Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.308 din 2 iulie 2009  privind unele masuri pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, precum si pentru stingerea prin compensare sau restituire a sumelor reprezentand taxa pe valoarea adaugata aprobata prin decizia de rambursare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.308 din 2 iulie 2009 privind unele masuri pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, precum si pentru stingerea prin compensare sau restituire a sumelor reprezentand taxa pe valoarea adaugata aprobata prin decizia de rambursare

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 476 din 10 iulie 2009
ORDIN nr. 1.308 din 2 iulie 2009
privind unele mãsuri pentru soluţionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, precum şi pentru stingerea prin compensare sau restituire a sumelor reprezentând taxã pe valoarea adãugatã aprobatã prin decizia de rambursare
EMITENT: AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 476 din 10 iulie 2009


În temeiul prevederilor <>art. 12 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, şi ale <>art. 30 , <>116 , <>117 şi <>art. 228 alin. (2^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind <>Codul de procedurã fiscalã , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Pentru soluţionarea deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare se are în vedere principiul reglementat prin <>Metodologia de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare, aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.857/2007 , potrivit cãruia solicitãrile de rambursare se soluţioneazã, în ordinea cronologicã a înregistrãrii lor la organul fiscal, în termenul prevãzut de lege.
ART. 2
(1) În cazul în care, pentru obţinerea informaţiilor suplimentare, organul fiscal competent cu soluţionarea decontului cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare solicitã altor organe fiscale efectuarea unui control încrucişat potrivit <>art. 97 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind <>Codul de procedurã fiscalã , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, organul fiscal competent pentru efectuarea acestui control transmite rezultatele controlului în termen de 45 de zile de la solicitare.
(2) Termenul prevãzut la alin. (1) se poate prelungi, în cazuri justificate, cu 45 de zile de cãtre direcţia coordonatoare din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
(3) Prelungirea termenului de soluţionare se realizeazã pentru întreaga sumã solicitatã la rambursare şi nu poate opera pentru sume parţiale.
(4) Efectuarea de controale încrucişate, în scopul soluţionãrii deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare încadrate la risc fiscal mare, se planificã cu prioritate faţã de alte activitãţi de inspecţie fiscalã.
(5) Controlul încrucişat în vederea soluţionãrii deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare poate fi efectuat şi de cãtre comisarii Gãrzii Financiare, în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
ART. 3
(1) În cazul în care contribuabilul pentru care s-a emis o decizie de rambursare a taxei pe valoarea adãugatã înregistreazã obligaţii fiscale restante, organul fiscal competent efectueazã de îndatã compensarea acestora, întocmind în acest sens Nota privind compensarea obligaţiilor fiscale - cod M.F.P.-A.N.A.F. 14.13.41.99.
(2) În situaţia în care suma aprobatã la rambursare, înscrisã în decizia de rambursare a taxei pe valoarea adãugatã, este mai mare decât cuantumul obligaţiilor fiscale compensate, restituirea diferenţei se efectueazã în termenul prevãzut de lege.
ART. 4
(1) În conformitate cu dispoziţiile <>art. 30 alin. (1) din Codul de procedurã fiscalã , creanţele principale sau accesorii privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabililor pot fi cesionate numai dupã stabilirea lor potrivit legii.
(2) Cesiunea produce efecte faţã de organul fiscal competent în administrarea cedentului numai de la data la care aceasta a fost notificatã de cãtre cesionar, potrivit prevederilor <>art. 30 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã .
(3) Plãţile efectuate între organul fiscal şi contribuabilul cedent pânã la notificarea cesiunii sunt valabile. Dupã notificare, organul fiscal devine debitorul cesionarului, cedentul nemaiavând un drept de creanţã asupra bugetului pentru sumele înscrise în decizia de rambursare şi care au fãcut obiectul cesiunii.
(4) Potrivit dispoziţiilor <>art. 117 din Codul de procedurã fiscalã , operaţiunea de restituire de sume de la buget se realizeazã numai dupã compensarea eventualelor obligaţii fiscale înregistrate de cãtre contribuabil, astfel cã obiect al cesiunii pot reprezenta numai sumele efectiv de restituit contribuabilului cedent.
(5) În vederea corelãrii situaţiei contabile a cesionarului cu cea fiscalã existentã în evidenţa analiticã pe plãtitori, cesionarul, în cazul în care înregistreazã obligaţii fiscale restante, va depune, concomitent cu notificarea contractului de cesiune, şi o cerere de compensare a obligaţiilor fiscale restante, caz în care, potrivit prevederilor <>art. 122 alin. (1) lit. a) din Codul de procedurã fiscalã , data stingerii va fi data depunerii cererii de compensare la organul fiscal competent în administrarea cedentului.
(6) În cazul în care cesionarul, deşi înregistreazã obligaţii fiscale restante, nu depune cerere de compensare, data stingerii este data înregistrãrii operaţiunii de compensare de cãtre unitatea de trezorerie care deserveşte organul fiscal competent în administrarea cedentului, conform notei de compensare întocmite de cãtre acesta.
(7) În situaţia în care cesionarul încheie un contract de cesiune a dreptului de rambursare, îl notificã potrivit prevederilor legale şi depune concomitent şi o cerere de compensare a obligaţiilor sale restante, organul fiscal competent în administrarea cedentului, dupã compensarea eventualelor obligaţii fiscale înregistrate de cãtre acesta, va solicita, în scris, organului fiscal competent în administrarea cesionarului situaţia obligaţiilor fiscale restante înregistrate de cãtre cesionar şi va întocmi nota privind compensarea obligaţiilor fiscale - MFP-ANAF cod 14.13.41.99, în format hârtie, în 4 exemplare, pe care le va transmite unitãţii de trezorerie şi contabilitate publicã care deserveşte organul fiscal competent în administrarea cedentului. Data stingerii obligaţiilor fiscale restante ale cesionarului este data depunerii cererii de compensare.
(8) Dacã atât cedentul, cât şi cesionarul sunt administraţi de cãtre acelaşi organ fiscal, respectiv sunt arondaţi aceleiaşi unitãţi de trezorerie şi contabilitate publicã, aceasta, ca urmare a primirii notei de compensare, va întocmi nota contabilã prin care se sting obligaţiile cesionarului, va efectua informatic operaţiunea de compensare şi va restitui organului fiscal nota de compensare, în 3 exemplare, din care: un exemplar se va comunica cesionarului, un exemplar se va arhiva la dosarul fiscal al cedentului, iar cel de-al 3-lea exemplar se va arhiva la dosarul fiscal al cesionarului.
(9) Dacã cedentul şi cesionarul sunt arondaţi la unitãţi de trezorerie şi contabilitate publicã diferite, unitatea de trezorerie şi contabilitate publicã care deserveşte organul fiscal competent în administrarea cedentului, ca urmare a primirii notei de compensare, va întocmi ordine de platã în care se va înscrie la rubrica "cod fiscal plãtitor" codul fiscal al cedentului şi la rubrica "cod fiscal beneficiar" codul fiscal al cesionarului, cu indicarea conturilor bugetare corespunzãtoare, iar în rubrica "data plãţii" va înscrie data la care se sting obligaţiile bugetare ale cesionarului, prin derogare de la prevederile <>art. 5 lit. s) din Normele metodologice privind utilizarea şi completarea ordinului de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 246/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Dupã efectuarea compensãrii, unitatea de trezorerie şi contabilitate publicã la care este arondat cedentul va restitui 3 exemplare din nota de compensare organului fiscal competent, din care: un exemplar se comunicã cesionarului, un exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al cedentului, iar cel de-al 3-lea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al cesionarului.
(10) În situaţia în care contribuabilii nu doresc cesiunea dreptului de rambursare şi având în vedere cã un mare numãr al creditorilor contribuabililor care deţin drepturi de rambursare au domiciliul fiscal pe raza altor organe fiscale, se va constitui o bazã de date la nivel naţional referitoare la contribuabilii care deţin drepturi de rambursare, precum şi la creditorii acestora, necesarã identificãrii relaţiilor dintre aceştia în scopul înfiinţãrii popririlor pe venituri, respectiv al verificãrii valorii sumelor notificate faţã de nivelul obligaţiilor bugetare ale cesionarilor.
(11) Se aprobã modelul şi conţinutul formularelor prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentul ordin:
a) "Lista furnizorilor neachitaţi la data de ....", formular pe care îl depune la organul fiscal competent cedentul;
b) "Notificare privind cesionarea dreptului de restituire, conform <>art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind <>Codul de procedurã fiscalã, republicatã , cu modificãrile şi completãrile ulterioare", formular pe care îl depune la organul fiscal competent cesionarul.
(12) Formularele de la alin. (11) se depun în situaţia în care contribuabilii opteazã pentru aplicarea procedurii prevãzute în prezentul articol.
(13) Procedura de compensare şi/sau poprire efectuatã în condiţiile prezentului articol, în cazul în care contribuabilii în cauzã sunt administraţi de organe fiscale diferite, se va realiza prin schimb de informaţii între organe fiscale, potrivit prevederilor <>art. 51 din Codul de procedurã fiscalã .
ART. 5
Activitatea de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã, indiferent de categoria de risc în care acestea au fost încadrate, se monitorizeazã de conducãtorii unitãţilor fiscale, precum şi de directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi de la nivelul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, şi de directorul general şi directorii generali adjuncţi ai Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, pentru contribuabilii aflaţi în sfera de administrare, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Direcţia generalã de tehnologia informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
ART. 6
(1) Directorii coordonatori ai direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene dispun mãsurile necesare pentru ca unitãţile fiscale din subordine sã actualizeze baza de date localã pentru deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare.
(2) Baza de date localã organizatã potrivit ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã se actualizeazã de îndatã, pe mãsurã ce în procesul de soluţionare a solicitãrilor de rambursare sunt parcurse etapele procedurale.
(3) Conducãtorii unitãţilor fiscale desemneazã persoane responsabile din rândul funcţionarilor publici cu atribuţii în soluţionarea deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã, pentru asigurarea actualizãrii bazei de date locale, astfel încât aceasta sã reflecte situaţia realã, în vederea informãrii corecte a conducerii ministerului şi a agenţiei.
ART. 7
(1) Dispoziţiile prezentului ordin sunt aplicabile atât deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare aflate în curs de soluţionare la organele fiscale competente la data intrãrii în vigoare a acestui act normativ, cât şi deconturilor care se depun dupã aceastã datã.
(2) În sensul art. 1, deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare aflate în curs de soluţionare la data intrãrii în vigoare a acestui act normativ, cu termenul de soluţionare întârziat, se soluţioneazã cu prioritate, în ordinea vechimii acestora, începând cu cele mai vechi, pânã la eliminarea stocului de astfel de deconturi.
ART. 8
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 9
Referirile la <>Codul de procedurã fiscalã din cuprinsul prezentului ordin reprezintã trimiteri la Codul de procedurã fiscalã.
ART. 10
Direcţia generalã proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generalã de reglementare a colectãrii creanţelor bugetare, Direcţia generalã coordonare inspecţie fiscalã, Direcţia generalã de planificare strategicã şi monitorizare a realizãrii creanţelor bugetare, Direcţia generalã de tehnologia informaţiei, Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili şi direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.


Preşedintele Agenţiei Naţionale
de Administrare Fiscalã,
Sorin Blejnar


Bucureşti, 2 iulie 2009.
Nr. 1.308.


ANEXA 1

LISTA
furnizorilor neachitaţi la data de ........

1. Denumirea solicitantului ............
2. Codul de identificare fiscalã ............
3. Adresa: judeţul ....., localitatea ......, str. ..... nr. ..., bl. ...., sc. ...., ap. ....


┌────┬─────────┬─────────────────────┬──────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ │Codul de identificare│ Domiciliul fiscal │ Valoarea │
│crt.│Denumirea│ fiscalã ├───────┬───────────┬──────┤obligaţiilor │
│ │ │ │Judeţul│Localitatea│Adresa│ neachitate │
├────┼─────────┼─────────────────────┼───────┼───────────┼──────┼──────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────────────────┼───────┼───────────┼──────┼──────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────────────────┼───────┼───────────┼──────┼──────────────┤
│... │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────────────────┼───────┼───────────┼──────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴─────────────────────┴───────┴───────────┴──────┴──────────────┘



Numele şi prenumele .........., funcţia ......................
Semnãtura şi ştampila ........................................


ANEXA 2

NOTIFICARE
privind cesionarea dreptului de restituire, conform <>art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind <>Codul de procedurã fiscalã, republicatã , cu modificãrile şi completãrile ulterioare

1. Denumirea cesionarului ......................................
2. Codul de identificare fiscalã ...............................
3. Domiciliul fiscal: judeţul ......, localitatea ....., str. ... nr. ..., bl. ..., sc. ..., ap. ...

În baza <>art. 30 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind <>Codul de procedurã fiscalã , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vã notificãm cesiunea creanţelor fiscale în sumã de ..................., reprezentând dreptul de restituire cesionat de cãtre:


┌────┬─────────┬──────────────┬──────────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ │ Codul de │ Domiciliul fiscal │ Obligaţii bugetare │
│crt.│Denumirea│identificare ├───────┬───────────┬──────┼──────────┬──────────┤
│ │ │ fiscalã │Judeţul│Localitatea│Adresa│ Tip* │ Suma │
├────┼─────────┼──────────────┼───────┼───────────┼──────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────────┼───────┼───────────┼──────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────────┼───────┼───────────┼──────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────┴──────────────┴───────┴───────────┴──────┴──────────┼──────────┤
│ TOTAL │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘



____________
*) Tip: 1 - obligaţii fiscale datorate bugetului de stat, care se plãtesc în cont unic (anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 privind impozitele, contribuţiile şi alte sume reprezentând creanţe fiscale, care se plãtesc de contribuabili într-un cont unic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare);
2 - obligaţii fiscale datorate bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, care se plãtesc în cont unic (anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 , cu modificãrile si completãrile ulterioare);
3 - TVA;
4 - accize;
5 - altele (detaliat).


Numele şi prenumele ..............., funcţia .................
Semnãtura şi ştampila ........................................


__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016