Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.360 din 20 aprilie 2011  privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.360 din 20 aprilie 2011 privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie "Planuri integrate de dezvoltare urbana" al axei prioritare "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere" din cadrul Programului operational regional 2007-2013

EMITENT: MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 327 din 11 mai 2011

    Având în vedere prevederile Hotãrârii Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Hotãrârii Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrãri de intervenţii, ale Ordinului ministrului dezvoltãrii, lucrãrilor publice şi locuinţelor nr. 287/2008 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru dezvoltare regionalã prin crearea şi dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor din cadrul Programului operaţional regional 2007-2013, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Ordinului ministrului dezvoltãrii, lucrãrilor publice şi locuinţelor nr. 261/2008 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru dezvoltare regionalã prin sprijinirea investiţiilor în turism din cadrul Programului operaţional regional 2007-2013, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul art. 13 alin. (1) şi (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al art. 13 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.631/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul dezvoltãrii regionale şi turismului şi ministrul finanţelor publice emit urmãtorul ordin:

    SECŢIUNEA 1
    Cheltuieli eligibile aferente activitãţilor care nu intrã sub incidenţa regulilor ajutorului de stat
    ART. 1
    (1) Cheltuielile efectuate de beneficiar sunt considerate eligibile de la data intrãrii în vigoare a contractului de finanţare semnat între beneficiar şi organismul intermediar, în numele şi pentru Autoritatea de management a Programului operaţional regional, denumit în continuare contract de finanţare.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), urmãtoarele cheltuieli efectuate de beneficiar sunt considerate eligibile de la data de 1 ianuarie 2007, dacã se încadreazã în prevederile art. 6 şi 9 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
    a) cheltuielile pentru elaborarea studiului de fezabilitate;
    b) cheltuielile pentru expertizã tehnicã şi, dupã caz, audit energetic;
    c) cheltuielile pentru elaborarea studiilor de teren;
    d) cheltuielile pentru elaborarea proiectului tehnic;
    e) cheltuielile pentru achiziţia terenului;
    f) cheltuielile pentru avize, acorduri, autorizaţii.
    (3) Cheltuielile menţionate la alin. (2) lit. a)-d) sunt eligibile dacã procedurile de achiziţie derulate pentru efectuarea acestor cheltuieli sunt în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind achiziţiile publice.
    ART. 2
    (1) Sunt eligibile cheltuielile pentru achiziţia terenului, amenajarea acestuia şi amenajãri pentru protecţia mediului.
    (2) Cheltuielile efectuate pentru achiziţia de terenuri şi/sau expropriere sunt considerate eligibile în limita a 10% din valoarea totalã eligibilã a proiectului, cu respectarea prevederilor art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (3) Pentru amenajarea terenului sunt considerate eligibile:
    a) cheltuielile efectuate la începutul lucrãrilor pentru pregãtirea amplasamentului, care constau în demolãri, demontãri, defrişãri, dezafectãri, evacuãri de materiale rezultate, devieri de reţele de utilitãţi din amplasament, sistematizare pe verticalã, drenaje, epuismente;
    b) cheltuielile efectuate pentru decontaminarea terenurilor sau siturilor industriale poluate, inclusiv preluarea şi depozitarea substanţelor toxice şi periculoase şi îmbunãtãţirea calitãţii terenurilor, planarea terenului, inclusiv ambalarea şi transportul deşeurilor şi al materialelor refolosibile.
    (4) În cazul amenajãrilor pentru protecţia mediului sunt considerate eligibile cheltuielile efectuate pentru lucrãri şi acţiuni de protecţie a mediului, inclusiv cheltuielile pentru aducerea la starea iniţialã, pentru refacerea cadrului natural dupã terminarea lucrãrilor, precum plantarea de arbori, arbuşti, plante perene.
    ART. 3
    Sunt considerate eligibile cheltuielile aferente asigurãrii cu utilitãţile necesare funcţionãrii obiectivului de investiţie, precum: alimentare cu apã, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electricã, telecomunicaţii, drumuri de acces, care se executã pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic ca aparţinând obiectivului de investiţie, precum şi cheltuielile aferente racordãrii la reţelele de utilitãţi.
    ART. 4
    (1) Sunt considerate eligibile, în limita a 5% din valoarea totalã eligibilã a proiectului, cheltuielile legate de proiectare şi asistenţã tehnicã, cuprinzând cheltuielile privind studiile de teren, obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii, proiectarea şi ingineria, consultanţa şi asistenţa tehnicã.
    (2) Pentru efectuarea studiilor de teren, cheltuielile eligibile cuprind cheltuielile pentru studii geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeotehnice, fotogrammetrice, topografice şi de stabilitate a terenului pe care se amplaseazã obiectivul de investiţie. Pentru proiectele vizând reabilitarea siturilor poluate şi neutilizate şi pregãtirea acestora pentru noi tipuri de activitãţi economice şi/sau sociale sunt eligibile şi cheltuielile pentru analiza solului în scopul determinãrii gradului de poluare.
    (3) Pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii, cheltuielile considerate eligibile sunt cheltuielile efectuate pentru:
    a) obţinerea/prelungirea valabilitãţii certificatului de urbanism;
    b) obţinerea/prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de construire/desfiinţare, conform legii;
    c) obţinerea avizelor şi a acordurilor pentru racorduri şi branşamente la reţele publice de apã, canalizare, gaze, termoficare, energie electricã şi telefonie;
    d) obţinerea acordului de mediu;
    e) obţinerea avizului PSI;
    f) alte avize, acorduri, autorizaţii.
    (4) În categoria cheltuielilor eligibile privind proiectarea şi ingineria se includ, cu respectarea prevederilor art. 9 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cheltuielile efectuate pentru:
    a) elaborarea tuturor fazelor de proiectare, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuţie;
    b) plata verificãrii tehnice a proiectãrii şi a elaborãrii certificatului de performanţã energeticã a clãdirii;
    c) elaborarea documentaţiilor necesare obţinerii acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente obiectivului de investiţie, documentaţii ce stau la baza emiterii avizelor şi acordurilor impuse prin certificatul de urbanism, documentaţii urbanistice, studii de impact, studii de trafic, studii/expertize de amplasament, studii dendrologice, alte studii necesare în vederea execuţiei obiectivului;
    d) expertizarea tehnicã în cazul lucrãrilor de modernizare sau consolidare la construcţii existente sau pentru continuarea lucrãrilor de construcţii începute şi neterminate;
    e) efectuarea auditului energetic pentru lucrãri de creştere a performanţei energetice a clãdirilor ca urmare a modernizãrii/reabilitãrii.
    (5) Cheltuielile eligibile privind serviciile de consultanţã includ cheltuielile efectuate, dupã caz, pentru:
    a) plata serviciilor de consultanţã pentru elaborarea studiilor de piaţã şi de evaluare;
    b) plata serviciilor de consultanţã în domeniul managementului proiectului finanţat;
    c) plata consultanţei juridice în scopul elaborãrii documentaţiei de atribuire şi/sau pe parcursul aplicãrii procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publicã.
    (6) În categoria cheltuielilor eligibile privind asistenţa tehnicã se includ cheltuielile efectuate, dupã caz, pentru:
    a) asistenţã tehnicã din partea proiectantului, pe perioada de execuţie a lucrãrilor, în cazul în care aceasta nu intrã în tarifarea proiectãrii;
    b) asigurarea supravegherii execuţiei prin diriginţi de şantier desemnaţi de autoritatea contractantã, autorizaţi conform prevederilor legale pentru verificarea execuţiei lucrãrilor de construcţii şi instalaţii.
    ART. 5
    (1) Pentru investiţia de bazã sunt eligibile urmãtoarele categorii de cheltuieli:
    a) cheltuielile pentru construcţii şi instalaţii aferente execuţiei obiectivului investiţiei;
    b) cheltuieli pentru montajul utilajelor tehnologice;
    c) cheltuieli pentru utilaje şi echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj;
    d) cheltuieli pentru utilaje fãrã montaj şi echipamente de transport;
    e) cheltuieli pentru dotãri de specialitate.
    (2) Cheltuielile prevãzute la alin. (1) lit. a)-d) includ cheltuieli pentru:
    a) lucrãri de construcţii şi instalaţii pentru noi activitãţi economice şi/sau sociale pe terenurile rezultate în urma demolãrii clãdirilor şi/ori a structurilor aflate într-o stare avansatã de degradare care nu aparţin patrimoniului naţional cultural, pe terenurile degradate şi/sau neutilizate ori în cadrul siturilor poluate şi neutilizate care au fost amenajate/decontaminate;
    b) crearea şi modernizarea spaţiilor publice urbane: strãzi orãşeneşti, trotuare, scuaruri, zone pietonale, poduri, pasaje supra şi subterane, pasarele, parcãri etc. şi a infrastructurii aferente utilitãţilor publice urbane;
    c) crearea/modernizarea spaţiilor verzi, a grãdinilor publice, parcurilor, inclusiv prin efectuarea de lucrãri de creare/reabilitare a utilitãţilor publice necesare funcţionãrii obiectivului investiţiei;
    d) reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, inclusiv prin efectuarea de lucrãri la utilitãţile în corpul drumului, pentru polii de creştere;
    e) lucrãri de construcţii legate de transportul public din localitãţile rurale (comune) componente ale arealului de influenţã, pentru polii de creştere;
    f) lucrãri de construcţii şi instalaţii privind sisteme pentru managementul traficului, privind echipamente de informare şi comunicare pentru accesul larg al cetãţenilor la informaţii de interes public, precum şi privind echipamente necesare pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalitãţii;
    g) construirea de staţii pentru autobuze, tramvaie, troleibuze, transport public pe apã etc. şi/sau modernizarea celor existente;
    h) construirea de terminale intermodale în scopul îmbunãtãţirii integrãrii diferitelor moduri de transport public;
    i) construirea/extinderea şi/sau modernizarea reţelei liniilor de tramvai şi troleibuz şi a infrastructurii supraterane şi subterane aferente;
    j) construirea şi/sau amenajarea de culoare speciale pentru mijloace de transport în comun şi/sau piste pentru biciclete;
    k) restaurarea, consolidarea, protejarea şi conservarea monumentelor istorice, în conformitate cu legislaţia în vigoare:
    1. lucrãri de construcţii şi instalaţii pentru restaurarea, consolidarea, protejarea şi conservarea monumentelor istorice;
    2. restaurarea, protejarea, conservarea şi realizarea picturilor interioare, frescelor, picturilor murale exterioare;
    3. refacerea/amenajarea cãilor de acces, pietonale şi carosabile, cãtre obiectivele reabilitate, în interiorul zonei de protecţie a acestora;
    4. lucrãri de construcţii şi instalaţii pentru asigurarea iluminatului interior şi exterior, a iluminatului de siguranţã, precum şi a celui decorativ;
    5. amenajarea zonelor de protecţie prin delimitarea şi împrejmuirea obiectivelor reabilitate (acolo unde este cazul);
    6. construirea/reabilitarea utilitãţilor anexe (parcãri, grupuri sanitare, indicatoare, punct de informare etc.);
    7. restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor;
    8. amenajãri peisagistice pentru punerea în evidenţã a monumentului istoric reabilitat;
    9. reabilitarea/modernizarea utilitãţilor aferente monumentului istoric reabilitat - energie electricã, alimentare cu apã, canalizare etc.;
    l) reabilitarea/modernizarea/extinderea clãdirilor destinate serviciilor sociale, a clãdirilor în care se desfãşoarã activitãţi socioculturale, precum şi reabilitarea/extinderea/finalizarea unor clãdiri actualmente degradate şi/sau neutilizate şi pregãtirea lor pentru noi tipuri de activitãţi socioculturale, prin:
    1. lucrãri de construcţii şi instalaţii privind reabilitarea/ modernizarea/extinderea clãdirilor destinate serviciilor sociale şi a clãdirilor în care se desfãşoarã sau sunt pregãtite pentru activitãţi socioculturale;
    2. reabilitarea/modernizarea/crearea utilitãţilor generale din interiorul clãdirilor, precum: alimentare cu apã, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electricã, şi a utilitãţilor specifice centrelor sociale;
    3. amenajarea unor ateliere de lucru;
    4. crearea/modernizarea facilitãţilor de acces pentru persoane cu dizabilitãţi;
    5. crearea/reabilitarea/modernizarea spaţiilor exterioare, în limita amplasamentului delimitat din punct de vedere juridic ca aparţinând obiectivului de investiţie;
    m) lucrãri de construcţii şi instalaţii, inclusiv reabilitarea/ crearea utilitãţilor generale din interiorul clãdirii şi a facilitãţilor de acces pentru persoane cu dizabilitãţi, privind renovarea şi/sau schimbarea folosinţei clãdirilor existente deţinute de autoritãţile publice pentru asigurarea unor locuinţe sociale de calitate, cu respectarea prevederilor art. 8 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (3) Cheltuielile se desfãşoarã pe obiecte, iar delimitarea obiectelor se face de cãtre proiectant.
    (4) Cheltuielile aferente fiecãrui obiect sunt determinate prin devizul pe obiect.
    (5) Cheltuielile prevãzute la alin. (1) lit. e) includ cheltuieli pentru:
    a) achiziţionarea de echipamente de informare şi comunicare pentru accesul larg al cetãţenilor la informaţii de interes public, precum şi de programe informatice specifice;
    b) dotarea cu echipamente specifice pentru managementul traficului, precum şi cu programe informatice specifice;
    c) mobilier urban şi alte dotãri specifice, destinate spaţiilor publice urbane, infrastructurii rutiere, grãdinilor publice şi parcurilor;
    d) dotãri pentru asigurarea iluminatului interior şi exterior, a iluminatului de siguranţã în spaţii urbane, precum şi a celui decorativ al clãdirilor sau al spaţiilor publice urbane declarate monumente istorice;
    e) dotarea clãdirilor care sunt pregãtite pentru noi tipuri de activitãţi socioculturale, a clãdirilor în care se desfãşoarã activitãţi socioculturale, precum şi a spaţiilor exterioare, în limita amplasamentului, cu echipamente şi mobilier specifice, inclusiv echipamente de informare şi comunicare şi programe informatice;
    f) dotarea centrelor sociale, a spaţiilor exterioare acestora, în limita amplasamentului, şi a unor ateliere de lucru în cadrul centrelor sociale cu echipamente adaptate nevoilor beneficiarilor de servicii sociale: mobilier specific, echipamente de specialitate, sisteme şi echipamente pentru persoane cu dizabilitãţi, programe informatice, inclusiv echipamente de informare şi comunicare;
    g) achiziţionarea de echipamente necesare pentru creşterea siguranţei şi pentru prevenirea criminalitãţii, precum şi de programe informatice specifice;
    h) dotãri pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil, în cazul monumentelor istorice reabilitate;
    i) dotarea spaţiilor comune şi exterioare ale construcţiilor cu destinaţie de locuinţe sociale, în limita amplasamentului delimitat din punct de vedere juridic, cu echipamente specifice (spãlãtorie, uscãtorie, spaţii de joacã etc.);
    j) dotãri PSI.
    ART. 6
    (1) Sunt eligibile cheltuielile privind organizarea de şantier, lucrãrile de construcţii şi instalaţii aferente organizãrii de şantier, activitãţile conexe organizãrii de şantier şi cotele legale.
    (2) Pentru realizarea lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente organizãrii de şantier, cheltuielile considerate eligibile sunt cele aferente construirii provizorii sau amenajãrii la construcţiile existente de vestiare pentru muncitori, grupuri sanitare, rampe pentru spãlare auto, depozite pentru materiale, fundaţii pentru macarale, reţele electrice de iluminat şi forţã, cãi de acces auto, branşamente/racorduri la utilitãţi, împrejmuiri, pânze de protecţie a faţadelor, panouri de prezentare, pichete de incendiu.
    (3) Cheltuielile eligibile aferente activitãţilor conexe organizãrii de şantier includ cheltuieli pentru:
    a) obţinerea autorizaţiei de execuţie a lucrãrilor de organizare de şantier;
    b) taxe de amplasament;
    c) închirieri de semne de circulaţie;
    d) întreruperea temporarã a reţelelor de transport sau distribuţie de apã, canalizare, agent termic, energie electricã, gaze naturale;
    e) întreruperea temporarã a circulaţiei rutiere;
    f) contractele de asistenţã cu poliţia rutierã;
    g) contractele temporare cu furnizorii de utilitãţi şi cu unitãţile de salubrizare.
    (4) Cheltuielile considerate eligibile pentru cotele legale cuprind, dupã caz:
    a) cota aferentã inspecţiei pentru controlul calitãţii lucrãrilor de construcţii;
    b) cota pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi pentru autorizarea lucrãrilor de construcţii;
    c) cota aferentã Casei Sociale a Constructorilor.
    ART. 7
    (1) Cheltuielile diverse şi neprevãzute se considerã eligibile în limita a 10% din valoarea uneia sau, cumulat, a mai multor cheltuieli menţionate la art. 5, în funcţie de natura şi de complexitatea lucrãrilor, doar dacã sunt evidenţiate în documente justificative şi dacã respectã prevederile art. 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) În limita procentului menţionat la alin. (1) se acoperã, dupã caz, cheltuielile rezultate în urma modificãrilor de soluţii tehnice, cantitãţile suplimentare pentru realizarea lucrãrilor, utilajele sau dotãrile ce se impun pe parcursul derulãrii investiţiei, precum şi cheltuielile de conservare pe parcursul întreruperii execuţiei din cauze independente de autoritatea contractantã.
    ART. 8
    Sunt eligibile cheltuielile aferente activitãţilor de audit şi cheltuielile cu publicitatea şi informarea, cu respectarea prevederilor contractului de finanţare.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Cheltuieli eligibile aferente activitãţilor care intrã sub incidenţa regulilor ajutorului de stat
    ART. 9
    (1) Cheltuielile efectuate de cãtre beneficiar sunt considerate eligibile de la data intrãrii în vigoare a contractului de finanţare.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), cheltuielile pentru achiziţionarea de teren efectuate de beneficiarii proiectelor sunt eligibile de la data intrãrii în vigoare a schemei de ajutor de stat sub a cãrei incidenţã intrã proiectul, dacã se încadreazã în prevederile art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 10
    (1) Sunt eligibile cheltuielile privind achiziţionarea terenului, amenajarea acestuia şi amenajãri pentru protecţia mediului.
    (2) Cheltuielile efectuate pentru achiziţionarea de terenuri sau pentru expropriere sunt considerate eligibile în limita a 10% din valoarea totalã eligibilã a proiectului, cu respectarea prevederilor art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (3) Pentru amenajarea terenului sunt considerate cheltuieli eligibile cheltuielile efectuate la începutul lucrãrilor pentru pregãtirea amplasamentului şi care constau în demolãri, demontãri, dezafectãri, defrişãri, evacuãri de materiale rezultate, devieri de reţele de utilitãţi din amplasament, sistematizare pe verticalã, drenaje, epuismente.
    (4) În cazul amenajãrilor pentru protecţia mediului sunt considerate eligibile cheltuielile efectuate pentru lucrãri şi acţiuni de protecţie a mediului, inclusiv cheltuielile pentru aducerea la starea iniţialã, pentru refacerea cadrului natural dupã terminarea lucrãrilor, precum plantarea de arbori, arbuşti, plante perene.
    ART. 11
    Sunt considerate eligibile cheltuielile aferente asigurãrii cu utilitãţile necesare funcţionãrii obiectivului de investiţie, precum: alimentare cu apã, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electricã, telecomunicaţii, care se executã pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic ca aparţinând obiectivului de investiţie, precum şi cheltuielile aferente racordãrii la reţelele de utilitãţi.
    ART. 12
    (1) Pentru investiţia de bazã sunt eligibile urmãtoarele categorii de cheltuieli:
    a) cheltuielile pentru construcţii şi instalaţii aferente execuţiei obiectivului investiţiei;
    b) cheltuielile pentru montajul utilajelor tehnologice;
    c) cheltuielile pentru utilaje şi echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj;
    d) cheltuielile pentru utilaje fãrã montaj şi echipamente de transport;
    e) cheltuielile pentru dotãri de specialitate.
    (2) Cheltuielile prevãzute la alin. (1) lit. a)-d) includ cheltuieli pentru:
    a) construirea/modernizarea/extinderea de clãdiri şi anexe aferente, care vor fi utilizate de operatorii economici, cu precãdere IMM-uri pentru activitãţi de producţie şi/sau servicii;
    b) construirea/modernizarea/extinderea infrastructurii rutiere/feroviare din interiorul structurii de afaceri şi a drumurilor de acces cãtre structura de afaceri. Cheltuielile pentru construirea/modernizarea/extinderea drumurilor de acces cãtre structura de afaceri sunt eligibile în limita a maximum 10% din valoarea totalã a proiectului;
    c) crearea/modernizarea/extinderea utilitãţilor de bazã din interiorul structurii de afaceri: staţii de tratare a apei, unitãţile de furnizare a energiei şi gazului, sistemul de canalizare, cablarea clãdirii, conectarea la reţele broadband (internet);
    d) crearea şi extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilitãţilor aferente.
    (3) Cheltuielile aferente fiecãrui obiect sunt determinate prin devizul pe obiect.
    (4) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) lit. e) sunt eligibile cheltuielile efectuate pentru dotarea cu echipamente a structurilor de afaceri construite/modernizate/extinse şi a infrastructurii de agrement create/extinse.
    (5) Cheltuielile se desfãşoarã pe obiecte, iar delimitarea obiectelor se face de cãtre proiectant.
    ART. 13
    (1) Sunt eligibile cheltuielile privind organizarea de şantier, lucrãrile de construcţii şi instalaţii aferente organizãrii de şantier.
    (2) Pentru realizarea lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente organizãrii de şantier, cheltuielile considerate eligibile sunt cele aferente construirii provizorii sau amenajãrii la construcţiile existente de vestiare pentru muncitori, grupuri sanitare, rampe pentru spãlare auto, depozite pentru materiale, fundaţii pentru macarale, reţele electrice de iluminat şi forţã, cãi de acces auto, branşamente/racorduri la utilitãţi, împrejmuiri, pânze de protecţie a faţadelor, panouri de prezentare, pichete de incendiu.
    (3) Cheltuielile eligibile aferente activitãţilor conexe organizãrii de şantier includ cheltuieli pentru:
    a) obţinerea autorizaţiei de execuţie a lucrãrilor de organizare de şantier;
    b) taxe de amplasament;
    c) închirieri de semne de circulaţie;
    d) întreruperea temporarã a reţelelor de transport sau distribuţie de apã, canalizare, agent termic, energie electricã, gaze naturale;
    e) întreruperea temporarã a circulaţiei rutiere;
    f) contractele de asistenţã cu poliţia rutierã;
    g) contractele temporare cu furnizorii de utilitãţi şi cu unitãţile de salubrizare.
    ART. 14
    (1) Cheltuielile diverse şi neprevãzute se considerã eligibile în limita a maximum 10% din valoarea uneia sau, cumulat, a mai multor cheltuieli prevãzute la art. 12, în funcţie de natura şi complexitatea lucrãrilor, doar dacã sunt evidenţiate în documente justificative şi dacã respectã prevederile art. 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Din procentul stabilit se acoperã, dupã caz, cheltuielile rezultate în urma modificãrilor de soluţii tehnice, cantitãţile suplimentare de lucrãri, utilajele sau dotãrile ce se impun pe parcursul derulãrii investiţiei, precum şi cheltuielile de conservare pe parcursul întreruperii execuţiei din cauze independente de autoritatea contractantã.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Dispoziţii finale
    ART. 15
    La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul ministrului dezvoltãrii, lucrãrilor publice şi locuinţelor şi al ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.294/3.296/2008 privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de intervenţie "Planuri integrate de dezvoltare urbanã", axa prioritarã "Sprijinirea dezvoltãrii durabile a oraşelor - poli urbani de creştere" din cadrul Programului operaţional regional 2007-2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 775 din 19 noiembrie 2008.
    ART. 16
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

               p. Ministrul dezvoltãrii regionale şi turismului,
                               Gheorghe Nastasia,
                                secretar general

                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016