Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.577 din 12 noiembrie 2003  privind modificarea si completarea   Ordinului ministrului finantelor publice nr. 520/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii veniturilor bugetare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.577 din 12 noiembrie 2003 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 520/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii veniturilor bugetare

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 825 din 21 noiembrie 2003
În temeiul <>art. 12 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 735/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere prevederile <>art. 74 alin. (1) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice,
în baza prevederilor art. 4 şi, respectiv, ale <>art. 31 şi 32 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã,

ministrul finanţelor publice emite urmãtorul ordin:

ART. I
<>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 520/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilitãţii veniturilor bugetare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 25 aprilie 2003, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Direcţia generalã a contabilitãţii publice, Direcţia generalã de administrare şi control al activelor statului, Direcţia de buget şi contabilitate internã şi celelalte direcţii implicate din Ministerul Finanţelor Publice vor lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin."

2. Înaintea penultimului alineat din Normele metodologice privind organizarea şi conducerea contabilitãţii veniturilor bugetare, prevãzute în anexa la ordin, se introduc urmãtoarele alineate:
"Acţiunile deţinute la unele societãţi comerciale ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor bugetare, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, dobândite de cãtre instituţiile publice anterior aplicãrii prevederilor prezentului ordin, se înregistreazã în contabilitatea acestora pe baza certificatelor de înscriere de menţiuni eliberate de oficiul registrului comerţului. Înregistrarea în contabilitatea instituţiilor publice a acţiunilor de efectueazã în cuantumul creanţelor bugetare deţinute de acestea, cuprinse în certificatele de obligaţii bugetare care au stat la baza conversiei, potrivit urmãtoarei înregistrãri contabile:

03 «Participaţii la = 313 «Fondul participaţiilor
capitalul social» la capitalul social»

Înregistrarea în contabilitate a acţiunilor dobândite ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor bugetului de stat se efectueazã de cãtre compartimentele de contabilitate a veniturilor bugetului de stat pe baza certificatelor de înscriere de menţiuni preluate de cãtre acestea de la oficiul registrului comerţului, astfel:
- în termen de 30 de zile lucrãtoare de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, pentru acţiunile deja dobândite de Ministerul Finanţelor Publice la societãţi comerciale;
- în termen de 30 de zile lucrãtoare de la data înscrierii la oficiul registrului comerţului, pentru acţiunile pe care Ministerul Finanţelor Publice urmeazã sã le dobândeascã la societãţi comerciale.
Compartimentele de contabilitate a veniturilor bugetului de stat vor raporta lunar la Direcţia generalã de administrare şi control al activelor statului, pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei de raportare, situaţia acţiunilor înregistrate, conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice.
În situaţia în care certificatele de obligaţii bugetare care au stat la baza conversiei în acţiuni cuprind pe lângã creanţele bugetului de stat şi alte creanţe bugetare, compartimentele de contabilitate a veniturilor bugetului de stat transmit organelor care gestioneazã bugetele cãrora le erau cuvenite creanţele respective copii ale certificatelor de obligaţii bugetare şi ale certificatelor de înscriere de menţiuni. Aceste documente vor fi transmise cu adresã scrisã, sub semnãtura directorului executiv, din care sã rezulte cuantumul acţiunilor înregistrate în contabilitatea proprie.
Acţiunile rezultate din conversia în acţiuni a creanţelor fondului de risc pentru garanţii de stat şi fondului de dezvoltare aflat la dispoziţia Guvernului, cuprinse în certificatele de obligaţii bugetare transmise de cãtre compartimentele de contabilitate a veniturilor bugetului de stat, se înregistreazã în contabilitatea Direcţiei generale a contabilitãţii publice, concomitent cu înregistrarea stingerii creanţelor respective, potrivit urmãtoarei înregistrãri contabile:

03 «Participaţii la = 31 «Fondul participaţiilor
capitalul social» la capitalul social»

Dividendele aferente acţiunilor dobândite ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor bugetare se încaseazã de cãtre instituţiile publice care gestioneazã bugetele cãrora acestea se cuvin în contul 50.51 «Disponibil din dividende încasate de la societãţi comerciale», deschis la Trezoreria statului pe numele acestora, urmând ca în termen de 3 zile lucrãtoare de la încasare sumele respective sã fie virate ca venituri la bugetele din care instituţiile publice beneficiare sunt finanţate.
Dividendele datorate Ministerului Finanţelor Publice pentru acţiunile dobândite ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor bugetului de stat şi a altor creanţe bugetare se vireazã în contul 50.51 «Disponibil din dividende încasate de la societãţi comerciale», deschis pe numele direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, a municipiului Bucureşti şi, respectiv, al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili din municipiul Bucureşti şi din judeţul Ilfov, în raza cãrora agenţii economici sunt înregistraţi fiscal, la trezoreriile municipiilor reşedinţã de judeţ sau la Direcţia trezorerie şi contabilitate publicã a municipiului Bucureşti, dupã caz, şi se vireazã în termen de 3 zile lucrãtoare de la încasare ca venit la bugetul de stat.
Înregistrarea în contabilitatea instituţiilor publice a operaţiunilor de încasare şi virare a dividendelor încasate pentru acţiunile dobândite ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor bugetare, la bugetul cãruia i se cuvin, se efectueazã pe structura clasificaţiei bugetare, astfel:
a) înregistrarea creanţei reprezentând dividende aferente acţiunilor dobândite ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor bugetare, pe baza comunicãrii efectuate de societatea comercialã:

- pentru bugetul de stat:
220.31 = 531.31

- pentru bugetul local:
220.32 = 531.32

- pentru bugetul asigurãrilor sociale de stat:
220.33 = 531.33

- pentru bugetul asigurãrilor pentru şomaj:
220.34 = 531.34

- pentru bugetul fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate:
220.35 = 531.35

b) înregistrarea încasãrii dividendelor în contul 50.51 «Disponibil din dividende încasate de la societãţi comerciale»:

- pentru bugetul de stat:
119 = 220.31

- pentru bugetul local:
119 = 220.32

- pentru bugetul asigurãrilor sociale de stat:
119 = 220.33

- pentru bugetul asigurãrilor pentru şomaj:
119 = 220.34

- pentru bugetul fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate:
119 = 220.35

c) înregistrarea obligaţiei de virare a dividendelor la bugetul cãruia acestea se cuvin:

- pentru bugetul de stat:
531.31 = 232

- pentru bugetul local:
531.32 = 232

- pentru bugetul asigurãrilor sociale de stat:
531.33 = 232

- pentru bugetul asigurãrilor pentru şomaj:
531.34 = 232

- pentru bugetul fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate:
531.35 = 232

d) înregistrarea virãrii dividendelor la bugetul cãruia acestea se cuvin:
232 = 119

e) înregistrarea încasãrii în contul de venituri bugetare a dividendelor:

- pentru bugetul de stat:
101 = 501

- pentru bugetul local:
102 = 500

- pentru bugetul asigurãrilor sociale de stat:
103 = 504

- pentru bugetul asigurãrilor pentru şomaj:
116 = 336

- pentru bugetul fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate:
179 = 379

3. Dupã anexa nr. 3 la Normele metodologice privind organizarea şi conducerea contabilitãţii veniturilor bugetare, prevãzute în anexa la ordin, se introduce anexa nr. 4 al cãrei conţinut e prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.

ART. II
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 12 noiembrie 2003.
Nr. 1.577.




ANEXĂ


(Anexa nr. 4 la normele metodologice)
--------------------------------------

DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE A JUDEŢULUI ..........


SITUAŢIA
acţiunilor deţinute de Ministerul Finanţelor Publice
la data de ......................

- lei -


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Structura acţionariatului Baza
──────────────────────────────────── legalã
Denumirea Capitalul Numãrul Ponderea pentru
Nr. Denumirea Codul Capi- Nr. acţiona- social de în capi- înregis-
crt. societãţii fiscal talul de rului acţi- talul trarea
comerciale social ac- uni social acţiu-
ţi- (%) nilor
uni Minis-
terului
Finan-
ţelor
Publice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





Director executiv,
.....................





-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016