Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.434 din 24 aprilie 2023  pentru modificarea şi completarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, aprobate prin Ordinul ministrului justiţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 1.134/C/255/2000     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.434 din 24 aprilie 2023 pentru modificarea şi completarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, aprobate prin Ordinul ministrului justiţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 1.134/C/255/2000

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 370 din 2 mai 2023
    Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale asistenţă medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii nr. A.R. 7.390/2023,
    având în vedere prevederile art. 34 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 1/2000 privind organizarea activităţii şi funcţionarea institutelor de medicină legală, republicată, cu modificările ulterioare,
    ţinând cont de prevederile Hotărârii Consiliului Superior de Medicină Legală din România nr. 1/2022,
    în conformitate cu art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul sănătăţii şi ministrul justiţiei emit următorul ordin:
    ART. I
    Normele procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, aprobate prin Ordinul ministrului justiţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 1.134/C/255/2000, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 459 din 19 septembrie 2000, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 5, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) aduc la cunoştinţa persoanelor interesate rezultatul lucrărilor medico-legale numai în măsura în care prin aceasta nu se aduce atingere activităţii de urmărire penală sau în cazul în care înaintează solicitarea organelor judiciare şi obţin acordul acestora;"

    2. La articolul 9 alineatul (2), literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) prin raport de expertiză medico-legală se înţelege actul întocmit de un expert la solicitarea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată şi care cuprinde datele privind expertiza efectuată. Raportul de expertiză medico-legală, suplimentul la raportul de expertiză medico-legală şi raportul de nouă expertiză medico-legală se efectuează în situaţiile şi în conformitate cu prevederile titlului IV capitolul VII din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu prevederile art. 330-340 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) prin raport de constatare medico-legală se înţelege actul întocmit de medicul legist la solicitarea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată şi care cuprinde date privind constatarea efectuată. Constatarea medico-legală se efectuează în situaţiile prevăzute la art. 172 şi 189 din Codul de procedură penală."

    3. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) La întocmirea actelor medico-legale medicul legist sau comisia desemnată are următoarele obligaţii:
    a) să ia în considerare documentele medicale ale persoanei evaluate, emise de unităţi sanitare din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii sau a ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, precum şi documentele medicale emise de unităţi medicale din străinătate, traduse şi legalizate;
    b) să ia în considerare doar documentele medicale care prezintă următoarele elemente de siguranţă: număr de înregistrare, ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului, care trebuie să menţioneze specialitatea şi codul medicului, iar în cazul fotocopiilor, menţiunea «conform cu originalul», atestată de medicul responsabil.
    (2) Atunci când este necesar, pot fi luate în considerare şi alte documente relevante pentru stabilirea diagnosticului sau pentru a putea răspunde la obiectivele dispuse."

    4. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) Examinările şi cercetările privind persoane în viaţă se realizează după verificarea de către medicul-legist a identităţii persoanei pe baza cărţii de identitate, a adeverinţei temporare de identitate sau a paşaportului, ale cărui serie şi număr se menţionează în actul medico-legal.
    (2) În cazul în care persoana examinată nu prezintă actele prevăzute la alin. (1), faptul se menţionează în actul medico-legal, pentru identificare luându-se impresiunile digitale de la indexul stâng pe documentul prin care se solicită examinarea."

    5. La articolul 15, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) stabilirea capacităţii sexuale, vârstei, conformaţiei sau dezvoltării fizice, precum şi constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate, avort, naştere, lehuzie;"

    6. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    Solicitările de examinare în vederea eliberării certificatelor medico-legale pot fi înaintate de către persoana în cauză sau de către reprezentantul legal dacă persoana în cauză nu are capacitate de exerciţiu."

    7. La articolul 20, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    (1) Rezultatele examinărilor, finalizate într-un raport de expertiză sau constatare medico-legală, după caz, se expediază organului care a dispus examinarea, în termen de 7 zile de la finalizarea acestora."

    8. La articolul 27, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 27
    (1) Comisia de expertiză se constituie în mod obligatoriu în cazurile în care legea prevede expres acest lucru sau în situaţiile în care este necesară:
    a) evaluarea capacităţii psihice a unei persoane, în scopul stabilirii elementelor necesare pentru aprecierea responsabilităţii penale sau a responsabilităţii civile;
    b) amânarea sau întreruperea executării pedepsei privative de libertate, din motive medicale;
    c) suspendarea urmăririi penale sau a judecăţii atunci când suspectul sau inculpatul suferă de o boală gravă;
    d) constatarea stărilor morbide care sunt urmarea unor fapte medicale ilicite, a unor deficienţe sau a nerespectării ghidurilor de practică medicală şi a protocoalelor terapeutice;
    e) investigarea filiaţiei;
    f) evaluarea capacităţii de muncă;
    g) stabilirea aptitudinilor unei persoane de a exercita o anumită activitate sau profesie, precum conducerea de autovehicule, de aparate de zbor, de portarmă în cadrul noilor expertize;
    h) efectuarea unei noi expertize medico-legale.
    (2) În cazul efectuării unei noi expertize medico-legale Comisia de expertiză se instituie şi se compune în condiţiile prevăzute de art. 49 alin. (2)."

    9. La articolul 28, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    (1) Evaluarea medico-legală psihiatrică în vederea eliberării unui act medico-legal se face numai prin examinarea nemijlocită a persoanei, în cadrul unei comisii alcătuite dintr-un medic legist, care este preşedintele comisiei, şi 2 medici psihiatri. Aceste comisii se pot constitui numai în cadrul institutelor de medicină legală şi al serviciilor judeţene de medicină legală."

    10. La articolul 28, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În cazul persoanelor decedate, expertiza medico-legală poate fi efectuată pe baza documentelor medicale şi a datelor din dosarul cauzei."

    11. La articolul 30, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Dispoziţiile alin. (1)-(3) se aplică, în mod corespunzător, şi în cazul expertizelor medico-legale efectuate pentru suspendarea urmăririi penale sau a judecăţii atunci când suspectul sau inculpatul suferă de o boală gravă sau pentru evaluarea stării de sănătate a persoanei faţă de care s-a dispus prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii."

    12. Articolul 31 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 31
    (1) Expertiza medico-legală serologică şi genetică a filiaţiei, în vederea cercetării paternităţii, se efectuează la cererea instanţelor judecătoreşti sau la cererea persoanelor interesate, în cadrul institutelor de medicină legală, conform competenţei teritoriale şi normelor metodologice stabilite de Consiliul superior de medicină legală, de către o comisie constituită din 3 membri, desemnată de directorul instituţiei, alcătuită dintr-un medic legist, care este preşedintele comisiei, şi doi membri care pot fi medici, biologi sau biochimişti ce au competenţe de biologie moleculară sau serologie.
    (2) Expertiza filiaţiei se poate efectua prin expertiză serologică, HLA sau ADN.
    (3) Pe parcursul cercetării paternităţii se pot efectua oricare din expertizele prevăzute la alin. (2), precum şi expertize privind perioada de concepţie, evaluarea capacităţii de procreare, precum şi, după ce copilul a împlinit vârsta de 3 ani, expertiza antropologică.
    (4) Prevederile alin. (1) se aplică şi atunci când se solicită efectuarea unei expertize de genetică judiciară în conformitate cu art. 191 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare."

    13. La articolul 33, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:
    "(7) Expertiza medico-legală pentru stabilirea intoxicaţiei cu substanţe psihoactive sau a conducerii unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive se face de către o comisie constituită conform alin. (3)."

    14. Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 34
    (1) Expertiza medico-legală pe cadavru implică:
    a) examinări la locul unde s-a găsit cadavrul sau în alte locuri, pentru constatarea indiciilor privind cauza morţii şi circumstanţele ei;
    b) examinarea exterioară a cadavrului şi autopsia, inclusiv exhumarea, după caz;
    c) examinări complementare de laborator, cum ar fi cele histopatologice, bacteriologice, toxicologice, hematologice, serologice, biocriminalistice, genetice, de biologie moleculară sau imagistice.
    (2) Autopsia medico-legală a cadavrului se efectuează la solicitarea organelor judiciare, numai de către medicul legist, fiind obligatorie în situaţiile prevăzute în Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) În sensul prezentelor norme:
    a) moartea violentă reprezintă moartea cauzată de acţiunea unor agenţi traumatici mecanici, chimici, fizici, biologici;
    b) moartea este suspectă de a fi violentă atunci când există suspiciuni rezonabile că a fost cauzată de acţiunea unor agenţi traumatici mecanici, chimici, fizici, biologici, când moartea survine în timpul unei misiuni de serviciu sau la sediul unei entităţi juridice, când se produc decese repetate în serie sau concomitent, când survin în locuri izolate, decesul persoanelor cu tratament de substituţie, decesul persoanelor care se află în îngrijire în cadrul unor instituţii specializate în acordarea îngrijirilor dacă nu sunt cunoscute cu boli cu potenţial letal, documentate;
    c) nu se cunoaşte cauza morţii atunci când decesul survine subit, brusc, rapid şi neaşteptat, când decesul survine la o persoană a cărei sănătate este verificată medical periodic şi nu se află în evidenţă cu boli cu potenţial letal important, când identitatea cadavrului nu poate fi stabilită din cauza lipsei unor acte de identitate valabile sau dacă se află într-o stare avansată de descompunere care nu permite pe baza aspectului fizic extern evaluarea cauzelor morţii ori identificarea, sau când decesul survine la persoane lipsite de asigurare medicală de sănătate care nu se află în evidenţă cu boli cu potenţial letal important;
    d) există o suspiciune rezonabilă că decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infracţiune ori în legătură cu comiterea unei infracţiuni şi atunci când pe lângă situaţiile prezentate în cadrul lit. a)-c) există suspiciuni rezonabile că decesul poate fi pus în legătură cu deficienţe în acordarea asistenţei medicale sau în aplicarea măsurilor de protecţie ori de profilaxie a muncii.
    (4) Autopsia cadavrului, respectiv a părţilor de cadavru sau a pieselor scheletice, se efectuează numai în cazul în care organele judiciare pun la dispoziţie medicului legist:
    a) ordonanţa procurorului sau încheierea instanţei de efectuare a autopsiei, care conţine obiectivele înaintate;
    b) procesul-verbal de cercetare la faţa locului;
    c) copia completă a foii de observaţie clinică conformă cu originalul, în cazul persoanelor decedate în cursul unei spitalizări.
    (5) Pentru a constata dacă există motive pentru a efectua autopsia medico-legală, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate solicita opinia medicului legist.
    (6) La efectuarea autopsiei medico-legale pot fi cooptaţi şi specialişti din alte domenii medicale, în vederea stabilirii cauzei decesului, la solicitarea medicului legist, cu excepţia medicului care a tratat persoana decedată."

    15. La articolul 37, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Examinarea cadavrului deja autopsiat se face de către o comisie de experţi care au un grad profesional egal sau mai mare decât cel al expertului care a efectuat prima expertiză."

    16. La articolul 38, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Pentru atestarea leziunilor traumatice externe, respectiv interne se vor efectua fotografii."

    17. Articolul 41 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 41
    (1) Înhumarea persoanelor fără reprezentanţi legali sau a persoanelor cu identitate necunoscută se va face prin grija primăriilor, cu informarea prealabilă a organelor de poliţie.
    (2) Feţii avortaţi având vârsta mai mică de 28 de săptămâni, nerevendicaţi de către aparţinători în termen de 10 zile, vor fi incineraţi."

    18. La articolul 49, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Comisia prevăzută la alin. (1) se compune din cel puţin 2 membri cu un grad profesional egal sau superior expertului sau experţilor care au efectuat expertiza anterioară. Gradele profesionale, în ordine crescătoare, sunt: medic specialist, medic primar. Preşedintele comisiei este un medic primar de medicină legală."



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila
                    Ministrul justiţiei,
                    Marian-Cătălin Predoiu


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016