Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.850 din 17 iunie 2016  pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.850 din 17 iunie 2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare

EMITENT: AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 471 din 24 iunie 2016

    având în vedere prevederile art. 435 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,

    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă Procedura de înregistrare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat, prevăzută în anexa nr. 1.
    ART. 2
    Se aprobă modelul şi conţinutul formularului "Cerere de înregistrare şi atestare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat", prevăzut în anexa nr. 2.
    ART. 3
    Se aprobă modelul şi conţinutul formularului "Atestat pentru distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat", prevăzut în anexa nr. 3.
    ART. 4
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 5
    Birourile vamale de interior/frontieră, precum şi Serviciul autorizări din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 6
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.138/2011 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului "Cerere de înregistrare şi atestare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau produse din tutun" şi al formularului "Atestat pentru distribuţie şi comercializare angro de produse supuse accizelor", precum şi a Instrucţiunilor privind procedura de soluţionare a Cererii de înregistrare şi atestare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau produse din tutun, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 din 6 octombrie 2011, se abrogă.
    ART. 7
    (1) Operatorii economici care deţin atestate valabile, emise anterior prezentului ordin, au la dispoziţie un termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin să depună la autoritatea competentă o nouă cerere de înregistrare şi documentele aferente, potrivit prezentului ordin.
    (2) La expirarea termenului prevăzut la alin. (1), atestatele emise anterior îşi pierd valabilitatea.
    ART. 8
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


               Preşedintele Agenţiei Naţionale
                  de Administrare Fiscală,
                     Eugen-Dragoş Doroş

    Bucureşti, 17 iunie 2016.
    Nr. 1.850.


    ANEXA 1

                                PROCEDURA
         de înregistrare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro
                 de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat

    1. În înţelesul prezentului ordin, prin activitate de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat se înţelege activitatea desfăşurată de operatorul economic care deţine marfa în nume propriu şi emite facturi în nume propriu.
    2. Înregistrarea activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat se efectuează la cererea contribuabililor interesaţi, prin depunerea formularului "Cerere de înregistrare şi atestare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat", denumită în continuare cerere, conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la ordin.
    3. Cererea se depune la biroul vamal de interior/frontieră, în raza căruia îşi are sediul social contribuabilul solicitant, ori, după caz, la Serviciul autorizări din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, pentru operatorii economici mari contribuabili, denumite în continuare autoritate vamală teritorială, unde se analizează şi se soluţionează de către structura specializată de autorizare.
    4. Operatorii economici care doresc să distribuie şi să comercializeze angro băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare, în proprietate sau folosinţă în baza unui contract de locaţiune, contract de comodat sau cu orice titlu legal;
    b) să aibă înscrise în obiectul de activitate potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, activitatea de comercializare şi distribuţie angro a băuturilor alcoolice şi/sau activitatea de comercializare şi distribuţie angro a produselor din tutun;
    c) să se doteze cu mijloacele necesare depistării marcajelor false sau contrafăcute, în cazul comercializării de produse supuse marcării.
    5. La primirea cererii, structura prevăzută la pct. 3 verifică toate informaţiile furnizate în cerere, precum şi pe cele rezultate din documentaţia depusă.
    6. Condiţiile prevăzute la pct. 4 sunt cumulative, iar neîndeplinirea uneia dintre acestea atrage neaprobarea cererii de eliberare a atestatului pentru distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat, denumit în continuare atestat.
    7. În măsura în care consideră necesar pentru soluţionarea cererii, autoritatea vamală teritorială poate solicita contribuabilului furnizarea de informaţii şi înscrisuri suplimentare sau poate efectua constatări la faţa locului, potrivit prevederilor art. 65 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    8. Concluziile analizelor şi/sau verificărilor întreprinse de către organele de control se vor consemna într-un referat care stă la baza emiterii atestatului sau a deciziei de respingere a cererii.
    9. În cazul aprobării cererii, autoritatea vamală teritorială va emite informatic atestatul, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, în două exemplare, un exemplar pentru contribuabil, iar al doilea exemplar este păstrat în evidenţa emitentului. Pentru referatele aprobate în perioada 1-15 ale lunii, atestatele vor fi valabile începând cu data de 16 a lunii, iar pentru referatele aprobate în perioada 16 - sfârşitul lunii, atestatele vor fi valabile începând cu data de 1 a lunii următoare.
    10. Structurile prevăzute la pct. 3 au obligaţia organizării evidenţei atestatelor emise, prin înregistrarea acestora într-un registru special de evidenţă a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat.
    11. În situaţia în care cererea nu este aprobată, autoritatea vamală va emite o decizie, în care se vor menţiona motivele de fapt şi de drept pentru care nu s-a efectuat înregistrarea activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau produse din tutun şi nu s-a eliberat atestatul. Decizia constituie act administrativ fiscal şi va conţine elementele prevăzute de art. 46 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    12. Împotriva deciziei menţionate la pct. 11, operatorul economic care consideră că a fost lezat în drepturile sale poate formula contestaţie potrivit legii.
    13. Atestatul prevăzut la pct. 9 sau decizia menţionată la pct. 11 se comunică contribuabilului conform prevederilor art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    14. Contribuabilul are dreptul să efectueze activitatea care face obiectul atestatului de la data la care atestatul este valabil, astfel cum este prevăzută în atestat.
    15. În cazul în care organele competente constată nerespectarea uneia dintre condiţiile avute în vedere la emiterea atestatului, vor dispune aplicarea în mod corespunzător a dispoziţiilor art. 449 alin. (2) lit. m), n), şi o) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    16. La modificarea ulterioară a unor date înscrise iniţial în formularul "Cerere de înregistrare şi atestare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat", contribuabilul va depune o nouă cerere pentru emiterea atestatului, însoţită de documentele justificative pentru modificare, caz în care va depune odată cu cererea şi atestatul în original, în vederea anulării acestuia.


    ANEXA 2

                                 CERERE
      de înregistrare şi atestare a activităţii de distribuţie şi comercializare
                angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat

    A. Datele de identificare a beneficiarului


┌───────────────────────────────┬──────────┬──────────────────────┬───────────────────────┐
│Denumirea operatorului economic│ │Codul de înregistrare │ │
│ │ │fiscală │ │
├───────────────────────────────┴──────────┴──────────────────────┴───────────────────────┤
│Adresa │
├──────────────┬───────────┬────────┬────────────────┬───────────┬────────────────────────┤
│Judeţul │ │Sectorul│ │Localitatea│ │
├──────────────┴─────┬─────┼──────┬─┴─────┬──────────┴──┬───────┬┴───────┬──────┬─────────┤
│Strada │Nr. │ │Bloc │ │Scara │ │ Ap. │ │
├─────────────┬──────┴───┬─┴─────┬┴───────┴────┬──────┬─┴───────┴─────┬──┴──────┴─────────┤
│Codul poştal │ │Telefon│ │Fax │ │ E-mail │
└─────────────┴──────────┴───────┴─────────────┴──────┴───────────────┴───────────────────┘


    B. Date privind produsul/produsele pentru care se solicita înregistrarea*)
    1. .......................................................................
    2. .......................................................................
    3. .......................................................................
    4. .......................................................................
    5. .......................................................................
    C. Date privind locul/locurile utilizat/utilizate pentru desfăşurarea activităţii de distribuţie şi comercializare angro a produsului/produselor (denumirea, codul de identificare fiscală, după caz, şi adresa completă)
    1. .......................................................................
    2. .......................................................................
    3. .......................................................................
    4. .......................................................................
    5. .......................................................................
    D. Menţiuni privind îndeplinirea condiţiilor de înregistrare.
    Declar pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile de înregistrare şi anexez următoarele documente doveditoare:
    1. .......................................................................
    2. .......................................................................
    3. .......................................................................
    4. .......................................................................
    5. .......................................................................
    E. Alte menţiuni
    Cunoscând dispoziţiile art. 326 privind falsul în declaraţii din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, declar că datele înscrise în acest formular, precum şi în documentele anexate sunt corecte şi complete.

    Numele şi prenumele Semnătura
                                       ..............
    Funcţia/Calitatea


         Loc rezervat autorităţii vamale competente
             Nr. de înregistrare ..................
             Data .................................

──────────
    *) Produsele se vor detalia astfel:
    - pentru băuturi alcoolice: bere, vinuri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, produse intermediare, băuturi din grupa alcoolului etilic, astfel cum sunt definite în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi alcool etilic îmbuteliat;
    - pentru tutun prelucrat: ţigarete, ţigări şi ţigări de foi, tutun de fumat, astfel cum sunt definite în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
──────────


    ANEXA 3

    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    DIRECŢIA GENERALĂ A VĂMILOR/DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE - DIRECŢIA REGIONALĂ VAMALĂ
    Serviciul autorizări/Biroul vamal de interior/frontieră

                                  ATESTAT
                             Nr. ......../........

       pentru distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice
                            şi/sau tutun prelucrat

    Ca urmare a Cererii de înregistrare şi atestare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat nr. ........ din data de ......... şi în baza prevederilor art. 435 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se atestă înregistrarea .........., cu domiciliul fiscal în judeţul ..........., localitatea ........., str. .......... nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., sectorul ........., cod poştal ........
    Cod de identificare fiscală: ............... cu cod TVA: ........... şi cod acciză: ......... în vederea distribuţiei şi comercializării angro a următoarelor produse:

┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt.│ Denumire produse, pentru care se face înregistrarea │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    prin următoarele locuri:

┌─────────────────────┬───────────────────────────┬──────────────────┬────────┐
│ Denumire │Cod de identificare fiscală│Cod accize locaţie│ Adresa │
├─────────────────────┼───────────────────────────┼──────────────────┼────────┤
│ │ │ │ │
└─────────────────────┴───────────────────────────┴──────────────────┴────────┘

    Prezentul atestat este valabil începând cu data de ..................... .


    Data emiterii .....................

                  Director general/Şef birou vamal,
            (numele şi prenumele, semnătura şi ştampila)


                             ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016