Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN  nr. 1.473 din 8 mai 2023  privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru înregistrarea şi raportarea datoriei publice, aprobate prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.059/2008     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.473 din 8 mai 2023 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru înregistrarea şi raportarea datoriei publice, aprobate prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.059/2008

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 411 din 15 mai 2023
    În temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 2 lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul finanţelor emite următorul ordin:
    ART. I
    Normele metodologice pentru înregistrarea şi raportarea datoriei publice, aprobate prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.059/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 319 din 23 aprilie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La capitolul „Înregistrarea datoriei publice“, punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2. Registrul datoriei publice reprezintă baza de date în format electronic, care evidenţiază situaţia datoriei publice în ordine cronologică şi cuprinde informaţii privind datoria contractată direct utilizând instrumentele datoriei publice guvernamentale şi locale, prevăzute la pct. 3.2 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 62 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi garanţiile acordate. Registrul datoriei publice include date privind valoarea aferentă fiecărui instrument de datorie publică contractat direct sau garantat, nivelul ratelor dobânzilor, comisioanelor, precum şi alte informaţii.
    Registrul datoriei publice are următoarele componente, prevăzute în anexa nr. 1, după cum urmează:
    a) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe, care cuprinde:
    a.1) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe - legi speciale;
    a.2) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe - titluri de stat;
    a.3) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe - leasing financiar;
    a.4) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe - împrumuturi şi alte instrumente de datorie;
    a.5) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe - instrumente de cash management;
    b) Subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate, care cuprinde:
    b.1) Subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - legi speciale;
    b.2) Subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - împrumuturi şi alte instrumente de datorie;
    b.3) Subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - garanţii acordate de Eximbank - S.A. în numele şi contul statului;
    c) Subregistrul datoriei publice locale directe;
    d) Subregistrul datoriei publice locale garantate."

    2. La capitolul I „Înregistrarea datoriei publice“, punctul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4. Subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate evidenţiază, din punct de vedere informativ, în ordine cronologică, situaţia tuturor obligaţiilor financiare ale statului provenind din finanţările rambursabile garantate de Guvern, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale altor legi speciale, exclusiv finanţările rambursabile contractate de autorităţile administraţiei publice centrale până la intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, în baza scrisorilor de confort. Finanţările rambursabile contractate de autorităţile administraţiei publice locale şi garantate de stat se înregistrează în Subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate.
    Garanţiile emise în numele şi în contul statului de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) în cadrul Programului guvernamental «Noua casă», aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, se înregistrează cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe instituţie de credit, în valuta de contract a creditelor garantate.
    Garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM în cadrul Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2010, aprobată prin Legea nr. 120/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se înregistrează în valuta de contract, pe categorii de beneficiari.
    Garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM în cadrul Programului privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 69/2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 76/2011, se înregistrează în lei, cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe instituţie de credit.
    Garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM în cadrul Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii, precum şi în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii se înregistrează în lei, cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe instituţie de credit.
    Garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 88/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se înregistrează în lei, cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe finanţator.
    Garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM - S.A. IFN şi FRC - S.A. în cadrul Programului guvernamental «INVESTEŞTE ÎN TINE», aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2018, aprobată cu modificări prin Legea nr. 70/2019, se înregistrează în lei, cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe fonduri de garantare, iar în cadrul acestora pe finanţator.
    Garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM - S.A. IFN şi FGCR în cadrul Programului guvernamental «IMM INVEST ROMÂNIA»/Subprogramului «AGRO IMM INVEST», aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie - IMM INVEST ROMÂNIA, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 209/2018, cu modificările şi completările ulterioare, se înregistrează în lei, pe fiecare fond de garantare, cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe instituţie de credit.
    Garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM - S.A. IFN - S.A., FGCR - S.A., FRC - S.A., după caz, în cadrul programelor guvernamentale IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT şi INNOVATION, aprobate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2022 privind aprobarea şi finanţarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificările ulterioare, se înregistrează pe fiecare fond de garantare în lei, cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe instituţie de credit.
    Garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM - S.A., FGCR - S.A., FRC - S.A., după caz, în cadrul schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS şi al componentelor acesteia - IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST, aprobată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2022, cu modificările şi completările ulterioare, se înregistrează în lei, pe fiecare fond de garantare, cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe instituţie de credit.
    Scrisorile de garanţie emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM - S.A. în cadrul facilităţilor pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se înregistrează în lei, cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe instituţie de credit.
    Scrisorile de garanţie emise în numele şi în contul statului de către FNGCIMM - S.A. în cadrul facilităţilor pentru creditele acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2022, cu modificările ulterioare, se înregistrează în lei, cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe instituţie de credit.
    Garanţiile emise în numele şi în contul statului de către FRC - S.A. în cadrul programelor guvernamentale de creditare «StudentInvest» şi «FamilyStart» aprobate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare «StudentInvest» şi «FamilyStart», precum şi pentru modificarea art. 128 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, se înregistrează în lei, cumulat pentru fiecare lună de raportare, pe instituţie de credit.
    FNGCIMM/FGCR/FRC raportează Ministerului Finanţelor (MF) informaţiile privind garanţiile emise în luna de raportare până în penultima zi a lunii următoare lunii pentru care se face raportarea.
    Eximbank - S.A. va raporta Ministerului Finanţelor informaţiile privind garanţiile emise în numele şi contul statului^1 în luna de raportare, până în penultima zi a lunii următoare lunii pentru care se face raportarea. Prima raportare se va efectua cumulat pentru anul 2022 şi cumulat pentru primul trimestru al anului 2023.
    ^1 Se consideră emitere inclusiv orice modificare cu impact asupra valorii aprobate sau duratei garanţiei."

    3. La capitolul I „Înregistrarea datoriei publice“, punctul 8^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "8^1. În subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - legi speciale se înregistrează garanţiile emise şi diminuările de garanţii în cadrul Programului guvernamental «Noua casă», precum şi în cadrul programelor «Reabilitare termică» şi «Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României», cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit, precum şi executările de garanţii, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit."

    4. La capitolul I „Înregistrarea datoriei publice“, după punctul 8.5 se introduc şase noi puncte, punctele 8.6-8.11, cu următorul cuprins:
    "8.6. În subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - legi speciale se înregistrează garanţiile emise şi diminuările de garanţii în cadrul Programului guvernamental «IMM INVEST ROMÂNIA»/Subprogramului «AGRO IMM INVEST», aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 209/2018, cu modificările şi completările ulterioare, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit, precum şi executările de garanţii, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit.
8.7. În subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - legi speciale se înregistrează garanţiile emise şi diminuările de garanţii în cadrul programelor guvernamentale IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT şi INNOVATION, aprobate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2022 privind aprobarea şi finanţarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificările ulterioare, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit, precum şi executările de garanţii, cumulat pentru luna de raportare, pe fonduri de garantare, iar în cadrul acestora pe finanţator.
8.8. În subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - legi speciale se înregistrează garanţiile emise şi diminuările de garanţii în cadrul schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS şi a componentelor acesteia - IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST, aprobată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2022, cu modificările şi completările ulterioare, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit, precum şi executările de garanţii, cumulat pentru luna de raportare, pe fonduri de garantare, iar în cadrul acestora pe finanţator.
8.9. În subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - legi speciale se înregistrează scrisorile de garanţie emise şi diminuările de scrisori de garanţii, în cadrul facilităţilor pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, cu modificările şi completările ulterioare, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit, precum şi executările de garanţii, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit.
8.10. În subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - legi speciale se înregistrează scrisorile de garanţie emise şi diminuările de scrisori de garanţii, în cadrul facilităţilor pentru creditele acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2022, cu modificările ulterioare, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit, precum şi executările de garanţii, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit.
8.11. În subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - legi speciale se înregistrează garanţiile emise şi diminuările de garanţii, în cadrul fiecărui program guvernamental de creditare «StudentInvest» şi «FamilyStart», aprobate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit, precum şi executările de garanţii, cumulat pentru luna de raportare, pe instituţie de credit."

    5. La capitolul II „Modalitatea de raportare a datoriei publice“, după punctul 9.5 se introduc două noi puncte, punctele 9.6 şi 9.7, cu următorul cuprins:
    "9.6. Pentru garanţiile emise de către Eximbank - S.A. în numele şi contul statului, Eximbank - S.A. va raporta Ministerului Finanţelor, până în penultima zi lucrătoare a lunii următoare lunii/trimestrului pentru care se face raportarea, următoarele informaţii privind garanţiile emise:
    - lunar, începând cu sfârşitul anului 2022, structura garanţiilor existente în sold la data raportării, conform formularului nr. 1 din anexa nr. 13;
    – trimestrial, garanţiile emise (garanţii noi şi sume cu care se majorează garanţiile existente), garanţiile finalizate (finalizate în urma rambursării totale sau anulării/conversiei/altor modificări care conduc la finalizarea garanţiilor) şi garanţii executate (plătite din fondurile statului), conform formularului nr. 2 din anexa nr. 13. Prima raportare se va efectua cumulat pentru anul 2022;
    – trimestrial, începând cu anul 2023, proiecţia serviciului datoriei publice aferente garanţiilor acordate de Eximbank - S.A. în numele şi contul statului, conform formularului nr. 3 din anexa nr. 13.
9.7. Începând cu anul 2023, Eximbank - S.A. va raporta anual, până cel târziu la data de 15 mai a anului curent, situaţia garanţiilor emise în numele şi contul statului la finele anului anterior, conform anexei nr. 5 - Situaţia garanţiilor guvernamentale - pct. III - Garanţii acordate de Eximbank - S.A. în numele şi în contul statului, întocmite în baza informaţiilor din evidenţa proprie a Eximbank - S.A. şi a raportărilor primite din partea băncilor finanţatoare."

    6. La capitolul II „Modalitatea de raportare a datoriei publice“, punctul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "11. Nerespectarea obligaţiilor de raportare de către beneficiarii finanţărilor rambursabile şi de către FNGCIMM - S.A. IFN, FRC - S.A. şi FGCR care constituie datorie publică guvernamentală şi locală şi de către băncile finanţatoare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzile prevăzute la art. 11 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Răspunderea pentru realitatea, corectitudinea şi exactitatea datelor privind datoria publică guvernamentală şi locală, care stau la baza înregistrărilor făcute de M.F., revine furnizorilor de informaţii."

    7. La capitolul II „Modalitatea de raportare a datoriei publice“, punctul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "12. Se autorizează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin aparatul propriu şi prin unităţile sale subordonate, să efectueze controale periodice în baza sesizărilor transmise de direcţia de specialitate din cadrul M.F., pentru verificarea raportărilor transmise de către beneficiarii finanţărilor rambursabile, precum şi cele transmise de către FNGCIMM - S.A. IFN, FRC - S.A. şi FGCR - S.A., care constituie datorie publică guvernamentală şi locală, să aplice contravenţiile şi să încaseze amenzile menţionate mai sus, care se vor face venit la bugetul de stat."

    8. La capitolul III „Structura Contului general al datoriei publice“, după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 3^1, cu următorul cuprins:
    "3^1. Tranzacţiile de plasamente private care se realizează prin redeschiderea emisiunilor de titluri de stat se raportează, în contul general al datoriei publice guvernamentale directe, prin includerea în valoarea acumulată a emisiunilor de titluri de stat redeschise, care sunt raportate în cadrul pct. 3 lit. B - titluri de stat pe termen mediu şi lung."

    9. La capitolul III „Structura Contului general al datoriei publice“, punctul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4. Situaţia garanţiilor guvernamentale pentru creditele interne şi externe cuprinde obligaţiile financiare ale statului provenind din finanţările rambursabile garantate de Guvern, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale altor legi speciale, exclusiv finanţările rambursabile contractate de autorităţile administraţiei publice centrale cu garanţia statului până la intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Finanţările rambursabile contractate de autorităţile administraţiei publice locale şi garantate de stat se raportează în Situaţia garanţiilor guvernamentale.
    Situaţia garanţiilor guvernamentale se întocmeşte în structura prezentată în anexa nr. 5 şi cuprinde:
    I. Garanţiile guvernamentale acordate în baza legilor speciale se raportează pe următoarea structură pentru fiecare act normativ în parte:
    a) garanţii emise în lei;
    b) garanţii emise în valută;
    c) echivalent în lei,
    iar total general pentru toate legile speciale, astfel:
    a) garanţii emise în lei;
    b) garanţii emise în valută;
    c) echivalent în euro şi în lei.
    Modalitatea de completare a acestei anexe este următoarea:
    - coloana 1 cuprinde actele normative în baza cărora au fost emise garanţiile;
    – coloana 2 se completează cu soldul la începutul anului aferent garanţiilor/scrisorilor de garanţie, emise în lei şi în valută, precum şi cu echivalentul în lei al acestora;
    – coloana 3 se completează cu valoarea în lei sau în valută, după caz, a garanţiilor emise în cursul anului de raportare.
    În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului guvernamental «Noua casă», coloana 3 se completează cu valoarea în lei sau în valută, după caz, a garanţiilor emise în cursul anului de raportare, a repunerilor în drepturi şi obligaţii aferente contractului de credit şi de garantare efectuate de către FNGCIMM - S.A. IFN conform deciziilor de repunere, precum şi alte intrări reprezentând diferenţele aferente contractelor de garantare provenite din raportarea instituţiilor de credit, în cursul anului de raportare.
    În cazul garanţiilor emise în cadrul programelor guvernamentale aprobate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 209/2018, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2022, cu modificările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2022, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, coloana 3 se completează cu valoarea în lei a garanţiilor emise în cursul anului de raportare, a repunerilor în drepturi şi obligaţii aferente contractului de credit şi de garantare efectuate de către FNGCIMM - S.A. IFN, FGCR şi FRC, după caz, conform deciziilor de repunere, precum şi alte intrări reprezentând diferenţele aferente contractelor de garantare provenite din raportarea instituţiilor de credit, în cursul anului de raportare.
    În cazul scrisorilor de garanţie emise în cadrul facilităţilor pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în cadrul facilităţilor pentru creditele acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2022, cu modificările ulterioare, coloana 3 se completează cu valoarea în lei a scrisorilor de garanţie emise în cursul anului de raportare, precum şi alte intrări reprezentând diferenţele de dobândă provenind din estimările creditorilor aferente indicilor variabili de dobândă;
    – coloana 4 se completează cu ieşirile din cursul anului de raportare, operate în contul garanţiilor emise în lei şi în valută, astfel:
    În cazul garanţiilor emise în baza legilor speciale, coloana 4 se determină prin însumarea coloanelor 5 şi 7.
    În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului guvernamental «Noua casă», respectiv în cazul programelor «Reabilitare termică» şi «Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României», coloana 4 se determină prin însumarea coloanelor 5, 6 şi 8.
    În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii, respectiv în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, coloana 4 se determină prin însumarea coloanelor 5, 6 şi 7.
    În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, coloana 4 se determină prin însumarea coloanelor 5, 6 şi 8.
    În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului guvernamental «INVESTEŞTE ÎN TINE», coloana 4 se determină prin însumarea coloanelor 5, 6 şi 8.
    În cazul garanţiilor/scrisorilor de garanţie emise în cadrul programelor guvernamentale acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 209/2018, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2022, cu modificările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2022, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2022, cu modificările ulterioare, coloana 4 se completează cu ieşirile din cursul anului de raportare şi se determină prin însumarea coloanelor 5, 6 şi 8;
    – coloana 5 se completează cu valoarea garanţiilor emise în baza legilor speciale stinse prin anulare ca urmare a comunicărilor primite de la bănci în cursul anului de raportare.
    În cazul garanţiilor/scrisorilor de garanţie emise în cadrul programelor guvernamentale cu garanţia statului, derulate prin FNGCIMM - S.A. IFN, FRC - S.A., FGCR, după caz, coloana 5 se completează cu valoarea în lei sau în valută, după caz, a anulărilor/rezilierilor/renunţărilor/diminuărilor, după caz, aferente garanţiilor/scrisorilor de garanţie emise de către FNGCIMM - S.A. IFN, FRC - S.A., FGCR, după caz, precum şi cu valoarea garanţiilor pentru care FNGCIMM - S.A. IFN, FRC - S.A. sau FGCR, după caz, a emis decizie de respingere la plată în cursul anului de raportare;
    – coloana 6 se completează cu valoarea rambursărilor de capital efectuate de beneficiarii creditelor garantate în cursul anului de raportare, exclusiv sumele plătite efectiv de Ministerul Finanţelor;
    – coloana 7 se completează cu sumele reprezentând valorile garantate prin scrisorile de garanţie emise de Ministerul Finanţelor, precum şi cu valoarea garantată aferentă execuţiilor în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, în cursul anului de raportare;
    – coloana 8 se completează cu sumele plătite efectiv de Ministerul Finanţelor, în lei sau echivalent în lei, în cursul anului de raportare, astfel:
    În cazul executării scrisorilor de garanţie emise în baza legilor speciale se completează cu sumele plătite de Ministerul Finanţelor în echivalent lei, calculat la cursul de schimb valutar istoric sau la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României valabil la data plăţii.
    În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului guvernamental «Noua casă», respectiv în cazul programelor guvernamentale «Reabilitare termică» şi «Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României», se completează cu sumele plătite de Ministerul Finanţelor, în lei şi în euro, calculate la cursul de schimb valutar pentru euro comunicat de Banca Naţională a României valabil la data plăţii.
    În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii, respectiv în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii se completează în lei cu plăţile de capital efectuate de Ministerul Finanţelor.
    În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi se completează în lei cu plăţile de capital efectuate de Ministerul Finanţelor.
    În cazul garanţiilor emise în cadrul Programului guvernamental «INVESTEŞTE ÎN TINE» se completează în lei cu plăţile de capital efectuate de Ministerul Finanţelor.
    În cazul garanţiilor/scrisorilor de garanţie emise în cadrul programelor guvernamentale acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 209/2018, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2022, cu modificările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2022, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2022, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2022, cu modificările ulterioare, coloana 8 se completează în lei, cu plăţile de capital efectuate de Ministerul Finanţelor;
    – coloana 9 cuprinde soldul garanţiilor la finele anului de raportare, emise în lei şi în valută;
    • total datorie în euro şi în lei se completează la coloanele 2-9, astfel:
    • totalul în euro se stabileşte astfel: pentru coloanele 2 şi 9 valutele se transformă în euro la cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României şi valabil în ultima zi a anului de raportare, reprezentând raporturile de schimb dintre valutele respective şi euro, iar pentru coloanele 3-8 valutele se transformă în euro utilizând raportul de schimb dintre cursul valutar mediu anual calculat ca medie aritmetică a cursurilor valutare medii lunare, calculate pe baza cursurilor valutare zilnice comunicate de Banca Naţională a României pentru valutele respective, şi cursul mediu anual pentru euro comunicat de Banca Naţională a României;
    • totalul în lei pentru coloanele 2 şi 9 se va calcula utilizându-se cursul valutar lei/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil în ultima zi a anului de raportare, iar pentru coloanele 3-8 se va utiliza cursul valutar mediu lei/euro comunicat de Banca Naţională a României.
    II. Alte garanţii guvernamentale care se raportează în următoarea structură:
    A. Garanţii acordate pentru finanţări rambursabile contractate de operatorii economici:
    1. în valuta tranzacţiei;
    2. total: în euro; în lei.
    B. Garanţii acordate pentru finanţări rambursabile contractate de autorităţile administraţiei publice locale:
    1. în valuta tranzacţiei;
    2. total: în euro; în lei.
    C. Garanţii emise de România prin participarea la mecanisme de garantare sau instrumente de finanţare instituite la nivelul Uniunii Europene, începând cu anul 2020:
    1. în valuta tranzacţiei;
    2. total: în euro; în lei.
    D. Total în valuta tranzacţiilor
    E. Total: în euro; în lei.
    Datele din această situaţie se completează astfel:
    - coloana 1 se completează cu numărul garanţiei, în ordinea acordării;
    – coloana 2 se completează cu baza legală pentru acordarea garanţiei, cu denumirea beneficiarului garanţiei şi a băncii sau instituţiei creditoare;
    – coloana 3 se completează cu termenul de valabilitate a garanţiei;
    – în coloana 4 se înscrie valuta de contract sau a tranzacţiei;
    – coloanele 5 şi 6 cuprind valoarea garanţiei emise în valuta de contract şi, respectiv, în lei. Echivalentul în lei se va calcula la cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României şi valabil în ultima zi din perioada pentru care se face raportarea;
    – coloanele 7 şi 8 cuprind soldul finanţării rambursabile la începutul anului, în valuta tranzacţiilor şi, respectiv, în lei. Aceste date trebuie să corespundă cu cele raportate la finele anului precedent;
    – în coloana 9 se înscriu tragerile efectiv primite în cursul anului de raportare, în valuta tranzacţiilor; pentru garanţia de stat membru, la care se face referire la pct. 9.5, în coloana 9 se înscrie cumulat valoarea obligaţiilor acumulate în cadrul garanţiei de stat membru (care derivă din fluxurile operaţionale efectuate în cadrul împrumuturilor care fac obiectul garanţiei de stat membru), în anul de raportare, astfel cum sunt prezentate în raportarea/raportările transmisă(e) de CE;
    – în coloana 10 se raportează rambursările de rate de capital efectuate în cursul anului de raportare, în valuta tranzacţiilor; pentru garanţia de stat membru, la care se face referire la pct. 9.5, în coloana 10 se înscriu cumulat, în valuta tranzacţiilor, plăţile efectuate de Ministerul Finanţelor în contul garanţiei de stat membru, reprezentând sumele executate de către UE din valoarea garanţiei, care reprezintă capital, pe măsura evenimentelor de neplată în cadrul împrumuturilor care fac obiectul garanţiei de stat membru, sume ce urmează a fi recuperate conform Acordului de garanţie SURE;
    – în coloana 11 se stabileşte soldul final în valuta tranzacţiilor pentru fiecare instrument de datorie, ca diferenţă între soldul de la începutul anului (coloana 7) plus tragerile efectuate (coloana 9) şi rambursările de rate de capital (coloana 10);
    – în coloana 12 se înscrie contravaloarea în lei a soldului final, calculată la cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României şi valabil în ultima zi din perioada pentru care se face raportarea;
    – în coloana 13 se completează suma în milioane lei plătită de Ministerul Finanţelor, în calitate de garant, din fondul de risc;
    – totalul în valută se completează astfel:
    • în coloanele 5, 7, 9, 10 şi 11 se înscrie soldul finanţărilor rambursabile, totalizat pe feluri de valute, şi anume: dolar SUA, JPY, CAD, euro, lei etc.;
    • în coloanele 6, 8 şi 12 se înscrie totalul în lei rezultat din adunarea datelor respective;
    – totalul în euro şi în lei se completează în coloanele 5, 7, 9, 10 şi 11 în euro, iar în coloanele 6, 8, 9, 10, 12 şi 13 în lei:
    • totalul în euro se stabileşte astfel: pentru coloanele 5, 7 şi 11 valutele se transformă în euro la cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României şi valabil în ultima zi a anului de raportare, reprezentând raporturile de schimb dintre valutele respective şi euro, excepţie făcând creditele pentru care creditorul a comunicat echivalentul în euro la curs istoric, iar pentru coloanele 9 şi 10 valutele se transformă în euro utilizând raportul de schimb dintre cursul valutar mediu anual calculat ca medie aritmetică a cursurilor valutare medii lunare, calculate pe baza cursurilor valutare zilnice comunicate de Banca Naţională a României pentru valutele respective, şi cursul mediu anual pentru euro comunicat de Banca Naţională a României;
    • totalul în lei se calculează pentru coloanele 6, 8 şi 12 utilizându-se cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României şi valabil în ultima zi a anului de raportare, iar pentru coloanele 9 şi 10 se va utiliza cursul valutar mediu lei/euro comunicat de Banca Naţională a României.
    III. Garanţii acordate de Eximbank - S.A. în numele şi în contul statului, care se raportează în următoarea structură:
    A. Garanţii acordate de Eximbank - S.A. în condiţii de piaţă:
    1. în valuta tranzacţiei;
    2. total: în euro; în lei.
    B. Garanţii acordate de Eximbank - S.A. în cadrul schemelor de sprijin acordate conform cadrului european temporar de ajutor de stat:
    1. în valuta tranzacţiei;
    2. total: în euro; în lei.
    C. Total în valuta tranzacţiilor
    D. Total: în euro; în lei.
    Datele din această situaţie se completează astfel:
    - coloana 1 se completează cu numărul şi data convenţiei de (contra)garantare/scrisorii de garanţie IMM/fonduri europene, după caz, în ordinea acordării; în cazul conversiei garanţiei într-o altă valută se vor transmite două înregistrări având aceleaşi număr şi dată ale convenţiei, una pentru garanţia în valuta iniţială, care va fi lichidată în cursul anului, iar a doua pentru garanţia emisă în noua valută;
    – coloana 2 se completează cu denumirea beneficiarului garanţiei (clientului)/denumirea băncii finanţatoare/obiectul creditului;
    – coloana 3 se completează cu termenul de valabilitate a garanţiei; în cadrul acestui termen se consideră inclusiv perioada de executare a garanţiei;
    – în coloana 4 se înscrie valuta garanţiei;
    – coloanele 5 şi 6 cuprind valoarea garanţiei emise în valuta de contract şi, respectiv, în lei. Echivalentul în lei se va calcula la cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi din perioada pentru care se face raportarea;
    – coloanele 7 şi 8 cuprind soldul garanţiei la începutul anului, în valuta tranzacţiilor şi, respectiv, în lei. Aceste date trebuie să corespundă cu cele raportate la finele anului precedent;
    – în coloana 9 se înscriu garanţiile emise sau majorările de garanţii în cursul anului de raportare, în valuta garanţiilor;
    – în coloana 10 se raportează sumele cu care se diminuează garanţiile ca urmare a rambursărilor de rate de capital şi diminuării plafoanelor de garantare non-revolving, efectuate în cursul anului de raportare, în valuta garanţiilor;
    – în coloana 11 se raportează sumele cu care se diminuează garanţiile ca urmare a reducerii valorii acordate, anulării, conversiei, executării sau a altor modificări care conduc la diminuarea garanţiilor în cursul anului de raportare, în valuta garanţiei;
    – în coloana 12 se stabileşte soldul final în valuta garanţiei pentru fiecare garanţie, ca diferenţă între soldul de la începutul anului (coloana 7) plus tragerile efectuate (coloana 9) şi diminuările de garanţii (coloana 10 + 11);
    – în coloana 13 se înscrie contravaloarea în lei a soldului final, calculată la cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi din perioada pentru care se face raportarea;
    – în coloana 14 se completează suma în milioane de lei plătită de Eximbank - S.A. din fondurile plasate de Ministerul Finanţelor la Eximbank - S.A.;
    – totalul în valută se completează astfel:
    • în coloanele 5, 7, 9, 10, 11 şi 12 se înscrie soldul finanţărilor rambursabile, totalizat pe feluri de valute, şi anume: lei, euro, dolar S.U.A. etc.;
    • în coloanele 6, 8 şi 13 se înscrie totalul în lei rezultat din adunarea datelor respective;
    – totalul în euro şi în lei se completează în coloanele 5, 7, 9, 10, 11 şi 12 în euro, iar în coloanele 6, 8, 9, 10, 12, 13 şi 14 în lei:
    • totalul în euro se stabileşte astfel: pentru coloanele 5, 7 şi 12 valutele se transformă în euro la cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi a anului de raportare, reprezentând raporturile de schimb dintre valutele respective şi euro, iar pentru coloanele 9, 10 şi 11 valutele se transformă în euro utilizând raportul de schimb dintre cursul valutar mediu anual comunicat de Banca Naţională a României pentru valutele respective şi cursul mediu anual pentru euro comunicat de Banca Naţională a României;
    • totalul în lei se calculează pentru coloanele 6, 8 şi 13 utilizându-se cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi a anului de raportare, iar pentru coloanele 9, 10 şi 11 se va utiliza cursul valutar mediu lei/euro comunicat de Banca Naţională a României."

    10. La capitolul III Structura Contului general al datoriei publice, punctul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5. Contul general al datoriei publice guvernamentale se completează pe baza datelor din contabilitatea generală a Trezoreriei Statului pentru finanţările rambursabile care se gestionează de Ministerul Finanţelor, cu datele raportate de Banca Naţională a României pentru finanţările rambursabile contractate de aceasta în numele statului, şi pe baza datelor raportate de ordonatorii principali de credite sau de către regii autonome, societăţi comerciale şi autorităţi ale administraţiei publice locale, în calitate de beneficiari de subîmprumuturi şi garanţii de stat.
    În cazul garanţiilor emise în cadrul programelor derulate prin FNGCIMM - S.A. IFN, FRC - S.A. şi FGCR - S.A., situaţia garanţiilor guvernamentale se completează pe baza datelor raportate de FNGCIMM - S.A. IFN, FRC - S.A. şi FGCR - S.A., precum şi a datelor din evidenţa tehnico-operativă a Ministerului Finanţelor în ceea ce priveşte plăţile de capital efectuate de Ministerul Finanţelor.
    Contul general al datoriei publice guvernamentale se întocmeşte de direcţia de resort din cadrul Ministerului Finanţelor, împreună cu Banca Naţională a României.
    Contul general al datoriei publice guvernamentale este însoţit de un raport în care se analizează principalele probleme legate de nivelul datoriei publice guvernamentale directe şi al serviciului datoriei publice guvernamentale directe."

    11. Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    12. Anexa nr. 5 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    13. După anexa nr. 12 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 13, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 8 mai 2023.
    Nr. 1.473.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la normele metodologice)
    - Model -
    REGISTRUL DATORIEI PUBLICE
    a) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe
    a.1) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe - legi speciale

┌────┬──────┬────────────┬────────────┬─────────┬─────────┬──────────┐
│ │ │ │Valoarea │ │ │ │
│Nr. │Baza │Identificare│nominală a │Data │Data │ │
│crt.│legală│împrumut │împrumutului│emisiunii│scadenţei│Observaţii│
│ │ │ ├────┬───────┤ │ │ │
│ │ │ │lei │valută │ │ │ │
├────┼──────┼────────────┼────┼───────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │
└────┴──────┴────────────┴────┴───────┴─────────┴─────────┴──────────┘


    a.2) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe - titluri de stat
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - Identificarea emisiunii de titluri de stat;
    B - Nivelul dobânzii (%);
    C - Observaţii.


┌────┬─┬─────────┬─────────┬───────────┬────────────┬─┬────────┬───────┬─────────┬──┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Valoarea │ │
│ │ │Valoarea │Valuta │ │ │ │Nr. de │ │nominală │ │
│Nr. │ │emisiunii│emisiunii│Data │Data │ │zile │Curs │a │ │
│crt.│A│de │de │emisiunii*)│scadenţei**)│B│până la │istoric│emisiunii│C │
│ │ │titluri │titluri │ │ │ │scadenţă│ │de │ │
│ │ │de stat │de stat │ │ │ │ │ │titluri │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │de stat │ │
├────┼─┼─────────┼─────────┼───────────┼────────────┼─┼────────┼───────┼─────────┼──┤
│1 │2│3 │4 │5 │6 │7│8 │9 │10 │11│
└────┴─┴─────────┴─────────┴───────────┴────────────┴─┴────────┴───────┴─────────┴──┘

    *) Pentru certificatele de trezorerie vândute prin reţeaua Trezoreriei Statului se va completa perioada de vânzare.
    **) Pentru certificatele de trezorerie vândute prin reţeaua Trezoreriei Statului se va completa perioada de scadenţă.

    a.3) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe - leasing financiar
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - Nivelul dobânzii, comisioanelor şi alte costuri;
    B - Perioada de graţie/Perioada de rambursare.


┌────┬─────────┬────────┬──────────┬──────────┬────┬────────┬─┬─┬──────────┐
│ │Data/Act │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │normativ/│ │ │Obiectul, │Suma│Valuta │ │ │ │
│Nr. │Număr │Denumire│Denumire │scopul │- │de │A│B│Observaţii│
│crt.│contract/│creditor│împrumutat│finanţării│lei │contract│ │ │ │
│ │Act │ │ │ │- │ │ │ │ │
│ │adiţional│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼──────────┼──────────┼────┼────────┼─┼─┼──────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8│9│10 │
└────┴─────────┴────────┴──────────┴──────────┴────┴────────┴─┴─┴──────────┘


    a.4) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe - împrumuturi şi alte instrumente de datorie
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - Denumirea creditorului/finanţatorului;
    B - Nr. de ordine şi data contractării finanţării;
    C - Denumirea împrumutatului;
    D - Nivelul dobânzii, comisioanelor şi alte costuri;
    E - Perioada de graţie şi perioada de rambursare;
    F - Observaţii.


┌────┬────────────┬──────────┬─┬─┬─┬──────────┬─┬─┬─────────┬──────────┬──┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Numărul │Numărul şi│ │
│ │Data │Denumirea │ │ │ │Valoarea │ │ │şi data │data │ │
│Nr. │semnării │şi scopul │A│B│C│finanţării│D│E│acordului│actelor │F │
│crt.│contractului│finanţării│ │ │ │(valuta de│ │ │de │adiţionale│ │
│ │ │ │ │ │ │contract) │ │ │împrumut │la │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │subsidiar│acorduri │ │
├────┼────────────┼──────────┼─┼─┼─┼──────────┼─┼─┼─────────┼──────────┼──┤
│1 │2 │3 │4│5│6│7 │8│9│10 │11 │12│
└────┴────────────┴──────────┴─┴─┴─┴──────────┴─┴─┴─────────┴──────────┴──┘


    a.5) Subregistrul datoriei publice guvernamentale directe - instrumente de cash management

┌────┬──────────┬───────────┬───────────┬────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │Nr. şi │Denumirea │Valoarea │Nivelul │Perioada │ │
│crt.│data │instituţiei│depozitului│dobânzii│de │Observaţii│
│ │convenţiei│de credit │(lei) │(%) │rambursare│ │
├────┼──────────┼───────────┼───────────┼────────┼──────────┼──────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │
└────┴──────────┴───────────┴───────────┴────────┴──────────┴──────────┘



    b) Subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate
    b.1) Subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - legi speciale
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - Valută;
    B - emisă;
    C - diminuată;
    D - rămasă.


┌────┬──────────┬─────────┬─────────┬──────┬─────────┬────────────┬──────────┐
│ │Nr. Act │ │ │ │ │ │ │
│ │adiţional/│ │Valoare │ │ │ │ │
│ │Nr. │ │ │ │ │ │ │
│ │scrisoare │ │ │ │ │ │ │
│ │de │ ├───────┬─┤ │ │ │ │
│ │garanţie, │Legea │ │ │ │Executări│Termen de │ │
│Nr. │data/ │specială,│lei │A│Tip │de │valabilitate│Observaţii│
│crt.│poziţia în│data │ │ │valută│garanţii │/ Explicaţii│ │
│ │cadrul │ │ │ │ │lei │ │ │
│ │scrisorii/│ ├─┬─┬───┼─┤ │ │ │ │
│ │Finanţator│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │/ │ │B│C│D │ │ │ │ │ │
│ │Beneficiar│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼─────────┼─┼─┼───┼─┼──────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│1 │2 │3 │4│5│6 =│7│8 │9 │10 │11 │
│ │ │ │ │ │4–5│ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴─────────┴─┴─┴───┴─┴──────┴─────────┴────────────┴──────────┘


    b.2) Subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - împrumuturi şi alte instrumente de datorie
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - Nr. de ordine şi data emiterii garanţiei/Baza legală;
    B - Nivelul dobânzii, comisioanelor şi alte costuri;
    C - Perioada de graţie şi perioada de rambursare;
    D - Numărul şi data convenţiei de garantare;
    E - Numărul şi data actelor adiţionale la acorduri;
    F - Observaţii.


┌────┬──────────┬──────────┬─┬────────────┬────────────┬─────────┬─┬─┬──┬──┬──┐
│Nr. │Data │Denumirea │ │Denumirea │Denumirea │Suma │ │ │ │ │ │
│crt.│semnării │şi scopul │A│garantatului│creditorului│garantată│B│C│D │E │F │
│ │finanţării│finanţării│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼─┼────────────┼────────────┼─────────┼─┼─┼──┼──┼──┤
│1 │2 │3 │4│5 │6 │7 │8│9│10│11│12│
└────┴──────────┴──────────┴─┴────────────┴────────────┴─────────┴─┴─┴──┴──┴──┘


    b.3) Subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate - garanţii acordate de Eximbank - S.A. în numele şi în contul statului
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - Nr. Convenţiei de (contra)garantare/Scrisorii de garanţie IMM/fonduri europene^1, după caz;
    ^1 în cazul scrisorilor de garanţie emise în cadrul plafoanelor de garantare IMM/fonduri europene acordate băncilor finanţatoare.

    B - Data semnării Convenţiei de (contra)garantare/emiterii Scrisorii de garanţie IMM/fonduri europene^1, după caz;
    C - Tipul garanţiei - ajutor de stat/în condiţii de piaţă;
    D - Obiectul garanţiei - credit de investiţii/credit pentru activitate curentă^2;
    ^2 Creditul pentru activitate curentă include linie de credit/plafon de scrisori de garanţie bancară (SGB), plafon multiprodus/credit pe obiect.

    E - Denumirea băncii finanţatoare;
    F - Denumirea beneficiarului (clientului);
    G - Valoarea garanţiei^3;
    ^3 În cazul modificării valorii garanţiei se înregistrează valoarea actualizată a garanţiei.

    H - Valuta garanţiei^4;
    ^4 În cazul conversiei valutei garanţiei se înregistrează valuta actualizată a garanţiei.

    I - Data expirării valabilităţii garanţiei^5;
    ^5 Include perioada de garantare, la care se adaugă perioada în care se poate solicita executarea garanţiei. În cazul modificării datei expirării valabilităţii garanţiei se înregistrează data actualizată.

    J - Numărul actului adiţional^6 la Convenţia de (contra)garantare/addendumului la Scrisoarea de garanţie IMM/fonduri europene, după caz;
    ^6 Se vor înregistra doar actele adiţionale prin care se diminuează/majorează valoarea garanţiei, se modifică termenul de valabilitate, are loc conversia valutei garanţiei/creditului, precum şi orice alte modificări cu impact asupra soldului garanţiei.

    K - Data actului adiţional la Convenţia de (contra)garantare/addendumului la Scrisoarea de garanţie IMM/fonduri europene, după caz;
    L - Observaţii.


┌──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┐
│A │B │C │D │E │F │G │H │I │J │K │L │
├──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │
└──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┘



    c) Subregistrul datoriei publice locale directe
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - Nr. şi dată semnare contract/acord de finanţare;
    B - Nivel dobânzi, comisioane şi alte costuri;
    C - Observaţii.


┌────┬─┬─────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─┬────────┬─────────┬──┐
│ │ │Denumire │ │Denumire │Valoarea │ │Perioada│Nr. şi │ │
│Nr. │A│şi scop │Denumire │împrumutat│finanţării│B│de │dată act │C │
│crt.│ │finanţare│finanţator│/ │Valuta de │ │graţie │adiţional│ │
│ │ │ │ │beneficiar│contract │ │ │ │ │
├────┼─┼─────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─┼────────┼─────────┼──┤
│1 │2│3 │4 │5 │6 │7│8 │9 │10│
└────┴─┴─────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─┴────────┴─────────┴──┘


    d) Subregistrul datoriei publice locale garantate
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - Nr. şi dată semnare contract/acord de finanţare;
    B - Nr. şi dată semnare contract/acord de garantare;
    C - Unitate administrativ-teritorială garantă;
    D - Valoare finanţare garantată; Valuta de contract;
    E - Nivel dobânzi, comisioane şi alte costuri;
    F - Nr. şi dată act adiţional la contract/acord de finanţare;
    G - Nr. şi dată act adiţional la contract/acord de garantare.


┌────┬─┬─┬─────────┬──────────┬─┬────────┬─┬─┬──────────┬──┬──┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Perioada │ │ │ │
│ │ │ │Denumire │ │ │ │ │ │de graţie │ │ │ │
│Nr. │A│B│şi scop │Denumire │C│Denumire│D│E│şi │F │G │Observaţii│
│crt.│ │ │finanţare│finanţator│ │garantat│ │ │perioada │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │de │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │rambursare│ │ │ │
├────┼─┼─┼─────────┼──────────┼─┼────────┼─┼─┼──────────┼──┼──┼──────────┤
│1 │2│3│4 │5 │6│7 │8│9│10 │11│12│13 │
└────┴─┴─┴─────────┴──────────┴─┴────────┴─┴─┴──────────┴──┴──┴──────────┘



    ANEXA 2

    (Anexa nr. 5 la normele metodologice)
    - Model -
    SITUAŢIA
    garanţiilor guvernamentale
    I. Garanţii guvernamentale acordate în baza legilor speciale
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - sold la începutul anului;
    B - intrări garanţii noi;
    C - ieşiri.


┌────┬──────────┬─┬─┬─┬──────────────────────────────────────┬──────┐
│ │ │ │ │ │Din care: │ │
│ │Acte │ │ │ ├───────┬───────────┬──────────────────┤ │
│ │normative │ │ │ │ │ │Execuţii │Soldul│
│Nr. │în baza │A│B│C│ │ ├─────────┬────────┤la │
│crt.│cărora au │ │ │ │Anulări│Rambursări │Valoarea │Plata │finele│
│ │fost emise│ │ │ │ │beneficiari│garantată│efectivă│anului│
│ │garanţiile│ │ │ │ │ │aferentă │MF - lei│ │
│ │ │ │ │ │ │ │execuţiei│- │ │
├────┼──────────┼─┼─┼─┼───────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │9 = 2 │
│0 │1 │2│3│4│5 │6 │7 │8 │+ 3 – │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │4 │
├────┼──────────┼─┼─┼─┼───────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┤
│ │Act │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │normativ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │a) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │garanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │emise în │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │lei (mii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │lei) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │b) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │garanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │emise în │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │valută │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(mii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │unităţi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │valută) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │c) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │echivalent│ │ │ │ │ │ │ │ │
│1 │lei (mii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │lei) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Total │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │general │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │a) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │garanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │emise în │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │lei (mii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │lei) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │b) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │garanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │emise în │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │valută │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │c) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │echivalent│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │în euro - │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │în lei │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(mii lei) │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴─┴─┴─┴───────┴───────────┴─────────┴────────┴──────┘


    II. Alte garanţii guvernamentale
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - termen de valabilitate a garanţiei;
    B - valuta de contract sau a tranzacţiei;
    C - valoarea garanţiei emise - valută (mil.);
    D - valoarea garanţiei emise - suma (mil. lei);
    E - soldul la începutul anului - valută (mil.);
    F - soldul la începutul anului - suma (mil. lei);
    G - rulajul în anul - trageri (mil. valută);
    H - rulajul în anul - rambursări (mil. valută);
    I - soldul la finele anului - valută (mil.);
    J - soldul la finele anului - suma (mil. lei);
    K - plăţi efectuate de Ministerul Finanţelor, în calitate de garant, din fondul de risc (mil. lei).


┌────────┬──────────────┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┬──┬──┬──┐
│ │Denumirea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │finanţării/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │baza legală/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │destinaţia │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Nr. │finanţării şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│garanţie│denumirea │A│B│C│D│E│F│G│H │I │J │K │
│ │creditorului/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Numărul de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │referinţă al │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │finanţării │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │rambursabile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │11│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │= │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │7 │ │ │
│1 │2 │3│4│5│6│7│8│9│10│+ │12│13│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │9 │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │– │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │10│ │ │
├────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┤
│ │A. Garanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │acordate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │finanţări │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │rambursabile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │contractate de│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │operatorii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │economici: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │- în valuta │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │tranzacţiei: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │- Total: în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │euro în lei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┤
│ │B. Garanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │acordate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │finanţări │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │rambursabile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │contractate de│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │autorităţile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │administraţiei│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │publice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │locale: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │- în valuta │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │tranzacţiei: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │- Total: în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │euro în lei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┤
│ │C. Garanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │emise de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │România prin │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │participarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │la mecanisme │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de garantare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sau │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │instrumente de│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │finanţare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │instituite la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │nivelul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Uniunii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Europene, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │începând cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │anul 2020: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │- în valuta │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │tranzacţiei: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │- Total: în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │euro în lei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┤
│ │D. Total în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │valuta │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │tranzacţiilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┤
│ │E. Total: în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │euro în lei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴──────────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴──┴──┘


    III. Garanţii acordate de Eximbank - S.A. în numele şi în contul statului
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
    A - data expirării valabilităţii garanţiei^1;
    ^1 Include perioada de garantare, la care se adaugă perioada în care se poate solicita executarea garanţiei. În cazul modificării datei expirării valabilităţii garanţiei se înregistrează data actualizată.

    B - valuta garanţiei;
    C - valoarea garanţiei emise în valută (mil.);
    D - valoarea garanţiei emise în echivalent mil. lei;
    E - soldul garanţiei la începutul anului în valută (mil.);
    F - soldul garanţiei la începutul anului în echivalent mil. lei;
    G - rulajul garanţiei în cursul anului de raportare, în valută (mil.) - garanţii emise;
    H - rulajul garanţiei în cursul anului de raportare, în valută (mil.) - rambursări de credite aferente garanţiilor acordate;
    I - anulări/reduceri valoare/conversii/executări/alte modificări;
    J - soldul garanţiei la finele anului în valută (mil.);
    K - soldul garanţiei la finele anului în echivalent mil. lei;
    L - plăţi efectuate de către Eximbank - S.A. din fondurile statului (mil. lei).


┌──────────┬──────────────┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┬──┬───┬──┬──┐
│Nr./Data │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│convenţiei│Denumirea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de │beneficiarului│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(contra) │(clientului)/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│garantare/│Denumirea │A│B│C│D│E│F│G│H │I │J │K │L │
│Scrisorii │băncii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de │finanţatoare/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│garanţie │Obiectul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│IMM/FE^2, │creditului^3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│după caz │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼───┼──┼──┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │12 │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │= 7│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │+ 9│ │ │
│1 │2 │3│4│5│6│7│8│9│10│11│– │13│14│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(10│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │+ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │11)│ │ │
├──────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼───┼──┼──┤
│ │A. Garanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │acordate în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │condiţii de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │piaţă: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │- în valuta │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │tranzacţiei: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │- Total: în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │euro în lei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼───┼──┼──┤
│ │B. Garanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │acordate în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cadrul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │schemelor de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sprijin │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │acordate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │conform │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cadrului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │european │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │temporar de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ajutor de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │stat: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │- în valuta │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │tranzacţiei: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │- Total: în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │euro în lei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼───┼──┼──┤
│ │C. Total în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │valuta │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │tranzacţiilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼───┼──┼──┤
│ │D. Total: în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │euro în lei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────┴──────────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴───┴──┴──┘

    ^2 În cazul scrisorilor de garanţie emise în cadrul plafoanelor de garantare IMM/fonduri europene (FE) acordate băncilor finanţatoare.
    ^3 Credit de investiţii/Credit pentru activitatea curentă. Creditul pentru activitatea curentă include linie de credit/plafon de scrisori de garanţie bancară (SGB), plafon multiprodus/credit pe obiect.


    ANEXA 3

    (Anexa nr. 13 la normele metodologice)
    - Model -
    Formulare de raportare a garanţiilor acordate de
    Eximbank - S.A. în numele şi în contul statului
    1. Formularul 1 - Structura garanţiilor acordate de Eximbank - S.A, în numele şi în contul statului

┌─────────────────────────────┬────────┐
│ │Sold │
│Indicatori │garanţii│
│ │la data │
│ │de …… │
├─────────────────────────────┼────────┤
│Total garanţii, din care: │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│1. După tip │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│- Garanţii guvernamentale │ │
│acordate de Eximbank - S.A. │ │
│în condiţii de piaţă │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│- Garanţii guvernamentale │ │
│acordate de Eximbank - S.A. │ │
│în cadrul schemelor de │ │
│sprijin acordate conform │ │
│Cadrului european de ajutor │ │
│de stat │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│2. După valuta de contract │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│- RON │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│- USD │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│- EUR │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│- ... │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│3. După maturitatea │ │
│iniţială*) │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│- termen scurt (< 1 an) │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│- termen mediu (1-5 ani │ │
│inclusiv) │ │
├─────────────────────────────┼────────┤
│- termen lung (> 5 ani) │ │
└─────────────────────────────┴────────┘

    *) În cazul modificărilor de maturitate, maturitatea iniţială va fi cea aprobată la modificare.
    NOTĂ:
    Raportarea se face în milioane de lei la cursul de schimb de la sfârşitul perioadei de raportare.


    2. Formularul 2 - Raportarea trimestrială a garanţiilor acordate în cadrul schemelor de sprijin acordate conform Cadrului european temporar de ajutor de stat**)
    **) Se raportează trimestrial cu sumele aferente perioadei de raportare; echivalent în lei la cursul de schimb mediu aferent perioadei de raportare.
    Garanţii emise, garanţii rambursate/executate - Eximbank - S.A. în numele şi în contul statului

┌──────────────┬───────────────────────────────────────────┐
│ │- mil. lei - │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│ │Trimestrul/an…. │
│ ├────────┬──────────────────────────────────┤
│ │ │Valoare garanţii finalizate/ │
│ │ │executate, din care: │
│ │ ├────────────┬──────────┬──────────┤
│ │ │Finalizate │ │Plătite de│
│Indicatori │Valoare │prin │ │Eximbank -│
│ │garanţii│rambursarea │Anulări/ │S.A. din │
│ │acordate│creditului │Alte │fondurile │
│ │ │de către │modificări│statului │
│ │ │beneficiarul│ │la │
│ │ │garanţiei │ │dispoziţia│
│ │ │(client) │ │băncii │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
│Total │ │ │ │ │
│garanţii**), │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
│din care: │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
│- garanţii │ │ │ │ │
│guvernamentale│ │ │ │ │
│acordate de │ │ │ │ │
│Eximbank - │ │ │ │ │
│S.A. în │ │ │ │ │
│condiţii de │ │ │ │ │
│piaţă │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼──────────┼──────────┤
│- garanţii │ │ │ │ │
│guvernamentale│ │ │ │ │
│acordate de │ │ │ │ │
│Eximbank - │ │ │ │ │
│S.A. în cadrul│ │ │ │ │
│schemelor de │ │ │ │ │
│sprijin │ │ │ │ │
│acordate │ │ │ │ │
│conform │ │ │ │ │
│Cadrului │ │ │ │ │
│european de │ │ │ │ │
│ajutor de stat│ │ │ │ │
└──────────────┴────────┴────────────┴──────────┴──────────┘


    3. Formularul 3 - Raportarea trimestrială a proiecţiei serviciului datoriei publice guvernamentale - garanţii acordate de Eximbank - S.A. în numele şi în contul statului
    Proiecţia serviciului datoriei publice***) aferentă garanţiilor acordate de Eximbank - S.A. în numele şi în contul statului.
    ***) Pentru anul N, pentru perioada aferentă execuţiei se utilizează cursul de schimb mediu aferent perioadei de raportare, iar pentru estimare cursul mediu comunicat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP); pentru anii N + 1 ... N + 10 se va folosi cursul de schimb mediu comunicat de CNSP.


┌──────────────────┬──────────────────────┐
│ │- mil. lei - │
├──────────────────┼──────────────────────┤
│ │Anii de raportare │
│ ├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┤
│Indicatori │ │N│N│N│N│N│N│N│N│N│N │
│ │N│+│+│+│+│+│+│+│+│+│+ │
│ │ │1│2│3│4│5│6│7│8│9│10│
├──────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│garanţii****), │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│- garanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│guvernamentale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│acordate de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Eximbank - S.A. în│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│condiţii de piaţă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│- garanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│guvernamentale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│acordate de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Eximbank - S.A. în│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cadrul schemelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de sprijin │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│acordate conform │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Cadrului european │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ajutor de stat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┘

    ****) Se raportează trimestrial cu valorile anuale actualizate corelate cu graficele de rambursare a creditelor contractate de beneficiarii garanţiei şi ajustate cu procentul de garantare aferent.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016