Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.863 din 21 iunie 2016  pentru aprobarea Procedurii de reducere a normei de venit, în cazul activităţilor agricole, şi pentru aprobarea unor formulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.863 din 21 iunie 2016 pentru aprobarea Procedurii de reducere a normei de venit, în cazul activităţilor agricole, şi pentru aprobarea unor formulare

EMITENT: AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 474 din 24 iunie 2016

    Având în vedere dispoziţiile:
    - art. 5 alin. (4), art. 106 alin. (5)-(7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
    - art. 342 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările ulterioare,

    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă Procedura de reducere a normei de venit, în cazul activităţilor agricole, prevăzută în anexa nr. 1.
    ART. 2
    Se aprobă modelul şi conţinutul următoarelor formulare:
    a) "Cerere pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale", prevăzută în anexa nr. 2;
    b) "Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor", prevăzut în anexa nr. 3;
    c) "Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit", prevăzută în anexa nr. 4;
    d) "Referat privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit", prevăzut în anexa nr. 5;
    e) "Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit", cod 14.13.02.13/r.c., prevăzută în anexa nr. 6.
    ART. 3
    Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularelor menţionate la art. 2 sunt prevăzute în anexa nr. 7.
    ART. 4
    Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 5
    Dispoziţiile prezentului ordin se aplică pentru veniturile realizate începând cu 1 ianuarie 2016.
    ART. 6
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de tehnologia informaţiei, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, precum şi unităţile fiscale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 7
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                        Preşedintele Agenţiei Naţionale
                            de Administrare Fiscală,
                               Eugen-Dragoş Doroş

    Bucureşti, 21 iunie 2016.
    Nr. 1.863.


    ANEXA 1

                                   PROCEDURA
         de reducere a normei de venit, în cazul activităţilor agricole

    1. Persoanele fizice care desfăşoară activităţi agricole, individual sau într-o formă de asociere, beneficiază de reducerea normei de venit, proporţional cu pierderea înregistrată, în cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia abundentă, seceta şi inundaţiile, precum şi a epizootiilor, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
    a) venitul net se stabileşte pe bază de norme de venit;
    b) pierderea afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale sau din animalele deţinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale, prevăzută la art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din cadrul unei unităţi administrativ-teritoriale;
    c) persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică a depus formularul 221 "Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit". În declaraţie, contribuabilii înscriu suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale şi efectivele de animale, fără a se lua în considerare pierderea înregistrată, ca urmare a evenimentelor prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    2. Constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor se fac, la cererea persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică, de o comisie numită prin ordin al prefectului judeţului/ municipiului Bucureşti, în conformitate cu dispoziţiile art. 106 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    3. (1) Formularul "Cerere pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale", prevăzut în anexa nr. 2 la ordin, se depune de persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică la unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a întâmplat evenimentul, în cel mai scurt timp de la data producerii acestuia, în cazul distrugerii ori vătămării culturilor agricole, plantaţiilor ori a rodului viilor, plantaţiilor pomicole, de hamei şi de arbuşti fructiferi, pieirii animalelor, păsărilor şi familiilor de albine. În cazul pagubelor care privesc efective de animale, păsări sau familii de albine, la cerere se anexează şi certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în care se precizează că pieirea s-a datorat efectelor produse de evenimentele prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Cererea se depune pentru toate suprafeţele afectate şi animalele pierite, deţinute pe raza unei unităţi administrativ-teritoriale.
    4. (1) După constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor, comisia constituită conform art. 106 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, întocmeşte formularul "Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor", prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.
    (2) Procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor se întocmeşte în 3 exemplare, din care două exemplare se comunică persoanei fizice/asocierii fără personalitate juridică.
    5. Pentru a solicita reducerea venitului anual, persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică depune la organul fiscal central competent, potrivit legii, formularul "Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit", prevăzut în anexa nr. 4 la ordin.
    6. (1) Cererea privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, se depune pe perioada de prescripţie a dreptului de stabilire a impozitului pe veniturile agricole, aferent anului pentru care s-au înregistrat pierderile.
    (2) La depunerea cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, se vor avea în vedere condiţiile de la pct. 1 din prezenta procedură.
    (3) La cerere se anexează procesul-verbal/procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, din care rezultă pierderea înregistrată, pe categorii de produse vegetale/categorii de animale şi pe localităţi.
    7. (1) În situaţia în care activitatea agricolă se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, cererea privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, însoţită de documentele justificative, se depune la organul fiscal central la care asocierea este înregistrată în evidenţa fiscală.
    (2) În termen de 5 zile de la primire, organul fiscal transmite procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, precum şi informaţiile necesare reducerii venitului anual organului fiscal central competent în administrarea asociaţilor, persoane fizice, potrivit legii.
    8. (1) După primirea cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, organul fiscal verifică, pe baza documentelor depuse de persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la pct. 1 din prezenta procedură.
    (2) În cazul în care persoana fizică sau asocierea fără personalitate juridică nu a depus declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit, în vederea soluţionării cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, organul fiscal va notifica persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică privind îndeplinirea condiţiei prevăzute la pct. 1 lit. c) din prezenta procedură.
    (3) În formularul 221 "Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit" se înscriu suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale şi efectivele de animale deţinute, fără a se lua în considerare pierderea înregistrată ca urmare a evenimentelor prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    9. (1) În urma analizei documentelor prezentate, organul fiscal întocmeşte formularul "Referat privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit", prevăzut în anexa nr. 5 la ordin.
    (2) Referatul se întocmeşte într-un singur exemplar şi se avizează de şeful compartimentului cu atribuţii în gestionarea declaraţiilor fiscale persoane fizice.
    10. (1) În situaţia în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la pct. 1 din prezenta procedură, organul fiscal central competent procedează la reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit.
    (2) Venitul anual se reduce utilizând norma de venit diminuată cu procentul de pierdere înregistrată, înscris în col. 5 din formularul "Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor", prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, pentru fiecare categorie de produse vegetale şi/sau categorie de animale din cadrul unităţii administrativ-teritoriale afectată de evenimentele prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Organul fiscal stabileşte veniturile corespunzătoare fiecărei activităţi agricole pentru care s-a înregistrat pierdere şi se încadrează în condiţia prevăzută la pct. 1 lit. b) din prezenta procedură.
    (4) La stabilirea veniturilor corespunzătoare fiecărei activităţi se vor avea în vedere informaţiile înscrise în declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit: suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale/ animalele deţinute, opţiunea contribuabilului privind încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile, potrivit art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    (5) Organul fiscal calculează/recalculează venitul net anual, impozitul pe venitul din activităţi agricole şi emite formularul 260 "Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate/contribuţii de asigurări sociale", cod 14.13.02.13./3a.
    (6) În situaţia recalculării venitului din activităţi agricole, organul fiscal modifică decizia anterioară. În această situaţie, decizia de impunere cuprinde atât sumele stabilite anterior, cât şi sumele rezultate în urma reducerii venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit.
    11. Decizia de impunere se comunică contribuabilului, potrivit art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    12. În termen de 24 de ore de la comunicarea deciziei de impunere, compartimentul cu atribuţii privind gestionarea declaraţiilor fiscale persoane fizice procedează la înregistrarea în evidenţa fiscală a datei comunicării, precum şi la transferul debitelor către compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori.
    13. (1) Cererea privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, se soluţionează în termenul prevăzut la art. 77 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În cazul în care organul fiscal central competent constată că documentele justificative depuse de persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică nu conţin toate elementele necesare reducerii venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, acesta solicită informaţii suplimentare de la organul emitent al procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, prevăzut la pct. 2, şi/sau de la persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică.
    (3) Termenul de soluţionare a cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data solicitării informaţiilor suplimentare şi data prezentării acestora.
    14. (1) În situaţia în care, pe baza documentelor prezentate, organul fiscal constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la pct. 1 din prezenta procedură, cererea privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, se respinge.
    (2) Cererea se respinge pentru neîndeplinirea condiţiei de la pct. 1 lit. b) numai dacă această condiţie nu este îndeplinită pentru niciuna dintre categoriile de produse vegetale sau categoriile de animale pentru care s-a solicitat reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit.
    (3) Organul fiscal emite formularul "Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit", cod 14.13.02.13/r.c., prevăzut în anexa nr. 6 la ordin, în două exemplare.
    (4) Decizia de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, se comunică contribuabilului, potrivit art. 47 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.


    ANEXA 2

                                     CERERE
                   pentru constatarea pagubelor şi evaluarea
                  pierderilor produse de calamităţile naturale
              în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale

                                  Anul 20....

    Subsemnatul(a)/Asocierea fără personalitate juridică ...................., cod de identificare fiscală ............, cu domiciliul/sediul în localitatea ........................, str. .................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ....., ap. ...., judeţul/sectorul ................., cod poştal .........., telefon ..................., e-mail ......................., reprezentat(ă) prin domnul/doamna ........................, CNP ....................., cu domiciliul în localitatea ........................, str. ................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ..............., codul poştal .........., posesorul/posesoarea documentului de identitate seria ..... nr. ........, eliberat de ..................., solicit constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor, potrivit art. 106 alin. (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, deoarece în data de ....../....../....., ora ........, s-au produs pagube, după cum urmează:

    În sectorul vegetal

┌────┬─────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬───────────┐
│Nr. │ Localitatea │ Cultura │ Parcela │Suprafaţa│Suprafaţa│ Fenomenul │
│crt.│ │ │ │cultivată│afectată │ │
│ │ │ │ │ (ha) │ (ha) │ │
├────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ 3 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ 4 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ 5 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ 6 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ 7 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ 8 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ 9 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ 10 │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴───────────┘



    În sectorul zootehnic


┌────┬───────────┬────────┬──────────────────────┬───────────────────────┬───────────┐
│Nr. │Localitatea│ Specia │ Efectiv total │ Animale pierite │ Fenomenul │
│crt.│ │ │(nr. capete de animale│(nr. capete de animale/│ │
│ │ │ │ /familii de albine) │ familii de albine) │ │
├────┼───────────┼────────┼──────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼───────────┼────────┼──────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────┼──────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────┼──────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│ 3 │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────┼──────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│ 4 │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────┼──────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│ 5 │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────┼──────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│ 6 │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────┼──────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│ 7 │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────┼──────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│ 8 │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────┼──────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│ 9 │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────┼──────────────────────┼───────────────────────┼───────────┤
│ 10 │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴────────┴──────────────────────┴───────────────────────┴───────────┘



    Se anexează certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
    Declar pe propria răspundere că pagubele corespund realităţii din teren.

    Data ............................
    Semnătura .................
    Înregistrată cu nr. ...... din ...........(Se înscriu categoria şi denumirea unităţii administrativ-teritoriale.).........



    ANEXA 3

              Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor

                    Nr. ...... din data ...../..../.....

    Încheiat astăzi, ..........., de către comisia de constatare şi evaluare a pagubelor, constituită potrivit art. 106 alin. (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, numită prin Ordinul prefectului municipiului Bucureşti/judeţului ................... nr. .... din data .............., în prezenţa producătorului agricol (numele, prenumele/denumirea) ........................, cod de identificare fiscală ..........., cu domiciliul/sediul în localitatea ..........., str. .................. nr. ...., bl. ....., sc. ....., et. ....., ap. ....., judeţul/sectorul ................., cod poştal .........., telefon .................., e-mail .............., reprezentat prin domnul/doamna ...................., CNP ................., cu domiciliul în localitatea ................, str. ............... nr. ....., bl. ....., sc. ....., et. ....., ap. ....., judeţul/sectorul ................, cod poştal .........., posesorul/posesoarea documentului de identitate seria .... nr. ......., eliberat de ......................... .
    Ca urmare a "Cererii pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale", înregistrată cu nr. ............... din data de ................., ne-am deplasat la faţa locului, unde am constatat şi stabilit următoarele: la data de .............. s-au produs pagube datorate fenomenelor naturale, după cum urmează:

    În sectorul vegetal

┌────┬─────────────┬────────────┬─────────┬─────────┬────────┬───────────┐
│Nr. │ Localitatea │Categoria de│Suprafaţa│Suprafaţa│Grad de │ Fenomenul │
│crt.│ │ produse │cultivată│afectată │afectare│ │
│ │ │ vegetale*)│ (ha) │ (ha) │ % │ │
├────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────┼────────┼───────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────┼────────┼───────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────┼────────┼───────────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────┼────────┼───────────┤
│ 3 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────┼────────┼───────────┤
│ 4 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────┼────────┼───────────┤
│ 5 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────┼────────┼───────────┤
│ 6 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────┼────────┼───────────┤
│ 7 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────┼────────┼───────────┤
│ 8 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────┼────────┼───────────┤
│ 9 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────┼────────┼───────────┤
│ 10 │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────┴────────────┴─────────┴─────────┴────────┴───────────┘


──────────
    *) Se înscriu culturile grupate potrivit categoriilor prevăzute la art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
──────────

    În sectorul zootehnic


┌────┬─────────────┬────────────┬───────────────────────┬───────────────────────┬────────┬─────────┐
│Nr. │ Localitatea │Categoria de│ Efectiv total │ Animale pierite │Grad de │Fenomenul│
│crt.│ │ animale*) │(nr. capete de animale/│(nr. capete de animale/│afectare│ │
│ │ │ │ familii de albine) │ familii de albine) │ % │ │
├────┼─────────────┼────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼─────────────┼────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 3 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 4 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 5 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 6 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 7 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 8 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 9 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 10 │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────┴────────────┴───────────────────────┴───────────────────────┴────────┴─────────┘

──────────
    *) Se înscriu speciile de animale grupate potrivit categoriilor prevăzute la art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
──────────

    Determinarea gradului de afectare s-a făcut în prezenţa producătorului agricol/reprezentantului producătorului agricol. Restul suprafeţelor/efectivelor din cerere nu sunt afectate de calamităţi naturale, provocate de fenomenele prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    Procesul-verbal s-a încheiat în 3 exemplare, din care două exemplare s-au înmânat producătorului agricol/reprezentantului producătorului agricol.
    În vederea reducerii venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, un exemplar va fi depus de producătorul agricol/reprezentantul producătorului agricol la organul fiscal competent.
    Comisia (numele, prenumele, funcţia, instituţia reprezentată, semnătura):
    1. ..........................
    2. ..........................
    3. ..........................
    4. ..........................
    5. ..........................
    Producătorul agricol (numele, prenumele/denumirea, semnătura) ..................


    ANEXA 4

    Nr. ......../.............

                                     CERERE
                     privind reducerea venitului anual din
           activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit*)
──────────
    *) Se depune la organul fiscal central competent de către persoanele fizice/asocierile fără personalitate juridică care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte pe bază de normă de venit.
──────────

    Subsemnatul(a)/Asocierea fără personalitate juridică ..................., cod de identificare fiscală ..............., cu domiciliul/sediul în localitatea ................, str. ............. nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ............., cod poştal ..................., telefon ..................., e-mail .................., reprezentat(ă) prin domnul/doamna ................, CNP ................, cu domiciliul în localitatea ..............., str. ............ nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ..........., cod poştal ..............., posesorul/posesoarea documentului de identitate seria ..... nr. ........, eliberat de ................., solicit reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, pentru anul 20....., ca urmare a evenimentelor prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

    La prezenta cerere au fost depuse următoarele procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor**):
──────────
    **) Eliberate de comisiile organizate potrivit art. 106 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
──────────

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. Nr. ........................ Data ......../......../......................│
│ 2. Nr. ........................ Data ......../......../......................│
│ 3. Nr. ........................ Data ......../......../......................│
│ 4. Nr. ........................ Data ......../......../......................│
│ 5. Nr. ........................ Data ......../......../......................│
│ 6. Nr. ........................ Data ......../......../......................│
│ 7. Nr. ........................ Data ......../......../......................│
│ 8. Nr. ........................ Data ......../......../......................│
│ 9. Nr. ........................ Data ......../......../......................│
│10. Nr. ........................ Data ......../......../......................│
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
        Data ..../..../...... Semnătura .........



    ANEXA 5


┌───────────┐ Ministerul Finanţelor Publice
│Sigla DGRFP│ Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
└───────────┘ Direcţia Generală Regională a
              Finanţelor Publice ...............
              Unitatea fiscală ................. Nr. de înregistrare ............
              Serviciul/Biroul/ Data .........................
              Compartimentul ...................



                                    REFERAT
                     privind reducerea venitului anual din
               activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de
                     venit pe anul ....................

    A. Prezentarea situaţiei contribuabilului
    1. Datele de identificare a contribuabilului
    Numele, prenumele/Denumirea ......................
    Cod de identificare fiscală ......................
    Domiciliul/Sediul ................................
    2. Date privind pierderile înregistrate, potrivit art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza documentelor justificative prezentate de contribuabil
    Localitatea ..............................................


┌────┬─────────────────┬──────────────────────┬──────────────────────────┬────────────────────────────┐
│Nr. │Produse vegetale/│Suprafaţa totală (ha)/│ Suprafaţa afectată (ha)/ │Gradul de afectare, potrivit│
│crt.│ Animale │ număr total capete │efectivele de animale sau │ Procesului-verbal de │
│ │ │animale/familii de │familii de albine afectate│ constatare şi evaluare a │
│ │ │ albine │ │ pagubelor │
│ │ │ │ │ (%) │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 1 │Cereale │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 2 │Plante │ │ │ │
│ │oleaginoase │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 3 │Cartof │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 4 │Sfeclă de zahăr │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 5 │Tutun │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 6 │Hamei pe rod │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 7 │Legume în câmp │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 8 │Legume în spaţii │ │ │ │
│ │protejate │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 9 │Leguminoase │ │ │ │
│ │pentru boabe │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 10│Pomi pe rod │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 11│Vie pe rod │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 12│Arbuşti │ │ │ │
│ │fructiferi │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 13│Flori şi plante │ │ │ │
│ │ornamentale │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 14│Vaci │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 15│Bivoliţe │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 16│Oi │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 17│Capre │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 18│Porci pentru │ │ │ │
│ │îngrăşat │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 19│Albine │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ 20│Păsări de curte │ │ │ │
└────┴─────────────────┴──────────────────────┴──────────────────────────┴────────────────────────────┘


    În situaţia în care contribuabilul deţine suprafeţe destinate producţiei agricole vegetale/animale, afectate de evenimentele prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pe raza mai multor localităţi, se va completa câte un tabel pentru fiecare localitate.
    Col. 2 - se înscrie suprafaţa totală destinată producţiei agricole vegetale/numărul total de capete de animale/familii de albine deţinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau/şi categorie de animale din cadrul unităţii administrativ-teritoriale afectată de evenimentele prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, din formularul 221 "Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit" (total col. 2, secţiunea aferentă localităţii afectate de la cap. III "Date pentru stabilirea venitului impozabil").
    Col. 3 - se înscriu suprafeţele/efectivele de animale/familii de albine afectate de evenimentele prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit documentelor justificative, prezentate de contribuabil.
    Col. 4 - se înscrie gradul în care au fost afectate suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale/efectivele de animale/familiile de albine deţinute, stabilit pentru fiecare categorie de produse vegetale şi/sau categorie de animale prevăzute la col. 1, potrivit "Procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor".
    3. Documente prezentate:
    - formularul "Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit",
    înregistrat cu nr. ............. din data .............;
    - documente justificative:
    .............................................................................
    .............................................................................
    4. Alte constatări:
    .............................................................................
    .............................................................................

    B. Concluzii:
    Având în vedere următoarele:
    .............................................................................
    .............................................................................

    Se propune:
    Aprobarea/Respingerea cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit pentru anul fiscal 20......, potrivit prevederilor art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    Avizat Întocmit
    ────── ────────
    Şef compartiment specialitate Funcţie ........................
    Numele şi prenumele ................ Numele şi prenumele ..............
    Data ................. Data ...................



    ANEXA 6


┌───────────┐ Ministerul Finanţelor Publice
│Sigla DGRFP│ Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
└───────────┘ Direcţia Generală Regională a
              Finanţelor Publice ...............
              Unitatea fiscală ................. Nr. de înregistrare ............
              Serviciul/Biroul/ Data .........................
              Compartimentul ...................



               Decizie de respingere a cererii privind reducerea
                    venitului anual din activităţi agricole,
                stabilit pe bază de norme de venit pe anul ....

                                Cod numeric personal/Număr de identificare fiscală
                                    .......................................

    Către:
    Numele .................................
    Prenumele ..............................
    Domiciliul fiscal: Localitatea ....................., codul poştal ..............., strada ............. număr ...., bloc ......, scara ....., ap. ..., judeţul/sectorul .........................
    În temeiul prevederilor art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere documentele justificative depuse şi luând în considerare faptul că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ......................................*),
──────────
    *) Se menţionează motivul respingerii cererii.
──────────
    se respinge cererea privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, pentru anul ......, înregistrată cu nr. .......... la data de ....../...... /....... .

    Prezenta decizie produce efecte de la data comunicării.
    Împotriva prezentei decizii se poate formula contestaţie în termen de 45 de zile de la data comunicării, la organul fiscal emitent al deciziei.


    Conducătorul unităţii fiscale Am primit un exemplar.
    Numele şi prenumele .............. ──────────────────────
    Semnătura .................. Semnătura contribuabilului ............
                                              Data ...................... sau
                                              Nr. şi data confirmării de primire ..........


    Număr de înregistrare ca operator de date cu caracter personal ..............
    Cod 14.13.02.13/r.c.


    ANEXA 7

                Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare,
                   de utilizare şi de păstrare a formularelor

    a) Denumirea: "Cerere pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale"
    1. Format: A4/t2
    2. Se difuzează gratuit.
    3. Se utilizează în vederea constatării pagubelor şi evaluării pierderilor produse, ca urmare a evenimentelor prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale.
    4. Se întocmeşte de contribuabil sau împuternicitul acestuia.
    5. Circulă: la unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a întâmplat evenimentul.
    b) Denumirea: "Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor"
    1. Format: A4/t2
    2. Caracteristici de tipărire: se poate utiliza şi echipament informatic pentru editare şi completare.
    3. Se difuzează gratuit.
    4. Se utilizează în vederea constatării pagubelor şi evaluării pierderilor produse, ca urmare a evenimentelor prevăzute la art. 106 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale.
    5. Se întocmeşte în 3 exemplare de către comisia prevăzută la art. 106 alin. (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
    6. Circulă:
    - două exemplare la contribuabil;
    - un exemplar la comisia prevăzută la art. 106 alin. (6) din Legea nr. 227/2015.
    7. Se arhivează la dosarul contribuabilului.
    c) Denumirea: "Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit"
    1. Format: A4/t1
    2. Se difuzează gratuit.
    3. Se utilizează pentru solicitarea reducerii venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit;
    4. Se întocmeşte de contribuabil sau împuternicitul acestuia.
    5. Circulă: la organul fiscal central competent.
    6. Se arhivează la dosarul contribuabilului.
    d) Denumirea: "Referat privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit"
    1. Format: A4/t2
    2. Caracteristici de tipărire: se poate utiliza şi echipament informatic pentru editare şi completare.
    3. Se utilizează la soluţionarea cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit.
    4. Se întocmeşte într-un singur exemplar, de către organul fiscal central competent.
    5. Circulă la organul fiscal central competent.
    6. Se arhivează la dosarul contribuabilului.
    e) Denumirea: "Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit"
    1. Cod: 14.13.02.13/r.c.
    2. Format: A4/t1
    3. Caracteristici de tipărire:
    - se tipăreşte pe o singură faţă;
    - se poate utiliza şi echipament informatic pentru editare şi completare, cu adaptări adecvate situaţiei contribuabilului.
    4. Se difuzează gratuit.
    5. Se utilizează la respingerea cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit.
    6. Se întocmeşte în 2 exemplare de către organul fiscal central competent.
    7. Circulă:
    - 1 exemplar la organul fiscal central competent;
    - 1 exemplar la contribuabil.
    8. Se arhivează la dosarul contribuabilului.


                                     -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016