Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.317 din 11 septembrie 2014  pentru aprobarea condiţiilor contractuale speciale privind contractele pentru echipamente şi construcţii, inclusiv proiectare, şi cele privind contractele pentru construcţii clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii de transport feroviar, finanţate din fonduri publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.317 din 11 septembrie 2014 pentru aprobarea condiţiilor contractuale speciale privind contractele pentru echipamente şi construcţii, inclusiv proiectare, şi cele privind contractele pentru construcţii clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii de transport feroviar, finanţate din fonduri publice

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 748 din 14 octombrie 2014

    În temeiul prevederilor art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 1.405/2010 prind aprobarea utilizării unor condiţii contractuale ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii de transport de interes naţional, finanţate din fonduri publice, şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 24/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul transporturilor emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă condiţiile contractuale speciale privind contractele pentru echipamente şi construcţii, inclusiv proiectare, şi cele privind contractele pentru construcţii clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii de transport feroviar, finanţate din fonduri publice, prevăzute în anexele nr. 1b, 2b, precum şi în anexele nr. 3 şi 4*) (acord contractual şi anexa la ofertă).
-----
    *) Anexele nr. 1b, 2b, 3 şi 4 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.

     ART. 2
     Anexele nr. 1b, 2b, precum şi anexele nr. 3 şi 4 (acord contractual şi anexa la ofertă) fac parte integrantă din prezentul ordin.
     ART. 3
     Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
     ART. 4
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului transporturilor nr. 774/2013 pentru aprobarea condiţiilor contractuale speciale privind contractele pentru echipamente şi construcţii, inclusiv proiectare, şi cele privind contractele pentru construcţii clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii de transport feroviar, finanţate din fonduri publice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 294 şi 294 bis din 23 mai 2013, se abrogă.

                         p. Ministrul transporturilor,
                                 Istvan Zoltan,
                                secretar de stat

    Bucureşti, 11 septembrie 2014.
    Nr. 1.317.


    ANEXA 1b

                      CONDIŢII DE CONTRACT PENTRU CONSTRUCŢII

                  PENTRU CLĂDIRI ŞI LUCRĂRI INGINEREŞTI PROIECTATE
                                DE CĂTRE BENEFICIAR


    1. PREVEDERI GENERALE

    1.1. Definiţii
    1.1.1. Contractul
    1.1.1.1. Se şterge Sub-Clauza 1.1.1.1 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Contract înseamnă Acordul Contractual împreună cu toate documentele prevăzute în Sub-Clauza 1.5 [Prioritatea Documentelor]."

    1.1.2. Părţi şi Persoane
    1.1.2.2. La sfârşitul Sub-Clauzei 1.1.2.2 se adaugă următoarele:
    "Beneficiar poate însemna şi Autoritate Contractantă."
    1.1.2.3. La sfârşitul Sub-Clauzei 1.1.2.3 se adaugă următoarele:
    "Antreprenor are acelaşi înţeles cu Contractant."
    1.1.2.4. La sfârşitul Sub-Clauzei 1.1.2.4 se adaugă următoarele:
    "Inginer are acelaşi înţeles cu Consultant pentru supravegherea execuţiei lucrărilor."
    1.1.2.11. Se introduce o nouă Sub-Clauza 1.1.2.11:
    "Instituţii Financiare" înseamnă instituţiile bancare sau alte instituţii financiare care pot asigura Beneficiarului surse de finanţare.

    1.1.3. Date, Teste, Perioade şi Terminare
    1.1.3.5. Se şterge Sub-Clauza 1.1.3.5 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    " Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor înseamnă procesul verbal întocmit şi semnat de către comisia de recepţie numită de către Beneficiar, recomandând admiterea, amânarea sau respingerea recepţiei Lucrărilor, a Sectorului sau a unei părţi de Lucrări (după caz) de către Beneficiar potrivit Legii".
    1.1.3.7. La sfârşitul Sub-Clauzei 1.1.3.7 se adaugă următoarele:
    "Perioadă de Notificare a Defecţiunilor va avea acelaşi înţeles cu Perioadă de garanţie".
    1.1.3.8. Se şterge Sub-Clauza 1.1.3.8 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Procesul Verbal de Recepţie Finală înseamnă procesul verbal întocmit şi semnat de către comisia de recepţie numită de către Beneficiar, recomandând admiterea, amânarea sau respingerea recepţiei finale a Lucrărilor, Sectorului sau a unei părţi de Lucrări (după caz) de către Beneficiar, potrivit Legii".
    1.1.3.10. Se adaugă o nouă Sub-Clauză 1.1.3.10:
    "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrărilor înseamnă certificatul emis de Inginer, precizând data la care Lucrările sau Sectoarele au fost terminate în conformitate cu prevederile Contractului."
    1.1.3.11. Se adaugă o nouă Sub-Clauză 1.1.3.11:
    "Certificatul de Recepţie Finală înseamnă certificatul emis de Inginer care precizează data la care Antreprenorul şi-a încheiat obligaţiile prevăzute în Contract."

    1.1.4. Monedă şi Plăţi
    1.1.4.1. Se şterge Sub-Clauza 1.1.4.1 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Valoare de Contract Acceptată înseamnă valoarea acceptată în Acordul Contractual pentru execuţia şi terminarea Lucrărilor şi remedierea tuturor Defecţiunilor."

    1.1.5. Lucrări şi Bunuri
    1.1.5.9. Se introduce o nouă Sub-Clauza 1.1.5.9 cu următorul conţinut:
    "Utilităţi înseamnă reţele aeriene, de suprafaţă sau subterane de distribuţie a serviciilor precum petrol, gaz, apă, electricitate, canalizare, telefonie şi alte asemenea."

    1.2. Interpretări
    La sfârşitul primului paragraf al Sub-Clauzei 1.2 se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(e) prevederile care includ expresia "Cost plus un profit rezonabil" cer ca acest profit să fie a douăzecea parte (5%) din acest Cost."

    1.5. Prioritatea Documentelor
    Se şterge primul paragraf al Sub-Clauzei 1.5 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Documentele care alcătuiesc Contractul trebuie considerate ca documente care se explicitează reciproc. În scopul interpretării, prioritatea documentelor va fi în conformitate cu următoarea ordine:
    (a) Acordul Contractual
    (b) Formularul de Ofertă
    (c) Anexa la Ofertă
    (d) Condiţiile Speciale suplimentare (dacă există)
    (e) Aceste Condiţii Speciale
    (f) Condiţiile Generale
    (g) Clarificările la documentaţia de atribuire făcute înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor (dacă există)
    (h) Specificaţiile
    (i) Planşele
    (j) Propunerea financiară a Antreprenorului (după corecţiile aritmetice)
    (k) Listele
    (l) Propunerea tehnică a Antreprenorului (inclusiv Clarificările din perioada de evaluare a ofertelor)
    (m) Orice alte documente care fac parte din Contract.
    Modificările la documentaţia de atribuire făcute înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor (dacă există) şi actele adiţionale vor avea prioritatea documentelor pe care le modifică."

    1.7. Cesiunea
    Se şterge sub-paragraful (a) al Sub-Clauzei 1.7.

    1.8. Păstrarea şi Furnizarea Documentelor
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 1.8 se şterg cuvintele "şase copii" şi se înlocuiesc cu "patru copii".

    1.12. Informaţii Confidenţiale
    La sfârşitul Sub-Clauzei 1.12 se adaugă un nou paragraf:
    "Antreprenorul va considera detaliile Contractului drept private şi confidenţiale, în măsura în care aceasta nu afectează desfăşurarea obligaţiilor contractuale sau respectarea obligaţiilor prevăzute de Lege. Antreprenorul nu va publica, nu va îngădui să se publice şi nu va dezvălui nicio informaţie cu privire la Lucrări în nicio publicaţie comercială sau tehnică, sau oricum altcumva, fără acordul prealabil, exprimat în scris, al Beneficiarului."

    1.13. Respectarea Legilor
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 1.13 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Specificaţii".
    Se şterge sub-paragraful (b) al Sub-Clauzei 1.13 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "(b) Antreprenorul, în numele Beneficiarului sau în nume propriu, va transmite toate înştiinţările, va plăti toate taxele, impozitele şi onorariile şi va obţine şi va menţine în vigoare toate autorizaţiile, licenţele, permisele şi aprobările în conformitate cu Legile în vigoare pentru organizarea de şantier, execuţia şi terminarea Lucrărilor şi remedierea oricăror Defecţiuni. Antreprenorul va despăgubi Beneficiarul şi îl va proteja împotriva consecinţelor datorate neîndeplinirii acestor obligaţii, dacă acestea s-au produs din vina Antreprenorului."

    2. BENEFICIARUL

    2.5. Revendicările Beneficiarului
    Se şterge prima propoziţie din ultimul paragraf al Sub-Clauzei 2.5 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Această sumă poate fi dedusă din Certificatele de Plată sau recuperată în baza unei facturi emise de către Beneficiar."

    3. INGINERUL

    3.1. Responsabilităţile şi Autoritatea Inginerului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 3.1 se adaugă următoarele paragrafe:
    "Inginerul va obţine aprobarea scrisă a Beneficiarului pentru aplicarea prevederilor următoarelor Sub-Clauze ale prezentelor Condiţii:
    (a) Sub-Clauza 4.4: consimţământul pentru numirea sau înlocuirea oricărui Subantreprenor;
    (b) Sub-Clauza 8.8: suspendarea executării unei părţi de Lucrări sau a Lucrărilor;
    (c) Sub-Clauzele 13.1, 13.2, 13.3, 13.5, 13.6: dispunerea sau aprobarea oricărei Modificări care ar face ca Preţul Contractului să depăşească Valoarea de Contract Acceptată sau orice valoare de contract convenită ulterior de Beneficiar şi Antreprenor în cadrul unor acte adiţionale la Contract.
    Prin excepţie de la obligaţiile prevăzute mai sus, dacă Inginerul consideră că a survenit o situaţie de urgenţă ce afectează siguranţa vieţii, a Lucrărilor sau a unor proprietăţi învecinate, acesta poate, fără aprobarea prealabilă a Beneficiarului, să dispună Antreprenorului să execute acele lucrări sau să facă toate cele necesare, în opinia Inginerului, pentru a anula sau reduce riscul şi fără a-l exonera pe Antreprenor de obligaţiile asumate prin Contract. Antreprenorul se va conforma imediat instrucţiunilor primite de la Inginer şi, cu condiţia respectării prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicările Antreprenorului], Antreprenorul va avea dreptul la:
    (a) prelungirea duratei de execuţie pentru astfel de întârzieri, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacă terminarea Lucrărilor este sau va fi întârziată, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare, care vor fi incluse în Preţul Contractului."

    4. ANTREPRENORUL

    4.1. Obligaţiile Generale ale Antreprenorului
    În ultimul paragraf al Sub-Clauzei 4.1 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Specificaţii".
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.1 se adaugă un nou paragraf:
    "Proiectul tehnic şi detaliile de execuţie elaborate de către Antreprenor vor fi verificate de către verificatori de proiect atestaţi, angajaţi de către Beneficiar. Orice aprobare sau consimţământ precum şi orice verificare efectuată de către verificatori de proiect atestaţi, angajaţi de către Beneficiar, potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze, nu va exonera Antreprenorul de responsabilitatea pentru partea proiectată."

    4.2. Garanţia de Bună Execuţie
    Se şterge prima propoziţie a paragrafului al doilea al Sub-Clauzei 4.2 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Antreprenorul va furniza Beneficiarului Garanţia de Bună Execuţie, în formatul agreat de Beneficiar, nu mai târziu de 14 zile de la data semnării Acordului Contractual şi va transmite o copie şi Inginerului."
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 4.2 se şterg cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "Certificatul de Recepţie Finală".
    După al patrulea paragraf al Sub-Clauzei 4.2 se adaugă următoarele paragrafe:
    "Garanţia de Bună Execuţie a unei asocieri sau a unui consorţiu va fi dată în numele asocierii sau consorţiului.
    De fiecare dată când Inginerul stabileşte, cu respectarea prevederilor Sub-Clauzei 3.1 [Responsabilităţile şi Autoritatea Inginerului], că Preţul Contractului depăşeşte Valoarea de Contract Acceptată sau Preţul Contractului stabilit anterior, în scopul prezentei Sub-Clauze, la înştiinţarea Inginerului sau a Beneficiarului, Antreprenorul va majora valoarea Garanţiei de Bună Execuţie, în aceeaşi proporţie, în termen de 14 zile de la înştiinţare. De fiecare dată când valoarea Garanţiei de Bună Execuţie se va diminua cu sumele revendicate de Beneficiar, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicările Beneficiarului] sau Clauzei 20 [Revendicări, Dispute şi Arbitraj], Antreprenorul va reîntregi valoarea Garanţiei de Bună Execuţie în termen de 14 zile de la recuperarea sumelor revendicate de către Beneficiar."
    Se şterge ultimul paragraf al Sub-Clauzei 4.2 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Beneficiarul va elibera/restitui Antreprenorului Garanţia de Bună Execuţie după cum urmează:
    (i) 70% din valoarea Garanţiei de Bună Execuţie în termen de 14 zile de la data emiterii Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor, dacă Beneficiarul nu a formulat până la acea dată nicio revendicare de executare a Garanţiei de Bună Execuţie şi cu condiţia emiterii Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor;
    (ii) 30% din valoarea Garanţiei de Bună Execuţie la emiterea Certificatului de Recepţie Finală, dacă Beneficiarul nu a formulat până la acea dată nicio revendicare de executare a Garanţiei de Bună Execuţie."

    4.3. Reprezentantul Antreprenorului
    La sfârşitul ultimului paragraf al Sub-Clauzei 4.3 se adaugă următoarele:
    "În cazul în care Reprezentantul Antreprenorului sau asistenţii acestuia nu vorbesc fluent limba folosită pentru comunicare impusă de prevederile Sub-Clauzei 1.4 [Legea şi Limba], Antreprenorul va asigura numărul necesar de interpreţi competenţi pe toată durata programului de lucru."

    4.4. Subantreprenorii
    Se şterge primul paragraf al Sub-Clauzei 4.4 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Antreprenorul nu va subcontracta o valoare a Lucrărilor mai mare decât cuantumul prevăzut în Anexa la Ofertă."
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 4.4 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Specificaţii" şi se şterge sub-paragraful (b) şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "(b) pentru numirea Subantreprenorilor propuşi după semnarea Contractului şi pentru înlocuirea oricărui Subantreprenor va fi obţinut consimţământul prealabil al Inginerului, în următoarele condiţii:
    (i) va înştiinţa Inginerul cu cel puţin 7 zile înainte de data estimată de semnare a contractului de subantrepriză cu Subantreprenorul propus şi
    (ii) va transmite, odată cu înştiinţarea, justificările rezonabile privind înlocuirea Subantreprenorului;"
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 4.4 se adaugă următoarele:
    "(e) la semnarea Acordului Contractual, Antreprenorul va furniza Beneficiarului contractele încheiate de Antreprenor cu Subantreprenorii declaraţi în Ofertă;
    (f) contractele de subantrepriză vor fi în concordanţă cu condiţiile de contract FIDIC, vor îndeplini condiţiile din Ofertă şi vor constitui anexe la Contract."
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.4 se adaugă un nou paragraf:
    "Beneficiarul va înştiinţa Inginerul şi Antreprenorul în termen de 7 zile cu privire la decizia de aprobare sau respingere a Subantreprenorului propus pentru numire sau înlocuire de către Antreprenor."

    4.8. Proceduri de Securitate
    În sub-paragraful (e) al Sub-Clauzei 4.8 se şterg cuvintele "să execute" şi se înlocuiesc cu "să execute şi să menţină" şi la final se adaugă cuvintele "precum şi pentru proprietarii şi operatorii de Utilităţi."

    4.14. Evitarea Afectărilor
    La sfârşitul primului paragraf al Sub-Clauzei 4.14 se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(c) Utilităţile existente."

    4.16. Transportul Bunurilor
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 4.16 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Specificaţii".

    4.17. Utilajele Antreprenorului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.17 se adaugă următoarele paragrafe:
    "În cazul în care din motive obiective se impune înlocuirea unor Utilaje de pe Şantier, Antreprenorul va folosi Utilaje având cel puţin aceleaşi caracteristici tehnologice şi de calitate cu Utilajele propuse în Ofertă şi înscrise în Lista/anexa inclusă în Contract.
    Antreprenorul va transmite o înştiinţare Inginerului înainte de înlocuirea Utilajelor, prin care va justifica înlocuirea şi va transmite caracteristicile tehnologice şi de calitate pentru Utilajele propuse pentru înlocuire."

    4.18. Protecţia Mediului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.18 se adaugă un nou paragraf:
    "În cazul în care Antreprenorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, Antreprenorul va suporta din surse proprii plata costurilor măsurilor de remediere precum şi orice daune sau afectări ca urmare a încălcării legislaţiei pentru protecţia mediului sau, după caz, va suporta costurile măsurilor de remediere şi daunele pe care Beneficiarul este îndreptăţit să le primească potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicările Beneficiarului]."

    4.21. Rapoarte privind Evoluţia Execuţiei Lucrărilor
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 4.21 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi "şase exemplare" şi se înlocuiesc cu "Specificaţii", respectiv cu "patru exemplare".
    La sfârşitul celui de-al treilea paragraf al Sub-Clauzei 4.21 se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(i) detaliile prezentate în paragraful al doilea al Sub-Clauzei 14.4 [Graficul de Execuţie]."
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.21 se adaugă următoarele paragrafe:
    "Antreprenorul va înfiinţa şi va păstra un Jurnal de şantier în care, zilnic, se vor înscrie cel puţin următoarele informaţii:
    (i) numărul şi calificarea persoanelor prezente pe Şantier;
    (ii) Utilajele Antreprenorului utilizate pe Şantier şi Utilajele nefuncţionale;
    (iii) Materialele expediate sau livrate şi depozitate în Şantier precum şi Materialele încorporate în Lucrări Permanente;
    (iv) Lucrările realizate;
    (v) Teste efectuate şi probele prelevate conform Contractului;
    (vi) incidente şi/sau accidente;
    (vii) probleme întâmpinate şi condiţii fizice imprevizibile;
    (viii) condiţiile climatice şi întreruperile lucrărilor cauzate de condiţii climatice nefavorabile excepţionale.
    Jurnalul de şantier va fi semnat de către Reprezentantul Antreprenorului. În cazul în care Inginerul are obiecţiuni/observaţii cu privire la veridicitatea şi completitudinea informaţiilor din Jurnalul de şantier, Inginerul va avea dreptul, sub semnătură, să menţioneze în scris obiecţiunile/observaţiile sale în Jurnalul de şantier."

    4.22. Securitatea Şantierului
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 4.22 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Specificaţii".

    4.23. Activităţile Antreprenorului pe Şantier
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.23 se adaugă un nou paragraf:
    "Antreprenorul va înştiinţa Beneficiarul şi Inginerul cu cel puţin 28 de zile înainte de începerea operaţiunilor care se înscriu în prevederile Sub-Clauzei 4.13 [Dreptul de Trecere şi Facilităţi], Sub-Clauzei 4.14 [Evitarea Afectărilor] şi Sub-Clauzei 4.15 [Căile de Acces]. Înştiinţarea va include detalii despre operaţiuni, program, principalele utilaje care se vor utiliza şi va include copii ale tuturor autorizaţiilor necesare obţinute în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 1.13 [Respectarea Legilor]."

    4.25. Utilităţi Existente
    Se adaugă o noua Sub-Clauza 4.25 "Utilităţi Existente":
    "Antreprenorul se obligă să cunoască, în baza documentaţiilor primite de la Beneficiar sau proprietarii de utilităţi, poziţia tuturor Utilităţilor, înainte de începerea oricărei lucrări prin care ar putea să afecteze Utilităţile existente.
    Antreprenorul va fi răspunzător pentru orice daună produsă din vina sa asupra Utilităţilor existente, pentru care Beneficiarul sau proprietarii de utilităţi au transmis documentaţiile, cu excepţia cazurilor în care documentaţiile primite nu reflectă realitatea utilităţilor existente. Antreprenorul va remedia orice astfel de daună pe cheltuiala sa."

    4.26. Cartea Tehnică a Construcţiei
    Se adaugă o nouă Sub-Clauză 4.26 "Cartea Tehnică a Construcţiei":
    "Lucrările nu vor fi considerate ca finalizate în scopul recepţiei conform Sub-Clauzei 10.1 [Recepţia Lucrărilor sau a Sectoarelor de Lucrări] înainte ca Inginerul să primească toate documentele necesare întocmirii Capitolului B al Cărţii Tehnice a Construcţiei."

    6. PERSONALUL ŞI FORŢA DE MUNCĂ

    6.1. Angajarea Personalului şi Forţei de Muncă
    La sfârşitul Sub-Clauzei 6.1 se adaugă următoarele paragrafe:
    "Antreprenorul va asigura personalul cheie conform propunerii sale din Ofertă iar orice înlocuire se va face cu personal cu calificare şi experienţă cel puţin echivalente cu cele ale cerinţelor din Contract.
    Reprezentantul Antreprenorului şi persoanele pe care Antreprenorul le împuterniceşte, confirmate pe astfel de poziţii la semnarea Contractului ca şi personal cheie, vor fi menţinute pe toată durata executării Lucrărilor, cu excepţia situaţiilor în care Inginerul solicită înlocuirea din motive întemeiate sau atunci când este necesară înlocuirea din alte motive independente de Antreprenor (ex. demisie, boală, deces, etc.)."

    6.5. Programul de Lucru
    La sfârşitul Sub-Clauzei 6.5 se adaugă un nou paragraf:
    "Antreprenorul va înştiinţa imediat Inginerul în privinţa oricărei modificări în Programul de Lucru menţionat în Anexa la Oferta, cu excepţia situaţiilor prevăzute în primul paragraf. Inginerul va aproba modificarea Programului de Lucru, dacă modificarea nu încalcă prevederile Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Execuţie] şi va înştiinţa Beneficiarul."

    6.7. Sănătatea şi Securitatea Muncii
    La începutul sub-clauzei 6.7 se introduce un nou paragraf:
    "În termen maxim de 28 de zile de la Data de Începere conform prevederilor Sub-Clauzei 8.1 [Începerea Lucrărilor], Antreprenorul va transmite "Planul propriu de Sănătatea şi Securitatea Muncii" în conformitate cu prevederile legale, pentru aprobarea de către Inginer. Inginerul nu va permite derularea niciunei lucrări pe Şantier până când acest plan nu a fost aprobat. Aprobarea Planului propriu de Sănătatea şi Securitatea Muncii nu îl absolvă pe Antreprenor de niciuna din responsabilităţile sale privind sănătatea şi securitatea muncii pe Şantier."

    8. ÎNCEPEREA, ÎNTÂRZIEREA ŞI SUSPENDAREA LUCRĂRILOR

    8.1. Începerea Lucrărilor
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 8.1 se şterg cuvintele "Scrisorii de Acceptare" şi se înlocuiesc cu "Acordului Contractual".
    După primul paragraf al Sub-Clauzei 8.1 se adaugă următorul paragraf:
    "Dacă în Anexa la Ofertă există specificate Sectoare de lucrări, data de începere pentru fiecare Sector de lucrări va fi data înscrisă în Anexa la Ofertă."

    8.3. Programul de Execuţie
    La sfârşitul primului paragraf al Sub-Clauzei 8.3 se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(e) formatul digital editabil al Programului de Execuţie."
    La sfârşitul ultimului paragraf al Sub-Clauzei 8.3 se adaugă cuvintele "în termen de 28 de zile."

    8.6. Ritmul Evoluţiei Lucrărilor
    La sfârşitul Sub-Clauzei 8.6 se adaugă un nou paragraf:
    "În scopul asigurării condiţiilor de respectare a Programului de Execuţie a lucrărilor prin soluţionarea unor probleme curente, vor fi organizate întâlniri periodice de management, lunar sau ori de câte ori este necesar. Problemele de siguranţă, de sănătate şi securitate a muncii vor fi pe agenda tuturor întâlnirilor de management. Întâlnirile vor avea loc la sediul Antreprenorului sau la sediul Beneficiarului şi vor fi convocate de către Inginer. La întâlniri vor participa reprezentanţi ai Beneficiarului, Antreprenorului, Inginerului, precum şi ai unor entităţi implicate în rezolvarea problemelor. Inginerul va stabili ordinea de zi, va conduce şedinţa şi va transmite Minuta întâlnirilor tuturor participanţilor. Indiferent de autoritatea cu care sunt investite persoanele care participă la întâlnire, precizările făcute de acestea în cadrul întâlnirii şi înregistrate în cadrul Minutei nu pot modifica Contractul."

    8.7. Penalităţi de Întârziere
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 8.7 se şterg cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".

    8.10. Plata Echipamentelor şi Materialelor în Eventualitatea Suspendării Lucrărilor
    Se şterge sub-paragraful (b) al Sub-Clauzei 8.10 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "(b) în conformitate cu instrucţiunile Inginerului, Antreprenorul a prezentat dovezi satisfăcătoare că Echipamentele şi/sau Materialele sunt în proprietatea sa şi nu sunt subiect al vreunei reţineri sau popriri şi a marcat Echipamentele şi/sau Materialele ca fiind proprietatea Beneficiarului."

    9. TESTELE LA TERMINARE

    9.4. Rezultate Necorespunzătoare ale Testelor la Terminare
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 9.4 se şterge sub-paragraful (c) şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "(c) sa diminueze Preţul Contractului, dacă Beneficiarul solicită acest lucru."

    10. RECEPŢIA LUCRĂRILOR DE CĂTRE BENEFICIAR

    10.1. Recepţia Lucrărilor şi a Sectoarelor de Lucrări
    Se şterge Sub-clauza 10.1 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Cu excepţia celor prevăzute în Sub-Clauza 9.4 [Rezultate Necorespunzătoare ale Testelor la Terminare], Beneficiarul va recepţiona Lucrările în situaţia în care (i) acestea au fost terminate în conformitate cu prevederile Contractului, incluzând condiţionările descrise în Sub-Clauza 8.2 [Durata de Execuţie] şi (ii) atunci când a fost emis un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor prin care se recomandă admiterea recepţiei cu sau fără obiecţii.
    Antreprenorul va înştiinţa Inginerul şi Beneficiarul cu cel mult 14 zile înainte ca Lucrările sau Sectoarele de lucrări, din punctul de vedere al Antreprenorului, să fie terminate şi pregătite de recepţie. Inginerul va verifica dacă sunt întrunite condiţiile de recepţie şi va solicita Beneficiarului convocarea comisiei de recepţie la Terminarea Lucrărilor sau a Sectoarelor de lucrări.
    Beneficiarul va organiza începerea recepţiei şi va comunica Antreprenorului data stabilită şi componenţa comisiei de recepţie. Comisia de recepţie va emite şi va semna Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor conform Legii.
    Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului de către Inginer, în termen de 3 de zile lucrătoare de la data emiterii Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor conform Legii, Inginerul:
    (a) va emite Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrărilor în care va menţiona data la care Lucrările sau Sectoarele au fost terminate în conformitate cu prevederile Contractului şi, dacă se impune, cuantumul penalităţilor de întârziere în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicările Beneficiarului], la care va anexa un exemplar din Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor prin care se recomandă admiterea cu sau fără obiecţii;
    (b) va notifica Antreprenorul despre termenul de remediere, dacă recepţia s-a admis cu obiecţii. Antreprenorul se obligă să execute lucrările de remediere în termenul prevăzut în notificare.
    După admiterea recepţiei, înainte de expirarea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor, Beneficiarul poate emite solicitări de remediere pentru Lucrări sau Sectoare de lucrări, altele decât cele consemnate în Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor, în condiţiile prevederilor Sub-Clauzei 11.1 [Terminarea Lucrărilor Neexecutate şi Remedierea Defecţiunilor] şi Sub-Clauzei 11.2 [Costul Remedierii Defecţiunilor]."

    10.2. Recepţia unor Părţi de Lucrări
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 10.2 se şterg cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi la sfârşit se adaugă cuvintele "cu condiţia ca acea parte să fie independentă din punct de vedere fizic şi funcţional."
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 10.2 se şterg cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi "Procesului Verbal de Recepţie" şi se înlocuiesc cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor", respectiv cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se şterg sub-paragrafele (a), (b) şi (c) şi se înlocuiesc cu următoarele:
    "(a) partea de lucrare care urmează a fi utilizată, va fi predată Beneficiarului de către Antreprenor pe bază de proces-verbal de predare-primire în care se va consemna starea părţii de Lucrări inclusiv omisiunile şi Defecţiunile;
    (b) Antreprenorul va înceta să mai aibă responsabilitatea privind acea parte începând cu data la care a început utilizarea acesteia, moment în care răspunderea va trece în sarcina Beneficiarului cu excepţia omisiunilor, Defecţiunilor şi viciilor ascunse;
    (c) pentru partea de lucrare preluată şi utilizată de Beneficiar, Perioada de Notificare a Defecţiunilor începe de la data terminării remedierilor."
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 10.2 se şterg cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    În ultimul paragraf al Sub-Clauzei 10.2 se şterg cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor", respectiv cu "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".

    10.3. Perturbarea Testelor la Terminare
    Se şterge primul paragraf al Sub-Clauzei 10.3 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Dacă Antreprenorul este împiedicat cu mai mult de 14 zile să efectueze Testele la Terminare datorită unei cauze din responsabilitatea Beneficiarului, Antreprenorul va notifica Inginerul cu privire la acest aspect. Înştiinţarea va include detalii care să specifice motivul pentru care Testele la Terminare nu au putut fi efectuate precum şi detalii referitoare la natura şi durata întârzierilor sau întreruperilor generate de această cauză."
    Se şterge al doilea paragraf al Sub-Clauzei 10.3.

    10.4. Restabilirea Suprafeţelor de Teren
    În Sub-Clauza 10.4 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi "proces verbal" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" respectiv "certificat".

    11. PERIOADA DE GARANŢIE

    11.1. Terminarea Lucrărilor Neexecutate şi Remedierea Defecţiunilor
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 11.1 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".

    11.7. Dreptul de Acces
    În Sub-Clauza 11.7 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie Finală".

    11.9. Procesul Verbal de Recepţie Finală
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 11.9 se şterg cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "Certificatul de Recepţie Finală".
    După primul paragraf al Sub-Clauzei 11.9 se adaugă un nou paragraf:
    "Beneficiarul va organiza recepţia finală şi va comunica Antreprenorului data stabilită şi componenţa comisiei de recepţie în condiţiile Legii. Comisia de recepţie va emite şi va semna Procesul Verbal de Recepţie Finală conform Legii."
    Se şterge al doilea paragraf al Sub-Clauzei 11.9 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului de către Inginer, în termen de 3 de zile lucrătoare de la data emiterii Procesului Verbal de Recepţie Finală conform Legii, Inginerul va emite Certificatul de Recepţie Finală precizând data la care Antreprenorul şi-a încheiat obligaţiile prevăzute în Contract."
    În ultimul paragraf al Sub-Clauzei 11.9 se şterg cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "Certificatul de Recepţie Finală".

    11.10. Obligaţii Neîndeplinite
    În Sub-Clauza 11.10 se adaugă un nou paragraf:
    "Emiterea Certificatului de Recepţie Finală de către Inginer nu va aduce atingere răspunderii Antreprenorului pentru viciile ascunse ale Lucrărilor pe durata termenelor de garanţie prevăzute de Lege."

    13. MODIFICĂRI ŞI ACTUALIZĂRI

    13.1. Dreptul de a Modifica
    La începutul paragrafului al treilea al Sub-Clauzei 13.1 se adaugă cuvintele "Cu condiţia să nu fie substanţială, în sensul Legii,"
    La sfârşitul Sub-Clauzei 13.1 se adaugă un nou paragraf:
    "Orice Modificare sau Actualizare care implică o majorare sau diminuare a Preţului Contractului se va materializa printr-un act adiţional la Contract."

    13.2. Optimizarea Proiectului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 13.2 se adaugă un nou paragraf:
    "Antreprenorul va fi pe deplin responsabil pentru orice propunere făcută potrivit acestei Sub-Clauze, inclusiv în perioada necesară pentru revizuirea şi aprobarea acesteia. Antreprenorul nu va fi îndreptăţit la nici o prelungire a Duratei de Execuţie, Cost sau profit aferente unei asemenea perioade de revizuire şi aprobare."

    13.5. Sume Provizionate
    La sfârşitul Sub-Clauzei 13.5 se adaugă un nou paragraf:
    "Atunci când achiziţionează Echipamente, Materiale sau servicii conform prevederilor sub- paragrafului (b), în alt mod decât de la un Subantreprenor nominalizat, în conformitate cu prevederile Clauzei 5 [Subantreprenori Nominalizaţi], Antreprenorul va respecta prevederile legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice."

    14. PREŢUL CONTRACTULUI ŞI PLĂŢILE

    14.1. Preţul Contractului
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 14.1 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Specificaţii".

    14.2. Plata în Avans
    În prima propoziţie a primului paragraf al Sub-Clauzei 14.2 după cuvintele "în vederea mobilizării" se adaugă cuvintele "şi organizării de şantier".
    Se şterge ultima propoziţie din al treilea paragraf al Sub-Clauzei 14.2 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Această garanţie va fi emisă de o societate bancară sau de o societate de asigurări şi va avea formatul anexat la Contract sau alt format agreat de către Beneficiar."
    Se şterge al cincilea paragraf al Sub-Clauzei 14.2 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Fiecare plată în avans va fi recuperată prin deduceri din Certificatele de Plată în procentul specificat în Anexa la Oferta, procent care nu poate fi mai mic decât procentul în care se acordă avansul."
    În al şaselea paragraf al Sub-Clauzei 14.2 se şterg cuvintele "totalul diferenţei rămase se va plăti imediat de către Antreprenor Beneficiarului." şi se înlocuiesc cu
    "diferenţa rămasă nerecuperată va deveni imediat datorată şi plătibilă de către Antreprenor Beneficiarului, iar Beneficiarul va avea dreptul, cu condiţia respectării Sub-Clauzei 2.5 [Revendicările Beneficiarului], să aplice penalităţi la diferenţa nerambursată, la nivelul penalităţilor prevăzute pentru datoriile bugetare în condiţiile Legii şi calculate pentru perioada cuprinsă între data primirii avansului de către Antreprenor şi data la care avansul a fost recuperat în întregime."
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.2 se adaugă un nou paragraf:
    "Pentru plăţile în avans acordate din credite bugetare în condiţiile Legii şi nejustificate prin Bunuri livrate, Lucrări executate şi servicii prestate până la sfârşitul anului, în condiţiile prevederilor contractuale, vor fi recuperate de către Beneficiar şi se vor restitui bugetului din care au fost avansate. În cazul nelivrării Bunurilor, neexecutării Lucrărilor şi serviciilor angajate pentru care s-au acordat plăţi în avans, recuperarea sumelor de către Beneficiar se face cu perceperea majorărilor de întârziere existente pentru creanţele bugetare, calculate pentru perioada de când s-au acordat şi până s-au recuperat."

    14.3. Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrări
    Se şterge primul paragraf al Sub-Clauzei 14.3 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Antreprenorul va transmite Inginerului, în cel mult 7 zile de la sfârşitul perioadei de plată stabilită în Contract (sau în cel mult 7 zile de la sfârşitul fiecărei luni, dacă nu este stabilită în Contract), o situaţie de lucrări, în patru (4) exemplare, într-o formă aprobată de către Inginer, în care va prezenta detaliat sumele la care Antreprenorul se consideră îndreptăţit, împreună cu documentele justificative care vor cuprinde raportul privind evoluţia lucrărilor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.21 [Rapoarte privind Evoluţia Lucrărilor]."

    14.5. Echipamente şi Materiale destinate Lucrărilor
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 14.5 se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(d) Echipamentele şi Materialele trebuie să corespundă condiţiilor de calitate impuse de standardele europene sau standardelor naţionale armonizate, conform Contractului şi să fie însoţite de certificate de calitate şi conformitate."

    14.6. Emiterea Certificatelor de Plată Interimare
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 14.6 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.6 se adaugă următoarele paragrafe:
    "Fără a lua în considerare prevederile Sub -Clauzei 2.5 [Revendicările Beneficiarului], Beneficiarul este îndreptăţit să corecteze erorile aritmetice din orice Certificat de Plată.
    Fără a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau în alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Interimar de Plată ce ar face ca valoarea cumulată aprobată pentru plată să depăşească Valoarea de Contract Acceptată sau orice valoare de contract convenită ulterior de Beneficiar şi Antreprenor prin acte adiţionale la Contract."

    14.7. Plăţile
    Se şterge primul paragraf al Sub-Clauzei 14.7 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Beneficiarul va plăti Antreprenorului:
    (a) prima tranşă din plata în avans, în termen de 21 de zile după primirea documentelor, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.2 [Garanţia de Bună Execuţie] şi Sub-Clauzei 14.2 [Plata în Avans], pentru plată fiind necesară îndeplinirea ambelor condiţii;
    (b) valoarea specificată în fiecare factură corespunzătoare fiecărui Certificat Interimar de Plată, în termen de 28 de zile de la data emiterii facturii de către Antreprenor;
    (c) valoarea specificată în factura corespunzătoare Certificatului Final de Plată, în termen de 56 de zile de la data emiterii facturii de către Antreprenor."
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.7 se adaugă următoarele paragrafe:
    "De la data emiterii Certificatului de Plată de către Inginer, Antreprenorul trebuie să emită către Beneficiar o factură în valoarea specificată în Certificatul de Plată corespunzător. Beneficiarul va înştiinţa în cel mai scurt timp Antreprenorul despre orice corecţie aplicată la valoarea Certificatului de Plată emis de către Inginer.
    Antreprenorul se obligă să restituie Beneficiarului orice sume plătite în plus faţă de valoarea datorată, în termen de 28 zile de la înştiinţarea Beneficiarului în baza facturii transmise Antreprenorului. În cazul în care Antreprenorul nu restituie suma datorată în termen de 28 de zile de la înştiinţare, Beneficiarul va putea majora suma datorată prin adăugarea dobânzilor penalizatoare, calculate prin aplicarea dobânzii Băncii Naţionale a României la principalele operaţiuni de refinanţare, aşa cum este prevăzut în seria "C" a Jurnalului Oficial al UE, în vigoare în prima zi calendaristică a lunii în care expira termenul de restituire la care se adaugă 8 (opt) puncte procentuale. Dobânzile vor fi aplicate pentru perioada de timp ce se scurge între acea dată a plăţii stabilită de către Beneficiar (exclusiv) şi data în care a fost efectuată plata (inclusiv). Orice plată parţială va acoperi în primul rând dobânzile astfel stabilite. Sumele ce trebuie restituite Beneficiarului pot fi compensate cu sumele de orice fel datorate Antreprenorului. Aceasta nu va afecta dreptul Părţilor de a stabili plata în tranşe. Spezelor bancare contractate în urma restituirii sumelor datorate Beneficiarului vor fi în sarcina Antreprenorului."

    14.8. Întârzieri în Efectuarea Plăţilor
    Se şterge paragraful al doilea al Sub-Clauzei 14.8 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Dacă nu este prevăzut altfel în Condiţiile Speciale, aceste dobânzi vor fi calculate prin aplicarea dobânzii Băncii Naţionale a României la principalele operaţiuni de refinanţare, aşa cum este prevăzut în seria "C" a Jurnalului Oficial al UE, în vigoare în prima zi calendaristică a lunii în care suma datorată a devenit scadentă, la care se adaugă 8 (opt) puncte procentuale."
    La începutul ultimului paragraf al Sub-Clauzei 14.8 se adăuga cuvintele "În baza emiterii unei facturi".

    14.9. Plata Sumelor Reţinute
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 14.9 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor", respectiv cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 14.9 se şterg cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.9 se adaugă un nou paragraf:
    "Antreprenorul poate solicita restituirea pentru a doua jumătate din Sumele Reţinute în schimbul emiterii unei garanţii bancare în favoarea Beneficiarului după emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor privind admiterea recepţiei cu sau fără obiecţii. Inginerul va aproba şi Beneficiarul va efectua plata către Antreprenor, după obţinerea garanţiei ce va fi în formatul stabilit de către Beneficiar şi emisă de o societate bancară sau de o societate de asigurări, în valoarea şi moneda egale cu cele ale plăţii ce trebuie efectuate."

    14.10. Situaţia de Lucrări la Terminare
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 14.10 se şterg cuvintele "84 de zile", cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor", cuvintele "în şase exemplare" şi cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "56 de zile", cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor", cu "în patru exemplare, respectiv cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".

    14.11. Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrări
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 14.11 se şterg cuvintele "în şase exemplare" şi cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "în patru exemplare", respectiv cu "Certificatului de Recepţie Finală".

    14.13. Emiterea Certificatului Final de Plată
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.13 se adaugă un nou paragraf:
    "Fără a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau în alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Final de Plată dacă valoarea cumulată aprobată pentru plată depăşeşte Valoarea de Contract Acceptată sau altă valoare de contract convenită ulterior de Beneficiar şi Antreprenor prin acte adiţionale la Contract."

    14.14. Încetarea Responsabilităţii Beneficiarului
    În sub-paragraful (b) al Sub-Clauzei 14.14 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".

    15. REZILIEREA CONTRACTULUI DE CĂTRE BENEFICIAR

    15.2. Rezilierea Contractului de către Beneficiar
    Se şterge al doilea paragraf al Sub-Clauzei 15.2 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Contractul va înceta de plin drept, fără somaţie, punere în întârziere, hotărâre judecătorească, sentinţă arbitrală sau orice alte formalităţi, la expirarea termenului de 14 zile de la transmiterea unei înştiinţări către Antreprenor. Totuşi, în cazurile descrise în sub- paragrafele (e) sau (f), Beneficiarul va putea, printr-o înştiinţare, rezilia Contractul imediat iar Contractul va înceta de plin drept, fără somaţie, punere în întârziere, hotărâre judecătorească, sentinţă arbitrală sau orice alte formalităţi, la primirea de către Antreprenor a înştiinţării de reziliere dată de Beneficiar."

    15.3. Evaluarea la Data Rezilierii
    La sfârşitul Sub-Clauzei 15.3 se adaugă un nou paragraf:
    "În termen de 84 de zile de la intrarea în vigoare a înştiinţării de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.2 [Rezilierea Contractului de către Beneficiar], Inginerul va transmite Beneficiarului raportul modului de soluţionare împreună cu toate documentele justificative."

    16. SUSPENDAREA ŞI REZILIEREA CONTRACTULUI DE CĂTRE ANTREPRENOR

    16.2. Rezilierea Contractului de către Antreprenor
    Se şterge sub-paragraful (e) al Sub-Clauzei 16.2 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "(e) Beneficiarul nu reuşeşte să respecte prevederile Sub-Clauzei 1.7 [Cesiunea]."
    La sfârşitul paragrafului al doilea al Sub-Clauzei 16.2 se adaugă următoarele:
    "Totuşi, în cazurile descrise în sub-paragrafele (f) sau (g) Antreprenorul va putea, printr-o înştiinţare, rezilia Contractul imediat iar Contractul va înceta de plin drept, fără somaţie, punere în întârziere, hotărâre judecătorească, sentinţă arbitrală sau orice alte formalităţi, la primirea de către Beneficiar a înştiinţării de reziliere dată de Antreprenor. Dacă înainte de expirarea termenului de 14 zile de la înştiinţarea transmisă Beneficiarului, cauza pentru care Antreprenorul a notificat rezilierea este remediată, înştiinţarea de reziliere nu va mai produce efecte."

    17. RISCURI ŞI RESPONSABILITĂŢI

    17.2. Responsabilitatea Antreprenorului faţă de Lucrări
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 17.2 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor (sau considerat a fi emis potrivit prevederilor Sub-Clauzei 10.1 [Recepţia Lucrărilor şi a Sectoarelor de Lucrări])" şi cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor sau până când recepţia se consideră admisă de Beneficiar în condiţiile Legii", respectiv cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    În ultimul paragraf al Sub-Clauzei 17.2 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor, respectiv cu "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".

    18. ASIGURĂRI

    18.1. Cerinţe Generale pentru Asigurări
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 18.1 se şterg cuvintele "Scrisorii de Acceptare" şi se înlocuiesc cu "Acordului Contractual".
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 18.1 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Specificaţii".

    18.2. Asigurarea Lucrărilor şi a Utilajelor Antreprenorului
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 18.2 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 18.2 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie Finală" şi "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie Finală" respectiv "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    În al patrulea paragraf al Sub-Clauzei 18.2 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Specificaţii".

    18.3. Asigurare împotriva Vătămării Persoanelor şi a Daunelor Aduse Proprietăţii
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 18.3 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie Finală".
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 18.3 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Specificaţii".

    19. FORŢA MAJORĂ

    19.2. Înştiinţarea Forţei Majore
    La sfârşitul primului paragraf al Sub-Clauzei 19.2 se adaugă următoarele:
    "şi va conţine toate documentele care demonstrează existenta evenimentului care a constituit Forţa Majoră."

    21. CONTROALE ŞI MISIUNI DE AUDIT

    21.1. Controale şi Misiuni de Audit
    Se introduce o nouă Sub-Clauză 21.1 "Controale şi Misiuni de Audit":
    "Pentru proiectele finanţate din fonduri nerambursabile ale bugetului Uniunii Europene şi/sau din fonduri ale Instituţiilor Financiare, Antreprenorul va permite tuturor organelor de verificare şi control să verifice, prin examinarea documentelor sau prin verificare la faţa locului, implementarea Contractului şi, dacă este necesar, să efectueze un audit financiar-contabil complet, punând la dispoziţie documentele contabile şi orice alt document relevant privind finanţarea Contractului, conform procedurilor stabilite de legislaţia europeană şi română pentru protecţia intereselor financiare ale Comunităţii Europene împotriva neregulilor, fraudelor sau a altor abateri de la legislaţia aplicabilă. Aceste verificări pot avea loc într-o perioada de până la 7 ani după plata Certificatului Final de Plată.
    În acest scop, Antreprenorul se obligă să permită accesul neîngrădit pentru reprezentanţii organelor de verificare şi control pe Şantier sau în locurile în care Antreprenorul îşi desfăşoară activitatea, inclusiv la sistemele sale informatice şi la toate documentele şi la baza de date privind managementul tehnic şi financiar-contabil al proiectului şi va lua toate măsurile necesare pentru a înlesni activitatea organelor de verificare şi control. Accesul acordat reprezentanţilor organelor de verificare şi control se va face pe baza confidenţialităţii cu privire la terţele părţi, fără încălcarea Legii. Documentele trebuie să fie disponibile pentru a facilita examinarea acestora, iar Antreprenorul trebuie să informeze Beneficiarul privind locaţia documentelor.
    Antreprenorul garantează faptul că drepturile organelor de verificare şi control de a efectua auditări, controale şi verificări, vor fi aplicabile în aceeaşi măsură, în condiţiile şi în conformitate cu regulile prevăzute de această Clauză, tuturor Subantreprenorilor sau oricăror părţi ce beneficiază de fonduri nerambursabile."

    PREVEDERI SUPLIMENTARE

    Autorităţile contractante pot aduce completări în funcţie de caracteristicile specifice sau particularităţile fiecărui contract de lucrări, fără a aduce atingere dispoziţiilor obligatorii prevăzute în Condiţiile Generale de Contract (Anexa 1a) amendate prin prezentele Condiţii Speciale de Contract (Anexa 1b).
    Eventualele completări aduse de către autorităţile contractante vor fi anexate la Contract, în conformitate cu Sub-Clauza 1.5 [Prioritatea Documentelor].


    ANEXA 2b

               CONDIŢII DE CONTRACT PENTRU ECHIPAMENTE ŞI
                     CONSTRUCŢII INCLUSIV PROIECTARE

        PENTRU ECHIPAMENTE ELECTRICE ŞI MECANICE ŞI PENTRU CLĂDIRI ŞI LUCRĂRI
                 INGINEREŞTI PROIECTATE DE CĂTRE ANTREPRENOR


    1. PREVEDERI GENERALE

    1.1. Definiţii
    1.1.1. Contractul
    1.1.1.1. Se şterge Sub-Clauza 1.1.1.1 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Contract înseamnă Acordul Contractual împreună cu toate documentele prevăzute în Sub-Clauza 1.5 [Prioritatea Documentelor]."

    1.1.2. Părţi şi Persoane
    1.1.2.2. La sfârşitul Sub-Clauzei 1.1.2.2 se adaugă următoarele:
    "Beneficiar poate însemna şi Autoritate Contractantă."
    1.1.2.3. La sfârşitul Sub-Clauzei 1.1.2.3 se adaugă următoarele:
    "Antreprenor are acelaşi înţeles cu Contractant."
    1.1.2.4. La sfârşitul Sub-Clauzei 1.1.2.4 se adaugă următoarele:
    "Inginer are acelaşi înţeles cu Consultant pentru supravegherea execuţiei lucrărilor."
    1.1.2.11. Se introduce o nouă Sub-Clauza 1.1.2.11:
    "Instituţii Financiare" înseamnă instituţiile bancare sau alte instituţii financiare care pot asigura Beneficiarului surse de finanţare.

    1.1.3. Date, Teste, Perioade şi Terminare
    1.1.3.5. Se şterge Sub-Clauza 1.1.3.5 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    " Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor înseamnă procesul verbal întocmit şi semnat de către comisia de recepţie numită de către Beneficiar, recomandând admiterea, amânarea sau respingerea recepţiei Lucrărilor, a Sectorului sau a unei părţi de Lucrări (după caz) de către Beneficiar potrivit Legii".
    1.1.3.7. La sfârşitul Sub-Clauzei 1.1.3.7 se adaugă următoarele:
    "Perioadă de Notificare a Defecţiunilor va avea acelaşi înţeles cu Perioadă de garanţie".
    1.1.3.8. Se şterge Sub-Clauza 1.1.3.8 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Procesul Verbal de Recepţie Finală înseamnă procesul verbal întocmit şi semnat de către comisia de recepţie numită de către Beneficiar, recomandând admiterea, amânarea sau respingerea recepţiei finale a Lucrărilor, Sectorului sau a unei părţi de Lucrări (după caz) de către Beneficiar, potrivit Legii".
    1.1.3.10. Se adaugă o nouă Sub-Clauză 1.1.3.10:
    "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrărilor înseamnă certificatul emis de Inginer, precizând data la care Lucrările sau Sectoarele au fost terminate în conformitate cu prevederile Contractului."
    1.1.3.11. Se adaugă o nouă Sub-Clauză 1.1.3.11:
    "Certificatul de Recepţie Finală înseamnă certificatul emis de Inginer care precizează data la care Antreprenorul şi-a încheiat obligaţiile prevăzute în Contract."

    1.1.4. Monedă şi Plăţi
    1.1.4.1. Se şterge Sub-Clauza 1.1.4.1 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Valoare de Contract Acceptată înseamnă valoarea acceptată în Acordul Contractual pentru execuţia şi terminarea Lucrărilor şi remedierea tuturor Defecţiunilor."

    1.1.5. Lucrări şi Bunuri
    1.1.5.9. Se introduce o nouă Sub-Clauza 1.1.5.9 cu următorul conţinut:
    "Utilităţi înseamnă reţele aeriene, de suprafaţa sau subterane de distribuţie a serviciilor precum petrol, gaz, apă, electricitate, canalizare, telefonie şi alte asemenea."

    1.2. Interpretări
    La sfârşitul primului paragraf al Sub-Clauzei 1.2 se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(e) prevederile care includ expresia "Cost plus un profit rezonabil" cer ca acest profit să fie a douăzecea parte (5%) din acest Cost."

    1.5. Prioritatea Documentelor
    Se şterge primul paragraf al Sub-Clauzei 1.5 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Documentele care alcătuiesc Contractul trebuie considerate ca documente care se explicitează reciproc. În scopul interpretării, prioritatea documentelor va fi în conformitate cu următoarea ordine:
    (a) Acordul Contractual
    (b) Formularul de Ofertă
    (c) Anexa la Ofertă
    (d) Condiţiile Speciale suplimentare (dacă există)
    (e) Aceste Condiţii Speciale
    (f) Condiţiile Generale
    (g) Clarificările la documentaţia de atribuire făcute înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor (dacă există)
    (h) Cerinţele Beneficiarului
    (i) Planşele (dacă există)
    (j) Propunerea financiară a Antreprenorului (după corecţiile aritmetice)
    (k) Listele
    (l) Propunerea tehnică a Antreprenorului (inclusiv Clarificările din perioada de evaluare a ofertelor)
    (m) Orice alte documente care fac parte din Contract.
    Modificările la documentaţia de atribuire făcute înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor (dacă există) şi actele adiţionale vor avea prioritatea documentelor pe care le modifică."

    1.7. Cesiunea
    Se şterge sub-paragraful (a) al Sub-Clauzei 1.7.

    1.8. Păstrarea şi Furnizarea Documentelor
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 1.8 se şterg cuvintele "şase copii" şi se înlocuiesc cu "patru copii".

    1.12. Informaţii Confidenţiale
    La sfârşitul Sub-Clauzei 1.12 se adaugă un nou paragraf:
    "Antreprenorul va considera detaliile Contractului drept private şi confidenţiale, în măsura în care aceasta nu afectează desfăşurarea obligaţiilor contractuale sau respectarea obligaţiilor prevăzute de Lege. Antreprenorul nu va publica, nu va îngădui să se publice şi nu va dezvălui nicio informaţie cu privire la Lucrări în nicio publicaţie comercială sau tehnică, sau oricum altcumva, fără acordul prealabil, exprimat în scris, al Beneficiarului."

    1.13. Respectarea Legilor
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 1.13 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului".
    Se şterge sub-paragraful (b) al Sub-Clauzei 1.13 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "(b) Antreprenorul, în numele Beneficiarului sau în nume propriu, va transmite toate înştiinţările, va plăti toate taxele, impozitele şi onorariile şi va obţine şi va menţine în vigoare toate autorizaţiile, licenţele, permisele şi aprobările în conformitate cu Legile în vigoare pentru organizarea de şantier, proiectarea, execuţia şi terminarea Lucrărilor şi remedierea oricăror Defecţiuni. Antreprenorul va despăgubi Beneficiarul şi îl va proteja împotriva consecinţelor datorate neîndeplinirii acestor obligaţii, dacă acestea s-au produs din vina Antreprenorului."

    2. BENEFICIARUL

    2.5. Revendicările Beneficiarului
    Se şterge prima propoziţie din ultimul paragraf al Sub-Clauzei 2.5 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Această sumă poate fi dedusă din Certificatele de Plată sau recuperată în baza unei facturi emise de către Beneficiar."

    3. INGINERUL

    3.1. Responsabilităţile şi Autoritatea Inginerului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 3.1 se adaugă următoarele paragrafe:
    "Inginerul va obţine aprobarea scrisă a Beneficiarului pentru aplicarea prevederilor următoarelor Sub-Clauze ale prezentelor Condiţii:
    (a) Sub-Clauza 4.4: consimţământul pentru numirea sau înlocuirea oricărui Subantreprenor;
    (b) Sub-Clauza 8.8: suspendarea executării unei părţi de Lucrări sau a Lucrărilor;
    (c) Sub-Clauzele 13.1, 13.2, 13.3, 13.5, 13.6: dispunerea sau aprobarea oricărei Modificări care ar face ca Preţul Contractului să depăşească Valoarea de Contract Acceptată sau orice valoare de contract convenită ulterior de Beneficiar şi Antreprenor în cadrul unor acte adiţionale la Contract.
    Prin excepţie de la obligaţiile prevăzute mai sus, dacă Inginerul consideră că a survenit o situaţie de urgentă ce afectează siguranţa vieţii, a Lucrărilor sau a unor proprietăţi învecinate, acesta poate, fără aprobarea prealabilă a Beneficiarului, să dispună Antreprenorului să execute acele lucrări sau să facă toate cele necesare, în opinia Inginerului, pentru a anula sau reduce riscul şi fără a-l exonera pe Antreprenor de obligaţiile asumate prin Contract. Antreprenorul se va conforma imediat instrucţiunilor primite de la Inginer şi, cu condiţia respectării prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicările Antreprenorului], Antreprenorul va avea dreptul la:
    (a) prelungirea Duratei de execuţie pentru astfel de întârzieri, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacă terminarea Lucrărilor este sau va fi întârziată şi
    (b) plata Costurilor suplimentare, care vor fi incluse în Preţul Contractului."

    4. ANTREPRENORUL

    4.2. Garanţia de Bună Execuţie
    Se şterge prima propoziţie a paragrafului secund al Sub-Clauzei 4.2 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Antreprenorul va furniza Beneficiarului Garanţia de Bună Execuţie, în formatul agreat de Beneficiar, nu mai târziu de 14 zile de la data semnării Acordului Contractual şi va transmite o copie Inginerului."
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 4.2 se şterg cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "Certificatul de Recepţie Finală".
    După al patrulea paragraf al Sub-Clauzei 4.2 se adaugă următoarele paragrafe:
    "Garanţia de Bună Execuţie a unei asocieri sau a unui consorţiu va fi dată în numele asocierii sau consorţiului.
    De fiecare dată când Inginerul stabileşte, cu respectarea prevederilor Sub-Clauzei 3.1 [Responsabilităţile şi Autoritatea Inginerului], că Preţul Contractului depăşeşte Valoarea de Contract Acceptată sau Preţul Contractului stabilit anterior, în scopul prezentei Sub-Clauze, la înştiinţarea Inginerului sau a Beneficiarului, Antreprenorul va majora valoarea Garanţiei de Bună Execuţie, în aceeaşi proporţie, în termen de 14 zile de la înştiinţare. De fiecare dată când valoarea Garanţiei de Bună Execuţie se va diminua cu sumele revendicate de Beneficiar, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicările Beneficiarului] sau Clauzei 20 [Revendicări, Dispute şi Arbitraj], Antreprenorul va reîntregi valoarea Garanţiei de Bună Execuţie în termen de 14 zile de la recuperarea sumelor revendicate de către Beneficiar."
    Se şterge ultimul paragraf al Sub-Clauzei 4.2 şi de înlocuieşte cu următoarele:
    "Beneficiarul va elibera/restitui Antreprenorului Garanţia de Bună Execuţie după cum urmează:
    (i) 70% din valoarea Garanţiei de Bună Execuţie în termen de 14 zile de la data emiterii Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor, dacă Beneficiarul nu a formulat până la acea dată nicio revendicare de executare a Garanţiei de Bună Execuţie şi cu condiţia emiterii Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor;
    (ii) 30% din valoarea Garanţiei de Bună Execuţie la emiterea Certificatului de Recepţie Finală, dacă Beneficiarul nu a formulat până la acea dată nicio revendicare de executare a Garanţiei de Bună Execuţie."

    4.3. Reprezentantul Antreprenorului
    La sfârşitul ultimului paragraf al Sub-Clauzei 4.3 se adaugă următoarele:
    "În cazul în care Reprezentantul Antreprenorului sau asistenţii acestuia nu vorbesc fluent limba folosită pentru comunicare impusă de prevederile Sub-Clauzei 1.4 [Legea şi Limba], Antreprenorul va asigura numărul necesar de interpreţi competenţi pe toată durata programului de lucru."

    4.4. Subantreprenorii
    Se şterge primul paragraf al Sub-Clauzei 4.4 şi de înlocuieşte cu următoarele:
    "Antreprenorul nu va subcontracta o valoare a Lucrărilor mai mare decât cuantumul prevăzut în Anexa la Ofertă."
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 4.4 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului" şi se şterge sub-paragraful (b) şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "(b) pentru numirea Subantreprenorilor propuşi după semnarea Contractului şi pentru înlocuirea oricărui Subantreprenor va fi obţinut consimţământul prealabil al Inginerului, în următoarele condiţii:
    (i) va înştiinţa Inginerul cu cel puţin 7 zile înainte de data estimata de semnare a contractului de subantrepriză cu Subantreprenorul propus şi
    (ii) va transmite, odată cu înştiinţarea, justificările rezonabile privind înlocuirea Subantreprenorului;"
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 4.4 se adaugă următoarele sub-paragrafe:
    "(d) La semnarea Acordului Contractual, Antreprenorul va furniza Beneficiarului contractele încheiate de Antreprenor cu Subantreprenorii declaraţi în Ofertă;
    (e) Contractele de subantrepriză vor fi în concordanţă cu condiţiile de contract FIDIC, vor îndeplini condiţiile din Ofertă şi vor constitui Liste la Contract."
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.4 se adaugă un nou paragraf:
    "Beneficiarul va înştiinţa Inginerul şi Antreprenorul în termen de 7 zile cu privire la decizia de aprobare sau respingere a Subantreprenorului propus pentru numire sau înlocuire de către Antreprenor."

    4.8. Proceduri de Securitate
    În sub-paragraful (e) al Sub-Clauzei 4.8 se şterg cuvintele "să execute" şi se înlocuiesc cu "să execute şi să menţină" şi la final se adaugă cuvintele "precum şi pentru proprietarii şi operatorii de Utilităţi."

    4.14. Evitarea Afectărilor
    La sfârşitul primului paragraf al Sub-Clauzei 4.14 se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(c) Utilităţile existente."

    4.16. Transportul Bunurilor
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 4.16 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului".

    4.17. Utilajele Antreprenorului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.17 se adaugă următoarele paragrafe:
    "În cazul în care din motive obiective se impune înlocuirea unor Utilaje de pe Şantier, Antreprenorul va folosi Utilaje având cel puţin aceleaşi caracteristici tehnologice şi de calitate cu Utilajele propuse în Ofertă şi listate în Lista/Anexa inclusă în Contract.
    Antreprenorul va transmite o înştiinţare Inginerului înainte de înlocuirea Utilajelor, prin care va justifica înlocuirea şi va transmite caracteristicile tehnologice şi de calitate pentru Utilajele propuse pentru înlocuire."

    4.18. Protecţia Mediului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.18 se adăugă un nou paragraf:
    "În cazul în care Antreprenorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, Antreprenorul va suporta din surse proprii plata costurilor măsurilor de remediere precum şi orice daune sau afectări ca urmare a încălcării legislaţiei pentru protecţia mediului sau, după caz, va suporta costurile măsurilor de remediere şi daunele pe care Beneficiarul este îndreptăţit să le primească potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicările Beneficiarului]."

    4.21. Rapoarte privind Evoluţia Execuţiei Lucrărilor
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 4.21 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi "şase exemplare" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului", respectiv cu "patru exemplare".
    La sfârşitul celui de-al treilea paragraf al Sub-Clauzei 4.21 se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(i) detaliile prezentate în paragraful al doilea al Sub-Clauzei 14.4 [Graficul de Execuţie]."
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.21 se adaugă următoarele paragrafe:
    "Antreprenorul va înfiinţa şi va păstra un Jurnal de şantier în care, zilnic, se vor înscrie cel puţin următoarele informaţii:
    (i) numărul şi calificarea persoanelor prezente pe Şantier;
    (ii) Utilajele Antreprenorului utilizate pe Şantier şi Utilajele nefuncţionale;
    (iii) Materialele expediate sau livrate şi depozitate în Şantier precum şi Materialele încorporate în Lucrări Permanente;
    (iv) Lucrările realizate;
    (v) Teste efectuate şi probele prelevate conform Contractului;
    (vi) incidente şi/sau accidente;
    (vii) probleme întâmpinate şi condiţii fizice imprevizibile;
    (viii) condiţiile climatice şi întreruperile lucrărilor cauzate de condiţii climatice nefavorabile excepţionale.
    Jurnalul de şantier va fi semnat de către Reprezentantul Antreprenorului. În cazul în care Inginerul are obiecţiuni/observaţii cu privire la veridicitatea şi completitudinea informaţiilor din Jurnalul de şantier, Inginerul va avea dreptul, sub semnătură, să menţioneze în scris obiecţiunile/observaţiile sale în Jurnalul de şantier."

    4.22. Securitatea Şantierului
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 4.22 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului".

    4.23. Activităţile Antreprenorului pe Şantier
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.23 se adaugă un nou sub-paragraf:
    "Antreprenorul va înştiinţa Beneficiarul şi Inginerul cu cel puţin 28 de zile înainte de începerea operaţiunilor care se înscriu în prevederile Sub-Clauzei 4.13 [Dreptul de Trecere şi Facilităţi], Sub-Clauzei 4.14 [Evitarea Afectărilor] şi Sub-Clauzei 4.15 [Căile de Acces]. Înştiinţarea va include detalii despre operaţiuni, program, principalele utilaje care se vor utiliza şi va include copii ale tuturor autorizaţiilor necesare obţinute în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 1.13 [Respectarea Legilor]."

    4.25. Utilităţi Existente
    Se adaugă o nouă Sub-Clauza 4.25 "Utilităţi Existente":
    "Antreprenorul se obligă să cunoască, în baza documentaţiilor primite de la Beneficiar sau proprietarii de utilităţi, poziţia tuturor Utilităţilor, înainte de începerea oricărei lucrări prin care ar putea să afecteze Utilităţile existente.
    Antreprenorul va fi răspunzător pentru orice daună produsă din vina sa asupra Utilităţilor existente, pentru care Beneficiarul sau proprietarii de utilităţi au transmis documentaţiile, cu excepţia cazurilor în care documentaţiile primite nu reflectă realitatea utilităţilor existente. Antreprenorul va remedia orice astfel de daună pe cheltuiala sa."

    4.26. Cartea Tehnica a Construcţiei
    Se adaugă o nouă Sub-Clauză 4.26 "Cartea Tehnica a Construcţiei":
    "Lucrările nu vor fi considerate ca finalizate în scopul recepţiei conform Sub-Clauzei 10.1 [Recepţia Lucrărilor sau a Sectoarelor de Lucrări] înainte ca Inginerul să primească toate documentele necesare întocmirii Capitolelor A şi B ale Cărţii Tehnice a Construcţiei."

    5. PROIECTAREA

    5.1. obligaţii Generale de Proiectare
    Se şterge ultima propoziţie din primul paragraf al Sub-Clauzei 5.1 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Proiectul va fi verificat de către verificatori de proiecte atestaţi. Cu excepţia altor prevederi ale Contractului, Antreprenorul va transmite Inginerului şi Beneficiarului spre aprobare Proiectanţii şi Sub-proiectanţii propuşi, inclusiv numele şi detaliile cu privire la calificările şi expertiza personalului cheie al Proiectanţilor, Sub-proiectanţilor şi verificatorilor de proiect propuşi, precum şi certificatele de atestare impuse de Lege."

    5.2. Documentele Antreprenorului
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 5.2, se şterge a doua propoziţie şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "În cazul în care în Contract se prevede ca Documentele Antreprenorului urmează a fi revizuite de către o altă entitate, în următoarele dispoziţii ale acestei Sub-clauze (i) "perioada de revizuire" semnifică perioada solicitată de către Inginer şi perioada solicitată de către celălalt organism pentru revizuire şi (dacă se specifică) pentru aprobare, iar (ii) "Documentele Antreprenorului" exclud orice documente despre care nu se menţionează a fi prezentate în vederea revizuirii şi/sau aprobării."

    6. PERSONALUL ŞI FORŢA DE MUNCĂ

    6.1. Angajarea Personalului şi Forţei de Muncă
    La sfârşitul Sub-Clauzei 6.1 se adaugă următoarele paragrafe:
    "Antreprenorul va asigura personalul cheie conform propunerii sale din Ofertă iar orice înlocuire a personalului se va face cu personal cu calificare şi experienţă cel puţin echivalente cu cele ale cerinţelor din Contract.
    Reprezentantul Antreprenorului şi toate persoanele pe care Antreprenorul le împuterniceşte, confirmate pe astfel de poziţii la semnarea Contractului ca şi personal cheie, vor fi menţinute pe toată durata executării Lucrărilor, cu excepţia situaţiilor în care Inginerul solicită înlocuirea din motive întemeiate sau atunci când este necesară înlocuirea din alte motive independente de Antreprenor (ex. demisie, boală, deces, etc.)."

    6.5. Programul de Lucru
    La sfârşitul Sub-Clauzei 6.5 se adaugă un nou paragraf:
    "Antreprenorul va înştiinţa imediat Inginerul în privinţa oricărei modificări în Programul de Lucru menţionat în Anexa la Oferta, cu excepţia situaţiilor prevăzute în primul paragraf. Inginerul va aproba modificarea Programului de Lucru, dacă modificarea nu încalcă prevederile Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Execuţie] şi va înştiinţa Beneficiarul."

    6.7. Sănătatea şi Securitatea Muncii
    La începutul Sub-Clauzei 6.7 se introduce un nou paragraf:
    "În termen maxim de 28 de zile de la Data de Începere conform prevederilor Sub-Clauzei 8.1 [Începerea Lucrărilor], Antreprenorul va transmite "Planul de Sănătatea şi Securitatea Muncii" în conformitate cu prevederile legale, pentru aprobarea de către Inginer. Inginerul nu va permite derularea niciunei lucrări pe Şantier până când acest plan nu a fost aprobat. Aprobarea Planului de Sănătatea şi Securitatea Muncii nu îl absolvă pe Antreprenor de niciuna din responsabilităţile sale privind sănătatea şi securitatea muncii pe Şantier."

    8. ÎNCEPEREA, ÎNTÂRZIEREA ŞI SUSPENDAREA LUCRĂRILOR

    8.1. Începerea Lucrărilor
    În a doua propoziţie a primului paragraf al Sub-Clauzei 8.1 se şterg cuvintele "Scrisorii de Acceptare" şi se înlocuiesc cu "Acordului Contractual".
    După primul paragraf al Sub-Clauzei 8.1 se adaugă următorul paragraf:
    "Dacă în Anexa la Ofertă există specificate Sectoare de lucrări, data de începere pentru fiecare Sector de lucrări va fi data înscrisă în Anexa la Ofertă."

    8.3. Programul de Execuţie
    La sfârşitul primului paragraf al Sub-Clauzei 8.3, se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(e) formatul digital editabil al Programului de Execuţie."
    La sfârşitul ultimului paragraf al Sub-Clauzei 8.3, se adaugă cuvintele "în termen de 28 de zile."

    8.6. Ritmul Evoluţiei Lucrărilor
    La sfârşitul Sub-Clauzei 8.6, se adaugă un nou paragraf:
    "În scopul asigurării condiţiilor de respectare a Programului de Execuţie a lucrărilor prin soluţionarea unor probleme curente, vor fi organizate întâlniri periodice de management, lunar sau ori de câte ori este necesar. Problemele de siguranţă, de sănătate şi securitate a muncii vor fi pe agenda tuturor întâlnirilor de management. Întâlnirile vor avea loc la sediul Antreprenorului sau la sediul Beneficiarului şi vor fi convocate de către Inginer. La întâlniri vor participa reprezentanţi ai Beneficiarului, Antreprenorului, Inginerului, precum şi ai unor entităţi implicate în rezolvarea problemelor. Inginerul va stabili ordinea de zi, va conduce şedinţa şi va transmite Minuta întâlnirilor tuturor participanţilor. Indiferent de autoritatea cu care sunt investite persoanele care participă la întâlnire, precizările făcute de acestea în cadrul întâlnirii şi înregistrate în cadrul Minutei nu pot modifica Contractul."

    8.7. Penalităţi de Întârziere
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 8.7 se şterg cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".

    8.10. Plata Echipamentelor şi Materialelor în Eventualitatea Suspendării Lucrărilor
    Se şterge sub-paragraful (b) al Sub-Clauzei 8.10 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "(b) în conformitate cu instrucţiunile Inginerului, Antreprenorul a prezentat dovezi satisfăcătoare că Echipamentele şi/sau Materialele sunt în proprietatea sa şi nu sunt subiect al vreunei reţineri sau popriri şi a marcat Echipamentele şi/sau Materialele ca fiind proprietatea Beneficiarului."

    9. TESTELE LA TERMINARE

    9.1. obligaţiile Antreprenorului
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 9.1 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului".
    În al cincilea paragraf al Sub-Clauzei 9.1 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului".

    9.4. Rezultate Necorespunzătoare ale Testelor la Terminare
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 9.4 se şterge sub-paragraful (c) şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "(c) să diminueze Preţul Contractului, dacă Beneficiarul solicită acest lucru."

    10. RECEPŢIA LUCRĂRILOR DE CĂTRE BENEFICIAR

    10.1. Recepţia Lucrărilor şi a Sectoarelor de Lucrări
    Se şterge Sub-clauza 10.1 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Cu excepţia celor prevăzute în Sub-Clauza 9.4 [Rezultate Necorespunzătoare ale Testelor la Terminare], Beneficiarul va recepţiona Lucrările în situaţia în care (i) acestea au fost terminate în conformitate cu prevederile Contractului, incluzând condiţionările descrise în Sub-Clauza 8.2 [Durata de Execuţie şi (ii) atunci când a fost emis un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor prin care se recomandă admiterea recepţiei cu sau fără obiecţii.
    Antreprenorul va înştiinţa Inginerul şi Beneficiarul cu cel mult 14 zile înainte ca Lucrările sau Sectoarele de lucrări, din punctul de vedere al Antreprenorului, să fie terminate şi pregătite de recepţie. Inginerul va verifica dacă sunt întrunite condiţiile de recepţie şi va solicita Beneficiarului convocarea comisiei de recepţie la Terminarea Lucrărilor sau a Sectoarelor de lucrări.
    Beneficiarul va organiza începerea recepţiei şi va comunica Antreprenorului data stabilită şi componenta comisiei de recepţie. Comisia de recepţie va emite şi va semna Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor conform Legii.
    Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului de către Inginer, în termen de 3 de zile lucrătoare de la data emiterii Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor conform Legii, Inginerul:
    (a) va emite Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrărilor în care va menţiona data la care Lucrările sau Sectoarele au fost terminate în conformitate cu prevederile Contractului şi, dacă se impune, cuantumul penalităţilor de întârziere în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicările Beneficiarului], la care va anexa un exemplar din Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor prin care se recomandă admiterea cu sau fără obiecţii;
    (b) va notifica Antreprenorul despre termenul de remediere, dacă recepţia s-a admis cu obiecţii. Antreprenorul se obligă să execute lucrările de remediere în termenul prevăzut în notificare.
    După admiterea recepţiei, înainte de expirarea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor, Beneficiarul poate emite solicitări de remediere pentru Lucrări sau Sectoare de Lucrări, altele decât cele consemnate în Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor, în condiţiile prevederilor Sub-Clauzei 11.1 [Terminarea Lucrărilor Neexecutate şi Remedierea Defecţiunilor] şi Sub-Clauzei 11.2 [Costul Remedierii Defecţiunilor]."

    10.2. Recepţia unor Părţi de Lucrări
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 10.2 se şterg cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi la sfârşit se adaugă cuvintele "cu condiţia ca acea parte să fie independentă din punct de vedere fizic şi funcţional."
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 10.2 se şterg cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi "Procesului Verbal de Recepţie" şi se înlocuiesc cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor", respectiv cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se şterg sub-paragrafele (a), (b) şi (c) şi se înlocuiesc cu următoarele:
    "(a) partea de lucrare care urmează a fi utilizată, va fi predată Beneficiarului de către Antreprenor pe bază de proces-verbal de predare-primire în care se va consemna starea părţii de Lucrări inclusiv omisiunile şi Defecţiunile;
    (b) Antreprenorul va înceta să mai aibă responsabilitatea privind acea parte începând cu data la care a început utilizarea acesteia, moment în care răspunderea va trece în sarcina Beneficiarului cu excepţia omisiunilor, Defecţiunilor şi viciilor ascunse; pentru partea de lucrare preluată şi utilizată de Beneficiar, Perioada de Notificare a Defecţiunilor începe de la data terminării remedierilor."
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 10.2 se şterg cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    În ultimul paragraf al Sub-Clauzei 10.2 se şterg cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor", respectiv cu "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".

    10.3. Perturbarea Testelor la Terminare
    Se şterge primul paragraf al acestei Sub-Clauze 10.3 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Dacă Antreprenorul este împiedicat cu mai mult de 14 zile să efectueze Testele la Terminare datorită unei cauze din responsabilitatea Beneficiarului, Antreprenorul va notifica Inginerul cu privire la acest aspect. Înştiinţarea va include detalii care să specifice motivul pentru care Testele la Terminare nu au putut fi efectuate precum şi detalii referitoare la natura şi durata întârzierilor sau întreruperilor generate de această cauză."
    Se şterge al doilea paragraf al Sub-Clauzei 10.3.

    10.4. Restabilirea Suprafeţelor de Teren
    În Sub-Clauza 10.4 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi "proces verbal" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" respectiv "certificat".

    11. PERIOADA DE GARANŢIE

    11.1. Terminarea Lucrărilor Neexecutate şi Remedierea Defecţiunilor
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 11.1 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi la sfârşit se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(c) va garanta plafoanele maxime ale costurilor de operare, dacă sunt prevăzute astfel de costuri de operare în Contract."

    11.7. Dreptul de Acces
    În Sub-Clauza 11.7 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie Finală".

    11.9. Procesul Verbal de Recepţie Finală
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 11.9 se şterg cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "Certificatul de Recepţie Finală".
    După primul paragraf al Sub-Clauzei 11.9 se adaugă un nou paragraf:
    "Beneficiarul va organiza recepţia finală şi va comunica Antreprenorului data stabilită şi componenta comisiei de recepţie în condiţiile Legii. Comisia de recepţie va emite şi va semna Procesul Verbal de Recepţie Finală conform Legii."
    Se şterge al doilea paragraf al Sub-Clauzei 11.9 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului de către Inginer, în termen de 3 de zile lucrătoare de la data emiterii Procesului Verbal de Recepţie Finală conform Legii, Inginerul va emite Certificatul de Recepţie Finală precizând data la care Antreprenorul şi-a încheiat obligaţiile prevăzute în Contract."
    În ultimul paragraf al Sub-Clauzei 11.9 se şterg cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "Certificatul de Recepţie Finală".

    11.10. Obligaţii Neîndeplinite
    În Sub-Clauza 11.10 se adaugă un nou paragraf:
    "Emiterea Certificatului de Recepţie Finala de către Inginer nu va aduce atingere răspunderii Antreprenorului pentru viciile ascunse ale Lucrărilor pe durata termenelor de garanţie prevăzute de Lege."

    12. MODIFICĂRI ŞI ACTUALIZĂRI

    12.1. Procedura pentru Teste după Terminare
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 9.1 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului".

    13. MODIFICĂRI ŞI ACTUALIZĂRI

    13.1. Dreptul de a Modifica
    La sfârşitul primului paragraf al Sub-Clauzei 13.1 se adaugă următoarele:
    "Prevederile prezentei Sub-Clauze nu se vor aplica în cazul unor modificări substanţiale în sensul Legii."
    La sfârşitul Sub-Clauzei 13.1 se adaugă un nou paragraf:
    "Orice Modificare sau Actualizare care implică o majorare sau diminuare a Preţului Contractului se va materializa printr-un act adiţional la Contract."

    13.2. Optimizarea Proiectului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 13.2 se adaugă un nou paragraf:
    "Antreprenorul va fi pe deplin responsabil pentru orice propunere făcută potrivit acestei Sub-Clauze, inclusiv în perioada necesară pentru revizuirea şi aprobarea acesteia. Antreprenorul nu va fi îndreptăţit la nici o prelungire a Duratei de Execuţie, Cost sau profit aferente unei asemenea perioade de revizuire şi aprobare."

    13.5. Sume Provizionate
    La sfârşitul Sub-Clauzei 13.5 se adaugă un nou paragraf:
    "Atunci când achiziţionează Echipamente, Materiale sau servicii conform prevederilor sub-paragrafului (b), în alt mod decât de la un Subantreprenor nominalizat, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.4 [Subantreprenorii] şi Sub-Clauzei 4.5 [Subantreprenorii nominalizaţi], Antreprenorul va respecta prevederile legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice."

    14. PREŢUL CONTRACTULUI ŞI PLĂŢILE

    14.1. Preţul Contractului
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 14.1 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului".
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 14.1 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului".

    14.2. Plata în Avans
    În prima propoziţie a primului paragraf al Sub-Clauzei 14.2 după cuvintele "în vederea mobilizării" se adaugă cuvintele "organizării de şantier".
    Se şterge ultima propoziţie din al treilea paragraf al Sub-Clauzei 14.2 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Această garanţie va fi emisă de o societate bancară sau de o societate de asigurări şi va avea formatul anexat la Contract sau alt format agreat de către Beneficiar."
    Se şterge al cincilea paragraf al Sub-Clauzei 14.2 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Fiecare plată în avans va fi recuperată prin deduceri din Certificatele de Plată în procentul specificat în Anexa la Oferta, procent care nu poate fi mai mic decât procentul în care se acordă avansul."
    În al şaselea paragraf al Sub-Clauzei 14.2 se şterg cuvintele "totalul diferenţei rămase se va plăti imediat de către Antreprenor Beneficiarului." şi se înlocuiesc cu următoarele:
    "diferenţa rămasă nerecuperată va deveni imediat datorată şi plătibilă de către Antreprenor Beneficiarului, iar Beneficiarul va avea dreptul, cu condiţia respectării Sub-Clauzei 2.5 [Revendicările Beneficiarului], să aplice penalităţi la diferenţa nerambursată, la nivelul penalităţilor prevăzute pentru datoriile bugetare în condiţiile Legii şi calculate pentru perioada cuprinsă între data primirii avansului de către Antreprenor şi data la care avansul a fost recuperat în întregime."
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.2 se adaugă un nou paragraf:
    "Pentru plăţile în avans acordate din credite bugetare în condiţiile Legii şi nejustificate prin Bunuri livrate, Lucrări executate şi servicii prestate până la sfârşitul anului, în condiţiile prevederilor contractuale, vor fi recuperate de către Beneficiar şi se vor restitui bugetului din care au fost avansate. În cazul nelivrării Bunurilor, neexecutării Lucrărilor şi serviciilor angajate pentru care s-au acordat plăţi în avans, recuperarea sumelor de către Beneficiar se face cu perceperea majorărilor de întârziere existente pentru creanţele bugetare, calculate pentru perioada de când s-au acordat şi până s-au recuperat."

    14.3. Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrări
    Se şterge primul paragraf al Sub-Clauzei 14.3 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Antreprenorul va transmite Inginerului, în cel mult 7 zile de la sfârşitul perioadei de plată stabilită în Contract (sau în cel mult 7 zile de la sfârşitul fiecărei luni, dacă nu este stabilită în Contract), o situaţie de lucrări, în patru (4) exemplare, într-o formă aprobată de către Inginer, în care va prezenta detaliat sumele la care Antreprenorul se consideră îndreptăţit, împreună cu documentele justificative care vor cuprinde raportul privind evoluţia lucrărilor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.21 [Rapoarte privind Evoluţia Lucrărilor]."

    14.5. Echipamente şi Materiale destinate Lucrărilor
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 14.5 se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(d) Echipamentele şi Materialele trebuie să corespundă condiţiilor de calitate impuse de standardele europene sau standardelor naţionale armonizate, conform Contractului şi să fie însoţite de certificate de calitate şi conformitate."

    14.6. Emiterea Certificatelor de Plată Interimare
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 14.6 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.6 se adaugă următoarele paragrafe:
    "Fără a lua în considerare prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicările Beneficiarului], Beneficiarul este îndreptăţit să corecteze erorile aritmetice din orice Certificat de Plată.
    Fără a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau în alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Interimar de Plată ce ar face ca valoarea cumulată aprobată pentru plată să depăşească Valoarea de Contract Acceptată sau orice valoare de contract convenită ulterior de Beneficiar şi Antreprenor prin acte adiţionale la Contract."

    14.7. Plăţile
    Se şterge primul paragraf al Sub-Clauzei 14.7 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Beneficiarul va plăti Antreprenorului:
    (a) prima tranşă din plata în avans, în termen de 21 de zile după primirea documentelor, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.2 [Garanţia de Bună Execuţie] şi Sub-Clauzei 14.2 [Plata în Avans], pentru plată fiind necesară îndeplinirea ambelor condiţii;
    (b) valoarea specificată în fiecare factură corespunzătoare fiecărui Certificat Interimar de Plată, în termen de 28 de zile de la data emiterii facturii de către Antreprenor;
    (c) valoarea specificată în factura corespunzătoare Certificatului Final de Plată, în termen de 56 de zile de la data emiterii facturii de către Antreprenor."
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.7 se adaugă următoarele paragrafe:
    "De la data emiterii Certificatului de Plată de către Inginer, Antreprenorul trebuie să emită către Beneficiar o factură în valoarea specificată în Certificatul de Plată corespunzător. Beneficiarul va înştiinţa în cel mai scurt timp Antreprenorul despre orice corecţie aplicată la valoarea Certificatului de Plată emis de către Inginer.
    Antreprenorul se obligă să restituie Beneficiarului orice sume plătite în plus faţă de valoarea datorată, în termen de 28 zile de la înştiinţarea Beneficiarului în baza facturii transmise Antreprenorului. În cazul în care Antreprenorul nu restituie suma datorată în termen de 28 de zile de la înştiinţare, Beneficiarul va putea majora suma datorată prin adăugarea dobânzilor penalizatoare, calculate prin aplicarea dobânzii Băncii Naţionale a României la principalele operaţiuni de refinanţare, aşa cum este prevăzut în seria "C" a Jurnalului Oficial al UE, în vigoare în prima zi calendaristică a lunii în care expira termenul de restituire la care se adaugă 8 (opt) puncte procentuale. Dobânzile vor fi aplicate pentru perioada de timp ce se scurge între acea dată a plăţii stabilită de către Beneficiar (exclusiv) şi data în care a fost efectuată plata (inclusiv). Orice plată parţială va acoperi în primul rând dobânzile astfel stabilite. Sumele ce trebuie restituite Beneficiarului pot fi compensate cu sumele de orice fel datorate Antreprenorului. Aceasta nu va afecta dreptul Părţilor de a stabili plata în tranşe. Spezelor bancare contractate în urma restituirii sumelor datorate Beneficiarului vor fi în sarcina Antreprenorului."

    14.8. Întârzieri în Efectuarea Plăţilor
    Se şterge paragraful al doilea al Sub-Clauzei 14.8 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Dacă nu este prevăzut altfel în Condiţiile Speciale, aceste dobânzi vor fi calculate prin aplicarea dobânzii Băncii Naţionale a României la principalele operaţiuni de refinanţare, aşa cum este prevăzut în seria "C" a Jurnalului Oficial al UE, în vigoare în prima zi calendaristică a lunii în care suma datorată a devenit scadentă, la care se adaugă 8 (opt) puncte procentuale."
    La începutul ultimului paragraf al Sub-Clauzei 14.8 se adăuga cuvintele "În baza emiterii unei facturi".

    14.9. Plata Sumelor Reţinute
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 14.9 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor", respectiv cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 14.9 se şterg cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.9 se adaugă un nou paragraf:
    "Antreprenorul poate solicita restituirea pentru a doua jumătate din Sumele Reţinute în schimbul emiterii unei garanţii bancare în favoarea Beneficiarului după emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor privind admiterea recepţiei cu sau fără obiecţii. Inginerul va aproba şi Beneficiarul va efectua plata către Antreprenor, după obţinerea garanţiei ce va fi în formatul stabilit de către Beneficiar şi emisă de o societate bancară sau de o societate de asigurări, în valoarea şi moneda egale cu cele ale plăţii ce trebuie efectuate."

    14.10. Situaţia de Lucrări la Terminare
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 14.10 se şterg cuvintele "84 de zile", cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor", cuvintele "în şase exemplare" şi cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "56 de zile", cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor", cu "în patru exemplare", respectiv cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".

    14.11. Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrări
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 14.11 se şterg cuvintele "în şase exemplare" şi cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "în patru exemplare", respectiv cu "Certificatului de Recepţie Finală".

    14.13. Emiterea Certificatului Final de Plată
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.13 se adaugă un nou paragraf:
    "Fără a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau în alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Final de Plată dacă valoarea cumulată aprobată pentru plată depăşeşte Valoarea de Contract Acceptată sau altă valoare de contract convenită ulterior de Beneficiar şi Antreprenor prin acte adiţionale la Contract."

    14.14. Încetarea Responsabilităţii Beneficiarului
    În sub-paragraful (b) al Sub-Clauzei 14.14 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".

    15. REZILIEREA CONTRACTULUI DE CĂTRE BENEFICIAR

    15.2. Rezilierea Contractului de către Beneficiar
    Se şterge al doilea paragraf al Sub-Clauzei 15.2 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "Contractul va înceta de plin drept, fără somaţie, punere în întârziere, hotărâre judecătorească, sentinţă arbitrală sau orice alte formalităţi, la expirarea termenului de 14 zile de la transmiterea unei înştiinţări către Antreprenor. Totuşi, în cazurile descrise în sub-paragrafele (e) sau (f), Beneficiarul va putea, printr-o înştiinţare, rezilia Contractul imediat iar Contractul va înceta de plin drept, fără somaţie, punere în întârziere, hotărâre judecătorească, sentinţă arbitrală sau orice alte formalităţi, la primire de către Antreprenor a înştiinţării de reziliere dată de Beneficiar."

    15.3. Evaluarea la Data Rezilierii
    La sfârşitul Sub-Clauzei 15.3 se adaugă un nou paragraf:
    "În termen de 84 de zile de la intrarea în vigoare a înştiinţării de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.2 [Rezilierea Contractului de către Beneficiar], Inginerul va transmite Beneficiarului raportul modului de soluţionare împreună cu toate documentele justificative."

    16. SUSPENDAREA ŞI REZILIEREA CONTRACTULUI DE CĂTRE ANTREPRENOR

    16.2. Rezilierea Contractului de către Antreprenor
    Se şterge sub-paragraful (e) al Sub-Clauzei 16.2 şi se înlocuieşte cu următoarele:
    "(e) Beneficiarul nu reuşeşte să respecte prevederile Sub-Clauzei 1.7 [Cesiunea]."
    La sfârşitul paragrafului al doilea al Sub-Clauzei 16.2 se adaugă următoarele:
    "Totuşi, în cazurile descrise în sub-paragrafele (f) sau (g) Antreprenorul va putea, printr-o înştiinţare, rezilia Contractul imediat iar Contractul va înceta de plin drept, fără somaţie, punere în întârziere, hotărâre judecătorească, sentinţă arbitrală sau orice alte formalităţi, la primirea de către Beneficiar a înştiinţării de reziliere dată de Antreprenor. Dacă înainte de expirarea termenului de 14 zile de la înştiinţarea transmisă Beneficiarului, cauza pentru care Antreprenorul a notificat rezilierea este remediată, înştiinţarea de reziliere nu va mai produce efecte."

    17. RISCURI ŞI RESPONSABILITĂŢI

    17.2. Responsabilitatea Antreprenorului faţă de Lucrări
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 17.2 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor (sau considerat a fi emis potrivit prevederilor Sub-Clauzei 10.1 [Recepţia Lucrărilor şi a Sectoarelor de Lucrări])" şi cuvintele "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor sau până când recepţia se consideră admisă de Beneficiar în condiţiile Legii", respectiv cu "Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    În ultimul paragraf al Sub-Clauzei 17.2 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi cuvintele "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor, respectiv cu "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".

    18. ASIGURĂRI

    18.1. Cerinţe Generale pentru Asigurări
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 18.1 se şterg cuvintele "Scrisorii de Acceptare" şi se înlocuiesc cu "Acordului Contractual".
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 18.1 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului".
    La sfârşitul paragrafului al şaselea al Sub-Clauzei 18.1 se adaugă un nou sub-paragraf:
    "(c) copii ale poliţelor pentru asigurările descrise în Sub-Clauza 18.5."

    18.2. Asigurarea Lucrărilor şi a Utilajelor Antreprenorului
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 18.2 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    În al doilea paragraf al Sub-Clauzei 18.2 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie Finală" şi "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrărilor" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie Finală" respectiv "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor".
    În al patrulea paragraf al Sub-Clauzei 18.2 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului".

    18.3. Asigurare împotriva Vătămării Persoanelor şi a Daunelor Aduse Proprietăţii
    În primul paragraf al Sub-Clauzei 18.3 se şterg cuvintele "Procesului Verbal de Recepţie Finală" şi se înlocuiesc cu "Certificatului de Recepţie Finală".
    În al treilea paragraf al Sub-Clauzei 18.3 se şterg cuvintele "Condiţiile Speciale" şi se înlocuiesc cu "Cerinţele Beneficiarului".

    18.5. Asigurarea pentru Proiectare
    Se introduce o nouă Sub-Clauză 18.5 "Asigurarea pentru Proiectare":
    "Antreprenorul va deţine o asigurare de răspundere civilă profesională, care trebuie să acopere riscul neglijenţei profesionale în proiectarea Lucrărilor. Aceasta va fi pentru o limită de cel puţin suma menţionată în Anexa la Oferta. Antreprenorul va avea obligaţia de a menţine în vigoare asigurarea de răspundere profesională până la termenul menţionat în Anexa la Ofertă."

    19. FORŢA MAJORĂ

    19.2. Înştiinţarea Forţei Majore
    La sfârşitul primului paragraf al Sub-Clauzei 19.2 se adaugă următoarele:
    "şi va conţine toate documentele care demonstrează existenta evenimentului care a constituit Forţa Majoră."

    21. CONTROALE ŞI MISIUNI DE AUDIT

    21.1. Controale şi Misiuni de Audit
    Se introduce o nouă Sub-Clauză 21.1 "Controale şi Misiuni de Audit":
    "Pentru proiectele finanţate din fonduri nerambursabile ale bugetului Uniunii Europene şi/sau din fonduri ale Instituţiilor Financiare, Antreprenorul va permite tuturor organelor de verificare şi control să verifice, prin examinarea documentelor sau prin verificare la faţa locului, implementarea Contractului şi, dacă este necesar, să efectueze un audit financiar-contabil complet, punând la dispoziţie documentele contabile şi orice alt document relevant privind finanţarea Contractului, conform procedurilor stabilite de legislaţia europeană şi română pentru protecţia intereselor financiare ale Comunităţii Europene împotriva neregulilor, fraudelor sau a altor abateri de la legislaţia aplicabilă. Aceste verificări pot avea loc într-o perioada de până la 7 ani după plata Certificatului Final de Plată.
    În acest scop, Antreprenorul se obligă să permită accesul neîngrădit pentru reprezentanţii organelor de verificare şi control pe Şantier sau în locurile în care Antreprenorul îşi desfăşoară activitatea, inclusiv la sistemele sale informatice şi la toate documentele şi la baza de date privind managementul tehnic şi financiar-contabil al proiectului şi va lua toate măsurile necesare pentru a înlesni activitatea organelor de verificare şi control. Accesul acordat reprezentanţilor organelor de verificare şi control se va face pe baza confidenţialităţii cu privire la terţele părţi, fără încălcarea legii. Documentele trebuie să fie disponibile pentru a facilita examinarea acestora, iar Antreprenorul trebuie să informeze Beneficiarul privind locaţia documentelor.
    Antreprenorul garantează faptul că drepturile organelor de verificare şi control de a efectua auditări, controale şi verificări, vor fi aplicabile în aceeaşi măsură, în condiţiile şi în conformitate cu regulile prevăzute de această Clauză, tuturor Subantreprenorilor sau oricăror părţi ce beneficiază de fonduri nerambursabile."

    PREVEDERI SUPLIMENTARE

    Autorităţile contractante pot aduce completări în funcţie de caracteristicile specifice sau particularităţile fiecărui contract de lucrări, fără a aduce atingere dispoziţiilor obligatorii prevăzute în Condiţiile Generale de Contract (Anexa 2a) amendate prin prezentele Condiţii Speciale de Contract (Anexa 2b).
    Eventualele completări aduse de către autorităţile contractante vor fi anexate la Contract, în conformitate cu Sub-Clauza 1.5 [Prioritatea Documentelor].

    ANEXA 3

                           ACORD CONTRACTUAL
                         CONTRACT [număr/data]

    ART. 1
    PĂRŢILE
    Prezentul contract se încheie între:
    Compania Naţională de Căi Ferate "C.F.R." - S.A., cu sediul în Bucureşti, B-dul Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, cod poştal 010873, telefon +40213192401, fax +40213192401, e-mail: secretariat.general@cfr.ro, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, J 40/9774/1998, cod unic de înregistrare RO 11054529, cod IBAN nr. RO ......., deschis la ...., reprezentată prin ...... - Director General, în calitate de Autoritate Contractantă/BENEFICIAR (denumită în continuare "Beneficiar") de o parte şi
    < Nume oficial complet> ...............................................
    < Statut legal/titlu>*1) ..............................................
    < Număr Oficial de Înregistrare>*2) ...................................
    < Adresă oficială completă> ...........................................
    < Număr TVA>*3) .......................................................

──────────
    *1) În cazul în care partea contractantă este o persoană fizică.
    *2) În cazul persoanelor fizice, se menţionează cartea de identitate sau paşaportul sau numărul de document echivalent
    *3) Cu excepţia părţii contractante care nu e înregistrată ca plătitoare de TVA.
──────────

    < Adresa electronică, Fax, numere de telefon,>
    reprezentată prin ...... - Director ......, în calitate de ANTREPRENOR
    (denumit în continuare "Antreprenor") de partea cealaltă.
    Având în vedere că Beneficiarul a convenit ca prezentul Contract să fie executat de Antreprenor şi a acceptat oferta Antreprenorului în vederea executării şi finalizării prezentului Contract şi remedierea defecţiunilor aferente,
    Părţile convin după cum urmează:
    ART. 2
    OBIECTUL CONTRACTULUI
    ● Antreprenorul va executa ...... (denumirea contractului .....)
    ART. 3
    TERMENUL CONTRACTULUI
    ● termenul de execuţie este de ..... şi cuprinde atât Durata de execuţie cât şi Perioada de Notificare a Defecţiunilor aşa cum au fost definite în Anexa la ofertă şi potrivit Ofertei făcute de Antreprenor
    ● Acordul părţilor asupra prelungirii Duratei de Execuţie/Perioadei de Notificare a Defecţiunilor se materializează prin încheierea unui act adiţional la contract.
    ART. 4
    VALOAREA CONTRACTULUI
    ● Beneficiarul convine să plătească Antreprenorului pentru execuţie conform Obiectului şi Termenului Contractului suma de:
    - Valoarea de Contract Acceptată (excluzând TVA ...... LEI în litere: ............
    - Taxa pe Valoare Adăugată: ............. LEI în litere: .........................
    - Valoarea de Contract Acceptată (incluzând TVA) ........... LEI în litere: ........... sau alte sume care ar putea deveni plătibile potrivit prevederilor Contractului la data şi conform modalităţilor stipulate în Contract.
    ● Valoarea totală a plăţii în avans, numărul şi data tranşelor (dacă sunt mai multe decât una), monedele de plată şi proporţiile acestora sunt definite în Anexa la ofertă.
    ● Cuantumul/procentul instrumentului de garanţie de avans este definit în Anexa la ofertă.
    ● Modificarea valorii Contractului se materializează prin încheierea unui act adiţional la contract.
    ● Actele adiţionale şi protocoalele au ordinea de precedenţă a documentului pe care îl modifică. Toate modificările şi completările efectuate la documentaţia de atribuire până la momentul depunerii ofertelor precum şi clarificările din perioada de evaluare fac parte din prezentul contract (funcţie de dimensiunea/volumul acestora se vor depune pe suport electronic).
    ART. 5
    OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR
    ● Antreprenorul convine cu Beneficiarul să execute şi să finalizeze Contractul "(denumirea contractului......)" şi să remedieze orice eventuale defecte în Perioada de Notificare a Defecţiunilor, în conformitate cu prevederile Contractului.
    ● Beneficiarul va plăti preţul lucrărilor potrivit Condiţiilor Speciale de contract
    Toate celelalte obligaţii rezultă din Condiţiile Speciale (prevăzute în ANEXA nr. ..... la OMT nr. ..... din ....) pentru aprobarea condiţiilor contractuale speciale privind contractele pentru echipamente şi construcţii, inclusiv proiectare, şi cele privind contractele pentru construcţii clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii de transport feroviar, finanţate din fonduri publice sau Condiţiile generale (prevăzute în ANEXA nr. .... la HG nr. 1405/28.12.2010 privind aprobarea condiţiilor contractuale ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii în domeniul infrastructurii de transport de interes naţional, finanţate din fonduri publice) de Contract
    ART. 6
    ALTE CLAUZE
    ● În prezentul Acord Contractual, termenii şi expresiile vor avea acelaşi înţeles ca în condiţiile contractuale stabilite mai jos.
    ● Ordinea de precedenţă a documentelor se stabileşte potrivit prevederilor Condiţiilor Speciale de Contract.
    ● Garanţiile vor deveni parte integrantă din Contract atunci când vor fi prezentate/constituite de Antreprenor.
    ● Pentru documentele cu conţinut/volum mare (Proiectul Tehnic, planşele, caietele de sarcini, memoriile tehnice, listele de cantităţi, etc.) părţile de comun acord vor conveni asupra ataşării acestora la Contract.
    În prezenţa părţilor semnatare s-a semnat prezentul Acord Contractual. Acest Acord Contractual îşi produce efectele începând cu data semnării de către ultima parte, şi anume Beneficiarul.
    Redactat în limba română în trei exemplare originale: două exemplare pentru Beneficiar şi un exemplar pentru Antreprenor.

    Pentru Beneficiar - CFR SA Pentru Antreprenor

    Nume: Nume:

    Titlu: Titlu:

    Semnat şi ştampilat: Semnat şi ştampilat:

    Data: Data:


    ANEXA 4


                        ANEXA LA OFERTĂ

    Model la care se mai pot adăuga alte poziţii pentru fiecare contract în parte


┌───────────────────────────────┬────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ │ Sub-clauze ale │ Informaţii │
│ │ Condiţiilor │ │
│ │ Generale sau │ │
│ │ Condiţiilor │ │
│ │ Speciale │ │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Numele şi adresa Autorităţii │ │CNCF CFR SA, │
│Contractante (Beneficiarului) │ 1.1.2.2 şi 1.3│Bd. Dinicu Golescu nr. 38, Bucureşti, │
│ │ │Sector 1, România │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Numele şi adresa │ │Director General - CNCF CFR SA │
│reprezentantului Autorităţii │ │Bd. Dinicu Golescu nr. 38,etajul 11, │
│Contractante │ 1.1.2.2 şi 1.3│Bucureşti, Sector 1, România │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Numele şi adresa ofertantului* │ │ │
│(Antreprenorului) │ 1.1.2.3 şi 1.3│(se va completa de către ofertant) │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Numele şi adresa Inginerului │ 1.1.2.4 şi 1.3│Se va cunoaşte după semnarea contractului│
│ │ │de supervizare a lucrărilor │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Durata de Execuţie a Lucrărilor│ 1.1.3.3│Se va completa pentru fiecare contract în│
│ │ │parte │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Durata de Execuţie a Lucrărilor│ │ │
│propusă de Ofertant │ 1.1.3.3│(se va completa de către ofertant) │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Perioada de Garanţie propusă de│ │ │
│Ofertant │ 1.1.3.7│(se va completa de către ofertant) │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Perioada de Notificare a │ │24 luni de la recepţia la terminarea │
│defecţiunilor │ 1.1.3.7│lucrărilor │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Definirea Sectoarelor/Loturilor│ 1.1.5.6│Se va completa pentru fiecare contract în│
│ │ │parte, după caz │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Sisteme de transmitere │ │ │
│electronică │ 1.3│Fax, e-mail │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Legea contractului │ 1.4│Română │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Limba contractului │ 1.4│Română │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Limba pentru comunicări │ 1.4│Română │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Data accesului pe şantier │ 2.1│În 28 zile de la Data de Începere a │
│ │ │Lucrărilor, sau pe sectoare │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Valoarea garanţiei de bună │ 4.2│10% din valoarea de contract acceptată, │
│execuţie │ │în LEI, fără TVA. Se va restitui în 21 │
│ │ │zile de la primirea unei copii a │
│ │ │Procesului Verbal de Recepţie Finala. │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Termen maxim de prezentare a │ 4.2│28 de zile de la primirea Scrisorii de │
│Garanţiei de buna execuţie │ │Acceptare │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Penalităţi de întârziere │ 8.7│0,1% pe zi de întârziere nu mai mult de │
│ │ │20% din valoarea contractului. Se plătesc│
│ │ │în afara daunelor produse de rezilierea │
│ │ │contractului sau obligaţii pe care le-ar │
│ │ │determina/crea beneficiarului faţă de │
│ │ │alţi Antreprenori sau proprietari conform│
│ │ │răspunderii civile/contractuale. │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Programul de Execuţie - │ 8.3│Se va completa pentru fiecare contract în│
│Penalităţi de întârziere │ │parte │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Programul normal de lucru │ 8.6│Se va completa pentru fiecare contract în│
│ │ │parte, după caz │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Puncte de referinţă │ 8.6│Se va completa pentru fiecare contract în│
│ │ │parte, după caz │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Întârziere în atingerea unui │ 8.6│Suspendarea oricărei plăţi datorată până │
│punct de referinţă │ │când toţi indicatorii aferenţi Punctului │
│ │ │de referinţă sunt atinşi │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Penalităţi de întârziere în │ 14.8│dobânda legală penalizatoare stabilită la│
│efectuarea plaţilor │ │nivelul ratei dobânzii de referinţă plus │
│ │ │trei puncte │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Sume Provizionate │ 13.5│Sumele maximale prevăzute în Anexa la │
│ │ │Oferta care includ şi sumele pentru │
│ │ │cheltuielile definite la 13.5 (b) în plus│
│ │ │un procent de ....% (se stabileşte pentru│
│ │ │fiecare contract. │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Procent pentru ajustare costuri│ 13.5│Maxim 10%, Se va completa pentru fiecare │
│ │ (b)│contract în parte │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Plata totală în avans │ 13.8│15% din valoarea lucrărilor (valoarea de │
│ │ │contract acceptată din care se deduce │
│ │ │valoarea pentru cheltuieli diverse şi │
│ │ │neprevăzute, valoarea pentru publicitate │
│ │ │şi valoarea sumelor Provizionate) │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Numărul şi calendarul tranşelor│ 14.2│Avansul se va acorda într-o singură │
│de plată în avans │ │tranşă în procent ce nu poate depăşi 15% │
│ │ │din valoarea de Contract acceptată, │
│ │ │fără TVA │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Procentul Sumelor Reţinute │ 14.2│10% din valoarea de contract acceptată, │
│ │ │fără TVA reţinut la fiecare IPC │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Valoarea minimă a │ 14.5 (c│Se va completa pentru fiecare contract în│
│Certificatului Interimar de │ │parte │
│Plată │ │ │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Penalităţi pentru neplata │ 14.6│Se va completa pentru fiecare contract în│
│subantreprenorilor │ │parte │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Moneda în care se efectuează │ │ │
│plata │ 14.7│Lei │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Perioadele pentru prezentarea │ 14.15│Se va completa pentru fiecare contract în│
│asigurării │ │parte │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Valoarea asigurării terţei │ 18.1│a) 14 zile - dovada încheierii asigurării│
│părţi │ │b) 28 zile - poliţe relevante │
├───────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Valoarea asigurării │ 18.3│Se va completa pentru fiecare contract în│
│profesionale pentru proiectare │ │parte │
└───────────────────────────────┴────────────────┴─────────────────────────────────────────┘


    Semnătura şi ştampila ....................
    Capacitatea ..............................
    Pe deplin autorizat să semneze pentru şi în numele ..............
    Data ...........................


                          ----


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016