Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.415 din 11 august 2021  pentru aprobarea tarifelor standard privind intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs  care acţionează în intravilanul localităţilor, precum şi a cuantumului şi a modalităţii  de acordare a costurilor de întreţinere a puilor de urs relocaţi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.415 din 11 august 2021 pentru aprobarea tarifelor standard privind intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs care acţionează în intravilanul localităţilor, precum şi a cuantumului şi a modalităţii de acordare a costurilor de întreţinere a puilor de urs relocaţi

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 783 din 13 august 2021
    Având în vedere Referatul de aprobare al Direcţiei managementul resurselor cinegetice nr. 159.347 din 2.08.2021,
    ţinând cont de Avizul Consiliului Naţional de Vânătoare nr. 6/2021,
    luând în considerare prevederile art. 5 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,
    în temeiul art. 6 alin. (4) şi al art. 13 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, al art. 57 alin. (1), (4) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor,
    ministrul mediului, apelor şi pădurilor emite următorul ordin:
    ART. 1
    (1) Se aprobă tarifele standard privind intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs care acţionează în intravilanul localităţilor pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor le poate deconta unităţilor administrativ-teritoriale/ consiliilor, prevăzute în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    (2) Tarifele prevăzute la alin. (1) sunt decontate lunar de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor către unităţile administrativ-teritoriale/consiliile judeţene care au încheiat contracte de prestări servicii de permanenţă/intervenţie imediată cu gestionarul faunei cinegetice, respectiv contracte de prestări servicii cu medicul veterinar de liberă practică, după caz, pentru acţiunile de alungare prin diverse mijloace, tranchilizare şi relocare şi extragere prin eutanasiere sau împuşcare a exemplarelor de urs care acţionează în intravilanul localităţilor.

    ART. 2
    (1) Cuantumul maxim pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor îl poate deconta unităţilor specializate pentru întreţinerea puilor de urs aflaţi în custodia acestora, ca urmare a desfăşurării acţiunilor de intervenţie imediată asupra exemplarelor de urs care acţionează în intravilanul localităţilor, este de 150 lei/lună.
    (2) Plata sumei prevăzute la alin. (1) se efectuează pentru o perioadă de maximum 2 ani de la preluarea în custodie, perioadă în care exemplarul se reintroduce în habitatul natural, conform procedurilor legale.
    (3) Unităţile specializate transmit trimestrial Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor un raport privind starea de sănătate a exemplarului aflat în custodie.

    ART. 3
    Modalitatea de marcare şi monitorizare a exemplarelor de urs tranchilizate şi a puilor de urs care urmează a fi relocaţi este prevăzută în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Tánczos Barna

    Bucureşti, 11 august 2021.
    Nr. 1.415.
    ANEXA 1

    TARIFELE STANDARD
    privind intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs care acţionează în intravilanul localităţilor
    A. Tarife alungare prin diverse mijloace
    Acţiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar ...... 400 lei/intervenţie

    B. Tarife tranchilizare şi relocare
    Tranchilizare ............................................................................. 750 lei/exemplar
    Marcare ................................................................................... 200 lei/exemplar
    Acţiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar ......... 400 lei/exemplar
    Transport pentru relocare ............................................................ 300 lei/exemplar/100 km

    C. Tarife extragere prin eutanasiere sau împuşcare
    Tranchilizare ............................................................................. 750 lei/exemplar
    Eutanasiere .............................................................................. 550 lei/exemplar
    Marcare ................................................................................... 200 lei/exemplar
    Acţiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar ....... 400 lei/exemplar
    Prepararea blănii şi a craniului ….................................................... 2.000 lei/exemplar
    Manipulare exemplar ................................................................... 200 lei/exemplar
    Împuşcare ................................................................................ 500 lei/exemplar
    Păstrare/Ocrotire pui (maximum 2 zile) ........................................... 200 lei/exemplar

    D. Contract de prestări servicii de permanenţă/intervenţie imediată gestionar/medic veterinar pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun ..........................… 1.000 lei/lună

    ANEXA 2

    MODALITATEA
    de marcare şi monitorizare a exemplarelor de urs tranchilizate care urmează a fi relocate
    A. Marcarea exemplarelor relocate cu colar GPS
    În urma intervenţiei imediate, în cazul în care echipa de intervenţie decide tranchilizarea exemplarului de urs pentru relocare, iar marcarea se realizează prin montarea colarelor GPS, se procedează după cum urmează:
    1. Apropierea de animalul tranchilizat se efectuează doar după ce medicul veterinar care a administrat tranchilizantul se convinge că operaţiunea se poate face fără pericol şi ursul este inconştient şi imobilizat.
    2. Semnele vitale pe tot parcursul operaţiunii sunt monitorizate de medicul veterinar şi în caz de urgenţă se iau toate măsurile pentru evitarea pierderii exemplarului. În funcţie de tranchilizantele utilizate, după procedura de montare a colarelor GPS, medicul veterinar procedează la inversarea efectului substanţei tranchilizante prin administrarea unor antagonişti ai gamei de substanţe utilizate sau aşteaptă revenirea totală a exemplarului prin temperarea şi dispariţia efectului substanţei utilizate. În cazuri izolate, din motive cumulate, cum ar fi: nivelul de adrenalină, temperatura ambientală, vârsta exemplarului şi alte motive independente de cel care efectuează operaţiunea, coroborate cu efectul tranchilizantelor, este posibilă pierderea exemplarului. În acest caz, motivele care au dus la pierderea exemplarului se consemnează în raportul de eveniment.
    3. După efectuarea operaţiunii de montare a colarului, exemplarul este introdus obligatoriu în cuşca de transport pregătită înainte de tranchilizare. Este interzisă începerea tranchilizării înainte ca echipa să se convingă de disponibilitatea cuştii de transport şi de starea tehnică bună a acesteia. Se au în vedere, în mod special, sistemele de închidere şi siguranţă a cuştii şi starea ajustărilor sudate.
    4. Montarea colarului începe prin măsurarea circumferinţei gâtului pentru a determina o prindere corectă, fără a deranja animalul după trezire. Se are în vedere vârsta animalului şi se evită sufocarea acestuia, ţinând cont că circumferinţa gâtului creşte odată cu trecerea timpului.
    5. Etanşarea colarului se face cu şuruburi speciale, livrate odată cu colarul GPS, după care se îndepărtează partea inutilă.
    6. Pentru activarea colarului se îndepărtează sistemul de blocare magnetic. După această acţiune colarul începe să funcţioneze la parametrii presetaţi în fabrică. Numărul colarului se trece în raportul de eveniment completat după intervenţie.
    7. Prelucrarea datelor, urmărirea rezultatelor, crearea unor baze de date de pe urma relocărilor respective, precum şi interpretarea acestora se realizează de către o echipă specializată, înfiinţată în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
    8. Registrul naţional al relocărilor/extragerilor prin împuşcare sau eutanasiere se publică pe pagina de internet a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.


    B. Marcarea exemplarelor relocate cu crotalii auriculare şi PIT transponder (microcip) de identificare
    În urma intervenţiei imediate, în cazul în care echipa de intervenţie decide tranchilizarea exemplarului de urs pentru relocare, iar marcarea se realizează prin crotalii auriculare şi microcip, se procedează după cum urmează:
    1. Apropierea de animalul tranchilizat se efectuează doar după ce medicul veterinar care a administrat tranchilizantul se convinge că operaţiunea se poate face fără pericol şi ursul este inconştient şi imobilizat.
    2. Semnele vitale pe tot parcursul operaţiunii, temperatura corporală, precum şi saturaţia de oxigen din sânge sunt monitorizate de medicul veterinar şi în caz de urgenţă se iau toate măsurile pentru evitarea pierderii exemplarului. În funcţie de tranchilizantele utilizate, după procedura de montare a crotaliului auricular şi a microcipului, medicul veterinar procedează la inversarea efectului substanţei tranchilizante prin administrarea unor antagonişti ai gamei de substanţe utilizate sau aşteaptă revenirea totală a exemplarului prin temperarea şi dispariţia efectului substanţei utilizate. În cazuri izolate, din motive cumulate, cum ar fi: nivelul de adrenalină, temperatura ambientală, vârsta exemplarului şi alte motive independente de cel care efectuează operaţiunea, coroborate cu efectul tranchilizantelor, este posibilă pierderea exemplarului. În acest caz, motivele care au dus la pierderea exemplarului se consemnează în raportul de eveniment.
    3. După efectuarea operaţiunii de montare a crotaliului auricular şi a microcipului, exemplarul este introdus obligatoriu în cuşca de transport pregătită înainte de tranchilizare. Este interzisă începerea tranchilizării înainte ca echipa să se convingă de disponibilitatea cuştii de transport şi de starea tehnică bună a acesteia. Se au în vedere, în mod special, sistemele de închidere şi siguranţă a cuştii şi starea ajustărilor sudate.
    4. Microcipul se aplică subcutanat, în interiorul regiunii coapsei membrului drept posterior a animalului, cu seringa specială aferentă. Înainte de aplicare se trece numărul microcipului în raportul de eveniment. Medicul veterinar verifică funcţionalitatea microcipului înainte şi după aplicare, cu cititorul de microcip aflat în dotare.
    5. Specificaţii tehnice ale crotaliilor auriculare:
    - crotalia auriculară este rotundă, de culoare galbenă sau galbenă fluorescentă, de diametrul de 3-4 cm;
    – crotalia auriculară utilizată pentru identificarea urşilor se aplică cu cleşte special de crotaliere aflat în dotarea medicului veterinar, în urechea stângă a animalului;
    – crotalia trebuie aplicată într-o poziţie în care este uşor vizibilă de la distanţă.

    6. Prelucrarea datelor, urmărirea rezultatelor, crearea unor baze de date de pe urma relocărilor respective, precum şi interpretarea acestora se realizează de către o echipă specializată, înfiinţată în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
    7. Registrul naţional al relocărilor/extragerilor prin împuşcare sau eutanasiere se publică pe pagina de internet a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.


    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016