Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.882/C din 12 septembrie 2011  pentru aprobarea Regulamentului privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.882/C din 12 septembrie 2011 pentru aprobarea Regulamentului privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 715 din 11 octombrie 2011
    Având în vedere prevederile art. 4 lit. l) din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi dispoziţiile art. 3^2 alin. (3) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (8) din Legea nr. 7/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, coroborat cu prevederile art. 9 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.210/2004 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã, republicatã, cu modificãrile ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 13 din Hotãrârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul justiţiei şi directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã emit urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobã Regulamentul privind avizarea tehnicã a expertizelor judiciare efectuate de experţii judiciari în specializarea topografie, cadastru şi geodezie, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare în termen de 90 de zile de la publicare.

                              Ministrul justiţiei,
                             Cãtãlin Marian Predoiu

                         Directorul general al Agenţiei
                             Naţionale de Cadastru
                           şi Publicitate Imobiliarã,
                                 Mihai Busuioc


    ANEXĂ

                                   REGULAMENT
               privind avizarea tehnicã a expertizelor judiciare
          efectuate de experţii judiciari în specializarea topografie,
                              cadastru şi geodezie


    ART. 1
    (1) Agenţia Naţionalã de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã (ANCPI), prin oficiile de cadastru şi publicitate imobiliarã (OCPI), avizeazã tehnic, exclusiv cu privire la corectitudinea datelor topografice, expertizele judiciare efectuate de cãtre experţii judiciari în specializarea topografie, cadastru şi geodezie.
    (2) Avizarea tehnicã a expertizelor judiciare prevãzute la alin. (1), în conformitate cu art. 4 lit. l) din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se face la solicitarea instanţei de judecatã care a dispus efectuarea expertizei.
    (3) În cazul cererilor prin care se solicitã pronunţarea unei hotãrâri ce ţine loc de act autentic de înstrãinare a unor bunuri imobile, dacã instanţa de judecatã va dispune efectuarea unei expertize judiciare, aceasta va fi avizatã în conformitate cu art. 3^2 alin. (3) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 2
    (1) Avizarea tehnicã a expertizei judiciare constã în recepţia tehnicã a planului de amplasament şi delimitare a imobilului ce face obiectul expertizei şi se acordã în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (3) lit. e) şi ale art. 13 alin. (3) lit. h) din Regulamentul de avizare, verificare şi recepţie a lucrãrilor de specialitate din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei, al fotogrammetriei şi al cartografiei, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 108/2010.
    (2) Planul de amplasament este însoţit de urmãtoarele documente:
    a) memoriul tehnic, prin care se descrie lucrarea efectuatã;
    b) planul de încadrare în zonã, în care este individualizat imobilul;
    c) extrasul de carte funciarã pentru informare, dacã imobilul este înregistrat în cartea funciarã;
    d) copia adresei, a încheierii instanţei de judecatã sau, dupã caz, a altor documente din care rezultã numirea expertului şi identificarea imobilului care face obiectul expertizei.
    (3) Prin imobil, în sensul prezentului regulament, se înţelege una sau mai multe parcele alãturate, cu sau fãrã construcţii, de pe teritoriul unei unitãţi administrativ-teritoriale, indiferent de categoria de folosinţã, aparţinând unui proprietar sau mai multor proprietari, în cazul coproprietãţii. Imobilul se identificã printr-un numãr cadastral unic şi se înscrie într-o carte funciarã.
    ART. 3
    (1) Planul de amplasament şi delimitare a imobilului se întocmeşte în sistemul de proiecţie Stereografic 1970, în douã exemplare.
    (2) Planul de amplasament şi delimitare a imobilului se întocmeşte în conformitate cu prevederile Regulamentului privind conţinutul şi modul de întocmire a documentaţiilor cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciarã, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 634/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (3) Rãspunderea pentru corectitudinea întocmirii planului de amplasament şi delimitare a imobilului şi pentru corespondenţa lui cu realitatea din teren revine expertului judiciar, acesta având obligaţia sã execute mãsurãtorile la faţa locului.
    (4) Planul de amplasament şi delimitare a imobilului se întocmeşte în format digital în fişiere .dxf şi .cpxml. Planul de amplasament şi delimitare a imobilului întocmit în format digital în fişier .dxf se depune şi în format analogic. Formatul fişierului .cpxml poate fi descãrcat gratuit de pe pagina de internet a ANCPI.
    (5) Elementele din fişierul .cpxml care nu sunt determinabile la momentul întocmirii sale, întrucât depind de soluţionarea litigiului, se completeazã ulterior de cãtre OCPI, potrivit celor rezultate din cuprinsul hotãrârii judecãtoreşti irevocabile în temeiul cãreia se solicitã intabularea în cartea funciarã.
    ART. 4
    (1) Recepţia tehnicã a planului de amplasament şi delimitare a imobilului se realizeazã, fãrã a se atribui numãr cadastral, prin analizarea:
    a) conţinutului topografic al acestuia;
    b) metodelor şi mijloacelor de mãsurare;
    c) încadrãrii acestuia în sistemul naţional de proiecţie Stereografic 1970;
    d) determinãrii suprafeţei imobilului.
    (2) Recepţia tehnicã a planului de amplasament şi delimitare a imobilului se realizeazã fãrã participarea expertului judiciar.
    ART. 5
    (1) Competenţa recepţiei planului de amplasament şi delimitare a imobilului revine OCPI judeţean, în a cãrui razã de activitate este situat imobilul ce face obiectul expertizei.
    (2) Planurile de amplasament şi delimitare a imobilului recepţionate, cu privire la corectitudinea datelor topografice utilizate, sunt salvate într-o bazã de date graficã distinctã denumitã "Recepţii expertize tehnice judiciare".
    ART. 6
    (1) Recepţia se finalizeazã prin întocmirea de cãtre OCPI, în condiţiile prevãzute de Regulamentul de avizare, verificare şi recepţie a lucrãrilor de specialitate din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei, al fotogrammetriei şi al cartografiei, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 108/2010, a procesului-verbal de recepţie, în care se consemneazã admiterea sau respingerea recepţiei planului de amplasament şi delimitare a imobilului.
    (2) Procesul-verbal de recepţie se întocmeşte în douã exemplare, unul pentru OCPI teritorial, respectiv unul pentru instanţã, şi trebuie însoţit în toate cazurile de planul de amplasament şi delimitare a imobilului care face obiectul expertizei judiciare.
    (3) În cazul admiterii, pe planul de amplasament şi delimitare a imobilului se aplicã parafa şi semnãtura inspectorului.
    (4) Planul de amplasament şi delimitare a imobilului se întocmeşte în numãrul de exemplare necesar comunicãrii cãtre pãrţile din proces, plus un exemplar pentru instanţã şi unul pentru OCPI teritorial.
    (5) În procesul-verbal de recepţie se face menţiune despre:
    a) conţinutul şi corectitudinea datelor topografice;
    b) datele folosite, planuri parcelare, planuri topografice, documentaţii cadastrale, comparativ cu cele din baza de date a OCPI teritorial;
    c) amplasamentul şi vecinãtãţile imobilului, existenţa eventualelor suprapuneri, prin menţionarea acestora pe planul de amplasament şi delimitare a imobilului.
    ART. 7
    (1) Avizarea tehnicã a expertizei judiciare, constând în recepţia tehnicã efectuatã în condiţiile prezentului regulament, este scutitã de la plata tarifelor.
    (2) Experţii judiciari pot solicita OCPI sau biroului teritorial, în baza documentelor din care rezultã numirea acestora şi identificarea imobilului care face obiectul expertizei, cu scutire de la plata tarifelor, urmãtoarele date şi documente:
    a) coordonatele punctelor aflate pe limita de proprietate pentru imobilele înregistrate în sistemul informatic de cadastru şi carte funciarã, pentru imobilul în cauzã, precum şi pentru cele limitrofe imobilului în cauzã;
    b) planul de încadrare în zonã;
    c) extrasul de plan parcelar recepţionat de OCPI teritorial sau, dupã caz, extrasul de plan cadastral de carte funciarã;
    d) extrasul de carte funciarã pentru informare, dacã imobilul este înscris în cartea funciarã;
    e) copii ale actelor care au stat la baza înscrierii în cartea funciarã a imobilelor în cauzã;
    f) extras de pe ortofotoplan, pentru imobilul în cauzã, precum şi pentru cele limitrofe imobilului în cauzã;
    g) copii ale altor documente necesare şi în strânsã legãturã cu efectuarea expertizei judiciare, nominalizate de cãtre expert.
    ART. 8
    Termenele privind recepţia planului de amplasament şi delimitare a imobilului, precum şi cele privind furnizarea de date şi documente sunt stabilite prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 186/2009 privind stabilirea termenelor de prestare a serviciilor furnizate de Agenţia Naţionalã de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã şi unitãţile sale subordonate, cu completãrile ulterioare.
    ART. 9
    În aplicarea prevederilor prezentului regulament, în cadrul OCPI şi al birourilor teritoriale se va stabili un program special de lucru cu experţii judiciari, în urma consultãrii cu biroul local de expertize judiciare. Programul de lucru cu experţii judiciari va fi publicat pe pagina de internet a OCPI teritorial.
    ART. 10
    (1) În vederea efectuãrii înscrierii în sistemul integrat de cadastru şi carte funciarã conform Legii nr. 7/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a imobilului care a fãcut obiectul litigiului în care s-a dispus expertiza judiciarã, planul de amplasament şi delimitare a imobilului pentru care s-a admis recepţia în condiţiile prezentului regulament ţine locul documentaţiei cadastrale dupã pronunţarea hotãrârii judecãtoreşti irevocabile.
    (2) Atribuirea numãrului cadastral se face de cãtre OCPI, dupã verificarea corespondenţei cu realitatea din teren, dacã situaţia tehnico-juridicã a imobilului nu a fost modificatã prin înregistrãri ulterioare avizãrii tehnice a expertizei judiciare.


                                              --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016