Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.445 din 24 noiembrie 2010  privind modificarea si completarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate in anul 2010, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 264/407/2010    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.445 din 24 noiembrie 2010 privind modificarea si completarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate in anul 2010, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 264/407/2010

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 831 din 13 decembrie 2010

    Vãzând Referatul de aprobare nr. Cs.A. 12.396 din 24 noiembrie 2010 al Serviciului pentru programe de sãnãtate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi nr. D.G. 3.268 din 10 noiembrie 2010 al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
    având în vedere prevederile <>art. 48 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 261/2010 privind aprobarea programelor naţionale de sãnãtate pentru anul 2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul <>art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 972/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emit urmãtorul ordin:

    ART. I
    Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sãnãtate în anul 2010, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 264/407/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 205 şi 205 bis din 1 aprilie 2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La secţiunea A, capitolul I, articolul 1, punctul III "Programele naţionale privind bolile netransmisibile", subpunctul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "2. Programul naţional de oncologie
    2.1. Subprogramul de profilaxie a cancerului de col uterin prin vaccinarea HPV;
    2.2. Subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice;
    2.3. Subprogramul de monitorizare activã a terapiilor specifice oncologice."
    2. La secţiunea A, capitolul I, articolul 1, punctul V "Programul naţional de sãnãtate a femeii şi copilului", subpunctul 2 "Subprogramul de sãnãtate a copilului", litera i) se abrogã.
    3. La secţiunea A, capitolul I, articolul 4, punctul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "3. Programul naţional de oncologie - Subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice şi Subprogramul de monitorizare activã a terapiilor specifice oncologice;".
    4. La secţiunea A, capitolul I, articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 7. - Programele naţionale de sãnãtate se deruleazã prin Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã, direcţii de sãnãtate publicã, unitãţi sanitare publice şi private, instituţii publice, furnizori de servicii medicale aflaţi în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate, farmacii cu circuit deschis, precum şi prin alte instituţii şi organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, dupã caz."
    5. La secţiunea A, capitolul I, articolul 10, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Cererile de finanţare fundamentate ale ordonatorilor de credite, detaliate pe tipuri de cheltuieli, se transmit spre avizare Serviciului pentru programe de sãnãtate, pânã cel târziu în data de 10 a lunii pentru care se face finanţarea, conform machetelor prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele norme."
    6. La secţiunea A, capitolul I, articolul 12, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Din fondurile alocate la titlul 20 "Bunuri şi servicii" pentru derularea contractelor încheiate între direcţiile de sãnãtate şi unitãţi sanitare publice şi private, instituţii publice, furnizori de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, autorizaţi şi evaluaţi, aflaţi în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate, alte instituţii şi organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, precum şi autoritãţile administraţiei publice locale, pentru structurile al cãror management a fost preluat de cãtre acestea, direcţiile de sãnãtate publicã deconteazã cheltuieli de natura bunurilor şi serviciilor contractate pentru desfãşurarea activitãţilor prevãzute în programele naţionale de sãnãtate, precum şi cheltuieli de natura cheltuielilor de personal pentru personalul care desfãşoarã activitãţi în cadrul acestora.
    (4) Decontarea contravalorii bunurilor şi serviciilor acordate pentru desfãşurarea activitãţilor prevãzute în programele naţionale de sãnãtate se realizeazã în termen de maximum 90 de zile de la data depunerii documentelor justificative, cu excepţia sumelor necesare pentru drepturile salariale aferente personalului care desfãşoarã activitãţi în cadrul programelor naţionale de sãnãtate, care se deconteazã lunar, în limita sumelor disponibile cu aceastã destinaţie."
    7. La secţiunea A, capitolul I, articolul 13, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Pentru realizarea atribuţiilor şi activitãţilor prevãzute în cadrul programelor naţionale de sãnãtate, unitãţile de specialitate care deruleazã programe naţionale de sãnãtate în condiţiile legii pot încheia contracte/convenţii civile cu medici, asistenţi medicali şi alte categorii de personal, dupã caz, precum şi cu persoane juridice. Contractele/Convenţiile civile încheiate de cãtre unitãţile de specialitate reprezintã acţiuni multianuale, sunt de naturã civilã şi se încheie pentru toatã perioada de derulare a programelor naţionale de sãnãtate. Sumele necesare pentru încheierea acestor contracte/convenţii civile sunt cuprinse în fondurile alocate programelor naţionale de sãnãtate respective la titlul 20 «Bunuri şi servicii» sau la titlul 51 «Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice», dupã caz.
    (3) Activitãţile pentru care se utilizeazã personalul prevãzut la alin. (1) şi (2) şi la art. 12 alin. (3) sunt urmãtoarele:
    a) coordonarea, implementarea şi monitorizarea programelor, subprogramelor şi obiectivelor;
    b) educaţia pentru sãnãtate pe grupe de populaţie cu risc de îmbolnãvire;
    c) servicii de consiliere acordate de consilierii HIV/SIDA;
    d) efectuarea screeningului pentru grupele de populaţie incluse în program sau subprogram, dupã caz;
    e) instruirea şi formarea personalului;
    f) informarea, educarea şi acordarea de consultaţii în probleme specifice privind promovarea unui comportament sãnãtos;
    g) realizarea lucrãrilor legate de sistemul informaţional utilizat în cadrul programelor naţionale de sãnãtate;
    h) coordonarea centrelor de consiliere pentru renunţarea la fumat;
    i) logistica aprovizionãrii şi distribuirii contraceptivelor prin reţeaua de asistenţã medicalã spitaliceascã şi ambulatorie, primarã sau direct cãtre grupuri vulnerabile de populaţie;
    j) coordonarea activitãţii de transplant de organe şi ţesuturi, menţinerea în condiţii fiziologice a donatorilor aflaţi în moarte cerebralã;
    k) coordonarea activitãţii reţelei de TBC;
    l) managementul registrelor naţionale ale bolnavilor cronici;
    m) alte activitãţi cuprinse în cadrul programelor naţionale de sãnãtate."
    8. La secţiunea A, capitolul I, articolul 16, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Pentru realizarea unor obiective şi activitãţi cuprinse în programele naţionale de sãnãtate, unitãţile sanitare cu paturi al cãror management al asistenţei medicale a fost transferat cãtre autoritãţile administraţiei publice locale încheie contracte de prestãri de servicii cu direcţiile de sãnãtate publicã, utilizând sume din bugetul Ministerului Sãnãtãţii alocate acestor instituţii publice pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, conform modelului aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii."
    9. La secţiunea A, capitolul I, articolul 16, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Pentru realizarea unor obiective şi activitãţi cuprinse în programele naţionale de sãnãtate, unitãţile sanitare cu paturi din subordinea ministerelor cu reţea sanitarã proprie încheie contracte de prestãri de servicii cu direcţiile de sãnãtate publicã, utilizând sume din bugetul Ministerului Sãnãtãţii alocate acestor instituţii publice pentru cheltuieli materiale - bunuri şi servicii, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme."
    10. La secţiunea A, capitolul I, articolul 20 alineatul (1), litera i) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "i) transmite Institutului Naţional de Sãnãtate Publicã Centrul Naţional de Statisticã şi Informaticã în Sãnãtate Publicã în vederea centralizãrii indicatorii specifici programelor naţionale de sãnãtate raportaţi în condiţiile prezentelor norme;".
    11. La secţiunea A, capitolul I, articolul 21 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 21. - Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã, prin Centrul Naţional de Statisticã şi Informaticã în Sãnãtate Publicã, are urmãtoarele atribuţii principale în domeniul programelor naţionale de sãnãtate:
    a) transmite Ministerului Sãnãtãţii, pânã la data de 15 iulie 2010, rezultatele analizelor, studiilor, anchetelor şi prognozelor efectuate necesare în vederea fundamentãrii domeniilor prioritare de acţiune în structurarea programelor naţionale de sãnãtate pentru anul 2011;
    b) centralizeazã trimestrial şi anual indicatorii specifici programelor naţionale de sãnãtate raportaţi în condiţiile prezentelor norme;
    c) calculeazã indicatorii de evaluare specifici programelor naţionale de sãnãtate, în condiţiile prezentelor norme;
    d) transmite Ministerului Sãnãtãţii, trimestrial, anual şi ori de câte ori este nevoie, indicatorii prevãzuţi în cadrul programelor naţionale de sãnãtate, centralizaţi la nivel naţional;
    e) transmite coordonatorilor tehnici ai programelor naţionale de sãnãtate, trimestrial şi anual, indicatorii prevãzuţi în cadrul programelor naţionale de sãnãtate, centralizaţi la nivel naţional;
    f) transmite Ministerului Sãnãtãţii pânã la data de 1 februarie 2011 indicatorii prevãzuţi în cadrul programelor naţionale de sãnãtate derulate în anul 2010, centralizaţi la nivel naţional;
    g) organizeazã şi administreazã baza naţionalã de date privind statisticile în domeniul programelor naţionale de sãnãtate;
    h) elaboreazã şi transmite Ministerului Sãnãtãţii rapoarte periodice cu privire la indicatorii realizaţi în cadrul programelor naţionale de sãnãtate, precum şi analiza acestora."
    12. La secţiunea A, capitolul I, articolul 22, dupã litera d) se introduc douã noi litere, literele e) şi f), cu urmãtorul cuprins:
    "e) realizeazã analiza trimestrialã şi anualã a indicatorilor prevãzuţi în cadrul programelor naţionale de sãnãtate, centralizaţi la nivel naţional, şi o transmite Serviciului pentru programe de sãnãtate;
    f) informeazã Serviciul pentru programe de sãnãtate asupra problemelor şi disfuncţionalitãţilor întâmpinate în derularea programelor naţionale de sãnãtate şi formuleazã propuneri de îmbunãtãţire a modului de derulare a acestora."
    13. La secţiunea A, capitolul I, articolul 27, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "e) transmit coordonatorilor tehnici ai programelor naţionale de sãnãtate derulate, precum şi direcţiei de sãnãtate publicã sau, dupã caz, Serviciului pentru programe de sãnãtate, în funcţie de subordonare, raportul de activitate prevãzut la lit. d), pânã la data de 15 a lunii urmãtoare celei pentru care se face raportarea;".
    14. La secţiunea A, capitolul II "Bugetul alocat programelor naţionale de sãnãtate aprobate pentru anul 2010" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


                                 "CAPITOLUL II
  Bugetul alocat programelor naţionale de sãnãtate aprobate pentru anul 2010




                                                                                   MII LEI
┌──────────────────────────────────────────────────┬────────┬─────────┬─────────┬──────────┐
│ Denumire program │Buget de│Venituri │ Buget │Din care │
│ │ stat │ proprii │ total │transfer │
│ │ │ │ │ FNUASS │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│I. PROGRAMELE NAŢIONALE PRIVIND BOLILE │ │ │ │ │
│TRANSMISIBILE, din care: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite de angajament │ 56.473│ 172.115│ 228.588│ 758│
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite bugetare │ 38.669│ 172.115│ 210.784│ 758│
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│II. PROGRAMUL NAŢIONAL DE MONITORIZARE A │ │ │ │ │
│FACTORILOR DETERMINANŢI DIN MEDIUL DE VIAŢĂ, │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite de angajament │ │ 5.017│ 5.017│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite bugetare │ │ 5.017│ 5.017│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│III. PROGRAMELE NAŢIONALE PRIVIND BOLILE │ │ │ │ │
│NETRANSMISIBILE, │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite de angajament │ 321.154│ 873.255│1.194.409│ 1.072.893│
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite bugetare │ 338.958│ 873.255│1.212.213│ 1.072.893│
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│IV. PROGRAMUL NAŢIONAL DE PROMOVARE A SĂNĂTĂŢII ŞI│ │ │ │ │
│EDUCAŢIEI PENTRU SĂNĂTATE, din care: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite de angajament │ 92│ 7.567│ 7.659│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite bugetare │ 92│ 7.567│ 7.659│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│V. PROGRAMUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE A FEMEII ŞI │ │ │ │ │
│COPILULUI, din care: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite de angajament │ 55.022│ 863│ 55.885│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite bugetare │ 55.022│ 863│ 55.885│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│VI. PROGRAMUL NAŢIONAL DE ADMINISTRAŢIE SANITARĂ │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite de angajament │ 68│ 189│ 257│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite bugetare │ 68│ 189│ 257│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│VII. PROGRAMUL NAŢIONAL DE TRATAMENT ÎN │ │ │ │ │
│STRĂINĂTATE, din care: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite de angajament │ 26.427│ │ 26.427│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite bugetare │ 26.427│ │ 26.427│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│VIII. PROGRAMUL PENTRU COMPENSAREA CU 90% A │ │ │ │ │
│PREŢULUI DE REFERINŢĂ AL MEDICAMENTELOR │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite de angajament │ │ 101.200│ 101.200│ 101.200│
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite bugetare │ │ 101.200│ 101.200│ 101.200│
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│IX. PROGRAMUL NAŢIONAL DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ │ │ │ │ │
│COMUNITARĂ ŞI ACŢIUNI PENTRU SĂNĂTATE │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite de angajament │ │ 256│ 256│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite bugetare │ │ 256│ 256│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│TOTAL PROGRAME NAŢIONALE DE SĂNĂTATE, din care: │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite de angajament │ 459.236│1.160.462│1.619.698│ 1.174.851│
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│Credite bugetare │ 459.236│1.160.462│1.619.698│ 1.174.851│"
└──────────────────────────────────────────────────┴────────┴─────────┴─────────┴──────────┘



    15. La secţiunea A, capitolul III, la "I. Programele naţionale privind bolile transmisibile", punctul 1 "Programul naţional de imunizare, titlul "Activitãţi", litera d), dupã punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 11, cu urmãtorul cuprins:
    "11. medicii de familie din localitãţile unde nu existã cabinete medicale şcolare au obligaţia de a desfãşura, sub coordonarea direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene, campaniile de vaccinare şcolare prevãzute în calendarul naţional de vaccinare, pentru toţi copiii eligibili din unitãţile de învãţãmânt."
    16. La secţiunea A, capitolul III, la "I. Programele naţionale privind bolile transmisibile", punctul 2, subpunctul 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", titlul "Activitãţi", litera a), punctul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "15. asigurã diagnosticul etiologic şi/sau confirmarea bolilor transmisibile cuprinse în <>Hotãrârea Guvernului nr. 589/2007 privind stabilirea metodologiei de raportare şi de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile, din fondurile alocate programului la cap. «Bunuri şi servicii», prin laboratoarele proprii şi prin centrele de referinţã din cadrul INCDMI Cantacuzino, în baza metodologiilor şi altor protocoale de supraveghere stabilite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)."
    17. La secţiunea A, capitolul III, la "I. Programele naţionale privind bolile transmisibile", punctul 2, subpunctul 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", titlul "Activitãţi", litera e), punctul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "1. asigurarea finanţãrii producţiei de vaccin gripal sezonier, pe baza unui contract de finanţare încheiat cu INCDMI Cantacuzino, în scopul realizãrii vaccinãrii antigripale a populaţiei din grupele cu risc crescut de a contracta sau transmite gripa, conform metodologiei naţionale, în conformitate cu recomandãrile OMS şi în funcţie de situaţia epidemiologicã naţionalã şi internaţionalã."
    18. La secţiunea A, capitolul III, la "I. Programele naţionale privind bolile transmisibile", punctul 2, subpunctul 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", nota se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "NOTĂ:
    Investigarea etiologicã a cazurilor suspecte de boalã infecţioasã/transmisibilã care nu sunt cuprinse în prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 589/2007 şi ale <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.466/2008 nu poate fi asiguratã de cãtre laboratoarele DSP şi INSP din fondurile alocate programului.
    Pentru furnizorii de servicii medicale cu paturi care nu pot asigura diagnosticul etiologic, DSP şi INSP prin CRSP pot furniza diagnosticul de laborator, pe baza unui contract de prestãri de servicii. Fondurile alocate programului nu pot fi folosite pentru derularea unor programe de cercetare, ci numai pentru studii epidemiologice.
    Toate vaccinurile şi materialele sanitare necesare desfãşurãrii activitãţilor acestui obiectiv se achiziţioneazã la nivel local."
    19. La secţiunea A, capitolul III, la "I. Programele naţionale privind bolile transmisibile", punctul 2, subpunctul 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", titlul "Activitãţi", litera c), dupã punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 11, cu urmãtorul cuprins:
    "11. formarea personalului medical din cadrul cabinetelor de planificare familialã în domeniul consilierii specifice HIV/SIDA (consiliere specificã pentru cuplurile seropozitive şi pentru cele discordante) şi în domeniul consilierii pre- şi posttestare HIV."
    20. La secţiunea A, capitolul III, la "I. Programele naţionale privind bolile transmisibile", punctul 2, subpunctul 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", titlul "Natura cheltuielilor: - capitolul «Bunuri şi servicii»", dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
    "f) plata pentru prestãri servicii cãtre laborator."
    21. La secţiunea A, capitolul III, la "I. Programele naţionale privind bolile transmisibile", punctul 2, subpunctul 2.3 "Subprogramul de supraveghere şi control al tuberculozei," titlul "Natura cheltuielilor", litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "f) cheltuieli rezultate din funcţionarea Unitãţii centrale de coordonare a programului şi din activitãţi de monitorizare a derulãrii programului (cheltuieli de transport, delegaţii, procurare sau editare materiale de educaţie sanitarã, consultanţã de specialitate);".
    22. La secţiunea A, capitolul III, la "I. Programele naţionale privind bolile transmisibile", punctul 2, subpunctul 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexualã", titlul "Natura cheltuielilor", dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
    "c) plata pentru prestãri servicii cãtre laborator."
    23. La secţiunea A, capitolul III, la "II. Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", titlul "Natura cheltuielilor", dupã litera b) se introduc douã noi litere, literele c) şi d), cu urmãtorul cuprins:
    "c) plata pentru prestãri servicii cãtre laborator;
    d) plata probelor recoltate pentru monitorizarea stãrii de sãnãtate a populaţiei."
    24. La secţiunea A, capitolul III, la "III. Programele naţionale de sãnãtate privind bolile netransmisibile", punctul 2 "Programul naţional de oncologie", titlul "Obiective" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Obiective:
    a) profilaxia cancerului de col uterin prin vaccinarea HPV a populaţiei feminine eligibile;
    b) tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice;
    c) monitorizarea activã a terapiilor specifice oncologice;
    d) realizarea, implementarea şi managementul Registrului naţional de cancer."
    25. La secţiunea A, capitolul III, la "III. Programele naţionale de sãnãtate privind bolile netransmisibile", punctul 2 "Programul naţional de oncologie", titlul "Structura", subpunctul 2.2 se abrogã.
    26. La secţiunea A, capitolul III, la "III. Programele naţionale de sãnãtate privind bolile netransmisibile", punctul 3 "Programul naţional de sãnãtate mintalã", subpunctul 3.2 "Subprogramul de prevenire şi tratament ale toxicodependenţelor", titlul "Unitãţi care deruleazã subprogramul" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Unitãţi care deruleazã subprogramul:
    a) Spitalul Clinic de Psihiatrie «Socola» Iaşi;
    b) Spitalul de Psihiatrie şi pentru Mãsuri de Siguranţã Jebel Timiş;
    c) Spitalul de Psihiatrie «Domniţa Bãlaşa» Ilfov;
    d) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Cluj-Napoca;
    e) Spitalul Clinic de Urgenţã pentru Copii Cluj-Napoca Secţia toxicomanie copii;
    f) Spitalul Clinic de Urgenţã Bucureşti - Secţia ATI II toxicologie;
    g) Spitalul Clinic de Urgenţã pentru Copii «Grigore Alexandrescu» Bucureşti - Secţia toxicologie;
    h) Spitalul Clinic de Psihiatrie «Prof. Dr. Al. Obregia» Bucureşti;
    i) Spitalul de Psihiatrie «Dr. Constantin Gorgos» Titan Bucureşti;
    j) Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţilor pentru Tineri «Sfântul Stelian»;
    k) Spitalul Municipal Oneşti Bacãu - Secţia psihiatrie;
    l) Spitalul de Psihiatrie Botoşani;
    m) Spitalul Judeţean de Urgenţã Târgu Jiu, judeţul Gorj Secţia psihiatrie;
    n) Spitalul Clinic de Urgenţã Târgu Mureş - Clinica de psihiatrie I şi II."
    27. La secţiunea A, capitolul III, la "III. Programele naţionale de sãnãtate privind bolile netransmisibile", punctul 5 "Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umanã", subpunctul 5.2 "Subprogramul de transplant de celule stem hematopoietice periferice şi centrale" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "5.2. Subprogramul de transplant de celule stem hematopoietice periferice şi centrale
    Activitãţi:
    1. recrutarea donatorilor voluntari de celule stem;
    2. recoltarea probelor de la donatorii voluntari de celule stem;
    3. transportul probelor recoltate de la donatorii voluntari cãtre laboratoarele de histocompatibilitate;
    4. realizarea testãrilor primare de histocompatibilitate în cadrul laboratoarelor de HLA acreditate;
    5. realizarea testãrilor virusologice şi de histocompatibilitate pentru validare finalã a donatorilor voluntari de celule stem.
    Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    a) numãr de donatori voluntari de celule stem hematopoietice periferice şi centrale identificaţi şi testaţi: 1.600;
    2. indicatori de eficienţã:
    a) cost mediu/donator voluntar identificat şi testat: 1.500 lei;
    3. indicatori de rezultat:
    a) realizarea bazei de date informatice pe teritoriul României privind persoanele fizice care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem, în care sã fie prevãzute datele personale, medicale şi de histocompatibilitate;
    b) realizarea interconectãrii Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice cu organismele similare internaţionale.
    Unitãţi care deruleazã subprogramul:
    a) Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice;
    b) Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã «Prof. Dr. C.T. Nicolau» Bucureşti;
    c) centrele regionale de transfuzii sanguine;
    d) centrele de transfuzii sanguine teritoriale;
    e) Institutul Clinic Fundeni."
    28. La secţiunea A, capitolul III, la "III. Programele naţionale de sãnãtate privind bolile netransmisibile", punctul 6 "Programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã", subpunctul 6.2 "Subprogramul de radiologie intervenţionalã", dupã titlul "Activitãţi" se introduce un nou titlu, titlul "Natura cheltuielilor", cu urmãtorul cuprins:
    "Natura cheltuielilor:
    Capitolul «Bunuri şi servicii» şi capitolul «Transferuri»:
    Medicamente, materiale sanitare, precum şi alte cheltuieli specifice prevãzute în cadrul programelor naţionale de sãnãtate, de natura bunurilor şi serviciilor."
    29. La secţiunea A, capitolul III, la "V. Programul naţional de sãnãtate a femeii şi copilului", punctul 2 "Subprogramul de sãnãtate a copilului", subpunctul 2.2 "Screening neonatal pentru depistarea fenilcetonuriei şi hipotiroidismului congenital, precum şi confirmarea diagnosticului şi tratamentul specific al cazurilor depistate", titlul "Unitãţi care deruleazã intervenţia", litera f1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "f1) Centrul Regional Bucureşti din structura Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului «Prof. Dr. Alfred Rusescu» Bucureşti are arondate unitãţile sanitare din municipiul Bucureşti, judeţele: Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Cãlãraşi, Vâlcea, Argeş, Braşov, Tulcea, Brãila, Buzãu, Prahova, Dâmboviţa, Mureş, Teleorman, Vrancea, Gorj, Covasna;".
    30. La secţiunea A, capitolul III, la "V. Programul naţional de sãnãtate a femeii şi copilului", punctul 2 "Subprogramul de sãnãtate a copilului", subpunctul 2.6 "Prevenirea complicaţiilor, prin diagnostic precoce, tratament medicamentos specific şi recuperare neuropsihomotorie a urmãtoarelor afecţiuni: epilepsia, paraliziile cerebrale, întârzierile neuropsihomotorii de cauze multifactoriale", titlul "Indicatori de evaluare", punctul 1 "Indicatori fizici" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) numãr de copii cu paralizii cerebrale trataţi cu toxina botulinicã: 310/an;
    b) numãr de copii cu paralizii cerebrale trataţi prin electrostimulare: 800/an;
    c) numãr de copii diagnosticaţi precoce cu fenomenele paroxistice, tulburãri motorii, întârzieri neuropsihomotorii: 200;
    d) numãr de registre: 2."
    31. La secţiunea A, capitolul III, la "V. Programul naţional de sãnãtate a femeii şi copilului", punctul 2 "Subprogramul de sãnãtate a copilului", subpunctul 2.9 "Asigurarea sãnãtãţii orale a copiilor" se abrogã.
    32. La secţiunea A, capitolul III, la "V. Programul naţional de sãnãtate a femeii şi copilului", punctul 3 "Subprogramul de sãnãtate a femeii", subpunctul 3.3 "Profilaxie şi diagnostic pre- şi postnatal al malformaţiilor şi/sau al unor afecţiuni genetice", titlul "Indicatori de evaluare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    1. Indicatori fizici:
    a) numãr de gravide cu risc malformativ şi genetic testate prin dublu/triplu test: 7.000/an;
    b) numãr de anomalii depistate prin dublu/triplu test: 195/an;
    c) numãr de examene citogenetice (analiza FISH) efectuate pe celule fetale: 990/an;
    d) numãr de copii cu defecte congenitale evaluaţi clinic şi paraclinic: 1.000/an;
    e) numãr de copii cu defecte congenitale exploraţi genetic: 500/an.
    2. Indicatori de eficienţã:
    a) cost mediu/gravidã testatã pentru risc malformativ prin dublu/triplu test: 150 lei;
    b) cost mediu/examen cariotip fetal: 800 lei;
    c) cost mediu/gravidã testatã citogenetic prin analiza FISH: 700 lei;
    d) cost mediu/copil cu defecte congenitale evaluat clinic şi paraclinic: 100 lei;
    e) cost mediu/copil cu defecte congenitale explorat genetic: 300 lei.
    3. Indicatori de rezultat:
    a) funcţionarea centrelor regionale la parametrii corespunzãtori investigaţiilor pe care le pot efectua."
    33. La secţiunea B, capitolul I, articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 15. - (1) Contractele încheiate între casele de asigurãri de sãnãtate şi unitãţile sanitare prin care se deruleazã programele naţionale de sãnãtate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã dupã modelul de contract aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
    (2) Contractele încheiate între casele de asigurãri de sãnãtate şi farmaciile cu circuit deschis prin care se deruleazã programele naţionale de sãnãtate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã dupã modelul de contract prevãzut în Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2010.
    (3) Contractele încheiate între furnizorii de dializã privaţi, autorizaţi şi evaluaţi în condiţiile legii, şi Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate pentru derularea Programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţã renalã cronicã finanţat din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã dupã modelul de contract aprobat prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
    (4) Contractele încheiate între furnizorii de dializã publici, autorizaţi şi evaluaţi în condiţiile legii, şi casele de asigurãri de sãnãtate se realizeazã dupã modelul de contract aprobat prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, adaptat corespunzãtor, dupã caz."
    34. La secţiunea B, capitolul III, articolul 24 se abrogã.
    35. La secţiunea B, capitolul III, articolul 25, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Includerea bolnavilor noi în program se realizeazã numai cu respectarea unui procent minim de dializã peritonealã continuã de 20% din numãrul bolnavilor nou-incluşi în program, cu încadrarea în numãrul de bolnavi prevãzut şi în bugetul aprobat pentru Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţã renalã cronicã."
    36. La secţiunea B, capitolul III, articolul 26 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 26. - Unitãţile sanitare prin care se deruleazã programe în baza contractelor încheiate cu casele de asigurãri de sãnãtate prezintã acestora lunar, în primele 10 zile lucrãtoare, indicatorii specifici programelor realizaţi în luna anterioarã şi documente justificative cu privire la sumele achitate, conform copiei ordinului de platã (cu ştampila trezoreriei) cu care s-a achitat contravaloarea facturilor pentru medicamente şi/sau materiale sanitare specifice decontate în luna precedentã, cererea justificativã, însoţitã de copiile de pe facturile emise de furnizori pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice aprovizionãrii pentru luna în curs, precum şi prescripţiile medicale în baza cãrora s-au eliberat medicamentele specifice pentru tratamentul în ambulatoriu."
    37. La secţiunea B, capitolul VII "Bugetul alocat programelor naţionale de sãnãtate aprobate pentru anul 2010" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

                                 "CAPITOLUL VII
   Bugetul alocat programelor naţionale de sãnãtate aprobate pentru anul 2010




                                                                                              mii lei
 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────┬─────────────┐
 │ Denumire program de sãnãtate │Credite bugetare│ Total │
 │ │ an 2010, din │ transferuri │
 │ │ care: │ an 2010 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │I. Programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, din care: │ 2.291.972 │ 1.174.851 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │1. Programul naţional de boli transmisibile, din care: │ 187.817 │ 758 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │1.1. Subprogramul de tratament şi monitorizare a persoanelor cu │ 172.059 │ 0 │
 │infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │1.2. Subprogramul de tratament al bolnavilor cu tuberculozã │ 15.758 │ 758 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │2. Programul naţional de boli cardiovasculare, din care: │ 67.825 │ 67.825 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │2.1. Subprogramul de tratament al pacienţilor cu afecţiuni │ 52.825 │ 52.825 │
 │cardiovasculare │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │2.2. Subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut│ 15.000 │ 15.000 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │3. Programul naţional de oncologie │ 754.339 │ 565.436 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │3.1. Subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice│ 744.339 │ 555.436 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │3.2. Subprogramul de monitorizare activã a terapiilor specifice │ 10.000 │ 10.000 │
 │oncologice***) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │4. Programul naţional de boli neurologice, din care: │ 4.840 │ 4.840 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │4.1. Subprogramul de tratament al sclerozei multiple*) │ 0 │ 0 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │4.2. Subprogramul de tratament al surditãţii prin proteze auditive │ 4.840 │ 4.840 │
 │implantabile (implant cohlear şi proteze auditive) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │5. Programul naţional de diabet zaharat │ 346.960 │ 234.745 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │6. Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi│ 163.683 │ 155.307 │
 │sepsis sever, din care: │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │6.1. Subprogramul de tratament al bolilor rare, din care**): │ 154.468 │ 146.092 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │Tratament al bolilor rare │ 80.727 │ 80.727 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │Tratament al bolnavilor cu sclerozã multiplã │ 73.741 │ 65.365 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │6.2. Subprogramul de tratament al sepsisului sever │ 9.215 │ 9.215 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │7. Programul naţional de boli endocrine │ 4.372 │ 0 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │8. Programul naţional de ortopedie │ 26.066 │ 0 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │9. Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de│ 48.655 │ 44.740 │
 │origine umanã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │10. Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu │ 584.475 │ 0 │
 │insuficienţã renalã cronicã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │11. Programul naţional de terapie intensivã a insuficienţei hepatice│ 1.740 │ 0 │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────┤
 │Programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţã al │ 101.200 │ 101.200 │
 │medicamentelor***) │ │ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────┴─────────────┘


-------
    *) Subprogramul de tratament al sclerozei multiple s-a derulat în trimestrul I al anului 2010 din FNUASS în baza prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 367/2009 pentru aprobarea programelor naţionale de sãnãtate în anul 2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, suma aferentã trimestrului I 2010 fiind cuprinsã în suma prevãzutã la pct. 6.1 din tabel.
    **) Începând cu trimestrul II al anului 2010, fondurile necesare pentru tratamentul bolnavilor cu sclerozã multiplã se asigurã în cadrul Subprogramului de tratament al bolilor rare.
    ***) Sumele prevãzute la "Subprogramul de monitorizare activã a terapiilor specifice oncologice" şi la "Programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţã al medicamentelor" sunt cuprinse în anexa "Program naţional privind asigurarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de sãnãtate" la <>Legea bugetului de stat pe anul 2010 nr. 11/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    38. La secţiunea B, capitolul VIII "Structura programelor naţionale de sãnãtate aprobate pentru anul 2010", punctul II "Programele naţionale de sãnãtate profilactice" se abrogã.
    39. La anexa nr. 3, capitolul IV "Obligaţiile pãrţilor", articolul 4, punctul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "7. Casa de asigurãri de sãnãtate deconteazã în baza cererilor justificative transmise de unitatea sanitarã, în limita sumei prevãzute în contract şi a sumelor disponibile cu aceastã destinaţie, ţinând cont de stocurile cantitativ-valorice, contravaloarea facturilor, prezentate în copie, pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice, în ordine cronologicã."
    40. La anexa nr. 3, capitolul VI "Finanţarea programelor/subprogramelor naţionale de sãnãtate", articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 7. - Unitatea sanitarã prezintã lunar, în primele 10 zile lucrãtoare ale lunii, indicatorii specifici programelor realizaţi în luna anterioarã şi decontul pentru luna anterioarã, documente justificative cu privire la sumele achitate conform ordinului de platã (cu ştampila trezoreriei) cu care s-a achitat contravaloarea facturilor pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice decontate în luna precedentã, precum şi cererea justificativã, însoţitã de copiile facturilor emise de furnizor pentru medicamentele şi/sau materialele specifice aprovizionate pentru luna în curs."
    41. La anexa nr. 3, capitolul VI, articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 8. - Casa de asigurãri de sãnãtate analizeazã indicatorii prezentaţi prin decont, gradul şi modul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior, precum şi stocurile cantitativ-valorice, în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la primire.
    Decontarea contravalorii facturilor prezentate în copie de unitatea sanitarã pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice achiziţionate, în condiţiile legii, se realizeazã lunar în limita sumei prevãzute în contract şi a fondurilor disponibile cu aceastã destinaţie."
    ART. II
    Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, direcţiile de sãnãtate publicã, casele de asigurãri de sãnãtate, furnizorii de servicii medicale, farmaciile cu circuit deschis care deruleazã programe de sãnãtate, precum şi instituţiile publice nominalizate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. III
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                              Ministrul sãnãtãţii,
                                  Cseke Attila

                         Preşedintele Casei Naţionale de
                              Asigurãri de Sãnãtate,
                               Nicolae-Lucian Duţã

                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016