Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.706 din 17 octombrie 2006  pentru aprobarea Procedurii de solicitare a verificarii valabilitatii codului de inregistrare in scopuri de TVA si a datelor de identificare ale persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in celelalte state membre, de catre persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.706 din 17 octombrie 2006 pentru aprobarea Procedurii de solicitare a verificarii valabilitatii codului de inregistrare in scopuri de TVA si a datelor de identificare ale persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in celelalte state membre, de catre persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 894 din 2 noiembrie 2006

În temeiul <>art. 11 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 12^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Procedura de solicitare a verificãrii valabilitãţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre, de cãtre persoane înregistrate în scopuri de TVA în România, prevãzutã în anexa nr. 1.
ART. 2
Se aprobã modelul şi conţinutul urmãtoarelor formulare:
a) "Solicitare de verificare a valabilitãţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre", cod 14132502.10, prevãzutã în anexa nr. 2;
b) "Rãspuns la solicitarea de verificare a valabilitãţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre", prin care se rãspunde solicitãrii de verificare menţionate la lit. a), prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 3
Formularele prevãzute la art. 2 se completeazã şi se transmit conform instrucţiunilor pentru completare prevãzute în anexele nr. 4 şi 5.
ART. 4
Caracteristicile de tipãrire, modul de difuzare, de utilizare şi de arhivare a formularului prevãzut la art. 2 lit. a) sunt stabilite în anexa nr. 6.
ART. 5
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 6
Direcţia de metodologie şi proceduri pentru inspecţia fiscalã din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, Direcţia generalã a tehnologiei informaţiei din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili, precum şi direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti vor lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 7
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 17 octombrie 2006.
Nr. 1.706.

ANEXA 1

PROCEDURĂ DE SOLICITARE
a verificãrii valabilitãţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a
datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în
celelalte state membre, de cãtre persoane înregistrate în scopuri de TVA în România

1. În conformitate cu prevederile <>art. 143 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, livrarea intracomunitarã de bunuri este scutitã de TVA în cazul în care cumpãrãtorul furnizeazã vânzãtorului un cod de înregistrare valabil în scopuri de TVA, atribuit de autoritãţile fiscale din alt stat membru al Uniunii Europene.
2. Verificarea valabilitãţii codurilor de înregistrare în scopuri de TVA, furnizate vânzãtorilor din România de cãtre cumpãrãtori din alte state membre, cade în sarcina vânzãtorului; informaţiile obţinute ca urmare a solicitãrii de verificare au caracter informativ şi nu obligã în nici un fel furnizorul informaţiei.
3. Persoanele înregistrate în scopuri de TVA în România pot verifica valabilitatea codurilor de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre, astfel:
a) accesând pagina de internet a Comisiei Europene, la adresa: http://ec.europa.eu/taxation customs/vies/en/vieshome.htm, utilizând adresa: http://anaf.mfinante.ro/wps/portal/VIES.htm;
b) transmiţând o solicitare, prin poşta electronicã, la adresa/adresele menţionatã/menţionate pe portalul A.N.A.F., utilizând: http://anaf.mfinante.ro/wps/portal/;
c) transmiţând o solicitare în scris, prin poştã sau direct la registratura direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau a Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili.
4. Solicitarea de verificare a valabilitãţii codurilor de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre, denumitã în continuare Solicitare de verificare, poate fi transmisã exclusiv de persoanele înregistrate în scopuri de TVA în România, direct sau printr-un reprezentant legal.
5. Solicitarea de verificare transmisã prin mijloacele prevãzute la pct. 3 lit. b) şi c) se adreseazã, utilizându-se formularul tipizat prevãzut în anexa nr. 2, direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul fiscal solicitantul.
6. În cazul solicitãrii de verificare transmise prin poştã electronicã, formularul tipizat completat se va ataşa mesajului transmis de solicitant cãtre adresa/adresele menţionatã/menţionate pe portalul A.N.A.F., potrivit pct. 3 lit. b).
7. În cazul în care codul de identificare fiscalã completat de solicitant în formularul transmis unitãţii fiscale este incorect, nu se va da curs solicitãrii.
8. Verificarea corectitudinii datelor transmise de solicitant va fi realizatã de cãtre compartimentele cu atribuţii în domeniul schimbului de informaţii din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, prin introducerea datelor într-o aplicaţie informaticã, aplicaţie care va emite automat rãspunsul la solicitarea de verificare, în formatul tipizat prevãzut în anexa nr. 3.
9. Rãspunsul la solicitarea de verificare va consta, în mod obligatoriu, în confirmarea sau infirmarea codului de TVA şi, în mãsura în care statul membru emitent al codului de TVA respectiv a fãcut publice aceste informaţii, şi a denumirii şi adresei persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre, completate de solicitant; în cazul în care se constatã cã datele cunoscute de acesta şi transmise unitãţii fiscale spre verificare sunt incorecte, unitatea fiscalã nu va pune la dispoziţie contribuabilului român informaţiile corecte asupra contribuabilului din celãlalt stat membru, care face obiectul verificãrii.
10. Rãspunsul la solicitarea de verificare a valabilitãţii codurilor de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare a persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre va fi transmis solicitantului, în termen de 3 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii solicitãrii, la adresa poştalã sau de poştã electronicã completatã de contribuabil în formularul de solicitare, în funcţie de modalitatea prin care aceasta a fost transmisã organului fiscal.

ANEXA 2

SOLICITARE DE VERIFICARE
a valabiltãţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a
datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri
de TVA în celelalte state membre




┌──┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1.│Date se identificare ale solicitantului │
│ │Cod de clasificare fiscala RO ┌───────────────────────────────────────┐ │
│ │ └───────────────────────────────────────┘ │
│ │Denumire/Nume si Prenume │
│ │┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │
│ │└────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ │
│ │Adresa: │
│ │Judet ................................. Localitate ....................... │
│ │Sector ................................... Strada ........................ │
│ │Nr. ...... Bloc ......... Scara ........ Etaj ..... Ap. .... Cod postal... │
│ │Telefon .............. Fax ................. E-mail ...................... │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2.│Date de identificare ale reprezentantului legal │
│ │ │
│ │Nr. act ...................../ Data ....................... │
│ │Denumire/ Nume si prenume │
│ │┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│
│ │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘│
│ │Adresa: │
│ │Judet ................................. Localitate ....................... │
│ │Sector ................................... Strada ........................ │
│ │Nr. ...... Bloc ......... Scara ........ Etaj ..... Ap. .... Cod postal... │
│ │Telefon .............. Fax ................. E-mail ...................... │
│ │Cod de identificare fiscala ┌────────────────────────────┐ │
│ │ └────────────────────────────┘ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.│Date de identificare ale persoanei inregistrate in scopuri de TVA in alt │
│ │Stat Membru │
│ │Cod de TVA ┌───────────────────────────────────┐ │
│ │ └───────────────────────────────────┘ │
│ │ │
│ │Denumire/ Nume si prenume │
│ │┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│
│ │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘│
│ │Adresa: │
│ │...........................................................................│
│ │...........................................................................│
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.│Date de identificare ale persoanei inregistrate in scopuri de TVA in alt │
│ │Stat Membru │
│ │ │
│ │Cod de TVA ┌───────────────────────────────────┐ │
│ │ └───────────────────────────────────┘ │
│ │ │
│ │Denumire/ Nume si prenume │
│ │┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│
│ │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘│
│ │Adresa: │
│ │...........................................................................│
│ │...........................................................................│
└──┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Nume si prenume solicitant/reprezentant legal al solicitantului

Semnatura si stampila



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod 14132502.10

ANEXA 3





MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a Judeţului ............../
Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili
Nr. de înregistrare .............................................
Data ............................................................
Datele de identificare ale solicitantului:
Denumirea/Numele şi prenumele ...................................
Codul de identificare fiscalã ...................................
Adresa: localitatea ......., str. ............. nr. ............,
bl. ...., sc. ..., ap. ..., et. ...., judeţul/sectorul ..........



RĂSPUNS
la solicitarea de verificare a valabilitãţii codului de înregistrare
în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor
înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre,
înregistratã cu nr. ... din data ..........

Prin prezenta vã comunicãm cã la data de ........ datele transmise de dumneavoastrã cãtre unitatea noastrã fiscalã, în scopul verificãrii corectitudinii acestora, sunt:



┌─────────────────────────────────────┐
1. Cod de TVA │ │ Valabil/Nevalabil
└─────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────┐
Denumire/Nume şi │ │ Corect/Incorect/Indisponibil
prenume └──────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────┐
Adresa │ │ Corect/Incorect/Indisponibil
└─────────────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────┐
2. Cod de TVA │ │ Valabil/Nevalabil
└──────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────┐
Denumire/Nume şi │ │ Corect/Incorect/Indisponibil
prenume └──────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────┐
Adresa │ │ Corect/Incorect/Indisponibil
└───────────────────────────────────────────┘


Director executiv,
Semnãtura ............

ANEXA 4

INSTRUCŢIUNI
pentru completarea formularului "Solicitare de verificare a valabilitãţii
codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare
ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state
membre" (cod 14132502.10)

1. Transmiterea formularului
1.1. Formularul "Solicitare de verificare a valabilitãţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre" (cod 14132502.10), denumit în continuare Solicitare de verificare, se transmite exclusiv de cãtre persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România.
1.2. Solicitarea de verificare se transmite astfel:
- la registratura organului fiscal competent;
- la poştã, prin scrisoare recomandatã;
- prin poşta electronicã, la adresa/adresele menţionatã/menţionate pe portalul A.N.A.F., la adresa: http://anaf.mfinante.ro/wps/portal/.
1.3. Solicitarea de verificare transmisã în format hârtie se editeazã în douã exemplare:
- un exemplar se transmite la unitatea fiscalã;
- un exemplar se pãstreazã de cãtre persoana impozabilã.
1.4. Formularul se poate descãrca şi de pe pagina de web a Ministerului Finanţelor Publice la adresa www.mfinante.ro.
2. Modul de completare a formularului
2.1. Cartuşul "Date de identificare ale solicitantului" conţine:
1. Cod de identificare fiscalã - se înscrie codul primit la înregistrarea în scopuri de TVA, înscris în certificatul de înregistrare fiscalã.
2. Denumire/nume şi prenume - se înscriu, dupã caz, denumirea sau numele şi prenumele persoanei impozabile.
3. Adresa - se completeazã cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupã caz) al persoanei impozabile înregistrate în scopuri de TVA;
2.2. Cartuşul "Date de identificare ale reprezentantului legal" conţine:
1. Nr. act/Data - se înscriu numãrul şi data actului în baza cãruia persoana respectivã a dobândit calitatea de reprezentant legal.
2. Denumire/nume şi prenume - se înscriu, dupã caz, denumirea sau numele şi prenumele reprezentantului legal.
3. Adresa - se completeazã cu datele privind adresa domiciliului/domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupã caz) al reprezentantului legal.
4. Cod de identificare fiscalã - se înscrie, dupã caz, codul primit la înregistrarea în scopuri de TVA, înscris în certificatul de înregistrare fiscalã.
2.3. Cartuşul "Date de identificare ale persoanei înregistrate în scopuri de TVA în alt stat membru" conţine:
1. Cod de TVA - se înscrie codul de înregistrare în scopuri de TVA, precedat de prefixul statului membru respectiv, conform ISO International Standard 3166-alpha2, cod primit de la partenerul de tranzacţie (persoana înregistratã în scopuri de TVA în alt stat membru) pentru utilizare în derularea tranzacţiei.
2. Denumire/nume şi prenume - se înscriu, dupã caz, denumirea sau numele şi prenumele partenerului de tranzacţie (persoana înregistratã în scopuri de TVA în alt stat membru).
3. Adresa - se completeazã cu datele privind adresa partenerului de tranzacţie (persoana înregistratã în scopuri de TVA în alt stat membru).
În acest cartuş, completarea casetei "Cod de TVA" este obligatorie. Completarea casetelor "Denumire/nume şi prenume" şi "Adresa" este opţionalã.
2.4. În cazul în care se solicitã verificarea valabilitãţii mai multor coduri de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre, cartuşul 3 se completeazã pentru fiecare cod de TVA.
2.5. În cazul în care Solicitarea de verificare se transmite prin poştã electronicã, nu sunt necesare semnãtura şi ştampila solicitantului/reprezentantului legal.

ANEXA 5

INSTRUCŢIUNI
pentru completarea formularului "Rãspuns la solicitarea de verificare
a valabilitãţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor
de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în
celelalte state membre"

1. Transmiterea formularului
1.1. Formularul "Rãspuns la solicitarea de verificare a valabilitãţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre", denumit în continuare Rãspuns la solicitarea de verificare, se transmite de cãtre compartimentele cu atribuţii în domeniul schimbului de informaţii din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili.
1.2. Rãspunsul la solicitarea de verificare se transmite la adresa poştalã sau de poştã electronicã completatã de contribuabil în formularul de solicitare, în funcţie de modalitatea prin care solicitarea a fost transmisã organului fiscal.
1.3. Rãspunsul la solicitarea de verificare transmis în format hârtie se editeazã în douã exemplare:
- un exemplar se transmite solicitantului;
- un exemplar se pãstreazã la unitatea fiscalã.
1.4. Formularul este completat automat de aplicaţia informaticã pusã la dispoziţie compartimentelor cu atribuţii în domeniul schimbului de informaţii din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili.
1.5. Persoana din cadrul compartimentului, care preia spre soluţionare solicitarea, va introduce în aplicaţie codul de înregistrare în scopuri de TVA emis de autoritãţile fiscale din alt stat membru, completat de solicitant în cartuşul "Date de identificare ale persoanei înregistrate în scopuri de TVA în alt Stat Membru" din formularul Solicitare de verificare.
2. Modul de completare a formularului
2.1. Cartuşul "Date de identificare ale solicitantului" se completeazã cu datele de identificare ale solicitantului completate de acesta în cartuşul corespunzãtor din formularul "Solicitare de verificare".
2.2. Rãspunsul la Solicitarea de verificare conţine:
1. Cod de TVA - se înscrie codul de înregistrare în scopuri de TVA emis de autoritãţile fiscale din alt stat membru, completat de solicitant în cartuşul "Date de identificare ale persoanei înregistrate în scopuri de TVA în alt Stat Membru" din formularul Solicitare de verificare.
2. Denumire/nume şi prenume - se înscriu, dupã caz, denumirea sau numele şi prenumele persoanei înregistrate în scopuri de TVA în alt stat membru, completat de solicitant în cartuşul "Date de identificare ale persoanei înregistrate în scopuri de TVA în alt Stat Membru" din formularul Solicitare de verificare.
3. Adresa - se completeazã cu datele privind adresa persoanei înregistrate în scopuri de TVA în alt stat membru, completatã de solicitant în cartuşul "Date de identificare ale persoanei înregistrate în scopuri de TVA în alt Stat Membru" din formularul Solicitare de verificare. În cazul în care solicitantul nu a completat "Adresa", dar "Codul de TVA" şi "Denumirea/numele şi prenumele" persoanei înregistrate în scopuri de TVA în alt stat membru verificate sunt corecte, organul fiscal va completa din oficiu adresa corespunzãtoare.
4. Director executiv/Semnãtura - se completeazã automat de aplicaţie cu semnãtura scanatã a directorului executiv.
Pentru cãsuţa "Cod de TVA" se bifeazã corespunzãtor câmpurile "Valabil" sau "Nevalabil", iar pentru cãsuţele "Denumire/nume şi prenume" şi "Adresa" se bifeazã corespunzãtor câmpurile "Corect", "Incorect" sau "Indisponibil".
În cazul în care s-a solicitat verificarea valabilitãţii mai multor coduri de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre, paşii menţionaţi la pct. 1.5 şi 2.2 se repetã pentru fiecare solicitare.

ANEXA 6


Caracteristicile de tipãrire, modul de difuzare, de utilizare şi de
arhivare a formularului "Solicitare de verificare a
valabilitãţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de
identificare ale persoanelor înregistrate
în scopuri de TVA în celelalte state membre"

1. Denumirea formularului: "Solicitare de verificare a valabilitãţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre", cod 14132502.10
2. Format: A4/t1
3. Caracteristicile de tipãrire:
- pe o singurã faţã;
- se poate utiliza echipament informatic pentru editare.
4. Se difuzeazã gratuit:
- la sediul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili;
- pe pagina de web a Ministerului Finanţelor Publice.
5. Se utilizeazã la: solicitarea verificãrii valabilitãţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre.
6. Se utilizeazã de: persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, care realizeazã operaţiuni intracomunitare.
7. Circulã: - prin mijloace electronice, la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau la direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili în a cãrei razã teritorialã persoana înregistratã în scopuri de TVA îşi are domiciliul fiscal;
- în format hârtie, în douã exemplare listate, semnate şi ştampilate, potrivit legii, din care:
- un exemplar la contribuabil;
- un exemplar la organul fiscal.
8. Se arhiveazã: la dosarul fiscal al contribuabilului.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016