Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.884 din 5 iulie 2018  privind avizarea spaţiilor destinate depozitării muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.884 din 5 iulie 2018 privind avizarea spaţiilor destinate depozitării muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie

EMITENT: Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 740 din 28 august 2018
    Având în vedere prevederile art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor,
    în temeiul art. 17 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 12/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul muncii şi justiţiei sociale emite următorul ordin:
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezentul ordin stabileşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile de depozitare a muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie, în vederea avizării de către inspectoratul teritorial de muncă.
    (2) Prezentul ordin se aplică armurierilor, intermediarilor şi persoanelor juridice prevăzute la art. 67 alin. (2)-(4) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege, care deţin spaţii destinate depozitării muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie.

    ART. 2
    (1) În sensul prezentului ordin, termenii şi expresiile de mai jos au semnificaţiile următoare:
    a) avizare - procedura obligatorie prin care inspectoratul teritorial de muncă atestă în scris armurierilor, intermediarilor şi persoanelor juridice prevăzute la art. 1 alin. (2) că spaţiile de depozitare a muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie deţinute de aceştia îndeplinesc condiţiile minime stabilite de reglementările în vigoare, prealabilă procedurii de autorizare de către organele competente de poliţie prevăzută de Lege;
    b) siguranţă - luarea unor măsuri care să prevină utilizarea muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie contrar reglementărilor în vigoare şi ordinii publice;
    c) capsă pentru muniţie - elementul de muniţie ce conţine substanţe explozive sau amestec exploziv de substanţe, care se iniţiază sub acţiunea unui factor mecanic, electric ori termic destinat aprinderii încărcăturii de azvârlire;
    d) pulberi pentru muniţie - substanţele sau amestecurile de substanţe destinate să dea naştere la reacţii chimice instantanee, cu degajare de căldură şi gaze la temperatură ridicată, care să nu deterioreze arma de foc, folosită ca încărcătură de azvârlire;
    e) spaţiu de depozitare - suprafaţă special amenajată destinată păstrării muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie şi care constă în una sau mai multe încăperi.

    (2) Termenii şi expresiile definite la alin. (1) se completează cu termenii definiţi la art. 2 din Lege.

    CAP. II
    Condiţii pentru spaţiile de depozitare a muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie
    ART. 3
    (1) Spaţiile de depozitare trebuie să asigure condiţiile optime pentru păstrarea sau depozitarea îndelungată, să asigure realizarea deplinei siguranţe şi măsuri pentru apărarea împotriva incendiilor.
    (2) Spaţiile de depozitare nu pot fi utilizate în alt scop decât cel pentru care sunt destinate.
    (3) Spaţiile de depozitare trebuie astfel dimensionate încât să asigure dispunerea dulapurilor metalice, rastelelor, lăzilor sau stelajelor în conformitate cu prevederile prezentului ordin, precum şi a căilor de acces.
    (4) În situaţia în care în spaţiul de depozitare, muniţia, capsele sau pulberea pentru muniţie se păstrează în dulapuri, seifuri metalice ori lăzi metalice prevăzute cu încuietori, acestea trebuie permanent încuiate, deschizându-se numai atunci când este necesară efectuarea unor operaţiuni.
    (5) Fiecare cheie etichetată cu numărul dulapului, seifului sau lăzii metalice se păstrează la persoana care are în gestiune spaţiul de depozitare.
    (6) Dublurile de la cheile dulapurilor, seifurilor sau lăzilor metalice, etichetate, se păstrează în cutie metalică închisă la persoana care are în gestiune spaţiul de depozitare.

    ART. 4
    (1) Spaţiile de depozitare trebuie să fie construite din materiale incombustibile, să aibă o singură uşă de acces confecţionată din metal sau din materiale rezistente la foc, prevăzută cu încuietori duble independente.
    (2) Cheile de la intrare se păstrează la gestionarul spaţiului de depozitare, care, atunci când părăseşte acest loc de muncă, are obligaţia să încuie uşa de acces.
    (3) Al doilea rând de chei se păstrează în cutie închisă, în altă încăpere decât cea de depozitare.
    (4) În cazul în care este asigurată pază permanentă, al doilea rând de chei se păstrează de paznic în cutie închisă şi sigilată.

    ART. 5
    (1) La uşi trebuie instalate grilaje metalice, iar la ferestre grilaje metalice şi plase din sârmă, în aşa fel încât să se asigure o ventilaţie corespunzătoare în încăperi, indiferent de etajul la care sunt situate încăperile.
    (2) La uşile de acces confecţionate din metal cu o grosime de cel puţin 5 mm, montarea grilajelor nu este obligatorie.
    (3) Ferestrele trebuie prevăzute cu geamuri mate sau vopsite în alb, pentru protecţie împotriva razelor solare.

    ART. 6
    (1) Spaţiile de depozitare trebuie prevăzute cu sisteme de protecţie şi alarmare împotriva efracţiei şi cu sisteme de supraveghere video, conform prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 11/2018.
    (2) Spaţiile de depozitare trebuie să fie prevăzute cu un sistem acustic de alarmare în caz de incendiu, în construcţie antiexplozivă.

    ART. 7
    Se interzice accesul în spaţiile de depozitare cu obiecte generatoare de scântei, flacără deschisă, precum şi cu accesorii pentru fumat.

    ART. 8
    În spaţiile de depozitare se interzice efectuarea de lucrări care nu au legătură cu manipularea şi depozitarea muniţiei, capselor sau pulberii pentru muniţie.

    ART. 9
    Clădirile în care există spaţii de depozitare trebuie să fie prevăzute cu instalaţii împotriva supratensiunilor atmosferice şi electricităţii statice.

    ART. 10
    (1) Pardoseala spaţiilor de depozitare trebuie să fie confecţionată din materiale incombustibile, să fie plană şi să nu prezinte fisuri.
    (2) În clădirile care au spaţii de depozitare trebuie să existe mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor şi o reţea de apă care să poată fi utilizată în orice moment.

    ART. 11
    (1) Corpurile de iluminat pentru realizarea iluminatului fix în interiorul spaţiilor de depozitare trebuie să corespundă gradului de periculozitate al mediului respectiv, montarea acestora făcându-se în exteriorul încăperilor de depozitare.
    (2) În cazul în care iluminatul nu se poate realiza în exteriorul încăperilor de depozitare, corpurile de iluminat trebuie să fie în construcţie antiexplozivă.
    (3) Întrerupătoarele electrice se montează în exteriorul încăperilor de depozitare şi trebuie să corespundă gradului de periculozitate al mediului respectiv.

    ART. 12
    (1) În spaţiile de depozitare se vor menţine o temperatură şi o umiditate care nu trebuie să depăşească valorile admise de depozitare stabilite de producător.
    (2) În cazul în care prin instrucţiunile producătorului trebuie menţinută temperatura în anumite limite, spaţiile de depozitare vor fi prevăzute cu instalaţii de încălzire cu apă sau cu instalaţii de climatizare care să permită păstrarea unei temperaturi ambientale constante, astfel încât să se elimine fenomenul de apariţie a condensului.
    (3) Pentru controlul temperaturii şi al umidităţii, spaţiile de depozitare trebuie prevăzute cu termometru, care se amplasează la două treimi din înălţimea încăperii şi, respectiv, higrometru, poziţionat în funcţie de instrucţiunile producătorului.
    (4) Cazanele pentru încălzirea apei sau aburului şi agentul pentru încălzirea acestora trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 10 metri faţă de spaţiul de depozitare.

    ART. 13
    Cartuşele se păstrează în ambalajul original sau în unitatea cea mai mică de ambalare, în conformitate cu instrucţiunile producătorului.

    ART. 14
    Capsele pentru muniţie se păstrează în ambalajul original sau în unitatea cea mai mică de ambalare a producătorului, în seifuri, dulapuri sau lăzi metalice prevăzute cu încuietoare, amplasate într-o încăpere separată de cele în care se păstrează cartuşe sau pulberi pentru muniţie.

    ART. 15
    (1) Pulberea pentru muniţie se păstrează în dulapuri sau seifuri metalice prevăzute cu încuietori, amplasate într-o încăpere separată de cele în care se păstrează muniţie sau capse pentru muniţie.
    (2) Pulberea pentru muniţie se depozitează în ambalajul original, iar ambalajele trebuie închise imediat după terminarea operaţiei de scoatere a cantităţii necesare de pulbere.

    CAP. III
    Procedura de avizare
    ART. 16
    (1) Avizul se acordă armurierilor, intermediarilor şi persoanelor juridice prevăzute la art. 1 alin. (2), care îndeplinesc condiţiile prevăzute la cap. II, pentru fiecare spaţiu de depozitare.
    (2) Avizul se solicită inspectoratului teritorial de muncă pe raza căruia se află spaţiul de depozitare, care eliberează documentul conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    (3) Valabilitatea avizului prevăzut la alin. (1) este de 1 an.

    ART. 17
    (1) În vederea avizării, deţinătorul spaţiului de depozitare trebuie să depună un dosar care va cuprinde următoarele documente:
    a) cerere de solicitare;
    b) actul constitutiv al persoanei juridice, din care să rezulte faptul că, potrivit atribuţiilor specifice, urmează să deţină sau, după caz, să folosească arme şi muniţii, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 67 alin. (2) din Lege;
    c) certificatul de înmatriculare emis de oficiul registrului comerţului şi certificatul constatator pentru activitatea desfăşurată, emis în conformitate cu prevederile legale, pentru armurieri, intermediari şi persoanele juridice prevăzute la art. 67 alin. (3) şi (4) din Lege;
    d) un memoriu tehnic care conţine descrierea spaţiului de depozitare, a modului de depozitare, a cantităţilor de muniţie, capse sau pulberi pentru muniţie, pentru care se solicită avizarea şi amplasarea lor;
    e) schiţa locului de amplasare a spaţiului de depozitare, cu indicarea distanţelor faţă de diverse obiective învecinate;
    f) schiţa de detaliu a spaţiului de depozitare;
    g) planul de prevenire şi protecţie, elaborat în baza evaluării riscurilor, în conformitate cu prevederile Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare;
    h) instrucţiunile proprii, elaborate în conformitate cu specificul activităţii desfăşurate, conform prevederilor Legii nr. 319/2006, cu modificările ulterioare.

    (2) Avizul inspectoratului teritorial de muncă sau, după caz, refuzul motivat privind neavizarea spaţiului de depozitare se emite în termen de cel mult 15 zile de la data depunerii dosarului prevăzut la alin. (1).

    ART. 18
    (1) În cazul în care spaţiul de depozitare avizat în condiţiile art. 17 alin. (2) este modificat, trebuie să se obţină un nou aviz al inspectoratului teritorial de muncă.
    (2) Modificările se fac numai în baza unui proiect de execuţie elaborat de către un proiectant autorizat.

    ART. 19
    (1) Solicitările privind reînnoirea avizului se soluţionează pe baza constatărilor efectuate de inspectoratul teritorial de muncă asupra îndeplinirii condiţiilor iniţiale pentru care a fost acordat avizul.
    (2) Reînnoirea avizului se face prin aplicarea vizelor anuale, pe fila verso a avizului. Termenul de soluţionare prevăzut la art. 17 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

    ART. 20
    Inspectoratul teritorial de muncă poate suspenda până la remedierea deficienţelor constatate sau poate revoca, după caz, avizul atunci când se constată că deţinătorii nu au respectat condiţiile în baza cărora a fost eliberat avizul.

    ART. 21
    În situaţia în care operatorul economic îşi desfăşoară activitatea de depozitare pentru muniţii, capse sau pulberi pentru muniţii şi pe teritoriul altor judeţe, acesta este obligat să obţină avizul de la fiecare inspectorat teritorial de muncă pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea de depozitare.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 22
    Soluţiile prevăzute la art. 17 alin. (2) şi, după caz, la art. 19 alin. (2) sunt supuse controlului judecătoresc, potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 23
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 1.102/2008 privind avizarea spaţiilor destinate depozitării muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 2009, se abrogă.

    ART. 24
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul muncii şi justiţiei sociale,
                    Lia-Olguţa Vasilescu

    Bucureşti, 5 iulie 2018.
    Nr. 1.884.
    ANEXA 1





    ROMÂNIA
    MINISTERUL MUNCII ŞI JUSTIŢIEI SOCIALE
    Inspectoratul Teritorial de Muncă al Judeţului .................../Municipiului Bucureşti
    AVIZ
    Nr. ..... din ..............
    În temeiul .......................^1 se avizează spaţiul de depozitare a muniţiilor/capselor/pulberilor pentru muniţie^2 , situat în .........(adresa completă)........, deţinut de ..........(denumirea persoanei fizice/juridice şi datele de identificare ale acesteia)...............
    Inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă
    al Judeţului ............./Municipiului Bucureşti, ..................
    - verso -
    REÎNNOIRI ANUALE

┌────┬────┬──────────────┬─────────────┐
│ │ │Inspectoratul │ │
│ │ │Teritorial de │Numele şi │
│Nr. │ │Muncă al │prenumele │
│crt.│Anul│Judeţului │inspectorului│
│ │ │…………./ │şi semnătura │
│ │ │Municipiului │ │
│ │ │Bucureşti │ │
├────┼────┼──────────────┼─────────────┤
│1 │ │ │ │
├────┼────┼──────────────┼─────────────┤
│2 │ │ │ │
├────┼────┼──────────────┼─────────────┤
│3 │ │ │ │
├────┼────┼──────────────┼─────────────┤
│4 │ │ │ │
├────┼────┼──────────────┼─────────────┤
│5 │ │ │ │
├────┼────┼──────────────┼─────────────┤
│6 │ │ │ │
├────┼────┼──────────────┼─────────────┤
│7 │ │ │ │
├────┼────┼──────────────┼─────────────┤
│8 │ │ │ │
├────┼────┼──────────────┼─────────────┤
│9 │ │ │ │
└────┴────┴──────────────┴─────────────┘


    ^1 Se va completa temeiul legal corespunzător, respectiv:
    - art. 104 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 95 alin. (2) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 11/2018;
    – art. 96 alin. (2) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 11/2018.

    ^2 Se vor bara (tăia) cu o linie orizontală elementele care nu fac obiectul autorizării, după caz.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016