Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.308 din 29 iulie 2016  pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor şi al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 816/1.349/2015 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.308 din 29 iulie 2016 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor şi al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 816/1.349/2015 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECŢIEI SOCIALE ŞI PERSOANELOR VÂRSTNICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 642 din 22 august 2016

    În temeiul prevederilor art. III din Legea nr. 71/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 21/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 18 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 344/2014 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi pentru modificarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul transporturilor şi ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice emit următorul ordin:

    ART. I
    Ordinul ministrului transporturilor şi al ministrului muncii, familiei protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 816/1.349/2015 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 479 din 1 iulie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. Titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
                                     "ORDIN
              privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare
              a prevederilor Legii nr. 83/2015 pentru completarea
      Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil
           navigant profesionist din aviaţia civilă din România şi a
                     prevederilor Legii nr. 71/2016 pentru
         modificarea şi completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul
                     personalului aeronautic civil navigant
                  profesionist din aviaţia civilă din România"

    2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România şi a prevederilor Legii nr. 71/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin."

    3. Titlul normelor metodologice se modifică şi va avea următorul cuprins:
                              "NORME METODOLOGICE
                  de aplicare a prevederilor Legii nr. 83/2015
                     pentru completarea Legii nr. 223/2007
    privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din
               aviaţia civilă din România şi a prevederilor Legii
                       nr. 71/2016 pentru modificarea şi
          completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului
     aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România"

    4. Articolul 1 din normele metodologice se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 1. - Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România şi a prevederilor Legii nr. 71/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România se aplică tuturor persoanelor care deţin sau au deţinut calitatea de personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România şi îndeplinesc condiţiile stabilite de Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, denumită în continuare Lege, definit la art. 3 din Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, şi remunerat pentru executarea activităţilor aeronautice civile prevăzute la art. 7 din Legea nr. 223/2007, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare personal aeronavigant."

    5. La articolul 2 din normele metodologice, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) piloţi, piloţi instructori avioane de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, însoţitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist;"

    6. La articolul 3 alineatul (3) din normele metodologice, literele a) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) cererea de înscriere la pensia de serviciu, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 sau în anexa nr. 4, după caz;
    ...........................................................................
    c) adeverinţa-tip cu elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, respectiv vechimea totală în activitate în calitate de personal aeronavigant şi baza de calcul, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 sau în anexa nr. 5, după caz;"

    7. După articolul 4 din normele metodologice se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu următorul cuprins:
    "Art. 4^1. - (1) Pentru piloţii instructori avioane de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, adeverinţa-tip prevăzută la art. 3 alin. (3) lit. c) care conţine elementele necesare calculării/ recalculării pensiei de serviciu, respectiv vechimea totală în activitate în calitate de personal aeronavigant şi baza de calcul, se emite de Societatea Comercială «Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM» - S.A., pe răspunderea acesteia, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.
    (2) În vederea emiterii adeverinţei-tip prevăzute la alin. (1), Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă transmite Societăţii Comerciale «Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM» - S.A. o adeverinţă privind vechimea totală în activitate în calitate de personal aeronavigant, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6."

    8. După articolul 8 din normele metodologice se introduce un nou articol, articolul 8^1, cu următorul cuprins:
    "Art. 8^1. - (1) Baza de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei de serviciu pentru piloţii instructori de avioane din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă o reprezintă 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de înscriere la pensia de serviciu, corespunzătoare ultimei funcţii la bord deţinute de personalul navigant din cadrul Societăţii Comerciale «Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM» - S.A.
    (2) Baza de calcul pentru recalcularea cuantumului pensiei de serviciu pentru piloţii instructori de avioane din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă o reprezintă 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care a fost depusă cererea de înscriere la pensie de serviciu în condiţiile Legii nr. 83/2015, corespunzătoare ultimei funcţii la bord deţinute de personalul navigant din cadrul Societăţii Comerciale «Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM» - S.A."

    9. La articolul 9 din normele metodologice, alineatele (1)-(3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "Art. 9. - (1) Cuantumul pensiei de serviciu se calculează prin aplicarea procentului de 80% asupra bazei de calcul determinate conform prevederilor art. 8 sau 8^1, după caz.
    (2) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 42^7 lit. a) din Legea nr. 223/2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. II alin. (1) din Lege, pensia de serviciu reprezintă 80% din baza de calcul determinată conform prevederilor art. 8 sau 8^1, după caz, din prezentele norme metodologice, indiferent dacă vechimea realizată ca personal aeronavigant este mai mică sau egală cu cea prevăzută la art. 42^1 alin. (1) din Legea nr. 223/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Pentru fiecare an complet, în plus, peste vechimea în activitate prevăzută la art. 42^1 alin. (1) din Legea nr. 223/2007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 20 de ani sau, după caz, 25 de ani, se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din media veniturilor totale brute prevăzută la art. 8 sau, după caz, câte 1% din 80% din media veniturilor totale brute prevăzută la art. 8^1, din prezentele norme metodologice, fără a depăşi 100% din baza de calcul."

    10. După articolul 10 din normele metodologice se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu următorul cuprins:
    "Art. 10^1. - (1) Pensia de serviciu calculată sau recalculată conform dispoziţiilor Legii nr. 71/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România pentru piloţii instructori avioane de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă se acordă şi se plăteşte începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea, la casa teritorială/casa sectorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă a solicitantului.
    (2) În cazul decesului persoanelor prevăzute la alin. (1) urmaşii îndreptăţiţi la acordarea pensiei de urmaş pot solicita recalcularea pensiei de urmaş.
    (3) Pensia de urmaş recalculată se acordă şi se plăteşte, începând cu luna următoare depunerii cererii."

    11. Articolul 17 din normele metodologice se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 17. - Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice."

    12. După anexa nr. 3 la normele metodologice se introduc trei noi anexe, anexele nr. 4-6, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 1-3 care fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                           Ministrul transporturilor,
                                Petru Sorin Buşe

                     Ministrul muncii, familiei, protecţiei
                       sociale şi persoanelor vârstnice,
                             Dragoş-Nicolae Pîslaru


    ANEXA 1
    (Anexa nr. 4 la normele metodologice)


                                     CERERE
          de înscriere la pensia de serviciu/recalculare a pensiei de
                   serviciu conform Legii nr. 71/2016 pentru
         modificarea şi completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul
                     personalului aeronautic civil navigant
                  profesionist din aviaţia civilă din România
                             Nr. ...... din ............

    Către
    CASA TERITORIALĂ/LOCALĂ DE PENSII ........................

    Subsemnatul(a), ......................., domiciliat(ă) în localitatea ............., str. ........... nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul ...., judeţul ............, posesor/posesoare al/a BI/CI seria ...... nr. ........., eliberat(ă) de ................................., la data de ................., CNP |__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|, născut(ă) la data de .................. în localitatea .............., judeţul ............, fiul/fiica lui ...................... şi al/a ........................, pensionar pentru*) ......................., prin Decizia nr. .........., solicit acordarea pensiei de serviciu, conform Legii nr. 71/2016, în calitate de:
    - titular []
    - urmaş după susţinătorul .................. decedat/ă la data de ..........., având CNP |__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|, Dosar de pensie nr. ............. []
    În acest scop depun următoarele acte**):
    - Adeverinţa-tip nr. .......... din ................., cu elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, eliberată de Societatea Comercială "Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM" - S.A.***);
    - Decizia nr. ........ din ................, care certifică pierderea totală a capacităţii de muncă şi care atestă cauzele ce au determinat pierderea totală a capacităţii de muncă, conform Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare;
    - Decizia de pensie nr. ........ din ............... sau talonul de pensie;
    - alte acte necesare stabilirii pensiei.
    Între pensia din sistemul public de pensii, pensia de serviciu prevăzută de Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România şi pensia de serviciu prevăzută de Legea nr. 71/2016 optez pentru pensia cea mai avantajoasă.

    Data ....................
                                                       Semnătura
                                                     ..............

──────────
    *) Se completează numai de către persoanele care la data solicitării pensiei de serviciu sunt pensionare pentru limită de vârstă sau de invaliditate în sistemul public de pensii.
    **) Se completează şi se depun, după caz.
    ***) Adeverinţa-tip întocmită conform modelului din anexa nr. 5 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România şi a prevederilor Legii nr. 71/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi al ministrului muncii, familiei protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 596/1.308/2016.
──────────


    ANEXA 2
    (Anexa nr. 5 la normele metodologice)


    Societatea Comercială "Compania Naţională
    de Transporturi Aeriene Române TAROM" - S.A.
    CUI ............., nr. de ordine registrul comerţului .............
    Sediul: localitatea ......................
    str. ................... nr. .........
    Judeţul/Sectorul ..................................
    Telefon/Fax .......................................
    Nr. ........./.....................


                                 ADEVERINŢĂ-TIP
         pentru stabilirea/recalcularea pensiei de serviciu pentru piloţii
       instructori de avioane din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă,
                  conform Legii nr. 71/2016 pentru modificarea
        şi completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului
     aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România

    Adeverim prin prezenta că media veniturilor totale brute realizate în perioada*) ............... (12 luni), corespunzător ultimei funcţii la bord deţinute de personalul navigant din cadrul Societăţii Comerciale "Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM" - S.A., este de ................ lei.
    Prezenta adeverinţă este eliberată, ca urmare a solicitării înregistrate cu nr. ...../............ la Societatea Comercială "Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM" - S.A., domnului/doamnei ...................., domiciliat(ă) în localitatea ..............., str. ............... nr. ...., bl. ...., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul ........., judeţul ................, posesor/posesoare al/a actului de identitate BI/CI seria ..... nr ............, CNP |__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|, care deţine/a deţinut calitatea de personal aeronautic civil navigant profesionist în categoria de piloţi instructori avioane la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│Vârsta la data solicitării pensiei de serviciu (ani, luni) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Vechimea în activitate în calitate de personal aeronavigant (ani) │ │
│la data de .......... │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│80% din media veniturilor totale brute, utilizată la stabilirea │ │
│pensiei de serviciu, conform Legii nr. 71/2016 (lei) │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘


    Certificăm corectitudinea şi legalitatea datelor înscrise în prezenta adeverinţă.

          Conducătorul unităţii, Direcţia (serviciul) cu
           .................... atribuţii de salarizare-personal
                                                      ...............
          Director (Şef serviciu),
            ..................


──────────
    *) Se va completa cu perioada de 12 luni anterioare înregistrării cererii de stabilire a pensiei de serviciu sau, după caz, cu perioada de 12 luni anterioare înregistrării cererii de stabilire a pensiei de serviciu, conform Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, în cazul recalculării.
──────────


    ANEXA 3
    (Anexa nr. 6 la normele metodologice)


    Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă
    CUI ............, nr. de ordine registrul comerţului ...........
    Sediul: localitatea ......................
    str. ....................... nr. .........
    Judeţul/Sectorul .........................
    Telefon/Fax ..............................
    Nr. ......../................


                                   ADEVERINŢĂ
      privind vechimea în activitate în calitate de personal aeronavigant

    Adeverim prin prezenta că domnul/doamna .................., domiciliat(ă) în localitatea ............, str. ............. nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul ......, judeţul ........, posesor/posesoare al/a actului de identitate BI/CI seria .... nr. ........., CNP |__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|, deţine/a deţinut calitatea de personal aeronautic civil navigant profesionist în categoria de piloţi instructori avioane şi se încadrează la art. II din Legea nr. 71/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.
    Vârsta la data prezentei (ani, luni) .............
    Vechimea în activitate în calitate de personal aeronavigant (ani) ........ la data de ................, din care ............. (ani) în categoria de pilot instructor avioane.
    Certificăm corectitudinea şi legalitatea datelor înscrise în prezenta comunicare.

          Conducătorul unităţii, Direcţia (serviciul) cu
           .................... atribuţii de salarizare-personal
                                                      ...............
          Director (Şef serviciu),
            ..................


                                     ------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016