Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.435 din 18 septembrie 2006  pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu si protectia civila    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.435 din 18 septembrie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu si protectia civila

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 814 din 3 octombrie 2006
Având în vedere prevederile art. 17 alin. (1) şi (2) şi ale <>art. 30 alin. (9) din Legea nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor, precum şi ale art. 7, art. 9 alin. (1) lit. g), art. 20 alin. (1) lit. k), art. 24 alin. (3), art. 30 alin. (1) lit. b) şi ale <>art. 45 alin. (5) din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 9 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 604/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul administraţiei şi internelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilã, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, prin inspectoratele judeţene şi al municipiului Bucureşti, va lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor prezentului ordin.
ART. 3
(1) Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.312/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare şi autorizare privind prevenirea şi stingerea incendiilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 29 mai 2006, precum şi <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.298/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare şi autorizare privind protecţia civilã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 425 din 17 mai 2006, se abrogã.

p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Anghel Andreescu,
secretar de stat

Bucureşti, 18 septembrie 2006.
Nr. 1.435.

ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu
şi protecţia civilã

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Avizele de securitate la incendiu sunt actele emise, în baza legii, de cãtre inspectoratele judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţã, denumite în continuare inspectorate, direct ori prin comisiile de acorduri unice, denumite în continuare C.A.U., din cadrul consiliilor judeţene, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, orãşeneşti şi comunale, dupã verificarea de conformitate cu prevederile reglementãrilor tehnice în vigoare a mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice ale lucrãrilor de construcţii, pentru îndeplinirea cerinţei esenţiale "securitate la incendiu".
(2) Avizele de protecţie civilã sunt actele emise, în baza legii, de cãtre inspectorate, prin C.A.U., dupã verificarea de conformitate cu prevederile reglementãrilor tehnice în vigoare a mãsurilor adoptate în documentaţiile tehnice ale lucrãrilor de construcţii pentru realizarea adãposturilor de protecţie civilã.
ART. 2
(1) Autorizaţiile de securitate la incendiu sunt actele emise, în baza legii, de cãtre inspectorate, prin care se certificã, în urma verificãrii documentelor şi în teren, realizarea mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor, prevãzute în documentaţiile tehnice de execuţie a lucrãrilor de construcţii, pentru îndeplinirea cerinţei esenţiale "securitate la incendiu".
(2) Autorizaţiile de protecţie civilã sunt actele emise, în baza legii, de cãtre inspectorate, prin care se certificã, în urma verificãrii documentelor şi în teren, realizarea adãposturilor de protecţie civilã, conform reglementãrilor specifice.
ART. 3
(1) Avizele de securitate la incendiu se emit în urmãtoarele situaţii:
a) când sunt solicitate prin certificatele de urbanism în vederea emiterii acordului unic, în C.A.U., pentru categoriile de construcţii şi amenajãri aprobate, potrivit legii, prin hotãrâre a Guvernului;
b) pentru lucrãrile de schimbare a destinaţiei şi/sau de modernizare la construcţii şi amenajãri existente, care nu necesitã autorizaţii de construire, atunci când, în urma executãrii lucrãrilor, construcţiile şi amenajãrile respective se încadreazã în categoriile aprobate, potrivit legii, prin hotãrârea Guvernului prevãzutã la lit. a), pentru care este necesarã avizarea privind securitatea la incendiu;
c) pentru amplasarea construcţiilor în interiorul parcelelor şi asigurarea posibilitãţilor de acces la drumurile publice, în conformitate cu prevederile Regulamentului general şi ale regulamentelor locale de urbanism, în cazurile în care nu se asigurã îndeplinirea cerinţelor prevãzute de reglementãrile specifice.
(2) Avizele de protecţie civilã se emit când sunt solicitate prin certificatele de urbanism în vederea emiterii acordului unic, în C.A.U., pentru categoriile de construcţii şi amenajãri aprobate, potrivit legii, prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 4
Avizele prevãzute la art. 3 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) se solicitã şi se emit pe fişe tehnice specifice, conform procedurii stabilite prin Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 1.430/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 825 şi 825 bis din 13 septembrie 2005.
ART. 5
(1) Avizele prevãzute la art. 3 alin. (1) lit. b) şi c), precum şi autorizaţiile de securitate la incendiu şi de protecţie civilã se solicitã în scris de cãtre persoanele fizice sau juridice direct inspectoratelor în a cãror zonã de competenţã urmeazã sã fie realizate ori sunt amplasate construcţiile sau amenajãrile respective.
(2) Modelele de cereri sunt prezentate în anexa nr. 1, pentru avizele prevãzute la art. 3 alin. (1) lit. a) şi b), în anexa nr. 2, pentru avizele prevãzute la art. 3 alin. (1) lit. c), în anexa nr. 3, pentru avizele prevãzute la art. 3 alin. (2), în anexa nr. 4, pentru autorizaţiile prevãzute la art. 2 alin. (1), şi în anexa nr. 5, pentru autorizaţiile prevãzute la art. 2 alin. (2).
ART. 6
(1) Cererile, dupã caz, fişele tehnice, precum şi avizele şi autorizaţiile, însoţite de documentele prevãzute la art. 10, 13, 18 şi 21, se înregistreazã într-un registru special, în ordinea primirii, respectiv emiterii lor, asigurându-se evidenţa şi confidenţialitatea conţinutului acestora.
(2) Dacã documentele prezentate sunt incomplete sau nu conţin toate datele prevãzute în prezentele norme metodologice, lipsurile constatate se comunicã solicitantului în cel mult 5 zile lucrãtoare dupã înregistrare.
(3) În situaţia în care documentaţia se restituie solicitantului spre completare pe loc, se vor specifica data, numele şi prenumele acestuia şi semnãtura de ridicare, conform modelului din anexa nr. 6 lit. B.
(4) Restituirea documentaţiei spre completare în termen de cel mult 5 zile lucrãtoare se face cu adresã scrisã şi semnatã de inspectorul-şef, cu aplicarea ştampilei inspectoratului.
(5) Termenul legal de emitere a avizelor pe fişele tehnice este de maximum 15 zile, termen care curge de la data depunerii documentaţiei complete.
(6) Termenul legal de emitere a avizelor prevãzute la art. 3 alin. (1) lit. b) şi c) şi a autorizaţiilor prevãzute la art. 2 alin. (1) este de maximum 30 de zile, termen care curge de la data depunerii cererii.
ART. 7
(1) Documentele depuse pentru avizare sau autorizare se repartizeazã pentru soluţionare specialiştilor desemnaţi din inspecţia de prevenire din cadrul inspectoratului, care, în urma verificãrii conţinutului acestora şi a condiţiilor din teren - numai pentru emiterea autorizaţiilor -, întocmesc pentru fiecare situaţie un referat cu concluziile rezultate şi cu propunerile privind emiterea ori respingerea motivatã a emiterii avizului sau autorizaţiei.
(2) Referatele se verificã de cãtre şeful serviciului cãruia i-a fost repartizatã lucrarea, se avizeazã de cãtre adjunctul inspectorului-şef al inspectoratului şi se aprobã de cãtre inspectorul-şef, odatã cu emiterea avizului/autorizaţiei.
(3) Avizele şi autorizaţiile emise de inspectorate se semneazã de cãtre inspectorul-şef şi se ştampileazã cu ştampila unitãţii.
ART. 8
La emiterea avizelor şi/sau autorizaţiilor de securitate la incendiu şi de protecţie civilã solicitantul prezintã copii ale documentelor prin care se atestã efectuarea plãţii tarifelor stabilite potrivit ordinului ministrului administraţiei şi internelor pentru aprobarea tarifelor la emiterea avizelor şi autorizaţiilor.
ART. 9
(1) Nu se emit avize sau autorizaţii de cãtre inspectorate în urmãtoarele situaţii:
a) atunci când se constatã la verificarea documentelor depuse, precum şi în teren neîndeplinirea cerinţelor prevãzute de reglementãrile tehnice în vigoare şi de prezentele norme metodologice;
b) dacã obiectivele respective nu se încadreazã în categoriile celor stabilite prin lege, hotãrâri ale Guvernului sau acte ale organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale.
(2) Se pot emite avize cu condiţii numai pe fişe tehnice, conform prevederilor Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 1.430/2005 .
(3) Respingerea emiterii avizelor sau autorizaţiilor se comunicã în scris solicitanţilor, împreunã cu motivele respingerii, în termen de maximum 15 zile de la înregistrarea documentaţiei complete.
(4) Dacã solicitanţii nu se prezintã pentru ridicarea avizelor sau autorizaţiilor, precum şi a documentaţiilor depuse care au stat la baza emiterii acestora în termen de 6 luni de la data emiterii, documentele respective sunt clasate şi îndosariate potrivit reglementãrilor în vigoare.

CAP. II
Documentaţiile necesare pentru emiterea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu

ART. 10
(1) Avizele de securitate la incendiu solicitate prin certificatele de urbanism în vederea emiterii acordului unic, în C.A.U., se emit pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere-tip - douã exemplare;
b) certificat de urbanism - un exemplar în copie;
c) documentaţia tehnicã, cuprinzând piese scrise - memoriu tehnic pe specialitãţi şi scenariu de securitate la incendiu - şi desenate, în care sunt incluse mãsurile de securitate la incendiu - un exemplar;
d) referatul verificatorului de proiect pentru cerinţa esenţialã "securitate la incendiu", conform reglementãrilor specifice - douã exemplare;
e) fişa tehnicã în vederea acordului unic, întocmitã conform formularului din Normele metodologice de aplicare a <>Legii privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii nr. 50/1991 , aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 1.430/2005 - trei exemplare;
f) opis cu documentele depuse, conform modelului prevãzut în anexa nr. 6 lit. A - douã exemplare.
(2) Avizele de securitate la incendiu pentru schimbãrile de destinaţie şi modernizãrile la construcţiile şi amenajãrile existente care, potrivit legii, nu necesitã autorizaţii de construire se emit pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere-tip - douã exemplare;
b) dovada dreptului de proprietate al titularului asupra terenului şi/sau construcţiilor - un exemplar în copie;
c) raportul de expertizã tehnicã pentru cerinţa esenţialã "securitate la incendiu" privind schimbarea destinaţiei sau avizul proiectantului iniţial al construcţiei - douã exemplare în original;
d) scenariul de securitate la incendiu - douã exemplare, ambele în original;
e) planul de situaţie - un exemplar;
f) documentaţie cuprinzând planuri (relevee la situaţia existentã şi planuri cu situaţia propusã) ale construcţiei (planuri pentru fiecare nivel, faţade, secţiuni) şi, dupã caz, scheme ale instalaţiilor utilitare (electrice, gaze combustibile, încãlzire, ventilare) şi cu rol de securitate la incendiu (detecţie, semnalizare, stingere) - un exemplar;
g) opis cu documentele depuse - douã exemplare.
(3) Avizele de securitate la incendiu pentru amplasarea construcţiilor în interiorul parcelelor şi asigurarea posibilitãţilor de acces la drumurile publice (în conformitate cu prevederile Regulamentului general sau regulamentelor locale de urbanism) se emit pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere-tip - douã exemplare;
b) dovada dreptului de proprietate al titularului asupra terenului - un exemplar în copie;
c) planul de situaţie - amplasare în zonã - cu precizarea distanţelor faţã de vecinãtãţi şi a cãilor de acces la drumurile publice - douã exemplare;
d) opis cu documentele depuse - douã exemplare.
ART. 11
(1) La emiterea avizelor prevãzute la art. 10 alin. (1), se restituie solicitantului documentele depuse, vizate spre neschimbare, emitentul reţinând câte un exemplar din cerere, fişa tehnicã, referatul verificatorului de proiect pentru cerinţa esenţialã "securitate la incendiu", scenariul de securitate la incendiu, opisul cu documentele depuse şi referatul întocmit conform art. 7 alin. (1).
(2) La emiterea avizelor prevãzute la art. 10 alin. (2), se restituie solicitantului documentele depuse, vizate spre neschimbare, emitentul reţinând câte un exemplar din cerere, aviz, raportul de expertizã tehnicã/avizul proiectantului iniţial, opisul cu documentele depuse şi referatul întocmit conform art. 7 alin. (1).
(3) La emiterea avizelor prevãzute la art. 10 alin. (3), se restituie solicitantului documentele prezentate, vizate spre neschimbare, emitentul reţinând câte un exemplar din cerere, aviz, plan de situaţie, opisul cu documentele depuse şi referatul întocmit conform art. 7 alin. (1).
(4) Documentele reţinute de emitent, prevãzute la alin. (1) şi (2), se pãstreazã de cãtre acesta pânã la darea în exploatare a construcţiilor sau amenajãrilor pentru care s-au emis avizele, respectiv pânã la emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu, dupã care se arhiveazã potrivit prevederilor legale în vigoare.
ART. 12
Avizele de securitate la incendiu emise direct de inspectorate se redacteazã în douã exemplare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 7.
ART. 13
(1) Autorizaţiile de securitate la incendiu se emit dupã recepţia la terminarea lucrãrilor, la darea în exploatare a construcţiilor sau amenajãrilor noi, pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere-tip - douã exemplare;
b) autorizaţia de construire - un exemplar în copie;
c) avizul de securitate la incendiu emis pe fişa tehnicã şi documentaţia vizatã spre neschimbare care a stat la baza emiterii avizului - în original;
d) piesele scrise şi desenate din documentaţia tehnicã, cum sunt: detalii de execuţie, agremente tehnice sau certificate de conformitate ale produselor pentru construcţii cu rol de securitate la incendiu, dispoziţii de şantier însuşite de verificatorul de proiect etc., în care sã fie incluse mãsurile realizate privind îndeplinirea cerinţei esenţiale "securitate la incendiu" - un exemplar;
e) referatul verificatorului de proiect pentru cerinţa esenţialã "securitate la incendiu" - construcţii şi instalaţii - douã exemplare;
f) procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor - douã exemplare;
g) opisul cu documentele depuse - douã exemplare.
(2) Pentru schimbãrile de destinaţie la construcţii şi amenajãri care nu necesitã autorizaţie de construire, autorizaţiile de securitate la incendiu se emit la darea în exploatare a construcţiilor sau amenajãrilor, pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere-tip - douã exemplare;
b) avizul de securitate la incendiu - în original, atunci când acesta a fost emis;
c) documentaţia prevãzutã la art. 10 alin. (2) lit. c)-f);
d) opisul cu documentele depuse - douã exemplare.
ART. 14
(1) Autorizaţiile de securitate la incendiu emise de inspectorate se redacteazã în douã exemplare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 8.
(2) La emiterea autorizaţiilor de securitate la incendiu pentru situaţiile prevãzute la art. 13 alin. (1), se restituie solicitanţilor documentele prezentate, vizate spre neschimbare, emitentul reţinând câte un exemplar din cerere, opisul cu documentele depuse, autorizaţia de securitate la incendiu, procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor, referatul întocmit conform art. 7 alin. (1) şi referatul verificatorului de proiect pentru cerinţa esenţialã "securitate la incendiu".
(3) La emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru situaţia prevãzutã la art. 13 alin. (2), se restituie solicitantului documentele prezentate, vizate spre neschimbare, emitentul reţinând câte un exemplar al cererii, autorizaţiei de securitate la incendiu, raportului de expertizã sau avizului proiectantului iniţial, scenariului de securitate la incendiu şi referatului întocmit conform art. 7 alin. (1).
ART. 15
(1) În situaţiile în care prin certificatele de urbanism nu s-a solicitat avizul de securitate la incendiu, precum şi la schimbãrile de destinaţie şi modernizãri la construcţii şi amenajãri care nu necesitã autorizaţii de construire, deşi construcţiile sau amenajãrile respective se încadreazã în categoriile celor aprobate prin hotãrâre a Guvernului privind avizarea-autorizarea, autorizaţiile de securitate la incendiu se emit pe baza urmãtoarelor documente:
a) certificatul de urbanism - un exemplar în copie;
b) autorizaţia de construire, dacã a fost emisã, potrivit legii - un exemplar în copie;
c) raportul de expertizã tehnicã pentru cerinţa esenţialã "securitate la incendiu" - douã exemplare în original;
d) documentaţia cuprinzând scenariul de securitate la incendiu şi piese desenate, ştampilate de cãtre expert - douã exemplare în original;
e) plan de situaţie - un exemplar;
f) opis cu documentele depuse - douã exemplare.
(2) Când solicitanţii nu pot prezenta, din motive obiective justificate, cum sunt: pierderea, distrugerea, furtul, avizele de securitate la incendiu şi documentaţiile care au stat la baza emiterii acestora, autorizaţiile de securitate la incendiu se emit pe baza urmãtoarelor documente, dupã caz:
a) autorizaţia de construire şi documentaţia specificã ce a stat la baza emiterii acesteia, dupã caz - un exemplar în copie;
b) documentaţie cuprinzând planuri (relevee la situaţia existentã şi planuri cu situaţia propusã) ale construcţiei (planuri pentru fiecare nivel, faţade, secţiuni) şi, dupã caz, scheme ale instalaţiilor utilitare (electrice, gaze combustibile, încãlzire, ventilare) şi cu rol de securitate la incendiu (detecţie, semnalizare, stingere) - un exemplar;
c) raport de expertizã tehnicã pentru cerinţa esenţialã "securitate la incendiu" - douã exemplare în original;
d) documentaţia cuprinzând scenariul de securitate la incendiu şi piese desenate, ştampilate de cãtre expert - douã exemplare în original;
e) plan de situaţie - un exemplar;
f) opis cu documentele depuse - douã exemplare.
ART. 16
(1) În cazul în care, în urma verificãrilor efectuate, se constatã cã documentaţiile tehnice nu mai corespund condiţiilor pentru care au fost avizate, avizele se anuleazã.
(2) În cazul în care, în urma verificãrilor efectuate, se constatã neconformitatea construcţiilor sau amenajãrilor cu condiţiile pentru care au fost autorizate, din diverse motive, cum sunt: schimbare de destinaţie, modificãri, completãri, reamenajãri, modernizãri, autorizaţiile de securitate la incendiu devin nule de drept, proprietarul având obligaţia reluãrii procesului de avizare şi autorizare, conform prezentelor norme metodologice.
(3) Autorizaţiile de securitate la incendiu emise de inspectorate pot fi anulate de unitãţile emitente, dacã pe durata exploatãrii construcţiilor sau amenajãrilor se constatã nerespectarea mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor, cuprinse în documentaţii, ori încãlcarea gravã a reglementãrilor specifice, în ceea ce priveşte: limitarea propagãrii incendiilor la vecinãtãţi şi în interiorul compartimentelor de incendiu, protecţia şi evacuarea sigurã a utilizatorilor, siguranţa pompierilor sau a altor forţe care intervin la stingerea incendiilor ori în alte situaţii de risc, inclusiv asigurarea posibilitãţilor eficiente de alimentare cu apã în caz de incendiu şi, dupã caz, cu energie a consumatorilor aferenţi sistemelor de protecţie prevãzute.
ART. 17
Anularea autorizaţiilor de securitate la incendiu se face de personalul anume desemnat din cadrul inspectoratelor, prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, comunicând despre aceasta altor autoritãţi competente.

CAP. III
Documentaţiile necesare pentru emiterea avizelor şi autorizaţiilor de protecţie civilã

ART. 18
Avizele de protecţie civilã solicitate prin certificatele de urbanism în vederea emiterii acordului unic, în C.A.U., se emit pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere-tip - douã exemplare;
b) certificat de urbanism - un exemplar în copie;
c) plan de situaţie şi de încadrare în zonã - douã exemplare în copie;
d) plan de arhitecturã al celui mai de jos nivel al construcţiei şi schema instalaţiilor de filtroventilaţie, pentru adãposturile cu capacitate mai mare de 50 de persoane, şi al instalaţiilor electrice din adãpost - douã exemplare în copie;
e) planul secţiunii verticale a clãdirii cu instalaţiile de filtroventilaţie din adãpost, pentru adãposturile cu capacitate mai mare de 50 de persoane - douã exemplare în copie;
f) memoriu tehnic de specialitate - douã exemplare în copie;
g) fişa tehnicã în vederea emiterii acordului unic, întocmitã conform formularului din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 1.430/2005 ;
h) opis cu documentele depuse - douã exemplare.
ART. 19
Memoriul tehnic de specialitate cuprinde urmãtoarele:
a) date generale despre adãpost: necesar personal de adãpostit; echipare cu instalaţii speciale, utilaje şi tâmplãrie, grupuri sanitare; descrierea acceselor, grosimile pereţilor şi planşeelor, sistem de armare, pardoseli, finisaje, racorduri; instalaţii de filtroventilaţie, electrice, sanitare, de încãlzire etc.;
b) date privind echiparea cu instalaţii de filtroventilaţie, pentru adãposturile de protecţie civilã cu capacitate de adãpostire de peste 50 de persoane.
ART. 20
(1) La emiterea avizelor de protecţie civilã se restituie solicitantului documentele depuse, vizate spre neschimbare, emitentul reţinând câte un exemplar din urmãtoarele documente:
a) cerere-tip;
b) plan de situaţie şi de încadrare în zonã;
c) plan de arhitecturã al celui mai de jos nivel al construcţiei şi schema instalaţiilor de filtroventilaţie, pentru adãposturile cu capacitate mai mare de 50 de persoane, şi al instalaţiilor electrice din adãpost;
d) planul secţiunii verticale a clãdirii cu instalaţiile de filtroventilaţie din adãpost, pentru adãposturile cu capacitate mai mare de 50 de persoane;
e) memoriu tehnic de specialitate;
f) fişa tehnicã în vederea emiterii acordului unic, întocmitã conform formularului din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 1.430/2005 ;
g) opis cu documentele depuse.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) se pãstreazã pânã la emiterea autorizaţiei de protecţie civilã.
ART. 21
(1) Autorizaţiile de protecţie civilã se emit dupã recepţia la terminarea lucrãrilor, la darea în exploatare a construcţiilor sau amenajãrilor noi, pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere-tip - douã exemplare;
b) autorizaţia de construire - un exemplar în copie;
c) documentaţia tehnicã pe baza cãreia s-a emis avizul de protecţie civilã şi eventualele modificãri realizate prin dispoziţii de şantier, conform legii - douã exemplare;
d) procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor, douã exemplare în copie;
e) opis cu documentele depuse - douã exemplare.
(2) Autorizaţiile de protecţie civilã emise de inspectorate se redacteazã în douã exemplare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 9.
(3) La emiterea autorizaţiei de protecţie civilã, se restituie solicitantului documentele prezentate, vizate spre neschimbare, emitentul reţinând câte un exemplar din cerere, autorizaţia de protecţie civilã, documentaţia tehnicã, procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor şi opisul cu documentele depuse.
ART. 22
Autorizaţiile de protecţie civilã emise de inspectorate pot fi anulate de unitãţile emitente, dacã pe durata exploatãrii construcţiilor/adãposturilor se constatã nerespectarea mãsurilor de protecţie civilã cuprinse în documentaţii ori încãlcarea reglementãrilor tehnice specifice de protecţie civilã.
ART. 23
(1) Un exemplar în copie al avizelor şi autorizaţiilor emise de inspectorate pentru adãposturile în care sunt amenajate puncte de comandã se transmite spre ştiinţã Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã.
(2) Un exemplar în copie al avizelor şi autorizaţiilor emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã "Dealu Spirii" al Municipiului Bucureşti pentru adãposturile la obiectivele de investiţii amplasate în zonele cuprinse în perimetrele Lac Floreasca - Bd. Aviatorilor - Calea Dorobanţilor - Calea Floreasca, şos. Bucureşti-Ploieşti - Bd. Poligrafiei - Str. Tipografilor, str. C.A. Rosetti - str. N. Bãlcescu - str. Ion Câmpineanu - Calea Victoriei se transmite spre ştiinţã Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 24
Inspectoratele, prin inspecţiile de prevenire, pe timpul execuţiei obiectivului de investiţii pânã la emiterea autorizaţiilor, verificã prin controale periodice, prin sondaj, respectarea executãrii lucrãrilor din documentaţiile avizate privind îndeplinirea cerinţei esenţiale "securitate la incendiu", respectiv realizarea adãposturilor de protecţie civilã.
ART. 25
Avizele emise pe fişe tehnice în cadrul comisiilor de acorduri unice îşi pierd valabilitatea dacã, în termenul prevãzut în autorizaţia de construire, nu au fost începute lucrãrile de execuţie precizate în documentaţia tehnicã.
ART. 26
Posesorii avizelor şi autorizaţiilor au obligaţia de a le pãstra în bune condiţii, împreunã cu documentele vizate spre neschimbare prevãzute în prezentele norme metodologice, şi de a le prezenta, la cerere, organelor împuternicite cu exercitarea controlului, potrivit legii.
ART. 27
Inspectoratele trebuie sã asigure condiţiile şi mãsurile corespunzãtoare lucrului cu publicul, necesare pentru desfãşurarea în bune condiţii a activitãţii de primire a cererilor şi de asigurare a reglementãrilor tehnice şi standardelor în vigoare necesare verificãrii documentaţiilor anexate acestora şi de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu şi protecţie civilã.
ART. 28
Tarifele aferente activitãţilor de emitere a avizelor şi/sau autorizaţiilor de securitate la incendiu şi de protecţie civilã sunt stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, potrivit reglementãrilor în vigoare.
ART. 29
(1) Ştampilele pentru vizat spre neschimbare a documentaţiilor depuse de solicitanţi se vor confecţiona prin grija inspectoratelor.
(2) Modelul ştampilei cu numãr de identificare este prezentat în anexa nr. 10.
(3) Numerele de identificare ale ştampilelor se stabilesc de fiecare inspectorat în funcţie de necesitãţi.
ART. 30
Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1
la normele metodologice

Cãtre
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã al Judeţului ......./
Municipiului Bucureşti
Domnului inspector-şef

CERERE
pentru emiterea avizului de securitate la incendiu
nr. ..... din .......... 200...

Subsemnatul/Subsemnata ...................., cu domiciliul în judeţul .............., municipiul/oraşul/comuna ..........., sectorul/satul ..........., str. .............. nr. ......., bl. ..., sc. ...., et. ..., ap. ..., codul poştal ........., telefon ............., fax .............., e-mail ..............., în calitate de .................... la ..................., în conformitate cu prevederile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor şi ale Hotãrârii Guvernului nr. ........................, solicit:
1. verificarea mãsurilor de securitate la incendiu prevãzute în documentaţia anexatã;
2. emiterea avizului de securitate la incendiu pentru ..................., având destinaţia ..................., amplasat/amplasatã în judeţul ................., municipiul/oraşul/comuna .................., sectorul/satul ..................., str. ............ nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ................., telefon/fax ........................., e-mail .................. .
Anexez documentele prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.435/2006, conform opisului.
Declar pe propria rãspundere cã documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.

Data ....... Semnãtura ...............

ANEXA 2
la normele metodologice

Cãtre
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã al Judeţului ............./
Municipiului Bucureşti

Domnului inspector-şef

CERERE
pentru emiterea avizului de securitate la incendiu
nr. .... din ........... 200...

Subsemnatul/Subsemnata .................., cu domiciliul în judeţul .............., municipiul/oraşul/comuna .............., sectorul/satul ............., str. ................... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ...., codul poştal ..........., telefon .........., fax ............., e-mail ...................., în calitate de ................... la .............., în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, solicit emiterea avizului de securitate la incendiu pentru amplasarea în interiorul parcelei ............ şi asigurarea posibilitãţilor de acces la drumurile publice pentru ..........................., având destinaţia ..............................., amplasat/amplasatã în judeţul ................, municipiul/oraşul/comuna ..............., sectorul/satul ............, str. .............. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal .............., telefon/fax ............., e-mail .............. .
Anexez documentele prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.435/2006, conform opisului.
Declar pe propria rãspundere cã documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.

Data ....... Semnãtura ...............

ANEXA 3
la normele metodologice

Cãtre
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã al Judeţului .........../
Municipiului Bucureşti

Domnului inspector-şef

CERERE
pentru emiterea avizului de protecţie civilã
nr. .... din ......... 200...

Subsemnatul/Subsemnata ................., cu domiciliul în judeţul ................., municipiul/oraşul/comuna ........................., sectorul/satul ............., str. ............. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ............, telefon/fax ................, e-mail .........., în calitate de .................. la ..........., în conformitate cu prevederile <>art. 20 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Hotãrârii Guvernului nr. ......... din ..........., solicit emiterea avizului de protecţie civilã pentru .............., amplasat/amplasatã în judeţul ............., municipiul/oraşul/comuna .............., sectorul/satul ..............., str. ......... nr. ......., codul poştal .................... .
Anexez documentele prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.435/2006, conform opisului.
Declar pe propria rãspundere cã documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.

Data ....... Semnãtura ...............

ANEXA 4
la normele metodologice

Cãtre
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã al Judeţului ........./
Municipiului Bucureşti

Domnului inspector-şef

CERERE
pentru emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu
nr. .... din .......... 200...

Subsemnatul/Subsemnata ..............., cu domiciliul în judeţul ...................., municipiul/oraşul/comuna ................., sectorul/satul .................., str. ............ nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ...., codul poştal ..............., telefon .............., fax ............, e-mail ................, în calitate de ................ la ................, în conformitate cu prevederile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor şi ale Hotãrârii Guvernului nr. ..............., solicit:
1. certificarea realizãrii mãsurilor de securitate la incendiu, prevãzute în documentaţia tehnicã anexatã, pentru construcţia/amenajarea cu destinaţia ........................, amplasat/amplasatã în judeţul ................, municipiul/oraşul/comuna ..............., sectorul/satul ................., str. .................. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ...................., telefon/fax ................., e-mail ................;
2. emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru construcţia (instalaţia) specificatã la pct. 1.
Anexez documentele prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.435/2006, conform opisului.
Declar pe propria rãspundere cã documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.

Data ....... Semnãtura ...............

ANEXA 5
la normele metodologice

Cãtre
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã al Judeţului ............/
Municipiului Bucureşti

Domnului inspector-şef

CERERE
pentru emiterea autorizaţiei de protecţie civilã
nr. ..... din .......... 200...

Subsemnatul/Subsemnata ..............., cu domiciliul în judeţul ................., municipiul/oraşul/comuna ..............., sectorul/satul ........., str. ............. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal .............., telefon/fax ............, în calitate de ................ la .................., în conformitate cu prevederile <>art. 20 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Hotãrârii Guvernului nr. .................... din .............., solicit emiterea autorizaţiei de protecţie civilã pentru .............., amplasat/amplasatã în judeţul ..................., municipiul/oraşul/comuna ................., sectorul/satul ..............., str. ............. nr. ..., codul poştal ............... .
Anexez documentele prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.435/2006, conform opisului.
Declar pe propria rãspundere cã documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.

Data ....... Semnãtura ...............

ANEXA 6
la normele metodologice

A. Opis cu documentele prezentate pentru eliberarea avizului/autorizaţiei
de securitate la incendiu/de protecţie civilã



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Seria, codul, nr. Nr. Formatul
crt. documentului de înregistrare etc. de file
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Data ....... Semnãtura ...............

B. Documentele necesare pentru completarea dosarului de avizare/autorizare



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Data Semnãtura Data Semnãtura
crt. documentului comunicãrii solicitantului redepunerii de primire
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Data ........ Semnãtura personalului Semnãtura solicitantului
nominalizat .................
de inspectorat
.............

ANEXA 7
la normele metodologice

ROMÂNIA
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã "........."
al Judeţului .............../Municipiului Bucureşti

AVIZ
de securitate la incendiu
nr. ...... din ....... 200...

Ca urmare a cererii înregistrate la nr. ............. din .............. 200....., adresatã de ................, cu domiciliul/sediul în judeţul ................., municipiul/oraşul/comuna .............., sectorul/satul ..............., str. ............... nr. ....., bl. ......., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal .........., telefon .............., fax ..............., e-mail ...............,
în baza prevederilor <>art. 11 lit. e) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.492/2004 privind principiile de organizare, funcţionarea şi atribuţiile serviciilor de urgenţã profesioniste, ale <>Legii nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Hotãrârii Guvernului nr. ........./200..., se avizeazã din punctul de vedere al securitãţii la incendiu ..........................., amplasat/amplasatã în judeţul ................, municipiul/oraşul/comuna ............., sectorul/satul ..............., str. .................. nr. ......., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ..................., telefon ........................, fax ................... .
Documentele vizate spre neschimbare fac parte integrantã din prezentul aviz de securitate la incendiu.
Avizul este valabil numai însoţit de documentele vizate spre neschimbare care au stat la baza emiterii acestuia.
Deţinãtorul*) avizului are obligaţia sã solicite autorizaţia de securitate la incendiu dupã efectuarea recepţiei la terminarea lucrãrilor sau înainte de punerea în funcţiune a construcţiilor ori amenajãrilor pentru care s-a obţinut prezentul aviz.
_____________
*) Nu se aplicã pentru avizele emise potrivit art. 3 alin. (1) lit. c) din Normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilã, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.435/2006.

Inspector-şef,
............................
(numele şi prenumele, semnãtura)
L.S.

ANEXA 8
la normele metodologice

ROMÂNIA
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã "..........."
al Judeţului .........../Municipiului Bucureşti

AUTORIZAŢIE
de securitate la incendiu
nr. ..... din ........ 200...

Ca urmare a cererii înregistrate la nr. ............. din .............. 200......., adresatã de ................, cu domiciliul/sediul în judeţul ..........., municipiul/oraşul/comuna ................, sectorul/satul ..........., str. .............. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ............., telefon ......................, fax .................., e-mail .................,
în baza prevederilor <>art. 11 lit. e) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.492/2004 privind principiile de organizare, funcţionarea şi atribuţiile serviciilor de urgenţã profesioniste, ale <>Legii nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Hotãrârii Guvernului nr. ......../200....., se certificã realizarea mãsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la ..............., amplasat/amplasatã în judeţul ..........., municipiul/oraşul/comuna .................., sectorul/satul ..........., str. ........... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ................, telefon .............., fax .............. .
Prezenta autorizaţie îşi pierde valabilitatea în cazul în care construcţia/amenajarea nu mai corespunde condiţiilor pentru care a fost autorizatã.
Documentele vizate spre neschimbare fac parte integrantã din prezenta autorizaţie de prevenire şi stingere a incendiilor.
Autorizaţia este valabilã numai însoţitã de documentele vizate spre neschimbare care au stat la baza emiterii acesteia.

Inspector-şef,
....................................
(numele şi prenumele, semnãtura)
L.S.

ANEXA 9
la normele metodologice

ROMÂNIA
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã ".........."
al Judeţului ............/Municipiului Bucureşti

NOTĂ (CTCE)
Figura se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 814 din 03.10.2006, la pagina 12 (a se vedea imaginea asociatã).

AUTORIZAŢIE
de protecţie civilã
nr. .... din ...........

Ca urmare a cererii înregistrate la nr. ................ din .............., adresatã de ............, cu domiciliul/sediul în judeţul ............., municipiul/oraşul/comuna ................., sectorul/satul ............., str. ....... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., codul poştal ..........., telefon .......................,
în baza prevederilor <>art. 11 lit. e) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.492/2004 privind principiile de organizare, funcţionarea şi atribuţiile serviciilor de urgenţã profesioniste, ale <>Legii nr. 481/2004 privind protecţia civilã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Hotãrârii Guvernului nr. ....../.........., se autorizeazã din punctul de vedere al protecţiei civile ..........., amplasat/amplasatã în judeţul ............., municipiul/oraşul/comuna ............, sectorul/satul ............., str. ........... nr. ......., codul poştal ............. .
Prezenta autorizaţie îşi pierde valabilitatea în cazul în care construcţia/amenajarea nu mai corespunde condiţiilor pentru care a fost autorizatã.
Documentele vizate spre neschimbare fac parte integrantã din prezenta autorizaţie de prevenire şi stingere a incendiilor.
Autorizaţia este valabilã numai însoţitã de documentele vizate spre neschimbare care au stat la baza emiterii acesteia.

Inspector-şef,
........................
(numele şi prenumele, semnãtura)
L.S.

ANEXA 10
la normele metodologice

NOTĂ (CTCE)
Figura se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 814 din 03.10.2006, la pagina 13 (a se vedea imaginea asociatã).

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016