Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.418 din 11 octombrie 2010 
 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate si a Procedurii de verificare a incadrarii in grad de invaliditate
    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.418 din 11 octombrie 2010 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate si a Procedurii de verificare a incadrarii in grad de invaliditate

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 696 din 19 octombrie 2010

    Având în vedere:
    - prevederile <>art. 6 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor;
    - <>Hotãrârea Guvernului nr. 400/2001 pentru aprobarea criteriilor şi normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacitãţii de muncã pe baza cãrora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate;
    - <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul prevederilor <>art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobã Procedura de încadrare în grade de invaliditate în vederea înscrierii la pensia de invaliditate, prevãzutã în anexa nr. 1.
    ART. 2
    Se aprobã Procedura de verificare a încadrãrii în grad de invaliditate, prevãzutã în anexa nr. 2.
    ART. 3
    Directorul general al Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã, precum şi directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii vor asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 4
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 5
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

               Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,
                                Ioan Nelu Botiş

    Bucureşti, 11 octombrie 2010.
    Nr. 1.418.


    ANEXA 1

                                   PROCEDURĂ
                    de încadrare în grade de invaliditate în
                  vederea înscrierii la pensia de invaliditate

    ART. 1
    Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumãtate din capacitatea de muncã au dreptul la pensie de invaliditate.
    ART. 2
    Evaluarea capacitãţii de muncã şi încadrarea în gradul I, II sau III de invaliditate se fac pe baza normelor şi criteriilor medicale de diagnostic clinic şi diagnostic funcţional aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
    ART. 3
    (1) Expertiza medicalã a capacitãţii de muncã în vederea pensionãrii de invaliditate se face la cerere. Persoana care solicitã evaluarea capacitãţii de muncã în vederea încadrãrii într-un grad de invaliditate va depune o cerere de expertizare a capacitãţii de muncã la serviciul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã din cadrul casei teritoriale de pensii, conform anexei nr. 1 la prezenta procedurã. Cererea de expertizare a capacitãţii de muncã în vederea încadrãrii în grad de invaliditate va fi însoţitã de documente medicale care atestã faptul cã persoana care solicitã expertizarea prezintã afecţiuni cronice pentru care a urmat tratament recuperator.
    (2) În situaţia persoanelor nedeplasabile, cererea de expertizare a capacitãţii de muncã în vederea încadrãrii în grad de invaliditate împreunã cu documentele medicale se depun de cãtre aparţinãtorul solicitantului.
    (3) Încadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie medicalã asupra capacitãţii de muncã emisã de cãtre medicul specializat în expertizã medicalã a capacitãţii de muncã, denumit în continuare medic expert al asigurãrilor sociale.
    ART. 4
    (1) Avizarea încadrãrii în grade de invaliditate se face de cãtre medicul şef al serviciului de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã, denumit în continuare medic-şef, dupã analizarea documentaţiei medicale şi examinarea clinicã a bolnavului şi numai dacã se constatã cã acesta are capacitatea de muncã redusã cel puţin la jumãtate.
    (2) Pentru cazurile neconcludente, medicul-şef poate solicita completarea documentaţiei medicale cu investigaţii paraclinice, analize medicale suplimentare, examinãri de specialitate sau internare la Institutul Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã, denumit în continuare INEMRCM.
    (3) Pentru bolnavii psihici sau pentru alte cazuri cu o problematicã medicalã deosebitã, asistentul social din cadrul serviciului de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã efectueazã anchete sociale (la domiciliu, la locul de muncã, la unitatea sanitarã), conform obiectivelor stabilite de medicii experţi ai asigurãrilor sociale.
    (4) În situaţia persoanelor nedeplasabile, cu afecţiuni grave, avizarea se face pe baza documentaţiei medicale prezentate, a examenului clinic şi dupã completarea documentaţiei cu anchetã socialã, dacã este cazul.
    (5) Evaluarea capacitãţii de muncã se face spre finalul expirãrii duratei de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã, prevãzutã de legislaţia în vigoare, şi dupã efectuarea programelor de recuperare.
    (6) Avizarea încadrãrii în grade de invaliditate se poate face şi înainte de expirarea duratei maxime de concediu medical, pentru cazurile grave, irecuperabile sau cu potenţial de recuperabilitate redus.
    (7) Persoanele care solicitã expertizarea capacitãţii de muncã, dar nu sunt asigurate în sistemul public de pensii, trebuie sã facã dovada, cu documente medicale, cã au efectuat un program recuperator.
    (8) Avizarea, favorabilã sau nefavorabilã, constã în completarea formularului prevãzut în anexa nr. 2 la prezenta procedurã, semnat şi parafat de cãtre medicul-şef.
    (9) Cererea, însoţitã de documentele medicale şi de avizul medicului-şef, se repartizeazã cabinetului teritorial de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei expertizate.
    ART. 5
    (1) În urma analizãrii documentaţiei medicale, a avizului medicului-şef şi a examinãrii clinice, medicul expert al asigurãrilor sociale din cadrul cabinetului teritorial de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã întocmeşte raportul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã, prevãzut în anexa nr. 3 la prezenta procedurã, şi emite decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã, prevãzutã în anexa nr. 4 la prezenta procedurã, pe care le semneazã şi le parafeazã.
    (2) Decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã se emite în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de expertizare. Termenul se poate prelungi corespunzãtor dacã se solicitã completarea cu investigaţii paraclinice, analize medicale suplimentare, examinãri de specialitate sau dacã bolnavul este trimis la INEMRCM pentru investigaţii ori internare.
    ART. 6
    La nivelul cabinetului teritorial de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã se constituie dosarul medical al pensionarului de invaliditate, care va cuprinde:
    a) cererea de expertizare în vederea încadrãrii în grad de invaliditate;
    b) documentele medicale care susţin diagnosticul clinic şi diagnosticul funcţional (forma clinicã şi stadiul evolutiv al bolii);
    c) avizul emis de medicul-şef;
    d) documentele prevãzute de lege pentru stabilirea cauzei invaliditãţii (boalã profesionalã, accident de muncã, tuberculozã, neoplazii, SIDA);
    e) documentul prin care se dovedeşte data apariţiei invaliditãţii;
    f) raportul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã;
    g) decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã.
    ART. 7
    (1) Medicul expert al asigurãrilor sociale de la cabinetul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã, dupã examinarea bolnavului şi analizarea dosarului medical, redacteazã concluziile expertizei, pe care le înscrie în raportul de expertizã medicalã.
    (2) Dupã stabilirea concluziilor expertizei, medicul expert al asigurãrilor sociale se pronunţã asupra invaliditãţii printr-o decizie medicalã asupra capacitãţii de muncã, care se întocmeşte în 3 sau, dupã caz, 4 ori 5 exemplare.
    (3) Un exemplar al deciziei medicale asupra capacitãţii de muncã rãmâne la dosarul medical, care se pãstreazã în evidenţa cabinetului de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã. Celelalte exemplare se înmâneazã persoanei expertizate, sub semnãturã, cu obligaţia ca aceasta sã le depunã, dupã caz, la casa teritorialã de pensii, la angajator (dacã este asigurat), la inspectoratul teritorial de muncã (în cazul accidentului de muncã) sau la direcţia de sãnãtate publicã (în cazul bolii profesionale). Un exemplar rãmâne în posesia persoanei expertizate.
    (4) Împreunã cu decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã persoanei expertizate i se înmâneazã şi planul de recuperare.
    (5) Planul de recuperare este obligatoriu pentru persoana în cauzã şi pentru persoanele competente sã îl aplice, iar bolnavul poate refuza aplicarea unor mãsuri recuperatorii numai dacã acestea i-ar putea periclita viaţa, fãcându-se şi dovada în acest sens.
    (6) Medicul expert al asigurãrilor sociale stabileşte formele şi condiţiile de muncã indicate pentru cazurile respinse, precum şi pentru pensionarii cu gradul III de invaliditate.
    ART. 8
    (1) Deciziile medicale asupra capacitãţii de muncã pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la cabinetul de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã din cadrul casei teritoriale de pensii.
    (2) Pot face obiectul contestaţiei, dupã caz: gradul de invaliditate acordat, cauza invaliditãţii, data apariţiei invaliditãţii sau termenul de revizuire, stabilite prin decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã.
    (3) Contestaţia, împreunã cu dosarul medical, se înainteazã, în termen de 10 zile, serviciului de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã judeţean sau de sector al municipiului Bucureşti, dupã caz.
    (4) Medicii-şefi de la serviciile de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã judeţene/ale sectoarelor municipiului Bucureşti rezolvã contestaţia în termen de 45 de zile de la data înregistrãrii acesteia.
    (5) Pentru soluţionarea contestaţiei poate fi consultat INEMRCM.
    (6) În soluţionarea contestaţiei, dupã reexaminarea bolnavului şi a documentaţiei din dosarul medical, medicul-şef emite o nouã decizie medicalã care înlocuieşte decizia contestatã.
    ART. 9
    Casele teritoriale de pensii vor comunica, periodic, la Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumitã în continuare CNPAS, şi la INEMRCM situaţia statisticã a cazurilor nou-înscrise la pensie de invaliditate şi a dosarelor medicale verificate. Modul de raportare se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNPAS.
    ART. 10
    INEMRCM coordoneazã şi controleazã modul de realizare a activitãţii de încadrare în grade de invaliditate.


    ANEXA 1
    la procedura de încadrare

    CASA TERITORIALĂ DE PENSII .............
    Serviciul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã


                                     CERERE
                    de expertizare a capacitãţii de muncã în
                   vederea încadrãrii în grad de invaliditate

    Subsemnatul(a), ..............................., CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, domiciliat(ã) în localitatea......................, str. ............... nr. ..., bl. ..., sc. .., et. .., ap. ..., judeţul/sectorul ..............., CI seria |_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|, eliberatã de ............... la data de .................., solicit încadrarea în grad de invaliditate, în vederea înscrierii la pensie de invaliditate, conform <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    În acest scop se depun urmãtoarele documente:
    - Bilete de ieşire din spital []
    - Referat medical/Scrisoare medicalã []
    - Analize de laborator []
    - Investigaţii imagistice []
    - Explorãri funcţionale []
    - Copie xerox carnet de muncã []
    - Copie xerox carte de identitate []

             Data .......... Semnãtura
                                         .........


    ANEXA 2
    la procedura de încadrare

    CASA TERITORIALĂ DE PENSII .............
    Serviciul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã

                                      AVIZ
                      de încadrare în grad de invaliditate
                             Nr. ..... din ........

    Referitor la cererea pentru încadrarea în grad de invaliditate aparţinând dlui/dnei ...................., având CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, domiciliat(ã) în localitatea ......................., str. ................... nr. ..., bl. ...., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ................, care a totalizat ... zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã la data de ............ .
    Se avizeazã:
    favorabil [] nefavorabil [] încadrarea în grad de invaliditate.
    Vã înaintãm documentaţia medicalã pentru expertiza medicalã a capacitãţii de muncã şi încadrarea în grad de invaliditate.

      Medic şef al serviciului de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã,
                            ......................

    ANEXA 3
    la procedura de încadrare

    CASA TERITORIALĂ DE PENSII ................
    Serviciul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã
    Cabinetul ...............

                             RAPORT
             de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã

                       Nr. ...../.........

                   Întocmit de dr. ............

    În urma examinãrii dlui/dnei ......, CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, domiciliat(ã) în localitatea ......, str. ..... nr. ...., bl. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ......., telefon .........
    Statutul actual:
    Asigurat []
    Neasigurat []
    Urmaş []
    Studii: fãrã [] primare [] gimnaziale [] medii [] superioare []
    Profesia ........, ultimul loc de muncã ................
    Ocupaţia ........, noxe profesionale ...................
    Incapacitate temporarã de muncã în ultimele 12/24 luni ........ zile de concediu medical la data de .............

    Avizul serviciului de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã nr. ..../...

    Documente medicale anexate: ...........................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    Tratament recuperator urmat: ..........................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    Anamnezã: .............................................................
    .......................................................................
    .......................................................................

    Consumator alcool [] tutun [] medicamente [] alte droguri []
    Antecedente heredo-colaterale: ........................................
    .......................................................................
    Antecedente personale patologice: .....................................
    .......................................................................
    Istoricul bolii invalidante: ..........................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    Simptome: .............................................................
    .......................................................................

    Examen clinic:
    T = G = IMC = TA = AV =
    .......................................................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    .......................................................................

    Documente medicale ce susţin diagnosticul clinic şi funcţional:
    1. Examinãri de specialitate: .........................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    2. Explorãri funcţionale: .............................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    3. Explorãri imagistice: ..............................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    Examene de laborator: .................................................
    .......................................................................
    .......................................................................

          Concluziile expertizei medicale a capacitãţii de muncã

    Diagnostic clinic: ....................................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    Diagnostic funcţional: ................................................
    .......................................................................
    .......................................................................

    Incapacitate adaptativã: |_|_|_| %

    Capacitate de muncã: pãstratã [] pierdutã jumãtate [] în totalitate []

    Capacitate de autoservire: DA [] NU []

    Grad de invaliditate: I [] II [] III [] Nu se încadreazã în grad de invaliditate []

    Cauza invaliditãţii: BO [] BP [] AM [] TBC [] Neoplasm [] SIDA []

    Data apariţiei invaliditãţii: |_|_|_|_|_|_|_|_|

    Termen de revizuire: |_|_|_|_|_|_|_|_| Valabilitate: [][] luni

    Nerevizuibil conform <>art. 62 alin. (7) lit. a) [] b) [] c) [] din Legea nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare

    Plan de recuperare:
    Recomandãri medicale:
    - Acţiuni medicale []
    - Acţiuni chirurgicale []
    - Acţiuni ortopedice []
    - Acţiuni balneofizioterapeutice []
    - Protezare []

    Recomandãri socio-profesionale:
    - Schimbarea locului de muncã []
    - Reorientare profesionalã []
    - Recalificare []
    - Program redus []
    Poate desfãşura regulat urmãtoarele tipuri de activitãţi: uşoare [] medii [] dificile [] nu []
    Se contraindicã activitatea profesionalã în urmãtoarele condiţii:
    Umiditate: ridicatã [] cãldurã []
    Temperaturi: ridicate [] sau scãzute []
    Zgomot, fum [] gaze, vapori [] lucrul la înãlţime [] în apropierea surselor de apã []
    în apropierea obiectelor tãioase sau în mişcare []
    Munca de noapte []
    Ridicarea, deplasarea de obiecte grele []
    Ortostatismul: prelungit [] posturile forţate []
    Alte situaţii .....................................................
    Activitatea este permisã:
    - Cu program normal [] redus []
    - Poziţie aşezat [] spaţii acoperite []
    - Fãrã presiunea timpului []
    - Cu pauze suplimentare []
    - Alternanţe ale deplasãrior cu interval de repaus []
    - Nicio muncã []

    Observaţii:

                   Medic expert al asigurãrilor sociale,
                    ...................................


    ANEXA 4
    la procedura de încadrare


    CASA TERITORIALĂ DE PENSII .......................
    Serviciul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã
    Cabinetul ............................

                                   DECIZIE
                     medicalã asupra capacitãţii de muncã

                  Nr. |_|_|_|_|_|_| Data |_|_|_|_|_|_|_|_|

    Dl/Dna ........, CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| cu domiciliul în localitatea ..........., str. ............ nr. ..., bl. ...., sc. ..., et. ..., ap. ...., judeţul/sectorul ..................., angajat(ã) la ........., funcţia ..........., profesia ............
    Neasigurat [] Urmaş []
    În baza examenului clinic şi a analizãrii documentelor prezentate, se stabileşte:
    Diagnostic clinic: cod |_|_|_| |_|_|_| |_|_|_|
    Diagnostic funcţional: deficienţã: fãrã [] uşoarã [] medie [] accentuatã [] gravã []
    Capacitatea de muncã: pãstratã [] pierdutã jumãtate [] pierdutã în totalitate []
    Caz nou: gradul I [] gradul II [] gradul III [] nu se încadreazã []
    Caz vechi: se menţine gradul [] trecerea din gradul [] în gradul []
    Capacitatea de autoservire: pãstratã [] pierdutã []
    Cauza invaliditãţii: BO [] BP [] AM [] Legea nr. 11/2008 [] TBC []
    Document nr. |_|_|_|_|_|_|_|_| din data: |_|_|_|_|_|_|_|_|
    Data apariţiei invaliditãţii: |_|_|_|_|_|_|_|_| Termen de revizuire: |_|_|_|_|_|_|_|_|
    Valabilitate: 6 luni [] 12 luni []
    Nerevizuibil conform <>art. 62 alin. (7) lit. a) [] b) [] c) [] din Legea nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
    Plan de recuperare
    Recomandãri medicale:
    Recomandãri socio-profesionale:
    Poate lucra: program normal [] redus [] nicio muncã []
    La revizuirea medicalã va prezenta: ...................................
    .......................................................................
    .......................................................................

                  Medic expert al asigurãrilor sociale,
                   ....................................

    ● Decizia se poate contesta în termen de 30 de zile de la data comunicãrii.
    ● Decizia necontestatã în termen rãmâne definitivã.
    ● Neprezentarea la revizuirea periodicã duce la suspendarea plãţii pensiei.


    ANEXA 2

                                  PROCEDURĂ
             de verificare a încadrãrii în grad de invaliditate

    ART. 1
    La nivelul serviciilor de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã se înfiinţeazã comisii de verificare a pensionarilor de invaliditate, denumite în continuare comisii, constituite din medici experţi ai asigurãrilor sociale din cadrul serviciului de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã.
    ART. 2
    (1) Comisia verificã corectitudinea încadrãrii în grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţa caselor teritoriale de pensii.
    (2) Din comisie nu poate face parte medicul expert care a efectuat ultima expertizare a pensionarului de invaliditate.
    (3) În situaţia în care, în mod excepţional, nu se poate constitui o comisie, acţiunea de verificare se efectueazã de cãtre un alt medic expert al asigurãrilor sociale decât cel care a efectuat ultima expertizare.
    ART. 3
    (1) Acţiunea prevãzutã la art. 2 constã în:
    a) verificarea respectãrii criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacitãţii de muncã pe baza cãrora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate, aprobate prin hotãrâre a Guvernului;
    b) verificarea corectitudinii încadrãrii în gradul de invaliditate respectiv, pe baza documentelor medicale existente în dosarul medical al pensionarului;
    c) reexpertizarea de cãtre comisie a cazurilor neconcludente, insuficient documentate.
    (2) În situaţia în care comisia nu se poate pronunţa asupra cazului analizat, aceasta va trimite dosarul medical la Institutul Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã, denumit în continuare INEMRCM, însoţit de referatul de prezentare, conform anexei la prezenta procedurã.
    (3) În situaţia prevãzutã la alin. (2), dupã primirea dosarului medical, însoţit de concluziile INEMRCM, comisia va emite decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã.
    (4) Deciziile emise de comisie cu respectarea concluziilor INEMRCM rãmân definitive.
    (5) Neprezentarea pensionarului la INEMRCM pentru internare conduce la suspendarea plãţii pensiei de invaliditate.
    (6) Lunar, pânã la data de 5, INEMRCM va comunica, în scris, caselor teritoriale de pensii lista pensionarilor convocaţi şi neprezentaţi la internare în cursul lunii precedente.
    ART. 4
    În situaţia în care se constatã cã încadrarea în grad de invaliditate s-a efectuat cu respectarea criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacitãţii de muncã, pe ultima decizie medicalã emisã comisia confirmã acest fapt. Toţi membrii comisiei vor semna şi vor parafa.
    ART. 5
    (1) În vederea reexpertizãrii, comisia va convoca, în scris, pensionarul de invaliditate, cu indicarea obligatorie a datei de prezentare.
    (2) Neprezentarea pensionarului la reexpertizare conduce la suspendarea plãţii pensiei de invaliditate, conform reglementãrilor în vigoare.
    (3) Lunar, pânã la data de 5, comisia va comunica, în scris, casei teritoriale de pensii lista pensionarilor convocaţi şi neprezentaţi la reexpertizare în cursul lunii precedente.
    ART. 6
    (1) În urma reexpertizãrii pensionarilor de invaliditate, comisia emite decizia asupra capacitãţii de muncã, care va fi semnatã şi parafatã de cãtre toţi membrii comisiei.
    (2) Decizia emisã conform alin. (1) poate fi contestatã, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia, la medicul şef al serviciului de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã din cadrul casei teritoriale de pensii, care va înainta dosarul medical la INEMRCM.
    (3) Dupã primirea concluziilor INEMRCM, medicul şef al serviciului de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã va emite o nouã decizie, în conformitate cu acestea.
    (4) Deciziile medicale necontestate în termen rãmân definitive.
    (5) În situaţia identificãrii unor erori, sesizate de cãtre partea interesatã, sau în urma acţiunilor de control ale INEMRCM, deciziile rãmase definitive pot fi revizuite de cãtre emitent.


    ANEXĂ
    la procedura de verificare


    CASA TERITORIALĂ DE PENSII .......................
    Serviciul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã
    Cabinetul ............................

                            REFERAT DE PREZENTARE

    Privind pe dl/dna ..............., CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul în localitatea ........, str. ....... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ...., judeţul/sectorul ..............,
    care:
    [] se aflã în incapacitate temporarã de muncã de la data de .........., a totalizat un nr. de ...... zile de concediu medical în ultimele 12/24 luni
    [] nu desfãşoarã nicio activitate profesionalã
    [] este pensionar de invaliditate gradul .........
    Diagnosticul clinic ..................................................
    ......................................................................
    Motivul trimiterii
    [] Propun internare pentru evaluarea capacitãţii de muncã, deoarece
    ......................................................................
    ......................................................................
    [] Solicit consultaţie metodologicã referitor la
    ......................................................................
    ......................................................................

              Medic expert al asigurãrilor sociale,
              .....................................

                                ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016