Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1 din 22 august 2022  privind stabilirea despăgubirii persoanei prejudiciate în caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii în urma producerii accidentelor de vehicule pe baza punctajului traumatologic stabilit de Institutul Naţional de Medicină Legală Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1 din 22 august 2022 privind stabilirea despăgubirii persoanei prejudiciate în caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii în urma producerii accidentelor de vehicule pe baza punctajului traumatologic stabilit de Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" Bucureşti

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 880 din 7 septembrie 2022
    Văzând Referatul de aprobare nr. AR 12.923 din 27 iulie 2022 al Direcţiei generale asistenţă medicală,
    în temeiul art. 22 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, cu modificările şi completările ulterioare,
    în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. b), art. 3 alin. (1) lit. b) şi ale art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din cadrul şedinţei din data de 17.08.2022,
    preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ministrul sănătăţii emit următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă punctajul traumatologic în caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii persoanelor în urma producerii accidentelor de vehicule, prevăzut în anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin.
    *) Anexa se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 880 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul din şos. Panduri nr. 1, bl. P33, parter, sectorul 5, Bucureşti.


    ART. 2
    În înţelesul prezentului ordin, termenii/expresiile utilizaţi/utilizate au semnificaţiile prevăzute în Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie şi în legislaţia din domeniul sănătăţii.

    ART. 3
    (1) În cazul vătămării sănătăţii şi integrităţii corporale a persoanelor, calculul punctajului traumatologic se realizează contra cost la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a BAAR sau Fondului de Garantare a Asiguraţilor, denumit în continuare FGA, de către medici experţi evaluatori.
    (2) Medicii experţi evaluatori sunt reprezentaţi de medici specialişti sau primari de medicină legală sau medici specialişti sau primari de expertiză medicală a capacităţii de muncă sau de medicii care au absolvit cursul postuniversitar de „Evaluare prejudiciu corporal în cazul unor traumatisme asociate incidentelor de trafic rutier“.
    (3) Cursul prevăzut la alin. (2) este organizat la nivelul universităţilor/facultăţilor de medicină şi farmacie acreditate de Ministerul Educaţiei, în baza unui curriculum de pregătire avizat de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ Bucureşti.

    ART. 4
    (1) Pentru calculul punctajului traumatologic, persoanele prejudiciate sunt examinate clinic printr-o expertiză de evaluare în cadrul căreia sunt verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare şi se identifică aspectele clinice şi paraclinice, morfologice şi funcţionale care sunt în legătură directă de cauzalitate cu accidentul de vehicule.
    (2) În cadrul examinării se procedează la:
    a) identificarea, notarea şi descrierea tuturor leziunilor traumatice şi a consecinţelor acestora asociate cu accidentul rutier în cauză, identificabile cu ocazia examenului clinic;
    b) existenţa corelaţiei diagnostic - susţinerea diagnosticului;
    c) examinarea documentelor medicale relevante;
    d) diferenţierea leziunilor traumatice şi/sau consecinţelor acestora asociate cu accidentul rutier de patologii anterioare evenimentului rutier sau cele ulterioare ce nu sunt legate direct cauzal de acesta;
    e) acordarea unui punctaj total care să ţină cont de situaţia faptică la momentul consultului sau la momentul parvenirii examenelor clinice sau paraclinice de specialitate solicitate pe baza baremului.

    (3) În cazul în care documentele medicale sunt insuficiente şi/sau incomplete în raport cu starea victimei, medicul expert evaluator poate solicita completarea documentaţiei sau efectuarea unor examinări suplimentare cu scopul de a verifica şi completa diagnosticul; solicitarea se face cu consimţământul explicit al pacientului.
    (4) În urma efectuării examinării, medicul expert evaluator eliberează un raport de evaluare de medicină de asigurări care conţine următoarele:
    a) o parte introductivă în care se vor consemna cel puţin:
    (i) datele de identificare ale victimei şi ale medicului expert evaluator;
    (ii) date de istoric;
    (iii) acuzele semnalate;
    (iv) examenul clinic efectuat în cadrul examinării;

    b) o parte expozitivă în care se vor consemna cel puţin:
    (i) date din actele medicale;
    (ii) date din consultările medicale solicitate în cadrul examinării;
    (iii) leziunile traumatice;
    (iv) complicaţiile posttraumatice identificate, diagnostic, prognostic;

    c) concluziile în care se vor consemna cel puţin:
    (i) punctajul acordat pentru fiecare LT/CP/CPP în parte şi total acordat;
    (ii) aprecieri cu privire la eventuale complicaţii cu caracter definitiv;


    (5) Ulterior eliberării raportului de evaluare menţionat la alin. (4), medicul expert evaluator arhivează documentaţia medicală şi nonmedicală a cazului pentru o durată minimă de 10 ani.
    (6) În cazul în care, ulterior examinării clinice actuale, apar noi elemente clinice sau funcţionale ori de laborator, se poate efectua o nouă examinare.

    ART. 5
    (1) Modul de cuantificare al severităţii leziunilor traumatice include trei parametri distincţi:
    a) leziunea traumatică iniţială, denumită în continuare LT, pentru care punctajul a fost constituit în funcţie de consecinţele morfologice, fiziologice ale leziunii;
    b) complicaţii posttraumatice, denumite în continuare CP, fiind acele complicaţii imediate şi/sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;
    c) consecinţe posttraumatice permanente, denumite în continuare CPP, fiind acele complicaţii cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca şi care pot genera consecinţe posttraumatice severe sau invaliditate, pentru care punctajul cuantifică gradul în care este afectată capacitatea unui individ de a funcţiona normal în societate sau în mediul familial.

    (2) Daunalitatea asociată punctajului nu include nicio referire la costurile procedurilor medicale, chirurgicale şi recuperatorii necesare pentru vindecarea sau reducerea deficitelor morfofiziologice evaluate.
    (3) În cazul leziunilor multiple se aplică metoda sumării leziunilor şi complicaţiilor pe măsură ce acestea se constituie, cu următoarele precizări:
    a) în cazul în care victima are mai multe leziuni, valoarea totală nu poate depăşi valoarea corespunzătoare stării vegetative persistente, denumită în continuare SVP; valoarea acesteia din barem este de 200;
    b) în cazul în care o anumită leziune traumatică generează mai multe complicaţii se va calcula numărul total de puncte pentru fiecare complicaţie în parte, fără însă ca valoarea totală a acestora să o depăşească pe cea a SVP;
    c) în cazul în care o leziune traumatică generează mai multe CPP, în calcul se va lua strict punctajul celei mai severe CPP, fără însă ca valoarea totală a acestora să o depăşească pe cea a SVP;
    d) în cazul în care o leziune traumatică generează atât CP, cât şi CPP, în calcul vor fi incluse LT şi punctajele pentru CP şi CPP cu severitatea maximală, fără însă ca valoarea totală a acestora să o depăşească pe cea a SVP;
    e) în cazul în care victima are mai multe LT, se vor suma valorile LT, CP şi CPP pentru fiecare leziune în parte, fără însă ca valoarea totală a acestora să o depăşească pe cea a SVP.


    ART. 6
    Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrităţii corporale ori a sănătăţii persoanelor se stabilesc pe baza punctajului traumatologic prevăzut în anexă, obţinut prin însumarea punctelor corespunzătoare traumatismelor coroborat cu prevederile art. 22 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 132/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 7
    Cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a BAAR sau FGA nesoluţionată până la data intrării în vigoare a prezentului ordin se soluţionează conform prevederilor prezentului ordin.

    ART. 8
    Prelucrarea datelor cu caracter personal, inclusiv a celor legate de sănătate, şi transmiterea acestora către medicii evaluatori sunt legale, sub rezerva luării de către entităţile menţionate la art. 3 alin. (1) a unor măsuri adecvate şi specifice pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor vizate, atunci când prelucrarea este necesară şi proporţională în scopul prevăzut la art. 3 alin. (1).

    ART. 9
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Nicu Marcu
                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila

    ANEXA 1

    ANEXĂ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016