Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.885 din 16 septembrie 2021  privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.885 din 16 septembrie 2021 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 897 din 20 septembrie 2021
    Văzând Referatul de aprobare nr. CAZ 239 din 16.09.2021 al Direcţiei generale asistenţă medicală, medicină de urgenţă şi programe de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii,
    având în vedere prevederile art. 10 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul sănătăţii emite următorul ordin:
    ART. I
    Anexa la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 787 din 28 august 2020, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 33, literele d), e) şi f) se abrogă.
    2. La articolul 33, literele h) şi l) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "h) vasele mari în care este distribuită hrana se vor aşeza pe o masă special dedicată;
    ..............................................
l) recipientele din care copiii beau apă între mese sunt individualizate şi confecţionate din materiale care respectă legislaţia în domeniul materialelor în contact cu alimentul şi care se păstrează în locuri ce evită impurificarea sau contaminarea; nu se permite intrarea în colectivitate cu băuturi sau alimente din exterior în grădiniţele şi creşele cu program prelungit/săptămânal;"

    3. Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 34
    (1) În unităţile publice sau private pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, fără bloc alimentar propriu, pentru hrana care nu este livrată în recipiente de unică folosinţă, se asigură următoarele condiţii:
    a) amenajarea unui oficiu pentru primirea hranei şi spaţiu pentru servirea mesei cu suprafeţe care se pot spăla şi dezinfecta cu uşurinţă;
    b) amenajarea unui oficiu pentru spălarea şi depozitarea veselei;
    c) montarea unui sistem de încălzire pentru menţinerea la cald a hranei servite, cu excepţia situaţiilor în care hrana este servită într-un interval de 30-60 de minute de la livrarea în unitatea publică sau privată pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor;
    d) asigurarea apei calde curente pentru spălarea veselei şi a tacâmurilor. Spălarea acestora constă în următoarele operaţiuni: curăţare mecanică de resturi alimentare, spălare cu apă caldă cu detergenţi, dezinfectanţi pentru sectorul alimentar şi clătire cu apă rece;
    e) utilizarea maşinilor automate de spălat vase este permisă numai cu atestarea prealabilă de către laborator a eficienţei acestora. Prelevarea probelor de salubritate şi prelucrarea lor se realizează exclusiv prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti cel puţin o dată pe semestru sau ori de câte ori este nevoie;
    f) resturile alimentare vor fi gestionate conform legislaţiei naţionale în vigoare cu privire la gestionarea deşeurilor;
    g) vesela şi tacâmurile se depozitează în dulapuri închise;
    h) asigurarea veselei şi tacâmurilor în număr cel puţin egal cu cel al consumatorilor care servesc masa. Sunt interzise spălarea veselei şi folosirea acesteia la aceeaşi masă pentru grupuri diferite de consumatori;
    i) montarea la nivelul căilor de acces a mijloacelor de protecţie împotriva vectorilor;
    j) personalul care asigură servirea mesei în sistem de catering este obligat să poarte echipament de protecţie şi să efectueze examinările medicale prevăzute de legislaţia în vigoare pentru angajaţii unităţilor de alimentaţie colectivă;
    k) efectuarea la sfârşitul fiecărei săptămâni a curăţeniei generale;
    l) efectuarea de reparaţii curente ale încăperilor, anual sau ori de câte ori este nevoie;
    m) asigurarea în sala de mese a unei suprafeţe de cel puţin 1,2 mp/elev.
    (2) În situaţia în care hrana este livrată în recipiente voluminoase, dacă furnizorul hranei asigură veselă şi tacâmuri de unică folosinţă din materiale reciclabile, precum plastic cod 1, 2, 5, sau compostabile conform standardului EN 13432, sau spălarea şi depozitarea celor care nu sunt de unică folosinţă, unităţile publice sau private pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, fără bloc alimentar propriu, trebuie să asigure îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. c), f), i), j), k), l) şi m).
    (3) În situaţia în care hrana este livrată în recipiente de unică folosinţă din materiale reciclabile, precum plastic cod 1, 2, 5, sau compostabile conform standardului EN 13432, unităţile publice sau private pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, fără bloc alimentar propriu, trebuie să asigure îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. c), f), i), j), k), l) şi m).
    (4) În cazul în care masa se asigură în regim de catering, atât firma furnizoare, cât şi firma care aprovizionează unitatea pentru ocrotirea, educarea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor trebuie să deţină autorizaţie pentru activităţi de catering şi/sau transport alimente, conform prevederilor legale în vigoare. Firma furnizoare trebuie să respecte următoarele condiţii:
    a) meniul săptămânal va fi stabilit în colaborare cu conducerea unităţilor pentru ocrotirea, educarea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, va fi avizat de medicul acestor unităţi şi afişat la loc vizibil, cu gramajul/porţie, precum şi cu lista de alergeni prezenţi în alimentele furnizate;
    b) porţiile vor fi individualizate fie la locul de producţie a hranei şi transportate în recipienţi reciclabili, de unică folosinţă, fie la locul de servire, caz în care vor fi transportate în recipienţi voluminoşi, cu închidere etanşă;
    c) efectuarea unei anchete alimentare de către personal calificat, în lunile octombrie, februarie şi mai, şi transmiterea rezultatelor anchetei către conducerea unităţii pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, cabinetul medical al unităţilor respective şi, după caz, organelor de control;
    d) meniul zilnic va fi însoţit de o listă a ingredientelor cu gramaj/porţie individuală;
    e) gestionarea tuturor recipientelor, veselei şi tacâmurilor de unică folosinţă conform legislaţiei naţionale în vigoare cu privire la gestionarea deşeurilor.
    (5) Unitatea de la care este livrată hrana pentru unităţile publice sau private pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, fără bloc alimentar propriu, va păstra probe din toate alimentele livrate, în spaţii frigorifice, timp de 48 de ore.
    (6) Transportul produselor alimentare furnizate unităţilor publice sau private pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, fără bloc alimentar propriu, în sistem catering, de la blocul alimentar (bucătărie) al altei unităţi de alimentaţie colectivă sau publică autorizate se face numai cu mijloace de transport auto autorizate sanitar, care să nu fie folosite în alte scopuri, în recipiente cu capace etanşe, care să asigure o ermetizare perfectă.
    (7) Servirea meselor în unităţile pentru ocrotirea, educarea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor poate fi realizată în sala de clasă sau într-un alt spaţiu amenajat, cu respectarea normelor de igienă."


    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul sănătăţii, interimar,
                    Vass Levente,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 16 septembrie 2021.
    Nr. 1.885.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016