Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.679 din 20 septembrie 2022  pentru aprobarea Procedurii privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.679 din 20 septembrie 2022 pentru aprobarea Procedurii privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 923 din 21 septembrie 2022
    Având în vedere prevederile art. 42 alin. (4) şi ale art. 56 alin. (2^1) şi (2^2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor comunicat prin Adresa nr. 742.569 din 19.09.2022,
    în temeiul prevederilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, al prevederilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă Procedura privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, prevăzută în anexa nr. 1.

    ART. 2
    (1) Se aprobă modelul, conţinutul şi instrucţiunile de completare a formularului 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor“, prevăzute în anexa nr. 2.
    (2) Se aprobă modelul şi conţinutul formularului „Notificare privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor“, prevăzute în anexa nr. 3.

    ART. 3
    Caracteristicile de editare, modul de difuzare, utilizare şi păstrare a formularelor prevăzute la art. 2 sunt prezentate în anexa nr. 4.

    ART. 4
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 5
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, precum şi, după caz, direcţiile de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 6
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Lucian-Ovidiu Heiuş

    Bucureşti, 20 septembrie 2022.
    Nr. 1.679.
    ANEXA 1

    PROCEDURĂ

    ANEXA 2

    *) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    INSTRUCŢIUNI
    privind completarea formularului 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor“
    I. Depunerea formularului
    Formularul se completează şi se depune de către contribuabilii care, potrivit legii, dispun redirecţionarea impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, după caz, pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private.
    Cererea se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile art. 79 alin. (1^1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    În cazul în care contribuabilul corectează formularul depus, cererea rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriind „X“ în spaţiul special prevăzut în acest scop. În acest caz, se completează elementele de identificare a cererii care se rectifică, respectiv data şi numărul de înregistrare.
    Termen de depunere:
    a) în termen de maximum 6 luni de la termenul legal de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit;
    b) în termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declaraţiei de impozit aferente trimestrului IV, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

    Organul fiscal competent
    Formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de către contribuabil/plătitor.
    În cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de persoana juridică responsabilă a grupului.


    II. Completarea formularului
    În rubrica „Anul“ se înscrie anul pentru care se completează formularul, cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2022).
    Rubrica „Perioada“ se completează în situaţiile în care raportarea se efectuează pentru alte perioade decât anul calendaristic, ca de exemplu:
    - perioada reprezentând anul fiscal modificat, în cazul contribuabililor care intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin. (5), (5^1) şi (5^2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
    – perioada cuprinsă între prima zi a anului fiscal următor celui în care a fost deschisă procedura lichidării şi data închiderii procedurii de lichidare, în cazul contribuabililor care intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.


    Secţiunea I „Date de identificare a contribuabilului“
    1. Se bifează căsuţa „Plătitor de impozit pe profit“, respectiv „Plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor“, în funcţie de categoria de plătitor corespunzătoare.
    Căsuţa „Plătitor de impozit pe profit“ se bifează şi în cazul contribuabililor plătitori de impozit specific unor activităţi care datorează şi impozit pe profit.

    2. În rubrica „Cod de identificare fiscală“ se completează codul de identificare fiscală atribuit contribuabilului care dispune redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, conform legii.
    Atenţie! În cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirecţionarea poate fi dispusă numai de persoana juridică responsabilă.

    3. În rubrica „Denumire“ se înscrie denumirea contribuabilului care dispune redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, conform legii.
    4. Rubricile privind adresa se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.

    Secţiunea II „Redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor“
    Atenţie! Contribuabilii care dispun redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor completează în acelaşi formular câte o secţiune privind destinaţia sumei, respectiv sponsorizare/mecenat/burse private. Secţiunile sunt generate cu ajutorul programului de asistenţă, pentru fiecare beneficiar.
    Contribuabilii înscriu suma maximă care poate fi redirecţionată, potrivit legii, precum şi, după caz, suma redirecţionată prin formularele 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor“ depuse anterior în acelaşi an fiscal şi suma rămasă de redirecţionat, în căsuţele corespunzătoare din formular.
    1. Sponsorizare către entităţi persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unităţi de cult
    În rubrica „Denumire“ se înscrie denumirea entităţii persoană juridică fără scop lucrativ/unităţii de cult beneficiare.
    În rubrica „Cod de identificare fiscală“ se completează codul de identificare fiscală a entităţii persoană juridică fără scop lucrativ/unităţii de cult beneficiare.
    În rubrica „Cont bancar (IBAN)“ se completează codul IBAN al contului bancar al entităţii persoană juridică fără scop lucrativ/unităţii de cult beneficiare.
    În rubricile privind adresa se completează datele privind adresa beneficiarului.
    În rubrica „Contract nr./data“ se înscriu numărul şi data contractului privind acordarea sponsorizării.
    În rubrica „Sumă de redirecţionat (lei)“ se înscrie suma pentru care se solicită redirecţionarea.

    2. Sponsorizare către beneficiari, alţii decât cei de la pct. 1, potrivit legii
    Rubricile se completează similar celor de la pct. 1.

    3. Acte de mecenat - se completează de către contribuabilii care dispun redirecţionarea impozitului pe profit pentru efectuarea de acte de mecenat.
    În rubricile „Nume“ şi „Prenume“ se înscriu numele şi prenumele beneficiarului.
    În rubrica „Cod numeric personal“ se înscrie codul numeric personal al beneficiarului.
    În rubricile privind adresa se completează datele privind adresa beneficiarului.
    În rubrica „Cont bancar (IBAN)“ se completează codul IBAN al contului bancar al beneficiarului.
    În rubrica „Contract nr./data“ se înscriu numărul şi data contractului privind acordarea actului de mecenat.
    În rubrica „Suma de redirecţionat (lei)“ se înscrie suma pentru care se solicită redirecţionarea.

    4. Bursa privată
    În rubricile „Nume“ şi „Prenume“ se înscriu numele şi prenumele beneficiarului.
    În rubrica „Cod numeric personal“ se înscrie codul numeric personal al beneficiarului.
    Rubricile privind adresa se completează cu datele privind adresa beneficiarului.
    În rubrica „Cont bancar (IBAN)“ se completează codul IBAN al contului bancar al beneficiarului.
    În rubrica „Contract nr./data“ se înscriu numărul şi data contractului privind acordarea bursei private.
    În rubrica „Suma de redirecţionat (lei)“ se înscrie suma pentru care se solicită redirecţionarea.

    5. Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi alte organizaţii internaţionale care îşi desfăşoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte
    În rubrica „Denumire“ se înscrie denumirea Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) sau, după caz, a organizaţiei internaţionale care îşi desfăşoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte.
    În rubrica „Cod de identificare fiscală“ se completează codul de identificare fiscală a Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) sau, după caz, a organizaţiei internaţionale care îşi desfăşoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte.
    În rubrica „Cont bancar (IBAN)“ se completează codul IBAN al contului bancar al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) sau, după caz, al organizaţiei internaţionale care îşi desfăşoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte.
    În rubrica „Suma de redirecţionat (lei)“ se înscrie suma pentru care se solicită redirecţionarea.


    Secţiunea III „Date de identificare a împuternicitului“
    1. Se completează numai în cazul în care depunerea cererii privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se realizează prin împuternicit, desemnat potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    2. În rubrica „Cod de identificare fiscală“ se înscrie codul de identificare fiscală a împuternicitului.
    3. În rubrica „Nume, prenume/Denumire“ se înscriu, după caz, numele şi prenumele împuternicitului sau denumirea acestuia.
    4. Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al împuternicitului.


    ANEXA 3

    Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
    Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili
    Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice .........................
    Unitatea fiscală ..............................................................................
    Serviciul/Biroul/Compartimentul .....................................................
    Nr. de înregistrare ...........................
    Data .................................................

┌──────────────────────────────────────┐
│Sigla*) │
└──────────────────────────────────────┘



    Către**) …………………………………………..
    CIF ....................................................................
    Str. ……..……………..... nr. …., bl. ....., sc. .....,
    et. ……, ap. …., judeţul/sectorul ………….….,
    localitatea ..................., cod poştal ……...…….
    NOTIFICARE
    privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor
    Stimată(e) doamnă/domn,
    Ca urmare a Cererii privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, înregistrată cu nr. ................. din data de ………………, vă comunicăm următoarele:
    În urma verificării în evidenţele fiscale a informaţiilor cuprinse în cerere, au fost identificate erori privind:
    [ ] datele de identificare a contribuabilului;
    [ ] datele de identificare a entităţii beneficiare.

    Pentru corectarea erorilor identificate veţi depune, în termen de 15 zile de la primirea prezentei, o cerere rectificativă privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.
    Dacă în termenul prevăzut mai sus nu corectaţi informaţiile eronate, comunicate prin prezenta notificare, cererea se clasează.
    Pentru informaţii suplimentare în legătură cu această notificare, persoana care poate fi contactată este doamna/domnul .........................................., la sediul nostru sau la numărul de telefon ........................., între orele …..-….. .
    Numele şi prenumele .....................,
    Conducătorul unităţii fiscale
    Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679
     *) Se va folosi sigla organului fiscal emitent.
    **) Se va înscrie denumirea contribuabilului.

    ANEXA 4

    Caracteristici de editare, modul de difuzare, utilizare şi păstrare a formularelor
    1. Denumire: „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor“ (formular 177)
    1.1. Caracteristici de editare: se utilizează echipament informatic pentru completare şi editare. Formularul se completează şi se editează cu ajutorul programului de asistenţă, asigurat gratuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
    1.2. Se utilizează la solicitarea redirecţionării impozitului pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor.
    1.3. Se completează şi se depune de către contribuabilii care dispun redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor către entităţile beneficiare, conform legii.
    1.4. Circulă în format electronic la organul fiscal competent.
    1.5. Se arhivează la organul fiscal competent.

    2. Denumire: „Notificare privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor“
    2.1. Caracteristici de editare: se utilizează echipament informatic pentru completare şi editare.
    2.2. Se utilizează în scopul înştiinţării contribuabililor cu privire la erorile identificate în cererea depusă de contribuabil.
    2.3. Se întocmeşte în două exemplare de către organul fiscal central competent.
    2.4. Circulă:
    - un exemplar la organul fiscal central competent;
    – un exemplar la contribuabil.

    2.5. Se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Georgeta Radu
30 Decembrie 2022
Bunà ziua ! Am rugàmintea respectuoasà de a mà ajuta : Sunt bolnavà de cancer malign , stadiu IV si primesc printr-o asociatie o sumà de bani , lunar , cà sponsorizare iar la sfârsitul fiecàrui trimestrul , firmà care mà ajutà face calculul pentru a nu depàsi suma legatà . Înteleg cà începând cu 1 ianuarie 2023 nu mai pot beneficia de sprijinul lunar , de ce , pentru cà eu am nevoie de medicamente zilnic , nu o datà pe an . Và rod sà-mi acordati sprijinul pentru a întelegere mai bine nouà prevedere a Legii sponsorizàrii . Và multumesc ! LA MULTI ANI 2023 ! Cu respect , Georgeta Radu
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016