Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.419/C din 6 octombrie 2005  pentru aprobarea Regulamentului privind concediile personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, din Ministerul Justitiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.419/C din 6 octombrie 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind concediile personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, din Ministerul Justitiei

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.025 din 18 noiembrie 2005

Având în vedere dispoziţiile <>Legii nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã,
în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul justiţiei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind concediile personalului de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor, din Ministerul Justiţiei, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã dispoziţiile privind personalul de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor, din Ministerul Justiţiei, cuprinse în ordinul ministrului justiţiei pentru aprobarea Regulamentului privind concediul de odihnã şi alte concedii ale personalului din Ministerul Justiţiei, de la instanţele judecãtoreşti, Institutul Naţional al Magistraturii, Centrul de Pregãtire şi Perfecţionare a Grefierilor şi a Celuilalt Personal Auxiliar de Specialitate, Institutul Naţional de Criminologie şi Institutul Naţional de Expertize Criminalistice.
ART. 4
Direcţia pentru resurse umane şi relaţii cu Consiliul Superior al Magistraturii şi Direcţia financiar-contabilitate vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.

Ministrul justiţiei,
Monica Luisa Macovei

Bucureşti, 6 octombrie 2005.
Nr. 1.419/C.


ANEXĂ

REGULAMENT
privind concediile personalului de specialitate juridicã
asimilat judecãtorilor şi procurorilor, din Ministerul Justiţiei

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Personalul de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor din Ministerul Justiţiei, denumit în continuare personal de specialitate juridicã, are dreptul la concediu de odihnã plãtit, concedii de studii de specialitate plãtite pentru participarea la cursuri sau la alte forme de specializare organizate în ţarã sau în strãinãtate, pentru pregãtirea şi susţinerea examenului de capacitate şi de doctorat, concedii fãrã platã, concedii medicale, precum şi alte concedii, potrivit legii.

CAP. II
Concediul de odihnã

ART. 2
(1) Personalul de specialitate juridicã are dreptul la un concediu de odihnã anual, plãtit, de 35 de zile lucrãtoare. Acest drept nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţãri sau limitãri.
(2) Durata efectivã a concediului de odihnã anual se acordã proporţional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic.
ART. 3
Pentru personalul de specialitate juridicã încadrat în timpul anului, durata concediului de odihnã se va stabili proporţional cu perioada cuprinsã între data încadrãrii şi ultima zi a anului.
ART. 4
(1) Concediul de odihnã se efectueazã în fiecare an calendaristic.
(2) Conducerea compartimentelor din Ministerul Justiţiei are obligaţia sã asigure efectuarea concediului de odihnã de cãtre personalul de specialitate juridicã în cursul anului calendaristic în care s-a nãscut acest drept.
(3) Efectuarea concediului de odihnã în anul urmãtor este permisã numai în situaţiile prevãzute de prezentul regulament.
ART. 5
(1) Programarea concediilor de odihnã se face la sfârşitul anului, pentru anul urmãtor, de cãtre conducerea compartimentelor din Ministerul Justiţiei, cu consultarea personalului de specialitate juridicã şi avându-se în vedere asigurarea funcţionãrii în bune condiţii a compartimentelor instituţiei.
(2) Concediul de odihnã poate fi fracţionat, la cererea personalului de specialitate juridicã, cu condiţia ca una dintre fracţiuni sã fie de cel puţin 15 zile lucrãtoare de concediu neîntrerupt.
ART. 6
(1) Pentru perioada concediului de odihnã personalul de specialitate juridicã beneficiazã de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai micã decât valoarea totalã a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectivã.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnã reprezintã media zilnicã a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, a majorãrii indemnizaţiei de încadrare brute lunare, precum şi a indemnizaţiilor şi sporurilor cu caracter permanent, luate împreunã, corespunzãtoare lunii calendaristice în care se efectueazã concediul de odihnã, multiplicatã cu numãrul zilelor de concediu. În cazul în care concediul de odihnã se efectueazã în cursul a douã luni consecutive, media zilnicã se calculeazã distinct pentru fiecare lunã.
(3) Media zilnicã a veniturilor prevãzute la alin. (2) se stabileşte în raport cu numãrul zilelor lucrãtoare din fiecare lunã în care se efectueazã concediul de odihnã.
(4) Indemnizaţia de concediu de odihnã se plãteşte, la cerere, cu cel puţin 5 zile înaintea plecãrii în concediu.
ART. 7
(1) Dacã persoana încadratã ca personal de specialitate juridicã nu a putut efectua concediul de odihnã, total sau parţial, în anul calendaristic în care s-a nãscut acest drept, din cauza unor motive obiective, îl poate efectua în cursul anului urmãtor, pe baza programãrii aprobate de conducãtorul compartimentului în care îşi desfãşoarã activitatea. În acest caz, drepturile bãneşti se suportã din fondurile aferente anului în care se efectueazã concediul de odihnã.
(2) Compensarea în bani a concediului de odihnã este permisã numai în cazul încetãrii activitãţii la Ministerul Justiţiei.
(3) Compensarea se calculeazã pe baza numãrului de zile de concediu neefectuat şi a mediei zilnice a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, a majorãrii indemnizaţiei de încadrare brute lunare, precum şi a indemnizaţiilor şi sporurilor cu caracter permanent, luate împreunã, corespunzãtor lunii calendaristice în care activitatea personalului de specialitate juridicã în cadrul Ministerului Justiţiei înceteazã.
(4) În cazul decesului persoanei încadrate ca personal de specialitate juridicã, suma reprezentând compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat se va acorda membrilor de familie, conform legii.
ART. 8
(1) Concediul de odihnã poate fi întrerupt, la cererea persoanei încadrate ca personal de specialitate juridicã, pentru motive obiective.
(2) Concediul de odihnã poate fi întrerupt şi în cazul în care persoana încadratã ca personal de specialitate juridicã este rechematã, în scris, de cãtre conducerea compartimentului în care îşi desfãşoarã activitatea, în caz de forţã majorã sau pentru situaţii urgente care fac necesarã prezenţa acesteia la locul de muncã. În aceastã situaţie, persoana în cauzã are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport necesare pentru revenirea la locul de muncã, precum şi la acoperirea eventualelor prejudicii suferite ca urmare a întreruperii concediului de odihnã.
(3) În cazul întreruperii concediului de odihnã, personalul de specialitate juridicã are dreptul sã efectueze restul zilelor de concediu dupã ce au încetat situaţiile respective sau, când acest lucru nu mai este posibil, în perioada stabilitã printr-o nouã programare, în cursul aceluiaşi an calendaristic.
ART. 9
(1) În cazul în care concediul de odihnã este întrerupt, indemnizaţia nu se restituie. În aceastã situaţie se va proceda la regularizarea plãţilor în raport cu indemnizaţia aferentã zilelor de concediu neefectuat şi cu indemnizaţia cuvenitã pentru activitatea efectuatã în perioada de întrerupere a concediului de odihnã.
(2) La data programatã pentru efectuarea pãrţii restante a concediului de odihnã se acordã indemnizaţia de concediu cuvenitã pentru aceastã parte a concediului, în condiţiile prezentului regulament.
ART. 10
Personalul de specialitate juridicã care îndeplineşte, în condiţiile legii, prin cumul, pe lângã funcţia de bazã la Ministerul Justiţiei, o funcţie didacticã în învãţãmântul universitar are dreptul la concediu de odihnã plãtit numai de la Ministerul Justiţiei.
ART. 11
(1) Concediul de odihnã cuvenit personalului de specialitate juridicã detaşat în cadrul altor autoritãţi sau instituţii publice se acordã de cãtre autoritãţile sau instituţiile publice la care îşi desfãşoarã activitatea.
(2) Personalul de specialitate juridicã detaşat în cadrul altor autoritãţi sau instituţii publice cu sediul în altã localitate are dreptul la rambursarea, în condiţiile legii, a cheltuielilor efectuate pentru transportul, dus-întors, între localitatea unde este detaşat şi Bucureşti, în situaţia în care concediul de odihnã se efectueazã în timpul detaşãrii.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplicã şi personalului de specialitate juridicã delegat la alte autoritãţi sau instituţii publice.
ART. 12
Concediul de odihnã neacordat personalului de specialitate juridicã transferat la o altã autoritate sau instituţie publicã, de cãtre Ministerul Justiţiei, se va acorda de autoritatea sau instituţia publicã la care a fost transferat, iar indemnizaţia de concediu acordatã potrivit legii va fi suportatã de cele douã instituţii implicate, proporţional cu timpul lucrat la fiecare dintre acestea în cursul anului calendaristic respectiv. În acelaşi mod se va proceda şi în cazul transferului la Ministerul Justiţiei de la o altã autoritate sau instituţie publicã, precum şi în situaţia în care concediul de odihnã a fost efectuat înainte de transfer.
ART. 13
Personalul de specialitate juridicã este obligat sã restituie Ministerului Justiţiei partea din indemnizaţia de concediu corespunzãtoare perioadei nelucrate din anul pentru care i s-a acordat concediul de odihnã, în situaţia eliberãrii din funcţie pentru urmãtoarele motive:
a) demisie;
b) incapacitate profesionalã;
c) sancţionare disciplinarã;
d) condamnare definitivã;
e) neîndeplinirea oricãreia dintre condiţiile prevãzute la <>art. 14 alin. (2) lit. a), c) şi e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã;
f) încãlcarea dispoziţiilor <>art. 7 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 , republicatã;
g) nepromovarea examenului prevãzut la <>art. 33 alin. (14) din Legea nr. 303/2004 , republicatã.

CAP. III
Concedii pentru formare profesionalã

ART. 14
Personalul de specialitate juridicã are dreptul la concedii pentru formare profesionalã, la cerere, cu platã sau fãrã platã.
ART. 15
(1) Personalul de specialitate juridicã are dreptul, la cerere, la concedii plãtite pentru formare profesionalã, în urmãtoarele situaţii:
a) participarea la cursuri sau la alte forme de specializare, organizate în ţarã sau în strãinãtate;
b) pregãtirea şi susţinerea examenului de capacitate şi a examenului de doctorat.
(2) Durata acestor concedii se aprobã de cãtre conducerea instituţiei, în funcţie de durata cursurilor ori a specializãrilor efectuate, fãrã a putea depãşi 10 zile lucrãtoare într-un an calendaristic.
(3) Pentru pregãtirea şi susţinerea examenului de capacitate şi, dupã caz, a examenului de doctorat, personalul de specialitate juridicã are dreptul la un concediu plãtit ce nu poate depãşi 10 zile lucrãtoare pentru fiecare examen.
ART. 16
(1) Durata concediului pentru formare profesionalã, cu platã, nu poate fi dedusã din durata concediului de odihnã anual şi este asimilatã unei perioade de activitate efectivã în ceea ce priveşte drepturile personalului de specialitate juridicã.
(2) Concediile acordate potrivit alin. (1) nu afecteazã vechimea în funcţia de personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor.
ART. 17
(1) Concediul pentru formare profesionalã, fãrã platã, se acordã, la cerere, pentru perioada formãrii profesionale urmate la iniţiativa personalului de specialitate juridicã.
(2) Conducerea instituţiei poate respinge solicitarea numai dacã absenţa persoanei în cauzã ar prejudicia grav desfãşurarea activitãţii.
(3) Durata concediului pentru formare profesionalã, fãrã platã, nu poate fi dedusã din durata concediului de odihnã anual şi este asimilatã unei perioade de activitate efectivã în ceea ce priveşte drepturile personalului de specialitate juridicã, inclusiv vechimea în funcţia de personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor, altele decât salariul.

CAP. IV
Concediul fãrã platã

ART. 18
(1) Personalul de specialitate juridicã are dreptul la concedii fãrã platã pentru rezolvarea unor situaţii personale deosebite, apreciate ca atare de conducerea instituţiei. Durata însumatã a acestor concedii nu poate depãşi 90 de zile lucrãtoare într-un an calendaristic.
(2) În mod excepţional, concediul fãrã platã poate fi acordat pe o duratã mai mare de 90 de zile, stabilitã prin acordul pãrţilor.
(3) Personalul de specialitate juridicã are dreptul la concedii fãrã platã, fãrã limita prevãzutã la alin. (1), în urmãtoarele situaţii:
a) îngrijirea copilului bolnav în vârstã de peste 3 ani, pe perioada indicatã în certificatul medical;
b) însoţirea soţului sau, dupã caz, a soţiei ori a unei rude apropiate: fiu, fiicã, sorã, frate, pãrinte, pe timpul cât aceştia se aflã la tratament în strãinãtate, cu avizul obligatoriu al Ministerului Sãnãtãţii.
ART. 19
(1) În perioada concediilor fãrã platã persoanele respective îşi pãstreazã calitatea de personal de specialitate juridicã.
(2) Durata concediilor fãrã platã prevãzute la art. 18 nu constituie vechime în funcţia de personal de specialitate juridicã.

CAP. V
Alte concedii plãtite

ART. 20
Personalul de specialitate juridicã are dreptul la concedii medicale, potrivit legii.
ART. 21
(1) Personalul de specialitate juridicã are dreptul la concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani.
(2) În perioada concediului prevãzut la alin. (1) personalul de specialitate juridicã are dreptul la o indemnizaţie în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 6 luni anterioare datei de la care se acordã acest concediu.
ART. 22
(1) Personalul de specialitate juridicã are dreptul la concedii plãtite care nu se includ în durata concediului de odihnã, în cazul urmãtoarelor evenimente familiale:
a) cãsãtorie - 5 zile;
b) naşterea sau cãsãtoria unui copil - 3 zile;
c) decesul soţului sau soţiei ori al unei rude pânã la gradul al II-lea inclusiv - 3 zile.
(2) Concediile plãtite prevãzute la alin. (1) se acordã, la cerere, de conducerea instituţiei.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 23
(1) Personalul de specialitate juridicã care nu a desfãşurat activitate întregul an calendaristic nu are dreptul la concediu de odihnã pentru acel an.
(2) În cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concedii fãrã platã, însumate, au fost de 12 luni ori mai mari şi s-au întins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici, personalul de specialitate juridicã are dreptul la un singur concediu de odihnã, acordat în anul reînceperii activitãţii, proporţional cu timpul lucrat în acest an.
ART. 24
(1) Efectuarea concediului de odihnã de cãtre personalul de specialitate juridicã cu funcţii de execuţie, precum şi de cãtre şefii de servicii/birouri - personal de specialitate juridicã, din cadrul direcţiilor din Ministerul Justiţiei, se aprobã de directorul direcţiei în care aceste persoane îşi desfãşoarã activitatea.
(2) Efectuarea concediului de odihnã de cãtre directorii direcţiilor din Ministerul Justiţiei/şefii compartimentelor din minister - personal de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor - se aprobã de ministrul justiţiei.
(3) Concediul fãrã platã pentru studii sau pentru interese personale, cu o duratã de cel mult 30 de zile, se aprobã de conducerea direcţiei/compartimentului din minister, în cadrul cãreia/cãruia îşi desfãşoarã activitatea persoana solicitantã.
ART. 25
Evidenţa efectuãrii concediilor prevãzute în prezentul regulament va fi ţinutã de secretarii direcţiilor/compartimentelor din cadrul ministerului.

-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016