Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.650 din 8 septembrie 2023  privind supravegherea operaţiunilor de transport feroviar şi cu metroul  de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.650 din 8 septembrie 2023 privind supravegherea operaţiunilor de transport feroviar şi cu metroul de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 837 din 15 septembrie 2023
    Având în vedere:
    - prevederile art. 4 alin. (1) lit. a), art. 16 alin. (2) lit. i), art. 17 alin. (1) şi (2) şi ale anexelor nr. 1-3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară;
    – prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2000 pentru stabilirea şi sancţionarea unor fapte contravenţionale în operaţiunile de transport feroviar şi cu metroul, aprobată cu modificări prin Legea nr. 200/2003, cu modificările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 1 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2023 privind reorganizarea unor instituţii publice din domeniul feroviar în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii;
    – art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 309/2023 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română - ASFR, precum şi prevederile art. 2 lit. d), e), cc), dd) şi ee) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 309/2023 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română - ASFR,

    în temeiul prevederilor art. 5 pct. 5 şi ale art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul transporturilor şi infrastructurii emite următorul ordin:
    ART. 1
    Supravegherea operaţiunilor de transport feroviar şi cu metroul se exercită de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR, denumită în continuare ASFR.

    ART. 2
    Prevederile prezentului ordin se aplică operatorilor de transport feroviar de călători şi/sau de marfă, administratorului/gestionarilor de infrastructură feroviară, operatorilor care efectuează numai manevră feroviară, gestionarilor de linii ferate industriale, intermediarilor activităţilor de transport pe calea ferată, deţinătorilor de linii de metrou pentru transportul de călători/operatorilor care efectuează transport urban cu metroul, entităţilor responsabile cu întreţinerea vehiculelor feroviare, operatorilor economici care efectuează funcţiile de întreţinere, operatorilor care efectuează transport pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic şi/sau alt tip de transport pe şine.

    ART. 3
    (1) Desfăşurarea activităţilor de supraveghere prevăzute la art. 2 lit. d), e), cc), dd) şi ee) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 309/2023 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Române - ASFR se aprobă de către directorul general al ASFR.
    (2) Activităţile de supraveghere se exercită atât prin intermediul structurilor din centralul ASFR, cât şi prin inspectoratele de siguranţă feroviară, sub coordonarea şefilor acestor structuri sau a inspectorilor-şefi teritoriali, după caz, în baza unor planuri de supraveghere bazate pe riscuri, în care sunt stabilite priorităţile şi scopul supravegherii şi pot avea ca obiectiv verificarea implementării întregului sistem de management al siguranţei sau a unor elemente individuale din sistemul de management al siguranţei, precum şi verificarea modului de respectare a cerinţelor care au stat la baza acordării documentelor de către ASFR.
    (3) După eliberarea şi reînnoirea certificatelor unice de siguranţă şi a autorizaţiilor de siguranţă, ASFR desfăşoară activităţi pentru supravegherea sistemului de management al siguranţei al operatorului de transport feroviar care efectuează servicii de transport feroviar de călători şi/sau de marfă, al operatorului care efectuează servicii numai de manevră feroviară şi al administratorului/gestionarului de infrastructură feroviară, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2018/761 al Comisiei din 16 februarie 2018 de stabilire a metodelor comune de siguranţă pentru supravegherea de către autorităţile naţionale de siguranţă după eliberarea unui certificat unic de siguranţă sau a unei autorizaţii de siguranţă în conformitate cu Directiva (UE) 2016/798 a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1.077/2012 al Comisiei, pentru a verifica dacă în decursul operaţiunilor pe căile ferate din România, respectiv al administrării/gestionării şi exploatării infrastructurii feroviare, se folosesc efectiv modalităţile sistemului de management al siguranţei şi dacă toate cerinţele care au stat la baza acordării certificatului unic de siguranţă şi a autorizaţiei de siguranţă sunt respectate în permanenţă.
    (4) ASFR desfăşoară şi activităţi de supraveghere privind respectarea drepturilor şi obligaţiilor călătorilor din transportul feroviar la operatorii de transport feroviar de călători şi la administratorul/gestionarii de infrastructură feroviară publică.
    (5) Durata acţiunilor de supraveghere se stabileşte de ASFR în funcţie de complexitatea şi amploarea activităţii desfăşurate de către operatorul economic supravegheat, precum şi de cerinţele ce se impune a fi verificate.

    ART. 4
    (1) Atunci când îşi planifică acţiunile de supraveghere, ASFR trebuie să aleagă cele mai adecvate tehnici bazate pe riscurile şi priorităţile identificate ţinând cont şi de elementele care trebuie analizate la un moment dat.
    (2) Tehnicile prin care ASFR exercită activitatea de supraveghere a sistemului feroviar sunt:
    a) audit - procesul sistematic, independent şi documentat, în scopul obţinerii de dovezi de audit, de analiză a activităţii desfăşurate de operatorii economici prevăzuţi la art. 2, cu impact asupra siguranţei feroviare şi asupra calităţii produselor şi a serviciilor publice, inclusiv asupra drepturilor călătorilor în transportul feroviar de călători, precum şi evaluarea activităţii pentru a determina măsura în care sunt îndeplinite criteriile de audit;
    b) inspecţia de stat - activitatea de verificare, programată, ordonată sau inopinată, a respectării cerinţelor unor elemente individuale din sistemul de management al siguranţei sau a altor cerinţe care au stat la baza obţinerii documentelor emise de ASFR, care au impact asupra siguranţei feroviare şi asupra calităţii produselor şi a serviciilor publice;
    c) control de stat - acţiuni de verificare a respectării drepturilor călătorilor, acţiuni de supraveghere privind îndeplinirea cerinţelor care au stat la baza acordării, vizării sau modificării/actualizării autorizaţiilor specifice activităţilor desfăşurate de deţinătorii de linii de metrou pentru transportul de călători/operatorilor care efectuează transport urban cu metroul şi de operatorii care efectuează transport pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic şi/sau alt tip de transport pe şine sau alte acţiuni de supraveghere dispuse de conducerea ministerului transporturilor şi infrastructurii.


    ART. 5
    Strategia de supraveghere şi metodologia aferentă desfăşurării acestei activităţi vor fi elaborate de ASFR şi publicate pe pagina web a instituţiei în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a prezentului ordin.

    ART. 6
    (1) Supravegherea operaţiunilor de transport feroviar şi cu metroul se efectuează în baza convenţiilor/ contractelor de supraveghere încheiate de către ASFR cu operatorii economici prevăzuţi la art. 2.
    (2) Convenţiile/Contractele prevăzute la alin. (1) se încheie înainte de eliberarea de către ASFR a documentelor solicitate de către operatorii economici.

    ART. 7
    ASFR ia măsuri de asigurare a respectării legislaţiei în vigoare în domeniul feroviar şi dispune măsuri şi aplică sancţiuni, atunci când constată nerespectarea acestei legislaţii.

    ART. 8
    (1) Lista funcţiilor din cadrul ASFR desemnate să desfăşoare activităţile de supraveghere prevăzute la art. 3 este prevăzută în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    (2) Personalul care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. 1 are drept de acces/audit/control/inspecţie de stat pe toate mijloacele de transport feroviar, inclusiv în cabina de conducere a acestora, în unităţile/subunităţile cu specific feroviar care funcţionează sub autoritatea sau în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în unităţile/subunităţile operatorilor economici prevăzuţi la art. 2, precum şi la locul producerii accidentelor/incidentelor feroviare, în baza legitimaţiei speciale de acces/audit/control şi inspecţie de stat emise de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

    ART. 9
    (1) Faptele care constituie contravenţii în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 39/2000 pentru stabilirea şi sancţionarea unor fapte contravenţionale în operaţiunile de transport feroviar şi cu metroul, aprobată cu modificări prin Legea nr. 200/2003, cu modificările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 117/2010 pentru aprobarea Regulamentului de investigare a accidentelor şi a incidentelor, de dezvoltare şi îmbunătăţire a siguranţei feroviare pe căile ferate şi pe reţeaua de transport cu metroul din România şi ale Hotărârii Guvernului nr. 527/2023 privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (UE) 2021/782 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2021 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar se sancţionează conform legii de către personalul din cadrul ASFR, împuternicit prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii să constate contravenţiile şi să aplice sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare.
    (2) Forma, modelul şi conţinutul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul ordin.

    ART. 10
    ASFR şi operatorii economici prevăzuţi la art. 2 vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 11
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 12
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului transporturilor nr. 650/1998 pentru organizarea şi exercitarea controlului şi inspecţiei de stat în transportul feroviar şi cu metroul şi pentru unele măsuri specifice privind cercetarea evenimentelor de cale ferată, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 469 din 7 decembrie 1998, şi Ordinul ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor nr. 744/2020 pentru punerea în aplicare a Regulamentului delegat (UE) 2018/761 al Comisiei din 16 februarie 2018 de stabilire a metodelor comune de siguranţă pentru supravegherea de către autorităţile naţionale de siguranţă după eliberarea unui certificat unic de siguranţă sau a unei autorizaţii de siguranţă în conformitate cu Directiva (UE) 2016/798 a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1.077/2012 al Comisiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 216 din 17 martie 2020.

    ART. 13
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin-Mihai Grindeanu

    Bucureşti, 8 septembrie 2023.
    Nr. 1.650.
    ANEXA 1





    LISTA
    funcţiilor din cadrul ASFR desemnate să desfăşoare activităţi de supraveghere

┌─────────┬────────────────────────────┐
│Nr. crt. │Funcţia │
├─────────┼────────────────────────────┤
│1. │Director general │
├─────────┼────────────────────────────┤
│2. │Director │
├─────────┼────────────────────────────┤
│3. │Şef serviciu │
├─────────┼────────────────────────────┤
│4. │Inspector-şef teritorial │
├─────────┼────────────────────────────┤
│5. │Inspector de stat │
└─────────┴────────────────────────────┘



    ANEXA 2





    Forma, modelul şi conţinutul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor
    MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII
    Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR
    PROCES-VERBAL
    de constatare şi sancţionare a contravenţiei
    seria ........... nr. ….......
    Încheiat astăzi, ..... (anul, luna, ziua)....., la .........(denumirea unităţii în care s-a constatat contravenţia)........ de agentul constatator .......(numele şi prenumele)......, având funcţia de ……........................................... la Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR/Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, împuternicit de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în temeiul Ordinului ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. ...... şi, după caz, al Deciziei directorului general ASFR ............. pentru stabilirea şi sancţionarea unor fapte contravenţionale în activităţile desfăşurate în domeniul transportului feroviar şi cu metroul şi al .............(actul normativ care stabileşte contravenţia)..........., prin legitimaţia specială nr. .................. .
    * Constat că ...............(numele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice care a săvârşit contravenţia)................, având funcţia de ............................... la ............(denumirea unităţii unde este încadrat)..............., cu domiciliul/sediul în .............(adresa exactă)............,
    ** nr. de înmatriculare în registrul comerţului ...........................................,** cod fiscal ............................................, reprezentată prin ....... (numele, prenumele şi funcţia reprezentantului legal)..............., posesor al B.I./C.I. seria ........ nr. .................., eliberat(ă) de .................................... la data de ........................., CNP...................., în ........... (anul, luna, ziua, ora, locul)......., a săvârşit următoarele fapte ..................(descrierea faptelor contravenţionale şi împrejurările în care acestea au fost produse)...............
    şi a încălcat prevederile ................(denumirea actelor normative încălcate, cu precizarea articolului, paragrafului, alineatului)................, ceea ce constituie contravenţie(i) prevăzută(e) în ............(denumirea actului normativ care stabileşte contravenţia, cu precizarea articolului, paragrafului, alineatului).............., care se sancţionează cu amendă de la ................... lei la ........................ lei.
    * Se completează pentru persoană fizică.
    ** Se completează pentru persoană juridică.

    Faţă de împrejurările în care s-a comis fapta, contravenientul se sancţionează cu AVERTISMENT/AMENDĂ în valoare de ......................... lei.
    Obiecţiile contravenientului .........................................
    ............(obiecţiile contravenientului, cu indicarea mijloacelor de probă)..............

    În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001, cu modificările şi completările ulterioare, contravenientul poate să achite, în termen de 15 zile de la data primirii înştiinţării de plată, jumătate din minimul amenzii, adică suma de ........................... lei, la Trezoreria Statului pe raza căreia are sediul stabilit, în contul bugetului de stat (pentru persoanele juridice), la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale în contul bugetelor locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază aceasta funcţionează (pentru persoane fizice), sau prin intermediul instrumentelor de plată electronică în cadrul Ghişeului virtual de plăţi, din Sistemul electronic naţional.
    Agent constatator,
    .................................
    (semnătura)
    Contravenient,
    ..........................
    (semnătura)
    Contravenientul nu este de faţă/refuză/nu poate să semneze procesul-verbal. De faţă a fost martorul ............................................., domiciliat în ........................(adresa exactă) .................., posesor al B.I./C.I. seria ............ nr. ........................., eliberat(ă) de ..................................... la data de ............................, CNP............................................. .
    Agent constatator,
    .................................
    (semnătura)
    Martor,
    ........................
    (semnătura)
    În termen de 15 zile de la data primirii înştiinţării, contravenientul va transmite la ASFR - Calea Griviţei nr. 393, sectorul 1, Bucureşti, cod 010719, dovada de plată a amenzii sau, după caz, dovada înregistrării plângerii împotriva procesului-verbal însoţită de copia acestuia. În caz contrar se procedează la executarea silită.
    Am primit exemplarul nr. 2, care constituie şi înştiinţarea de plată.
    Agent constatator,
    .................................
    (semnătura)
    Contravenient,
    ..........................
    (semnătura)
    *** Societatea de asigurări .................................., nr. poliţă de asigurare ..........................................
    *** Se completează în caz de accidente de circulaţie.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016