Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.631 din 23 mai 2023  pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului finanţelor şi al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 999/628/2022 privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului GARANT CONSTRUCT şi a Schemei de ajutor de stat asociate Programului GARANT CONSTRUCT    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.631 din 23 mai 2023 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului finanţelor şi al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 999/628/2022 privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului GARANT CONSTRUCT şi a Schemei de ajutor de stat asociate Programului GARANT CONSTRUCT

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 474 din 29 mai 2023
    În temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 12 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 477/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul finanţelor şi ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei emit următorul ordin:
    ART. I
    Anexa la Ordinul ministrului finanţelor şi al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 999/628/2022 privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului GARANT CONSTRUCT şi a Schemei de ajutor de stat asociate Programului GARANT CONSTRUCT, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 399 şi 399 bis din 27 aprilie 2022, se modifică după cum urmează:
    1. La secţiunea 1 articolul 4, litera r) va avea următorul cuprins:
    "r) grant - finanţarea, în limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 2.300.000 euro pe întreprindere, de care beneficiază întreprinderile mici şi mijlocii, respectiv UAT-urile. Toate sumele utilizate trebuie să fie brute, şi anume înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe. În cadrul schemei de ajutor de stat asociate acestui program, din ajutorul de stat se acoperă plata dobânzii datorate de beneficiarii Programului pe o perioadă de 24 de luni de la data acordării creditului (data primei utilizări a creditului), sub rezerva prelungirii Cadrului temporar, fără a se depăşi data de 31 decembrie 2024 (inclusiv), precum şi valoarea integrală a comisionului de administrare şi a comisionului de risc datorat pe întreaga durată de derulare a creditului garantat în cadrul Programului. Grantul include şi o componentă nerambursabilă în valoare de maximum 10%, exclusiv pentru creditele de investiţii, aplicată la valoarea finanţării garantate, numai pentru beneficiarii încadraţi în categoria IMM, ce se va acorda din bugetul de stat, prin bugetul MF, în termen de 1 an de la data solicitării transmise de F.N.G.C.I.M.M./F.R.C., pe baza deciziei de plată emise de administratorii schemei;"

    2. La secţiunea 1, articolul 20 va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    Plata ajutorului de stat sub formă de grant reprezentând valoarea cumulată a comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor se efectuează până la data de 31 decembrie 2024 inclusiv, în limita creditelor aferente Programului GARANT CONSTRUCT, aprobate în bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale la subdiviziunea de clasificaţie bugetară «Transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat», conform angajamentului legal emis în baza unei decizii de plată a sumelor de virat în contul F.N.G.C.I.M.M./F.R.C., conform prevederilor schemei de ajutor de stat asociate Programului GARANT CONSTRUCT prevăzute în secţiunea a 2-a, emisă şi transmisă lunar de administratorii schemei. Formatul deciziei de plată pentru componentele comision de administrare şi dobândă este prevăzut în anexa nr. 2a. Pentru creditele de investiţii, plata componentei nerambursabile în valoare de maximum 10% din valoarea creditului utilizat se realizează în termen de 1 an de la data solicitării transmise de F.N.G.C.I.M.M./F.R.C., pe baza deciziei de plată emise de administratorii schemei. Formatul deciziei de plată pentru componenta nerambursabilă este prevăzut în anexa nr. 2b. Detaliile privind modalitatea şi termenele de solicitare a plăţii grantului de către beneficiari şi instituţiile de credit se stabilesc în convenţia de garantare şi plată a granturilor încheiată cu finanţatorii"

    3. La secţiunea a 2-a articolul 4, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care se selectează beneficiarii şi se emit garanţii/acorduri de finanţare în legătură cu măsurile prevăzute la art. 2, este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin şi 30 iunie 2022, iar perioada în care se poate efectua plata grantului este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin şi 31 decembrie 2024 inclusiv, cu posibilitatea prelungirii în condiţiile respectării prevederilor legislaţiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare."

    4. La anexa nr. 4, articolul 2.2 va avea următorul cuprins:
    "ART. 2.2
    În cadrul schemei de ajutor de stat asociate acestui program, din ajutorul de stat sub formă de grant se acoperă plata dobânzii datorate de beneficiarii Programului pe o perioadă de 24 de luni de la data acordării creditului, valoarea integrală a comisionului de administrare şi a comisionului de risc datorat pe întreaga durată de derulare a creditului garantat şi componenta nerambursabilă în valoare de maximum 10% aplicată la valoarea finanţării garantate, acordată beneficiarilor care se încadrează în categoria IMM pentru creditele de investiţii. În cadrul schemei de ajutor de stat, plata grantului nu trebuie să depăşească data de 31 decembrie 2024 (inclusiv)."

    5. La anexa nr. 4, articolul 2.5 va avea următorul cuprins:
    "ART. 2.5
    În cadrul Programului beneficiază de finanţare şi de facilităţile prevăzute de Program şi unităţile administrativ-teritoriale, respectiv credit garantat şi grant. Grantul acordat beneficiarului este compus din:
    - comision de risc acordat pe toată perioada de valabilitate a garanţiei;
    – comision de administrare acordat pe toată perioada de valabilitate a garanţiei;
    – dobândă acordată pe o perioadă de 24 de luni de la data acordării creditului;
    – componenta nerambursabilă în valoare de maximum 10% aplicată la valoarea finanţării garantate."

    6. La anexa nr. 4, articolul 8.1, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    "(3) Lunar, până pe data de 15 a lunii curente pentru luna anterioară, fiecare instituţie de credit va transmite către F.N.G.C.I.M.M./F.R.C., în format electronic, la adresa ftps://92.114.86.160/, informaţii referitoare la creditele garantate în cadrul Programului GARANT CONSTRUCT în baza prezentei convenţii, componenta de dobândă ce trebuie acoperită prin grantul acordat de MF, respectiv până la data de 7 decembrie a anului de utilizare din credit pentru componenta nerambursabilă în valoare de maximum 10% aplicată la valoarea creditului utilizat. La data solicitării componentei de 10%, banca se asigură că beneficiarul are contract de garantare şi acord de finanţare în vigoare. Pentru solicitare se utilizează formatul prezentat în anexa nr. 4. Componenta de dobândă se solicită pe perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat. Modalitatea de completare a anexei, descrierea indicatorilor şi a corelaţiilor dintre aceştia sunt prezentate în Dicţionarul de termeni utilizaţi în completarea anexei nr. 4, care face parte integrantă din aceasta.
    De asemenea, instituţia de credit are obligaţia de a notifica F.N.G.C.I.M.M./F.R.C., prin adresa de înştiinţare şi prin anexele de raportare lunare la convenţiile încheiate cu instituţiile de creditare, transmise prin intermediul poştei clasice sau electronice, modificarea condiţiilor iniţiale prevăzute în contractul de garantare referitoare la:
    a) diminuarea valorii garanţiei, ca urmare a neutilizării integrale a finanţării aprobate a liniilor de credit, precum şi după expirarea perioadei de realizare a investiţiei, în cazul creditelor de investiţii, inclusiv în cazul rambursărilor parţiale anticipate în interiorul perioadei de valabilitate a garanţiei. În cazul finanţărilor a căror rambursare se face în baza unui grafic nu este necesară notificarea F.N.G.C.I.M.M./F.R.C., prin raportare conform anexelor lunare;
    b) fuziuni/divizări în care este implicat beneficiarul finanţării, schimbarea acţionariatului, modificările privind sediul social, prin notificare letrică/electronică, în cazul în care acestea au fost identificate de către finanţator, ca urmare a declaraţiei beneficiarului."



    ART. II
    Prevederile prezentului ordin se aplică în mod corespunzător acordurilor de finanţare încheiate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, fără a fi necesară încheierea de acte adiţionale pentru modificarea termenului de plată a componentei de dobândă.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu
                    Ministerul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016