Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.687 din 19 februarie 2019  de modificare şi completare a anexei la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.139/2017 privind aprobarea emiterii titlurilor de stat destinate populaţiei, prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, în cadrul Programului Tezaur    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.687 din 19 februarie 2019 de modificare şi completare a anexei la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.139/2017 privind aprobarea emiterii titlurilor de stat destinate populaţiei, prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, în cadrul Programului Tezaur

EMITENT: Ministerul Finanţelor Publice
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 133 din 19 februarie 2019
    Având în vedere prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi al prevederilor pct. 4.1.a), b).1^2 subpct. 8 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul finanţelor publice emite următorul ordin:
    ART. I
    Anexa la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.139/2017 privind aprobarea emiterii titlurilor de stat destinate populaţiei, prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, în cadrul Programului Tezaur, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 974 din 7 decembrie 2017, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) titluri de stat destinate populaţiei - titluri de stat în formă dematerializată, prin înscriere în cont, emise de Ministerul Finanţelor Publice prin subscripţie publică, prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului. Titlurile de stat pot fi răscumpărate anticipat de Ministerul Finanţelor Publice la solicitarea investitorului sau pot face obiectul unui transfer al dreptului de proprietate înainte de scadenţă. Acestea sunt nominative, fiecare având o valoare nominală de 1 leu, şi dau investitorilor drepturi egale;"

    2. La articolul 1, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) investitor - persoană fizică rezidentă cu vârsta mai mare de 18 ani împliniţi la data efectuării subscrierii sau la data dobândirii titlurilor de stat prin transferul dreptului de proprietate;"

    3. La articolul 1, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) cont de subscriere - cont deschis pe numele investitorului în care vor fi depuse fondurile în numerar, transfer bancar sau prin transfer dintr-un cont de subscriere alimentat cu sume reprezentând plăţi de dobânzi şi/sau valoare nominală, în vederea subscrierii de titluri de stat, şi în care investitorului i se vor rambursa, la scadenţă, de către Ministerul Finanţelor Publice sumele reprezentând dobânzi şi valoarea nominală aferentă subscrierii sau sumele reprezentând valoarea nominală din care sunt deduse cheltuielile specificate la art. 29, în cazul operaţiunii de răscumpărare anticipată la solicitarea investitorului. Un investitor poate deţine conturi de subscriere deschise la mai multe unităţi operative ale Trezoreriei Statului, la fiecare dintre acestea fiind deschis un singur cont de subscriere indiferent de numărul de emisiuni de titluri de stat, respectiv titluri de stat pe care le subscrie. Conturile de subscriere nu sunt purtătoare de dobânzi;"

    4. La articolul 9, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Investitorul/Împuternicitul acestuia în acest scop prin procură legalizată la notar are posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, până în ultima zi a perioadei de subscriere, a unei cereri de anulare a subscrierii la care se anexează formularul de subscriere în original şi, după caz, procura notarială în original, la sediul unităţii operative/punctului de încasare al Trezoreriei Statului unde a efectuat subscrierea, conform modelului din anexa nr. 6, urmând ca sumele să fie returnate în contul de subscriere în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii. După încheierea perioadei de subscriere, subscrierile sunt irevocabile şi nu mai pot fi anulate de către investitor/împuternicit, dar pot fi răscumpărate anticipat sau tranzacţionate. În situaţia în care investitorul a pierdut formularul de subscriere va ataşa cererii de anulare a subscrierii o declaraţie pe propria răspundere prin care va declara faptul că a pierdut formularul de subscriere."

    5. La articolul 13, după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
    "h) încasări determinate de răscumpărarea anticipată a titlurilor de stat"

    6. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    Conturile de emisiune se închid în prima zi lucrătoare după data scadentă a emisiunii respective. În situaţia răscumpărării anticipate a titlurilor de stat contul de emisiune al investitorului pentru respectiva emisiune este închis după rambursarea valorii nominale diminuate cu cheltuielile specificate la art. 29 în contul de subscriere al investitorului. În situaţia operaţiunilor prin care se răscumpără parţial subscrierile efectuate distinct în cadrul unei emisiuni, contul de emisiune va fi debitat cu sumele aferente operaţiunilor de răscumpărare"

    7. Articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezenta anexă."

    8. După articolul 26 se introduc două spre zece noi articole, articolele 27-38, cu următorul cuprins:
    "ART. 27
    Investitorul în titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur/Împuternicitul acestuia în acest scop prin procură legalizată la notar poate solicita răscumpărarea, înaintea scadenţei, doar la unitatea operativă a Trezoreriei Statului prin care a subscris, prin depunerea unei cereri de răscumpărare anticipată conform modelului prezentat în anexa nr. 7.
    ART. 28
    Răscumpărarea anticipată se realizează pentru întreaga valoare subscrisă printr-un formular de subscriere. Investitorul nu poate efectua răscumpărarea parţială a titlurilor care au fost subscrise în baza unui formular de subscriere.
    ART. 29
    Răscumpărarea anticipată va atrage deducerea din suma restituită investitorului a contravalorii tuturor dobânzilor plătite investitorului aferente titlurilor de stat pentru care se solicită răscumpărarea anticipată.
    ART. 30
    Cererea de răscumpărare va fi însoţită de formularul de subscriere în original sau, în cazul în care investitorul nu mai deţine acest formular, de o declaraţie pe propria răspundere privind calitatea de investitor al titlurilor de stat ce urmează a fi răscumpărate anticipat.
    ART. 31
    Suma restituită investitorului aferentă titlurilor de stat răscumpărate înainte de scadenţă va fi egală cu valoarea subscrisă iniţial diminuată cu toate dobânzile care au fost plătite investitorului sau, după caz, deţinătorului iniţial, până la momentul solicitării răscumpărării anticipate. Suma va fi achitată, până în data de 20 a lunii următoare depunerii cererii de răscumpărare anticipată, în contul de subscriere deschis la Trezoreria Statului pe numele investitorului de titluri de stat.
    ART. 32
    Unităţile operative ale Trezoreriei Statului vor primi cererile de răscumpărare anticipată în fiecare zi lucrătoare din cursul unei luni.
    ART. 33
    Investitorii titlurilor de stat emise în cadrul Programului Tezaur pot solicita transferul dreptului de proprietate, doar la unitatea operativă a Trezoreriei Statului prin care au subscris, prin semnarea şi depunerea unei cereri de transfer al dreptului de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr. 8, la sediul unităţii operative prin care vânzătorul a subscris.
    ART. 34
    Cererea de transfer al dreptului de proprietate va fi însoţită de formularul de subscriere în original sau în cazul în care investitorul nu mai deţine acest formular, de o declaraţie pe propria răspundere privind calitatea de investitor al titlurilor de stat ce urmează a fi subiectul transferului. Persoana în favoarea căreia este transferat dreptul de proprietate al titlurilor de stat trebuie să deţină cont de subscriere la unitatea trezoreriei unde este efectuat transferul.
    ART. 35
    Transferul dreptului de proprietate se realizează pentru întreaga valoare subscrisă printr-un formular de subscriere. Solicitările de efectuare a transferurilor parţiale nu sunt acceptate.
    ART. 36
    În cazul transferului de proprietate, dobânda aferentă titlurilor de stat şi valoarea nominală a acestora sunt plătite în contul de subscriere al investitorului care deţine titlurile de stat la data aferentă plăţii.
    ART. 37
    Operaţiunilor de transfer al dreptului de proprietate li se vor aplica prevederile art. 93 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 38
    Cererile pentru răscumpărare anticipată şi de transfer al dreptului de proprietate sunt acceptate de către unităţile Trezoreriei Statului ulterior încheierii perioadei de subscriere în cadrul unei emisiuni şi trebuie depuse cu cel puţin 60 de zile lucrătoare înainte de data de plată a dobânzii sau a valorii nominale aferente unei emisiuni."

    9. Anexa nr. 3 se modifică şi va avea conţinutul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    10. După anexa nr. 6 se introduc două noi anexe, anexele nr. 7 şi 8, având conţinutul prevăzut în anexele nr. 2 şi 3 la prezentul ordin.


    ART. II
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul finanţelor publice,
                    Eugen Orlando Teodorovici

    Bucureşti, 19 februarie 2019.
    Nr. 1.687.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 3 la anexă)
    Nr. înregistrare: ...................
    Trezorerie: ...........................
    Data: ...................................
    FORMULAR
    de subscriere în cadrul emisiunii de titluri de stat cod ..........
    emise de Ministerul Finanţelor Publice în cadrul Programului Tezaur
    Încheiat între:
    Ministerul Finanţelor Publice, denumit în cele ce urmează Emitent,
    şi
    Subsemnatul
    Numele şi prenumele ..................., posesor al BI/CI seria .... nr. ............, emis(ă) de ............. la data de ..............., CNP ...................., locul naşterii ........................., data naşterii ...................., domiciliat în localitatea ..........................., str. ................ nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul ................, cod poştal ............, telefon ......................, adresa de e-mail ....................
    Reprezentat prin:
    Împuternicit legal: doamna/domnul*)
    *) În cazul subscrierii prin împuternicit legal, formularul de subscriere va fi însoţit de documentul de identitate (carte de identitate) al împuternicitului (în original pentru verificare şi o copie a acesteia/acestuia) şi specimen de semnătură al investitorului, autentificat de un notar public, precum şi procura (în original), autentificată de un notar public, prin care se autorizează împuternicitul să acţioneze în numele persoanei fizice rezidente, având menţionate expres posibilitatea de a subscrie titluri de stat şi volumul în cadrul unei emisiuni în cadrul Programului Tezaur.

    Numele şi prenumele ....................., posesor al BI/CI seria .... nr. ............, emis(ă) de ............. la data de ..............., CNP ..................., locul naşterii ........................., data naşterii ...................., domiciliat în localitatea ..........................., str. .................................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul ................., cod poştal ............, telefon ......................, adresa de e-mail ........................, în baza Procurii nr. .............. din data de ................., anexată.
    Adresa de corespondenţă a subscriitorului (dacă este diferită faţă de adresa de domiciliu), denumit în cele ce urmează Investitor.
    Prin semnarea acestui formular de subscriere, declar că sunt de acord să cumpăr un număr de ......... titluri de stat (minimum un titlu de stat), cu valoarea nominală de 1 RON fiecare, emise de către emitent la dobânda de ..........%, dobândă plătibilă anual, la preţul de emisiune aferent unui titlu de stat de 100% din valoarea nominală, în termenii şi condiţiile prevăzute în prospect şi în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, inclusiv ale Ordinului ministrului finanţelor publice nr. .................. .
    Suma subscrisă ......................... lei.
    Prin această subscriere de titluri de stat declar că am luat cunoştinţă, am înţeles şi am acceptat condiţiile prospectului.
    Orice subscriere efectuată în cadrul ofertei este irevocabilă după închiderea perioadei de subscriere, investitorul putând solicita răscumpărarea anticipată a titlurilor de stat subscrise din care se vor deduce dobânzile plătite.
    Subscrierea este considerată validă numai dacă sunt depuse toate documentele solicitate în prospect şi se face dovada plăţii, conform prevederilor prospectului.
    Încheiat astăzi, ..........................., în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte: unul pentru Investitor şi unul pentru Emitent.
    Nume şi prenume reprezentant Emitent
    Nume şi prenume Investitor/Împuternicit

┌─────────────────────────┬───────────┬┐
│Semnătura şi ştampila │Semnătura ││
└─────────────────────────┴───────────┴┘


    DECLARAŢII
    Declar că am luat la cunoştinţă, am înţeles şi am acceptat termenii şi condiţiile publice de vânzare de titluri de stat după cum sunt descrise în prospect, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, inclusiv ale Ordinului ministrului finanţelor publice nr. .......................... .
    Subsemnatul declar prin prezentul că am capacitatea legală, precum şi resursele necesare de a cumpăra titluri de stat subscrise prin prezentul formular de subscriere. Nu am cunoştinţă despre niciun fapt sau acţiune a unei terţe părţi care ar putea afecta sau limita această capacitate.
    Prezenta declaraţie va produce efecte juridice doar în cazul investitorilor care subscriu în oferta de vânzare de titluri de stat emise de Emitent, în conformitate cu prevederile prospectului.
    Prezentul formular nu are o valoare monetară, ci doar o valoare juridică în relaţia cu Ministerul Finanţelor Publice. Acest document nu reprezintă o valoare mobiliară, prin transferul acestuia neputându-se transfera dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat subscrise.
    În situaţia depăşirii plafonului stabilit prin prospect, la sfârşitul perioadei de subscriere, se va/vor anula subscrierea/subscrierile astfel încât suma totală subscrisă să nu depăşească plafonul stabilit prin prospectul de emisiune. Unitatea operativă a Trezoreriei Statului va vira suma de bani aferentă acestor subscrieri anulate în contul de subscriere din care operaţiunile au fost iniţiate.

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 7 la anexă)
    Către Trezoreria ....................................................
    CERERE
    de răscumpărare anticipată
    Subsemnatul
    Numele şi prenumele ................., posesor al BI/CI seria .... nr. ............, emis(ă) de ............. la data de ..............., CNP ..................., locul naşterii ........................., data naşterii ...................., domiciliat în localitatea ............., str. ................. nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul ............, cod poştal ............, telefon ......................, adresa de e-mail ..........................
    Reprezentat prin:
    Împuternicit legal: doamna/domnul
    Numele şi prenumele ..............., posesor al BI/CI seria .... nr. ............, emis(ă) de ............. la data de ..............., CNP ...................., locul naşterii ........................., data naşterii ...................., domiciliat în localitatea ..........................., str. ................. nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul .............., cod poştal ............, telefon ......................, adresa de e-mail ........................., în baza Procurii nr. .......................... din data de .................., anexată,
    solicit răscumpărarea anticipată a subscrierii realizate prin formularul de subscriere nr. ………………. în sumă de ............... din data de ……….. în cadrul emisiunii de titluri de stat cod ……………. .
    Valoarea subscrierii din care va fi dedusă contravaloarea dobânzilor plătite aferente formularului de subscriere pentru care solicit răscumpărarea anticipată îmi va fi returnată în contul de subscriere deschis la unitatea operativă a Trezoreriei Statului unde am efectuat operaţiunea de subscriere.
    Prezenta cerere este irevocabilă.
    Semnătura
    ....................
    Data
    ....................
    NOTE:
    Cererea de răscumpărare anticipată se întocmeşte în două exemplare.
    Cererea de răscumpărare anticipată se depune cu cel puţin 60 de zile lucrătoare înaintea datelor de plată a/ale dobânzii/lor sau a valorii nominale prevăzute în prospectul de emisiune.


    ANEXA 3

    (Anexa nr. 8 la anexă)
    Către Trezoreria ....................................................
    CERERE
    de transfer al dreptului de proprietate
    Subsemnatul
    Numele şi prenumele .................., posesor al BI/CI seria .... nr. ............, emis(ă) de ............. la data de ..............., CNP ...................., locul naşterii ........................., data naşterii ...................., domiciliat în localitatea ..........................., str. ................. nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul ..............., cod poştal ............, telefon ......................, adresa de e-mail ..................................
    Reprezentat prin:
    Împuternicit legal: doamna/domnul
    Numele şi prenumele ................., posesor al BI/CI seria .... nr. ............, emis(ă) de ............. la data de ..............., CNP ...................., locul naşterii ........................., data naşterii ...................., domiciliat în localitatea ..........................., str. .................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul ............., cod poştal ............, telefon ......................, adresa de e-mail ................................., în baza Procurii nr. ............... din data de .................., anexată,
    solicit transferul dreptului de proprietate a subscrierii realizate prin formularul de subscriere nr. ………………. în sumă de ............... din data de ……….. din cadrul emisiunii de titluri de stat cod …………… către
    Numele şi prenumele ................, posesor al BI/CI seria .... nr. ............, emis(ă) de ............. la data de ..............., CNP ......................, locul naşterii ........................., data naşterii ...................., domiciliat în localitatea ..........................., str. .................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judeţul .............., cod poştal ............, telefon ......................, adresa de e-mail ........................ .
    Transferul titlurilor de stat se realizează ca urmare a vânzării-cumpărării/donaţiei/etc.
    În situaţia în care persoana în favoarea căreia este realizat transferul dreptului de proprietate va solicita ulterior răscumpărarea anticipată a titlurilor de stat, i se va reţine din valoarea nominală restituită valoarea tuturor dobânzilor plătite în contul acestor titluri, indiferent dacă au fost plătite acestuia sau unui deţinător precedent.
    Prezenta cerere este irevocabilă.
    Semnătura investitorului
    ...............................
    Semnătura persoanei în favoarea căreia se realizează transferul dreptului de proprietate
    ...............................
    Data ..........................
    NOTE:
    Cererea de transfer al dreptului de proprietate se întocmeşte în două exemplare.
    Cererea de transfer al dreptului de proprietate se depune cu cel puţin 60 de zile lucrătoare înaintea datelor de plată a/ale dobânzii/lor sau a valorii nominale prevăzute în prospectul de emisiune.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016