Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.649 din 6 octombrie 2006  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin   Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005 , modificat si completat prin   Ordinul ministrului finantelor publice nr. 556/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.649 din 6 octombrie 2006 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005 , modificat si completat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 556/2006

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 920 din 13 noiembrie 2006

În temeiul prevederilor <>art. 11 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza prevederilor <>art. 4 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. I
Normele metodologice privind organizarea şi conducerea contabilitãţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.186 şi 1.186 bis din 29 decembrie 2005, modificat şi completat prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 556/2006 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 439 din 22 mai 2006, se modificã şi se completeazã conform anexei care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Direcţia generalã a contabilitãţii publice şi a sistemului de decontãri în sectorul public va lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 6 octombrie 2006.
Nr. 1.649.

ANEXĂ

I. CAPITOLUL IV: PREVEDERI REFERITOARE LA ELEMENTELE DIN CONTUL DE REZULTAT PATRIMONIAL se modificã astfel:
1. La pct. 1 Cheltuieli, pct. 1.4 Structura conturilor de cheltuieli, se elimina cifra 8 "subalineatul (paragraful)".
2. La pct. 1 Cheltuieli, pct. 1.5 Alte prevederi, din cuprinsul paragrafului al treilea se eliminã sintagma "cu avizul Ministerului Finanţelor Publice."

II. CAPITOLUL VI: PLANUL DE CONTURI GENERAL PENTRU INSTITUŢII PUBLICE se completeazã şi se modificã astfel:
1. La Clasa 1 CONTURI DE CAPITALURI, grupa 13 FONDURI CU DESTINAŢIE SPECIALA, dupã contul sintetic de gradul II 1391 "Fond de dezvoltare a spitalului" se introduce un nou cont sintetic de gradul II, contul 1399 "Alte fonduri".
2*. La clasa 4 CONTURI DE TERTI:
- grupa 43 ASIGURĂRI SOCIALE, PROTECŢIA SOCIALA ŞI CONTURI ASIMILATE, la contul 437 "Asigurãri pentru şomaj" dupã contul sintetic de gradul II 4372 "Contribuţiile asiguraţilor pentru asigurãri de şomaj" se introduce un nou cont sintetic de gradul II, contul 4373 "Contribuţiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale".
- grupa 45 DECONTĂRI CU COMUNITATEA EUROPEANA PRIVIND FONDURILE NERAMBURSABILE (PHARE, SAPARD, ISPA etc.) dupã contul sintetic de gradul I 458* "Sume de primit de la Agenţii/Autoritãţi de Implementare (la beneficiari finali) se introduce un
- nou cont sintetic de gradul I, contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene".
3*. La clasa 6 CONTURI DE CHELTUIELI:
- grupa 64 CHELTUIELI CU PERSONALUL, dupã contul sintetic de gradul II 6455 "Contribuţiile angajatorilor pentru concedii şi indemnizaţii" se introduce un nou cont sintetic de gradul II, contul 6456 "Contribuţiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale".
- grupa 67 ALTE CHELTUIELI FINANŢATE DIN BUGET, dupã contul sintetic de gradul I 674 "Transferuri in strãinãtate" se introduce un nou cont sintetic de gradul I, contul 675 "Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene".
4*. La clasa 7 CONTURI DE VENITURI ŞI FINANŢĂRI, grupa 73 VENITURI FISCALE, contul sintetic de gradul I 736 "Impozit pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale" şi contul sintetic de gradul II 7361 "Taxe vamale şi alte taxe pe tranzacţiile internaţionale" îşi modificã denumirea în "Venituri încadrate în resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene".
5. La clasa 8 "CONTURI SPECIALE", grupa 80 "CONTURI IN AFARA BILANŢULUI" dupã contul 8069 "Angajamente de platã" se introduce contul 8070 "Garanţii de returnare a avansului acordat".
-----------
*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.

III. CAPITOLUL VII: INSTRUCŢIUNILE DE UTILIZARE A CONTURILOR se completeazã astfel:
1*. La clasa 4 CONTURI DE TERŢI, grupa 43 Asigurãri sociale, protecţia socialã şi conturi asimilate, contul 437 "Asigurãri pentru şomaj", se completeazã astfel:
- preambulul contului, dupã sintagma "contribuţiile angajatorilor şi ale asiguraţilor pentru şomaj" se completeazã cu "respectiv contribuţiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale";
- la detalierea pe conturi sintetice de gradul II, dupã contul 4372 "Contribuţiile asiguraţilor pentru asigurãri de şomaj" se introduce contul sintetic de gradul II 4373 "Contribuţiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale";
- la creditarea contului 437 "Asigurãri pentru şomaj" prin debitul contului 645 "Cheltuieli privind asigurãrile sociale", dupã prima liniuţa se introduce o noua liniuţa cu urmãtorul cuprins:
- cu contribuţiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale;
- la debitarea contului 437 "Asigurãri pentru şomaj" prin creditarea conturilor 512 "Conturi la bãnci", 513 "Disponibil din împrumuturi interne şi externe contractate de stat", 514 "Disponibil din împrumuturi interne si externe garantate de stat", 551 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specialã", 560 "Disponibil al instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii", 561 "Disponibil al instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii", 562 "Disponibil al activitãţilor finanţate din venituri proprii", 770 "Finanţarea de la buget", se introduce o noua liniuţa cu urmãtorul conţinut:
- cu sumele virate reprezentând contribuţiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.
2*. La clasa 6 CONTURI DE CHELTUIELI, grupa 64 Cheltuieli cu personalul, contul 645 "Cheltuieli privind asigurãrile sociale" se completeazã astfel:
-----------
*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.

- la detalierea pe conturi sintetice de gradul II, dupã contul sintetic de gradul II 6455 "Contribuţiile angajatorilor pentru concedii şi indemnizaţii" se introduce un nou cont sintetic de gradul II, contul 6456 "Contribuţiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale";
- la debitarea contului 645 "Cheltuieli privind asigurãrile sociale" prin creditul contului 437 "Asigurãri pentru şomaj" dupã prima liniuţa se introduce o noua liniuţa cu urmãtorul cuprins:
- cu contribuţiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.
3*. La clasa 7 "CONTURI DE VENITURI ŞI FINANŢĂRI", grupa 77 "Finanţãri, subvenţii, transferuri, alocaţii bugetare cu destinaţie specialã şi fonduri cu destinaţie specialã" la contul 770 "Finanţarea de la buget" se completeazã astfel:
- la creditarea contului 770 "Finanţarea de la buget", dupã contul 448 "Alte datorii şi creanţe cu bugetul" se introduce contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene" cu urmãtorul cuprins: "-cu sumele achitate din bugetul de stat reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene".
4*. La clasa 8 "CONTURI SPECIALE", grupa 80 "CONTURI IN AFARA BILANŢULUI", dupã contul 8069 "Angajamente de platã" se introduce contul 8070 "Garanţii de returnare a avansului acordat", cu urmãtorul conţinut:
"Contul 8070 "Garanţii de returnare a avansului acordat"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa garanţiilor solicitate beneficiarilor de cãtre ordonatorii de credite pentru recuperarea avansului acordat cât şi pentru repararea prejudiciilor ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a obligaţiilor contractuale ce derivã din acordarea avansului.
------------
*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.

In debitul contului se înregistreazã garanţiile constituite, iar în credit, garanţiile restituite în cazul indeplinirii contractului.
Soldul contului reprezintã garanţiile legal constituite pentru returnarea avansului acordat."

IV. CAPITOLUL IX: TRANSPUNEREA soldurilor conturilor din balanţa de verificare la 31 decembrie 2005 în noul plan de conturi general se completeazã astfel:
La clasa 5 CONTURI LA TREZORERIA STATULUI ŞI BĂNCI COMERCIALE:
- La grupa 55 DISPONIBIL DIN FONDURI CU DESTINAŢIE SPECIALA:
- dupã contul nou 557 cu denumirea "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului" se introduce contul nou cu simbolul 558 şi denumirea "Disponibil din cofinanţarea de la buget aferentã programelor/proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile". In coloana cont vechi se înscrie contul cu simbolul 119 şi denumirea "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã".

V. CAPITOLUL X: CONTABILITATEA OPERAŢIUNILOR SPECIFICE BUGETULUI DE STAT, se modificã şi se completeazã astfel*:
---------
*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.

- La pct. 1 Instrucţiuni de utilizare a conturilor contabile:
- înainte de contul 463 "Creanţe ale bugetului de stat" se introduce contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene", cu urmãtorul text:

"Contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene"
Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor Publice ţine evidenţa sumelor reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene. Contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene" este un cont de pasiv.
In creditul contului se înregistreazã sumele reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene, iar în debit, sumele achitate de la bugetul de stat reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene.
Contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene" se crediteazã prin debitul contului:
675 "Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene"
- cu sumele reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene.
Contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene" se debiteazã prin creditul contului:
7701 "Finanţarea de la bugetul de stat"
- cu sumele achitate din bugetul de stat reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene".
- dupã contul 529 "Disponibil din sumele colectate pentru unele bugete" se introduce contul 675 "Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene", cu urmãtorul text:

"Contul 675 "Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor Publice ţine evidenţa cheltuielilor reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene.
Contul 675 "Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene" este un cont de activ. In debitul contului se înregistreazã cheltuielile reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene, iar în credit, la finele perioadei repartizarea cheltuielilor asupra contului de rezultat patrimonial.
Soldul contului, înaintea operaţiunilor de închidere, reprezintã totalul cheltuielilor reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene efectuate in cursul perioadei.
Contul 675 "Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene" se debiteazã prin creditul contului:
459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene"
- cu sumele reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene.
Contul 675 "Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene" se crediteazã prin debitul contului:
121.01 "Rezultatul patrimonial-instituţii publice finanţate integral din bugetul de stat"
- la sfârşitul perioadei, cu soldul debitor al contului în vederea închiderii acestuia şi stabilirii rezultatului patrimonial".
- contul 736 "Impozit pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale" îşi modificã denumirea în "Venituri încadrate în resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene". In preambulul contului, sintagma "impozit pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale" se modificã în "Venituri încadrate în resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene";
- la creditarea contului 736 "Venituri încadrate în resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene" prin debitul contului 520 "Disponibil al bugetului de stat la trezoreria statului" sintagma "impozit pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale" se modificã în "Venituri încadrate în resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene".
- La pct. 2 Monografia privind înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor specifice, dupã pct. VI Închiderea conturilor, se introduce pct. VII Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene"*:
--------
*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.



┌─────┬──────────────────────────────────────┬───────────┬────────────┐
│ Nr. │ Explicaţia operaţiunii │ Simbol │ Simbol │
│ crt.│ │ Cont │ Cont │
│ │ │ debitor │ creditor │
├─────┼──────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ │Înregistrarea sumelor │ 675 │ 459 │
│ │reprezentând contribuţia României │ │ │
│ │la bugetul Uniunii Europene. │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ │Înregistrarea sumelor plãtite │ 459 │ 7701 │
│ │din bugetul de stat │ │ │
│ │reprezentând contribuţia │ │ │
│ │României la bugetul Uniunii │ │ │
│ │Europene. │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ │Închiderea contului de │ 121.01 │ 675 │
│ │cheltuieli reprezentând │ │ │
│ │contribuţia Romaniei la │ │ │
│ │bugetul Uniunii Europene │ │ │
├─────┼──────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ │Închiderea contului de │ 7701 │ 121.01 │
│ │finanţare reprezentând plata │ │ │
│ │contribuţiei României la │ │ │
│ │bugetul Uniunii Europene. │ │ │
└─────┴──────────────────────────────────────┴───────────┴────────────┘



VI. CAPITOLUL XI: CONTABILITATEA OPERAŢIUNILOR SPECIFICE BUGETELOR LOCALE, se completeazã astfel:

- La pct. 1 Instrucţiuni de utilizare a conturilor contabile, dupã contul 137 "Taxe speciale" se introduce contul 1399 "Alte fonduri", cu urmãtorul text:

"Contul 1399 "Alte fonduri"

Cu ajutorul acestui cont unitãţile administrativ-teritoriale ţin evidenţa altor fonduri constituite în afara bugetului local potrivit legii.
Contul 1399 "Alte fonduri" este un cont de pasiv. In creditul contului se înregistreazã alte fonduri constituite în afara bugetului local, potrivit legii, iar în debit, la sfârşitul perioadei, totalul cheltuielilor efectuate, pentru închiderea conturilor de cheltuieli.
Soldul creditor al contului reprezintã alte fonduri constituite în afara bugetului local.
Contabilitatea analiticã se organizeazã distinct pe fonduri constituite în afara bugetului local.
Contul 1399 "Alte fonduri" se creditezã prin debitul conturilor:
461 "Debitori"
- cu sumele de încasat în vederea constituirii altor fonduri în afara bugetului local.
550 "Disponibil din fonduri cu destinaţie speciala"
- cu sumele încasate în vederea constituirii altor fonduri în afara bugetului local.
Contul 1399 "Alte fonduri" se debiteazã prin creditul conturilor:
6xx "Cheltuieli....."
- la sfârşitul perioadei, cu totalul cheltuielilor efectuate în cursul perioadei, pentru închiderea conturilor de cheltuieli".

VII. CAPITOLUL XIII: CONTABILITATEA OPERAŢIUNILOR SPECIFICE BUGETULUI ASIGURĂRILOR DE ŞOMAJ se modificã astfel:
1. La pct. 2 Monografia privind înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor specifice, la Acordarea de împrumuturi peste un an din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, primele doua operaţiuni se înregistreazã astfel:


┌──┬──────────────────────────────────────────┬────────┬──────┐
│ │Acordarea de împrumuturi peste un an │ 2675 │5741 │
├──┼──────────────────────────────────────────┼────────┼──────┤
│ │Înregistrarea dobânzii conform contract │ 2676 │766 │
└──┴──────────────────────────────────────────┴────────┴──────┘



VIII. Alte modificãri:

La Anexa nr. 1: TABEL DE TRANSPUNERE CLASIFICATIA INDICATORILOR PRIVIND BUGETUL DE STAT - VENITURI se modificã astfel*:
-----------
*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.

- Contul 7361 "Taxe vamale şi alte taxe pe tranzacţiile internaţionale" corespunzãtor codului de clasificaţie bugetarã 17.01 "Taxe vamale şi alte taxe pe tranzacţiile internaţionale" îşi modificã denumirea în "Venituri încadrate în resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene" corespunzãtor codului de clasificaţie bugetarã 17.01 "Venituri încadrate în resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene".

La Anexa nr. 11: TABEL DE CONCORDANTA INTRE CONTURILE DE VENITURI ŞI CLASIFICATIA BUGETARA se modificã şi se completeazã astfel:
Din coloana Cont contabil se elimina grupa 75 şi contul 7514 cu denumirea "Diverse venituri" corespunzãtor codului de clasificaţie bugetarã 36.11 "Diverse venituri" şi se introduc urmãtoarele conturi contabile:
- în coloana cont contabil se înscrie contul cu simbolul 137 cu denumirea "Taxe speciale" corespunzãtor codului de clasificaţie bugetara 36.11.06 "Taxe speciale";
- în coloana cont contabil se înscrie contul cu simbolul 134 cu denumirea "Fondul de amortizare aferent activelor fixe deţinute de serviciile publice de interes local" corespunzãtor codului de clasificaţie bugetarã 36.11.07 "Amortizare mijloace fixe";
- în coloana cont contabil se înscrie contul cu simbolul 136 cu denumirea "Fondul depozitelor speciale pentru construcţii de locuinţe" corespunzãtor codului de clasificaţie bugetarã 36.11.08 "Depozite speciale pentru construcţii de locuinţe";
- în coloana cont contabil se înscrie contul cu simbolul 135 cu denumirea "Fondul de risc" corespunzãtor codului de clasificaţie bugetarã 36.11.09 "Fondul de risc";
- în coloana cont contabil se înscrie contul cu simbolul 131 cu denumirea "Fondul de rulment" corespunzãtor codului de clasificaţie bugetarã 36.11.10 "Fond de rulment";
- în coloana cont contabil se înscrie contul cu simbolul 1399 cu denumirea "Alte fonduri" corespunzãtor codului de clasificaţie bugetarã 36.11.50 "Alte venituri".

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016