Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.352 din 27 octombrie 2009  pentru modificarea si completarea   Ordinului ministrului sanatatii nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.352 din 27 octombrie 2009 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 742 din 2 noiembrie 2009

Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de sãnãtate publicã, asistenţã medicalã şi programe nr. A.V. 887 din 27 octombrie 2009,
având în vedere prevederile <>art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament în strãinãtate, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 119/2003 ,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.718/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii, interimar, emite urmãtorul ordin:

ART. I
<>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în strãinãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 76 din 29 ianuarie 2004, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, dupã alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alineatele (7), (8) şi (9), cu urmãtorul cuprins:
"(7) În termen de 5 zile lucrãtoare de la data publicãrii prezentului ordin, preşedinţii comisiilor de specialitate teritoriale sunt obligaţi sã se prezinte la Direcţia generalã de sãnãtate publicã, asistenţã medicalã şi programe din cadrul Ministerului Sãnãtãţii pentru analizarea tuturor proceselor-verbale medicale întocmite şi care nu au fost aprobate pânã la data publicãrii prezentului ordin, în vederea stabilirii punctajului corespunzãtor fiecãrui bolnav în condiţiile prezentului ordin.
(8) Ca urmare a analizãrii proceselor-verbale medicale conform prevederilor alin. (7), preşedinţii comisiilor de specialitate teritoriale sunt obligaţi sã întocmeascã o situaţie centralizatoare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 8.
(9) În situaţii temeinic justificate din punct de vedere medical, care necesitã aprobarea solicitãrii în regim de urgenţã, comisiile de specialitate teritoriale care recomandã trimiterea bolnavului pentru tratament în strãinãtate sunt obligate sã menţioneze aceastã situaţie în cuprinsul procesului-verbal medical întocmit, precum şi sã precizeze, în scris, motivele medicale care au stat la baza acestei recomandãri."
2. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Solicitãrile de trimitere a bolnavilor pentru tratament medical în strãinãtate se aprobã, ca urmare a analizãrii acestora, de cãtre o comisie constituitã la nivelul Ministerului Sãnãtãţii, formatã din:
a) secretarul de stat care coordoneazã activitatea Direcţiei generale de sãnãtate publicã, asistenţã medicalã şi programe, în calitate de preşedinte al comisiei;
b) 2 reprezentanţi ai Direcţiei generale de sãnãtate publicã, asistenţã medicalã şi programe, dintre care unul va avea calitatea de secretar al comisiei;
c) un reprezentant al Direcţiei generale buget şi credite externe;
d) un reprezentant al Direcţiei legislative şi asistenţã juridicã.
(2) Componenţa nominalã a comisiei prevãzute la alin. (1) se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(3) Comisia prevãzutã la alin. (1) are obligaţia sã se întruneascã în primele 5 zile ale fiecãrei luni, precum şi ori de câte ori este nevoie, în vederea analizãrii solicitãrilor transmise în condiţiile prezentului ordin.
(4) La finalul fiecãrei întâlniri, ca urmare analizãrii solicitãrilor depuse, comisia prevãzutã la alin. (1) are obligaţia sã întocmeascã un proces-verbal, conform modelului prevãzut în anexa nr. 9, care este semnat de membrii prezenţi ai acesteia.
(5) În cazul în care solicitãrile de finanţare a tratamentelor în strãinãtate depãşesc fondurile stabilite lunar cu aceastã destinaţie, comisia constituita la nivelul Ministerului Sãnãtãţii aprobã finanţarea tratamentului în strãinãtate pe baza urmãtoarelor criterii de prioritate:
a) riscul vital estimat în lipsa tratamentului:
- risc major (mare) = 10 puncte;
- risc mediu = 5 puncte;
- risc scãzut (mic) = 0 puncte;
b) beneficiul tratamentului estimat pentru bolnav:
- foarte mare (recuperare totalã) = 10 puncte;
- satisfãcãtor (recuperare parţialã) = 5 puncte;
- nesatisfãcãtor (fãrã beneficii evidente) = 0 puncte;
c) beneficiul tratamentului estimat pentru societate:
- reintegrare socialã şi reinserţie profesionalã totalã = 10 puncte;
- reintegrare socialã şi reinserţie profesionalã parţialã = 5 puncte;
- fãrã reintegrare socialã şi reinserţie profesionalã = 0 puncte;
d) vârsta pacientului:
- 0-26 de ani = 10 puncte;
- 27-60 de ani = 5 puncte;
- peste 60 de ani = 0 puncte.
(6) Dupã stabilirea, de cãtre comisiile de specialitate teritoriale, a punctajului total pentru fiecare bolnav, calculat prin însumarea punctajelor acordate conform prevederilor alin. (5), comisia constituitã la nivelul Ministerului Sãnãtãţii determinã punctajul total final corespunzãtor fiecãrui bolnav prin aplicarea urmãtoarelor criterii suplimentare:
a) costul estimat al tratamentului solicitat:
- sub 25.000 lei = 20 puncte;
- 25.000-50.000 lei = 15 puncte;
- 50.000-75.000 lei = 10 puncte;
- 75.000-100.000 lei = 5 puncte;
- peste 100.000 lei = 0 puncte;
b) perioada de timp care a trecut de la data înregistrãrii solicitãrii la nivelul Direcţiei generale de sãnãtate publicã, asistenţã medicalã şi programe, calculatã începând cu data de la care dosarul transmis este complet şi îndeplineşte toate condiţiile de legalitate prevãzute în prezentul ordin:
- sub 1 lunã = 0 puncte;
- 1 lunã-3 luni = 5 puncte;
- 3 luni-6 luni = 10 puncte;
- 6 luni-12 luni = 15 puncte;
- peste 12 luni = 20 puncte.
(7) Pentru bolnavii care au consemnat în cuprinsul procesului-verbal medical întocmit în vederea trimiterii pentru tratament în strãinãtate nivelul de prioritate «Urgenţã medicalã», criteriile suplimentare nu se aplicã.
(8) Comisia constituitã la nivelul Ministerului Sãnãtãţii determinã punctajul total final, pentru fiecare bolnav, prin însumarea punctajului total consemnat în procesul-verbal medical întocmit de cãtre comisiile de specialitate teritoriale şi punctajele acordate la criteriile suplimentare prevãzute la alin. (6).
(9) Comisia aprobã solicitãrile care îndeplinesc toate condiţiile de legalitate prevãzute în prezentul ordin, în limita fondurilor stabilite lunar cu aceastã destinaţie şi în ordinea descrescãtoare a punctajelor totale finale obţinute în condiţiile prezentului ordin.
(10) În situaţia în care ca urmare a aplicãrii criteriilor prevãzute la alin. (5) şi (6) se obţin punctaje totale finale egale, au prioritate bolnavii cu risc vital major în lipsa tratamentului."
3. Anexa nr. 3 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
4. Anexa nr. 5 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
5. Dupã anexa nr. 7 se introduc douã noi anexe, anexele nr. 8 şi 9, având cuprinsul prevãzut în anexele nr. 3 şi 4, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, direcţiile de sãnãtate publicã, precum şi persoanele nominalizate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul sãnãtãţii, interimar,
Cristian-Anton Irimie,
secretar de stat

Bucureşti, 27 octombrie 2009.
Nr. 1.352.

ANEXA 1
-------
(Anexa nr. 3 la <>Ordinul nr. 50/2004 )
-------------------------------------

PROCES-VERBAL MEDICAL
pentru trimiterea la tratament medical în strãinãtate,
din data de.............

Membrii Comisiei medicale de specialitate:
1. ......................, preşedintele comisiei;
2. ......................, membru;
3. ......................, membru;
4. ......................, membru;
5. ......................, membru.
În conformitate cu prevederile ......, ne-am întrunit în comisie şi am examinat bolnavul/bolnava ......., având ocupaţia ........., buletin/carte de identitate seria .... nr. ..., domiciliat/domiciliatã în ........, telefon ......, stabilind urmãtoarele: ...................
Concluzii
1. Diagnosticul complet (clinic, etiologic, forma evolutivã, boli asociate etc.)
..........................................................
..........................................................
2. Tratamentul efectuat pânã în prezent în ţarã ................
..........................................................
..........................................................
3. Tratamentul efectuat pânã în prezent în strãinãtate:
a) locul ......................................................;
b) perioada ...................................................;
c) în ce a constat tratamentul ................................;
..........................................................
..........................................................
..........................................................
d) beneficiul pentru bolnav al tratamentului efectuat pânã în prezent în strãinãtate
..........................................................
..........................................................
..........................................................
4. Starea actualã a afecţiunii .................................
..........................................................
..........................................................
..........................................................
5. Recomandãri de tratament (al stãrii actuale) în ţarã: ........
..........................................................
..........................................................
..........................................................
6. Motivaţia completã pentru care pacientul nu beneficiazã de tratament în ţarã (de exemplu, lipsa dotãrii necesare, alte motivaţii):
..........................................................
..........................................................
..........................................................
..........................................................
7. Recomandãri de tratament în strãinãtate (al stãrii actuale):
a) tipul tratamentului (specificarea tratamentului recomandat, de exemplu: intervenţie chirurgicalã, protezare, continuare tratament etc.)
..........................................................
..........................................................
..........................................................
..........................................................
b) clinicile recomandate
(Se vor menţiona, obligatoriu, minimum 3 clinici la care pacientul poate efectua tratamentul în strãinãtate, inclusiv datele de contact ale acestora: ţara, oraşul, telefon, fax)
● clinica 1 ...............................................
..........................................................
● clinica 2 ...............................................
..........................................................
● clinica 3 ...............................................
..........................................................
c) estimarea duratei pentru tratamentul recomandat ..............
................................................................;
d) dacã bolnavul are nevoie de însoţitor - motivare .............
................................................................;
................................................................;
8. Estimarea riscului vital legat de evoluţia bolii în lipsa tratamentului recomandat în strãinãtate:
a) risc major (mare) ............................ 10 puncte;
b) risc mediu .................................... 5 puncte;
c) risc scãzut (mic) ............................. 0 puncte.
9. Estimarea beneficiului pentru bolnav al tratamentului recomandat în strãinãtate:
a) foarte mare (recuperare totalã) .............. 10 puncte;
b) satisfãcãtor (recuperare parţialã) ............ 5 puncte;
c) nesatisfãcãtor (fãrã beneficii evidente) ...... 0 puncte.
10. Estimarea beneficiului pentru societate al tratamentului recomandat în strãinãtate:
a) reintegrare socialã şi reinserţie profesionalã totalã ........ 10 puncte;
b) reintegrare socialã şi reinserţie profesionalã parţialã ....... 5 puncte;
c) fãrã reintegrare socialã şi reinserţie profesionalã ........... 0 puncte.
11. Vârsta pacientului:
a) 0-26 de ani ........................................ 10 puncte;
b) 27-60 de ani ........................................ 5 puncte;
c) peste 60 de ani ..................................... 0 puncte.
PUNCTAJ TOTAL:
(reprezentând suma punctajelor acordate la criteriile 8, 9, 10 şi 11) =........... puncte
Nivel de prioritate:
A. Urgenţã medicalã, din urmãtoarele motive medicale:
..........................................................
..........................................................
..........................................................
..........................................................
..........................................................
B. Procedura curentã:
..........................................................
..........................................................
..........................................................


Semnãturile membrilor comisiei:
1. .......................................
2. .......................................
3. .......................................
4. .......................................
5. ........................................


Preşedinte,
-------------



ANEXA 2
-------
(Anexa nr. 5 la <>Ordinul nr. 50/2004 )
------------------------------------

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ ..................
............................
(adresã, telefon, fax)
Nr. ........./.............

Cãtre:
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
Direcţia generalã de sãnãtate publicã, asistenţã medicalã şi programe

Vã trimitem alãturat dosarul medical al pacientului ................., cu diagnosticul ........., care are recomandarea Comisiei medicale de ............ pentru trimiterea la tratament medical în .............,
având:
PUNCTAJ TOTAL de ............ puncte, în vederea efectuãrii ...........
..........................................................
..........................................................
..........................................................
Vã rugãm sã analizaţi şi sã dispuneţi finanţarea cu echivalentul în lei al sumei de ........., din care:
cheltuieli de tratament = ............... lei;
cheltuieli de spitalizare = ............. lei;
cheltuieli de transport = ............... lei.


Director coordonator,
.........................
(numele în clar şi semnãtura)

Director coordonator adjunct financiar-contabil,
...............................................
(numele în clar şi semnãtura)


ANEXA 3
-------
(Anexa nr. 8 la <>Ordinul nr. 50/2004 )
------------------------------------

SITUAŢIE CENTRALIZATOARE
cu privire la analiza proceselor-verbale medicale întocmite
în vederea trimiterii pentru tratament în strãinãtate
la data ..........




┌───┬──────┬────────┬───┬───────────┬────────────────┬───────────────────────┬──────────────────┬───────┐
│Nr.│Numele│Diagnos-│ │ Estimarea │ Estimarea │ Estimarea │ │ │
│crt│ şi │ticul │Vâr│ riscului │ beneficiului │ beneficiului │ Vârsta │ │
│ │pre- │complet*│sta│ vital │ pentru bolnav │ pentru societate │ │PUNCTAJ│
│ │numele│ │ ├───┬───┬───┼────┬────┬──────┼──────┬───────┬────────┼─────┬──────┬─────┤ TOTAL │
│ │ │ │ │Ma-│Me-│Scã│FM**│S***│NS****│T*****│P******│F*******│0-26 │27-60 │peste│ │
│ │ │ │ │jor│diu│zut│ │ │ │ │ │ │ de │ de │60 de│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ani │ ani │ ani │ │
├───┼──────┼────────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼──────┼──────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │
├───┼──────┼────────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼──────┼──────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼────────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼──────┼──────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼────────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼──────┼──────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┤
│ 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼────────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼──────┼──────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┤
│ 4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼────────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼──────┼──────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┤
│ 5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼────────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼──────┼──────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┤
│...│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼────────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼──────┼──────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┤
│...│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴──────┴────────┴───┴───┴───┴───┴────┴────┴──────┴──────┴───────┴────────┴─────┴──────┴─────┴───────┘


------------
* Se va menţiona diagnosticul aşa cum este consemnat în procesul-verbal întocmit în vederea trimiterii pentru tratament în strãinãtate.
** Foarte mare (recuperare totalã).
*** Satisfãcãtor (recuperare parţialã).
**** Nesatisfãcãtor (fãrã beneficii evidente).
***** Reintegrare socialã şi reinserţie profesionalã totalã.
****** Reintegrare socialã şi reinserţie profesionalã parţialã.
******* Fãrã reintegrare socialã şi reinserţie profesionalã.

NOTĂ:
Punctajul total menţionat în coloana 16 se va calcula ca sumã a punctajelor acordate la urmãtoarele criterii:
a) estimarea riscului vital legat de evoluţia bolii în lipsa tratamentului recomandat în strãinãtate;
b) estimarea beneficiului pentru bolnav al tratamentului recomandat în strãinãtate;
c) estimarea beneficiului pentru societate al tratamentului recomandat în strãinãtate;
d) vârsta pacientului.


Preşedintele comisiei,
..............................
(numele în clar şi semnãtura)


ANEXA 4
-------
(Anexa nr. 9 la <>Ordinul nr. 50/2004 )
------------------------------------

PROCES-VERBAL
Nr. ...... din data .....

Comisia constituitã la nivelul Ministerului Sãnãtãţii, numitã prin Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. ......... din .........., a analizat urmãtoarele solicitãri de trimitere a bolnavilor pentru tratament medical în strãinãtate:


┌───┬───────────┬──────┬────────┬───────┬─────────┬────────┬───────┬─────────┐
│Nr.│ Numele şi │Diag- │Numãrul/│ │Punctaj │Punctaj │ │Decizia │
│crt│ prenumele │nostic│ Data │PUNCTAJ│pentru │pentru │PUNCTAJ│comisiei │
│ │ bolnavului│com- │înregis-│TOTAL**│costul │perioada│ TOTAL │aprobat/ │
│ │ │plet* │trãrii │ │estimat │ de │ FINAL │neaprobat│
│ │ │ │solici- │ │al trata-│timp****│ │ │
│ │ │ │tãrii │ │mentului │ │ │ │
│ │ │ │ │ │solici- │ │ │ │
│ │ │ │ │ │tat*** │ │ │ │
├───┼───────────┼──────┼────────┼───────┼─────────┼────────┼───────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │7=4+5+6│ 8 │
├───┼───────────┼──────┼────────┼───────┼─────────┼────────┼───────┼─────────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────┼────────┼───────┼─────────┼────────┼───────┼─────────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────┼────────┼───────┼─────────┼────────┼───────┼─────────┤
│...│ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼──────┼────────┼───────┼─────────┼────────┼───────┼─────────┤
│...│ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴───────────┴──────┴────────┴───────┴─────────┴────────┴───────┴─────────┘



------------
* Se va menţiona diagnosticul aşa cum este consemnat în procesul-verbal medical întocmit în vederea trimiterii pentru tratament în strãinãtate.
** Se va menţiona punctajul total consemnat în procesul-verbal medical întocmit în vederea trimiterii pentru tratament în strãinãtate.
*** Se va menţiona punctajul acordat de cãtre comisia constituitã la nivelul Ministerului Sãnãtãţii pentru criteriul "costul estimat al tratamentului solicitat", în condiţiile prevederilor ordinului.
**** Se va menţiona punctajul acordat de cãtre comisia constituitã la nivelul Ministerului Sãnãtãţii pentru criteriul "perioada de timp care a trecut de la data înregistrãrii solicitãrii", în condiţiile prevederilor ordinului.

NOTE:
Pentru bolnavii care au consemnat în cuprinsul procesului-verbal medical întocmit în vederea trimiterii pentru tratament în strãinãtate nivelul de prioritate "Urgenţã medicalã", nu se aplicã criteriile suplimentare şi nu se completeazã coloanele 5 şi 6.
Prezentul proces-verbal s-a încheiat în 2 (douã) exemplare, dintre care un exemplar se pãstreazã la nivelul Direcţiei generale de sãnãtate publicã, asistenţã medicalã şi programe şi alt exemplar de cãtre preşedintele comisiei.


1. Preşedinte - secretar de stat:
...................................
(numele şi prenumele)

Semnãtura
.........................

2. Membri:
Reprezentantul Direcţiei generale de sãnãtate publicã, asistenţã medicalã şi programe,
............................................
(numele şi prenumele)

Semnãtura
.................................
Reprezentantul Direcţiei generale buget şi credite externe
............................................
(numele şi prenumele)

Semnãtura
..............................................
Reprezentantul Direcţiei legislative şi asistenţã juridicã,
.............................................
(numele şi prenumele)

Semnãtura
...........................................
3. Secretar,
.............................................
(numele şi prenumele)

Semnãtura
.............................................

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016