Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.849 din 17 iunie 2016  pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.849 din 17 iunie 2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare

EMITENT: AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 474 din 24 iunie 2016

    Având în vedere dispoziţiile art. 435 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
    ţinând cont de prevederile pct. 160 alin. (2) din titlul VIII din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,

    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă Procedura de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili, prevăzută în anexa nr. 1.
    ART. 2
    Procedura prevăzută la art. 1 nu se aplică pentru produsele energetice preambalate.
    ART. 3
    Se aprobă modelul şi conţinutul formularului "Cerere de înregistrare/menţiuni a activităţii de comercializare în sistem angro de produse energetice", prevăzut în anexa nr. 2.
    ART. 4
    Se aprobă modelul şi conţinutul formularului "Cerere de înregistrare/menţiuni a activităţii de comercializare în sistem en detail de produse energetice", prevăzut în anexa nr. 3.
    ART. 5
    Se aprobă modelul şi conţinutul formularului "Atestat de înregistrare pentru comercializare în sistem angro de produse energetice", prevăzut în anexa nr. 4.
    ART. 6
    Se aprobă modelul şi conţinutul formularului "Atestat de înregistrare pentru comercializare în sistem en detail de produse energetice", prevăzut în anexa nr. 5.
    ART. 7
    Birourile vamale de interior şi/sau frontieră vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 8
    Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 9
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin îşi încetează valabilitatea Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.491/2010 pentru aprobarea Procedurii şi condiţiilor de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produsele energetice prevăzute la art. 206^16 alin. (3) lit. a)-e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 656 din 23 septembrie 2010.
    ART. 10
    (1) Operatorii economici care deţin atestate valabile, emise în baza Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.491/2010 pentru aprobarea Procedurii şi condiţiilor de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produsele energetice prevăzute la art. 206^16 alin. (3) lit. a)-e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, au la dispoziţie un termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin să depună la autoritatea competentă o nouă cerere de înregistrare şi documentele aferente, potrivit prezentului ordin.
    (2) La expirarea termenului prevăzut la alin. (1), atestatele emise în baza Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.491/2010 pentru aprobarea Procedurii şi condiţiilor de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produsele energetice prevăzute la art. 206^16 alin. (3) lit. a)-e) din Legea nr. 571/2003 privind codul fiscal îşi pierd valabilitatea.
    ART. 11
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                        Preşedintele Agenţiei Naţionale
                            de Administrare Fiscală,
                               Eugen-Dragoş Doroş


    Bucureşti, 17 iunie 2016.
    Nr. 1.849.


    ANEXA 1

                                   PROCEDURĂ
         de înregistrare a operatorilor economici care comercializează
          în sistem angro sau en detail produse energetice - benzine,
                    motorine, petrol lampant, gaz petrolier
                          lichefiat şi biocombustibili

    1. În înţelesul prezentei proceduri, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) atestat - documentul eliberat de autoritatea competentă care atestă înregistrarea unităţii de comercializare sau a depozitului angro care desfăşoară activităţi de comercializare cu produse energetice;
    b) autoritate competentă - biroul vamal în a cărui arie de competenţă este situat spaţiul de comercializare, unitatea de comercializare sau depozitul angro pentru care se solicită înregistrarea;
    c) produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili;
    d) spaţiu de comercializare - locul special amenajat prin care produsele energetice pot fi comercializate în sistem en detail;
    e) depozit angro - locul special amenajat prin care produsele energetice pot fi depozitate şi comercializate în sistem angro.
    2. Intră sub incidenţa procedurii de înregistrare:
    2.1. operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze în sistem angro produse energetice;
    2.2. operatorii economici care intenţionează să comercializeze în sistem en detail produse energetice.
    3. Înregistrarea activităţii de comercializare în sistem angro de produse energetice se efectuează la cererea operatorilor economici, pentru fiecare depozit angro, prin depunerea formularului "Cerere de înregistrare/menţiuni a activităţii de comercializare în sistem angro de produse energetice", conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin, denumit în continuare cerere de comercializare angro.
    4. Înregistrarea activităţii de comercializare în sistem en detail de produse energetice se efectuează la cererea operatorilor economici, pentru fiecare unitate de comercializare, prin depunerea formularului "Cerere de înregistrare/menţiuni a activităţii de comercializare în sistem en detail de produse energetice", conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, denumit în continuare cerere de comercializare en detail.
    5. Cererea de comercializare angro, respectiv cererea de comercializare en detail, însoţite de documentele care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute la pct. 6, se depun la autoritatea competentă.
    6. Pentru a primi atestatul de comercializare, operatorii economici trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    6.1. operatorii economici prevăzuţi la pct. 2.1 care intenţionează să distribuie şi să comercializeze în sistem angro produse energetice au obligaţia îndeplinirii următoarelor condiţii, la data la care depun cererea şi pe perioada comercializării produselor energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili:
    a) să aibă înscrisă în obiectul de activitate, potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN, activitatea de comercializare în sistem angro de produse energetice şi dovada înregistrării punctului de lucru pentru care se solicită înregistrarea. Îndeplinirea condiţiilor va fi dovedită cu certificatul constatator emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în baza Legii nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) societatea nu este declarată inactivă fiscal şi este în funcţiune;
    c) să prezinte certificatul de cazier judiciar al administratorului societăţii, în care să nu se regăsească înscrise sancţiuni penale din hotărâri judecătoreşti rămase definitive privind infracţiuni de abuz de încredere, infracţiuni de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare ori luare de mită în România sau în oricare dintre statele străine în care aceasta a avut domiciliul/rezidenţa în ultimii 5 ani, să nu fi fost condamnată pentru o infracţiune dintre cele reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare, de Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările ulterioare;
    d) depozitul angro trebuie să fie dotat cu rezervoare verificate metrologic, care să permită în orice moment determinarea stocurilor faptice. Îndeplinirea condiţiei va fi dovedită cu buletin de verificare metrologică şi certificat de calibrare, aflate în perioada de valabilitate;
    e) depozitul angro trebuie să fie dotat cu sisteme de gestiune a stocurilor, conectate cu rezervoarele de carburanţi, care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice şi determinarea în orice moment a cantităţilor intrate, ieşite, precum şi a stocurilor, pe fiecare tip de produs energetic şi furnizor;
    f) depozitul angro trebuie să fie dotat cu un sistem de supraveghere video a rezervoarelor, a zonelor de descărcare/încărcare şi a plăcuţelor de înmatriculare a mijloacelor de transport care asigură aprovizionarea. Stocarea imaginilor înregistrate se face pe o durată de minimum 20 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie să funcţioneze permanent, inclusiv în perioadele de nefuncţionare a depozitului angro, chiar şi în condiţiile întreruperii alimentării cu energie electrică de la reţeaua de distribuţie;
    g) să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare, în proprietate sau folosinţă - contract de locaţiune, contract de comodat sau cu orice titlu legal;
    6.2. operatorii economici prevăzuţi la pct. 2.2 care intenţionează să comercializeze în sistem en detail produse energetice au obligaţia îndeplinirii următoarelor condiţii, la data la care depun cererea şi pe perioada comercializării produselor energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili:
    a) să aibă înscrisă în obiectul de activitate, potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN, activitatea de comercializare în sistem en detail de produse energetice şi dovada înregistrării punctului de lucru pentru care se solicită înregistrarea. Îndeplinirea condiţiilor va fi dovedită cu certificatul constatator emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în baza Legii nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) societatea nu este declarată inactivă fiscal şi este în funcţiune;
    c) să prezinte certificatul de cazier judiciar al administratorului societăţii, în care să nu se regăsească înscrise sancţiuni penale din hotărâri judecătoreşti rămase definitive privind infracţiuni de abuz de încredere, infracţiuni de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare ori luare de mită în România sau în oricare dintre statele străine în care aceasta a avut domiciliul/rezidenţa în ultimii 5 ani, să nu fi fost condamnată pentru o infracţiune dintre cele reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare, de Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea societăţilor nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările ulterioare;
    d) spaţiul de comercializare trebuie să fie dotat cu rezervoare verificate metrologic, cu excepţia skidurilor GPL. Îndeplinirea condiţiei va fi dovedită cu buletin de verificare metrologică şi certificat de calibrare, aflate în perioada de valabilitate;
    e) spaţiul de comercializare trebuie să fie dotat cu rigle gradate şi pompe de distribuţie de carburanţi, verificate metrologic. Îndeplinirea condiţiei va fi dovedită cu buletin de verificare metrologică, aflat în perioada de valabilitate;
    f) spaţiul de comercializare trebuie să fie dotat cu sisteme de gestiune a stocurilor, conectate cu pompele de distribuţie de carburanţi şi aparatele de marcat electronice fiscale, care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice şi determinarea în orice moment a cantităţilor intrate, ieşite, precum şi a stocurilor, pe fiecare tip de produs energetic şi furnizor. Prin excepţie, spaţiile de comercializare dotate cu sisteme electronice pentru vânzare exclusivă în baza cardurilor magnetice de identificare trebuie să fie dotate cu sisteme de gestiune a stocurilor, conectate cu rezervoarele de carburanţi, care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice şi determinarea în orice moment a cantităţilor intrate, ieşite, precum şi a stocurilor, pe fiecare tip de produs energetic şi furnizor. Operatorul economic trebuie să pună la dispoziţia autorităţii competente un card de control care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice şi determinarea în orice moment a cantităţilor intrate, ieşite, precum şi a stocurilor, pe fiecare tip de produs energetic şi furnizor;
    g) spaţiul de comercializare GPL trebuie să deţină obligatoriu avizul de instalare şi funcţionare emis de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) pentru deţinătorii/utilizatorii de skiduri GPL. În situaţia în care reglementările tehnice ale instalaţiei GPL stipulează autorizarea şi verificarea tehnică prin directive europene, instalaţia GPL se supune regimului de autorizare şi verificare tehnică ISCIR numai dacă prin această cerinţă nu se aduce atingere directivelor europene aplicabile. Personalul de deservire al unităţii de comercializare GPL trebuie să fie autorizat ISCIR;
    h) spaţiul de comercializare trebuie să fie dotat cu un sistem de supraveghere a zonelor de descărcare în rezervoare şi a plăcuţelor de înmatriculare a mijloacelor de transport care asigură aprovizionarea. Stocarea imaginilor înregistrate se face pe o durată de minimum 20 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie să funcţioneze permanent, inclusiv în perioadele de nefuncţionare a spaţiului de comercializare, chiar şi în condiţiile întreruperii alimentării cu energie electrică de la reţeaua de distribuţie.
    7. Verificarea metrologică a rezervoarelor, riglelor gradate şi a pompelor de distribuţie de carburanţi se efectuează de Biroul Român de Metrologie Legală sau de laboratoare autorizate de acesta.
    8. Documentele menţionate la pct. 6 se depun în copie certificată conform cu originalul de operatorul economic.
    9. Autoritatea competentă efectuează cercetări la faţa locului pentru a verifica realitatea informaţiilor furnizate în cererea de comercializare angro/cererea de comercializare en detail şi în documentaţia anexată.
    10. Pe baza analizei documentelor depuse de operatorii economici şi a datelor constatate prin cercetarea la faţa locului se va întocmi un referat care va conţine obligatoriu următoarele informaţii:
    a) datele de identificare ale operatorului economic;
    b) concluzia privind îndeplinirea sau neîndeplinirea de către operatorul economic a condiţiilor prevăzute la pct. 6;
    c) propunerea de aprobare sau de respingere a cererii de comercializare angro/en detail.
    11. În cazul aprobării cererii de comercializare angro, autoritatea competentă va emite "Atestatul de înregistrare pentru comercializare în sistem angro de produse energetice", conform modelului prevăzut în anexa nr. 4 la ordin, denumit în continuare atestat de comercializare angro.
    12. În cazul aprobării cererii de comercializare en detail, autoritatea competentă va emite "Atestatul de înregistrare pentru comercializare în sistem en detail de produse energetice", conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, denumit în continuare atestat de comercializare en detail.
    13. Atestatul de comercializare angro/Atestatul de comercializare en detail se emite şi se comunică în termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii de comercializare angro/cererii de comercializare en detail şi a documentaţiei complete. Atestatul de comercializare angro/Atestatul de comercializare en detail se întocmeşte în două exemplare, dintre care un exemplar se comunică operatorului economic, iar al doilea exemplar se păstrează de autoritatea competentă. Atestatul de comercializare angro/Atestatul de comercializare en detail nu este transmisibil, putând fi utilizat numai de titular.
    14. Fiecare atestat de comercializare angro va avea alocat un cod de tipul celui stabilit pentru operatorul economic autorizat pentru activitatea de comercializare angro de produse supuse accizelor, la pct. 1 şi 2 din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 221/2016 pentru aprobarea configuraţiei Codului de accize şi a Nomenclatorului codurilor de produse accizabile armonizate.
    15. Fiecare atestat de comercializare en detail va avea alocat un cod de tipul RO 12345 JJ DT NN, unde:
    a) RO reprezintă codul ISO al României;
    b) 12345 reprezintă o secvenţă de 5 caractere numerice pentru identificarea operatorului economic;
    c) JJ reprezintă codul judeţului în a cărui arie de competenţă este situată unitatea de comercializare;
    d) DT reprezintă un cod ce semnifică activitatea de comercializare în sistem en detail de produse energetice;
    e) NN reprezintă secvenţa numerică ce semnifică numărul de atestate eliberate pentru acelaşi operator economic în cadrul unui judeţ sau al municipiului Bucureşti.
    16. Autoritatea competentă are obligaţia organizării evidenţei atestatelor de comercializare angro/atestatelor de comercializare en detail emise, prin înregistrarea acestora în registre speciale.
    17. În situaţia în care cererea de comercializare angro, respectiv cererea de comercializare en detail este respinsă, autoritatea competentă va emite, în termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii şi documentaţiei complete, decizia de respingere a acesteia. Decizia va conţine elementele prevăzute la art. 46 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    18. Atestatul de comercializare angro/Atestatul de comercializare en detail prevăzut la pct. 11, respectiv pct. 12 sau decizia menţionată la pct. 17 se comunică operatorului economic conform prevederilor art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    19. Operatorul economic are dreptul să desfăşoare activitatea de comercializare în sistem angro/comercializare en detail a produselor energetice care fac obiectul atestatului de comercializare angro/atestatului de comercializare en detail, de la data valabilităţii prevăzută în atestat.
    20. În cazul în care intervin modificări faţă de datele iniţiale avute în vedere la emiterea atestatului, operatorul economic depune cererea de înregistrare/menţiuni a activităţii de comercializare angro/cererea de înregistrare/menţiuni a activităţii de comercializare en detail şi documentele din care rezultă modificările respective. Acestea se depun în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării modificării. În acest caz, autoritatea competentă va emite un nou atestat, care se comunică în termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii şi documentaţiei complete. Vechiul atestat îşi încetează valabilitatea de la data valabilităţii noului atestat. Dispoziţiile pct. 9 şi 10 se aplică în mod corespunzător.
    21. (1) Autoritatea competentă revocă atestatul de comercializare în următoarele situaţii:
    a) atunci când i-au fost oferite informaţii inexacte în cererea de comercializare sau în documentele care au fost anexate la aceasta;
    b) în cazul în care se constată, prin hotărâre judecătorească definitivă, că actele care au stat la baza emiterii atestatului sunt false;
    c) dacă în legătură cu operatorul economic beneficiar a fost deschisă procedura falimentului ori s-a dispus dizolvarea acestuia, în condiţiile legii;
    d) în cazul în care se constată, de către organele competente, nerespectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 928/2012 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a benzinei şi motorinei şi de introducere a unui mecanism de monitorizare şi reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) dacă oricare dintre administratorii operatorului economic a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă, în România sau într-un stat străin, pentru infracţiunea de abuz de încredere, infracţiuni de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită ori o infracţiune dintre cele reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare, de Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările ulterioare;
    f) în cazul în care s-a pronunţat în legătură cu activitatea operatorului economic o hotărâre definitivă pentru o infracţiune dintre cele reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare, de Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările ulterioare;
    g) atunci când operatorul economic a fost declarat inactiv fiscal sau dacă se află în perioada de încetare temporară de activitate declarată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
    h) în situaţia în care operatorul economic încetează definitiv desfăşurarea activităţii în depozitul angro/spaţiul de comercializare en detail, va depune la autoritatea competentă cerere de renunţare în vederea revocării atestatului de comercializare angro/atestatului de comercializare en detail.
    (2) În cazul revocării atestatului, cererea de comercializare poate fi depusă numai după o perioadă de 6 luni de la data la care decizia de revocare a atestatului devine definitivă în sistemul căilor administrative de atac sau de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.
    (3) Prevederile alin. (2) nu se aplică în cazul prevăzut la alin. (1) lit. h).
    22. Autoritatea competentă suspendă atestatul de comercializare în următoarele situaţii:
    a) până la reglementarea deficienţelor constatate de organele competente atunci când operatorul economic nu respectă oricare dintre condiţiile prevăzute la pct. 6.1 şi 6.2;
    b) până la soluţionarea definitivă a cauzei penale, în cazul în care a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru o infracţiune dintre cele reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare, de Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările ulterioare.
    23. Deciziile privind revocarea sau suspendarea atestatului de comercializare angro/atestatului de comercializare en detail se comunică operatorului economic în condiţiile art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    24. Deciziile privind revocarea sau suspendarea atestatului de comercializare angro/atestatului de comercializare en detail produc efecte de la data comunicării sau de la o altă dată cuprinsă în acestea.
    25. Deciziile emise de autoritatea competentă potrivit prezentei proceduri pot fi contestate în conformitate cu dispoziţiile titlului VIII din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    26. Autoritatea competentă va asigura publicarea pe site-ul Direcţiei Generale a Vămilor a listei atestatelor emise, care va fi actualizată lunar până la data de 15 a fiecărei luni.
    27. În cazul în care organele competente constată nerespectarea uneia dintre condiţiile avute în vedere la emiterea atestatului, acestea vor dispune aplicarea în mod corespunzător a dispoziţiilor art. 449 alin. (2) lit. o) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    28. La modificarea ulterioară a unor date înscrise iniţial în formularul "Cerere de înregistrare/menţiuni a activităţii de comercializare în sistem angro/en detail de produse energetice" sau a documentelor prevăzute la pct. 6, contribuabilul va depune o nouă cerere pentru emiterea atestatului, însoţită de documentele justificative pentru modificare, caz în care va depune odată cu cererea şi atestatul în original, în vederea anulării acestuia.


    ANEXA 2

    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice ..........
    Biroul Vamal .......................

                                   - Model -

                                     CERERE
                   de înregistrare/menţiuni a activităţii de
              comercializare în sistem angro de produse energetice

    A. Cerere de:

┌────────────────┬─────────────────────┬────────────┬─────────────────┐
│ înregistrare │ │ menţiuni │ │
└────────────────┴─────────────────────┴────────────┴─────────────────┘


    B. Datele de identificare ale operatorului economic


┌────────────────────────────────────┬──────────┬─────────────────────────────┬───────────┐
│Denumirea operatorului economic │ │Codul de identificare fiscală│ │
├────────────────────────────────────┴──────────┴─────────────────────────────┴───────────┤
│Adresa: │
├────────────────────┬────────────┬───────────────────────┬───────┬──────────────┬────────┤
│Judeţul │ │ Sectorul │ │Localitatea │ │
├────────────┬───────┼────────────┼──────────┬────────────┼───────┼──────────────┼────────┤
│Strada │ │Nr. │ │Bloc │Scara │ Ap.│ │
├────────────┼───────┼────────────┼──────────┼────────────┼───────┼──────────────┴────────┤
│Codul poştal│ │Telefon │ │Fax │ │E-mail │
└────────────┴───────┴────────────┴──────────┴────────────┴───────┴───────────────────────┘


    C. Sucursala/Punctul de lucru/Sediul secundar pentru care se solicită înregistrarea activităţii (denumirea, codul de identificare fiscală, după caz, şi adresa completă)
    1. ....................................
    2. ....................................

┌─────────────────────────────┬────────────┬────────────────────────┬───────┐
│ Nr. rezervoare │ │Capacitate rezervoare │ │
└─────────────────────────────┴────────────┴────────────────────────┴───────┘


    D. Produsele energetice care fac obiectul comercializării în sistem angro:
    1. Denumire produs, cod NC .....................
    2. .............................................
    3. .............................................
    4. .............................................
    5. .............................................

    E. Menţiuni privind îndeplinirea condiţiilor de comercializare în sistem angro a produselor energetice
    Declar pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru desfăşurarea acestei activităţi.
    În susţinerea cererii anexez următoarele documente:
    1. .............................................
    2. .............................................
    3. .............................................
    4. .............................................
    5. .............................................

    F. Alte menţiuni:
    Persoana de contact pentru locaţia autorizată ..................
    Altele:
    (data de încetare a activităţii de comercializare în sistem angro a produselor energetice)
    ...............................................
    Sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, declar că datele din această cerere sunt conforme şi complete şi solicit emiterea unui atestat de înregistrare pentru comercializare angro de produse energetice.

    Numele şi prenumele ...............
    Semnătura
    Funcţia/Calitatea .................
    Data ..............................

    Loc rezervat autorităţii competente
    Nr. de înregistrare ...............
    Data ..............................


    ANEXA 3

                                   - Model -

                                     CERERE
                   de înregistrare/menţiuni a activităţii de
            comercializare în sistem en detail de produse energetice

    A. Cerere de:

┌────────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┐
│ înregistrare │ │ menţiuni │ │
└────────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┘


    B. Datele de identificare ale operatorului economic


┌────────────────────────────────────┬──────────┬─────────────────────────────┬───────────┐
│Denumirea operatorului economic │ │Codul de identificare fiscală│ │
├────────────────────────────────────┴──────────┴─────────────────────────────┴───────────┤
│Adresa: │
├────────────────────┬────────────┬───────────────────────┬───────┬──────────────┬────────┤
│Judeţul │ │ Sectorul │ │Localitatea │ │
├────────────┬───────┼────────────┼──────────┬────────────┼───────┼──────────────┼────────┤
│Strada │ │Nr. │ │Bloc │Scara │ Ap.│ │
├────────────┼───────┼────────────┼──────────┼────────────┼───────┼──────────────┴────────┤
│Codul poştal│ │Telefon │ │Fax │ │E-mail │
└────────────┴───────┴────────────┴──────────┴────────────┴───────┴───────────────────────┘


    C. Sucursala/Punctul de lucru/Sediul secundar pentru care se solicită înregistrarea activităţii de comercializare în sistem en detail a produselor energetice (denumirea, codul de identificare fiscală, după caz, şi adresa completă)
    1. ....................................
    2. ....................................


┌──────────────┬──┬─────────────────────┬──┬──────────────────────┬──┬──────────────┬──┐
│Nr. rezervoare│ │Capacitate rezervoare│ │ Nr. pompe de │ │ Serie pompe │ │
│ │ │ │ │distribuţie carburanţi│ │de distribuţie│ │
└──────────────┴──┴─────────────────────┴──┴──────────────────────┴──┴──────────────┴──┘


    D. Produsele energetice care fac obiectul comercializării în sistem en detail:
    1. Denumire produs, cod NC .........................
    2. .........................................
    3. .........................................
    4. .........................................
    5. .........................................

    E. Menţiuni privind îndeplinirea condiţiilor de comercializare în sistem en detail a produselor energetice
    Declar pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru desfăşurarea acestei activităţi.
    În susţinerea cererii anexez următoarele documente:
    1. .........................................
    2. .........................................
    3. .........................................
    4. .........................................
    5. .........................................

    F. Alte menţiuni:
    Persoana de contact pentru locaţia autorizată .......................
    Altele:
    (data de încetare a activităţii de comercializare în sistem en detail a produselor energetice)
    ....................................................................
    Sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, declar că datele din această cerere sunt conforme şi complete şi solicit emiterea unui atestat de înregistrare pentru comercializare en detail de produse energetice.

    Numele şi prenumele ............. Semnătura ..............
    Funcţia/Calitatea ...............
    Data .........................

    Loc rezervat autorităţii competente
    Nr. de înregistrare ...................
    Data ..................................



    ANEXA 4

    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice ..........
    Biroul Vamal .......................


                 ATESTAT DE ÎNREGISTRARE Nr. ..../............
          pentru comercializare în sistem angro de produse energetice

    Ca urmare a Cererii de înregistrare/menţiuni a activităţii de comercializare în sistem angro de produse energetice nr. ............... din data de .................. şi în temeiul Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.849/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare se atestă că operatorul economic ............................., cu sediul în localitatea ..................... judeţul ....................., str. ......................... nr. ....., bl. ......, sc. ......., ap. ........, sectorul ...., codul de identificare fiscală ......................, a fost înregistrat pentru comercializare angro a produselor energetice:
    1. Denumire produs, cod NC.............................
    2. .......................................................................
    3. .......................................................................
    4. .......................................................................
    5. .......................................................................
    Depozit angro:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Denumirea Codul de identificare Adresa
                      fiscală (judeţul, localitatea,
                                                      sectorul, str. nr.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

┌──────────────────────┬───────┬─────────────────────────────┬─────────────────┐
│ Nr. rezervoare │ │ Capacitate rezervoare │ │
└──────────────────────┴───────┴─────────────────────────────┴─────────────────┘


    Prezentul atestat de comercializare angro este valabil începând cu data de .................. .
    Data la care îşi încetează valabilitatea Atestatul nr. .......... eliberat anterior ..................

                                Şef birou vamal,
                            ........................
                  (numele şi prenumele, semnătura şi ştampila)

    Data emiterii:


    ANEXA 5

    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice ..........
    Biroul Vamal .......................


                 ATESTAT DE ÎNREGISTRARE Nr. ..../............
                        pentru comercializare în sistem
                        en detail de produse energetice

    Ca urmare a Cererii de înregistrare/menţiuni a activităţii de comercializare în sistem en detail de produse energetice nr. ...... din data de .............. şi în temeiul Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.849/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializează în sistem angro sau en detail produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare se atestă că operatorul economic .................., cu sediul în localitatea ............... judeţul ..........., str. ........... nr. ...., bl. ....., sc. ....., ap. ....., sectorul ...., codul de identificare fiscală ................, a fost înregistrat pentru comercializarea en detail a produselor energetice:
    1. Denumire produs, cod NC .........................
    2. ................................................
    3. ................................................
    4. ................................................
    5. ................................................
    Spaţiul de comercializare:

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Denumirea Codul de identificare Adresa
                      fiscală (judeţul, localitatea,
                                                      sectorul, str. nr.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

┌──────────────┬──┬─────────────────────┬──┬──────────────┬──┬─────────────┬──┐
│Nr. rezervoare│ │Capacitate rezervoare│ │ Nr. pompe de │ │ Serie pompe │ │
│ │ │ │ │ distribuţie │ │ distribuţie │ │
│ │ │ │ │ carburanţi │ │ │ │
└──────────────┴──┴─────────────────────┴──┴──────────────┴──┴─────────────┴──┘


    Prezentul atestat este valabil începând cu data de .............. .
    Data la care îşi încetează valabilitatea Atestatul nr. ............ eliberat anterior ...............

                                Şef birou vamal,
                            ........................
                  (numele şi prenumele, semnătura şi ştampila)

    Data emiterii:


                                     -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016