Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.783 din 29 iunie 2012  pentru modificarea Procedurii de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 4.543/468/2004    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.783 din 29 iunie 2012 pentru modificarea Procedurii de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 4.543/468/2004

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 16 iulie 2012

    În temeiul art. 340 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al art. 32 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale art. 37 alin. (1) şi (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 522/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în baza prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 536/2011 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Hotãrârii Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale art. 4 din Hotãrârea Guvernului nr. 556/2011 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri,

    ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, interimar, şi ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale emit urmãtorul ordin:

    ART. I
    Procedura de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale, aprobatã prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii şi al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 4.543/ 468/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 903 din 5 octombrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:

    1. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 2. - Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri coordoneazã la nivel naţional activitatea de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale."

    2. La articolul 3, litera n) va avea urmãtorul cuprins:
    "n) evaluatorul de competenţe profesionale este un specialist cu experienţã recentã de muncã şi/sau de coordonare în ocupaţiile/calificãrile pentru care este desemnat de centrul de evaluare sã efectueze evaluãri şi care este certificat de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri, pe baza standardului ocupaţional "evaluator de competenţe profesionale""

    3. La articolul 8, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 8. - (1) Autorizarea centrelor de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale, denumite în continuare centre, se realizeazã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri."

    4. La articolul 10 alineatul (4), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
    "b) prin evaluare de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri."

    5. La articolul 11, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri acordã, la cerere, asistenţã metodologicã pentru parcurgerea etapelor în vederea autorizãrii."

    6. La articolul 12, literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) solicitarea verificãrii îndeplinirii criteriilor de evaluare Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri;
    b) verificarea autenticitãţii informaţiilor cuprinse în dosarul de autoevaluare întocmit de centru, de cãtre un verificator extern nominalizat de Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri, conform prevederilor art. 32 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în termen de 45 de zile de la solicitarea verificãrii;"

    7. La articolul 13, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 13. - (1) Centrul nemulţumit de nivelul de performanţã stabilit de specialistul Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri are dreptul de a contesta raportul de evaluare în termen de 5 zile de la comunicare.
    (2) Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri nominalizeazã un alt verificator extern, care întocmeşte un alt raport de evaluare, în termen de 30 de zile de la depunerea contestaţiei."

    8. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 15. - (1) Dupã analizarea dosarului de autorizare Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri decide autorizarea centrului pentru o perioadã corespunzãtoare nivelului de performanţã stabilit în raportul de evaluare.
    (2) Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri soluţioneazã cererea de autorizare prin acordarea sau neacordarea autorizaţiei de funcţionare."

    9. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 16. - În termen de 5 zile de la data luãrii deciziei, Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri comunicã în scris solicitantului decizia luatã."

    10. La articolul 17, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 17. - (1) Autorizaţia de funcţionare se elibereazã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri reprezentantului legal al centrului, în cel mult 30 de zile de la data comunicãrii deciziei de autorizare.
    (2) Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri completeazã autorizaţia de funcţionare şi o înregistreazã în Registrul de evidenţã a autorizaţiilor de funcţionare ale centrelor de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale."

    11. La articolul 17, alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) În cazul pierderii, sustragerii sau deteriorãrii autorizaţiei de funcţionare, centrul poate solicita eliberarea unui duplicat al autorizaţiei în condiţiile prevãzute de instrucţiunile emise de Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri."

    12. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 22. - (1) Centrele transmit trimestrial Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri rapoarte care conţin informaţii cu privire la ocupaţiile/calificãrile pentru care s-au fãcut evaluãri, numãrul de evaluãri efectuate, numãrul de certificate eliberate, contestaţiile şi modul de rezolvare a acestora.
    (2) Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri, prin specialiştii proprii, controleazã prin sondaj activitatea centrelor autorizate."

    13. La articolul 23, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În acest interval, dupã remedierea neregularitãţilor constatate, centrul solicitã Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri o nouã evaluare a activitãţii sale.
    (3) Dacã în termen de 60 de zile centrul nu face dovada cã îndeplineşte toate criteriile de evaluare, Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri decide retragerea autorizaţiei de funcţionare."

    14. La articolul 34, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 34. - (1) Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri tipãreşte şi gestioneazã certificatele de competenţe profesionale."

    15. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 35. - Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri elibereazã centrelor, contra cost, pe bazã de proces-verbal de predare-primire, formularele de certificate de competenţe profesionale solicitate."

    16. La articolul 41, alineatele (1) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 41. - (1) Dispariţia unor formulare de certificate de competenţe profesionale este anunţatã imediat de cãtre centru Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri.
    ...............................................................................................
    (4) Seria şi numãrul certificatelor de competenţe profesionale anulate în conformitate cu prevederile alin. (1) şi (3) sunt comunicate Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri."

    17. La articolul 43, alineatul (6) va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) În cazul în care un centru autorizat şi-a încetat activitatea, cererea de eliberare a duplicatului se adreseazã Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri, care completeazã şi elibereazã duplicatul, cu respectarea regulilor cuprinse în alineatele precedente. În acest caz, se aplicã ştampila Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri şi semnãtura directorului general al acesteia."

    18. La articolul 46, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 46. - (1) Taxele de autorizare se vireazã de cãtre persoanele juridice în contul Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri."

    19. Articolul 46^1 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 46^1. - Costul formularelor de certificate de competenţe profesionale se vireazã în contul Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri şi se constituie venituri la bugetul de stat."

    20. Articolul 47 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 47. - În cazul încetãrii activitãţii autorizate, centrul este obligat sã predea Autoritãţii Naţionale pentru Calificãri, pe bazã de proces-verbal, toate documentele prevãzute la art. 37, arhiva şi certificatele de competenţe profesionale rãmase necompletate."

    21. Anexele nr. 3, 4 şi 7 se modificã şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1, 2 şi 3, care fac parte integrantã din prezentul ordin.

    ART. II
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                              Ministrul educaţiei,
                            cercetãrii, tineretului
                            şi sportului, interimar,
                                Liviu Marian Pop
                           Ministrul muncii, familiei
                             şi protecţiei sociale,
                                Mariana Câmpeanu

    ANEXA 1
    -------
(Anexa nr. 3 la procedurã)
--------------------------

    Cãtre: Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri

                              Cerere de autorizare

    Instituţia (denumirea completã şi abreviatã) ........................................................., cu sediul în localitatea..................................., strada ........................................... nr. ........, cod poştal ....................., sectorul/judeţul ........................., cod unic de înregistrare/cod fiscal .............................., cont ...................................................., deschis la ........................... ......................., reprezentatã prin ........................................, având funcţia de ................................................., solicitã autorizarea unui centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale pentru urmãtoarele ocupaţii/calificãri:
    ..............................................................................................................................................................................................................

    Semnãtura reprezentantului legal ..................................

    L.S.


    ANEXA 2
    -------
(Anexa nr. 4 la procedurã)
--------------------------

                                    ROMÂNIA

                    AUTORITATEA NAŢIONALÃ PENTRU CALIFICÃRI
                    ---------------------------------------

                           AUTORIZAŢIE DE FUNCŢIONARE


                      Seria ...... Nr. ...... din data de
        .................... acordatã în baza Ordonanţei Guvernului nr.
       129/2000, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare

                       CENTRUL DE EVALUARE ŞI CERTIFICARE

    din cadrul: .........../(numele instituţiei)............ cu sediul în ........./(adresa instituţiei)............ este autorizat pentru evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale, pentru urmãtoarea ocupaţie/calificare: ........................

    Eliberatã la data de ....................
    Valabilã pânã la data de ................


                             Director general ANC,

                              ____________________
                                      L.S.


    ANEXA 3
    -------
(Anexa nr. 7 la procedurã)
--------------------------

                                   - faţã -
-----
    NOTÃ(CTCE)
    Imaginea reprezentând Certificatul de competenţã pentru calificãri, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 484 din 16 iulie 2012, la pagina 13 (a se vedea imaginea asociatã).


                                   - verso -


   AUTORITATEA NAŢIONALÃ PENTRU CALIFICÃRI │ ANC
 STANDARD OCUPAŢIONAL/STANDARD DE PREGÃTIRE │ STANDARD OCUPAŢIONAL/STANDARD DE PREGÃTIRE
 PROFESIONALÃ Nr. ..... │ PROFESIONALÃ Nr. .....
                                            │
    Ocupaţie/calificarea .................. │
                                            │ Ocupaţie/calificarea .....................
 ┌───┬───────────────┬─────────┬─────────┐ │ ..........................................
 │Nr.│Unitatea de │Data │Cod şi │ │
 │crt│competenţã │evaluãrii│semnãturã│ │ ┌───┬───────────────┬─────────┬─────────┐
 │ │ │ │evaluator│ │ │Nr.│Unitatea de │Data │Cod şi │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ │crt│competenţã │evaluãrii│semnãturã│
 │1 │ │ │ │ │ │ │ │ │evaluator│
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │2 │ │ │ │ │ │1 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │3 │ │ │ │ │ │2 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │4 │ │ │ │ │ │3 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │5 │ │ │ │ │ │4 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │6 │ │ │ │ │ │5 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │7 │ │ │ │ │ │6 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │8 │ │ │ │ │ │7 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │9 │ │ │ │ │ │8 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │10 │ │ │ │ │ │9 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │11 │ │ │ │ │ │10 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │12 │ │ │ │ │ │11 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │13 │ │ │ │ │ │12 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │14 │ │ │ │ │ │13 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │15 │ │ │ │ │ │14 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │16 │ │ │ │ │ │15 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │17 │ │ │ │ │ │16 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │18 │ │ │ │ │ │17 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │19 │ │ │ │ │ │18 │ │ │ │
 ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
 │20 │ │ │ │ │ │19 │ │ │ │
 └───┴───────────────┴─────────┴─────────┘ │ ├───┼───────────────┼─────────┼─────────┤
                                            │ │20 │ │ │ │
                                            │ └───┴───────────────┴─────────┴─────────┘


                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016