Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.889 din 15 octombrie 2004  pentru aprobarea unor proceduri privind agrementul tehnic in constructii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.889 din 15 octombrie 2004 pentru aprobarea unor proceduri privind agrementul tehnic in constructii

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.167 din 9 decembrie 2004

În temeiul prevederilor <>art. 38 alin. 2 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare, ale art. 24 lit. j) şi k) din Regulamentul privind agrementul tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii, prevãzut în anexa nr. 5 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 3 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a produselor pentru construcţii, precum şi ale art. 2 pct. 45 şi ale <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi
având în vedere avizul favorabil prevãzut în Decizia nr. 5/2004 a Consiliului Tehnic Permanent pentru Construcţii,

ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se aproba Procedura de agrement tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii - P.A.T. 1-2004, prevãzutã în anexa nr. 1.
(2) Se aproba Procedura de abilitare a organismelor elaboratoare de agremente tehnice în construcţii - P.A.T. 2-2004, prevãzutã în anexa nr. 2.
(3) Se aproba Procedura privind avizarea agrementelor tehnice în construcţii - P.A.T. 3-2004, prevãzutã în anexa nr. 3.
ART. 2
Anexele nr. 1-3*) fac parte integrantã din prezentul ordin.
___________
*) Anexele nr. 1-3 se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.167 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1, şi se mai publica şi în Buletinul Construcţiilor.

ART. 3
Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii va urmãri punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 5
Cu data semnãrii prezentului ordin orice dispoziţie contrarã isi înceteazã aplicabilitatea.

p. Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Ileana Tureanu,
secretar de stat

Bucureşti, 15 octombrie 2004.
Nr. 1.889.

ANEXA 1

PROCEDURA
de agrement tehnic pentru produse, procedee şi echipamente
noi în construcţii P.A.T. 1-2004


CAP. I
PREVEDERI GENERALE

ART. 1
(1) Prezenta procedura stabileşte condiţiile şi metodologia de lucru pentru solicitarea, elaborarea şi acordarea agrementului tehnic în construcţii (AT), prevãzut de <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare, şi de Regulamentul privind agrementul tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii, cuprins în anexa nr. 5 a <>Hotãrârii Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare, considerat ca agrement tehnic naţional.
(2) Prevederile prezentei proceduri nu sunt aplicabile pentru agrementul tehnic european, prevãzut de <>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a produselor pentru construcţii.
ART. 2
În scopurile prezentei proceduri termenii de specialitate se înţeleg conform definitiilor prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
Prevederile acestei proceduri sunt obligatorii în conformitate cu Legea 10/1995, pentru toţi agenţii economici şi factorii implicaţi în fabricarea, furnizarea şi utilizarea de noi produse, procedee şi echipamente pentru construcţii, realizate în ţara, sau procurate din import.
ART. 4
La elaborarea agrementului tehnic în construcţii se vor avea în vedere urmãtoarele principii şi obiective generale:
a) Agrementul tehnic se elaboreazã pentru produse şi echipamente care pot fi realizate fizic şi la care se pãstreazã constanta calitatea pe linia de fabricaţie, acestea fiind complet definite prin structura, sistem constructiv, forma, alcãtuire, caracteristici fizico-mecanice, modul de punere în opera, legãturile cu ansamblul construcţiei în care sunt încorporate şi destinaţie precisa.
b) Fundamentarea prin examinari, calcule, încercãri, aprecieri, etc. A AT cu un risc asumat, prin cunoaşterea ştiinţificã şi practica a elementelor de justificare a aptitudinii la utilizare a noilor produse, procedee şi echipamente de construcţii.
c) Furnizarea, prin documentele AT a unei opinii autorizate şi a unor informaţii tehnice pertinente şi concrete asupra caracteristicilor, modului de fabricare, punere în opera şi a domeniului de utilizare a produselor, precum şi asupra comportãrii previzibile în exploatare a construcţiilor realizate cu noile produse, procedee şi echipamente de construcţii, care fac obiectul AT, care sa permitã agenţilor economici şi factorilor implicaţi în domeniul construcţiilor sa ia decizii şi responsabilitãţi în deplina cunostinta de cauza pentru alegerea şi utilizarea produselor/procedeelor/echipamentelor.
d) Asigurarea obiectivitatii şi neutralitatii în acordarea AT, printr-o apreciere echilibrata, ţinând seama de interesele tuturor factorilor implicaţi.
e) Promovarea progresului tehnic în construcţii în condiţiile respectãrii cerinţelor esenţiale şi a nivelurilor de siguranta pentru construcţii şi de performanta pentru produsele, procedeele şi echipamentele ce formeazã obiectul AT.
ART. 5
Agrementul tehnic se elibereazã de cãtre un organism elaborator, sub coordonarea Consiliului Tehnic Permanent pentru Construcţii, denumit în continuare CTPC, la cererea unui solicitant care poate fi:
a) pentru produse sau echipamente, producãtorul sau reprezentantului autorizat al acestuia în România, sau un alt distribuitor care deţine acordul producãtorului;
b) deţinãtorul procedeului sau cel care îl foloseşte pe baza licenţei, în cazul procedeelor noi în construcţii.
ART. 6
AT nu are ca efect pentru deţinãtor acordarea dreptului exclusiv de producere sau comercializare a produselor, procedeelor şi echipamentelor.
ART. 7
Elaboratorul agrementului tehnic rãspunde de exactitatea datelor înscrise în AT şi de evaluarea bazatã pe examinari, calcule, încercãri, aprecieri care au fundamentat aceste date. În cazul efectuãrii de încercãri, un esantion reprezentativ se va pãstra depozitat de cãtre elaboratorul agrementului pe o perioada conform legislaţiei în vigoare.
ART. 8
Produsele pentru care s-au eliberat AT sunt supuse acţiunii de certificare de conformitate a calitãţii, conform prevederilor din anexa nr. 7 a <>Hotãrârii Guvernului nr. 766/1997 .
ART. 9
AT se acorda pe o perioada limitatã, conform anexei nr. 5 a <>Hotãrârii Guvernului nr. 766/1997 , existând posibilitatea prelungirii valabilitãţii, extinderii sau modificãrii acestuia la cererea titularului de AT.

CAP. II
METODOLOGIA PRIVIND SOLICITAREA AGREMENTULUI TEHNIC

ART. 10
(1) Solicitantul de AT se adreseazã unuia dintre organismele elaboratoare de AT abilitate în acest scop, a cãror lista este disponibilã pe site-ul CTPC, care are o grupa specializatã ce corespunde obiectului de AT.
(2) Solicitantul trebuie sa prezinte o cerere, conform modelului din anexa nr. 2, însoţitã de un dosar preliminar, alcãtuit în conformitate cu prevederile capitolului III. Prin cererea sa, solicitantul autorizeaza organismul elaborator de AT cãruia i s-a adresat sa informeze secretariatul CTPC despre conţinutul cererii şi se obliga sa punã la dispoziţia organismului elaborator documentaţia şi esantioanele necesare pentru elaborarea AT.
(3) Solicitarea pentru un agrement tehnic se poate face numai unui singur organism elaborator de agrement tehnic.
(4) Organismul elaborator de AT informeazã secretariatul CTPC despre conţinutul cererii şi urmare acceptului secretariatului CTPC privind necesitatea şi oportunitatea elaborãrii AT poate începe negocierea contractului. Cu solicitantul.
ART. 11
Organismul elaborator, dupã analiza dosarului preliminar de cãtre raportorul grupei specializate desemnat, informeazã solicitantul de AT despre costul şi durata de elaborare a AT avându-se în vedere ca durata maxima de elaborare este de 4 luni.
ART. 12
(1) Dupã negociere, dacã solicitantul este de acord cu oferta, organismul elaborator înregistreazã dosarul şi începe elaborarea AT. Pe parcursul instrumentarii, dupã caz, poate emite la cerea solicitantului o adresa prin care confirma ca produsul, procedeul sau echipamentul nou se afla în curs de instrumentare.
(2) În cazul în care negocierile cu solicitantul de AT nu au condus la semnarea contractului, organismul elaborator este obligat ca în maximum 5 zile sa înştiinţeze secretariatul CTPC, asupra nesemnarii acestuia inclusiv motivatia (motive financiare sau nefinanciare). Secretariatul CTPC informeazã organismul elaborator de AT dacã solicitantul se poate sau nu adresa altui organism elaborator de AT.

CAP. III
ALCĂTUIREA DOSARULUI PRELIMINAR DE AGREMENT TEHNIC

ART. 13
(1) Dosarul preliminar trebuie întocmit de cãtre solicitant şi va cuprinde în principal, în funcţie de etapa solicitãrii:
a) cererea pentru AT;
b) acordul producãtorului privind comercializarea produsului de cãtre solicitant, în cazul în care solicitantul este altul decât reprezentantul sau autorizat;
c) descrierea produsului, procedeului sau echipamentului (în limba romana);
d) pentru produsele provenite din import, lista utilizarilor anterioare semnificative (cu indicarea anului în care s-a aplicat);
e) documentele tehnice de referinta;
f) informaţii privind stadiul de implementare a sistemului de management al calitãţii (SMC) şi/sau a sistemului de control al producţiei la producãtor;
g) avize tehnice la zi obţinute în alte tari sau reglementãri tehnice naţionale în baza cãrora produsul respectiv este fabricat şi utilizat în ţara de origine;
h) agremente tehnice anterioare (în cazul solicitãrilor de prelungire);
i) procesul-verbal de omologare interna pentru produsele fabricate în România;
j) avize în conformitate cu reglementãrile în vigoare (dupã caz).
(2) Dosarul tehnic preliminar face parte integrantã din dosarul tehnic al AT.
ART. 14
Cererea pentru AT se completeazã cu informaţiile prevãzute în modelul din anexa nr. 2, cu menţionarea în clar a numelui şi funcţiei semnatarului.
ART. 15
Acordul producãtorului trebuie sa conţinã menţiunea expresã cu referire la solicitant "este abilitat pentru a comercializa produsele noastre în România", precum şi data emiterii.
ART. 16
(1) Descrierea produsului, procedeului sau echipamentului va urmãri prezentarea tuturor caracteristicilor sale tehnice şi a modului de realizare a lucrãrilor, pentru care acesta este destinat, precum şi domeniul şi condiţiile de utilizare.
(2) Descrierea trebuie sa permitã identificarea clara a produsului, procedeului sau echipamentului, cuprinzând în acest scop:
a) prezentarea materialelor utilizate cu indicarea caracteristicilor şi performantelor reprezentative;
b) descrierea fluxului tehnologic de fabricaţie, pornind de la materiile prime componente, cu precizarea planului de control a calitãţii;
c) precizarea caracteristicilor şi performantelor produsului final;
d) prezentarea elementelor/subansamblurilor de construcţie, la care se preconizeaza utilizarea produsului/echipamentului, specificându-se tehnologia de execuţie, utilajele necesare, condiţiile de calitate aferente, reglementãrile tehnice româneşti ce trebuiesc respectate;
e) descrierea modului de punere în opera a elementelor/ansamblelor de construcţii, menţionându-se utilajele, elementele de inventar, mãsurile de protecţia muncii, metodele şi aparatura de control a calitãţii.
f) planuri de ansamblu, de detaliu sau prospecte.
ART. 17
Lista utilizarilor anterioare semnificative în ţara de origine a produsului sau în alte tari va cuprinde specificarea clara a locurilor unde produsul, procedeul sau echipamentul a fost utilizat, destinaţia avutã, precum şi datele necesare localizarii lui (identitatea utilizatorului), dupã caz.
ART. 18
Documentele tehnice de referinta, care fac parte din dosarul tehnic preliminar, trebuie sa cuprindã de regula:
a) documente care conţin dovezi privind performanţele declarate, care sunt demonstrabile, şi/sau elemente de convingere pentru acele performanţe care rãmân subiect de apreciere.
b) rapoarte de încercare pe esantioane reprezentative, ca urmare a încercãrilor efectuate în laborator/"în situ" de cãtre laboratoare acreditate (autorizate) în ţara, sau acreditate naţional în ţara de origine;
c) date rezultate din analizele efectuate asupra comportãrii în timp a produsului/echipamentului, în condiţii de exploatare (pentru prelungirea AT);
d) date referitoare la documentele tehnice existente (reglementãri tehnice, caiete de sarcini, etc.) aferente pentru pãrţile traditionale ale sistemului constructiv la care se aplica produsul, procedeul sau echipamentul, precum şi AT eliberat pentru produse, procedee sau echipamente din aceeaşi familie;
e) aprecieri bazate pe observarea comportãrii în exploatare a lucrãrilor realizate cu produse, procedee sau echipamente similare;
f) rezultatele unor studii analitice şi calcule efectuate pe baza mãsurãtorilor experimentale;
g) caiete de sarcini pentru fabricaţie şi/sau punere în opera impuse deţinãtorilor de licenţe, precum şi modalitãţile de control a aplicãrii lor.
ART. 19
(1) Informaţiile privind stadiul implementarii SMC constau, dupã caz, în declaraţia producãtorului cu privire la existenta şi funcţionarea SMC sau copia unui document de certificare a SMC.
(2) Informaţiile privind sistemul de control al producţiei la producãtor trebuie sa prezinte modul de efectuare a controlului pe fluxul tehnologic şi pe produsul finit.
ART. 20
Procesul-verbal de omologare interna trebuie sa conţinã informaţii relevante în legatura cu:
a) constituirea comisiei de omologare;
b) executarea şi încercarea prototipului;
c) natura producţiei ulterioare (unicat, serie).

CAP. IV
METODOLOGIA DE INSTRUMENTARE A AGREMENTULUI TEHNIC

ART. 21
(1) Instrumentarea dosarului de solicitare a AT se efectueazã de cãtre organismul elaborator de AT, prin grupa specializatã pe domeniul respectiv, şi începe dupã înregistrarea acestuia potrivit prevederilor art. 12.
(2) La elaborarea documentelor privind agrementul tehnic se va tine cont de precizãrile din ghidul de agrement tehnic pentru produsul sau grupa de produse luate în discuţie (dacã exista), iar în lipsa acestuia de prevederile standardelor şi normelor tehnice aferente domeniului de utilizare, pentru respectarea cerinţelor <>Legii nr. 10/1995 .
(3) Raportorul desemnat de grupa specializatã împreunã cu colectivul stabilit în cadrul grupei, care poate fi compus din trei pana la cinci membri ai grupei specializate, vor elabora urmãtoarele documente:
a) dosarul tehnic, cuprinzând toate elementele care au fundamentat solicitarea AT inclusiv rezultatele încercãrilor/evaluãrilor suplimentare, cerute de raportor.
b) proiectul de agrement tehnic.
ART. 22
(1) Grupa specializatã analizeazã şi concluzioneaza asupra rezultatelor consemnate în documentele cuprinse în dosarul tehnic şi poate solicita efectuarea unor încercãri suplimentare în laboratoare autorizate (acreditate) atunci când sunt puse sub semnul intrebarii o serie de date întocmite de unele laboratoare.
(2) În afarã acestor analize, dupã caz, se pot efectua verificãri "în situ" şi audit la producãtor, cat şi la cel puţin o utilizare la care s-a folosit produsul pentru care se solicita AT.
(3) În cazul în care pentru instrumentarea elaborãrii AT pentru un produs, grupa specializatã nu dispune de specialişti în domeniul de utilizare a produsului, organismul elaborator poate solicita colaborarea unor specialişti din componenta unor grupe specializate aparţinând altor organisme elaboratoare de AT.
ART. 23
Incercarile/evaluarile suplimentare, considerate ca necesare pentru clarificarea unor situaţii apãrute în timpul elaborãrii AT, conform art. 22, se vor efectua pe cheltuiala solicitantului.
ART. 24
Dupã întocmirea proiectului de AT, acesta se va transmite solicitantului de AT care va fi invitat ca în termen de 15 zile sa transmitã grupei specializate acordul/observaţiile sale.
ART. 25
În termen de 5 zile de la primirea acordului/observaţiilor solicitantului de AT, raportorul va prezenta colectivului de specialişti urmãtoarele documente:
a) dosarul tehnic;
b) proiectul de AT;
c) acordul sau observaţiile solicitantului de AT şi modul de soluţionare a acestora;
d) raportul suplimentar (dacã este necesar).
ART. 26
Documentaţia va fi analizata de grupa specializatã în cadrul unei şedinţe de avizare. La aceasta şedinţa poate fi invitat sa participe şi solicitantul de AT precum şi specialiştii colaboratori, dupã caz.
ART. 27
În cadrul termenului global de patru luni, dacã solicitantul nu isi respecta obligaţiile asumate prin cerere sau nu satisface condiţiile suplimentare cerute de grupa specializatã (asigurarea esantioanelor de produs necesare încercãrilor de laborator şi altele asemãnãtoare), dosarul preliminar va fi returnat acestuia şi contractul se renegociaza sau se suspenda, dupã caz. În astfel de situaţii, organismul elaborator va informa secretariatul CTPC.
ART. 28
(1) Dupã finalizarea proiectului de AT, acesta va fi înaintat de cãtre organismul elaborator secretariatului CTPC (1 exemplar original şi o copie) în vederea verificãrii conformitatii cu prevederile prezentei proceduri, a avizãrii proiectului de AT de cãtre comisia tehnica de specialitate a CTPC şi a emiterii Avizului Tehnic al CTPC.
(2) Avizul Tehnic are valabilitate 2 ani şi în cazul în care în aceasta perioada sunt îndeplinite condiţiile privind constanta calitãţii produsului, prevãzute în AT, prelungirea se va face urmare raportului favorabil întocmit de elaboratorul agrementului tehnic cu încã 2 ani sau pana la expirarea termenului de valabilitate al AT (dacã acesta are valabilitate sub 4 ani).
ART. 29
(1) Secretariatul CTPC analizeazã proiectele de AT şi, dacã acestea corespund exigenţelor procedurii propune printr-un referat (anexa nr. 3) comisiei tehnice de specialitate a CTPC analizarea acestora. Urmare aprecierii favorabile, comisia tehnica de specialitate propune CTPC eliberarea Avizului Tehnic (anexa nr. 4).
(2) În cazul respingerii de cãtre secretariatul CTPC, într-o perioada de 12 luni, a mai mult de 3 proiecte de AT aparţinând aceluiaşi organism elaborator de AT, secretariatul CTPC va propune plenului CTPC suspendarea activitãţii de elaborare AT a organismului respectiv pe o perioada de minimum 3 luni. În aceasta perioada, organismul elaborator de AT nu poate primi spre instrumentare dosare tehnice preliminare de la solicitanti şi nu va elabora proiecte de AT. Reluarea activitãţii organismului elaborator suspendat se va face dupã un audit efectuat de secretariatul CTPC.
ART. 30
(1) CTPC numeşte prin decizie componenta comisiilor tehnice de specialitate şi preşedinţii acestora, care analizeazã proiectele de AT acceptate de secretariatul CTPC.
(2) Şedinţele de avizare de vor desfasura cel puţin o data pe luna, cu participarea a minimum 5 membri din comisie, specialişti în domeniul tratat de proiectul de AT în discuţie.
(3) Comisia tehnica de specialitate analizeazã de fond proiectul de AT: oportunitatea emiterii AT, domeniile de utilizare preconizate, perioada de valabilitate a AT, rezultatele încercãrilor/evaluãrilor efectuate în vederea justificarii concluziei grupei specializate şi altele, şi în cazul în care concluzia este favorabilã, propune eliberarea Avizului Tehnic.
(4) În cazul respingerii de cãtre comisia tehnica de specialitate a mai mult de 3 proiecte de AT elaborate de un organism într-o perioada de 12 luni, comisia tehnica de specialitate propune plenului CTPC suspendarea activitãţii organismului elaborator pe o perioada de minimum 6 luni. În aceasta perioada, organismul elaborator de AT nu poate primi spre instrumentare dosare tehnice preliminare de la solicitanti şi nu va elabora proiecte de AT. Reluarea activitãţii organismului elaborator de AT se va face dupã un audit efectuat de cãtre reprezentanţi ai comisiilor tehnice de specialitate care au respins proiectele de AT. Reprezentanţii care vor efectua auditul vor fi numiţi de Preşedintele CTPC.
ART. 31
În situaţiile prevãzute la art. 29 alin. (2) şi la art. 30 alin. (4), dosarele aflate în curs de instrumentare la organismul elaborator a cãrui activitate a fost suspendatã pentru care solicitantul nu poate accepta întârziere de 3, respectiv 6 luni, se vor repartiza pentru finalizare altor organisme competente în domeniul respectiv, prin decizie a CTPC. Costurile nejustificate de activitatea organismului elaborator suspendat se transfera noului organism elaborator.
ART. 32
(1) În unele cazuri justificate, aprecierea aptitudinii pentru utilizare poate fi condiţionatã de realizarea prealabilã a unei lucrãri experimentale. În astfel de situaţii, grupa specializatã propune un program de experimentare, care se supune avizãrii comisiei tehnice de specialitate în acelaşi regim ca un AT nou. Programul de experimentare precizeazã obiectivele urmãrite în cadrul acestuia, testele ce urmeazã a fi efectuate pe parcursul experimentarii, condiţiile de remediere a eventualelor neconformitãţi apãrute în timpul execuţiei precum şi modul de utilizare a lucrãrii dupã perioada de experimentare.
(2) Pentru programele de experimentare avizate de comisia tehnica de specialitate CTPC elibereazã un Aviz Tehnic de Experimentare (ATEx). ATEx va avea termen de valabilitate de 1-2 ani şi se referã la realizarea unei singure lucrãri experimentale.
Solicitantul de AT poate executa lucrarea experimentala în condiţiile prevãzute prin ATEx.

CAP. V
CONŢINUTUL AGREMENTULUI TEHNIC

ART. 33
AT va fi alcãtuit din:
a) agrementul tehnic propriu-zis;
b) dosarul tehnic, care face parte integrantã din agrementul tehnic.
ART. 34
(1) AT propriu-zis va cuprinde, conform modelului din anexa nr. 5:
a) descrierea succintã a produsului, procedeului sau echipamentului şi inscripţia de identificare.
b) domeniul şi condiţiile de utilizare acceptate, cu raportare la reglementãrile tehnice în vigoare.
c) aprecieri cu privire la produs, procedeu sau echipament exprimand:
* aptitudinea de exploatare, cu indicarea privind nivelul de calitate;
* durabilitatea produsului cu menţionarea dacã aceasta a putut fi apreciatã prin comparatie cu produse similare sau nu a putut fi apreciatã, în care caz produsul trebuie recomandat pentru experimentare, precum şi condiţiile de întreţinere care se impun;
* parametrii indicaţi de producãtor cu privire la fabricaţie, controlul producţiei şi punerea în opera;
d) condiţii de conceptie;
e) condiţii de fabricare;
f) condiţii de livrare;
g) condiţii de punere în opera;
h) alte condiţii prevãzute în ghidurile tehnice pentru AT în construcţii;
i) concluzii cu privire la:
* aprecierea globalã a calitãţilor de utilizare în domeniul prevãzut, care nu poate fi decât FAVORABILĂ (în caz contrar nu se elibereazã AT).
* durata de valabilitate a AT.
(2) AT este semnat de directorul organismului elaborator, de preşedintele grupei specializate (sau de inlocuitorul sau stabilit oficial), de raportorul desemnat şi de membrii grupei specializate care au participat la elaborarea acestuia şi va avea înscrisã data la care s-a ţinut şedinţa grupei specializate de aprobare a proiectului de AT, al carei proces-verbal trebuie inclus în dosarul tehnic.
ART. 35
(1) Durata de valabilitate a unui AT este în general de 3 ani, putând fi extinsã la 5 ani în cazul produselor, procedeelor sau echipamentelor:
a) care nu implica riscuri;
b) care necesita o perioada mai lungã pentru confirmarea aptitudinii de utilizare;
c) în cazul prelungirii valabilitãţii AT, când produsul/procedeul/echipamentul este verificat în timp.
(2) Comisiile tehnice de specialitate pot solicita o valabilitate a AT mai mica de 3 ani pentru produsele pentru care nu sunt informaţii suficiente asupra comportãrii în timp a componentelor acestora.
ART. 36
Dosarul tehnic aferent AT va fi format din dosarul tehnic preliminar întocmit de solicitant la începerea lucrãrii, completat cu raportul grupei specializate, cu rezultatele verificãrilor fãcute în timpul analizarii obiectului AT, şi va cuprinde:
a) descrierea detaliatã a produsului, procedeului sau echipamentului la care se referã;
b) rezultatele încercãrilor efectuate, care susţin aprecierile cuprinse în AT;
c) interpretarile şi aprecierile privind aptitudinea de utilizare, durabilitatea etc.
d) interpretarile rezultatelor la încercãri;
e) referinte asupra modului de utilizare a produsului, procedeului sau echipamentului;
f) extras din procesul-verbal al şedinţei de deliberare din cadrul grupei specializate.

CAP. VI
METODOLOGIA DE PRELUNGIRE, EXTINDERE SAU MODIFICARE A AGREMENTULUI TEHNIC

ART. 37
Prelungirea unui AT se face la cererea titularului, cu 3 luni înainte de încetarea termenului de valabilitate al AT. Procedura ce va fi urmatã se va desfasura dupã aceleaşi etape ca la AT iniţial, iar dosarul tehnic preliminar va cuprinde:
a) cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 6;
b) copia AT pentru care se solicita prelungirea;
c) minimum 3 referinte din partea beneficiarilor produsului/procedeului/echipamentului pus în opera în perioada de valabilitate a AT;
d) lista lucrãrilor semnificative la care a fost pus în opera obiectul AT;
e) rezultatele verificãrilor privind constanta calitãţii produsului/procedeului/echipamentului care sunt cuprinse în agrementul tehnic la cap. Condiţii;
f) certificate de calitate pentru produs, actualizate;
g) avize în conformitate cu reglementãrile în vigoare (dupã caz), actualizate.
ART. 38
(1) Extinderea sau modificarea AT se poate face la cererea titularului, ca urmare a unor modificãri aduse produsului, sau la propunerea grupei specializate de profil, ca urmare a constatãrii unor neconformitãţi privind caracteristicile sau comportarea obiectului AT fata de prevederile AT iniţial, caz în care propunerea grupei specializate va fi anunţatã secretariatului CTPC şi titularului AT de cãtre organismul elaborator de AT.
(2) Dosarul tehnic preliminar pentru extinderea sau modificarea AT va cuprinde:
a) cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 7;
b) copia AT fata de care se solicita extinderea sau modificarea;
c) explicaţii relevante în legatura cu elementele ce fac obiectul extinderii sau modificãrii AT.
ART. 39
Instrumentarea cererii de prelungire se va desfasura astfel:
a) pe baza observaţiilor şi elementelor tehnice de apreciere, adunate de cãtre raportorul grupei specializate, acesta va redacta un raport ce va fi prezentat titularului de AT care va formula în scris acordul sau observaţiile sale şi modul de soluţionare;
b) în termen de 5 zile de la data primirii acordului/observaţiilor titularului de AT, raportorul va prezenta grupei specializate un raport tehnic însoţit de proiectul de AT prelungit;
c) grupa specializatã va analiza documentaţia înaintatã în prima sa şedinţa planificata; grupa specializatã poate cere titularului de AT dacã va considera necesar, clarificãri sau observaţii proprii.
d) în cadrul unui termen global de doua luni de la data cererii de prelungire, grupa specializatã de profil va formula proiectul de AT prelungit, restul procedurii fiind identicã cazului solicitãrii de agrement nou.
ART. 40
Procedura de extindere sau modificare a AT se desfãşoarã identic cu procedura de prelungire, grupa specializatã analizând numai documentaţia care fundamenteazã motivul extinderii sau modificãrii.
ART. 41
Prelungirea, extinderea sau modificarea unui AT se va efectua de regula de cãtre organismul elaborator al AT iniţial. În cazuri justificate (de exemplu: desfiinţarea organismului elaborator, organism elaborator în perioada de suspendare şi altele) titularul se poate adresa şi altui organism elaborator de AT.

CAP. VII
PREVEDERI FINALE

ART. 42
Cheltuielile aferente elaborãrii şi instrumentarii AT cad în sarcina solicitantului de AT, care va achitã valoarea respectiva (pe baza de contract) organismului elaborator de AT. Valoarea cheltuielilor legate de elaborare se stabileşte în baza unui deviz negociat şi acceptat de solicitant.
ART. 43
Cheltuielile necesare analizarii proiectelor de AT şi eliberãrii Avizelor Tehnice sunt suportate de cãtre organismele elaboratoare de AT în beneficiul CTPC.
ART. 44
În referirea la un AT în corespondenta comercialã, în anunţuri publicitare şi în contracte, se vor mentiona: denumirea produsului, procedeului sau echipamentului, numãrul AT, producãtorul şi data valabilitãţii AT.
ART. 45
Urmãrirea aplicãrii şi controlul respectãrii prevederilor prezentei proceduri se efectueazã de cãtre CTPC.
ART. 46
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei proceduri atrage dupã sine anularea AT, cat şi raspunderi şi sancţiuni, potrivit legii.
ART. 47
Prezenta procedura înlocuieşte instrucţiunile I.A.T. 1-2002 pentru formularea şi eliberarea agrementului tehnic în construcţii.
ART. 48
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezenta procedura.


ANEXA 1
la P.A.T. 1-2004

TERMENI DE SPECIALITATE ŞI DEFINIŢII

1. Agrement tehnic în construcţii: apreciere tehnica favorabilã concretizata într-un document scris, asupra aptitudinii de utilizare, în conformitate cu cerinţele legii calitãţii în construcţii, a unor noi produse, procedee şi echipamente pentru care nu exista şi nu pot fi încã elaborate standarde naţionale sau alte reglementãri tehnice oficiale sau pentru care exista astfel de standarde şi reglementãri, dar produsele nu se încadreazã în cerinţele acestora, diferenţa influentand una dintre cerinţele prevãzute la <>art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.
2. Producãtor: persoana responsabilã pentru proiectarea şi realizarea unui produs, în scopul introducerii pe piata, în numele sau; responsabilitãţile producãtorului se aplica oricãrei persoane fizice sau juridice care asambleaza, ambaleaza sau eticheteaza produse în vederea introducerii pe piata în nume propriu.
3. Reprezentant autorizat al producãtorului: persoana juridicã imputernicita de producãtor sa acţioneze în numele acestuia.
4. Produs pentru construcţii: orice produs realizat în scopul de a fi incorporat în mod permanent în construcţii, termenul desemnând materiale, elemente şi componente - individuale sau alcatuind un set, inclusiv pentru sisteme prefabricate sau instalaţii, plasate pe piata în forma în care urmeazã a fi încorporate, asamblate, aplicate sau instalate în construcţii prin operaţii şi/sau lucrãri de construcţii.
5. Construcţii - orice obiect care este construit sau rezulta din operaţii şi/sau lucrãri de construcţii şi este fixat de pãmânt, termenul desemnând atât clãdirile cat şi lucrãrile de inginerie civilã.


ANEXA 2
la P.A.T. 1-2004

CERERE
PENTRU AGREMENT TEHNIC ÎN CONSTRUCŢII
Nr. .......... din ............

1. ADRESANT: Organismul elaborator de agrement tehnic în construcţii
2. SOLICITANT: firma (reprezentanta), adresa, telefon, fax
3. PRODUS/PROCEDEU/ECHIPAMENT: definirea produsului, procedeului sau echipamentului, inclusiv denumirea comercialã (nu se admite numai denumirea comercialã)
4. UNITATEA PRODUCĂTOARE: firma, ţara, adresa, telefon, fax
5. ACORDUL PRODUCĂTORULUI: în cazul în care solicitantul este altul decât producatorul
6. TITULAR AGREMENT: agentul economic care comercializeazã produsul, procedeul sau echipamentul (firma, ţara, adresa, telefon, fax)
7. CARACTERISTICI TEHNICE PRINCIPALE ALE PRODUSULUI/PROCEDEULUI/ECHIPAMENTULUI: se vor indica în anexa
8. DOMENII PROPUSE DE UTILIZARE ÎN CONSTRUCŢII:

PRIN PREZENTA CERERE CONFIRM ASUMAREA URMĂTOARELOR OBLIGAŢII:
* ASIGURAREA ESANTIOANELOR DE PRODUS NECESARE TESTELOR DE LABORATOR;
* PERMITEREA EFECTUĂRII DE TESTE DE LABORATOR SUPLIMENTARE LA CEREREA GRUPEI SPECIALIZATE, DE CĂTRE UN LABORATOR AUTORIZAT;
* PERMITEREA CONSTATĂRII CONDIŢIILOR DE FABRICAŢIE A PRODUSULUI SAU ECHIPAMENTULUI DACĂ ESTE CAZUL;
* DECONTAREA PE BAZA DE CONTRACT A TUTUROR CHELTUIELILOR DERIVATE DIN PROCEDURA DE ELABORAREA AGREMENTULUI TEHNIC.

AM LUAT LA CUNOSTINTA CA DURATA MAXIMA DE ELABORARE A AGREMENTULUI TEHNIC ESTE DE 4 LUNI, ÎNCEPÂND CU DATA LA CARE SUNT ÎNDEPLINITE TOATE OBLIGAŢIILE CONTRACTATE CU ORGANISMUL ELABORATOR DE AGREMENT TEHNIC CU PRIVIRE LA ASIGURAREA ESANTIOANELOR DE PRODUS NECESARE ÎNCERCĂRILOR DE LABORATOR.

SOLICITANT


GHIDUL SOLICITANTULUI ÎN VEDEREA OBŢINERII AGREMENTULUI TEHNIC

NOTIUNI GENERALE
* Agrementul tehnic este subsistemul calitãţii care atesta aptitudinea de utilizare în construcţii a produselor, procedeelor şi echipamentelor încorporate în construcţii, care, prin noutatea lor sau prin condiţiile de utilizare, nu sunt cuprinse în domeniul reglementat tehnic.
Agrementul tehnic se elibereazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii publicatã în Monitorul Oficial nr. 12/1995 şi ale Regulamentului privind agrementul tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii, cuprins în anexa nr. 5 a <>Hotãrârii Guvernului nr. 766/1997 publicatã în Monitorul Oficial nr. 352/10.12.1997 şi modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 675/2002 .
Agrementul tehnic se acorda numai pentru utilizare în construcţii, nu şi pentru utilizare în instalaţii tehnologice.
* Agrementul tehnic se solicita de cãtre:
- producãtorul sau reprezentantului autorizat al acestuia în România, sau un alt distribuitor care deţine acordul producãtorului, pentru produse sau echipamente;
- deţinãtorul procedeului sau cel care îl foloseşte pe baza licenţei, în cazul procedeelor noi în construcţii.
* Agrementul tehnic se acorda pe o perioada limitatã pana la maxim 5 ani şi este valabil pentru titulari şi pentru distribuitorii producãtorului solicitati prin cerere. La expirarea termenului, agrementul tehnic se poate prelungi, la cerere.
* Agrementul tehnic nu-l absolvã pe producãtor sau pe deţinãtorul procedeului de responsabilitãţile legale privind calitatea produselor/procedeelor/echipamentelor şi nu are ca efect acordarea dreptului exclusiv de producere sau comercializare, respectiv de utilizare.
Procedura: Solicitantul trebuie sa contacteze unul din organismele elaboratoare de agrement tehnic a cãrui grupa specializatã corespunde tipului de produs solicitat spre agrementare, prezentându-i un dosar tehnic preliminar care va cuprinde:
- cererea pentru agrement tehnic pentru fiecare produs sau familie de produse în parte conform formularului tip (fata);
- acordul producãtorului în cazul în care agentul economic care comercializeazã produsul este altul decât producãtorul, acesta trebuind sa prezinte o împuternicire scrisã din partea producãtorului cu menţiunea expresã "ESTE ABILITAT PENTRU A COMERCIALIZA PRODUSELE NOASTRE ÎN ROMÂNIA";
- descrierea produsului, procedeului sau echipamentului (în limba romana);
- documente tehnice de referinta;
- agremente tehnice anterioare, certificate privind sistemul calitãţii sau avize tehnice la zi obţinute în alte tari sau reglementãri tehnice naţionale în baza cãrora produsul respectiv este fabricat şi utilizat în ţara de origine;
- lista completa a utilizarilor anterioare (din ţara şi strãinãtate, cu indicarea anului în care s-a aplicat);
- procesul-verbal de omologare interna (pentru produsele fabricate în România).
Organismul elaborator, dupã analiza dosarului tehnic preliminar de cãtre raportorul desemnat, informeazã secretariatul CTPC cu privire la conţinutul solicitãrii şi dupã obţinerea acceptului acestuia privind necesitatea şi oportunitatea elaborãrii AT, negociaza cu solicitantul de agrement tehnic costul şi durata de elaborare a agrementului tehnic avându-se în vedere ca durata maxima de elaborare este de 4 luni.
Dupã negociere organismul elaborator va inregistra dosarul şi poate emite o adresa prin care confirma ca produsul, procedeul sau echipamentul nou se afla în curs de agrementare. Adresa este valabilã pentru prezentarea firmei la licitaţii, comerţ, import-export, etc. dar nu şi pentru punerea în opera, acest lucru realizandu-se numai dupã obţinerea agrementului tehnic.
În cadrul a maximum 4 luni organismul elaborator va întocmi proiectul agrementului tehnic şi-l va supune avizãrii CTPC, acestea validandu-l prin "AVIZUL TEHNIC", în cazul în care agrementul tehnic corespunde exigenţelor procedurii.

ATENTIE! Agrementul tehnic nu este valabil fãrã "AVIZUL TEHNIC al Consiliului Tehnic Permanent pentru Construcţii".


ANEXA 3
la P.A.T. 1-2004


CONSILIUL TEHNIC PERMANENT
PENTRU CONSTRUCŢII
Secretariat CTPC
Nr. .......... din ..........

REFERAT

În urma analizarii conformitatii cu prevederile Procedurii de agrement
tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii, P.A.T.
1-2004, va propunem spre avizare în vederea eliberãrii Avizului Tehnic,
urmãtoarele agremente tehnice:

┌────┬────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Nr. agrement │ Denumire │
│crt.│ │ │
├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 1. │ │ │
├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 2. │ │ │
├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 3. │ │ │
├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 4. │ │ │
├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 5. │ │ │
├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 6. │ │ │
├────┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 7. │ │ │
└────┴────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘

SECRETARIAT CTPC


ANEXA 4
la P.A.T. 1-2004

ROMÂNIA

CONSILIUL TEHNIC PERMANENT PENTRU CONSTRUCŢII

AVIZ TEHNIC

În baza procesului-verbal nr. ........, din data de ........., al Comisiei
de avizare nr. ........ a agrementelor tehnice în construcţii:

CONSILIUL TEHNIC PERMANENT PENTRU CONSTRUCŢII
AVIZEAZĂ FAVORABIL:

agrementul tehnic nr. ..............., elaborat de ....................,
pentru produsul ................, al cãrui producãtor este ..................
Prezentul AVIZ TEHNIC este valabil pana la data de .................. şi se
poate prelungi în situaţia în care titularul face dovada menţinerii
aptitudinii de utilizare a obiectului agrementului tehnic, conform
prevederilor menţionate la cap. "condiţii" din agrementul tehnic.
Agrementul tehnic este valabil pana la data de ...................., pentru
titular, producãtor şi distribuitorii din anexa la agrementul tehnic şi nu
tine loc de certificat de calitate.

PREŞEDINTE
(nume, prenume, semnatura)

┌────────────────────────────────────────┬────────────────┬────────────────────┐
│PRELUNGIT pana la data de ..............│ PREŞEDINTE │ │
├────────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────────┤
│PRELUNGIT pana la data de ..............│ PREŞEDINTE │ │
└────────────────────────────────────────┴────────────────┴────────────────────┘
(Reversul Avizului Tehnic)

SECRETARIAT
Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii

Director
(nume, prenume, semnatura)


ANEXA 5
la P.A.T. 1-2004

CONSILIUL TEHNIC PERMANENT PENTRU CONSTRUCŢII

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Agrement Tehnic │
│ 000-00/000-0000 │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(Denumire produs, procedeu, echipament): .....................................│
│ (limba romana) │
│ .....................................│
│ (limba franceza) │
│ .....................................│
│ (limba engleza) │
│ .....................................│
│ (limba germanã) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
PRODUCĂTOR: ...................................
(denumire firma producãtoare)
...................................
(adresa completa)
...................................
(telefon, fax)
TITULAR: ....................................................................
(Denumirea şi adresa titularului agrementului tehnic)
ELABORATOR AGREMENT TEHNIC: .................................................
(Denumirea şi adresa organismului elaborator al agrementului tehnic)
.................................................
(grupa specializatã nr. şi denumirea desfasurata a grupei specializate)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Prezentul agrement tehnic este valabil pana la data de ............... numai│
│însoţit de AVIZUL TEHNIC al Consiliului Tehnic Permanent pentru Construcţii şi│
│nu tine loc de certificat de calitate. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

CONSILIUL TEHNIC PERMANENT PENTRU CONSTRUCŢII

Grupa specializatã nr. .......... din cadrul .................... analizând
documentaţia de solicitare de agrement tehnic, prezentatã de ............. şi
înregistratã cu nr. ............. din data de ..............., referitoare la
(produsul/procedeul/echipamentul) ............................... realizat de
.............., elaboreazã prezentul Agrement Tehnic nr. 000-00/0000-0000, în
conformitate cu documentele tehnice româneşti aferente domeniului de
referinta, cu Agrementul Tehnic (strãin) nr. ......... emis de ........... şi
cu ghidul tehnic de agrement nr. .........., toate valabile la aceasta data.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. Definirea succintã │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

1.1. Descrierea succintã
1.2. Identificarea produselor

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 2. Agrementul Tehnic │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2.1. Domenii acceptate de utilizare în construcţii
2.2. Aprecieri asupra produsului (echipamentului)
2.2.1. Aptitudinea de exploatare în construcţii
* Rezistenta şi stabilitate
* Siguranta în exploatare
* Siguranta la foc
* Igiena, sãnãtatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului;
* Izolatie termica, hidrofuga şi economia de energie;
* Protecţia impotriva zgomotului.
2.2.2. Durabilitatea (fiabilitatea) şi întreţinerea produsului
2.2.3. Fabricatia şi controlul
2.2.4. Punerea în opera
Acest produs, procedeu sau echipament se poate utiliza (aplica) fãrã dificultãţi particulare într-o lucrare de precizie normalã.
2.3. Caietul de prescripţii tehnice
2.3.1. Condiţii de conceptie
Se indica reglementãrile tehnice la care sa rãspundã produsul şi punerea sa în opera.
2.3.2. Condiţii de fabricare
Se indica concret modul în care se face verificarea fabricaţiei pentru produs sau echipament, pentru pãstrarea constanta a calitãţii.
Se va indica stadiul de implementare a Sistemului de Management al Calitãţii.
2.3.3. Condiţii de livrare
La livrare produsul (echipamentul) trebuie sa fie însoţit de un document, care sa ateste conformitatea produsului/echipamentului cu prezentul Agrement Tehnic, potrivit legislaţiei româneşti în vigoare, cu indicarea expresã a denumirii acestui act şi a reglementãrii respective.
Tot la livrare produsul (echipamentul), trebuie sa fie însoţit de instrucţiuni de utilizare în limba romana.
2.3.4. Condiţii depunere în opera
Se indica denumirea reglementãrilor tehnice proprii, precum şi a celor româneşti, care trebuiesc respectate la punerea în opera.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Concluzii │
│ │
│ Aprecierea globalã │
│ * Utilizarea produsului, procedeului, echipamentului, în domeniile de │
│utilizare acceptate este apreciatã favorabil, în condiţiile specifice din │
│România, dacã se respecta prevederile prezentului agrement. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Condiţii
* Calitatea produsului şi metoda de fabricare, au fost examinate şi gãsite corespunzãtoare şi trebuie menţinute la acest standard pe toatã durata de valabilitate a acestui agrement.
* Oriunde se face referire în acest agrement la acte legislative sau reglementãri tehnice, trebuie avut în vedere ca aceste acte erau în vigoare la data elaborãrii acestui agrement.
* Acordand acest agrement, Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii, nu se implica în prezenta şi/sau absenta drepturilor legale ale firmei de a comercializa, monta sau întreţine produsul sau echipamentul.
* Orice recomandare relativ la folosirea în condiţii de siguranta a acestui produs, procedeu sau echipament, care este continuta sau se referã la acest agrement tehnic, reprezintã cerinţe minime necesare la punerea sa în opera.
* Elaboratorii agrementelor tehnice rãspund de exactitatea datelor înscrise în agrementul tehnic şi de incercarile sau testele care au stat la baza acestor date. Agrementele tehnice nu îi absolvã pe furnizori şi/sau pe utilizatori de responsabilitãţile ce le revin conform reglementãrilor legale în vigoare.
* Verificarea menţinerii aptitudinii de utilizare a produsului, procedeului sau echipamentului va fi realizatã conform programului stabilit de cãtre elaboratorul agrementului tehnic (verificãri/încercãri de laborator, tipul şi frecventa încercãrilor, documente de atestare a calitãţii).
* Acţiunile cuprinse în program şi modul lor de realizare vor respecta actele normative şi reglementãrile tehnice în vigoare.
* Elaboratorul agrementului tehnic (sau alt elaborator de agrement tehnic abilitat de cãtre CTPC în cazul în care cel iniţial isi înceteazã activitatea), va informa Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii despre rezultatul verificãrilor, iar dacã acestea nu dovedesc menţinerea aptitudinii de utilizare, va solicita CTPC declanşarea acţiunii de suspendare a agrementului tehnic.
* Suspendarea se declanseaza şi în cazul constatãrii prin controale, de cãtre organisme abilitate, a nerespectãrii menţinerii constante a condiţiilor de fabricaţie şi utilizare ale produsului.
* În cazul în care titularul de agrement tehnic nu se conformeazã acestor prevederi, se va declansa procedura de retragere a agrementului tehnic.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Valabilitate: │
│ (zi, luna, an) │
│ Prelungirea valabilitãţii sau revizuirea prezentului agrement tehnic trebuie│
│solicitatã cu cel puţin trei luni înainte de data expirãrii. În cazul │
│neprelungirii valabilitãţii, agrementul tehnic se anuleazã de la sine. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Pentru grupa specializatã nr. .......................

Preşedinte
(numele şi prenumele)

DIRECTOR
(organism elaborator)
numele şi prenumele

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 3. Remarci complementare ale grupei specializate │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Textul se referã la previziuni privind comportarea în exploatare a produsului, procedeului sau echipamentului, eventualele rezerve privind comportarea în timp şi orice alte argumente care sa fundamenteze acordarea agrementului tehnic.
În cazul prelungirii agrementului tehnic, se fac referiri la comportarea acestuia în exploatare pe durata de valabilitate a agrementului, pe baza celor constatate pe teren de membrii grupei specializate.
Tot aici se pot consemna constatãrile reprezentanţilor grupei specializate fãcute cu ocazia vizitei la producãtor.
În orice caz nu de va afirma nici o data ca acest produs este mai bun decât altul, deoarece agrementul tehnic nu reprezintã o reclama comercialã.
Sinteza rapoartelor de încercare (sub forma de tabel). Aceasta sinteza va fi susţinutã în dosarul tehnic al agrementului tehnic prin rapoartele de încercare. Pentru rapoartele de încercare elaborate de terţi, grupa specializatã, va face menţiunea ca isi asuma rezultatele acestor rapoarte de încercare.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 4. Anexe │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

* Extrase semnificative din procesul-verbal al şedinţei de deliberare a
grupei specializate. Se indica numãrul şi data procesului-verbal, care este
consemnat într-un registru special cu pagini numerotate şi sigilat. La început
se trec numele şi prenumele persoanelor care au participat la şedinţa.
* Propunerea grupei specializate de aprobare a agrementului tehnic.
* Dosarul tehnic al agrementul tehnic nr. 000-00/0000-0000 conţinând ........
pagini face parte integrantã din prezentul agrement tehnic.
* TITULARI DE AGREMENT TEHNIC (dacã este cazul).


Raportorul grupei specializate nr. .....
(numele şi prenumele)
(semnatura)

* Membrii grupei specializate: ..............................
..............................
..............................
..............................



NOTA: DOSARUL TEHNIC AL AGREMENTULUI TEHNIC VA CONŢINE:
- DOSARUL TEHNIC PRELIMINAR
- RAPOARTELE DE ÎNCERCARE CA REZULTAT AL TESTELOR DE LABORATOR EFECTUATE PE ESANTIOANE
- ALTE DOCUMENTE CARE AU STAT LA BAZA ELABORĂRII AGREMENTULUI TEHNIC

AT 000-00/0000-0000


ANEXA 6
la P.A.T. 1-2004

CERERE
PENTRU PRELUNGIREA AGREMENTULUI TEHNIC
Nr. ........... din ..............

1. ADRESANT: Organism elaborator de agrement tehnic în construcţii
2. SOLICITANT: titular agrement tehnic - firma (reprezentanta), adresa, telefon, fax
3. PRODUS/PROCEDEU/ECHIPAMENT: definirea produsului, procedeului sau echipamentului, inclusiv denumirea comercialã (nu se admite numai denumirea comercialã)
4. UNITATEA PRODUCĂTOARE: firma, adresa, telefon, fax
5. NUMĂRUL COMPLET AL AGREMENTULUI TEHNIC PENTRU CARE SE SOLICITA PRELUNGIREA:
6. ELABORATORUL AGREMENTULUI TEHNIC:
7. DATA EXPIRĂRII AGREMENTULUI TEHNIC:
PRIN PREZENTA CERERE CONFIRM ASUMAREA URMĂTOARELOR OBLIGAŢII:
* DEPUNEREA DOCUMENTAŢIEI DIN CARE SA REZULTE CA PRODUSUL S-A COMPORTAT SATISFĂCĂTOR ÎN EXPLOATARE ÎN ROMÂNIA ŞI CARE JUSTIFICA PRELUNGIREA AGREMENTULUI TEHNIC.
* PERMITEREA EFECTUĂRII LA CEREREA GRUPEI SPECIALIZATE DE ÎNCERCĂRI, PROBE, PE MINIMUM TREI CONSTRUCŢII REALE, SEMNIFICATIVE, ÎN CARE S-A UTILIZAT PRODUSUL.
* PERMITEREA CONSTATĂRII CONDIŢIILOR DE FABRICAŢIE A PRODUSULUI, ÎN VEDEREA VERIFICĂRII RESPECTĂRII PREVEDERILOR DIN AGREMENTUL CARE SE PRELUNGEŞTE.
* DECONTAREA CHELTUIELILOR DE ELABORARE A PRELUNGIRII AGREMENTULUI TEHNIC ŞI DE EFECTUARE A ÎNCERCĂRILOR NECESARE PE CONSTRUCŢII REALE, PE BAZA DE DEVIZ ÎNCHEIAT CU ORGANISMUL ELABORATOR DE AT.

SOLICITANT


GHIDUL SOLICITANTULUI ÎN VEDEREA OBŢINERII
PRELUNGIRII AGREMENTULUI TEHNIC

NOTIUNI GENERALE
* Agrementul tehnic este subsistemul calitãţii care atesta aptitudinea de utilizare în construcţii a produselor, procedeelor şi echipamentelor încorporate în construcţii, care, prin noutatea lor sau prin condiţiile de utilizare, nu sunt cuprinse în domeniul reglementat tehnic.
Agrementul tehnic se elibereazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii publicatã în Monitorul Oficial nr. 12/1995 şi ale Regulamentului privind agrementul tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii, cuprins în anexa nr. 5 a <>Hotãrârii Guvernului nr. 766/1997 publicatã în Monitorul Oficial nr. 352/10.12.1997 şi modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 675/2002 .
Agrementul tehnic se acorda numai pentru utilizare în construcţii, nu şi pentru utilizare în instalaţii tehnologice.
* Prelungirea agrementului tehnic se solicita de cãtre titular, cu 3 luni înainte de expirarea termenului de valabilitate al agrementului tehnic.
* Agrementul tehnic se acorda pe o perioada limitatã pana la maxim 5 ani şi este valabil pentru titulari şi pentru distribuitorii producãtorului solicitati prin cerere. La expirarea termenului, agrementul tehnic se poate prelungi, la cerere.
* Agrementul nu absolvã pe utilizator sau producãtor de responsabilitãţile legale privind calitatea produselor şi nu are ca efect acordarea dreptului exclusiv de producere sau comercializare.
Procedura: Solicitantul trebuie sa contacteze un organism abilitat, de regula organismul care a elaborat agrementul tehnic iniţial, prezentându-i un dosar tehnic preliminar care va cuprinde:
- cerere conform modelului prezentat (fata);
- copia AT pentru care se solicita prelungirea;
- minimum 3 referinte din partea beneficiarilor produsului/procedeului/echipamentului pus în opera în perioada de valabilitate a AT;
- lista lucrãrilor semnificative la care a fost pus în opera obiectul AT;
- certificate de calitate pentru produs, actualizate;
- avize în conformitate cu reglementãrile în vigoare (dupã caz), actualizate.
Organismul elaborator de agrement, dupã analiza dosarului tehnic preliminar de cãtre raportorul desemnat, negociaza cu solicitantul de agrement tehnic costul şi durata de elaborare a prelungirii agrementului tehnic.
Dupã negociere organismul elaborator va inregistra dosarul şi poate emite o adresa prin care atesta ca produsul, procedeul sau echipamentul nou se afla în curs de prelungire a agrementului. Adresa este valabilã pentru prezentarea firmei la licitaţii, comerţ, import-export, etc. dar nu şi pentru punerea în opera, acest lucru realizandu-se numai dupã obţinerea prelungirii agrementului tehnic.
Elaboratorul va întocmi proiectul agrementului tehnic şi-l va supune avizãrii CTPC, acestea validandu-l prin "AVIZUL TEHNIC", în cazul în care agrementul tehnic prelungit corespunde exigenţelor procedurii.

ATENTIE! Agrementul tehnic nu este valabil fãrã "AVIZUL TEHNIC al Consiliului Tehnic Permanent pentru Construcţii".


ANEXA 7
la P.A.T. 1-2004

CERERE
PENTRU EXTINDEREA SAU MODIFICAREA AGREMENTULUI TEHNIC
Nr. ........... din .............

1. ADRESANT: Organismul elaborator de agrement tehnic în construcţii
2. SOLICITANT: titular agrement tehnic - firma (reprezentanta), adresa, telefon, fax
3. UNITATEA PRODUCĂTOARE: firma, adresa, telefon, fax
4. NUMĂRUL COMPLET AL AGREMENTULUI TEHNIC CARE SE EXTINDE SAU SE MODIFICA ŞI DENUMIREA PRODUSULUI:
5. ELABORATORUL AGREMENTULUI TEHNIC:
6. DATA EXPIRĂRII AGREMENTULUI TEHNIC:
7. LISTA CU PROPUNERILE SOLICITANTULUI DE EXTINDERE/MODIFICARE A AGREMENTULUI TEHNIC: PRIN PREZENTA CERERE CONFIRM ASUMAREA URMĂTOARELOR OBLIGAŢII:
* PREZENTAREA DOCUMENTAŢIEI CARE SA FUNDAMENTEZE SAU SA JUSTIFICE EXTINDEREA SAU MODIFICAREA AGREMENTULUI
* ASIGURAREA ESANTIOANELOR DE PRODUS NECESARE ÎNCERCĂRILOR DE LABORATOR (DACĂ ESTE CAZUL);
* PERMITEREA EFECTUĂRII DE ÎNCERCĂRI "ÎN SITU" SAU PROBE DE LABORATOR PE PRODUSE, ECHIPAMENTE SAU PROCEDEE UTILIZATE LA CONSTRUCŢII REALE (DACĂ ESTE CAZUL)
* PERMITEREA CONSTATĂRII CONDIŢIILOR DE FABRICAŢIE A PRODUSULUI, ECHIPAMENTULUI.
* DECONTAREA CHELTUIELILOR LEGATE DE EXTINDEREA SAU MODIFICAREA AGREMENTULUI TEHNIC ŞI DE EFECTUAREA ÎNCERCĂRILOR NECESARE PE BAZA DE DEVIZ ÎNCHEIAT CU ORGANISMUL ELABORATOR DE AT.

SOLICITANT

GHIDUL SOLICITANTULUI ÎN VEDEREA OBŢINERII
EXTINDERII/MODIFICĂRII AGREMENTULUI TEHNIC

NOTIUNI GENERALE
* Agrementul tehnic este subsistemul calitãţii care atesta aptitudinea de utilizare în construcţii a produselor, procedeelor şi echipamentelor încorporate în construcţii, care, prin noutatea lor sau prin condiţiile de utilizare, nu sunt cuprinse în domeniul reglementat tehnic.
Agrementul tehnic se elibereazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii publicatã în Monitorul Oficial nr. 12/1995 şi ale Regulamentului privind agrementul tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii, cuprins în anexa nr. 5 a <>Hotãrârii Guvernului nr. 766/1997 publicatã în Monitorul Oficial nr. 352/10.12.1997 şi modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 675/2002 .
Agrementul tehnic se acorda numai pentru utilizare în construcţii, nu şi pentru utilizare în instalaţii tehnologice.
* Extinderea/modificarea agrementului tehnic se solicita de titularul acestuia.
* Agrementul tehnic se acorda pe o perioada limitatã pana la maxim 5 ani şi este valabil pentru titulari şi pentru distribuitorii producãtorului solicitati prin cerere. La expirarea termenului, agrementul tehnic se poate prelungi, la cerere.
* Agrementul nu absolvã pe utilizator sau producãtor de responsabilitãţile legale privind calitatea produselor şi nu are ca efect acordarea dreptului exclusiv de producere sau comercializare.
Procedura: Solicitantul trebuie sa contacteze un organism abilitat, de regula organismul care a elaborat agrementul tehnic iniţial, prezentându-i un dosar tehnic preliminar care va cuprinde:
- cerere conform modelului prezentat (fata);
- copia AT fata de care se solicita extinderea sau modificarea;
- explicaţii relevante în legatura cu elementele ce fac obiectul extinderii sau modificãrii AT;
Organismul elaborator, dupã analiza dosarului tehnic preliminar de cãtre raportorul desemnat, negociaza cu solicitantul de agrement tehnic costul şi durata de elaborare a agrementului tehnic modificat avându-se în vedere ca durata maxima de elaborare este de 4 luni.
Dupã negociere organismul elaborator va inregistra dosarul şi poate emite o adresa prin care atesta ca produsul, procedeul sau echipamentul nou se afla în curs de modificare a agrementului. Adresa este valabilã pentru prezentarea firmei la licitaţii, comerţ, import-export, etc. dar nu şi pentru punerea în opera, acest lucru realizandu-se numai dupã obţinerea agrementului tehnic modificat.
În cadrul celor 4 luni elaboratorul va întocmi agrementul tehnic modificat şi-l va supune avizãrii CTPC, acestea validandu-l prin "AVIZUL TEHNIC", în cazul în care agrementul tehnic corespunde exigenţelor procedurii.

ATENTIE! Agrementul tehnic nu este valabil fãrã "AVIZUL TEHNIC al Consiliului Tehnic
Permanent pentru Construcţii".

ANEXA 2

PROCEDURA
de abilitare a organismelor elaboratoare de agremente tehnice
în construcţii P.A.T. 2-2004


1. Prevederi generale
1.1. Prezenta procedura stabileşte cadrul institutional, condiţiile de abilitare, criteriile de evaluare şi metodologia de evaluare şi abilitare a organismelor elaboratoare de agremente tehnice în construcţii, denumite în continuare organisme elaboratoare de AT, în aplicarea prevederilor Regulamentului privind agrementul tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii cuprins în anexa nr. 5 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, modificat şi completat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 675/2002 .
1.2. Prevederile prezentei proceduri nu se aplica pentru evaluarea şi abilitarea organismelor elaboratoare de agremente tehnice europene, prevãzute de <>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a produselor pentru construcţii.
2. Cadrul institutional şi condiţiile de abilitare
2.1. Autoritatea competenta în domeniu este Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii, denumit în continuare CTPC, care, conform prevederilor <>art. 3 alin. (2) al HG nr. 622/2004 , înlocuieşte Comisia Nationala de Agrement Tehnic în Construcţii şi preia atribuţiile şi responsabilitãţile acesteia, prevãzute de <>HG nr. 766/1997 cu modificãrile ulterioare.
2.2. Organismele elaboratoare de AT sunt organisme specializate, cu sediul în România, abilitate în acest scop de autoritatea competenta.
2.3. Abilitarea organismelor elaboratoare de AT are ca scop recunoaşterea, în urma unei evaluãri bazate pe criterii specificate, a competentei acestor organisme de a efectua activitãţi aferente elaborãrii AT în anumite domenii de specialitate, identificate prin grupele specializate de AT.
2.4. Abilitarea se acorda unui organism, la solicitarea acestuia, pentru una sau mai multe grupe specializate de AT, dacã în urma evaluãrii se constata ca sunt îndeplinite criteriile specificate cu referire la domeniile de specialitate respective.
2.5. Abilitarea se acorda pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire. Numãrul de prelungiri este nelimitat.
2.6. Pe perioada abilitarii, organismele trebuie sa-şi menţinã gradul de îndeplinire a criteriilor specificate la nivelul admisibil pentru evaluarea iniţialã şi trebuie sa respecte cerinţele de funcţionare prevãzute prin Procedura de agrement tehnic în construcţii - P.A.T. 1-2004. Pentru verificarea acestor cerinţe organismele abilitate sunt supuse monitorizarii permanente exercitatã de CTPC.
2.7. Orice modificare ce poate afecta în mod semnificativ îndeplinirea criteriilor specificate trebuie adusã la cunostinta CTPC în termen de maximum 5 zile de la producerea acesteia.
2.8. O abilitare acordatã poate fi suspendatã, anulatã, restrânsã sau extinsã, la cererea organismului abilitat sau la propunerea comisiei de evaluare a CTPC, în funcţie de gradul de îndeplinire a criteriilor specificate pentru evaluarea iniţialã şi/sau a cerinţelor de funcţionare.
2.9. Costurile aferente abilitarii se suporta de organismul solicitant pe baza unui contract de abilitare, încheiat între acesta şi CDCAS - Departamentul "Secretariatul CTPC". Secretariatul CTPC poate subcontracta activitãţi de audit cu persoane fizice sau juridice care au competenta profesionalã corespunzãtoare.
2.10. Secretariatul CTPC asigura evidenta la zi a situaţiei organismelor elaboratoare de AT, precum şi elaborarea periodicã a listei cuprinzând denumirile, adresele şi domeniile de specialitate ale organismelor abilitate pentru elaborarea de AT. Lista aprobatã prin decizie CTPC se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
3. Criterii de evaluare a organismelor elaboratoare de AT în vederea abilitarii
3.1. Clasificarea criteriilor
3.1.1. Criteriile utilizate în vederea abilitarii organismelor elaboratoare de AT se clasifica în doua categorii principale:
a) criterii eliminatorii;
b) criterii de evaluare propriu-zise.
3.1.2. Criteriile eliminatorii sunt acele criterii a cãror îndeplinire este o condiţie obligatorie - sine qua non - pentru a fi admise, în continuare, în acţiunea de evaluare pentru abilitare.
3.1.3. Criteriile de evaluare propriu-zise sunt acele criterii a cãror apreciere (punctare) intra în calculul punctajului de evaluare luat în considerare în vederea abilitarii organismelor elaboratoare de AT.
3.2. Criterii eliminatorii
3.2.1. Criteriile eliminatorii se referã la urmãtoarele elemente:
a) statutul juridic;
b) obiectul de activitate;
c) organizarea;
d) capabilitatea tehnica;
e) bonitatea financiarã;
f) sistemul de management al calitãţii (SMC);
g) grupele specializate de AT.
Criteriile de la lit. d), f) şi g) includ şi aspecte care fac obiectul unor criterii de evaluare.
3.2.2. Statutul juridic. Organismele elaboratoare de AT care solicita abilitarea trebuie sa fie persoane juridice romane sau asociaţii de persoane juridice romane.
Demonstrarea statutului juridic al organismelor respective se face prin prezentarea urmãtoarelor documente, în copie:
a) actul constitutiv (hotãrâre a Guvernului, statutul societãţii sau contractul de asociere, dupã caz);
b) Certificatul Unic de Înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
3.2.3. Obiectul de activitate al organismelor elaboratoare de AT solicitante trebuie sa cuprindã servicii tehnice în domeniile corespunzãtoare profilului grupelor specializate de AT pentru care solicita abilitarea.
Demonstrarea obiectului de activitate trebuie sa rezulte din actul constitutiv şi din Certificatul Unic de înregistrare.
3.2.4. Organizarea. Organismele elaboratoare de AT care solicita abilitarea trebuie sa dispunã de o organizare administrativã şi funcţionalã care sa confere independenta de decizie, în afarã oricãror interese, şi impartialitate în judecarea şi instrumentarea solicitãrilor de AT. În cazul în care un organism elaborator de AT solicita abilitarea pentru mai multe grupe specializate de AT, în structura sa organizatoricã trebuie sa existe un compartiment sau un responsabil de AT pentru a asigura coordonarea procedurala, precum şi lucrãrile de secretariat şi evidenta aferente întregii activitãţi.
Îndeplinirea cerinţelor privind organizarea se demonstreaza prin documentele care stabilesc funcţiile şi compartimentele implicate în activitatea de AT, atribuţiile şi responsabilitãţile aferente, precum şi relaţiile între acestea: organigrama, regulamentul de organizare şi funcţionare (ROF), alte regulamente şi proceduri proprii.
3.2.5. Capabilitatea tehnica. Organismele elaboratoare de AT trebuie sa dispunã de personalul, spaţiile, resursele materiale şi mijloacele tehnice şi logistice necesare pentru desfãşurarea adecvatã a activitãţii de elaborare AT în domeniile de specialitate solicitate.
Capabilitatea tehnica a organismelor elaboratoare de AT se demonstreaza prin urmãtorii indicatori, prezentaţi prin declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului:
a) numãrul de personal (total şi defalcat pe domeniile de specialitate solicitate) implicat în activitãţile aferente elaborãrii AT, din care personal cu studii superioare;
b) lista cuprinzând spaţiile şi dotãrile tehnice (echipamente) şi logistice (tehnica de calcul, software) existente, alocate pentru desfãşurarea activitãţilor aferente AT în domeniile de specialitate solicitate;
c) lista încercãrilor posibil de efectuat pe domeniile de specialitate solicitate, în laboratoare acreditate sau autorizate.
3.2.6. Bonitatea financiarã. Organismele elaboratoare de AT trebuie sa dispunã de stabilitate şi suport financiar adecvat (solvabilitatea organismelor), pentru a permite desfãşurarea activitãţii de AT fãrã presiuni exterioare, de orice natura.
Bonitatea financiarã a organismelor elaboratoare de AT se demonstreaza prin indicatorii rezultaţi din ultimul bilanţ anual şi din bugetul pe anul în curs şi/sau din alte documente, în ceea ce priveşte: cifra de afaceri, profit sau pierderi, finanţarea activitãţii etc.
3.2.7. Sistemul de management al calitãţii. Organismele elaboratoare de AT trebuie sa dispunã de un sistem propriu de management al calitãţii (SMC) funcţional pentru activitãţile aferente AT, realizat în concordanta cu cerinţele aplicabile ale standardului SR EN ISO 9001:2000.
3.2.8. Grupele specializate de AT. Organismele elaboratoare de AT trebuie sa aibã constituitã cel puţin o grupa specializatã de AT.
3.3. Criterii de evaluare propriu-zise
3.3.1. Principalele criterii de evaluare propriu-zise, prin care se determina punctajul de evaluare, în vederea abilitarii organismelor elaboratoare de AT solicitante, se referã la urmãtoarele elemente:
a) stadiul implementarii şi aplicãrii SMC;
b) modul de efectuare a încercãrilor de laborator aferente activitãţii de AT;
c) criterii deontologice pentru personalul implicat în activitatea de AT;
d) nivelul de confidenţialitate şi securitate al activitãţii şi documentelor de AT;
e) nivelul de informare şi documentare;
f) organizarea şi funcţionarea grupelor specializate.
3.3.2. Stadiul implementarii şi aplicãrii SMC în organismele elaboratoare de AT se evalueaza pe baza urmãtoarelor date şi documente:
3.3.2.1. Documente SMC elaborate, cu relevanta pentru activitãţile aferente AT:
a) manualul de management al calitãţii (MMC);
b) proceduri ale funcţiilor de sistem PFS (nr. şi titluri);
c) proceduri administrative PAD (nr. şi titluri);
d) proceduri tehnice specifice PTS (nr. şi titluri).
3.3.2.2. Situaţia SMC:
a) certificat (în copie);
b) în curs de certificare (prin ce organism);
c) necertificat, dar exista intenţia de certificare;
d) evaluat, prin audit extern (prin cine);
e) în curs de evaluare - auditare (prin cine);
f) implementat şi aplicat (nr. de auditori interne efectuate);
g) documentat, în curs de implementare;
h) în curs de documentare (elaborare documente).
3.3.2.3. Nivelul de instruire AQ al cadrelor de conducere cu responsabilitãţi în activitãţile aferente AT: numãrul de cadre de conducere (directori şi şefi de compartimente) din total, care au urmat cursuri AQ organizate de organisme specializate.
3.3.3. Modul de efectuare a încercãrilor de laborator aferente activitãţii AT se evalueaza în funcţie de numãrul de încercãri, din cele declarate în lista prevãzutã la pct. 3.2.5. lit. c), efectuate în urmãtoarele situaţii:
a) prin laboratorul propriu sau asociat:
- autorizat;
- acreditat.
b) prin subcontractare cu un laborator extern independent:
- autorizat;
- acreditat.
Evaluarea se face pe baza datelor înscrise în Certificatele de acreditare/autorizare prezentate.
3.3.4. Criterii deontologice pentru personalul implicat în activitatea de AT. Se iau în considerare urmãtoarele cerinţe:
a) asigurarea obiectivitatii şi imparţialitãţii în executarea activitãţii de AT;
b) pãstrarea secretului profesional;
c) asigurarea independentei personalului în instrumentarea AT şi luarea deciziilor aferente;
d) asigurarea interdicţiei de a se acorda consultanţa agenţilor economici pentru care se instrumenteaza AT şi de a accepta avantaje materiale de la aceştia.
Evaluarea acestor cerinţe se face pe baza prevederilor din documentele interne ale organismelor elaboratoare de AT.
3.3.5. Nivelul de confidenţialitate şi securitate al activitãţii şi documentelor de AT se evalueaza pe baza urmãtoarelor cerinţe:
a) asigurarea confidenţialitãţii informaţiilor vehiculate în cadrul desfãşurãrii activitãţii de AT şi a celor cuprinse în documentele elaborate şi arhivate;
b) limitarea accesului la documentele din arhiva prin dispoziţii scrise ale conducerii organismului elaborator de AT;
c) luarea de mãsuri pentru ca personalul implicat în activitatea de AT sa nu aibã acces la elementele de secret profesional, care nu-l privesc;
d) limitarea prin mãsuri specifice a difuzãrii elementelor confidenţiale cãtre intreaga masa a personalului din organismul elaborator de AT;
e) luarea de mãsuri pentru pãstrarea în siguranta a documentelor privind activitatea de AT.
Evaluarea acestor cerinţe se face pe baza prevederilor din documentele interne ale organismelor elaboratoare de AT.
3.3.6. Nivelul de informare şi documentare al organismului elaborator de AT se evalueaza prin natura şi volumul surselor respective în domeniile de specialitate aferente AT:
a) bãnci de date existente în cadrul organismului elaborator de AT;
b) posibilitãţi de acces la reţele de bãnci de date:
- interne;
- internaţionale.
c) numãrul de titluri de documentaţii existente în biblioteca:


- cãrţi * româneşti
* strãine
- reviste * româneşti
* strãine

din care intrate în ultimii 3 ani:
- cãrţi * româneşti
* strãine
- reviste * româneşti
* strãine



3.3.7. Organizarea şi funcţionarea grupelor specializate de AT. Grupele specializate se evalueaza concomitent, în cadrul acţiunii de abilitare a organismului elaborator de AT. Principalele criterii de evaluare care trebuie îndeplinite şi demonstrate (prin documente), de cãtre grupele specializate de AT, în vederea abilitarii organismului, se referã la urmãtoarele elemente ale acestor grupe:
a) conducerea, organizarea şi funcţionarea;
b) componenta;
c) calitatea membrilor;
d) realizari în materie de AT.
3.3.7.1. Conducerea, organizarea şi funcţionarea grupelor specializate de AT se demonstreaza prin urmãtoarele documente:
a) documentele de desemnare (numire) a conducerii grupei, emise de conducerea organismului elaborator de AT şi anume:
- pentru preşedintele grupei;
- pentru raportorul grupei;
b) regulamentul de organizare şi funcţionare a grupei specializate;
c) registrul special de procese-verbale ale şedinţelor de lucru ale grupei specializate.
3.3.7.2. Componenta grupelor specializate de AT se demonstreaza printr-un document de informare preliminarã, semnat de preşedintele grupei, care cuprinde lista nominalã a membrilor grupei, cu specificarea urmãtoarelor date:
- numele şi prenumele;
- profesiunea;
- organizaţia unde lucreazã;
- categoria profesionalã pe care o reprezintã.
3.3.7.3. Calitatea membrilor grupei, se demonstreaza printr-un document semnat de preşedintele grupei, specificand urmãtoarele date şi informaţii:
- pregãtirea de specialitate (diplome de studii sau cursuri de specialitate, titluri ştiinţifice, etc.);
- experienta practica în domeniu (vechime în specialitate);
- caracterizare privind respectarea criteriilor deontologice.
La aceasta situaţie se vor anexa curriculum vitae pentru preşedinte şi raportori.
3.4. Verificarea criteriilor
3.4.1. Verificarea gradului de îndeplinire de cãtre organismele elaboratoare de AT a criteriilor de evaluare se face, conform prevederilor din cap. 5, astfel:
a) pentru criteriile eliminatorii, pe baza informaţiilor prezentate de organismul solicitant prin Chestionarul de informare şi autoevaluare preliminarã, prevãzut în anexa nr. 2, şi a documentaţiei asociate acestuia, depuse odatã cu solicitarea abilitarii;
b) pentru criteriile de evaluare propriu-zise, pe baza documentelor auditului de abilitare, efectuat de echipa de audit a CTPC.
3.4.2. Punctarea criteriilor de evaluare se face, pe baza indicaţiilor din anexa nr. 5, de cãtre comisia de evaluare a CTPC.
4. Pregãtirea procesului de evaluare şi abilitare a organismelor elaboratoare de AT
4.1. Pregãtirea, în cadrul CTPC, a procesului de abilitare a organismelor elaboratoare de AT, comporta urmãtoarele acţiuni:
a) stabilirea listei actualizate a domeniilor de specialitate pentru care se organizeazã grupe specializate de AT;
b) înfiinţarea comisiei de evaluare a organismelor elaboratoare de AT;
c) organizarea uneia sau mai multor echipe de audit.
4.2. Lista actualizatã a domeniilor de specialitate, pentru care se organizeazã grupe specializate de AT, se stabileşte prin hotãrâre a CTPC, prin reanalizarea domeniilor în care funcţioneazã grupele specializate existente şi ţinând seama de activitatea desfasurata de aceste grupe, de la înfiinţarea lor pana în prezent, sub aspectele: volumului de activitate pe fiecare domeniu (nr. de AT), rezultatelor obţinute, a calitãţii şi eficientei agrementelor tehnice instrumentate şi acordate. Secretariatul CTPC pune aceasta lista la dispoziţia organismelor care isi anunta intenţia de a obţine abilitarea.
4.3. Comisia de evaluare a organismelor elaboratoare de AT se înfiinţeazã prin hotãrâre a CTPC, fiind alcãtuitã din 5-7 membri ai CTPC, dintre care este numit un preşedinte al comisiei, şi un secretar din cadrul personalului Secretariatului CTPC. Comisia de evaluare are ca atribuţie principala instrumentarea abilitarii organismelor elaboratoare de AT, în conformitate cu prevederile prezentei proceduri.
În etapa de pregãtire a procesului de evaluare şi abilitare, comisia de evaluare avizeazã planificarile întocmite de Secretariatul CTPC privind desfãşurarea activitãţilor aferente, pe mãsura primirii solicitãrilor de la organismele elaboratoare de AT.
4.4. Organizarea echipelor de audit consta în stabilirea, de cãtre Secretariatul CTPC, a uneia sau mai multor echipe formate din minimum 3 auditori, dintre care unul este desemnat auditor-şef. Echipele de audit pot fi constituite numai din personalul aparţinând Secretariatului CTPC sau prin subcontractare cu persoane fizice sau organisme independente cu competenta profesionalã adecvatã, în ultimul caz cel puţin un membru al echipei fãcând parte din personalul Secretariatului CTPC. Aceste echipe vor efectua analiza documentaţiei preliminare şi auditurile de abilitare şi de supraveghere la organismele elaboratoare de AT, pe baza unor "Chestionare de audit" întocmite de echipa de audit şi avizate de comisia de evaluare.
4.5. Secretariatul CTPC - care funcţioneazã şi ca secretariat al comisiei de evaluare - deschide pentru fiecare organism elaborator de AT solicitant un dosar de abilitare, pe care îl pãstreazã pe toatã durata de valabilitate a abilitarii. Dosarul de abilitare trebuie sa conţinã toate documentele furnizate de solicitant, cele întocmite de CTPC şi structurile sale de lucru (comisia de evaluare, echipa de audit, secretariat), precum şi corespondenta aferentã, rezultate în cadrul instrumentarii iniţiale a abilitarii şi pe parcursul valabilitãţii acesteia (anexa nr. 6).
4.6. Organismele elaboratoare de AT se înregistreazã de cãtre Secretariatul CTPC, pe baza cererii de abilitare, ca organisme solicitante, iar dupã obţinerea certificatului de abilitare, ca organisme abilitate.
5. Metodologia de abilitare a organismelor elaboratoare de AT
5.1. Fazele procesului de abilitare
5.1.1. Procesul de abilitare a organismelor elaboratoare de AT cuprinde urmãtoarele faze:
a) Faza 0: Iniţierea abilitarii. Informarea şi autoevaluarea preliminarã;
b) Faza 1: Verificarea criteriilor eliminatorii. Contractarea abilitarii;
c) Faza 2: Depunerea şi analizarea documentaţiei. Iniţierea auditului de abilitare;
d) Faza 3: Auditul de abilitare;
e) Faza 5: Evaluarea finala şi decizia de abilitare;
f) Faza 6: Supravegherea organismelor elaboratoare de AT abilitate.
5.2. Faza 0: Iniţierea abilitarii. Informarea şi autoevaluarea preliminarã.
5.2.1. Organismul interesat transmite Secretariatului CTPT o scrisoare de intenţie privind obţinerea abilitarii ca organism elaborator de AT.
5.2.2. Secretariatul CTPC transmite în maximum 5 zile o scrisoare de rãspuns, prin care i se pun la dispoziţia organismului interesat:
a) lista actualizatã a grupelor specializate de AT;
b) modelul cererii de abilitare, prevãzut în anexa nr. 1;
c) chestionarul de informare şi autoevaluare preliminarã, prevãzut în anexa nr. 2;
d) sistemul de tarifare aferent abilitarii.
5.2.3. Organismul interesat depune la Secretariatul CTPC un dosar conţinând:
a) cererea de abilitare, completatã;
b) chestionarul de informare şi autoevaluare preliminar, completat;
c) documentele necesare verificãrii criteriilor eliminatorii, prevãzute la pct. 3.2.;
d) dovada de plata a sumei aferente pentru iniţierea abilitarii.
5.3. Faza 1: Verificarea criteriilor eliminatorii. Contractarea abilitarii
5.3.1. Secretariatul CTPC înregistreazã cererea de abilitare şi documentele primite de la fiecare organism în registrul special de evidenta pentru abilitare, şi deschide dosarul de abilitare al organismului solicitant. În termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii, dosarele constituite se pun la dispoziţia comisiei de evaluare în vederea verificãrii criteriilor eliminatorii.
5.3.2. Comisia de evaluare verifica, direct sau prin echipa de audit, îndeplinirea criteriilor eliminatorii (pct. 3.2.) pe baza raspunsurilor din chestionarul de informare şi autoevaluare preliminarã şi a informaţiilor conţinute de celelalte documente primite, consemnand, într-un Raport de evaluare (RE-1) semnat de toţi membrii comisiei, rezultatele verificãrii şi concluzia privind acceptarea/respingerea în aceasta faza a abilitarii organismului respectiv.
5.3.3. În cazul organismelor solicitante care îndeplinesc criteriile eliminatorii, Secretariatul CTPC întocmeşte proiectul de contract privind abilitarea şi îl transmite acestora în termen de maximum 10 zile de la finalizarea Raportului de evaluare (RE-1).
5.3.4. În cazul organismelor solicitante care nu îndeplinesc criteriile eliminatorii, procesul de abilitare se stopeaza. Secretariatul CTPC transmite organismelor în cauza o adresa de informare în acest sens, însoţitã de Raportul de evaluare (RE-1) în copie. Organismele respective pot face contestaţie în termen de 15 zile calendaristice de la primirea comunicãrii, care se adreseazã plenului CTPC. Modul de rezolvare a contestaţiei se stabileşte în maximum 30 de zile de la primirea acesteia prin hotãrâre a CTPC. Dupã eliminarea motivelor de respingere, organismele respinse pot reveni cu o noua cerere de abilitare, reluand procesul din faza 0.
5.3.5. Pentru întocmirea proiectului de contract, Secretariatul CTPC se consulta cu echipa de audit şi cu organismul solicitant pentru a stabili de comun acord planificarea acţiunilor contractuale aferente fazelor procesului de abilitare.
5.3.6. Organismul solicitant trebuie sa transmitã contractul semnat în maximum 30 de zile de la data emiterii. În caz contrar, procesul de abilitare se stopeaza. Organismul poate reveni cu o noua cerere de abilitare, reluand procesul din faza 0.
5.4. Faza 2: Depunerea şi analizarea documentaţiei. Iniţierea auditului de abilitare
5.4.1. La termenul stabilit prin contract, organismul solicitant depune la Secretariatul CTPC documentaţia completa necesarã pentru verificarea criteriilor de evaluare propriu-zise, prevãzutã în anexa nr. 7 la punctele III-VII, respectiv:
a) documente privind organizarea şi funcţionarea organismului solicitant pentru activitatea de AT (organigrama, regulamentul de organizare şi funcţionare, fişele posturilor, regulamentul de ordine interioarã);
b) documentele aferente SMC propriu (prevãzute în anexa nr. 3) aplicabile în activitatea de AT sau documentul de certificare al SMC, dupã caz;
c) documentele privind modul de efectuare a încercãrilor de laborator (certificate de acreditare/autorizare pentru laboratorul propriu/asociat/subcontractant, contractul de asociere/subcontractare, alte documente relevante, dupã caz);
d) documente privind organizarea grupelor specializate, competenta profesionalã şi condiţiile deontologice pentru personalul implicat în activitatea de AT (deciziile de numire a conducerii grupelor, componenta grupelor specializate constituite, C.V.-uri pentru preşedintele şi raportorul grupei, documentele privind calitatea membrilor, dovezi privind semnarea codului deontologic);
e) documente privind elaborarea AT (procedurile de instrumentare a cererilor de AT, contract - tip pentru AT).
5.4.2. Secretariatul CTPC transmite imediat documentaţia echipei de audit, care efectueazã în maximum 15 zile analizarea preliminarã a documentaţiei depuse de organismul solicitant, consemnand într-o "Fişa de observaţii" completitudinea sau, dacã e cazul, lipsa unor documente sau informaţii. Fişa de observaţii este introdusã în dosarul de abilitare, iar dacã documentaţia nu este completa sau sunt necesare informaţii suplimentare, acestea sunt comunicate organismului solicitant, prin Secretariatul CTPC, pentru a fi pregãtite şi puse la dispoziţia echipei de audit în cadrul auditului de abilitare.
5.4.3. Echipa de audit întocmeşte "Programul de audit" şi "Chestionarul de audit", luând în consideraţie, în general, verificarea tuturor cerinţelor aferente criteriilor de evaluare propriu-zise şi, în special, verificarea acelor aspecte deficitare rezultate din analiza preliminarã a documentaţiei.
5.4.4. Cu cel puţin 15 zile înainte de data planificata pentru auditul de abilitare, comisia de evaluare analizeazã dosarul de abilitare constituit la acest stadiu, programul de audit şi chestionarul de audit, stabileşte forma finala a celor doua documente de auditare şi emite avizul de efectuare a auditului de abilitare.
5.4.5. Secretariatul CTPC transmite organismului solicitant, cu cel puţin 10 zile înainte de data planificata pentru auditul de abilitare, programul de audit şi componenta echipei de audit. Organismul solicitant poate avea eventuale obiecţiuni asupra datei auditului şi/sau componentei echipei de audit. Aceste obiecţiuni şi motivatia lor sunt comunicate Secretariatului CTPC, care le rezolva în mod operativ împreunã cu comisia de evaluare şi organismul solicitant.
5.5. Faza 3: Auditul de abilitare
5.5.1. La data planificata, echipa de audit efectueazã auditul de abilitare la sediul solicitantului, conform programului de audit şi pe baza chestionarului de audit, prestabilite, cu respectarea cerinţelor referitoare la desfãşurarea auditului prevãzute de standardul SR EN ISO 19011:2003.
5.5.2. În funcţie de situaţia realã intalnita, pentru aprecierea cat mai corecta şi completa a gradului de îndeplinire a criteriilor de evaluare, echipa de audit poate recurge la întrebãri şi/sau examinari suplimentare fata de prevederile documentelor prestabilite.
5.5.3. Auditul de abilitare se încheie cu un Raport de audit, în care se consemneazã aspectele pozitive şi, dacã e cazul, neconformitãţile constatate şi Rapoartele de acţiuni corective deschise, în legatura cu cerinţele aferente criteriilor de evaluare, precum şi concluzia echipei de audit privind oportunitatea/neoportunitatea efectuãrii unui audit de urmãrire pentru a se verifica modul de rezolvare a neconformitatilor constatate.
5.5.4. Raportul de audit se întocmeşte în 2 exemplare, semnate de ambele pãrţi - echipa de audit şi organismul auditat, din care 1 ex. revine organismului auditat şi 1 ex, însoţit de toate documentele asociate, se depune la dosarul de abilitare.
5.5.5. În cazul în care este prevãzutã efectuarea unui audit de urmãrire, pregãtirea şi realizarea acestuia sunt în responsabilitatea directa a echipei de audit în colaborare cu Secretariatul CTPC. Rezultatele auditului de urmãrire sunt consemnate într-un al doilea Raport de audit, întocmit şi tratat conform prevederilor de la pct. 5.5.4.
5.5.6. În paralel cu auditul de abilitare, au loc şi operaţiunile de evaluare a grupelor specializate de AT constituite de organismul solicitant, putându-se aplica în acest scop unul sau mai multe din urmãtoarele procedee:
a) analizarea documentelor prezentate de preşedintele grupei;
b) audierea preşedintelui şi a raportorului grupei specializate;
c) interviuri prin sondaj cu membri ai grupei (dupã caz);
d) analizarea prin sondaj a unor AT eliberate de grupa.
5.5.7. Analizarea documentelor prezentate de preşedintele grupei specializate are în vedere toate documentele specificate la pct. 3.3.7. Aceasta analiza se referã la aspecte privind legalitatea, forma de prezentare, conţinutul şi veridicitatea documentelor respective şi va cuprinde aprecieri asupra calitãţii, completitudinii şi corectitudinii datelor şi informaţiilor cuprinse în documente şi a respectãrii prevederilor din reglementãrile aplicabile. Rezultatele analizarii documentelor se consemneazã într-o Fişa de observaţii.
5.5.8. Audierea preşedintelui şi a raportorului grupei specializate poate avea loc la sediul CTPC sau la sediul organismului solicitant şi are ca scop obţinerea de informaţii relevante cu privire la conducerea grupei specializate. Conţinutul audierii se consemneazã într-un proces-verbal, iar concluziile într-o Fişa de observaţii.
5.5.9. Interviurile cu membri ai grupei specializate se efectueazã cu un numãr de 1-3 membri. Interviurile au ca scop identificarea şi verificarea datelor personale, precum şi cunoaşterea modului real de lucru la nivelul membrilor grupei, comparativ cu informaţiile cuprinse în documentele primite oficial. Conţinutul interviurilor se consemneazã într-un proces-verbal, iar concluziile într-o Fişa de observaţii.
5.5.10. În afarã de procedeele de evaluare din prezenta procedura, comisia de evaluare poate aplica şi alte procedee, în funcţie de situaţia fiecãrei grupe specializate.
5.5.11. Rezultatele obţinute în urma operaţiilor de evaluare, efectuate conform procedeelor menţionate, se concretizeazã în Rapoartele de evaluare a grupelor specializate de AT cu propuneri referitoare la:
a) acceptarea fiecãrei grupe specializate apreciatã ca îndeplineşte în mod corespunzãtor criteriile de evaluare;
b) amânarea acceptãrii grupelor specializate apreciate ca nu îndeplinesc în mod corespunzãtor, unele din condiţiile de evaluare;
c) reorganizarea grupelor specializate care nu îndeplinesc majoritatea criteriilor de evaluare.
5.5.12. Rapoartele de evaluare a grupelor specializate de AT se întocmesc în doua exemplare, din care 1 ex. se introduce în dosarul de abilitare şi 1 ex. se transmite organismului în curs de abilitare.
5.6. Faza 4: Evaluarea finala şi decizia de abilitare
5.6.1. Pentru efectuarea evaluãrii finale a organismelor elaboratoare de AT solicitante, comisia de evaluare trebuie sa dispunã de urmãtoarele date şi elemente reunite în cadrul dosarului de abilitare:
a) documentaţia depusa de solicitant, conţinând cererea de abilitare (anexa nr. 1), chestionarul de informare şi autoevaluare preliminarã (anexa nr. 2) şi celelalte documente justificative pentru criteriile eliminatorii;
b) documentele întocmite de echipa de audit (anexa nr. 4);
c) indicaţii privind punctarea criteriilor de evaluare a organismelor elaboratoare de AT, în vederea abilitarii (anexa nr. 5);
d) documente interne ale organismelor solicitante privitoare la desfãşurarea procesului de instrumentare şi eliberare a AT pentru agenţi economici (anexa nr. 7).
5.6.2. În judecarea îndeplinirii criteriilor de evaluare, comisia de evaluare acorda punctaje de evaluare, pe baza analizarii Fişelor de observaţii, a Rapoartelor de audit şi a Rapoartelor de evaluare a grupelor specializate de AT. Pentru acordarea punctelor aferente diferitelor criterii se aplica indicaţiile din anexa nr. 5.
5.6.3. Pe baza indicaţiilor din anexa nr. 5, membrii comisiei de evaluare acorda, în mod individual, note (puncte) fiecãrui criteriu. În urma notarii, fiecare membru evaluator întocmeşte o fişa de evaluare conform modelului din anexa nr. 5 tabel 2.
5.6.4. Baremurile de punctare, în vederea abilitarii sunt urmãtoarele:
a) punctajul maxim total, care se poate acorda unui organism elaborator de AT este de 100 de puncte;
b) punctajul minim pe care trebuie sa-l obţinã un organism elaborator de AT pentru a fi abilitat este de 75 de puncte.
5.6.5. Punctajul final acordat unei organism elaborator de AT rezulta ca medie a punctajelor acordate de fiecare evaluator, conform fişelor de evaluare.
5.6.6. Rezultatele consemnate în fişele de evaluare ale fiecãrui organism elaborator de AT sunt dezbãtute de cãtre comisia de evaluare, pe baza analizarii dosarelor de abilitare respective, intocmindu-se Rapoarte de evaluare finala (RE-2) pentru fiecare dosar, cu propunere de admitere/respingere a abilitarii, în funcţie de punctajele totale obţinute la îndeplinirea criteriilor de evaluare.
5.6.7. În cursul evaluãrii finale, comisia de evaluare poate solicita lãmuriri suplimentare de la organismul elaborator de AT solicitant. Aceste lãmuriri se pot referi atât la datele şi documentele cuprinse în dosarele de abilitare, cat şi la o serie de aspecte care ar putea contribui la formarea unei impresii cat mai exacte a stadiului în care se afla organismele elaboratoare de AT solicitate.
5.6.8. Rapoarte de evaluare finala (RE-2) întocmite de comisia de evaluare, conţinând propunerile de admitere/respingere a abilitarii, împreunã cu dosarele de abilitare ale organismelor elaboratoare de AT respective, completate cu toate documentele aferente, conform anexei 6, se înainteazã la Secretariatul CTPC pentru a fi supuse aprobãrii CTPC.
5.6.9. În urma aprobãrii prin hotãrâre a CTPC a propunerii de admitere a abilitarii, Secretariatul CTPC înregistreazã organismul în Registrul de evidenta a organismelor abilitate şi completeazã în 2 exemplare Certificatul de abilitare (anexa nr. 8), care se semneazã de preşedintele CTPC. Un exemplar se remite organismului elaborator de AT abilitat, iar celãlalt se introduce în dosarul de abilitare al organismului respectiv, rãmas în arhiva CTPC.
5.6.10. Respingerea abilitarii unui organism elaborator de AT, cu motivarea deciziei, se notifica organismului respectiv.
5.7. Faza 5: Monitorizarea organismelor elaboratoare de AT abilitate
5.7.1. În perioada de valabilitate a abilitarii se efectueazã audituri periodice de supraveghere la 6, 18, 30, 42 şi 54 de luni de la abilitare, având ca scop verificarea gradului de îndeplinire a condiţiilor şi criteriilor pe baza cãrora s-a acordat abilitarea.
5.7.2. Auditul de supraveghere se pregãteşte şi se efectueazã în acelaşi mod ca şi auditul de abilitare, de regula, de cãtre aceeaşi echipa de audit şi, eventual, cu simplificarea şi restrangerea chestionarului de audit, în funcţie de situaţia realã a fiecãrui organism elaborator de AT abilitat.
5.7.3. La aceleaşi intervale prevãzute la pct. 5.7.1, Secretariatul CTPC întocmeşte Rapoarte de monitorizare a activitãţii organismului abilitat, prin care prezintã, sub aspect cantitativ şi calitativ, activitatea de AT desfasurata de organism prin grupele sale specializate.
5.7.4. Rapoartele auditurilor de supraveghere şi Rapoartele de monitorizare a activitãţii organismului abilitat sunt analizate de comisia de evaluare, concluziile analizei concretizandu-se în Rapoarte de evaluare de supraveghere ce conţin, dupã caz, propuneri de:
a) menţinere a abilitarii acordate iniţial, dacã în activitatea curenta de AT nu au fost identificate deficiente majore şi punctajul de evaluare se încadreazã în limita acceptabilã;
b) menţinere condiţionatã a abilitarii acordate iniţial, dacã în activitatea curenta de AT au existat 2 proiecte de agremente tehnice respinse de Secretariatul CTPC şi/sau 2 proiecte de agremente tehnice respinse de comisiile tehnice de specialitate şi punctajul de evaluare se încadreazã în limita acceptabilã, sau dacã în activitatea curenta nu au fost identificate deficiente majore dar punctajul de evaluare se situeaza sub limita acceptabilã cu maximum 10 puncte;
c) suspendare temporarã a abilitarii acordate iniţial, dacã organismul se afla în perioada de suspendare a activitãţii de AT, determinata de respingerea a 3 proiecte de agremente tehnice de cãtre Secretariatul CTPC şi/sau comisiile tehnice de specialitate, şi punctajul de evaluare se încadreazã în limita acceptabilã;
d) restrangere a abilitarii acordate iniţial, în sensul anulãrii abilitarii pentru acele grupe de specialitate care nu au funcţionat corespunzãtor sau nu mai îndeplinesc condiţiile de acceptare, dacã punctajul de evaluare global se încadreazã în limita acceptabilã;
e) anulare totalã a abilitarii acordate iniţial, dacã în activitatea curenta de AT au existat cel puţin 2 perioade de suspendare şi/sau punctajul de evaluare se situeaza sub limita acceptabilã.
5.7.5. Propunerile comisiei de evaluare sunt aprobate prin hotãrâre a CTPC, care este adusã la cunostinta organismului abilitat de cãtre Secretariatul CTPC.
5.8. Contestaţii
5.8.1. Organismele elaboratoare de AT pot face contestaţii cu privire la hotãrârile în legatura cu abilitarea, care trebuie depuse la secretariatul CTPC în termen de 15 zile de la data comunicãrii lor.
5.8.2. În vederea soluţionãrii contestaţiilor primite şi înregistrate la secretariat, preşedintele CTPC desemneazã un membru al CTPC pentru efectuarea în termen de 30 de zile a unei anchete, în condiţii de etica profesionalã şi confidenţialitate, cu privire la obiectul contestaţiei.
5.8.3. În urma anchetei efectuate, membrul CTPC însãrcinat cu aceasta, întocmeşte un raport cu propuneri de soluţionare pe care îl susţine în prima şedinţa a CTPC.
5.8.4. CTPC analizeazã raportul şi dispune secretariatului emiterea rãspunsului cãtre solicitant şi demararea eventualelor acţiuni necesare.
5.8.5. În cazul în care organismul care face contestaţia nu este satisfãcut de rãspunsul CTPC, se poate adresa Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în vederea soluţionãrii de cãtre acesta, a contestaţiei sale.
6. Prelungirea valabilitãţii abilitarii organismelor elaboratoare de AT
6.1. Cu 3 luni înainte de expirarea perioadei de abilitare de 5 ani, organismele elaboratoare de AT pot solicita prelungirea abilitarii acordate, depunând la Secretariatul CTPC o cerere de prelungire şi o informare cu privire la elementele care au suferit modificãri fata de situaţia verificata la cel de-al 5-lea audit de supraveghere.
6.2. Secretariatul CTPC înregistreazã cererea de prelungire a abilitarii şi deschide o noua secţiune în dosarul de abilitare, referitoare la prelungirea valabilitãţii abilitarii, în care se introduc cererea de prelungire şi informarea anexatã.
6.3. În termen de 5 zile de la primirea cererii, Secretariatul CTPC întocmeşte un raport cu privire la situaţia organismului abilitat pe perioada abilitarii, din punct de vedere al:
a) activitãţii de AT desfasurata de organism prin grupele sale specializate, sub aspect cantitativ şi calitativ;
b) rezultatelor celui de-al 5-lea audit de supraveghere.
6.4. Raportul este introdus în dosarul de abilitare, care este transmis comisiei de evaluare în vederea analizarii.
6.5. În cazul în care organismul elaborator de AT şi-a desfãşurat activitatea în mod corespunzãtor, a fost supus celui deal 5-lea audit de supraveghere şi rezultatele acestuia s-au finalizat cu "menţinerea abilitarii" şi nu au survenit modificãri semnificative fata de situaţia din acel moment, comisia de evaluare poate propune prelungirea valabilitãţii abilitarii fãrã alte verificãri suplimentare.
6.6. În cazul organismelor elaboratoare de AT la care au fost identificate probleme în activitatea de AT, nu a avut loc cel de-al 5-lea audit de supraveghere, acest audit s-a finalizat cu "menţinerea condiţionatã" sau "suspendarea temporarã" a abilitarii şi/sau au survenit modificãri semnificative fata de situaţia din acel moment, pentru prelungirea abilitarii se reia procedura de abilitare iniţialã din faza 3.
6.7. Organismele elaboratoare de AT care au primit decizia de "anulare" a abilitarii pot reveni cu o noua cerere de abilitare, reluand procedura iniţialã din faza 0.
6.8. Propunerile de prelungire a valabilitãţii abilitarii se aproba prin hotãrâre a CTPC.
6.9. Prelungirea se menţioneazã în Certificatul de abilitare al organismului elaborator de AT.
7. Extinderea, restrangerea, menţinerea condiţionatã, suspendarea temporarã şi anularea abilitarii
7.1. Extinderea abilitarii poate fi acordatã, la solicitarea organismului abilitat, în cazul în care se înfiinţeazã grupe specializate neincluse în abilitarea în vigoare. Procedura de extindere a abilitarii se deruleazã conform prevederilor de la pct. 5.5.6. - 5.5.11. Extinderea acordatã se menţioneazã într-o anexa la Certificatul de abilitare, fãrã a se modifica durata de valabilitate a abilitarii în vigoare.
7.2. Restrangerea abilitarii poate surveni în cazul în care se desfiinţeazã grupe specializate incluse în abilitarea în vigoare:
a) la solicitarea organismului abilitat, în funcţie de propriile motive sau interese;
b) la propunerea comisiei de evaluare, conform pct. 5.7.4. lit. d).
Domeniile de specialitate excluse se menţioneazã într-o anexa la Certificatul de abilitare, fãrã a se modifica durata de valabilitate a abilitarii în vigoare.
7.3. Menţinerea condiţionatã, suspendarea temporarã şi anularea abilitarii se pot propune de comisia de evaluare în condiţiile prevãzute la pct. 5.7.4. lit. b), c) şi e), precum şi în situaţii de neonorare la termenele stabilite a obligaţiilor de plata ce revin organismului abilitat.
7.4. Anularea abilitarii poate fi aprobatã şi ca urmare a solicitãrii în acest sens a organismului abilitat.
7.5. Menţinerea condiţionatã sau suspendarea temporarã a abilitarii pot fi revocate în baza unor acţiuni de reevaluare, ce pot include, dupã caz, examinari şi audituri pentru verificarea criteriilor eliminatorii, a criteriilor de evaluare şi/sau a agrementelor tehnice elaborate.
7.6. Extinderea, restrangerea, menţinerea condiţionatã, suspendarea temporarã şi anularea abilitarii se aproba prin hotãrâre a CTPC, care se transmite organismului abilitat.
7.7. Modificãrile survenite asupra abilitarilor acordate iniţial sunt înregistrate de Secretariatul CTPC în Registrul de evidenta a organismelor abilitate pentru elaborarea de AT.
8. Atribuţii şi responsabilitãţi
8.1. Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii
8.1.1. Plenul CTPC:
a) aproba lista actualizatã a domeniilor de specialitate pentru care se organizeazã grupe specializate de AT;
b) aproba comisia de evaluare a organismelor elaboratoare de AT şi echipa (echipele) de audit;
c) aproba hotãrârile privind abilitarea iniţialã şi prelungirea valabilitãţii, extinderea, restrangerea, menţinerea condiţionatã, suspendarea temporarã şi anularea abilitarii iniţiale;
d) rezolva contestaţiile formulate de organismele elaboratoare de AT.
8.1.2. Preşedintele CTPC:
a) semneazã Certificatele de abilitare pentru organismele elaboratoare de AT admise, precum şi anexele cu menţiuni, şi dispune eliberarea certificatelor respective;
b) asigura rezolvarea contestaţiilor depuse de organismele elaboratoare de AT sau de grupele specializate la deciziile privind desfãşurarea abilitarii;
c) semneazã, în numele CTPC, hotãrârile în legatura cu abilitarea;
d) rezolva eventualele litigii ivite în procesul de abilitare între structurile de lucru ale CTPC.
8.1.3. Secretariatul CTPC:
a) pune la dispoziţia organismelor interesate lista grupelor specializate şi formularele pentru solicitarea abilitarii;
b) asigura secretariatul comisiei de evaluare;
c) completeazã şi pãstreazã registrele de evidenta pentru abilitare, în care sunt înregistrate cererile de abilitare/prelungire a valabilitãţii abilitarii, certificatele de abilitare emise, organismele elaboratoare de AT etc. şi elaboreazã lista actualizatã la zi a organismelor abilitate;
d) deschide, gestioneazã şi arhiveaza dosarele de abilitare, în care se depune documentaţia şi corespondenta aferentã procesului de abilitare;
e) participa la pregãtirea şi realizarea auditurilor de abilitare şi de supraveghere;
f) întocmeşte rapoartele de monitorizare a activitãţii organismelor abilitate;
g) asigura legatura dintre CTPC cu celelalte pãrţi implicate în procesul de abilitare (comisia de evaluare, organisme elaboratoare de AT, etc);
h) primeşte şi înregistreazã contestaţiile şi transmite modul de rezolvare a acestora cãtre cei interesaţi.
8.1.4. Comisia de evaluare:
a) asigura instrumentarea abilitarii organismelor elaboratoare de AT, în conformitate cu prezenta procedura;
b) stabileşte, împreunã cu echipa de audit, forma finala a programului de audit şi a chestionarului de audit şi avizeazã efectuarea auditurilor;
c) efectueazã verificarea criteriilor eliminatorii şi evaluarea finala a organismelor elaboratoare de AT solicitante;
d) întocmeşte rapoartele de evaluare cu propuneri de acceptare/respingere în legatura cu abilitarea;
e) rãspunde în fata CTPC de propunerile formulate.
8.1.5. Echipa de audit:
a) analizeazã documentaţia SMC;
b) pregãteşte programele de audit şi chestionarele de audit pentru auditurile de abilitare şi de supraveghere;
c) propune auditurile de urmãrire, dupã caz;
d) întocmeşte documentele de audit.
8.2. Organismele elaboratoare de AT
a) depun la secretariatul CTPC cererea de intenţie pentru abilitare, indicând domeniile de specialitate pentru care opteazã;
b) depun la secretariatul CTPC cererea de abilitare şi chestionarul de informare - autoevaluare preliminarã completate, precum şi documentaţia pentru abilitare;
c) încheie cu secretariatul CTPC contractele de abilitare;
d) asigura condiţiile necesare pentru desfãşurarea auditurilor de abilitare, urmãrire (dupã caz) şi supraveghere;
e) întreprind acţiunile corective necesare pentru eliminarea neconformitatilor constatate prin rapoartele de audit;
f) asigura respectarea cerinţelor stabilite prin documentele aferente procedurii de abilitare şi isi asuma responsabilitatea pentru întocmirea corecta şi completa a tuturor documentelor depuse în vederea abilitarii;
g) pot depune contestaţii, dupã caz, la deciziile CTPC, privind desfãşurarea procesului de abilitare.
9. Prevederi finale
9.1. Organismele care, la data aprobãrii prezentei proceduri, elaboreazã AT în construcţii în baza atestarii acordate anterior de CNATC, vor fi considerate ca organisme abilitate aflate în ultimul an de supraveghere, în stadiul de "menţinere condiţionatã" a abilitarii.
9.2. Organismele care doresc continuarea activitãţii de AT vor solicita prelungirea valabilitãţii abilitarii, conform prevederilor de la pct. 6.1, în termen de maximum 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei proceduri.
9.3. În astfel de cazuri nu se va aplica însã procedura de prelungire a valabilitãţii abilitarii prevãzutã la pct. 6.6., ci procedura de abilitare integrala începând cu faza 0.
9.4. Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezenta procedura.

ANEXA 1
la P.A.T. 2-2004

CERERE DE ABILITARE
CA ORGANISM ELABORATOR DE AGREMENTE TEHNICE ÎN CONSTRUCŢII


1. Date de identificare
Denumirea organismului solicitant .........................................
Statutul juridic ...............................................
Sediul (adresa): localitatea ................., cod poştal ...............,
str. ....................., nr. ....., jud./sectorul .............., telefon
........, fax ........., e-mail .............., cont bancar ...............,
Numele persoanei împuternicite sa reprezinte organismul, în legatura cu
abilitarea .....................................
Funcţia ........................., telefon ...................
2. Obiectul cererii
Se solicita abilitarea ca organism elaborator de AT în urmãtoarele domenii
de specialitate, corespunzãtoare grupelor specializate de AT:







┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────┐
│ 1: Elemente structurale şi fundaţii │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│ 2: Elemente de închidere, compartimentare, pereţi nestructurali, tâmplãrie şi vitraje │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│ 3: Protecţii la foc, termotehnica, acustica, protecţii hidrofuge şi învelitori │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│ 4: Finisaje, protecţii anticorozive şi speciale, tencuieli, placaje şi pardoseli │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│ 5: Produse, procedee şi echipamente pentru instalaţiile aferente construcţiilor, de: │ │
│ incalziri, climatizari, ventilatii, sanitare, gaze, electrice │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│ 6: Domotica, produse şi echipamente inglobate în construcţii │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│ 7: Drumuri, poduri rutiere, porturi şi aeroporturi │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│ 8: Cai ferate, poduri c.f., lucrãri de arta şi materiale de cale │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│ 9: Produse, procedee şi echipamente pentru irigaţii, desecãri, drenaje, foraje, │ │
│ alimentari cu apa, recuperari-redari terenuri agricole şi amenajãri piscicole │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│10: Baraje şi acumulari de apa │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│11: Lucrãri de gospodãrie comunalã, alimentari cu apa, canalizari, staţii de tratare şi│ │
│ de epurare, transport urban şi salubritate │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────┘





3. Declaraţia de acceptare a cerinţelor
Subsemnatul, .............................., (conducãtorul organismului),
declar ca am luat cunostinta de cerinţele şi obligaţiile rezultate din
Procedura de abilitare a organismelor elaboratoare de agremente tehnice în
construcţii, cu care sunt de acord, asumându-mi intreaga responsabilitate în
respectarea acestor cerinţe.
4. Anexe la cerere
Anexez la prezenta cerere urmãtoarele documente:

...........................................................................

Conducãtorul organismului,
..........................
(nume, prenume, semnatura)
L.S.

Data: ..................




ANEXA 2
la P.A.T. 2-2004

CHESTIONAR
de informare şi autoevaluare preliminarã a organismului
elaborator de AT ...............................
Nota introductivã

Chestionarul, completat pe proprie rãspundere de cãtre conducerea organismului de AT, reprezintã o informare cu privire la situaţia elementelor ce fac obiectul criteriilor de evaluare în vederea abilitarii.
Chestionarul se completeazã de cãtre fiecare organism elaborator de AT solicitant, care doreşte abilitarea privind elaborarea de agremente tehnice.
Rãspunsurile la întrebãri şi datele furnizate trebuie sa fie corecte şi sa se refere la situaţii reale existente la data completãrii chestionarului.
Rãspunsurile trebuie sa fie redactate lizibil, concis şi la obiect.
În cazul intrebarilor la care se rãspunde cu "DA" sau "NU" se bifeaza cu "X" rubrica din dreptul intrebarii.
Eventualele corecturi (modificãri) ale textului trebuie sa fie însoţite de semnatura persoanei responsabile cu redactarea raspunsurilor.
CTPC şi structurile sale de lucru, care instrumenteaza abilitarea organismelor, asigura pãstrarea secretului profesional asupra datelor confidenţiale din conţinutului chestionarului.

1. Date generale de identificare


1.1. Denumirea organismului elaborator de AT ..............................
1.2. Statutul juridic (persoana juridicã romana):
a) Organizaţie funcţionând dupã modelul regiilor autonome .................
- nr. Hotãrârii Guvernului de înfiinţare sau a actului de înfiinţare ......
- Certificat Unic de Înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului
Comerţului ..........................
b) Societate comercialã ...................................................
- act juridic de constituire (statut) .....................................
- Certificat Unic de Înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului
Comerţului .........................
c) Asociaţie: .............................................................
- act juridic de constituire (contract de asociere, statut) ...............
- Certificat Unic de Înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului
Comerţului ............................
1.3. Sediul social: localitatea ..................., cod poştal ..........,
str. ............................, nr. ...... judeţul/sectorul .............,
telefon .............., fax ............, e-mail ............................
cont nr. ..........................., Banca .................................
1.4. Sediul punctului de lucru*): localitatea ............................,
cod poştal ................., str. ............................., nr. ......,
judeţul/sectorul ................., telefon ............., fax .............,
e-mail ...................., cont nr. .............., Banca .................
___________
*) Se menţioneazã sediul punctului/punctelor de lucru în care se desfãşoarã
activitãţi aferente AT.

1.5. Conducerea organismului:
- director general (nume, prenume, telefon): ..............................
- director executiv (nume, prenume, telefon): .............................
- director tehnic (ştiinţific) care rãspunde de activitatea AT (nume,
prenume, telefon): ......................................
- director economic (nume, prenume, telefon) ..............................
1.6. Persoane împuternicite (nume, funcţie, telefon), în legatura cu:
a) Activitatea de AT ......................................................
b) Reprezentantul managementului pentru calitate ..........................

2. Obiect de activitate

Domenii, conform actului constitutiv/CUI, corespunzãtoare profilului
grupelor specializate de AT, pentru care se cere abilitarea:
nr. 1: ....................................................................
nr. 2: ....................................................................
nr. 3: ....................................................................
nr. 4: ....................................................................
nr. 5: ....................................................................
nr. 6: ....................................................................
nr. 7: ....................................................................
nr. 8: ....................................................................
nr. 9: ....................................................................
nr. 10: ...................................................................
nr. 11: ...................................................................







3. Organizare şi funcţionare


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebãri Raspunsuri Comentarii
crt. DA NU N/A
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.1. Exista o organigrama a organismului, din care sa rezulte
structura organizatoricã şi compartimentele (funcţiunile)
corespunzãtoare obiectului de activitate?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.2. Din organigrama rezulta nivelurile de subordonare ierarhica?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.3. Sunt definite, prin documente aprobate de conducere, atribuţiile
şi responsabilitãţile compartimentelor şi persoanelor care
conduc, efectueazã sau verifica activitãţi în legatura cu
procesul de AT?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.4. Exista un compartiment şi/sau o persoana responsabilã cu
coordonarea procedurala şi evidenta activitãţii de AT?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





4. Capabilitatea tehnica şi bonitatea financiarã

4.1. Capabilitatea tehnica
a) Total personal .........................................................
din care, personal cu studii superioare ...................................
din care, personal cu studii superioare, autorizat pe post ................
b) Personal cu studii superioare ..........................................
din care, cu specialitate în domenii de AT, total .........................
din care, în domeniul .....................................................
domeniul ..................................................................
domeniul ..................................................................
domeniul ..................................................................
domeniul ..................................................................
domeniul ..................................................................
domeniul ..................................................................

NOTA:
Se anexeazã la prezentul chestionar copii, semnate de conducerea
organismului elaborator de AT solicitant, ale documentelor care stabilesc
organizarea, funcţiile de conducere şi compartimentele implicate sau care au
incidenta asupra activitãţii de AT, precum şi atribuţiile şi responsabilita-
tile acestora: organigrama, regulamentul de organizare şi funcţionare (ROF),
regulamentul de ordine interioarã (ROI), fise de sarcini, etc.

c) Dotãrile tehnice şi logistice, pentru activitatea în domeniile de
specialitate aferente AT:
- echipamente (se vor nominaliza cele mai importante):

.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
- mijloace logistice: tehnica de calcul, software, etc. (se vor nominaliza
cele mai relevante):

.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
d) asigurarea încercãrilor de laborator în domeniile de specialitate
aferente activitãţii de AT:







───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Documente (nr., data şi organismul emitent) privind:
Domenii de specialitate ───────────────────────────────────────────────────────────────
Laborator propriu sau asociat Laborator extern (sub contract)
autorizat/acreditat autorizat/acreditat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Se anexeazã la prezentul chestionar, copii certificate de conducerea organismului elaborator de AT, ale urmãtoarelor documente: certificat de autorizare/acreditare pentru laboratorul propriu sau asociat; contract de efectuare încercãri prin laborator extern autorizat/acreditat; certificat de autorizare/acreditare pentru laboratorul extern.

4.2. Bonitate financiarã:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Valori în mii lei pentru
──────────────────────────────
Anul precedent Anul în curs
(bilanţ) (buget)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cifra de afaceri totalã Sp
1. Profit (+)/pierderi (-) Lp
5. Obligaţii contractuale neonorate, total

NOTA:
Se anexeazã la prezentul chestionar, sinteze ale bilanţului pe anul
precedent şi ale bugetului pe anul în curs.

5. Sistemul de management al calitãţii (SMC)

5.1. Documente
a) Documente SMC elaborate:
- manualul de management al calitãţii MMC - cod ...........................
- PFS: nr. de proceduri ...................................................
- PAD: nr. de proceduri ...................................................
- PTS: nr. de proceduri ...................................................

NOTA:
Se anexeazã la prezentul chestionar, o lista a procedurilor elaborate,
semnatã de conducerea organismului elaborator de AT.

5.2. Stadiul implementarii SMC

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebãri Raspunsuri Comentarii
Crt. DA NU N/A
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Sistemul SMC este certificat?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi nr., data
şi emitentul certificatului .....................
2. Sistemul este în curs de certificare?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi numele
organismului de certificare .....................
3. Sistemul este necertificat, dar exista intenţia de
certificare ..................................
4. Sistemul este evaluat prin audit extern?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi organismul
de evaluare .....................................
5. Sistemul este în curs de evaluare?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi organismul
de evaluare .....................................
6. Sistemul este implementat şi aplicat?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi nr. de
audituri interne efectuate în ultimele 12 luni
................
7. Sistemul este documentat şi în curs de
implementare .......
8. Sistemul este în curs de documentare (elaborare
documente) .....................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────







5.3. Structura Manualului de Management al Calitãţii - MMC

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Elemente SMC tratate în MMC Nr. paragraf Codul PFS
───────────────────────────────────────────────────────────
Nr. capitolul şi paragrafului Denumirea elementelor în MMC SREN ISO 9001:2000
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Se anexeazã la prezentul chestionar copii, semnate de conducerea organismului elaborator de AT, ale urmãtoarelor documente: MMC şi PFS.



5.4. Cunoaşterea şi aplicarea elementelor principale ale SMC

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebãri Raspunsuri Comentarii
Crt. DA NU N/A
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Este definitã în scris politica calitãţii?
2. Exista un reprezentant al managementului
pentru calitate?
3. Exista un compartiment sau responsabil cu
asigurarea calitãţii?
4. Sunt prelucrate şi cunoscute prevederile
documentelor SMC, de cãtre personalul implicat
în activitãţi care au incidenta asupra calitãţii?
5. Se iniţiazã acţiuni care sa permitã prevenirea
apariţiei de neconformitãţi?
6. Se efectueazã audituri interne ale calitãţii?
7. Auditurile interne se efectueazã de persoane
independente de domeniile auditate?
8. Sunt identificate şi efectuate înregistrãri
privind calitatea?
9. Sunt stabilite responsabilitãţi pentru gestionarea
documentelor?
10. Exista proceduri pentru ţinerea sub control,
verificare, analizare şi avizarea lucrãrilor de
conceptie, inclusiv AT elaborate în cadrul
organismului?
11. Exista un plan anual de instruire a personalului?
12. Cadrele de conducere (directorii, şefii
compartimentelor), au urmat cursuri de instruire
AQ ţinute de organisme specializate?
Dacã da, a se indica într-o anexa, urmãtoarele
date:
- numele cadrelor de conducere
- cursurile absolvite şi nr. certificatelor aferente
- organismele care au eliberat certificatele
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

6. Activitatea de elaborare de AT desfasurata de organismele
elaboratoare de AT în ultimele 12 luni

6.1. Domenii de specialitate, corespunzãtoare grupelor specializate de AT
pentru care s-au elaborat AT:
- domeniul ...................................................
- domeniul ...................................................
- domeniul ...................................................
- domeniul ...................................................
- domeniul ...................................................
- domeniul ...................................................
6.2. Numãrul total de AT elaborate: ........................
din care pentru domeniile: .................................

(numãr)
6.3. Numãrul total de AT pentru care s-a efectuat urmãrirea comportãrii
în exploatare a produselor aferente .........................................
6.4. Numãrul total de AT propuse a fi sistate sau anulate .................
6.5. Numãrul de cereri de AT nerezolvate în termen ........................
6.6. Modul de asigurare a instruirii personalului implicat în activitatea
de AT. Se vor mentiona documente (înregistrãri) aferente, inclusiv referitoare
la asigurarea îndeplinirii criteriilor deontologice .........................

7. Modul de efectuare a încercãrilor de laborator aferente elaborãrii AT
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Încercãri efectuate în laboratoare:
───────────────────────────────────
autorizate acreditate variante
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.1. Procent de încercãri în laborator propriu sau asociat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.2. Procent de încercãri în laboratoare externe
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

8. Îndeplinirea criteriilor deontologice de cãtre personalul C-D, implicat
în activitatea de elaborare de AT

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebãri Raspunsuri Comentarii
Crt. DA NU N/A
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8.1. Se asigura obiectivitatea şi imparţialitatea în
executarea activitãţilor de AT?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi
documentul intern, prin care se prevede aceasta
obligaţie ...............
8.2. Se asigura pãstrarea secretului profesional?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi documen-
tul intern unde se prevede aceasta obligaţie
.........................
8.3. Se asigura independenta personalului C-D, în
instrumentarea AT şi luarea deciziilor aferente?
8.4. Este reglementatã interdicţia personalului C-D
de a acorda consultanţa agenţilor economici
pentru care se instrumenteaza AT şi de a accepta
avantaje materiale de la aceştia?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi
documentul de reglementare .....................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

9. Asigurarea nivelului de confidenţialitate şi securitate
al activitãţii şi documentelor de AT


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebãri Raspunsuri Comentarii
Crt. DA NU N/A
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.1. Se asigura confidenţialitatea informaţiilor
vehiculate în cursul desfãşurãrii activitãţii
de AT şi a celor cuprinse în documentele
aferente elaborate şi arhivate?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi
documentul intern care le prevede ...........
9.2. Este limitat accesul la documentele din
arhiva, prin dispoziţii scrise ale conducerii
organismului?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi
documentul care conţine aceste dispoziţii
.................................
9.3. Se iau mãsuri pentru ca personalul implicat
în activitatea de AT sa nu cunoascã sau sa nu
aibã acces la elementele de secret profesional
care nu-l privesc?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi
documentul care a instituit aceste mãsuri
...................................
9.4. Se iau mãsuri specifice pentru limitarea
difuzãrii elementelor confidenţiale cãtre
intreaga masa a personalului din organism?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi
documentul privitor la aceste mãsuri
..........................................
9.5. Exista mãsuri pentru pãstrarea în siguranta
a documentelor privind activitatea de AT?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi
documentul care le prevede ...............
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

10. Nivelul de informare şi documentare al organismelor elaboratoare
de AT în domeniile de specialitate aferente

10.1. Bãnci de date

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebãri Raspunsuri Comentarii
Crt. DA NU N/A
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a. Dispune organismul elaborator de AT de bãnci de
date, în domeniile de specialitate de AT?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi domeniile
AT în care exista bãnci de date în organism
b. Are organismul elaborator de AT acces la reţelele
de bãnci de date:
- interne?
- internaţionale?
Dacã rãspunsul este afirmativ, indicaţi reţelele
respective ............................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

10.2. Documentaţii tehnice (biblioteca):

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr de titluri
─────────────────────────
Total din care procurate
în ultimii 3 ani
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul de titluri de documentaţii tehnice
existente în biblioteca în domeniile de
specialitate AT: total
din care:
- cãrţi româneşti
- cãrţi strãine
- reviste româneşti
- reviste strãine
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Anexe la chestionar: ........................................................
(documente anexate, menţionate în notele de subsol
la diferite capitole ale chestionarului)

Declaraţia conducerii organismului elaborator de AT
Confirmãm prin prezenta declaraţie ca acest chestionar a fost completat de
cãtre persoane împuternicite de conducerea organismului.
Ne asumam rãspunderea pentru corectitudinea şi realitatea raspunsurilor.

Director general,
.............................

Întocmit: (numele şi funcţia persoanei împuternicite sa completeze
chestionarul) .............................
Data ....................................




ANEXA 3
la P.A.T. 2-2004

LISTA
documentelor sistemului de management al calitãţii (SMC)
al organismelor elaboratoare de AT

1. Manualul de management al calitãţii (MMC)
2. Proceduri ale funcţiilor de sistem (PFS)
3. Proceduri administrative (PAD)
4. Proceduri tehnice specifice (PTS)
5. Documente privind audituri interne (plan şi rapoarte audit, rapoarte de neconformitãţi - RNC, rapoarte de acţiuni corective - RAC).
6. Documente privind analizarea SMC (procese-verbale, rapoarte)
7. Documente privind evaluarea SMC (audituri externe)


ANEXA 4
la P.A.T. 2-2004

LISTA
documentelor întocmite de echipa de audit

1. Documente privind auditul de abilitare
a) Plan de audit
b) Componenta echipei de audit
c) Chestionar de audit
d) Raport de audit
e) Rapoarte de acţiuni corective
f) Proces verbal de sinteza a auditului de abilitare (dacã este necesar audit de urmãrire, se întocmeşte dupã realizarea acestuia)
2. Documente privind auditul de urmãrire a neconformitatii
a) Plan de audit
b) Raport de audit cu concluzii
c) Proces verbal de sinteza a auditului de abilitare
3. Documente privind audituri de supraveghere:
a) Plan de audit
b) Raport de audit cu concluzii


ANEXA 5
la P.A.T. 2-2004

INDICAŢII
privind punctarea criteriilor de evaluare a organismelor
elaboratoare de AT în vederea abilitarii


Tabel 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea criteriilor Punctaj maxim
crt. recomandat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Stadiul implementarii şi aplicãrii SMC 35
2. Modul de asigurare a încercãrilor de laborator 30
3. Criterii deontologice pentru personalul implicat în AT 10
4. Nivelul de confidenţialitate şi securitate al informaţiilor
şi documentelor 10
5. Surse de informare şi documentare 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL 100 puncte
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Nota:
În cazul unor criterii cu un numãr mare de indicatori se recomanda urmãtorul procedeu de notare:
- notarea sa se facã separat pentru fiecare indicator, cu note cuprinse între 0 şi nota maxima acordatã criteriului respectiv;
- nota (punctajul) finala (intregita) a criteriului, rezulta ca medie a notelor parţiale acordate indicatorilor.

Fişa de evaluare


Tabel 2

Evaluator: Numele şi prenumele ..............................................
Instituţia .......................................................
Profesia .........................................................
Organismul elaborator de AT .................................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea criteriilor Punctaj acordat
crt.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
2.
3.
4.
5.
6.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total punctaj:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 6
la P.A.T. 2-2004

CONŢINUTUL
dosarului de abilitare pentru organismele de AT solicitante

1. Documentele din Lista documentelor pe baza cãrora CTPC abiliteaza organismele elaboratoare de AT (anexa nr. 7)
2. Duplicatul (partea nedetasabila) a Certificatului de abilitare.
3. Documente privind monitorizarea organismului pe perioada abilitarii.
4. Documente privind prelungirea abilitarii.
5. Documente privind tratarea eventualelor contestaţii.
6. Toatã corespondenta legatã de acordarea, menţinerea şi prelungirea abilitarii.


ANEXA 7
la P.A.T. 2-2004

LISTA
documentelor pe baza cãrora CTPC abiliteaza organismele
elaboratoare de AT

I. Documente de iniţiere a abilitarii
1. Cererea de abilitare a organismului elaborator de AT (anexa nr. 1)
2. Chestionarul de informare şi autoevaluare preliminarã (anexa nr. 2)
II. Documente de identificare a organismelor elaboratoare de AT
1. Hotãrârea Guvernului (HG) sau actul juridic de constituire
2. Certificatul Unic de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului
III. Documente privind organizarea şi funcţionarea organismelor elaboratoare de AT
1. Organigrama
2. Regulament de organizare şi funcţionare (ROF)
3. Regulament de ordine interioarã (ROI)
IV. Documente ale sistemului propriu de management al calitãţii (SMC)
1. Documente conform anexei nr. 3
2. Document de certificare SMC, eliberat de un organism de certificare acreditat (dupã caz)
V. Documente privind asigurarea încercãrilor de laborator (dupã caz)
1. Certificat de autorizare/acreditare a laboratorului propriu/asociat/subcontractant.
2. Document privind subcontractarea încercãrilor de laborator cu un laborator autorizat/acreditat.
VI. Documente privind pregãtirea şi competenta profesionalã şi condiţii deontologice pentru personalul, implicat în activitatea de AT
1. Curriculum vitae (pentru preşedintele şi raportorul grupei).
2. Procese-verbale de instruire şi testare.
3. Procese-verbale de interviuri.
4. Dovezi privind semnarea codului deontologic.
VII. Documente privind instrumentarea de cãtre organisme a agrementelor tehnice în construcţii
1. Proceduri tehnice pentru instrumentarea elaborãrii, prelungirii valabilitãţii şi modificãrii AT.
2. Contract - tip pentru AT.
3. Tarife pentru AT.
VIII. Documente privind evaluarea şi auditarea organismelor elaboratoare de AT
1. Documente elaborate de echipa de audit, conform anexei nr. 4.
2. Documente procedurale şi Rapoarte de monitorizare a activitãţii organismelor, elaborate de secretariatul CTPC.
3. Fise de evaluare şi Rapoarte de evaluare, întocmite de comisia de evaluare.
4. Dovezi pentru achitare de tarife autorizate.


ANEXA 8
la P.A.T. 2-2004


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ROMÂNIA │
│ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR ŞI TURISMULUI │
│ CONSILIUL TEHNIC PERMANENT PENTRU CONSTRUCŢII │
│ │
│ CERTIFICAT │
│ Nr. ............. │
│ │
│ CONSILIUL TEHNIC PERMANENT PENTRU CONSTRUCŢII │
│ │
│ ABILITEAZA │
│ ............................................. │
│ │
│ cu sediul în │
│ ......................................... │
│ │
│ Pentru elaborarea de │
│ AGREMENTE TEHNICE ÎN CONSTRUCŢII │
│ pentru urmãtoarele domenii ............. │
│ │
│ Abilitarea s-a acordat ca urmare a raportului comisiei de evaluare │
│ din ....................... │
│ │
│ PREŞEDINTE CTPC │
│ (Numele şi prenumele) │
│ L.S. │
│ │
│ Data abilitarii iniţiale: ................... │
│ Data abilitarii curente: .................... │
│ Termen de valabilitate: ..................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 3

PROCEDURA
privind avizarea agrementelor tehnice în construcţii - P.A.T. 3-2004


ART. 1
(1) Agrementele tehnice în construcţii se elaboreazã numai de cãtre organismele abilitate pentru elaborarea de agremente tehnice, sub coordonarea Consiliului Tehnic Permanent pentru Construcţii, denumit în continuare CTPC.
(2) Proiectele de agremente tehnice sunt supuse avizãrii CTPC în conformitate cu "Procedura de agrement tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii" - P.A.T. 1-2004.
ART. 2
(1) În conformitate cu art. 28 din P.A.T. 1-2004, dupã finalizarea agrementului tehnic, acesta este înaintat de cãtre organismul elaborator Secretariatului CTPC în vederea verificãrii conformitatii cu prevederile precedurii.
(2) Agrementele tehnice care îndeplinesc prevederile P.A.T. 1-2004 sunt înaintate de cãtre Secretariatul CTPC, conform art. 29 din P.A.T. 1-2004, printr-un referat, comisiei tehnice de specialitate din cadrul CTPC.
(3) Agrementele tehnice care nu îndeplinesc prevederile P.A.T. 1-2004 sunt respinse şi returnate elaboratorilor de cãtre Secretariatul CTPC.
ART. 3
Comisiile tehnice de specialitate pentru avizarea agrementelor tehnice isi desfãşoarã activitatea în conformitate cu art. 29 şi 30 din P.A.T. 1-2004. Din comisiile tehnice de specialitate, a cãror componenta este stabilitã de CTPC, fac parte specialişti cu inalta calificare profesionalã în domeniile pentru care se elibereazã agremente tehnice. Numãrul mare de membri din componenta comisiilor tehnice de specialitate, se datoreazã necesitãţii acoperirii tuturor domeniilor la care se referã agrementele tehnice avizate de fiecare comisie.
ART. 4
Şedinţele de avizare se desfãşoarã cel puţin o data pe luna (funcţie de numãrul agrementelor tehnice supuse avizãrii) la sediul Consiliului Tehnic Permanent pentru Construcţii. La fiecare şedinţa participa minimum 5 membri, specialişti în domeniul aferent agrementelor tehnice avizate, numiţi de cãtre preşedintele comisiei tehnice de specialitate.
ART. 5
Agrementele tehnice supuse avizãrii sunt prezentate membrilor comisiei cu cel puţin 7 zile lucrãtoare înaintea şedinţei de avizare.
ART. 6
Comisia tehnica de specialitate este convocatã de cãtre Secretariatul CTPC cu cel puţin 7 zile în prealabil. Lista agrementelor tehnice supuse avizãrii se publica pe site-ul CTPC cu 7 zile înaintea avizãrii acestora.
ART. 7
(1) În conformitate cu art. 30 din P.A.T. 1-2004, comisia tehnica de specialitate analizeazã de fond agrementele tehnice supuse spre avizare şi anume:
a) Necesitatea şi oportunitatea emiterii agrementului tehnic în conformitate cu prevederile Regulamentului privind agrementul tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii cuprins în anexa nr. 5 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, modificat şi completat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 675/2002 ;
b) Domeniile de utilizare în construcţii preconizate;
c) Perioada de valabilitate a agrementului tehnic;
d) Rezultatele încercãrilor/evaluãrilor efectuate în vederea justificarii concluziei grupei specializate.
(2) Comisia tehnica de specialitate poate stabili şi alte criterii privind conditionarile de fond pentru conţinutul agrementului tehnic.
ART. 8
(1) Analiza agrementului tehnic se face în plenul comisiei, preşedintele comisiei conduce şedinţa şi dupã consultarea membrilor acesteia stabileşte concluziile care se menţioneazã în procesul verbal de avizare.
(2) Concluziile comisiei tehnice de specialitate pot fi:
a) Avizare favorabilã fãrã condiţii; în acest caz comisia propune CTPC eliberarea Avizului Tehnic.
b) Avizare favorabilã cu completãri de forma; în acest caz comisia propune CTPC eliberarea Avizului Tehnic dupã efectuarea completãrilor de cãtre elaboratorul de agrement tehnic şi confirmarea scrisã a efectuãrii acestora de cãtre preşedintele grupei specializate care a elaborat agrementul tehnic sau, la solicitarea membrilor comisiei tehnice de specialitate, de cãtre reprezentantul comisiei tehnice de specialitate care a solicitat completarea.
c) Respingerea agrementului tehnic, în cazul în care comisia tehnica de specialitate solicita completãri de fond. În acest caz agrementul tehnic respins este înapoiat elaboratorului de agrement tehnic pentru refacere şi reluarea procedurii.
(3) În baza procesului verbal de avizare, Secretariatul CTPC începe procedura de eliberare a Avizului Tehnic sau de respingere a agrementului tehnic, dupã caz.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016