale, embolizarea cu microparticule a malformatiilor vasculare cerebrale, aplicarea de stent-uri pentru tratamentul leziunilor arteriale la pacientii care din motive clinice nu pot beneficia de metodele de abord chirurgical convenţional.

Indicatori de evaluare

Indicatori de rezultat
- reducerea cu 3% a pacientilor cu deficienta totalã de auz
- scãderea mortalitatii specifice prin hemoragie a pacientilor cu leziuni vasculare cu 10%.
Indicatori fizici
- numãr implanturi cohleare - 18
- numãr dispozitive BAHA implantate - 38
- numãr de anevrisme cerebrale embolizate: 40/an;
- numãr de malformatii vasculare cerebrale embolizate: 46/an;
- numãr de stent-uri vasculare cerebrale aplicate: 5/an;
- numãr de embolizari în patologia tumorala: 145/an;
- numãr de stent-uri carotidiene: 35/an;
- numãr de vertebro-plastii percutane: 90/an
Indicatori de eficienta
- cost mediu/implant cohlear - 800.000 mii lei
- cost mediu/proteza BAHA - 140.000 mii lei
- cost mediu/anevrism cerebral embolizat: 221.200 mii lei
- cost mediu/malformatie vasculara cerebrala embolizata: 70.471 mii lei
- cost mediu/stent vascular cerebral aplicat: 145.724 mii lei
- cost mediu/embolizari în patologia tumorala: 32.000 mii lei
- cost mediu/stent-uri carotidiene: 100.000 mii lei
- cost mediu/vertebro-plastii [][][][]
percutane: 16.000 mii lei
- cost registru - 1.000.000 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective.

SUBPROGRAMUL NR. 2.4. - PREVENTIE ŞI CONTROL ÎN DIABET ŞI ALTE BOLI DE NUTRITIE

Obiective:
- Asigurarea automonitorizarii la 5% din totalul pacientilor trataţi cu insulina (5% DZ tip 1, 100% diabet gestational, 6% DZ tip 2 insulino-tratat)
- Asigurarea accesului la tratamente speciale (pompe de insulina) pentru cazuri stabilite de cãtre comisii de specialişti desemnate
- Depistarea complicatiilor microvasculare (retinopatie, nefropatie şi neuropatie) şi macrovasculare (cardiopatie ischemica, boala cerebro-vasculara, arteriopatie cronica obliteranta a membrelor inferioare)
- Depistarea diabetului zaharat tip 2 (prin determinarea unei glicemii bazale) la rudele de gradul I ale persoanelor cu DZ tip 2, gravide, şi a altor persoane la risc
- Crearea şi managementul Registrului naţional de diabet

Activitãţi:
- Automonitorizarea pacientilor cu diabet zaharat tip 1 şi a femeilor cu diabet gestational
- Automonitorizarea pentru a pacientilor cu diabet zaharat tip 2 insulino-tratat
- Tratament prin perfuzie subcutanata continua cu insulina (pompe de insulina)
- Evaluarea periodicã pentru depistarea complicatiilor [][][][]microvasculare (retinopatie, nefropatie şi neuropatie) şi macrovasculare (cardiopatie ischemica, boala cerebro-vasculara, arteriopatie cronica obliteranta a membrelor inf.)
- Screening-ul a pentru diabet zaharat tip 2 (prin determinarea unei glicemii bazale) la rudele de gradul I ale persoanelor cu DZ tip 2, gravide şi a altor persoane la risc
- Crearea şi managementul Registrului Nacuonal de Diabet

Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
Scãderea sub 10% a procentului de hipoglicemii care au necesitat asistenta medicalã din totalul pacientilor trataţi
Scãderea sub 15% a procentului de acidocetoze din totalul pacientilor trataţi
Indicatori fizici:
- numãr pacienti automonitorizati cu diabet zaharat tip 1 şi a femeilor cu diabet gestational 3.100
- numãr pacienti cu diabet zaharat tip 2 insulino-tratat - 850
- numãr pacienti cu pompe de insulina 100 (70 asigurare consumabile pentru beneficiari în anul 2004 şi 30 beneficiari cazuri noi stabilite de cãtre comisii de specialişti desemnate care vor fi decontate trimestrial în anul 2005)
- numãr pacienti evaluate periodic pentru depistarea complicatiilor microvasculare (retinopatie, nefropatie, şi neuropatie) şi macrovasculare (cardiopatie ischemica, boala cerebro-vasculara, arteriopatie cronica obliteranta a membrelor inf.) dintre diabetici insulino-trataţi - 200.000
- numãr persoane, rudele de gradul I ale persoanelor cu DZ tip 2, gravide şi a altor persoane la risc (prin determinarea unei glicemii bazale) - 2007 judeţ (8.400/ţara)
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/pacient automonitorizat cu diabet zaharat tip 1 şi a femeilor cu diabet gestational - 6.600 mii lei
- cost mediu/pacient automonitorizat cu diabet zaharat tip 2 insulino-tratat - 3.300 mii lei
- cost mediu/pacient evaluat periodic pentru depistarea complicatiilor microvasculare (retinopatie, nefropatie, şi neuropatie) şi macrovasculare (cardiopatie ischemica, boala cerebro-vasculara, arteriopatie cronica obliteranta a membrelor inf.) dintre diabetici insulino-trataţi va fi susţinut prin investigaţiile decontate de CNAS
- cost mediu/an persoana pentru diabet zaharat tip 2 (prin determinarea unei glicemii bazale) la rudele de gradul I ale persoanelor cu DZ tip 2 şi la gravide 22.000 lei
- cost mediu/an persoana cu pompe instalate 102.000 mii lei - fonduri alocate pentru pompele instalate în 2003 şi 2004
- cost mediu/an persoana instalare pompa 119.000 mii lei - la cazuri stabilite de cãtre comisii desemnate de specialişti - care vor fi decontate trimestrial
- cost mediu Registru naţional 500.000 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective.


SUBPROGRAMUL NR. 2.5. - PROFILAXIE ÎN PATOLOGIA PSIHIATRICA ŞI PSIHOSOCIALA
Obiective:
- Scurtarea duratei de evoluţie a episoadelor acute de boala cu 10%
- Recuperarea capacitãţii de autoingrijire şi de efectuare a unor activitãţi utilitar-gospodãreşti la peste 50% din bolnavi

Activitãţi:
- Terapia ocupationala şi ergoterapia
- Reabilitarea centrelor de ergoterapie
- Campanie de informare, educare, comunicare
Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- reducerea duratei de spitalizare cu 10%
- reducerea procentului de bolnavi dependenti socio-familial cu 25%
Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi incluşi în activitãţi de ergoterapie şi terapie ocupationala - 2.912
Indicatori de eficienta:
- cost mediu/bolnav inclus în activitãţi de ergoterapie şi terapie ocupationala - 4.000 mii lei
- cost reabilitare centre de ergoterapie - 3.500.000 mii lei
- cost campanie de informare, educare şi comunicare - 1 miliarde lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (MS)
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAMUL NR. 2.6. - PREVENTIE ÎN PATOLOGIA NEFROLOGICA ŞI DIALIZA RENALA

Obiectiv: Realizarea unei evidente complete a bolnavilor cu afecţiuni renale cronice din România
Activitãţi: Operarea Registrului naţional al bolnavilor cu insuficienta renala

Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- procent pacienti cu insuficienta renala incluşi în registru - peste 90% din totalul pacientilor cu insuficienta renala.

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

SUBPROGRAMUL NR. 2.7. - PREVENTIE ŞI CONTROL AL HEMOFILIEI ŞI TALASEMIEI

Obiective
- Diagnosticarea bolnavilor cu hemofilie şi talasemie, cu actualizarea periodicã a Registrului Naţional de Hemofilie şi Talasemie
- Preventia manifestãrilor clinice şi a complicatiilor bolii, la bolnavii cu varsta cuprinsã între 1-18 ani
- Consilierea genetica a familiilor afectate, vizandu-se profilaxia primara a bolii;
- Creşterea sperantei de viata şi a calitãţii vieţii bolnavilor cu hemofilie şi talasemie.

Activitãţi

- Înregistrarea tuturor bolnavilor şi raportarea cazurilor recent diagnosticate, cu alcãtuirea unui registru naţional, care sa ofere criterii obiective privind dimensiunea problemei şi a distribuţiei ei teritoriale;
- Preventia secundarã a accidentelor hemoragice la bolnavii cu hemofilie severã cu varsta cuprinsã între 1-18 ani, prin administrare de F VIII/F IX;
- Monitorizarea clinico-biologica a bolnavilor, în conformitate cu recomandãrile Comisiei de Experţi a Comunitãţii Europene:
● o data pe an în absenta complicatiilor;
● multianual în funcţie de necesitaţi, pentru cazurile cu complicatii.

Indicatori de evaluare

Indicatori de rezultat
- scãderea numãrului de accidente hemoragice la pacientii cu hemofilie - 25%
- creşterea numãrului pacientilor hemofilici cu artropatii invalidante recuperate şi/sau ameliorate/an - 10%
- scãderea mortalitatii prin hemofilie cu 25%
Indicatori fizici
- numãr de pacienti cu hemofilie monitorizati - 600
- numãr pacienti cu talasemie majorã monitorizati - 150
Indicatori de eficienta
- cost mediu/pacient cu hemofilie monitorizat - 3.000 mii lei
- cost mediu/pacient cu talasemie majorã monitorizat - 3.000 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective.

SUBPROGRAMUL NR. 2.8. - PREVENTIE ÎN PATOLOGIA ENDOCRINA

Obiective
- Creşterea calitãţii vieţii la climacterium şi profilaxia osteoporozei
- Scãderea morbiditatii prin gusa datoratã carentei de iod şi a complicatiilor sale
- Cunoaşterea caracteristicilor epidemiologice ale pacientilor cu tumori tiroidiene

Activitãţi
- Monitorizarea femeilor cu risc pentru fracturi osteoporotice
- Depistarea activa, diagnosticarea şi prevenirea complicatiilor gusii endemice la copii şcolari 6-12 ani şi gravide
- Preventia şi depistarea precoce a complicatiilor gusei şi cancerului tiroidian
- Realizarea registrului naţional al tumorilor tiroidiene
Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
creşterea incidentei specifice a hipotiroidismului prin depistare activa 1%
scãderea incidentei complicatiilor datorate osteoporozei 1%
Indicatori fizici
numãrul de copii sau femei gravide investigate - 1.500
numãr femei gravide cu disfunctie tiroidiana investigate - 1.700
numãr de examene screening pentru osteoporoza la femei la menopauza - 650
Indicatori de eficienta
Cost mediu/investigatie copil sau gravida 265.000 lei
Cost mediu/investigatie pentru osteoporoza 1.000.000 lei
Cost mediu/investigatie gravida cu disfunctie tiroidiana 950.000 lei
Registrul naţional al tumorilor tiroidiene 1.000.000 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective.

SUBPROGRAMUL NR. 2.9. - PREVENTIE ÎN ORTOPEDIE ŞI TRAUMATOLOGIE

Obiective
- Prevenirea diformitatilor de coloana vertebrala şi a complicatiilor cardiorespiratorii ulterioare
- Continuarea Registrului naţional de endoprotezare (RNE)

Activitãţi

- Asigurarea cu materiale sanitare specifice instrumentatiei segmentare de coloana
- Continuarea Registrului naţional de endoprotezare
- Monitorizarea pacientilor cu patologie deformanta preexistenta sau dobandita a coloanei vertebrale operate pentru evitarea cronicizarii şi prevenirea insuficienţei cardiorespiratorii
- Monitorizarea pacientilor endoprotezati

Indicatori de evaluare

Indicatori de rezultat
- Raportarea obligatorie (cãtre RNE) a cazurilor rezolvate prin endoprotezare la nivelul Registrului Naţional de Endoprotezare conform fişelor de urmãrire
- Raportarea obligatorie (cãtre RNE) a cazurilor rezolvate prin implantarea instrumentatiei segmentare de coloana şi evaluarea acestei cazuistici rezolvate chirurgical clinico-funcţional (probe functionale respiratorii, durere, nivel de activitate) pre şi postoperator şi radiologie (gradul corectiei curburilor coloanei şi lipsa evoluţiei acestora.
Indicatori fizici
- numãrul de pacienti cu implant segmentar de coloana - 236
Indicatori de eficienta
- cost RNE - 500.000 mii lei
- cost mediu/pacient cu implantare segmentara de coloana - 61.500 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective.

SUBPROGRAMUL NR. 2.10. - REABILITAREA SERVICIILOR DE URGENTA PRESPITALICEASCA

Obiective
- Eficientizarea timpului maxim de ajungere la cazurile de urgenta majorã
- Dezvoltarea serviciului de ambulanta aerianã

Activitãţi
- Formarea continua a personalului
- Acţiuni de pregãtire pentru intervenţie în caz de dezastre
- Transportul cazurilor speciale de neonatologie
- Mentenanta dispecerate şi asigurare truse de urgenta pentru centrele de permanenta
- Achiziţionarea de autosanitare
- Reparaţii aeronave

Indicatori
Indicatori de rezultat
- creşterea nivelului de pregãtire pentru intervenţii la dezastre
- procent de teritoriu acoperit de telecomunicaţii - 100%
Indicatori fizici
- numãr de persoane formate în cadrul programului REMSSY - 265
- numãr autosanitare achiziţionate - 102
Indicatori de eficienta
- cost mediu/persoana/traning REMSSY - 15.000 mii lei
- cost total autosanitare achiziţionate - 48.000.000 mii lei
- cost reparare aeronave - 2,0 miliarde lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective.

SUBPROGRAMUL NR. 2.11. - PREVENTIE GERIATRICA/GERONTOLOGICA ŞI PROTECŢIA VARSTNICULUI, PROFILAXIE ŞI RECUPERARE BALNEO-FIZIO-CLIMATOLOGICA

Obiective:
- Preventia imbatranirii precoce
- Creşterea sperantei de viata şi a calitãţii, confortului vieţii varstnicului
- Îmbunãtãţirea asistenţei de recuperare pentru afectiunile cu morbiditate crescutã în spitalele şi secţiile de recuperare adulti şi copii

Activitãţi:
- Screening al grupei de populaţie cu varsta de peste 60 de ani, pentru prevenirea fenomenului de ateroscleroza şi a tulburarilor cognitive
- Prevenirea escarelor şi complicatiilor
- Ameliorarea bazelor de tratament şi a metodologiei de recuperare în serviciile de copii, adulti şi geriatrie

Indicatori de evaluare:
Indicatori de rezultat:
- Reducerea cu 1% a mortalitatii specifice la grupa de varsta > 60 ani
- Reducerea cu 40% a apariţiei escarelor sau a complicatiilor la varstnicii monitorizati
Indicatori fizici:
- Numãr persoane varstnice evaluate, testate = 1200
- Numãr persoane varstnice monitorizate - 300
- Amenajãri şi amenajãri speciale pentru cazuri severe
Indicatori de eficienta:
- Cost mediu/persoana în varsta, evaluatã, testata - 1000 mii lei
- Cost mediu/persoana în varsta, monitorizata - 1000 mii lei
- Cost ameliorarea bazelor de tratament şi amenajãri speciale pentru cazuri severe 700000 lei

Natura cheltuielilor subprogramului

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective.

SUBPROGRAMUL NR. 2.12. - TRANSPLANT DE ORGANE ŞI TESUTURI

Obiective
- Asigurarea supleerii fiziologice a organelor aflate în insuficienta cronica ireversibila şi înlocuirea tesuturilor nefunctionale, prin transplant de organe (renal, hepatic, cord, pancreas) şi tesuturi (medular, cornee, os, piele etc).

Activitãţi
- Testarea imunologica şi virusologica a potenţialilor donatori
- Coordonarea activitãţii de transplant (coordonarea prelevarii organelor şi tesuturilor de la donator cadavru, deplasarea echipelor operatorii, în vederea efectuãrii procedurilor de transplant, organizarea acţiunilor de instruire a coordonatorilor locali, sprijin logistic pentru crearea reţelei naţionale de coordonare, facilitãţi pentru familiile donatorilor, mijloace de comunicare, plata coordonatorului de transplant)
- Menţinerea în condiţii fiziologice a donatorilor aflaţi în moarte cerebrala (inclusiv testarea acestora)
- Managementul Registrului Naţional de Transplant şi înscrierea pacientilor noi pe listele de asteptare
- Monitorizarea pacientilor transplantati

Indicatori de evaluare
Indicatori de rezultat
- procent de pacienti recuperati pe tip de transplant - 100%
Indicatori fizici
- numãr testãri efectuate la donatori vii: 1000
- numãr diagnosticari morţi cerebrale şi mentenanta în condiţii fiziologice a donatorilor-cadavru (inclusiv testare): 70
- numãr acţiuni de coordonare: 700
- numãr transplanturi efectuate pe tipuri:
● transplant renal - 158 (Bucureşti - 70, Cluj - 70, Iaşi - 14, Timişoara - 4);
● transplant hepatic - 20 (Bucureşti);
● transplant cord - 20 (Bucureşti - 12, Tg. Mures - 8);
● transplant pancreas (Constanta - 5, Cluj - 5);
● transplant medular - 45 (Timişoara - 15, Tg. Mures - 15, Bucureşti - 15);
● transplant cornee - 300;
● transplant os - 300;
● transplant piele - 2000
- numãr pacienti transplantati monitorizati: 300
Indicatori de eficienta
- cost mediu/testare donatori - 20.000 mii lei
- cost mediu/menţinere în condiţii fiziologice a donatorilor în moarte cerebrala şi testarea acestora - 80.000 mii lei
- cost mediu/acţiune coordonare - 1.400 mii lei
- cost mediu/pacient transplantat monitorizat - 2.500 mii lei

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective.

SUBPROGRAMUL NR. 2.13. - TRATAMENTUL TOXICODEPENDENTELOR

Obiective
- Asigurarea tratamentului de susbstitutie cu metadona pentru adulti, a tratamentului tip postcura în regim de internare sau ambulator, asigurarea posibilitatii testarii rapide a prezentei drogurilor sau metabolitilor acestora în urina pacientilor, în toate unitãţile medicale de profil.

Activitãţi
- Tratamentul de susbstitutie cu metadona pentru adulti
- Terapii de reabilitare, resocializare (terapia ocupationala şi ergoterapia)
- Achiziţionarea de teste rapide pentru evidentierea prezentei drogurilor sau metabolitilor acestora în urina pacientilor, în toate unitãţile medicale de profil

Indicatori de evaluare
Indicatori fizici
- Nr. pacienti în tratament de substitutie cu metadona - 1200
- Nr. pacienti trataţi în postcura - 600
- Nr. teste pt. depistarea prezentei drogurilor în urina pacientilor achiziţionate - 4800
Indicatori de eficienta
- cost mediu pe pacient în tratament de menţinere pe metadona - 1.163 mii lei
- cost mediu pe pacient în tratament tip postcura - 4.376 mii lei
- cost mediu pe test rapid depistare a drogurilor în urina - 100 mii lei
Indicatorii de rezultat
- procent de pacienti recuperati - 20% din numãrul total de persoane toxicodependente

Natura cheltuielilor subprogramului:

Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective.

SUBPROGRAMUL NR. 2.14. - TRATAMENT ÎN STRĂINĂTATE

Obiective:
Rezolvarea situaţiei medicale a unor bolnavi care nu pot fi trataţi în ţara
Activitãţi: Asigurarea investigatiilor de inalta performanta pentru precizare de diagnostic, a tratamentului medico-chirurgical şi a transplantului de organe şi tesuturi în strãinãtate pentru anumite categorii de bolnavi care prezintã afecţiuni ce nu pot fi tratate în ţara, pe baza recomandarii comisiilor teritoriale, respectiv ale Ministerului Sãnãtãţii.

Indicatori de evaluare:

Indicatori de rezultat:
- procent pacienti recuperati - 90% din totalul pacientilor incluşi în program.

Natura cheltuielilor
Cheltuieli materiale şi servicii

II/3. PROGRAM DE SĂNĂTATE A COPILULUI ŞI FAMILIEI

Instituţia coordonatoare a programului: Ministerul Sãnãtãţii - Direcţia generalã de asistenta medicalã - Serv. Asistenta mamei şi copilului



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Indicatori fizici │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┤
│● Numãr intervenţii de promovare a sãnãtãţii copilului │ 11│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Numãr de intervenţii de promovare a sãnãtãţii reproducerii │ 8│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Numãr de campanii informare, educare şi comunicare (IEC) │ 4│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┤
│Indicatori de eficienta - în mii lei - │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┤
│● Cost mediu/intervenţie pentru sãnãtatea copilului │54.013.500│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Cost mediu/intervenţie pentru sãnãtatea reproducerii │28.500.000│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare (IEC) │ 1.300.000│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┤
│Indicatori de rezultate: │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┤
│● Mortalitatea infantila (decese sub 1 an la 1.000 nãscuţi vii) │ 17,0│
├───────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│● Mortalitatea maternã prin avort (decese materne la 1.000 nãscuţi │ │
│ vii) │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘



INTERVENŢIA NR. 1: CREŞTEREA ACCESULUI LA SERVICII DE SĂNĂTATEA REPRODUCERII.

OBIECTIVUL 1. CONSOLIDAREA ASISTENŢEI MEDICALE PRIMARE PENTRU FURNIZAREA SERVICIILOR DE SĂNĂTATE A REPRODUCERII

Activitãţi
♦ instruirea şi perfecţionarea personalului medical din asistenta medicalã primara şi de specialitate
♦ îmbunãtãţirea comunicãrii naţional-local-furnizori prin intalniri periodice
♦ procurare şi distribuţie de contraceptive
♦ implementarea sistemului informaţional privind distribuţia, utilizarea şi raportarea consumului de contraceptive, tipãrirea şi distribuţia de fise şi formulare de contraceptie
♦ monitorizarea şi evaluarea programului

OBIECTIVUL 2. PROMOVAREA METODELOR MODERNE DE CONTRACEPTIE.

Activitãţi
● activitãţi de IEC pentru promovarea metodelor moderne de contraceptie şi combaterea avortului

INTERVENŢIA NR. 2: ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII ŞI EFICIENTEI CONSULTATIEI PRENATALE.

OBIECTIVUL 1: DEZVOLTAREA SUPORTULUI INFORMAŢIONAL PENTRU ÎNREGISTRAREA SERVICIILOR MEDICALE DESTINATE GRAVIDEI ŞI IMPLEMENTAREA METODOLOGIEI EFECTUĂRII CONSULTATIEI PRE ŞI POSTNATALE

Activitãţi
♦ tipãrirea şi distribuţia Carnetului Gravidei şi Fisei Anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei şi lauzei
♦ instruirea personalului medical pentru implementarea Protocolului privind metodologia efectuãrii consultatiei prenatale şi a consultatiei postnatale, a Carnetului Gravidei şi a Fisei Anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei şi lauzei
♦ cercetarea utilizãrii, monitorizarea şi evaluarea serviciilor medicale prenatale
♦ cheltuieli complementare aferente programului Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii "Maternitatea fãrã risc" în România

OBIECTIVUL 2. PROMOVAREA CONSULTATIEI PRENATALE.

Activitãţi
● activitãţi de IEC pentru promovarea consultatiei prenatale

INTERVENŢIA NR. 3: PROFILAXIA ANEMIEI FERIPRIVE LA GRAVIDA.

Activitãţi
● procurarea şi distribuţia preparatelor de fier la gravida, cu prioritate la cele din categoria de risc
● procurarea cuvelor pentru determinarea hemoglobinei
● monitorizarea prevalentei anemiei la gravida

INTERVENŢIA NR. 4: PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII FEMEII ŞI COPILULUI LA NIVEL COMUNITAR

Activitãţi
● organizarea localã a activitãţii de asistenta medicalã comunitara, dotarea cu mobilier echipament, instrumentar şi materiale sanitare specifice
● elaborarea programei şi a materialelor de formare precum şi formarea personalului angajat în activitatea de asistenta medicalã comunitara
♦ realizarea activitãţilor specifice de asistenta medicalã comunitara în zonele pilot
♦ monitorizarea şi evaluarea programului

INTERVENŢIA NR. 5: PROFILAXIA SINDROMULUI DE IZOIMUNIZARE RH.

Activitãţi
● procurarea imunoglobulinei specifice şi a reactivilor pentru determinãri specifice
● vaccinarea antiD a lauzelor Rh negative eligibile
● vaccinarea antiD a femeilor eligibile Rh negative care au avortat

INTERVENŢIA NR. 6: PROFILAXIA ŞI TRATAMENTUL TULBURARILOR LEGATE DE MENOPAUZA

Activitãţi
♦ investigarea standardizata a femeii la menopauza
♦ administrarea tratamentului specific pentru prevenirea tulburarilor de menopauza şi monitorizarea cazurilor tratate

INTERVENŢIA NR. 7: PREVENIREA ENCEFALOPATIEI CAUZATE DE FENILCETONURIE ŞI HIPOTIROIDISM CONGENITAL.

Activitãţi
♦ procurarea de echipamente, materiale specifice, teste specifice, medii de cultura, de laborator etc., alte materiale necesare screening-ului, medicamente şi preparate dietetice fãrã fenilalanina sau sarace în fenilalanina, necesare tratamentului dietetic şi medicamentos
♦ recoltarea şi efectuarea testelor specifice
♦ dispensarizarea la nivelul tuturor esaloanelor asistenţei medicale a copiilor confirmati
♦ evaluarea şi monitorizarea programului

INTERVENŢIA NR. 8: PROFILAXIA MALNUTRITIEI LA PREMATURI

Activitãţi
● procurarea de produse dietetice specifice, produse medicamentoase necesare prevenirii malnutritiei (aminoacizi, soluţii lipidice, vitamine, eritropoetina etc.), şi a consumabilelor şi echipamentelor specifice necesare administrãrii acestora;
● procurarea de suplimente nutritive cu destinaţie medicalã specialã;
● administrarea tratamentului dietetic şi medicamentos necesar; monitorizarea pacientilor în tratament.

INTERVENŢIA NR. 9: PROFILAXIA DISTROFIEI LA SUGAR ŞI COPIL.

OBIECTIVUL 1. PROFILAXIA MORBIDITATII INFANTILE DATORATE DISTROFIEI LA COPII 0-1 AN PRIN ADMINISTRAREA DE LAPTE PRAF

Activitãţi
● procurarea, distribuţia de lapte praf la copiii 0 - 1 an care nu beneficiazã de lapte matern, conform reglementãrilor în vigoare

OBIECTIVUL 2. PROMOVAREA ALAPTARII

Activitãţi
● activitãţi de IEC pentru promovarea alaptarii

OBIECTIVUL 3. SUSŢINEREA FUNCTIONARII CNPA ŞI A CENTRELOR REGIONALE PENTRU PROMOVAREA ALAPTARII

● Formarea personalului medical din asistenta primara şi de specialitate pentru promovarea alaptarii şi consiliere.
● susţinerea încadrãrii, organizãrii şi dotãrii cabinetelor regionale de promovarea alaptarii
● consilierea de cãtre personal specializat a populaţiei tinta

OBIECTIVUL 4. SUSŢINEREA INIŢIATIVEI "SPITALUL PRIETEN AL COPILULUI"

● Certificarea spitalelor "Prietene ale Copilului"
● Monitorizarea spitalelor certificate ca fiind "Prietene ale Copilului"

INTERVENŢIA NR. 10: PROFILAXIA RAHITISMULUI CARENTIAL AL COPILULUI.

Activitãţi
● procurarea, distribuţia şi administrarea profilactica a vitaminei D populaţiei tinta

INTERVENŢIA NR. 11: SUPRAVEGHEREA STĂRII DE SĂNĂTATE A COPIILOR ŞI ADOLESCENTILOR DIN COLECTIVITĂŢI.

Activitãţi
● asigurarea cu medicamente, instrumentar, materiale sanitare, echipamente specifice a cabinetelor şcolare/studenţeşti; asigurarea service-ului echipamentelor din cabinetele medicale şcolare
● formarea personalului care lucreazã în cabinetele de Medicina Şcolarã
● efectuarea serviciilor medicale specifice preventive

INTERVENŢIA NR. 12: PROFILAXIA ANEMIEI FERIPRIVE LA COPIL.

Activitãţi
● procurarea şi distribuţia preparatelor de fier la copil, cu prioritate la cei din categoria de risc
● procurarea cuvelor pentru determinarea hemoglobinei
● monitorizarea prevalentei anemiei copilului

INTERVENŢIA NR. 13: PREVENIREA APARIŢIEI, DEPISTAREA PRECOCE, MONITORIZAREA ŞI RECUPERAREA DEFICIENŢELOR SENZORIALE ŞI DE DEZVOLTARE NEUROPSIHOMOTORIE LA COPIL PRECUM ŞI PROFILAXIA EPILEPSIEI REZISTENTA LA TRATAMENT.

Activitãţi
● tratament specific pentru epilepsia recurenta cu Valproat de sodiu, Lamotrigine, şi Topiramate
● terapie specifica decontracturanta cu toxina botulinica
● amenajarea spaţiilor de diagnostic şi recuperare precum şi dotãri cu echipamente şi teste specifice pentru diagnosticul şi recuperarea deficitului neuropsihomotor
● formarea medicalã continua a medicilor de familie şi de specialitate, a cadrelor medii, psihologi, logopezi etc. pentru identificarea precoce a copiilor cu risc, prevenirea deficienţelor şi recuperarea copiilor cu deficiente neuropsihomotorii
● depistarea precoce a surditatii la nou-nãscut.

INTERVENŢIA NR. 14: PREVENIREA APARIŢIEI CECITATII LA PREMATURI ŞI A TULBURARILOR DE REFRACTIE LA COPIL

♦ procurare de echipamente specifice, instrumentar, şi efectuarea examinarilor pentru depistarea riscului de cecitate, a ambliopiei şi a viciilor de refractie la populaţie tinta
♦ aplicarea tratamentului specific
♦ formarea personalului de specialitate pentru activitãţile specifice
♦ cheltuieli complementare aferente programului Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii "Prevenirea cecitatii şi tulburarilor de vedere" în România

INTERVENŢIA NR. 15: DIAGNOSTICUL PRECOCE, PREVENTIA PRIMARA ŞI SECUNDARĂ, MONITORIZAREA ŞI RECUPERAREA UNOR AFECŢIUNI CRONICE LA COPIL.

OBIECTIVUL 1. SINDROMUL DE DETRESA RESPIRATORIE LA NOU-NĂSCUŢI
OBIECTIVUL 2. ASTMUL BRONSIC LA COPIL
OBIECTIVUL 3. SINDROMUL DE MALABSORBTIE ŞI DIAREEA CRONICA LA COPIL
OBIECTIVUL 4. MUCOVISCIDOZA LA COPIL
OBIECTIVUL 5. IMUNODEFICIENTELE PRIMARE UMORALE LA COPIL
OBIECTIV 6: HEPATITA CRONICA LA COPIL

Activitãţi
● procurare de echipamente, medicamente, produse dietetice specifice
● procurarea de suplimente nutritive cu destinaţie medicalã specialã
● investigatia paraclinica şi de laborator specifica pentru stabilirea diagnosticului şi monitorizarii tratamentului
● administrarea tratamentului specific
● consilierea specifica
● elaborarea, editarea, distribuirea de ghiduri de profilaxie şi tratament specifice
● realizarea unor baze de date pentru bolnavii cronici

INTERVENŢIA NR. 16: PROFILAXIA ŞI DIAGNOSTICUL PRE- ŞI POST-NATAL AL MALFORMATIILOR ŞI/SAU AL UNOR AFECŢIUNI GENETICE

♦ procurarea echipamentelor, instrumentarului, reactivilor specifici
♦ efectuarea activitãţilor specifice de testare, de diagnostic clinic şi de laborator a populaţiei tinta
♦ realizarea unor baze de date, propuneri pentru organizarea unui sistem informaţional şi a unor registre naţionale pentru malformatii şi vicii genetice

INTERVENŢIA NR. 17: REABILITAREA ASISTENŢEI MEDICALE DE PEDIATRIE ŞI PENTRU NOU-NĂSCUŢI

OBIECTIVUL 1. REABILITAREA SECŢIILOR/COMPARTIMENTE PEDIATRIE, TERAPIE INTENSIVA, STRUCTURI DE PRIMIRI URGENTE

♦ reabilitarea infrastructurii: compartimentari, instalaţii electrice, gaze medicale, încãlzire, etc., a compartimentelor de pediatrie, terapie intensiva, AŢI, structuri de primiri urgente, sali de operaţie cu spaţiile anexe.
♦ procurare de instrumentar, echipamente specifice pentru investigaţii de laborator şi paraclinice
♦ activitãţi de informatizare medicalã
♦ activitãţi de Educaţie Medicalã Continua
♦ cheltuieli complementare programului «Managementul Integrat al Bolilor Cronice ale Copilului»

OBIECTIVUL 2. SUSŢINEREA ACTIVITĂŢII DE ÎNGRIJIRE INTENSIVA A NOU-NASCUTILOR

♦ procurare de reactivi, piese de schimb, consumabile, materiale sanitare necesare îngrijirii intensive a nou-nascutilor; asigurarea service-ului echipamentelor necesare îngrijirii intensive a nou-nascutilor.
♦ amenajarea ambulantelor şi susţinerea transportului în cazuri speciale pentru nou-nãscuţi (Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti, Mures, Iaşi)

INTERVENŢIA NR. 18: DEZVOLTAREA SISTEMULUI DE MEDIATORI SANITARI COMUNITARI DIN CADRUL COMUNITĂŢILOR DE RROMI

● implementarea sistemului de mediatori sanitari comunitari în zonele pilot
● asigurare de rechizite, cartele telefonice, abonamente/tichete pentru mijloacele de trasport în comun
● formarea de mediatori sanitari din cadrul comunitãţilor de rromi
♦ realizarea activitãţilor specifice de mediator sanitar comunitar în zonele pilot

INTERVENŢIA NR. 19: MANAGEMENTUL PROGRAMULUI DE SĂNĂTATE A MAMEI ŞI COPILULUI.

OBIECTIVUL 1. MANAGEMENTUL PROGRAMULUI DE SĂNĂTATE A MAMEI ŞI COPILULUI LA NIVEL CENTRAL.

Activitãţi:
♦ colaboreazã cu coordonatorii nationali şi locali a interventiilor şi cu instituţiile cu responsabilitãţi în realizarea programului
♦ informeazã Ministerul Sãnãtãţii şi alţi factori interesaţi asupra problematicii aparuta în desfãşurarea programului
♦ participa la elaborarea Normelor Metodologice ale programului
♦ participa la elaborarea structurii bugetului interventiilor şi obiectivelor
♦ organizeazã, împreunã cu DSP sistemul informaţional şi sistemul electronic de colectare interconectare şi raportare a datelor şi indicatorilor interventiilor
♦ participa la coordonarea tehnica a Programului Naţional 3, împreunã cu Direcţia Generalã Asistenta Medicalã - Serviciul Asistenta Mama şi Copilul din Ministerul Sãnãtãţii, unitãţile sanitare şi persoanele cu responsabilitãţi în implementarea interventiilor în teritoriile stabilite.
♦ participa la monitorizarea activitãţilor şi îndeplinirea obiectivelor interventiilor
♦ participa la evaluarea activitãţii din teritoriu şi întocmeşte rapoartele periodice specifice
♦ informeazã Ministerul Sãnãtãţii - Direcţia Generalã Asistenta Medicalã - Serviciul Asistenta Mama şi Copilul asupra problemelor apãrute în desfãşurarea interventiilor şi obiectivelor Programului Naţional 3.

OBIECTIVUL 2. MANAGEMENTUL PROGRAMULUI DE SĂNĂTATE A MAMEI ŞI COPILULUI LA NIVEL LOCAL.

♦ monitorizeazã, împreunã cu unitãţile sanitare şi persoanele cu responsabilitãţi, aplicarea interventiilor şi obiectivelor în teritoriile stabilite
♦ evalueaza şi monitorizeazã, în teritoriu la nivelul unitãţilor sanitare şi a comunitãţilor, în colaborare cu Comisiile Judeţene pentru Sãnãtatea Femeii, Copilului şi Familiei, a modului de implementare a programului
♦ organizarea unei baze de date specifice programului
♦ împreunã cu Unitatea de Management de Program organizeazã şi implementeaza sistemul informaţional şi sistemul electronic de colectare, interconectare şi raportare a datelor şi indicatorilor interventiilor
♦ raporteazã la Unitatea de Management de Program conform normelor metodologice indicatorii interventiilor şi obiectivelor din cadrul Programului Naţional 3

Natura cheltuielilor programului:

● Pentru unitãţile finanţate integral de la bugetul de stat (DSP, ISP, CMP)
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Pentru unitãţile finanţate integral din venituri proprii (institute, spitale, sanatorii)
- Cheltuieli de personal aferente personalului încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata sau cu timp parţial de munca, potrivit legii, pentru activitãţile prevãzute în prezentul ordin
- Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
- Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora pentru realizarea subprogramului, anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei respective

II/4. PROGRAM DE ADMINISTRAŢIE SANITARĂ ŞI POLITICI DE SĂNĂTATE

Natura cheltuielilor programului
Cheltuieli de personal
Cheltuieli materiale şi servicii
Subvenţii de la buget pentru instituţii publice
Transferuri (cotizatii şi contribuţii la organisme internaţionale în care sunt incluse şi sumele pentru S.N de Cruce Roşie; programe de sãnãtate; acţiuni de sãnãtate în care sunt incluse şi sumele aprobate pentru S.N de Cruce Roşie)
Cheltuieli de capital
Rambursãri de credite externe şi plati de dobânzi şi comisioane la credite externe

ANEXA III

UNITĂŢILE SANITARE
prin care se deruleazã programele, subprogramele şi intervenţiile de sãnãtate finanţate din bugetul de stat

1. Program comunitar de sãnãtate publica

1.1. Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Institutele de Sãnãtate Publica Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara

Spitalul Clinic Judeţean Arad - nosocomiale
Spitalul Clinic Municipal Arad - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul Judeţean de Urgenta Alba - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean Pitesti - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie Oradea - nosocomiale
Spital judeţean Oradea - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spital judeţean Bistrita Nasaud - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spital judeţean Bacau - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul de obstetrica-ginecologie Botosani - nosocomiale
Spitalul Judeţean de Urgenta "Mavromati" Botosani - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul municipal "Sf. Sofia" Sebes - nosocomiale
Spitalul de obstetrica-ginecologie Braşov - nosocomiale
Spitalul judeţean Braşov - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul obstetrica-ginecologie Brãila - nosocomiale
Spitalul Judeţean de Urgenta Brãila-cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul Judeţean Buzau - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate

Spitalul Judeţean Calarasi - nosocomiale
Spitalul Judeţean de Urgenta Calarasi- cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul Judeţean Resita - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate

Spitalul Clinic de adulti Cluj - nosocomiale
Spitalul clinic judeţean Cluj - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din secţia de specialitate
Spital clinic judeţean Constanta - nosocomiale
Spitalul municipal Constanta - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul Judeţean Sf. Gheorghe - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate

Spitalul clinic judeţean de urgenta Craiova - cabinet judeţean DV din secţia de specialitate şi nosocomiale
Spitalul Judeţean Targoviste - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul Orasanesc Bolintin Vale - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul de obstetrica-ginecologie "Buna Vestire" Galaţi - nosocomiale
Spitalul de boli infectioase "Sf. Cuvioasa Parascheva" Galaţi - cabinet judeţean DV din secţia de specialitate

Spitalul judeţean "Sf. Apostol Andrei" Galaţi - nosocomiale
Spitalul judeţean Giurgiu - cabinet judeţean Dv din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean Tg. Jiu - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul Judeţean Miercurea-Ciuc - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul Judeţean Deva - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul de Urgenta Petrosani - nosocomiale

Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie "Elena Doamna" Iaşi - nosocomiale
Spitalul de obstetrica-ginecologie "Cuza Voda" Iaşi - nosocomiale

Spitalul clinic judeţean de urgenta "Sf. Spiridon" Iaşi - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate şi nosocomiale
Spitalul Judeţean de Urgenta Slobozia - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate

Spitalul judeţean de urgenta Baia Mare - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spital Judeţean Drobeta Turnu Severin - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spital clinic judeţean Targu Mures - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul Judeţean Piatra Neamt- cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean Slatina - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean de urgenta Ploiesti - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul de obstetrica-ginecologie Ploiesti - nosocomiale
Spitalul judeţean Zalau - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul Judeţean Satu Mare- cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate

Spitalul clinic judeţean Sibiu - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean Suceava - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din secţia de specialitate
Spitalul judeţean Alexandria - nosocomiale şi cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" Timişoara - nosocomiale

Spitalul clinic judeţean Timişoara - nosocomiale
Spitalul clinic municipal Timişoara - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean Tulcea - nosocomiale
Spitalul Judeţean de Urgenta Tulcea - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul de obstetrica-ginecologie Rm. Valcea - nosocomiale
Spitalul Judeţean de Urgenta Ramnicu-Valcea - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul Judeţean de Urgenta Vaslui - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul judeţean Focsani - nosocomiale
Centrul Medical Focsani - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate

Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie Filantropia - nosocomiale
Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" - nosocomiale
Spitalul clinic de urgenta Floreasca - nosocomiale
Spitalul universitar de urgenta Bucureşti - nosocomiale

Institutul de Ocrotirea Mamei şi Copilului - nosocomiale
Spitalul Clinic de Urgente pentru copii Grigore Alexandrescu - nosocomiale
Spitalul clinic Colentina - cabinet judeţean DV din secţia de specialitate
Spitalul clinic "Prof. Dr. Scarlat Longhin" - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate
Spitalul Clinic N.Gh. Lupu - cabinet judeţean DV din ambulatoriul de specialitate

Spitalul clinic de chirurgie plastica reparatorie şi arsuri - nosocomiale
Spitalul de obstetrica-ginecologie "Dr. Maria Burghele" Buftea - nosocomiale
Spitalul Comunal Peris - cab. judeţean DV din ambulatoriu Balotesti

1.2. Supravegherea şi controlul infectiei HIV/SIDA
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti
Spitalul de boli infectioase Braşov - centru regional HIV/SIDA
Spitalul de boli infectioase Cluj - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase Constanta - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase şi pneumoftiziologie "Dr. V. Babes" Craiova - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase "Sf. Parascheva" Iaşi - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase nr. 1 Tg. Mures - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase şi pneumoftiziologie "Dr. V. Babes" Timişoara - centru regional HIV/SIDA
Spitalul clinic de boli infectioase şi tropicale "Dr. V. Babes" Bucureşti - centru regional HIV/SIDA
Institutul clinic de boli infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" Bucureşti - centru regional HIV/SIDA

1.3. Supravegherea şi controlul tuberculozei
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. Dr. Marius Nasta" Bucureşti
Reţeaua de pneumoftiziologie (spitale de pneumoftiziologie, spitale TBC, dispensare TBC, sanatorii TBC, secţii sau compartimente, preventorii)
Unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie

1.4. Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
Institute şi Centre de sãnãtate publica
Cabinete şi clinici de medicina muncii şi medicina sportiva
Cabinete de medicina şcolarã

1.5. Promovarea sãnãtãţii şi educaţia pentru sãnãtate
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti/Birourile de Promovare a Sãnãtãţii şi Programe de Educaţie pentru Sãnãtate
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti
Instututul de Sãnãtate Publica Iaşi
Institutul de Sãnãtate Publica Cluj Napoca
Centrul de Sãnãtate Publica Targu Mures
Centrul de Sãnãtate Publica Sibiu
Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. Dr. Marius Nasta" Bucureşti
Spitalul Clinic de boli infectioase şi pneumoftiziologie "V. Babes" Timişoara - clinica de pneumoftiziologie
Spitalul Municipal Constanta - secţia Chirurgie Buco-maxilo-faciala
Spitalul Clinic de urgente pentru copii "Sf. Maria" Iaşi
Spitalul universitar de stomatologie Dan Teodorescu Bucureşti

2. Program de prevenire şi control al bolilor netransmisibile

2.1. Prevenirea şi combaterea bolilor cardiovasculare
Institutul de boli cardiovasculare "Prof. dr. C.C. Iliescu" Bucureşti
Institutul inimii "N. Stancioiu" Cluj-Napoca
Institutul de boli cardiovasculare şi transplant cardiac Tg. Mures
Institutul de boli cardiovasculare Timişoara
Centrul de Cardiologie Iaşi
Spitalul de urgenta Floreasca - Clinica de medicina interna şi cardiologie
Spitalul de urgenta Floreasca - secţia clinica de chirurgie cardiovasculara
Spitalul clinic universitar de urgenta Bucureşti
Spitalul clinic de urgenta Sf. Ioan
Spitalul clinic judeţean Tg. Mures - secţia clinica de cardiologie
Centrul de cardiologie Craiova
Spitalul Judeţean Baia Mare

2.2. Preventie şi control în patologia oncologica

Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuta" Cluj
Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti
Direcţiile de Sãnãtate Publica Maramures, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Iaşi, Ilfov, Satu Mare, Mures, Bihor, Timis, Sibiu, Vrancea, Bucureşti
Institutul Clinic Fundeni
Institutul de Gastroenterologie şi hepatologie Iaşi
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca
Spitalul clinic judeţean Cluj Napoca
Spitalul Judeţean Ilfov - Compartiment de Medicina Materno-Fetala

2.3. Preventie şi diagnostic precoce în bolile neurologice

Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociota"
Spitalul Clinic Coltea Bucureşti
Spitalul Clinic Municipal Timişoara
Spitalul Clinic Judeţean Cluj
Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi
Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni" Bucureşti
Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti
Spitalul Clinic Colentina Bucureşti

2.4. Preventie şi control în diabet şi în alte boli de nutritie

Institutul de Diabet, Nutritie şi boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu", Centre şi unitãţi sanitare judeţene cu secţii, cabinete şi/sau compartimente de profil

2.5. Profilaxie în patologia psihiatrica şi psihosociala

Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi
Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranta Stei Bihor
Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranta Jebel Timis
Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranta Grajduri Iaşi
Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranta Sapoca Buzau
Spitalul de Psihiatrie "C-ţin Gorgos Titan" Bucureşti
Spitalul de Psihiatrie Botosani
Spitalul de Psihiatrie Campulung Moldovenesc Suceava
Spitalul de Psihiatrie "Sf. Maria" Arges
Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov
Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova
Spitalul de Psihiatrie Poroschia Teleorman
Spitalul comunal Dumbraveni Vrancea
Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brãila
Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare Dolj
Spitalul Judeţean Neamt - secţia psihiatrie
Spitalul de Psihiatrie Balaceanca Ilfov
Spitalul Clinic Judeţean Timişoara - secţia psihiatrie
Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Oradea - secţia psihiatrie infantila
Spitalul Municipal "Elena Doamna" Galaţi
Sanatoriul de neuropsihiatrie Podriga - Botosani

2.6. Preventie în patologia nefrologica şi dializa

Spitalul clinic de nefrologie "Carol Davila" Bucureşti

2.7. Preventie şi control al hemofiliei şi talasemiei

Institutul Clinic Fundeni-secţiile clinice de hematologie şi pediatrie;
Spitalul Clinic de Copii "Louis Turcanu" Timişoara
Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã Bucureşti

2.8. Preventie în patologia endocrina

Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" Bucureşti

2.9. Preventie în traumatologie şi în ortopedie

Spitalul Clinic de ortopedie-traumatologie şi TBC osteoarticular "Foisor" Bucureşti
Spitalul Clinic Colentina
Spitalul Universitar de urgenta Bucureşti
Spitalul Clinic de urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti
Spitalul Clinic de urgenta pentru copii "M. Curie" Bucureşti
Spitalul Clinic judeţean Cluj-Napoca
Spitalul Clinic de urgenta "Bagdasar Arseni" Bucureşti
Spitalul Clinic de recuperare Iaşi
Spitalul Clinic judeţean Timişoara

2.10. Reabilitarea serviciilor de urgenta prespitaliceasca

Statia Centrala de Transport Sanitar şi Ambulanta Aerianã Bucureşti
Servicii judeţene de ambulanta şi a municipiului Bucureşti

2.11. Preventie geriatrica/gerontologica şi protecţia varstnicului, profilaxie şi recuperare balneo-fizio-climatologica

Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan"
Spitalul de bolnavi cronici şi geriatrie "Sf. Luca"
Sanatoriul balneo-climateric Busteni Prahova
Spitalul de recuperare Borsa - jud. Maramures

2.12. Transplant de organe şi tesuturi

Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Cardiac - Targu-Mures;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Targu-Mures-Secţia clinica de hematologie şi transplant de celule steni, secţia A.T.I.
Institutul Clinic Fundeni-Centrul de Chirurgie urologica, dializa şi transplant renal, Centrul de chirurgie generalã şi transplant hepatic; Secţia clinica de hematologie şi transplant medular;
Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" Bucureşti
Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca-Clinica de chirurgie cardiovasculara, AŢI, Clinica de Chirurgie Plastica-Microchirurgie Reconstructiva;
Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti-AŢI;
Spitalul Clinic Colentina Bucureşti-Clinica Ortopedie;
Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucureşti;
Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucureşti-coordonare de transplant;
Spitalul de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie şi Arsi Bucureşti;
Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" Bucureşti-AŢI;
Centrul de hemodializa şi transplant renal Timişoara;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta nr. 1 Timişoara-AŢI;
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta nr. 1 Timişoara (laboratorul de imunologie)
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca;
Spitalul Clinic Judeţean Constanta, Clinicile Chirurgie şi A.T.I;
Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" Iaşi şi Centrul de Chirurgie Cardiovasculara Iaşi
Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. Dr. C.T. Nicolau"- Spitalul Clinic Judeţean Constanta

2.13. Tratamentul pentru toxicodependenta

Spitalul clinic de psihiatrie Socola Iaşi
Spitalul de psihiatrie şi pentru mãsuri de siguranta Jebel Timis
Spitalul de psihiatrie Balaceanca, Ilfov
Spit. Judeţean Cluj secţia psihiatrie II
Spit. Judeţean Cluj Secţia toxicomanie Copiii
Spitalul Psihiatrie Palazu
Spitalul de Urgenta Floreasca - secţia toxicologie
Spitalul Clinic de Copii Grigore Alexandrescu - secţia toxicologie,
Spitalul de Psihiatrie Al. Obregia- secţiile 16, 17 şi LSM4
Berceni, Spitalul de psihiatrie Constantin Gorgos Titan
Centrul de diagnostic şi tratament Sfantul Stelian
Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov
Spitalul de Psihiatrie Botosani

3. Program de sãnãtate a femeii şi copilului

3.1. Creşterea accesului la servicii de sãnãtatea reproducerii Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" Bucureşti - Centrul de planificare familialã-instituţie coordonatoare - (obiectiv 1)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Societatea de Educaţie Contraceptiva şi Sexualã (obiectivul 1)
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti (obiectiv 1)
Cabinetele de planificare familialã guvernamentale şi neguvernamentale (obiectiv 1)
Cabinetele medicale din asistenta primara (obiectiv 1)
Cabinetele de Obstetrica-Ginecologie din ambulatoriul de specialitate şi spital (obiectiv 1)
Secţiile de ginecologie în care se efectueazã avorturi la cerere (obiectiv 1)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti (obiectiv 2)

3.2. Îmbunãtãţirea calitãţii şi eficientei consultatiei prenatale

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare
Direcţiile de Sãnãtate Publica, Casele de Asigurãri de Sãnãtate (obiectiv 1)
Cabinete de asistenta medicalã primara, de specialitate, secţii de obstetrica ginecologie;
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti (obiectiv 2)

3.3. Profilaxia anemiei feriprive la gravida.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare -
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti
Unitãţi cu paturi precum şi cabinete de medicina de familie propuse de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti

3.4. Promovarea sãnãtãţii femeii şi copilului la nivel comunitar.

Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" - instituţie coordonatoare -
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bacau, Bihor, Botosani, Brãila, Calarasi, Constanta, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iaşi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea şi a Municipiului Bucureşti
Spitalele din zonele pilot nominalizate de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti

3.5. Profilaxia sindromului de izoimunizare Rh.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" - instituţie coordonatoare
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti
Spitalele nominalizate de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti;

3.6. Profilaxia şi tratamentul tulburarilor legate de menopauza

Spitalul clinic Dr. Cantacuzino-clinica Obstetrica-Ginecologie - instituţie coordonatoare
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu"
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bacau, Bihor, Bistrita, Botosani, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomita, Iaşi, Mures, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea şi a Municipiului Bucureşti
Spitalele nominalizate de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti;

3.7. Prevenirea encefalopatiei cauzate de fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" - instituţie coordonatoare
Direcţiile de Sãnãtate Publica Cluj şi Timis
Spitalul clinic judeţean Cluj-Napoca
Spitalul clinic de copii III Timişoara
Secţiile, compartimentele de nou nãscuţi din judeţele în care se efectueazã screening-ul.

3.8. Profilaxia malnutritiei la prematuri.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare
DSP Judeţene şi a Municipiului Bucureşti
Spitalele clinice, judeţene precum şi alte unitãţi propuse de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti

3.9. Profilaxia distrofici la sugar şi copil.

DSP Judeţene şi a Municipiului Bucureşti (obiectiv 1)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti (obiectiv 2)
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare (obiectiv 2, 3 şi 4)
DSP Arad, Bihor, Cluj, Constanta, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis, Bucureşti (obiectiv 3)
Spitalele nominalizate de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti (obiectiv 3)
Comitetul Naţional de Promovare a Alaptarii (obiectiv 3 şi 4)

3.10. Profilaxia rahitismului carential al copilului.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti
Secţii/compartimente de nou-nãscuţi şi cabinete de medici de familie din reţeaua de asistenta primara nominalizate de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti;

3.11. Supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi adolescentilor din colectivitãţi.

Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti - instituţie coordonatoare prin compartimentul de igiena a scolarului
Dispensarele medicale şcolare/studenţeşti de medicina generalã şi stomatologie
Institutul de Sãnãtate Publica Cluj
Institutul de Sãnãtate Publica Iaşi
Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti

3.12. Profilaxia anemiei feriprive la copil.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - instituţie coordonatoare
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti
Cabinete de medicina de familie precum şi colectivitãţi de copii propuse de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti;

3.13. Prevenirea apariţiei, depistarea precoce, monitorizarea şi recuperarea deficienţelor senzoriale şi de dezvoltare neuropsihomotorie la copil precum şi profilaxia epilepsiei rezistenta la tratament.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Direcţiile de Sãnãtate Publica Arges, Cluj, Mures, Timis, şi a Municipiului Bucureşti
Spitalul de Pediatrie Pitesti
Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca - Secţia clinica de Neuro-Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului Cluj - instituţie coordonatoare
Spitalul Judeţean Mures - Clinica Neuro-Psihiatrie infantila
Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia" Bucureşti, Secţia clinica de neurologie pediatrica
Spitalul clinic de Copii "Dr. V. Gomoiu" Bucureşti
Spitalul Clinic de Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Panait Sarbu" Bucureşti
Spitalul Clinic de Copii "Marie Curie" Bucureşti - secţia recuperare copii
Spitalul Clinic de Copii Louis Turcanu Timişoara - Secţia clinica de Neuro-Psihiatrie infantila şi compartimentul ORL
Spitalul Clinic de Recuperare Medicalã Baile Felix - Bihor - Secţia Recuperare Copii "1 mai"
Sanatoriul Balnear Techirghiol - Secţia Recuperare Copii
Centrul Medical Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Adolescenti "Cristian Şerban" Buzias, jud. Timis
Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã O.R.L. "Prof. dr. Dorin Hociota" Bucureşti
Spitalul de Recuperare Borsa - Maramures
Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Busteni

3.14. Prevenirea apariţiei cecitatii la prematuri şi a tulburarilor de refractie la copil

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" - instituţie coordonatoare
Direcţiile de Sãnãtate Publica Cluj, Iaşi, Mures, Timis şi a Municipiului Bucureşti
Spitalele propuse de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti

3.15. Diagnosticul precoce, preventia primara şi secundarã, monitorizarea şi recuperarea unor afecţiuni cronice la copil.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Cluj, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a Municipiului Bucureşti (obiectivul 1 - instituţie coordonatoare IOMC)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bihor, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a Municipiului Bucureşti (obiectivul 2 - Instituţie coordonatoare - Spitalul clinic "Dr. V Gomoiu" Buc.)
Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Busteni (obiectivul 2)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bihor, Cluj, Dolj, Iaşi, Mures, Sibiu, Timis şi a Municipiului Bucureşti (obiectivul 3 - instituţie coordonatoare Spitalul clinic de copii Sfanta Maria Iaşi - clinica 3 pediatrie)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Mures, Timis şi a Municipiului Bucureşti (obiectivul 4 - instituţie coordonatoare Spitalul clinic judeţean Timis - clinica 2 pediatrie)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Cluj, Iaşi, Timis (obiectivul 5 - instituţie coordonatoare Spitalul clinic de copii "Prof. Louis Turcanu" Timişoara)
Spitalele propuse de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bihor, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Timis şi a Municipiului Bucureşti (obiectiv 6)
Spitalul de copii "Sf. Maria" Iaşi, Secţia clinica II Pediatrie (obiectiv 6 - instituţie coordonatoare)
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Bucureşti (obiectiv 6)
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S. Curie", Bucureşti
Spitalele Judeţene Bihor, Cluj, Constanta, Dolj, Iaşi, Timis - Secţiile de pediatrie (obiectiv 6)

3.16. Profilaxia şi diagnosticul pre - şi post-natal al malformatiilor şi/sau unor afecţiuni genetice la copil.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Bihor, Cluj, Constanta, Iaşi, Ilfov, Mures, Timis şi a Municipiului Bucureşti
Spitalul Judeţean Ilfov - Compartimentul de Medicina Materno-Fetala
Centrul de Patologie Neuro-Musculara "Dr. Radu Horia" Valcele
Spitalele de copii Oradea, Cluj, "Sfanta Maria" Iaşi (instituţie coordonatoare)
Spitalele judeţene Cluj Napoca (instituţie coordonatoare), Constanta, Tg. Mures
Spitalele de obstetrica ginecologie "Cuza Voda" Iaşi, "Dumitru Popescu" Timişoara şi "Filantropia" Bucureşti

3.17. Reabilitarea asistenţei medicale de pediatrie şi pentru nou-nãscuţi.

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti - instituţie coordonatoare
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Braşov, Cluj, Constanta, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mures, Prahova, Sibiu, Timis, Vaslui (pentru Spitalul Barlad), şi a Municipiului Bucureşti (obiectiv 1)
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Braşov, Brãila, Cluj, Constanta, Dolj, Galaţi, Harghita, Iaşi, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui, Valcea, şi a Municipiului Bucureşti (obiectiv 2)
Secţiile/compartimentele de pediatrie, terapie intensiva, AŢI, structuri primiri urgente (obiectivul 1)
Secţiile/compartimentele de pediatrie, terapie intensiva, AŢI, structuri primiri urgente, compartimente terapie intensiva nou-nãscuţi, din spitalele propuse de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti nominalizate mai sus (obiectiv 2)

3.18. Dezvoltarea sistemului de mediatori sanitari comunitari din cadrul comunitãţilor de rromi

Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita, Botosani, Braşov, Brãila, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iaşi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Salaj, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea şi a Municipiului Bucureşti
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti
Spitalele din judeţele de mai sus propuse de DSPJ şi a Municipiului Bucureşti şi aprobate de direcţia coordonatoare din Ministerul Sãnãtãţii

3.19. Managementul Programului de Sãnãtate a Femeii şi Copilului

Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti - Unitatea de Management a Programului de sãnãtate nr. 3
Direcţiile de Sãnãtate Publica Judeţene şi a Municipiului Bucureşti
Comisiile Judeţene de Sãnãtatea Femeii, Copilului şi Familiei

_________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016