Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.832 din 14 iunie 2010  pentru modificarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 135/2007  privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea masurilor ex-ISPA, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 2.003/2008     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.832 din 14 iunie 2010 pentru modificarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea masurilor ex-ISPA, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 2.003/2008

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 445 din 1 iulie 2010
ORDIN nr. 1.832 din 14 iunie 2010
pentru modificarea Normelor de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, aprobate prin <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 2.003/2008
EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 445 din 1 iulie 2010


În temeiul prevederilor <>art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. II din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 47/2009 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 342/2009 ,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. I
Normele de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, aprobate prin <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 2.003/2008 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 25 iulie 2008, se modificã şi se înlocuiesc cu anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Direcţia generalã Autoritatea de Management ex-ISPA, Direcţia generalã Autoritatea de Certificare şi Platã, Direcţia Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE, Direcţia generalã de programare bugetarã, Direcţia generalã de metodologie contabilã şi instituţii publice, Direcţia generalã trezorerie şi contabilitate publicã, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi celelalte instituţii publice implicate vor urmãri punerea în aplicare a prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 14 iunie 2010.
Nr. 1.832.


ANEXÃ
(Anexa la <>Ordinul nr. 2.003/2008 )


NORME
de aplicare a Ordonanţei de urgenţã a
Guvernului nr. <>135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a
fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA

Memorandumurile de finanţare privind aprobarea mãsurilor ex-ISPA, prevederile art. 28 alin. (1) din Tratatul dintre Regatul Belgiei, Republica Cehã, Regatul Danemarcei, Republica Federalã Germania, Republica Estonia, Republica Elenã, Regatul Spaniei, Republica Francezã, Irlanda, Republica Italianã, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungarã, Republica Malta, Regatul Ţãrilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonã, Republica Portughezã, Republica Slovenia, Republica Slovacã, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeanã, ratificat prin <>Legea nr. 157/2005 , denumit în continuare Actul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeanã, care statueazã urmãtoarele: "Mãsurile care, la data aderãrii, au fãcut obiectul unor decizii privind asistenţa în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.267/1999 de instituire a Instrumentului pentru politici structurale de preaderare şi a cãror punere în aplicare nu a fost încheiatã la data respectivã sunt considerate ca aprobate de cãtre Comisie în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.164/94 al Consiliului din 16 mai 1994 de instituire a Fondului de Coeziune", precum şi Regulamentul (CE) nr. 1.386/2002 al Comisiei din 29 iulie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.164/94 al Consiliului privind sistemele de gestionare şi de control pentru asistenţa acordatã din Fondul de Coeziune şi procedura de efectuare a corecţiilor financiare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, stabilesc cadrul administrativ, legal şi tehnic conform cãruia mãsurile ex-ISPA se deruleazã în România.
În scopul aplicãrii prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, aprobatã prin <>Legea nr. 187/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare <>OUG nr. 135/2007 , se stabilesc urmãtoarele:
1. Definiţii
În sensul prezentelor norme, termenii şi expresiile de mai jos se definesc dupã cum urmeazã:
1.1. Act juridic - manifestarea de voinţã a unui organism competent conform prezentelor norme ce poate lua forma aprobãrii unui Plan de achiziţii al unei mãsuri ex-ISPA, semnãrii unui contract sau unui act adiţional la un contract de achiziţie publicã, fãrã a se limita însã la acestea, şi care produce ca efect crearea unei obligaţii pe seama fondurilor de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 .
1.2. Autoritatea contractantã - organismul responsabil cu atribuirea contractelor de achiziţie publicã pe parcursul procesului de implementare a unei mãsuri ex-ISPA, nominalizat în decizia de finanţare ca organism responsabil cu implementarea sau cãruia i s-a delegat aceastã sarcinã în baza documentelor relevante care definesc sistemul interinstituţional de gestiune a Fondului de Coeziune/ex-ISPA.
1.3. Autoritatea de Certificare şi Platã (ACP) - autoritatea responsabilã cu managementul financiar al Programului ex-ISPA, constituitã la nivel de direcţie generalã în cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
1.4. Autoritatea de Management (AM) - autoritatea responsabilã pentru managementul general şi coordonarea operaţiunilor aferente mãsurilor ex-ISPA în baza prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.164/1994 , constituitã la nivelul Direcţiei generale Autoritatea de Management ex-ISPA din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
1.5. Cheltuieli eligibile - cheltuieli care îndeplinesc toate criteriile pentru a fi rambursate de Comisia Europeanã din Fondul de Coeziune/ex-ISPA.
1.6. Contul mãsurii ex-ISPA - contul prin care se gestioneazã sumele din Fondul de Coeziune/ex-ISPA primite de la Comisia Europeanã pentru finanţarea cheltuielilor eligibile din cadrul respectivei mãsuri.
1.7. Beneficiarul final - organismul nominalizat ca atare în decizia de finanţare.
1.8. Decizia de finanţare - decizia de acordare a asistenţei din Fondul de Coeziune în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.164/1994 ; în conformitate cu prevederile Actului de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeanã, din data de 1 ianuarie 2007 memorandumurile de finanţare ISPA au devenit decizii de finanţare.
1.9. Determinare - stabilirea modului de soluţionare a unei revendicãri notificate în cadrul unui contract de lucrãri guvernat de condiţiile generale de contract ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi (FIDIC).
1.10. Fondul de Coeziune/ex-ISPA - instrument financiar nerambursabil prin care Comunitatea Europeanã finanţeazã implementarea mãsurilor ex-ISPA, în procentul stabilit prin deciziile de finanţare.
1.11. Mãsuri ex-ISPA - mãsuri care au fãcut obiectul unor decizii privind asistenţa în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.267/1999 în perioada 2000-2006 şi care, începând cu data de 1 ianuarie 2007, sunt considerate ca aprobate de cãtre Comisia Europeanã în baza Regulamentului (CE) nr. 1.164/1994 , în conformitate cu prevederile art. 28 alin. (1) din Actul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeanã.
1.12. Plan de achiziţii al mãsurii ex-ISPA - un tabel incluzând toate contractele de achiziţie publicã incluse în cadrul mãsurii ex-ISPA cu evidenţierea distinctã a surselor de finanţare pentru fiecare contract în parte, a cãror implementare are ca scop atingerea scopului fizic şi al obiectivelor acesteia, aşa cum sunt statuate în decizia de finanţare. Modelul planului de achiziţii este prezentat în anexa nr. 5 şi poate fi modificat de AM prin instrucţiune.
1.13. Revendicare - instrumentul contractual prin care un contractor notificã şi justificã îndreptãţirea sa la o prelungire a duratei de execuţie şi/sau la plãţi suplimentare în baza prevederilor contractuale.
1.14. Sume disponibile în cadrul deciziilor de finanţare - sume reprezentând diferenţa dintre valoarea maximã a cheltuielilor publice eligibile stabilitã în decizia de finanţare şi:
(i) valoarea însumatã a contractelor din planul de achiziţii al mãsurii ex-ISPA aflate în curs de derulare din care se scade valoarea articolelor neeligibile incluse în acestea, dacã existã, şi în mãsura în care caracterul de eligibilitate al acestora poate fi justificat ex-ante;
(ii) sumele efectiv plãtite din conturile mãsurii ISPA aferente cheltuielilor eligibile în cadrul contractelor din planul de achiziţii al mãsurii ex-ISPA care au fost finalizate, ce pot fi luate în considerare ca bazã legalã în sensul descris de legislaţia de finanţe publice şi achiziţii publice pentru atribuirea unui contract nou sau suplimentarea bugetului unui contract din cadrul mãsurii ex-ISPA, în situaţia în care caracterul de eligibilitate al cheltuielilor aferente acestora poate fi justificat ex-ante.
2. Responsabilitãţi instituţionale pe parcursul etapelor execuţiei bugetare
2.1. Angajamentul legal
2.1.1. Angajarea cheltuielilor de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 se face prin acte juridice ale AM sau ale autoritãţilor contractante, acestea din urmã fiind condiţionate de acordul prealabil al AM.
2.1.2. AM poate angaja cheltuieli de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 pentru:
(i) finanţarea unor cheltuieli deja angajate de autoritãţile contractante din sumele disponibile în cadrul deciziei de finanţare în cazul cãrora se considerã necesarã şi/sau oportunã schimbarea sursei de finanţare. În aceastã situaţie, autoritatea contractantã rãspunde în continuare pentru legalitatea actului juridic prin care a fost angajat bugetul eligibil al mãsurii ex-ISPA;
(ii) finanţarea unor contracte de servicii în cazul cãrora AM va acţiona ca autoritate contractantã, ce urmeazã sã fie prestate exclusiv în scopul sau în legãturã cu mãsurile ex-ISPA în conformitate cu prevederile pct. 3.4.1(iii) şi 3.7.1.6.
2.1.3. Angajarea de cãtre AM a cheltuielilor de la bugetul de stat în scopul descris la pct. 2.1.2(ii) este condiţionatã de aprobarea de cãtre ministrul finanţelor publice a unei note vizate de controlul financiar preventiv propriu al AM, prin care se argumenteazã necesitatea şi oportunitatea cheltuielii.
2.1.4. Acordul prealabil al AM privind angajarea cheltuielilor de la bugetul de stat în baza actelor juridice ale autoritãţilor contractante este condiţionat de îndeplinirea cumulativã a urmãtoarelor condiţii:
(i) transmiterea de cãtre autoritatea contractantã solicitantã a tuturor documentelor relevante, aşa cum sunt acestea descrise la pct. 3, pentru fiecare caz specific;
(ii) obţinerea unei asigurãri documentare pe marginea:
- legalitãţii actului juridic al autoritãţii contractante;
- încadrãrii lucrãrilor, serviciilor sau bunurilor pentru executarea, prestarea sau furnizarea cãrora se solicitã angajarea cheltuielii în obiectul fizic al deciziei de finanţare, cu excepţia cazului descris la pct. 3.7.1.4;
- contribuţiei cheltuielii a cãrei angajare este solicitatã la atingerea obiectivelor mãsurii ex-ISPA;
(iii) neeligibilitatea respectivei cheltuieli sau insuficienţa sumelor disponibile în cadrul deciziei de finanţare;
(iv) incapacitatea autoritãţii contractante de a suplimenta valoarea fondurilor disponibile în cadrul mãsurii în situaţia în care cheltuiala a cãrei angajare este solicitatã de la bugetul de stat îndeplineşte criteriile de eligibilitate;
(v) obţinerea unei asigurãri documentare cu privire la incapacitatea autoritãţii contractante de a finanţa cheltuiala respectivã dintr-o altã sursã decât prin angajarea bugetului de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 ;
(vi) obţinerea avizului din partea Direcţiei generale juridice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice;
(vii) aprobarea secretarului de stat coordonator sau a ministrului finanţelor publice în situaţiile în care prezentele norme prevãd obligativitatea acesteia.
2.1.5. Sursele de finanţare alternative în funcţie de disponibilitatea cãrora AM va analiza posibilitatea unei autoritãţi contractante de a angaja o cheltuialã în scopul atingerii obiectivelor unei decizii de finanţare sunt urmãtoarele:
(i) sume neangajate din împrumuturile contractate pentru cofinanţarea mãsurilor ex-ISPA, cu obţinerea prealabilã a acordului finanţatorului, prin direcţia de specialitate/entitatea împrumutatã;
(ii) venituri obţinute în baza prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 63/2007 privind regimul veniturilor încasate de autoritãţile contractante pe parcursul licitãrii şi implementãrii contractelor din cadrul proiectelor ex-ISPA şi PHARE finanţate de Uniunea Europeanã, aprobatã prin <>Legea nr. 367/2007 , denumitã în continuare <>OUG nr. 63/2007 ;
(iii) Fondul de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare constituit conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 198/2005 privind constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiazã de asistenţã financiarã nerambursabilã din partea Uniunii Europene, aprobatã prin <>Legea nr. 108/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare <>OUG nr. 198/2005 , în cazul beneficiarilor finali din sectorul de mediu, în limita a 10% din soldul acestuia;
(iv) bugetul propriu în cazul beneficiarilor finali din sectorul de mediu;
(v) bugetul de stat angajat în baza altor acte normative;
(vi) dobânda acumulatã în contul mãsurii ex-ISPA, cu respectarea prevederilor <>OUG nr. 63/2007 .
2.1.6. Cu excepţia situaţiilor specifice definite la pct. 3, angajarea cheltuielilor de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 se va face ulterior transmiterii de cãtre autoritatea contractantã a unor documente în mãsurã sã probeze indisponibilitatea surselor de finanţare alternative menţionate la pct. 2.1.5. În acest scop, autoritatea contractantã va transmite cãtre AM urmãtoarele informaţii şi documente:
(i) cuantumul veniturilor obţinute de autoritatea contractantã în baza prevederilor <>OUG nr. 63/2007 şi disponibile în numerar;
(ii) declaraţia conform <>OUG nr. 198/2005 , precum şi prognoza intrãrilor, respectiv ieşirilor de capital din contul aferent Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare, pentru urmãtoarele 12 luni, pentru beneficiarii finali din sectorul de mediu;
(iii) o declaraţie pe propria rãspundere semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante, prin care acesta confirmã indisponibilitatea surselor financiare alternative enumerate la pct. 2.1.5.
2.1.7. AM poate refuza emiterea acordului prealabil pentru angajarea cheltuielilor de la bugetul de stat în urmãtoarele situaţii:
(i) neîndeplinirea condiţiilor expuse la pct. 2.1.4, în afara situaţiilor punctuale definite ca excepţii în cuprinsul prezentelor norme;
(ii) lipsa unor documente-suport, aşa cum sunt acestea expuse în conţinutul prezentelor norme sau solicitate de AM în corespondenţa cu autoritatea contractantã care a înaintat solicitarea;
(iii) suma a cãrei angajare este solicitatã de la bugetul de stat nu a fost inclusã în formularul de fundamentare a fondurilor de preaderare transmis AM conform prevederilor pct. 6 în vederea elaborãrii proiectului anual de buget. În aceastã situaţie, emiterea de cãtre AM a acordului prealabil va fi condiţionatã de obţinerea unei confirmãri în acest sens de la ACP. Confirmarea va fi transmisã de ACP imediat ce aceasta va solicita direcţiei de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice suplimentarea liniei bugetare cu ocazia urmãtoarei rectificãri bugetare; pânã la aprobarea rectificãrii, ACP va aplica procedura de realocare între sumele angajate pentru celelalte mãsuri, pe baza estimãrilor de plãţi pentru anul în curs, transmise în acest scop de AM;
(iv) suma a cãrei angajare este solicitatã de la bugetul de stat a devenit necesarã pentru continuarea şi finalizarea mãsurii ex-ISPA ca urmare a unei acţiuni sau inacţiuni a beneficiarului final cu privire la sau aflatã în legãturã cu managementul mãsurii ex-ISPA, contrarã recomandãrilor anterior exprimate ale AM. În aceastã situaţie, emiterea de cãtre AM a acordului prealabil va fi condiţionatã de obţinerea aprobãrii din partea secretarului de stat coordonator;
(v) alte motive, justificate temeinic de AM prin argumente de ordin legal şi economic.
2.1.8. AM are obligaţia de a informa autoritatea contractantã despre motivele unei eventuale respingeri a unei solicitãri de angajare a unor cheltuieli de la bugetul de stat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 .
2.2. Autorizarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata
2.2.1. Pentru autoritãţile contractante din sectorul transporturi, lichidarea şi ordonanţarea obligaţiilor de platã faţã de autoritãţile contractante pentru care au fost deschise credite bugetare se fac de cãtre Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, iar plata cãtre contractor sau reîntregirea conturilor de cheltuieli eligibile ale mãsurilor ex-ISPA se efectueazã de cãtre autoritãţile contractante, conform prevederilor pct. 6.1.
2.2.2. Pentru autoritãţile contractante din sectorul de mediu, lichidarea şi ordonanţarea obligaţiilor de platã pentru care au fost deschise credite bugetare se fac de cãtre ACP, pe baza avizului de oportunitate al AM, iar plata cãtre contractori, rambursarea cheltuielilor cãtre beneficiarii finali sau reîntregirea conturilor de cheltuieli eligibile ale mãsurilor ex-ISPA se efectueazã de cãtre Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE (OPCP), conform prevederilor pct. 6.2.
3. Condiţii specifice de accesare a finanţãrii pentru categoriile de cheltuieli definite în <>OUG nr. 135/2007
3.1. Finanţarea costurilor suplimentare necesare semnãrii contractelor ca urmare a depãşirii bugetelor alocate iniţial, în conformitate cu prevederile <>art. 1 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 135/2007
3.1.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
În baza prevederilor <>art. (1) alin. 1 lit. a) din OUG nr. 135/2007 pot fi finanţate lucrãri, servicii sau furnizãri de echipamente aflate în obiectul fizic al deciziilor de finanţare şi executate, prestate sau furnizate în scopul continuãrii şi finalizãrii mãsurilor ex-ISPA.
3.1.2. Angajamentul legal
3.1.2.1. Dacã valoarea estimatã a unui contract de achiziţie publicã din cadrul unei mãsuri ex-ISPA pentru care autoritatea contractantã intenţioneazã sã demareze procedurile de atribuire depãşeşte suma disponibilã în cadrul deciziei de finanţare, autoritatea contractantã solicitã AM acordul prealabil pentru finanţarea de la bugetul de stat a sumei reprezentând diferenţa dintre valoarea estimatã a contractului şi suma disponibilã în cadrul deciziei de finanţare, transmiţând urmãtoarele documente-suport:
(i) o propunere de modificare a planului de achiziţii al mãsurii ex-ISPA, cu evidenţierea sumei solicitate de la bugetul de stat ca diferenţã între valoarea estimatã a contractului şi suma disponibilã în cadrul deciziei de finanţare, avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea);
(ii) nota privind calculul valorii estimate a contractului de achiziţie publicã pentru care se solicitã suplimentarea de buget;
(iii) o copie a anunţului de participare, în forma în care urmeazã sã fie transmis spre publicare;
(iv) o declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante prin care se certificã faptul cã obiectivele contractului pentru care se solicitã suplimentarea de buget, aşa cum au fost detaliate prin caietele de sarcini, sunt parte integrantã din obiectul fizic al deciziei de finanţare, se încadreazã în obiectivele acesteia şi nu sunt incluse în cadrul altor contracte;
(v) repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
(vi) documentele menţionate la pct. 2.1.6 prin care autoritatea contractantã face dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative.
3.1.2.2. Acordul prealabil al AM este condiţionat de probarea de cãtre autoritatea contractantã a indisponibilitãţii surselor alternative de finanţare, în conformitate cu prevederile pct. 2.1.6.
3.1.2.3. Acordul prealabil al AM permite autoritãţii contractante sã demareze procedura de atribuire şi sã atribuie contractul în situaţia în care preţul ofertei câştigãtoare este mai mic sau egal cu valoarea estimatã a contractului de achiziţie publicã, aşa cum a fost publicatã în anunţul de participare.
3.1.2.4. Dacã în urma procesului de evaluare a ofertelor se constatã cã toate ofertele care îndeplinesc criteriile de calificare şi cerinţele minime din caietul de sarcini depãşesc ca preţ valoarea estimatã a contractului de achiziţie publicã, comisia de evaluare poate sã declare ofertele ca fiind inacceptabile şi sã anuleze procedura de atribuire sau sã solicite conducãtorului autoritãţii contractante suplimentarea bugetului alocat în limita maximã permisã de <>art. 36 alin. (1) lit. e^1) din Hotãrârea Guvernului nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publicã din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
3.1.2.5. În baza solicitãrii comisiei de evaluare, autoritatea contractantã poate solicita AM acordul prealabil pentru suplimentarea bugetului alocat în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 , transmiţând o propunere de revizuire în acest sens a Planului de achiziţii al mãsurii ex-ISPA, însoţit de o notã justificativã din care sã rezulte motivele pentru care alocarea unor fonduri suplimentare faţã de suma deja angajatã se justificã din punct de vedere economic în comparaţie cu anularea procedurii de atribuire.
3.1.2.6. Ulterior finalizãrii procedurii de atribuire, autoritatea contractantã va transmite AM urmãtoarele documente:
(i) o copie a anunţului de participare;
(ii) raportul procedurii de atribuire;
(iii) notele intermediare şi avizul consultativ emise de observatorii Unitãţii pentru coordonarea şi verificarea achiziţiilor publice (UCVAP), dacã este cazul;
(iv) o variantã revizuitã a planului de achiziţii al mãsurii ex-ISPA, cuprinzând suma suplimentarã angajatã de autoritatea contractantã prin atribuirea contractului reprezentând diferenţa dintre suma disponibilã în cadrul deciziei de finanţare şi preţul ofertei câştigãtoare;
(v) repartizarea pe ani a sumelor suplimentare ce vor fi acoperite de la bugetul de stat.
3.1.2.7. AM poate realoca suma reprezentând contribuţia bugetului de stat angajatã în baza prevederilor pct. 3.1.2 între contractele din cadrul aceleiaşi mãsuri ex-ISPA şi poate sã reducã valoarea angajamentului iniţial, prin modificarea în acest sens a Planului de achiziţii al mãsurii ex-ISPA.
3.1.2.8. În situaţia în care ulterior finalizãrii procedurii de achiziţie observatorii UCVAP emit un aviz consultativ, Autoritatea Naţionalã de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) va derula o acţiune de control pentru confirmarea, respectiv infirmarea aspectelor sesizate în acesta.
3.1.3. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
3.1.3.1. Pentru cheltuielile angajate în baza prevederilor pct. 3.1.2 deschiderea creditelor bugetare se va face pe bazã de prognozã de flux de numerar.
3.1.3.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor angajate în baza prevederilor pct. 3.1.2, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
(i) dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) justificãri ale sumelor incluse în prognoza de flux de numerar;
(iii) la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumei solicitate.
3.2. Echipamentele durabile neeligibile contractate dupã data de 1 iulie 2006 şi alte cheltuieli aferente acestora, în conformitate cu prevederile <>art. 1 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 135/2007
3.2.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
În baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 135/2007 , vor fi finanţate urmãtoarele categorii de cheltuieli:
(i) costurile echipamentelor durabile achiziţionate care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevãzute în deciziile de finanţare, dar care au fost incluse în baza prezumţiei de eligibilitate în contractele din planurile de achiziţii ale mãsurilor ex-ISPA semnate dupã data de 1 iulie 2006 şi pentru care procedurile de atribuire au fost demarate nu mai târziu de data intrãrii în vigoare a <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 2.003/2008 pentru aprobarea Normelor de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA; prin termenul de echipament durabil achiziţionat se înţelege echipamentul durabil cuprins în documentaţia de achiziţie publicã în urma cãreia a rezultat atribuirea unui contract;
(ii) costurile consumabilelor şi întreţinerii pentru echipamentele durabile prevãzute la pct. (i);
(iii) sume datorate de beneficiarii finali pentru neplata la termenul scadent a debitelor stabilite în sarcina acestora ce se referã la categoriile de cheltuieli menţionate la pct. (i) şi (ii).
3.2.2. Sistemul de finanţare
3.2.2.1. Finanţarea acestei categorii de cheltuieli poate implica:
(i) plata efectivã a articolelor de cheltuieli din cadrul contractelor legate de echipamentele durabile neeligibile care îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. 3.2.1;
(ii) reîntregirea conturilor mãsurilor ex-ISPA în situaţia în care sumele aferente echipamentelor durabile au fost suportate parţial sau total din acestea, iar debitul stabilit ca urmare a acestui fapt nu a fost încã recuperat;
(iii) rambursarea sumelor efectiv plãtite de beneficiarii finali, în condiţiile în care aceştia au suportat cheltuielile aferente echipamentelor durabile din surse proprii sau au acoperit debitul stabilit în sarcina acestora prin titluri de creanţã.
3.2.2.2. Cota-parte a cheltuielilor de cofinanţare de la bugetul de stat reprezentând cheltuielile neeligibile prevãzute la pct. 3.2.1 se considerã în continuare eligibilã faţã de contract şi se finanţeazã din contul de cofinanţare de la bugetul de stat.
3.2.2.3. Cota-parte a cheltuielilor de cofinanţare de la bugetul local sau din împrumuturi de la instituţii financiare internaţionale, reprezentând cheltuielile neeligibile prevãzute la pct. 3.2.1, se considerã în continuare eligibilã faţã de contract şi se finanţeazã din conturile de cofinanţare aferente.
3.2.2.4. Autorizarea facturilor care conţin cheltuieli neeligibile prevãzute la pct. 3.2.2.1 (i) şi (ii) se face în proporţiile stabilite prin contract, defalcând cheltuielile aferente contribuţiei Comisiei Europene în cheltuieli eligibile conform deciziei de finanţare, plãtibile din contul ex-ISPA, şi cheltuieli neeligibile conform prevederilor de finanţare, dar eligibile conform contractului, plãtibile de la bugetul de stat conform <>art. 1 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 135/2007 .
3.2.3. Angajamentul legal
3.2.3.1. Autoritãţile contractante determinã pentru fiecare proiect ex-ISPA pe care îl gestioneazã toate cheltuielile ce îndeplinesc criteriile de finanţare expuse mai sus, având în vedere prevederile <>Instrucţiunii nr. 3/2007 , emisã de ACP şi AM, cu completãrile ulterioare, precum şi recomandãrile auditorilor Comisiei Europene şi ale Autoritãţii de Audit de pe lângã Curtea de Conturi a României şi ţinând cont de concluziile misiunilor de urmãrire a acestora, dupã caz, şi întocmesc lista obligaţiilor de platã din cadrul contractelor pe care le gestioneazã.
3.2.3.2. În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, autoritãţile contractante solicitã AM acordul prealabil pentru finanţarea de la bugetul de stat a cheltuielilor prevãzute la pct. 3.2.1 şi transmite urmãtoarele documente:
(i) o propunere de modificare a planului de achiziţii al mãsurii ex-ISPA care sã evidenţieze aceste cheltuieli în coloana aferentã contribuţiei de la bugetul de stat, în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 , avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea);
(ii) lista cheltuielilor prevãzute a fi suportate în baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 135/2007 , certificatã de cãtre reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea) în privinţa legalitãţii, regularitãţii şi conformitãţii sumelor respective;
(iii) documente care atestã:
- încadrarea cheltuielilor a cãror angajare este solicitatã în categoria de cheltuieli finanţabilã conform pct. 3.2.1;
- încadrarea acestor articole de cheltuieli într-o categorie declaratã ca neeligibilã de cãtre Comisia Europeanã/autoritãţile naţionale de control şi audit;
- obligaţia contractualã de platã a articolelor de cheltuieli neeligibile, şi anume dovada faptului cã articolele de cheltuieli sunt incluse în contractele şi/sau amendamentele la contractele încheiate în cadrul mãsurilor ex-ISPA, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta (se va anexa împuternicirea), din care sã rezulte cã respectivele articole de cheltuieli nu au fost eliminate din contract prin acte adiţionale şi/sau ordine administrative/de variaţie;
- stadiul curent al execuţiei respectivelor cheltuieli, cu defalcarea acestora în urmãtoarele categorii:
a) sume efectiv plãtite din conturile de cheltuieli eligibile ale mãsurii, pentru care debitul nu a fost încã recuperat;
b) sume efectiv plãtite din conturile de cheltuieli eligibile ale mãsurii şi recuperate de la beneficiarul final prin titluri de creanţã;
c) sume efectiv plãtite de beneficiarul final din surse proprii;
d) sume ce vor mai fi plãtite în conformitate cu prevederile contractuale.
3.2.3.3. În cazul acestei categorii de cheltuieli, acordul prealabil al AM nu este condiţionat de disponibilitatea unor surse de finanţare alternative, conform prevederilor de la pct. 2.1.6, cu excepţia surselor de finanţare menţionate la pct. 2.1.5 (ii) şi 2.1.5 (v).
3.2.4. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
3.2.4.1. Pentru cheltuielile angajate în baza prevederilor pct. 3.2.1, deschiderea creditelor bugetare se face pe bazã de obligaţii certe de platã.
3.2.4.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor prevãzute la pct. 3.2.1, autoritãţile contractante prezintã documente justificative specifice pentru fiecare dintre cazurile prezentate la pct. 3.2.2.1:
3.2.4.2.1. Pentru întregirea contului ISPA în situaţia în care cheltuielile au fost efectuate din surse eligibile:
(i) documente prin care se face dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) documente prin care se face dovada includerii în facturi (certificate de platã) a cheltuielilor cu echipamentele durabile din cadrul contractelor, cu defalcarea articolului contractual plãtit;
(iii) documente prin care se face dovada efectuãrii plãţilor cãtre contractori (inclusiv a majorãrilor de întârziere, dacã este cazul) din contul mãsurii ex-ISPA, în vederea reîntregirii acestui cont cu sumele respective;
(iv) orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate.
3.2.4.2.2. Pentru rambursarea cãtre beneficiarii finali a cheltuielilor efectuate de aceştia din surse proprii:
(i) documente care sã ateste încadrarea din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) documente care sã ateste includerea în facturi (certificate de platã) a cheltuielilor cu echipamentele durabile din cadrul contractelor, cu defalcarea articolului contractual plãtit;
(iii) documente care sã ateste efectuarea plãţilor cãtre contractori (inclusiv a majorãrilor de întârziere, dacã este cazul) din sursele proprii ale beneficiarului final sau ale unitãţii administrativ-teritoriale;
(iv) orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate;
(v) informaţii privitoare la contul beneficiarului final în care urmeazã sã se facã plata.
3.2.4.2.3. Pentru rambursarea cãtre beneficiarii finali a sumelor recuperate de la aceştia prin note de debit:
(i) documente prin care se face dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) documente prin care se face dovada includerii în facturi (certificate de platã) a cheltuielilor cu echipamentele durabile din cadrul contractelor, cu defalcarea articolului contractual plãtit;
(iii) documente prin care se face dovada efectuãrii plãţilor cãtre contractori din contul mãsurii ex-ISPA;
(iv) documente prin care se face dovada recuperãrii totale sau parţiale (inclusiv a majorãrilor de întârziere) a debitelor stabilite de la beneficiarii finali din fondurile proprii ale acestora;
(v) orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate;
(vi) informaţii privitoare la contul beneficiarului final în care urmeazã sã se facã plata.
3.2.4.2.4. Pentru plata facturilor cãtre contractori:
(i) documente prin care se face dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) documente prin care se face dovada obligaţiei contractuale de platã a cheltuielilor cu echipamentele durabile neeligibile (facturã sau certificat intermediar de platã care sã le includã);
(iii) declaraţia pe propria rãspundere prin care se certificã faptul cã sumele solicitate prin nota de fundamentare nu au fost încã plãtite, în vederea suportãrii acestor plãţi de la bugetul de stat, avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta;
(iv) orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate.
3.3. Revendicãri ale contractorilor în baza prevederilor contractuale, aprobate de autoritatea contractantã sau stabilite de comisia de adjudecare a disputelor, instanţa de arbitraj sau instanţa de judecatã, în conformitate cu prevederile <>art. 1 alin. (1) lit. c) din OUG nr. 135/2007
3.3.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
În baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. c) din OUG nr. 135/2007 , vor fi acoperite de la bugetul de stat cheltuieli suplimentare faţã de sumele angajate în cadrul contractelor de lucrãri (excluzând sumele alocate pentru cheltuieli neprevãzute) datorate de autoritãţile contractante în urma procesului de soluţionare a revendicãrilor contractuale.
3.3.2. Mecanismul contractual de determinare a costurilor definite la pct. 3.3.1
3.3.2.1. În conformitate cu condiţiile generale aplicabile pentru contractele de lucrãri finanţate prin Fondul de Coeziune/ex-ISPA, revendicãrile reprezintã instrumentul contractual care stã la baza justificãrii şi determinãrii ulterioare a extinderii perioadei de execuţie şi/sau a compensaţiilor financiare la care un contractor poate fi îndreptãţit potrivit prevederilor contractului.
3.3.2.2. Cuantumul financiar asociat unei revendicãri presupune parcurgerea urmãtoarelor etape:
(i) înaintarea unei revendicãri de cãtre contractor, detaliatã corespunzãtor şi susţinutã cu documente justificative;
(ii) stabilirea modului de soluţionare a acesteia pe palierele de mediere şi decizie constituite conform contractului.
3.3.2.3. Modul de soluţionare a unei revendicãri, inclusiv cuantumul financiar asociat acesteia poate fi stabilit prin:
(i) determinare a inginerului supervizor;
(ii) decizie a Comisiei de adjudecare a disputelor (CAD);
(iii) hotãrâre a instanţei de arbitraj sau de judecatã;
(iv) negociere directã pe marginea aspectelor aflate în litigiu.
3.3.2.4. Autoritatea contractantã nu se va angaja într-o negociere pe marginea cuantumului financiar al unei revendicãri a contractorului decât în baza unei determinãri a inginerului sau a unei decizii a CAD/instanţei de arbitraj care sã certifice admisibilitatea şi meritele revendicãrii.
3.3.2.5. Autoritatea contractantã îşi asumã în întregime decizia legatã de cuantumul plãţilor compensatorii stabilite prin determinare a inginerului sau decizie a CAD în condiţiile în care le-a acceptat ca fiind juste şi nu a apelat la urmãtorul palier de mediere şi decizie sau la negocierea directã cu contractorul pentru revizuirea acestora.
3.3.3. Angajamentul legal
Autoritatea contractantã va solicita AM acordul prealabil pentru angajarea sumelor descrise la pct. 3.3.1 de la bugetul de stat anterior creãrii obligaţiei contractuale de platã pentru sumele respective (în situaţia în care crearea obligaţiei de platã este sub controlul autoritãţii contractante).
3.3.3.1. În situaţia în care angajarea sumelor care fac obiectul revendicãrii nu conduce la depãşirea valorii de contract acceptatã, autoritatea contractantã va transmite în sprijinul solicitãrii sale urmãtoarele documente-suport:
(i) o propunere de modificare a planului de achiziţii a mãsurii ex-ISPA, care sã evidenţieze contribuţia propusã a sumelor de la bugetul de stat în cadrul contractului în care a apãrut cheltuiala, diminuarea corespunzãtoare a sumei reprezentând contribuţia comunitarã aferentã respectivului contract şi angajarea sumei astfel disponibilizatã pentru finanţarea de cheltuieli potenţial eligibile în cadrul altor contracte (dacã acest lucru este posibil) sau evidenţierea acesteia ca economie din bugetul eligibil al deciziei de finanţare; planul de achiziţii al mãsurii ex-ISPA va fi avizat de controlorul financiar preventiv şi semnat de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea);
(ii) documente în mãsurã sã probeze incapacitatea autoritãţii contractante de a acoperi cheltuiala dintr-o sursã alternativã în conformitate cu prevederile pct. 2.1.6;
(iii) documentele-suport necesare în funcţie de modul de determinare a cuantumului financiar asociat revendicãrii, conform prevederilor pct. 3.3.4;
(iv) repartizarea pe ani a fondurilor solicitate de la bugetul de stat.
3.3.3.2. În situaţia în care sumele solicitate de autoritãţile contractante depãşesc valoarea de contract acceptatã, autoritatea contractantã va solicita AM acordul prealabil pentru angajarea cheltuielii de la bugetul de stat şi va transmite urmãtoarele documente-suport:
(i) copia actului adiţional ce vizeazã suplimentarea valorii de contract acceptate anterior semnãrii acestuia şi nota justificativã;
(ii) o propunere de modificare a planului de achiziţii a mãsurii ex-ISPA, care sã evidenţieze contribuţia propusã a sumelor de la bugetul de stat în cadrul contractului în care a apãrut cheltuiala, diminuarea corespunzãtoare a sumei reprezentând contribuţia comunitarã aferentã acestui contract şi angajarea sumei astfel disponibilizatã pentru finanţarea de cheltuieli potenţial eligibile în cadrul altor contracte (dacã acest lucru este posibil) sau evidenţierea acesteia ca economie din bugetul eligibil al deciziei de finanţare (dacã este cazul); planul de achiziţii al mãsurii ex-ISPA va fi avizat de controlorul financiar preventiv şi semnat de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea);
(iii) documentele-suport în mãsurã sã probeze incapacitatea autoritãţii contractante de a acoperi cheltuiala dintr-o sursã alternativã în conformitate cu prevederile pct. 2.1.6;
(iv) documentele-suport necesare în funcţie de modul de determinare a cuantumului financiar asociat revendicãrii, conform prevederilor pct. 3.3.4;
(v) repartizarea pe ani a fondurilor solicitate de la bugetul de stat.
3.3.3.3. În cazul revendicãrilor notificate în cadrul contractelor de lucrãri din sectorul de mediu ce au la bazã un eveniment de risc care a survenit înainte ca beneficiarii finali sã preia rolul de autoritãţi contractante în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului economiei şi finanţelor privind modificarea sistemului de implementare a mãsurilor ex-ISPA din domeniul protecţiei mediului, AM nu va condiţiona aprobarea finanţãrii de disponibilitatea surselor alternative conform prevederilor pct. 2.1.6, cu excepţia surselor de finanţare menţionate la pct. 2.1.5(ii) şi 2.1.5(v).
3.3.4. Documente necesare pentru obţinerea acordului prealabil conform prevederilor pct. 3.3.3.1(iii), respectiv 3.3.3.2(iv)
În vederea obţinerii acordului prealabil al AM la momentul angajãrii sumelor solicitate, autoritãţile contractante prezintã documente justificative specifice în funcţie de modul în care a fost determinat cuantumul financiar asociat revendicãrii.
3.3.4.1. Dacã sumele au fost stabilite prin determinare a inginerului supervizor, vor fi transmise urmãtoarele documente:
(i) notificarea de revendicare transmisã de contractor;
(ii) lista acţiunilor preventive întreprinse de autoritatea contractantã pentru eliminarea evenimentului de risc notificat şi minimizarea efectelor acestuia;
(iii) revendicarea contractorului însoţitã de documentele justificative;
(iv) determinarea inginerului supervizor justificatã corespunzãtor pe baza analizãrii admisibilitãţii, meritelor şi cuantumului asociat revendicãrii;
(v) o notã justificativã semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante prin care sã se argumenteze de ce acceptarea determinãrii inginerului este de preferat apelului la urmãtoarea instanţã de mediere şi/sau decizie prevãzutã în contract;
(vi) o declaraţie pe propria rãspundere semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante şi avizatã de controlorul financiar preventiv, prin care sã se confirme legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumei solicitate;
(vii) repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
(viii) documentele menţionate la pct. 2.1.6, prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative;
(ix) la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumei solicitate.
3.3.4.2. Dacã sumele au fost stabilite prin decizie CAD, vor fi transmise urmãtoarele documente:
(i) notificarea de revendicare transmisã de contractor;
(ii) lista acţiunilor preventive întreprinse de autoritatea contractantã pentru eliminarea evenimentului de risc notificat şi minimizarea efectelor acestuia;
(iii) revendicarea contractorului însoţitã de documentele justificative;
(iv) determinarea inginerului supervizor justificatã corespunzãtor pe baza analizãrii admisibilitãţii, meritelor şi cuantumului asociat revendicãrii;
(v) notificarea de disputã transmisã de cãtre partea nemulţumitã de rezultatul determinãrii inginerului;
(vi) acordul tripartit de adjudecare a disputelor;
(vii) corespondenţa dintre pãrţile contractuale şi CAD;
(viii) expunerea/expunerile de caz a/ale contractorului şi rãspunsul/rãspunsurile autoritãţii contractante;
(ix) decizia CAD;
(x) o notã justificativã semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante prin care sã se argumenteze de ce acceptarea deciziei CAD este de preferat apelului la urmãtoarea instanţã prevãzutã în contract sau de ce plata sumelor stabilite prin decizia CAD este necesarã în paralel cu apelul la urmãtoarea instanţã competentã;
(xi) repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
(xii) documentele menţionate la pct. 2.1.6, prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative;
(xiii) la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumei solicitate.
3.3.4.3. Dacã sumele au fost stabilite prin hotãrâre a instanţei de arbitraj sau de judecatã, vor fi transmise urmãtoarele documente:
(i) notificarea de revendicare transmisã de contractor;
(ii) lista acţiunilor preventive întreprinse de autoritatea contractantã pentru eliminarea evenimentului de risc notificat şi minimizarea efectelor acestuia;
(iii) revendicarea contractorului însoţitã de documentele justificative;
(iv) determinarea inginerului supervizor justificatã corespunzãtor pe baza analizãrii admisibilitãţii, meritelor şi cuantumului asociat revendicãrii;
(v) notificarea de disputã transmisã de cãtre partea nemulţumitã de rezultatul determinãrii inginerului;
(vi) acordul tripartit de adjudecare a disputelor;
(vii) corespondenţa dintre pãrţile contractuale şi CAD;
(viii) expunerea/expunerile de caz a/ale contractorului şi rãspunsul/rãspunsurile autoritãţii contractante;
(ix) decizia CAD;
(x) înştiinţarea/înştiinţãrile de nemulţumire notificatã/notificate de pãrţile contractuale;
(xi) cererea de deschidere a arbitrajului;
(xii) termenii de referinţã pentru arbitraj;
(xiii) expunerea de caz şi cererea reconvenţionalã (dacã existã);
(xiv) hotãrârea instanţei de arbitraj sau de judecatã;
(xv) repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
(xvi) documentele menţionate la pct. 2.1.6, prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative.
3.3.4.4. Dacã sumele au fost stabilite prin negociere între pãrţile contractuale, vor fi transmise urmãtoarele documente:
(i) notificarea de revendicare transmisã de contractor;
(ii) lista acţiunilor preventive întreprinse de autoritatea contractantã pentru eliminarea evenimentului de risc notificat şi minimizarea efectelor acestuia;
(iii) revendicarea contractorului însoţitã de documentele justificative;
(iv) determinarea inginerului, decizia CAD sau hotãrârea instanţei de arbitraj sau de judecatã, dacã este cazul, prin care se stabilesc admisibilitatea şi meritele asociate revendicãrii, împreunã cu documentele asociate, aşa cum au fost enumerate la pct. 3.3.4.1, 3.3.4.2 şi 3.3.4.3;
(v) un raport al inginerului supervizor pe marginea cuantumului financiar estimat al revendicãrii şi metodei de calcul al acestuia;
(vi) procesul-verbal al şedinţei de negociere semnat de ambele pãrţi, din care sã rezulte cuantumul financiar negociat al revendicãrii; intrarea în vigoare a condiţiilor negociate şi expuse în procesul-verbal va fi condiţionatã de semnarea unui act adiţional la contract care sã le includã;
(vii) o notã justificativã semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante prin care sã se argumenteze de ce negocierea directã pe marginea aspectelor aflate în litigiu este de preferat apelului la instanţele de mediere şi/sau decizie prevãzute în contract;
(viii) o declaraţie pe propria rãspundere semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante şi avizatã de controlorul financiar preventiv prin care sã se confirme legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumei solicitate;
(ix) repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
(x) documentele menţionate la pct. 2.1.6 prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative.
3.3.5. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
3.3.5.1. Pentru cheltuielile angajate în conformitate cu prevederile pct. 3.3.3, deschiderea creditelor bugetare se face pe bazã de prognozã de flux de numerar.
3.3.5.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor prevãzute la pct. 3.3.1, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
(i) dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) justificarea sumelor incluse în prognoza de flux de numerar;
(iii) la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate.
3.4. Costurile de asistenţã şi expertizã juridicã şi tehnicã, costuri de arbitraj şi/sau de judecatã
3.4.1 Tipul de cheltuieli finanţabile
În baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. d) din OUG nr. 135/2007 se vor acoperi de la bugetul de stat urmãtoarele categorii de cheltuieli:
(i) articole de cheltuieli legate de medierea şi adjudecarea disputelor contractuale incluse în contractele din cadrul mãsurilor ex-ISPA şi care nu intrã sub incidenţa <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 8/2008 pentru completarea <>art. 5 alin. (11) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României de cãtre Comunitatea Europeanã, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente acestora, aprobatã prin <>Legea nr. 188/2008 , denumitã în continuare <>OUG nr. 8/2008 ;
(ii) sume aferente plãţii serviciilor de mediere şi adjudecare a disputelor în relaţie exclusivã cu contractele din planurile de achiziţii ale mãsurilor ex-ISPA;
(iii) sume aferente unor contracte de servicii vizând acordarea de asistenţã şi expertizã juridicã şi/sau tehnicã de specialitate pentru autoritãţile contractante, în relaţie exclusivã cu implementarea contractelor din planurile de achiziţii ale mãsurilor ex-ISPA;
(iv) sume aferente cheltuielilor de judecatã şi/sau de arbitraj, în conformitate cu deciziile în acest sens ale instanţelor de judecatã, respectiv regulile aplicabile de arbitraj.
3.4.2. Angajamentul legal
3.4.2.1. Autoritatea contractantã solicitã AM acordul prealabil pentru finanţarea de la bugetul de stat a cheltuielilor prevãzute la pct. 3.4.1(i) şi transmite o serie de documente-suport, detaliate la pct. 3.4.2.1.1 şi 3.4.2.1.2:
3.4.2.1.1. În situaţia în care cheltuiala a cãrei finanţare este solicitatã de la bugetul de stat a fost deja angajatã la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme în baza prezumţiei de eligibilitate sau în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 şi <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 2.003/2008 :
(i) o propunere de modificare a planului de achiziţii al mãsurii ex-ISPA, care sã evidenţieze cheltuiala în coloana aferentã contribuţiei de la bugetul de stat, în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 , avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea);
(ii) lista cheltuielilor încadrabile la pct. 3.4.1(i), certificatã de cãtre reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea) în privinţa legalitãţii, regularitãţii şi conformitãţii sumelor aferente;
(iii) documente care atestã:
- includerea sumei solicitate în prevederile specifice ale pct. 3.4.1(i);
- includerea articolelor de cheltuieli în contractele încheiate în cadrul mãsurilor ex-ISPA, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta (se va anexa împuternicirea), din care sã rezulte cã respectivele articole de cheltuieli nu au fost eliminate din contract prin acte adiţionale şi/sau ordine de variaţie;
- existenţa unui acord tripartit de adjudecare a disputelor aferente respectivului contract, semnat de toate pãrţile implicate;
- stadiul curent al execuţiei respectivelor cheltuieli, cu defalcarea acestora în urmãtoarele categorii:
a) sume efectiv plãtite din conturile de cheltuieli eligibile ale mãsurii, pentru care debitul nu a fost încã recuperat;
b) sume efectiv plãtite din conturile de cheltuieli eligibile ale mãsurii şi recuperate de la beneficiarul final prin titluri de creanţã;
c) sume efectiv plãtite de beneficiarul final din surse proprii;
d) sume ce vor mai fi plãtite în conformitate cu prevederile contractuale;
(iv) repartizarea pe ani a sumei solicitate de la bugetul de stat.
3.4.2.1.2. În situaţia în care autoritatea contractantã doreşte sã introducã în bugetul unui contract de lucrãri inclus în planul de achiziţii al mãsurii ex-ISPA un articol de cheltuieli care intrã sub incidenţa prevederilor pct. 3.4.1(i), anterior momentului demarãrii procedurilor de atribuire autoritatea contractantã va transmite AM:
(i) o propunere de modificare a planului de achiziţii al mãsurii ex-ISPA, care sã evidenţieze cheltuiala în coloana aferentã contribuţiei de la bugetul de stat, în baza prevederilor <>OUG nr. 135/2007 , avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta în acest sens (se va anexa împuternicirea);
(ii) o copie a listelor de cantitãţi/listelor de preţuri ale contractului, cu evidenţierea articolului de cheltuieli a cãrui finanţare este solicitatã de la bugetul de stat;
(iii) justificarea valorii sumei solicitate;
(iv) o notã justificativã din care sã rezulte oportunitatea utilizãrii acestui mecanism de soluţionare a disputelor contractuale în raport cu costurile presupuse;
(v) repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
(vi) documentele menţionate la pct. 2.1.6, prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative.
3.4.2.2. Autoritatea contractantã va solicita AM acordul prealabil pentru angajarea cheltuielilor prevãzute la pct. 3.4.1(ii) şi va transmite urmãtoarele documente-suport:
(i) copie a condiţiilor speciale şi a listelor de cantitãţi/listelor de preţuri ale contractului de lucrãri în legãturã cu care se va semna acordul tripartit de adjudecare a disputelor;
(ii) copie a acordului tripartit de adjudecare a disputelor, anterior semnãrii acestuia de cãtre pãrţi;
(iii) o notã justificativã din care sã rezulte necesitatea şi oportunitatea intrãrii într-un acord de mediere şi adjudecare a disputelor faţã de varianta soluţionãrii acestora prin alte mijloace contractuale;
(iv) o declaraţie pe propria rãspundere avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta (se va anexa împuternicirea), din care sã rezulte cã nicio cheltuialã având acelaşi scop cu cea a cãrei finanţare de la bugetul de stat este solicitatã nu a fost angajatã în cadrul contractului prin adãugarea unui articol de cheltuieli dedicat prin acte adiţionale şi/sau ordine de variaţie;
(v) repartizarea pe ani a sumei solicitate de la bugetul de stat.
3.4.2.3. În situaţia în care angajarea cheltuielilor prevãzute la pct. 3.4.1(iii) se face de cãtre o autoritate contractantã, aceasta va solicita AM un acord prealabil anterior demarãrii procedurii de atribuire şi va transmite urmãtoarele documente-suport:
(i) nota privind calculul valorii estimate a contractului de asistenţã juridicã;
(ii) caietul de sarcini;
(iii) lista contractelor din cadrul mãsurilor ex-ISPA în relaţie cu care vor fi prestate servicii de asistenţã juridicã şi tehnicã;
(iv) o declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante prin care se certificã faptul cã serviciile pentru care se solicitã finanţare vor fi prestate pe toatã durata acestora exclusiv în relaţie cu contracte din cadrul mãsurilor ex-ISPA aflate în curs de implementare;
(v) documentele menţionate la pct. 2.1.6, prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative;
(vi) repartizarea pe ani a sumei solicitate de la bugetul de stat.
3.4.2.4. În situaţia în care angajarea cheltuielilor prevãzute la pct. 3.4.1(iii) se face de cãtre AM în conformitate cu prevederile pct. 2.1.2(ii), AM va avea urmãtoarele responsabilitãţi:
(i) pregãtirea notei justificative, obţinerea avizelor interne necesare în cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi înaintarea ei cãtre ministrul finanţelor publice pentru aprobarea oportunitãţii achiziţiei;
(ii) realizarea demersurilor necesare pentru includerea contractului în planul anual de achiziţii al Ministerului Finanţelor Publice;
(iii) pregãtirea caietului de sarcini şi derularea procedurilor de atribuire;
(iv) gestionarea tehnicã a contractului de servicii.
3.4.2.5. Pentru angajarea de la bugetul de stat a cheltuielilor prevãzute la pct. 3.4.1(iv), autoritatea contractantã va transmite AM:
(i) istoricul relevant al disputei şi informaţii despre stadiul acesteia la momentul solicitãrii;
(ii) regulile procedurale aplicabile pentru soluţionarea disputei de cãtre instanţa de judecatã sau de arbitraj relevantã;
(iii) o justificare a costurilor ce urmeazã sã fie suportate în relaţie cu aceastã categorie de cheltuieli;
(iv) repartizarea pe ani a sumei solicitate de la bugetul de stat.
3.4.2.6. În cazul prezentat la pct. 3.4.2.1.1, AM nu va condiţiona aprobarea finanţãrii de disponibilitatea surselor alternative conform prevederilor pct. 2.1.6, cu excepţia surselor de finanţare menţionate la pct. 2.1.5(ii) şi 2.1.5(v).
3.4.2.7. În cazurile prezentate la pct. 3.4.2.1.2 şi 3.4.2.3, acordul prealabil al AM este condiţionat de obţinerea aprobãrii secretarului de stat coordonator.
3.4.3. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
3.4.3.1. Pentru cheltuielile angajate în baza prevederilor pct. 3.4.2, deschiderea creditelor bugetare se face pe bazã de obligaţii certe de platã.
3.4.3.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor prevãzute la pct. 3.4.3, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
(i) dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) obligaţia contractualã de platã a sumelor solicitate;
(iii) la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate.
3.5. Suplimentãri ale bugetelor contractelor de servicii aflate în derulare sau contracte noi de servicii incluse în planurile de achiziţii ale mãsurilor ex-ISPA
3.5.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
În baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. e) din OUG nr. 135/2007 vor fi acoperite de la bugetul de stat servicii aflate în obiectul mãsurilor ex-ISPA şi prestate în scopul atingerii obiectivelor acestora, atribuite prin suplimentãri ale bugetelor contractelor existente sau prin contracte noi incluse în planurile de achiziţii ale mãsurilor ex-ISPA şi finanţate exclusiv de la bugetul de stat în urmãtoarele condiţii:
(i) încadrarea în prevederile regulilor aplicabile de achiziţie publicã;
(ii) neeligibilitatea la rambursare din bugetul eligibil al deciziilor de finanţare din Fondul de Coeziune/ex-ISPA a acestor sume sau insuficienţa resurselor financiare alocate în acest sens prin deciziile de finanţare;
(iii) imposibilitatea autoritãţii contractante de a suplimenta valoarea fondurilor disponibile în cadrul mãsurii;
(iv) imposibilitatea obiectivã a autoritãţii contractante de a finanţa cheltuiala respectivã dintr-o altã sursã decât bugetul de stat în conformitate cu prevederile pct. 2.1.6;
(v) respectarea prevederilor contractuale şi a principiului cheltuirii eficiente a fondurilor publice în determinarea cuantumului suplimentãrilor de buget.
3.5.2. Angajamentul legal
3.5.2.1. În sensul prezentelor norme, prin suplimentarea bugetului unui contract de servicii se înţelege atât semnarea unui act adiţional la contractul iniţial care conduce la acest rezultat, cât şi atribuirea prin procedura de negociere fãrã publicarea unui anunţ de participare a unui contract nou vizând prestarea de servicii adiţionale sau complementare celor care fac subiectul unui contract existent, indiferent de regulile de achiziţie care guverneazã aceste acte juridice.
3.5.2.2. În cazul în care sumele solicitate sunt aferente unei suplimentãri a bugetului unui contract de servicii, autoritatea contractantã va solicita AM un acord prealabil anterior angajãrii acestora, transmiţând o serie de documente-suport, dupã cum urmeazã:
(i) o copie a actului adiţional/contractului nou şi a notei explicative prin care se certificã necesitatea şi oportunitatea semnãrii acestuia, precum şi justificarea alegerii procedurii de atribuire;
(ii) opinia ANRMAP pe marginea îndeplinirii condiţiilor legale care permit aplicarea unei proceduri negociate, în cazul în care aceasta este guvernatã de legislaţia naţionalã de achiziţii publice;
(iii) fundamentarea cuantumului suplimentãrii de buget;
(iv) o declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante vizatã de controlul financiar preventiv al autoritãţii contractante prin care se certificã legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate;
(v) o declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante prin care se certificã faptul cã obiectivele contractului pentru care se solicitã suplimentarea de buget, aşa cum urmeazã sã fie modificate prin actul adiţional/contractul nou, sunt parte integrantã din obiectul fizic al deciziei de finanţare, se încadreazã în obiectivele acesteia şi nu sunt incluse în cadrul altor contracte;
(vi) repartizarea pe ani a sumei suplimentare solicitate de la bugetul de stat;
(vii) documentele menţionate la pct. 2.1.6, prin care autoritatea contractantã sã facã dovada indisponibilitãţii unor surse de finanţare alternative.
3.5.2.3. Autoritatea contractantã rãspunde de oportunitatea deciziei de suplimentare a bugetului unui contract şi de legalitatea aplicãrii procedurii negociate, în conformitate cu prevederile legale.
3.5.2.4. În cazul în care sumele solicitate sunt aferente unui contract nou de servicii finanţat exclusiv de la bugetul de stat, angajamentul bugetar se va face în condiţiile expuse la pct. 3.1.2.
3.5.3. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
3.5.3.1. Pentru cheltuielile angajate în baza prevederilor pct. 3.5.2, deschiderea creditelor bugetare se va face pe bazã de prognozã de flux de numerar.
3.5.3.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor prevãzute la pct. 3.4.1, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
(i) dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) justificãri ale sumelor incluse în prognoza de flux de numerar;
(iii) la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate.
3.6. Întârzieri justificate la plata facturilor
3.6.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
3.6.1.1. În baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 135/2007 vor fi acoperite de la bugetul de stat penalitãţile datorate de autoritãţile contractante cãtre contractori ca urmare a achitãrii cu întârziere în raport cu prevederile contractuale relevante a facturilor emise de aceştia pe parcursul execuţiei contractelor din cadrul mãsurilor ex-ISPA.
3.6.1.2. Întârzierile vor fi considerate "justificate" dacã au drept cauzã indisponibilitãţi temporare de numerar în conturile bancare din care se efectueazã plãţile sau alte motive ce nu pot fi atribuite unei acţiuni sau inacţiuni a beneficiarului final şi care vor fi justificate de la caz la caz de acesta.
3.6.2. Sistemul de finanţare
Finanţarea acestei categorii de cheltuieli poate implica:
(i) plata efectivã a penalitãţilor de întârziere cãtre contractori;
(ii) rambursarea sumelor efectiv plãtite de beneficiarii finali, în condiţiile în care aceştia au suportat penalitãţile de întârziere din fonduri proprii.
3.6.3. Angajamentul legal
3.6.3.1. Autoritatea contractantã va solicita AM acordul prealabil pentru angajarea cheltuielilor respective de la bugetul de stat şi va transmite urmãtoarele documente-suport:
(i) extrase relevante din contractul în execuţia cãruia a survenit cheltuiala, din care sã rezulte:
- obligaţia autoritãţii contractante de a plãti contractorului penalitãţi în situaţia depãşirii termenului de scadenţã a facturilor şi modul de calcul al acestora;
- perioada alocatã inginerului pentru emiterea unui certificat de platã (în cazul contractelor de lucrãri);
- perioada alocatã pentru plata facturii aferente certificatului de platã;
(ii) explicaţia întârzierii plãţii;
(iii) extras relevant din contractul de servicii cu inginerul supervizor, din care sã rezulte timpul alocat acestuia pentru emiterea unui certificat de platã (în cazul contractelor de lucrãri);
(iv) pentru fiecare facturã în plata cãreia s-au înregistrat întârzieri, informaţii şi documente din care sã rezulte:
- data depunerii situaţiei de lucrãri (în cazul contractelor de lucrãri);
- data emiterii certificatului de platã de cãtre inginer (în cazul contractelor de lucrãri);
- data emiterii facturii de cãtre contractor;
- data de scadenţã a facturii;
- data autorizãrii la platã a facturii de cãtre beneficiarul final (pentru mãsurile ex-ISPA din sectorul de mediu);
- data înregistrãrii facturii de cãtre OPCP (pentru mãsurile ex-ISPA din sectorul de mediu);
- data efectuãrii plãţii;
(v) dovada respectãrii de cãtre beneficiarul final a termenelor de transmitere a facturilor/documentelor de platã, în conformitate cu prevederile Instrucţiunii nr. 3/2008 emise de AM (pentru mãsurile ex-ISPA din sectorul de mediu);
(vi) o declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante vizatã de controlul financiar preventiv al autoritãţii contractante, prin care se certificã legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate;
(vii) repartizarea pe ani a sumei solicitate de la bugetul de stat.
3.6.3.2. Cu excepţia cazurilor în care contractele în execuţia cãrora au survenit cheltuielile prevãd explicit altfel, prin data efectuãrii plãţii se înţelege data debitãrii contului din care se efectueazã plata.
3.6.3.3. În cazul cheltuielilor prevãzute la pct. 3.6.1.1, AM nu va condiţiona aprobarea finanţãrii de disponibilitatea surselor alternative conform prevederilor pct. 2.1.6, cu excepţia surselor de finanţare menţionate la pct. 2.1.5 (ii) şi 2.1.5 (v).
3.6.3.4. AM poate refuza emiterea acordului prealabil în urmãtoarele situaţii:
(i) contractul în execuţia cãruia au survenit cheltuielile este finanţat de Banca Europeanã de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi gestionat direct de beneficiarul final (pentru mãsurile ex-ISPA din sectorul de mediu);
(ii) penalitãţile sunt aferente întârzierii la platã a sumei reprezentând cofinanţarea eligibilã plãtibilã direct de cãtre beneficiarul final, autoritatea localã, Kreditanstalt fur Wiederaufbau Bankengruppe (KfW) sau Banca Europeanã de Reconstrucţie şi Dezvoltare (pentru mãsurile ex-ISPA din sectorul de mediu);
(iii) întârzierea în plata facturii este atribuibilã unei acţiuni sau inacţiuni a beneficiarului final.
3.6.4. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
3.6.4.1. Pentru cheltuielile angajate în baza prevederilor pct. 3.6.3, deschiderea creditelor bugetare se face pe bazã de obligaţii certe de platã.
3.6.4.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor angajate în conformitate cu prevederile pct. 3.6.3, autoritãţile contractante prezintã documente justificative specifice pentru fiecare dintre cazurile prezentate la pct. 3.6.2:
3.6.4.2.1. Pentru rambursarea cãtre beneficiarii finali a cheltuielilor efectuate de aceştia din surse proprii:
(i) documente care sã ateste încadrarea din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) documente care sã ateste efectuarea plãţilor cãtre contractori din sursele proprii ale beneficiarului final sau ale unitãţii administrativ-teritoriale;
(iii) orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate;
(iv) informaţii privitoare la contul beneficiarului final în care urmeazã sã se facã plata.
3.6.4.2.2. Pentru plata facturilor cãtre contractori:
(i) documente prin care se face dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) documente prin care se face dovada obligaţiei contractuale de platã a penalitãţilor de întârziere;
(iii) declaraţia pe propria rãspundere prin care se certificã faptul cã sumele solicitate prin nota de fundamentare nu au fost încã plãtite, în vederea suportãrii acestor plãţi de la bugetul de stat, avizatã de controlorul financiar preventiv şi semnatã de reprezentantul legal al autoritãţii contractante sau de cãtre o persoanã împuternicitã de cãtre acesta;
(iv) orice alte documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea, regularitatea şi conformitatea sumelor solicitate.
3.7. Alte cheltuieli necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA
3.7.1 Tipul de cheltuieli finanţabile
În baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. g) din OUG nr. 135/2007 vor fi acoperite de la bugetul de stat alte cheltuieli necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, expuse în continuare dupã cum urmeazã:
3.7.1.1. Cheltuieli necesare ducerii la îndeplinire a angajamentelor legale ale autoritãţilor contractante, în situaţia în care cuantumul contribuţiei din Fondul de Coeziune (ex-ISPA) alocat în cadrul unui contract este redus proporţional sau anulat prin aplicarea unei corecţii financiare de cãtre autoritãţile în drept ca urmare a unor erori sau inconsistenţe în derularea unei proceduri de achiziţie publicã aferente acestuia.
3.7.1.2. Cheltuieli aferente unor contracte noi de lucrãri sau de furnizare de echipamente, în condiţiile în care acestea se încadreazã în obiectul fizic al deciziilor de finanţare şi conduc la atingerea obiectivelor acestora.
3.7.1.3. Cheltuieli aferente suplimentãrii bugetelor contractelor de lucrãri care nu se încadreazã în prevederile pct. 3.3.
3.7.1.4. Cheltuieli aferente unor contracte noi de servicii, lucrãri sau de furnizare de echipamente care nu se încadreazã în obiectul fizic al deciziilor de finanţare, dar a cãror îndeplinire este strict necesarã pentru atingerea obiectivelor acestora.
3.7.1.5. Cheltuieli aferente unor articole de cheltuieli, altele decât cele prevãzute la pct. 3.2.1, care au fost incluse în contractele din cadrul mãsurilor ex-ISPA în baza prezumţiei de eligibilitate şi care nu sunt acoperite de prevederile <>OUG nr. 8/2008 .
3.7.1.6. Alte cheltuieli legale, conforme şi necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, justificate de la caz la caz de autoritãţile contractante, dacã cheltuielile sunt angajate de acestea, sau de AM, în situaţia descrisã la pct. 2.1.2 (ii).
3.7.2. Angajamentul legal
3.7.2.1. În situaţia în care aplicarea unei corecţii financiare are ca rezultat lipsa sursei de finanţare pentru un angajament legal în conformitate cu prevederile pct. 3.7.1.1, autoritatea contractantã solicitã AM acordul prealabil pentru angajarea cheltuielilor respective de la bugetul de stat şi transmite urmãtoarele documente-suport:
(i) propunere de modificare a planului de achiziţii al mãsurii ex-ISPA, care sã evidenţieze contribuţia propusã a sumelor de la bugetul de stat în cadrul contractului în care a fost aplicatã corecţia;
(ii) actul de constatare al organismului de audit şi/sau control naţional ori comunitar în baza cãruia a fost stabilitã corecţia financiarã;
(iii) defalcarea pe exerciţii bugetare anuale a sumelor solicitate de la bugetul de stat.
3.7.2.2. La primirea unei solicitãri în conformitate cu prevederile pct. 3.7.2.1, AM va solicita organismelor de control abilitate, care pot fi reprezentate, dupã caz, de UCVAP, ANRMAP, structurile de control stabilite în vederea constatãrii creanţelor bugetare în conformitate cu <>Ordonanţa Guvernului nr. 79/2003 privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente utilizate necorespunzãtor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 529/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare <>OG nr. 79/2003 , direcţii de audit intern etc., verificarea modului în care autoritatea contractantã a desfãşurat procedura de atribuire.
3.7.2.3. Cu excepţia cazului prezentat la pct. 3.7.2.5, în situaţia în care concluziile raportului de control indicã un debitor responsabil cu acoperirea sumelor reprezentând corecţia financiarã, acesta va avea obligaţia de a angaja resurse proprii începând cu urmãtorul exerciţiu bugetar anual pentru a asigura atât sumele necesare pentru ducerea la îndeplinire a angajamentului legal respectiv, cât şi returnarea sumelor angajate de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile pct. 3.7.2.2 şi efectiv plãtite pânã la finalul exerciţiului bugetar anual în curs, la care se va adãuga dobânda legalã.
3.7.2.4. În situaţia în care raportul de control este contestat pe cale judecãtoreascã de debitorul nominalizat, dezangajarea şi recuperarea sumelor de la bugetul de stat se vor face doar dupã finalizarea acţiunii în instanţã (dacã va fi cazul), în baza unei hotãrâri judecãtoreşti definitive şi irevocabile.
3.7.2.5. Dacã corecţia financiarã a fost aplicatã ca urmare a unei inconsistenţe între legislaţia naţionalã de achiziţii publice şi legislaţia comunitarã relevantã, prevederile pct. 3.7.2.3 nu se aplicã.
3.7.2.6. În cazul cheltuielilor prevãzute la pct. 3.7.1.2 şi 3.7.1.4, angajamentul legal se va face în condiţiile descrise la pct. 3.1.2.
3.7.2.7. În cazul cheltuielilor prevãzute la pct. 3.7.1.4, declaraţia pe propria rãspundere a reprezentantului legal al autoritãţii contractante, prin care se certificã faptul cã obiectivele contractului, aşa cum au fost detaliate prin caietele de sarcini, sunt parte integrantã din obiectul fizic al deciziei de finanţare, se încadreazã în obiectivele acesteia şi nu sunt incluse în alte contracte, va fi înlocuitã cu o declaraţie datã în aceleaşi condiţii prin care se certificã faptul cã lucrãrile, serviciile sau echipamentele a cãror execuţie, prestare sau achiziţionare este doritã sunt absolut necesare pentru atingerea obiectivelor deciziei de finanţare şi nu sunt incluse în alte contracte.
3.7.2.8. În cazul cheltuielilor prevãzute la pct. 3.7.1.4, acordul prealabil al AM este condiţionat de aprobarea ministrului finanţelor publice.
3.7.2.9. În cazul cheltuielilor prevãzute la pct. 3.7.1.3, angajamentul legal se va face în condiţiile expuse la pct. 3.5.2.2.
3.7.2.10. În cazul cheltuielilor prevãzute la pct. 3.7.1.5, angajamentul legal se va face în condiţiile expuse la pct. 3.2.
3.7.2.11. În cazul cheltuielilor prevãzute la pct. 3.7.1.6, autoritatea contractantã va solicita AM acordul prealabil, justificând în mod temeinic şi fundamentat necesitatea şi oportunitatea angajãrii acestora de la bugetul de stat.
3.7.2.12. În cazul cheltuielilor prevãzute la pct. 3.7.1.6, acordul prealabil al AM este condiţionat de îndeplinirea condiţiilor menţionate la pct. 2.1.4, precum şi de aprobarea de cãtre ministrul finanţelor publice a angajãrii fondurilor de la bugetul de stat.
3.7.3. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
3.7.3.1. Pentru cheltuielile prevãzute la pct. 3.7.1.1, 3.7.1.2, 3.7.1.3 şi 3.7.1.4, deschiderea creditelor bugetare se va face pe bazã de prognozã de flux de numerar.
3.7.3.2. Pentru cheltuielile prevãzute la pct. 3.7.1.5, execuţia bugetarã se va face în condiţiile expuse la pct. 3.2.4.
3.7.3.3. Pentru cheltuielile prevãzute la pct. 3.7.1.6, deschiderea creditelor bugetare se va face pe bazã de obligaţii certe de platã.
3.7.3.4. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor prevãzute la pct. 3.4.1, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
(i) dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) obligaţia contractualã de platã a sumelor solicitate sau justificarea sumelor incluse în prognoza de flux de numerar, dupã caz;
(iii) la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate.
3.8. Sume pentru acoperirea plãţii TVA aferente livrãrilor de bunuri, prestãrilor de servicii şi execuţiei de lucrãri, finanţate din contribuţia financiarã a Uniunii Europene prin Programul ex-ISPA şi din cofinanţarea aferentã, ai cãror beneficiari sunt operatorii de apã-canal
3.8.1. Tipul de cheltuieli finanţabile
În baza prevederilor <>art. 1 alin. (1) lit. h) din OUG nr. 135/2007 vor fi acoperite de la bugetul de stat sume pentru plata TVA aferente livrãrilor de bunuri, prestãrilor de servicii şi execuţiei de lucrãri, finanţate din contribuţia financiarã a Uniunii Europene prin Programul ex-ISPA şi din cofinanţarea aferentã, ai cãror beneficiari sunt operatorii de apã-canal.
3.8.2. Angajamentul legal
3.8.2.1. Beneficiarii finali organizaţi ca operatori de apã şi canalizare care doresc acoperirea TVA aferente cheltuielilor eligibile de la bugetul de stat solicitã AM acordul prealabil în acest sens şi transmit urmãtoarele documente-suport:
(i) estimarea sumelor ce vor deveni necesare pentru acoperirea plãţii TVA pânã la sfârşitul anului bugetar fiscal pe baza prognozei fluxului de numerar pentru cheltuielile eligibile;
(ii) sursele de finanţare din care a fost acoperitã plata TVA pânã la momentul transmiterii solicitãrii;
(iii) un tabel cuprinzând lista facturilor emise pânã în prezent în cadrul contractelor ce nu beneficiazã de scutire de TVA, datele de scadenţã ale acestora, datele la care au fost plãtite sumele reprezentând cheltuielile eligibile şi datele la care au fost achitate integral;
(iv) documentele prevãzute la pct. 2.1.6, prin care beneficiarul final sã dovedeascã incapacitatea sa de a suporta cheltuielile din alte surse de finanţare.
3.8.2.2. Acordul prealabil al AM pentru angajarea cheltuielilor prevãzute la pct. 3.8.1 este condiţionat de indisponibilitatea surselor de finanţare alternative, precum şi de aprobarea secretarului de stat coordonator.
3.8.2.3. AM poate aproba finanţarea plãţii TVA de la bugetul de stat pentru o perioadã mai scurtã decât cea solicitatã de beneficiarul final, pânã la disponibilizarea surselor de finanţare pe plan local.
3.8.3. Documente necesare la momentul execuţiei bugetare
3.8.3.1. Pentru cheltuielile angajate în baza prevederilor pct. 3.8.2, deschiderea creditelor bugetare se va face pe bazã de prognozã de flux de numerar.
3.8.3.2. În vederea obţinerii avizului de oportunitate al AM la momentul execuţiei bugetare a sumelor prevãzute la pct. 3.8.1, autoritãţile contractante prezintã documente justificative dupã cum urmeazã:
(i) dovada încadrãrii din punct de vedere tehnic şi financiar a sumelor solicitate în limitele pentru care AM şi-a exprimat acordul prealabil şi stadiul execuţiei angajamentului bugetar respectiv;
(ii) justificãri ale sumelor incluse în prognoza de flux de numerar;
(iii) la solicitarea AM, orice alte documente în mãsurã sã probeze legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate.
3.9. Sumele pentru acoperirea plãţii TVA aferente sumelor prevãzute la pct. 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5 şi 3.7 se angajeazã, se ordonanţeazã, se lichideazã şi se plãtesc în aceleaşi condiţii ca acestea.
4. Sistemul de conturi
În scopul gestionãrii fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, OPCP, Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - SA (CNADNR - SA), Compania Naţionalã de Cãi Ferate "CFR" - SA (CNCF "CFR" - SA) şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii deschid urmãtoarele conturi:
4.1. La Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, contul 50.94 "disponibil din fonduri de la bugetul de stat aferente mãsurilor ex-ISPA" şi contul 50.94.02 "disponibil din fonduri de la bugetul de stat aferente plãţii contravalorii TVA recuperabile de la beneficiarii finali în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 " în cazul OPCP.
4.1.1. Contul 50.94 se crediteazã cu:
- sumele de la bugetul de stat alocate pentru finanţarea costurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, TVA aferentã acestora în cazul sumelor datorate beneficiarilor finali care nu se încadreazã în prevederile <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 şi diferenţele nefavorabile de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Naţionale a României utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%, transferate de cãtre Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat" la capitolul 84.01 "Transporturi", subcapitolul 84.01.03 "Transport rutier" sau 84.01.04 "Transport feroviar" ori 84.01.05 "Transport pe apã", titlul 55 "Alte transferuri", dupã caz, pentru autoritãţile contractante din domeniul transporturilor, sau din contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri", deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ99923540155XXXXX), în cazul mãsurilor din domeniul mediului;
- sumele de la bugetul de stat folosite pentru finanţarea costurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, rãmase neutilizate în urma schimbului valutar, returnate din conturile de disponibil în lei 264xxx ale fiecãrei mãsuri ex-ISPA;
- dobânda bonificatã de societatea bancarã la conturile de disponibil 264 xxx pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA ale fiecãrei mãsuri ex-ISPA
şi se debiteazã cu:
- sumele de la bugetul de stat alocate pentru finanţarea costurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, TVA aferentã acestora în cazul sumelor datorate beneficiarilor finali care nu se încadreazã în prevederile <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 şi diferenţele de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Centrale Europene utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%, transferate în conturile de disponibil în lei 264xxx pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA ale fiecãrei mãsuri ex-ISPA;
- sumele de la bugetul de stat/TVA aferentã rãmase neutilizate la sfârşitul Programului ex-ISPA, care provin din finanţarea bugetarã a anului curent, returnate de OPCP în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri", deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ99923540155XXXXX), şi de CNADNR - SA, CNCF "CFR" - SA şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 84.01 "Transporturi" al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii;
- sumele de la bugetul de stat/TVA aferentã rãmase neutilizate la sfârşitul Programului ex-ISPA, care provin din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi, returnate în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare, potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008 privind normele metodologice de aplicare a prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor mãsuri financiare în domeniul bugetar.
4.1.2. Contul 50.94.02 se crediteazã cu:
- sume reprezentând TVA aferentã sumelor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA şi sume pentru acoperirea plãţii TVA aferente livrãrilor de bunuri, prestãrilor de servicii şi execuţiei de lucrãri, finanţate din contribuţia financiarã a Uniunii Europene prin Programul ex-ISPA şi din cofinanţarea aferentã, datorate beneficiarilor finali care se încadreazã în prevederile <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 ;
- sume plãtite de beneficiarii finali în conformitate cu prevederile <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007
şi se debiteazã cu:
- sume reprezentând TVA aferentã sumelor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA şi sume pentru acoperirea plãţii TVA aferente livrãrilor de bunuri, prestãrilor de servicii şi execuţiei de lucrãri, finanţate din contribuţia financiarã a Uniunii Europene prin Programul ex-ISPA şi din cofinanţarea aferentã, datorate beneficiarilor finali care se încadreazã în prevederile <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 ;
- sumele rãmase neutilizate la sfârşitul Programului ex-ISPA, care provin din finanţarea bugetarã a anului curent, returnate de OPCP în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri" deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ99923540155XXXXX);
- sumele de la bugetul de stat rãmase neutilizate la sfârşitul Programului ex-ISPA, care provin din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi, returnate în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare, potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008 .
4.2. La societatea bancarã:
(i) câte un cont 264xxx, denominat în lei şi euro, de "disponibil din fonduri de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA" pentru fiecare mãsurã ex-ISPA
Contul în lei 264xxx de "disponibil în lei din fonduri de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA" se crediteazã cu:
- sumele alocate de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA şi diferenţele de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Naţionale a României utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%, transferate din contul de disponibil 50.94;
- dobânda bonificatã de societatea bancarã la disponibilitãţile din cont
şi se debiteazã cu:
- sumele în lei care se transferã contractorilor sau beneficiarilor finali;
- sumele în lei supuse schimbului valutar pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA şi diferenţele de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Naţionale a României utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%, transferate în contul 264xxx de "disponibil în euro din fonduri de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA";
- sumele în lei neutilizate care se transferã în contul 50.94;
- dobânda bonificatã de societatea bancarã care se transferã în contul 50.94.
Contul în euro 264xxx de "disponibil în euro din fonduri de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA" se crediteazã cu:
- sumele în euro reprezentând sumele rezultate în urma schimbului valutar din contul în lei 264xxx pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA şi diferenţele de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Naţionale a României utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%;
- dobânda bonificatã de societatea bancarã la disponibilitãţile din cont
şi se debiteazã cu:
- sumele în euro rezultate în urma schimbului valutar al sumelor din contul 264xxx în lei alocate de la bugetul de stat pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA şi diferenţele de curs valutar practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Naţionale a României utilizat la deschiderea creditelor bugetare, în cuantum de 5%, care se transferã contractorilor, beneficiarilor finali sau în conturile de cheltuieli eligibile ale mãsurii ex-ISPA;
- dobânda bonificatã de societatea bancarã care se transferã în contul în lei 264xxx;
(ii) un cont 264RD, denominat în lei şi în euro
Contul în euro 264RD de "recuperãri debite în euro" se crediteazã cu:
- sumele în euro reprezentând debite recuperate aferente sumelor prevãzute la pct. 3
şi se debiteazã cu:
- sumele în euro rezultate în urma schimbului valutar al debitelor recuperate aferente sumelor prevãzute la pct. 3 din contul în euro 264RD, care se transferã în contul în lei 264RD
Contul în lei 264RD se crediteazã cu:
- sumele în lei rezultate în urma schimbului valutar al debitelor recuperate aferente sumelor prevãzute la pct. 3 din contul în euro 264RD;
- sumele în lei reprezentând debite recuperate aferente sumelor prevãzute la pct. 3
şi se debiteazã cu:
- sumele provenite din finanţarea anului curent, rezultate în urma schimbului valutar al debitelor recuperate aferente sumelor prevãzute la pct. 3, care se transferã în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", în cazul mãsurilor din domeniul transporturilor;
- sumele provenite din finanţarea anului curent, rezultate în urma schimbului valutar al debitelor recuperate aferente sumelor prevãzute la pct. 3, care se transferã în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri", deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ 99923540155XXXXX), în cazul mãsurilor din domeniul mediului;
- sumele provenite din finanţarea anilor precedenţi, rezultate în urma schimbului valutar al debitelor recuperate aferente sumelor prevãzute la pct. 3, care se transferã în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare, potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008 ;
- sumele provenite din dobânzile/penalizãrile aferente debitelor recuperate din sumele prevãzute la pct. 3 în contul 20.36.01.50 "Alte venituri".
5. Programarea bugetarã a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA
5.1. Autoritãţile contractante din domeniul transporturilor şi mediului completeazã şi transmit la AM formularul de fundamentare a fondurilor de preaderare, inclusiv cu sumele necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA/TVA aferentã acestora, precum şi TVA aferentã costurilor eligibile în cazul operatorilor de apã, potrivit metodologiei elaborate anual de Ministerul Finanţelor Publice, în vederea elaborãrii proiectului anual de buget. Fondurile vor fi fundamentate pe baza unei prognoze de flux de numerar pe fiecare mãsurã ex-ISPA.
5.2. AM verificã formularele de fundamentare transmise de autoritãţile contractante din domeniul transporturilor şi mediului prevãzute la pct. 4.1, adaugã sumele angajate sau ce urmeazã sã fie angajate în conformitate cu prevederile pct. 2.1.2.(ii), centralizeazã informaţiile primite în conformitate cu formularul menţionat şi îl transmit ACP, în vederea cuprinderii în propunerea de cheltuieli întocmitã de cãtre aceasta la poziţia bugetarã globalã "Fondul Naţional de Preaderare", în vederea elaborãrii proiectului de buget.
6. Execuţia bugetarã a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA
Accesarea sumelor asigurate de la bugetul de stat reprezentând fonduri necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, inclusiv TVA aferentã acestora, precum şi TVA aferentã costurilor eligibile în cazul operatorilor de apã-canal prevãzute în bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni generale, la poziţia globalã "Fondul Naţional de Preaderare", gestionatã de cãtre ACP, se realizeazã astfel:
6.1. Pentru autoritãţile contractante din domeniul transporturilor:
6.1.1. Autoritãţile contractante din domeniul transporturilor îşi stabilesc, temeinic şi fundamentat, necesitãţile trimestriale de sume, inclusiv TVA aferentã acestora, de la bugetul de stat, necesare acoperirii plãţii sumelor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, pe baza prognozei fluxului de numerar determinat ca urmare a contractelor încheiate şi a obligaţiilor de platã estimate, şi prezintã în acest sens Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii o notã de fundamentare, conform anexei nr. 1, însoţitã de documentul prevãzut în anexa nr. 2, în prima decadã a lunii anterioare trimestrului pentru care se solicitã sumele. Nota de fundamentare se supune controlului financiar preventiv propriu.
6.1.2. Pe baza documentelor justificative primite de la autoritãţile contractante, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii solicitã Ministerului Finanţelor Publice, respectiv Direcţiei generale de programare bugetarã, pânã la data de 15 a lunii anterioare trimestrului pentru care se solicitã sumele, suplimentarea bugetului propriu cu sumele de la bugetul de stat necesare acoperirii plãţii sumelor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, inclusiv TVA aferente acestora. Cererea de suplimentare a bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii vizatã de controlorul financiar preventiv propriu şi semnatã de ordonatorul principal de credite va fi însoţitã de documentele prevãzute în anexele nr. 1 şi 2.
6.1.3. Direcţia generalã de programare bugetarã transmite documentaţia prevãzutã la pct. 6.1.1 la AM, care o verificã din punctul de vedere al încadrãrii în prevederile <>OUG nr. 135/2007 şi acordã un aviz de oportunitate. În vederea emiterii avizului de oportunitate, AM poate solicita direct autoritãţilor contractante documente justificative în mãsurã sã confirme legalitatea şi conformitatea sumelor solicitate.
6.1.4. AM transmite documentaţia prevãzutã la pct. 6.1.1, vizatã de controlorul financiar preventiv propriu, la ACP, care o verificã din punctul de vedere al încadrãrii în prevederile bugetare, o avizeazã şi o retransmite Direcţiei generale de programare bugetarã.
6.1.5. Pe baza acestei solicitãri, Direcţia generalã de programare bugetarã întocmeşte documentaţia necesarã, pe care o supune spre aprobare conducerii Ministerului Finanţelor Publice, respectiv secretarului de stat coordonator al Direcţiei generale de programare bugetarã.
6.1.6. În baza documentaţiei întocmite de Direcţia generalã de programare bugetarã, Direcţia generalã de metodologie contabilã instituţii publice opereazã modificãrile aprobate în bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni generale, titlul 55 "Alte transferuri", articolul 55.01 "Transferuri interne", alineatul 55.01.14 "Fond Naţional de Preaderare", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", subcapitolul 54.01.04 "Fondul Naţional de Preaderare", şi în bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la capitolul 84.01 "Transporturi", subcapitolele 84.01.03 "Transport rutier" sau subcapitolul 84.01.04 "Transport feroviar" ori subcapitolul 84.01.05 "Transport pe apã", titlul 55 "Alte transferuri", alineatul 55.01.09 "Programe ISPA".
6.1.7. Dupã introducerea modificãrilor în bugetul ordonatorului principal de credite, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii transmite lunar Ministerului Finanţelor Publice, pânã la data de 25 a lunii curente, cererea de deschidere de credite bugetare necesare acoperirii de la bugetul de stat a plãţii sumelor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, inclusiv TVA aferente acestora, în baza prognozelor fluxului de numerar pentru luna urmãtoare sau a obligaţiilor de platã existente, dupã caz, aferente fiecãrei mãsuri, primite de la autoritãţile contractante. Cererea de deschidere de credite bugetare a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii se supune controlului financiar preventiv.
6.1.8. La solicitarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi în limita sumelor transferate, Direcţia generalã trezorerie şi contabilitate publicã efectueazã lunar deschiderea creditelor bugetare aferente sumelor de la bugetul de stat, necesare acoperirii plãţii sumelor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, inclusiv TVA aferente acestora, cu avizul Direcţiei generale de programare bugetarã, conform metodologiei în vigoare, pânã la data de 10 a lunii pentru care se solicitã deschiderea creditelor.
6.1.9. Dupã deschiderea creditelor bugetare, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii poate efectua cheltuieli de la bugetul de stat pentru acoperirea plãţii sumelor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, inclusiv TVA aferente acestora, din contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 84.01 "Transporturi", titlul 55 "Alte transferuri".
6.1.10. În baza sumelor solicitate de autoritãţile contractante la deschiderea creditelor bugetare, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii întocmeşte ordinele de platã prin care se vireazã, în limita creditelor bugetare deschise, din contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 84.01 "Transporturi", titlul 55 "Alte transferuri", sumele de la bugetul de stat, necesare acoperirii plãţii sumelor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, inclusiv TVA aferente acestora, în conturile 50.94 de disponibil ale fiecãrei autoritãţi contractante. Ordonanţarea acestor plãţi se semneazã de cãtre ordonatorul principal de credite cu viza prealabilã de control financiar preventiv.
6.1.11. Autoritãţile contractante transferã fondurile aferente continuãrii şi finalizãrii mãsurilor ex-ISPA, inclusiv TVA aferentã acestora, din contul 50.94 în contul bancar 264xxx în lei, aferent mãsurii ex-ISPA, realizeazã schimbul valutar în contul bancar 264xxx în euro şi transferã fondurile cãtre contractori sau întregesc conturile de cheltuieli eligibile ale mãsurii, dupã caz, în funcţie de obligaţiile de platã avute.
6.2. Pentru autoritãţile contractante din domeniul mediului
6.2.1. Autoritãţile contractante îşi stabilesc temeinic şi fundamentat necesitãţile de sume, inclusiv TVA, necesare acoperirii de la bugetul de stat a plãţii sumelor pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, bazate pe previziunile fluxului de numerar aferente fiecãrei mãsuri ex-ISPA şi pe previziuni privind evoluţia cursului leu/euro ale societãţii bancare, şi prezintã AM o notã justificativã, conform anexei nr. 3, însoţitã de documentul prevãzut în anexa nr. 4 "Prognoza fluxului de numerar aferentã sumelor pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA pentru perioada..." pânã la data de 15 a lunii anterioare celei pentru care se solicitã sumele. Nota justificativã se supune controlului financiar preventiv al autoritãţii contractante.
6.2.2. AM se asigurã cã sumele solicitate se încadreazã în prevederile <>OUG nr. 135/2007 , centralizeazã informaţiile primite de la autoritãţile contractante, sub forma unei note justificative, conform anexei nr. 3, însoţitã de documentul prevãzut în anexa nr. 4, acordã avizul de oportunitate şi le transmite ACP vizate de controlorul financiar preventiv propriu pânã la data de 20 a lunii anterioare celei pentru care se solicitã sumele, cu menţionarea conturilor în care se va efectua deschiderea de credite bugetare.
6.2.3. Pe baza documentelor justificative primite de la AM, ACP întocmeşte urmãtoarele documente: cererea de deschidere de credite bugetare necesare finanţãrii de la bugetul de stat a sumelor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, inclusiv TVA aferente acestora, cu încadrarea în limitele alocaţiilor bugetare anuale aprobate pentru anul curent şi ţinând cont de soldul contului OPCP şi angajamentul bugetar, propunerea de angajare, nota de lichidare, însoţite de ordonanţarea de platã. Documentele se supun vizei de control financiar preventiv şi se prezintã spre aprobare, pânã la data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se solicitã sumele, secretarului de stat - ordonator principal de credite - pentru finanţarea din poziţia bugetarã globalã "Fondul Naţional de Preaderare".
6.2.4. ACP transmite documentaţia prevãzutã la pct. 5.2.3 la Direcţia generalã trezorerie şi contabilitate publicã pentru a efectua deschiderea creditelor bugetare de la capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", subcapitolul 04 "Fondul Naţional de Preaderare", articolul 55.01 "Transferuri interne", alineatul 14 "Fondul Naţional de Preaderare", conform metodologiei în vigoare, pânã la data de întâi a lunii pentru care se solicitã deschiderea creditelor, şi emite ordinul de platã pentru transferul sumelor din contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri", deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ 99923540155XXXXX), în contul 50.94 de disponibil al OPCP sau în contul 50.94.02, în conformitate cu solicitarea AM.
6.2.5. OPCP transferã fondurile din contul de disponibil 50.94.02 cãtre contractori şi din contul de disponibil 50.94 în contul bancar 264xxx în lei, aferent fiecãrei mãsuri ex-ISPA, realizeazã schimbul valutar în contul bancar 264xxx în euro şi transferã fondurile cãtre contractori, în contul de cheltuieli eligibile ale mãsurii sau în conturile autoritãţii contractante, dupã caz, şi în funcţie de obligaţiile de platã ale autoritãţii contractante.
7. Recuperarea debitelor şi a dobânzilor/penalitãţilor aferente plãţilor efectuate în mod necuvenit de la bugetul de stat în baza <>OUG nr. 135/2007
7.1. Utilizarea sumelor primite în baza prezentelor norme fãrã respectarea prevederilor <>OUG nr. 135/2007 este consideratã neregulã. Creanţele bugetare rezultate din nereguli se recupereazã în contul 264RD pentru a fi transferate la bugetul de stat în conformitate cu prevederile <>OG nr. 79/2003 .
7.2. În acest scop se stabileşte urmãtoarea procedurã:
7.2.1. OPCP, CNADNR - SA, CNCF "CFR" - SA şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii au obligaţia de a determina sumele din debitele recuperate, inclusiv dobânzile/penalitãţile de întârziere aferente acestora, cuvenite sumelor acordate de la bugetul de stat, de a întocmi şi transmite societãţii bancare dispoziţia de schimb valutar al sumelor astfel determinate, cu care societatea bancarã va debita contul în euro 264RD de recuperare a debitelor şi va credita contul în lei 264RD de recuperare a debitelor. Dispoziţia de schimb valutar se supune vizei de control preventiv propriu.
7.2.2. OPCP, CNADNR - SA, CNCF "CFR" - SA şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii întocmesc şi transmit societãţii bancare ordinele de platã a acestor sume din contul în lei 264RD de recuperare a debitelor, astfel:
(i) cota cuvenitã bugetului de stat din debitele recuperate, aferente sumelor pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, care provin din finanţarea bugetarã a anului curent:
- în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", în cazul mãsurilor din domeniul transporturilor;
- în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri", deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ99923540155XXXXX), în cazul mãsurilor din domeniul mediului;
(ii) cota cuvenitã bugetului de stat din debitele recuperate, care provin din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi, în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare, potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008 ;
(iii) cota cuvenitã bugetului de stat din dobânzile/penalizãrile aferente debitelor recuperate care provin din finanţarea de la bugetul de stat, în contul 20.36.01.50 "Alte venituri".
7.2.3. Dobânda bonificatã de societatea bancarã la sumele din debite recuperate, cuvenite bugetului de stat, tranzitate în conturile în euro şi în lei 264RD de recuperare a debitelor, se transferã periodic odatã cu transferul sumelor reprezentând dobânzi/penalitãţi de cãtre autoritatea contractantã pentru mãsurile ISPA din domeniul transporturilor în contul 20.36.01.50 "Alte venituri".
8. Gestionarea sumelor rãmase neutilizate
8.1. Sumele rãmase neutilizate în conturile de disponibil 50.94 ale OPCP, CNADNR - SA, CNCF "CFR" - SA şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii la sfârşitul anului se reporteazã în anul urmãtor, având aceeaşi destinaţie.
8.2. Sumele rãmase neutilizate la sfârşitul Programului ex-ISPA se transferã din conturile 50.94 la bugetul de stat, astfel:
(i) cota cuvenitã bugetului de stat care provine din finanţarea bugetarã a anului curent:
- în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", în cazul mãsurilor din domeniul transporturilor;
- în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat", capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale", titlul 55 "Alte transferuri" deschis la Trezoreria Operativã Centralã (cod IBAN RO19TREZ 99923540155XXXXX), în cazul mãsurilor din domeniul mediului;
(ii) cota cuvenitã bugetului de stat, care provine din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi, în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare, potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008 .
9. Recuperarea sumelor plãtite de la bugetul de stat în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 de la operatorii economici din sectorul de mediu
9.1. Operatorii economici menţionaţi la <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 vor rambursa sumele reprezentând TVA dedusã, a cãrei contravaloare a fost plãtitã de la bugetul de stat în conformitate cu acest act normativ, în contul 50.94.02, dupã cum urmeazã:
(i) pentru sumele plãtite de la bugetul de stat din momentul intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 47/2009 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 342/2009 , pânã la intrarea în vigoare a prezentelor norme, în termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme;
(ii) pentru sumele plãtite de la bugetul de stat dupã intrarea în vigoare a prezentelor norme:
- în termen de 60 de zile calendaristice de la data depunerii decontului de TVA cu sume pozitive sau a decontului fãrã opţiune de rambursare prin care a fost exercitat dreptul de deducere a TVA aferente cheltuielilor eligibile;
- în termen de 5 zile de la data soluţionãrii decontului cu sume negative cu opţiune de rambursare prin care a fost exercitat dreptul de deducere a TVA aferente cheltuielilor eligibile.
9.2. Operatorii economici menţionaţi la <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 informeazã în scris OPCP cu privire la rambursarea sumelor în conformitate cu prevederile pct. 9.1 şi trimit copia ordinului de platã.
9.3. În situaţia depãşirii termenelor scadente menţionate la pct. 9.1, la suma datoratã se vor calcula accesorii, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare <>OG nr. 92/2003 .
9.4. OPCP informeazã AM cu privire la situaţia sumelor plãtite şi încasate de la beneficiarii finali în contul 50.94.02 pânã la data de 25 a fiecãrei luni pentru luna precedentã celei în care se face raportarea.
9.5. AM transmite trimestrial Direcţiei generale de control financiar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã lista operatorilor economici prevãzuţi la <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 , sumele reprezentând TVA plãtitã acestora în conformitate cu prevederile acestui act normativ şi sumele rambursate de aceştia în conformitate cu prevederile pct. 9.1.
9.6. Sumele identificate de controalele şi inspecţiile fiscale ca fiind datorate de operatorii economici menţionaţi la <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 ca urmare a nerespectãrii prevederilor pct. 9.1 se recupereazã în conformitate cu prevederile <>OG nr. 92/2003 .
9.7. Direcţia generalã de control financiar va emite un titlu de creanţã în care se vor individualiza sumele plãtite de la bugetul de stat în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 , inclusiv accesoriile aferente acestora, precum şi data pânã la care acestea au fost calculate şi contul în care acestea se vor vira potrivit prevederilor pct. 9.11.
9.8. Titlul de creanţã prevãzut la pct. 9.7 va cuprinde toate elementele prevãzute de <>art. 43 alin. (2) din OG nr. 92/2003 .
9.9. Pentru sumele plãtite de la bugetul de stat în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 , individualizate în titlul de creanţã prevãzut la pct. 9.7, termenele de platã se stabilesc astfel:
(i) dacã data comunicãrii este cuprinsã în intervalul 1-15 din lunã, termenul de platã este pânã la data de 5 a lunii urmãtoare;
(ii) dacã data comunicãrii este cuprinsã în intervalul 16-31 din lunã, termenul de platã este pânã la data de 20 a lunii urmãtoare.
9.10. Titlul de creanţã emis de cãtre Direcţia generalã de control financiar se va transmite organelor fiscale competente în administrare însoţit de dovada confirmãrii primirii acestuia de cãtre debitor, în vederea recuperãrii lui conform <>OG nr. 92/2003 .
9.11. Sumele individualizate în titlurile de creanţã emise potrivit prevederilor pct. 9.7 se vor vira în contul 50.86.06 "Disponibil din recuperarea sumelor plãtite de la bugetul de stat în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 , individualizate în titlurile de creanţã", deschis pe codul de identificare fiscalã al plãtitorului la unitatea de Trezorerie a Statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea acestuia.
9.12. Organele fiscale competente vor solicita în scris, în cel mult 5 zile de la încasarea sumelor potrivit pct. 9.11, unitãţii Trezoreriei Statului virarea acestora în contul 50.94.02. "Disponibil din fonduri de la bugetul de stat aferente plãţii contravalorii TVA recuperabile de la beneficiarii finali în baza prevederilor <>art. 1^1 din OUG nr. 135/2007 ", deschis pe seama OPCP la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
10. Prevederi finale
10.1. Autoritãţile contractante sunt responsabile, în condiţiile legii, de legalitatea, conformitatea şi regularitatea sumelor solicitate de la bugetul de stat conform <>OUG nr. 135/2007 .
10.2. Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme


NOTÃ DE FUNDAMENTARE
privind solicitarea sumelor pentru continuarea şi
finalizarea mãsurilor ex-ISPA din domeniul transporturilor,
pe trimestrul ......... anul ..........


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Valoarea
mii euro*) mii lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Titlul şi codul mãsurii
2. Autoritatea de implementare
3. Bugetul alocat mãsurii
4. Sume pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor
ex-ISPA suplimentate anterior
5. Plãţi efectuate cumulat din sumele suplimentate anterior
(la sfârşitul lunii a doua a trimestrului curent)
6. Disponibilitãţi (3-4)
7. Sume contractate şi care necesitã a fi plãtite în
trimestrul urmãtor (inclusiv sumele preliminate pe ultima
lunã a trimestrului curent)
8. Sume necesare a fi suplimentate pe trimestrul......(6-5)
9. Sume destinate finanţãrii costurilor bancare şi diferenţei
cursului de schimb leu/euro practicat de societatea bancarã
faţã de cursul leu/euro al Bãncii Naţionale a României (5%)
10. Sume solicitate pentru trimestrul urmãtor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Ordonator principal de credite,

Autoritatea de Management ex-ISPA Autoritatea contractantã
Avizat pentru regularitate,
legalitate şi oportunitate Avizat CFP
(semnãtura autorizatã şi stampila) (semnãtura autorizatã şi ştampila)

---------
*) La pct. 3 şi 6 nu se calculeazã valoarea în euro.


ANEXA 2
la norme

Autoritatea contractantã/AM ex-ISPA


PROGNOZA
fluxului de numerar aferentã sumelor pentru
continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA pentru perioada .....

--------------
NOTÃ(CTCE)
Tabelul se gãseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 445 din 01 iulie 2010, la pagina 19 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 3
la norme

NOTÃ JUSTIFICATIVÃ
privind solicitarea sumelor pentru continuarea şi
finalizarea mãsurilor ex-ISPA din domeniul mediului
pe luna ......... anul .........

Va transmitem necesitãţile de fonduri de la bugetul de stat, pentru suma de ........ (euro), aferente:
- sumelor pentru continuarea şi finalizarea mãsurii ex-ISPA ....... (de precizat şi tipul de cheltuialã în conformitate cu prevederile <>art. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 135/2007 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA, aprobatã prin <>Legea nr. 187/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare), pe baza Prognozei fluxului de numerar în suma de ...... (euro);
- sumelor destinate finanţãrii costurilor bancare şi diferenţei cursului de schimb leu/euro practicat de societatea bancarã faţã de cursul leu/euro al Bãncii Naţionale a României (5%), în sumã de ......(euro).
Suma totalã menţionatã se va diminua cu soldul conturilor: 50.94, lei 264xxx (echivalentul în euro la cursul Bãncii Naţionale a României), euro 264xxx, în suma de ........ (euro).
Ca urmare a celor prezentate mai sus, vã rugãm a dispune alimentarea contului 50.94 "Disponibil din fonduri de la bugetul de stat aferente mãsurilor ex-ISPA" cu echivalentul în lei al sumei .........., la cursul Bãncii Naţionale a României la data întocmirii situaţiei.
Anexãm la prezenta notã justificativã "Prognoza fluxului de numerar aferentã sumelor pentru continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA pentru perioada ......", prevãzutã în anexa nr. 4 la norme.

Autoritatea de Management ex-ISPA Avizat CFP
(semnãtura autorizatã şi ştampila) (semnãtura autorizatã şi ştampila)


ANEXA 4
la norme

Autoritatea contractantã/AM ex-ISPA


PROGNOZA
fluxului de numerar aferentã sumelor pentru
continuarea şi finalizarea mãsurilor ex-ISPA pentru perioada .....

--------------
NOTÃ(CTCE)
Tabelul se gãseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 445 din 01 iulie 2010, la pagina 19 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 5
la norme

PLAN DE ACHIZIŢII

--------------
NOTÃ(CTCE)
Tabelul se gãseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 445 din 01 iulie 2010, la pagina 20 (a se vedea imaginea asociatã).

Beneficiar (semnãtura şi ştampila)

-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016