Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.565 din 4 iulie 2025 privind modificarea Procedurii de implementare a Programului pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii "START UP NATION - ROMÂNIA", ediţia 2024, finanţat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027, aprobată prin Ordinul ministrului economiei, digitalizării, antreprenoriatului şi turismului nr. 328/2025
EMITENT: Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 647 din 9 iulie 2025
Având în vedere:
- Hotărârea Guvernului nr. 189/2025 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului;
– prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 29/2024 privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii „START UP NATION - ROMÂNIA“ ediţia 2024, finanţat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027;
– Avizul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene nr. G2025 din 24.06.2025;
– Referatul de aprobare nr. 161.914/DGAFIMM din 26.06.2025, întocmit de către Direcţia generală antreprenoriat şi finanţări pentru IMM-uri,
în temeiul prevederilor art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 189/2025,
ministrul economiei, digitalizării, antreprenoriatului şi turismului emite următorul ordin:
ART. I
Procedura de implementare a Programului pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii „START UP NATION - ROMÂNIA“, ediţia 2024, finanţat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027, aprobată prin Ordinul ministrului economiei, digitalizării, antreprenoriatului şi turismului nr. 328/2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 243 şi 243 bis din 20 martie 2025, se modifică după cum urmează:
1. La punctul 2 subpunctul 2.1, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) În cadrul componentei specifice pilonului I - Activarea potenţialului antreprenorial al tinerilor se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de iniţiere, specializare ori perfecţionare sau competenţe-cheie în vederea dobândirii de competenţe antreprenoriale pentru un număr estimat de 25.000 de persoane fizice eligibile în conformitate cu prevederile Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027. Accesul la instruire se face conform principiului primul venit - primul servit. Nu sunt eligibile persoanele fizice care au absolvit cursuri de iniţiere, specializare sau perfecţionare sau competenţe-cheie pentru dobândirea competenţelor antreprenoriale în cadrul unor programe astfel cum sunt definite la art. 8 alin. (3) lit. a) şi c) din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, finanţate din fonduri externe nerambursabile, până la data înscrierii în program. Sunt eligibile persoanele fizice cărora le-a fost atribuit cod numeric personal. Verificarea se face prin interogarea codului numeric personal (CNP) în baza de date a Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP)/Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI)."
2. La punctul 2 subpunctul 2.1 alineatul (8), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) sunt înfiinţate de către persoane fizice din grupul-ţintă eligibil absolvente ale modulului 1 de cursuri de competenţe antreprenoriale, care au fost certificate în acest sens, în calitate cumulativă de reprezentant legal, acţionar unic/acţionar majoritar şi administrator. Persoanele fizice din grupul-ţintă nu pot avea calitatea de asociat, administrator, reprezentant legal sau angajat în cadrul a mai mult de o întreprindere înfiinţată în cadrul acestui apel. Persoana al cărei formular de înscriere a fost selectat în vederea finanţării va trebui să aibă calitatea de reprezentant legal, acţionar unic/acţionar majoritar şi administrator al afacerii nou-înfiinţate şi sprijinite prin proiect, să reprezinte societatea, să aibă rol executiv în întreprindere, fiind efectiv cea care asigură gestiunea afacerii, să fie responsabilă de patrimoniul întreprinderii înfiinţate, să aibă responsabilitatea de a garanta întru totul desfăşurarea legală a activităţii economice şi realizarea obiectelor de activitate;"
3. La punctul 2 subpunctul 2.1, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(9) Beneficiarul ajutorului de minimis are obligaţia de a menţine activitatea pe o perioadă de 3 ani de la momentul plăţii integrale a ajutorului nerambursabil şi de a ocupa minimum 2 locuri de muncă pentru o perioadă de minimum 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare. Perioada de implementare se consideră finalizată la momentul plăţii integrale a ajutorului financiar nerambursabil (data emiterii ordinului de plată). În cazul în care în perioada de monitorizare a locurilor de muncă un loc/locurile de muncă creat/e în cadrul întreprinderilor se vacantează, beneficiarul ajutorului de minimis va avea un termen de maximum 45 de zile să ocupe locul/locurile de muncă vacant/e, păstrând tipul şi condiţiile acestora sub sancţiunea neacordării/recuperării alocaţiei financiare nerambursabile (AFN). Un contract de muncă nu poate fi suspendat mai mult de 2 ori, în afara situaţiilor excepţionale (stare de urgenţă sau stare de alertă) reglementate prin legislaţie specială şi emisă de către autorităţile competente."
4. La punctul 3, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) În cadrul modulului 3 - cursuri pentru dobândirea de competenţe antreprenoriale aferente componentei specifice pilonului II - Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-ţintă, se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competenţe antreprenoriale pentru un număr estimat de 4.600 de persoane fizice eligibile, în conformitate cu prevederile Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027, care au domiciliul în regiunile mai puţin dezvoltate. Accesul la instruire se face conform principiului primul venit - primul servit. Nu sunt eligibile persoanele fizice care au absolvit cursuri pentru dobândirea competenţelor antreprenoriale finanţate din fonduri externe nerambursabile până la data înscrierii în program. Sunt eligibile persoanele fizice cărora le-a fost atribuit cod numeric personal. Verificarea se face prin interogarea codului numeric personal (CNP) în baza de date a Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP)/Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI)."
5. La punctul 6 subpunctul 6.1, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) În cazul în care numărul minim de cursanţi pentru o perioadă de aproximativ 4 luni calendaristice asumat de furnizori este mai mare decât cel necesar pentru atingerea indicatorilor programului, se va calcula prorata per furnizor, ca procent al locurilor asumate din totalul locurilor aferente tuturor furnizorilor declaraţi admişi în urma verificărilor administrative şi de eligibilitate. Formatorul va putea gestiona şi opera modificări ale locurilor alocate cursanţilor între locaţiile fizice de desfăşurare a cursurilor şi/sau formatul de curs fizic sau online, în funcţie de organizarea sa internă, numai cu acceptul scris al cursanţilor, acord scris şi asumat care se va adăuga la documentaţia de decontare."
6. La punctul 6 subpunctul 6.2, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(6) Aplicaţia de înscriere va rămâne deschisă până la epuizarea bugetelor alocate şi asigurarea unei liste de rezervă care să permită atingerea tuturor indicatorilor programului. În cazul în care, din motive independente de acţiunile MEDAT, AIMMT sau MIPE, indicatorii nu pot fi atinşi în sesiunea de înscriere, MEDAT, cu acordul MIPE, poate decide închiderea etapei de înscriere, cu posibilitatea reluării acesteia la o dată ulterioară. În cazul în care aplicaţia de înscriere se închide înainte de atingerea tuturor indicatorilor prevăzuţi în program, numărul întreprinderilor care vor primi finanţare, precum şi bugetul alocat acestora vor fi stabilite proporţional cu procentul persoanelor fizice din grupul-ţintă, inclusiv cele aflate pe lista de rezervă, înscrise până la data închiderii aplicaţiei, raportat la numărul total de indicatori ai programului, inclusiv lista de rezervă."
7. La anexa nr. 4, la articolul 10, literele p) şi r) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"p) este obligat să menţină numărul de minimum 2 locuri de muncă create prin proiect pe parcursul perioadei de valabilitate a contractului de acordare AFN. Îndeplinirea obligaţiei se va verifica de către AIMMT ……………… în cadrul procesului de monitorizare;
..............................................................................................
r) nu poate înstrăina părţi sociale/acţiuni ale societăţii ulterior primirii Deciziei privind acceptarea de principiu la finanţare, pe perioada implementării sau sustenabilităţii afacerii, sub sancţiunea neacordării sau recuperării ajutorului acordat."
ART. II
Direcţia generală antreprenoriat şi finanţări pentru IMM-uri şi agenţiile pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi turism vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul economiei, digitalizării, antreprenoriatului şi turismului,
Radu-Dinel Miruţă
Bucureşti, 4 iulie 2025.
Nr. 1.565.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: