Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.302 din 27 aprilie 2012  privind masurile de refacere si conservare a populatiilor de sturioni din habitatele piscicole naturale si dezvoltarea acvaculturii de sturioni in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.302 din 27 aprilie 2012 privind masurile de refacere si conservare a populatiilor de sturioni din habitatele piscicole naturale si dezvoltarea acvaculturii de sturioni in Romania

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 300 din 7 mai 2012

    Având în vedere referatele de aprobare nr. 3.095 din 24 aprilie 2012 al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvaculturã şi nr. 160.342 din 26 aprilie 2012 al Direcţiei biodiversitãţii din cadrul Ministerului Mediului şi Pãdurilor,
    în temeiul:
    - art. 10 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 317/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - Recomandãrii nr. 819 din 7 martie 2012 a Autoritãţii Ştiinţifice CITES, respectiv Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunãrii" - I.N.C.D.D.D. Tulcea;
    - art. 37 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sãlbatice, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 49/2011;
    - art. 7 lit. A.g) din Hotãrârea Guvernului nr. 545/2010 privind organizarea, structura şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvaculturã, cu modificãrile ulterioare;
    - art. 7 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi al art. 15 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.635/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale şi ministrul mediului şi pãdurilor emit urmãtorul ordin:

    ART. 1
    (1) Obiectul prezentului ordin îl constituie asigurarea conservãrii populaţiilor de sturioni aflate în diverse grade de periclitare şi dezvoltarea acvaculturii de sturioni în apele naturale de pe teritoriul României.
    (2) Speciile de sturioni la care face referire alin. (1) sunt:
    a) viza (Acipenser nudiventris) - specie critic periclitatã;
    b) nisetru (Acipenser gueldenstaedti) - specie critic periclitatã;
    c) pãstruga (Acipenser stellatus) - specie critic periclitatã;
    d) cega (Acipenser ruthenus) - specie vulnerabilã;
    e) morun (Huso huso) - specie critic periclitatã.
    ART. 2
    Scopul prezentului ordin este asigurarea conservãrii şi refacerii populaţiilor de sturioni din speciile prezentate la art. 1 alin. (2), prin interzicerea temporarã a pescuitului în scop comercial şi instituirea unor mãsuri speciale de dezvoltare a acvaculturii sturionilor.
    ART. 3
    (1) Pentru conservarea populaţiilor de sturioni, începând cu data publicãrii prezentului ordin se interzic:
    a) pescuitul în scop comercial al speciilor de sturioni;
    b) comercializarea produselor şi subproduselor (carne, caviar şi produse obţinute din acesta, icre embrionate) obţinute de la sturioni capturaţi pe teritoriul României;
    c) folosirea oricãror unelte sau echipamente de pescuit sturioni, inclusiv ohane şi carmace, în zonele de pescuit din apele naturale româneşti.
    (2) Exemplarele de sturioni capturate accidental sunt redate în mediul natural, indiferent de starea acestora.
    ART. 4
    Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunãrii" - I.N.C.D.D.D. Tulcea din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului are calitatea de Autoritate Ştiinţificã CITES pentru Acipenseriforme a României.
    ART. 5
    (1) Autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului şi pãdurilor şi autoritatea publicã centralã pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã pot adopta programe de repopulare şi/sau pentru popularea de susţinere cu puiet de sturioni din speciile prevãzute la art. 1 alin. (2), a cãror reproducere în mediul natural este deficitarã, la propunerea Autoritãţii Ştiinţifice CITES pentru Acipenseriforme, a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunãrii din subordinea Ministerului Mediului şi Pãdurilor, denumitã în continuare ARBDD, şi a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvaculturã din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, denumitã în continuare ANPA.
    (2) Principalul obiectiv al programelor de repopulare şi/sau pentru popularea de susţinere cu puiet de sturioni este asigurarea conservãrii populaţiilor de sturioni şi a menţinerii diversitãţii genetice a acestora prin stabilirea numãrului de exemplare vii, a modului de capturare şi utilizare a reproducãtorilor vii de sturioni, a metodelor de reproducere artificialã, a modului de înregistrare şi marcare a reproducãtorilor şi puietului de sturioni pentru repopulare şi/sau populare de susţinere.
    ART. 6
    Condiţiile în care se realizeazã pescuitul sturionilor vii în vederea folosirii acestora în scopul reproducerii artificiale pentru obţinerea de puiet pentru acvaculturã şi popularea şi/sau repopularea de susţinere a habitatelor piscicole naturale sunt stabilite de cãtre autoritatea publicã centralã pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã împreunã cu autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului şi pãdurilor, în baza unor reglementãri specifice
    ART. 7
    Metoda utilizatã pentru reproducerea artificialã a sturionilor trebuie sã garanteze menţinerea în stare vie a reproducãtorilor, astfel încât aceştia sã poatã fi redaţi mediului natural din care au fost capturaţi, în maximum 14 zile de la recoltarea materialului de reproducere; operaţiunea de redare în mediul natural se va efectua numai în prezenţa reprezentanţilor administratorului resurselor acvatice vii şi va fi consemnatã într-un proces-verbal.
    ART. 8
    Autoritatea publicã centralã pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã împreunã cu autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului şi pãdurilor vor stabili necesarul de puiet pentru perioada urmãtoare, pe specii şi vârste, atât pentru popularea anualã a bazinului Dunãrii cât şi pentru cerinţele de acvaculturã, pe baza propunerii Autoritãţii Ştiinţifice CITES, în conformitate cu rezultatele activitãţilor de cercetare şi monitorizare a stãrii populaţiilor de sturioni din bazinul Dunãrii. În funcţie de necesarul de puiet stabilit se va stabili şi numãrul de reproducãtori propus a se captura anual pentru realizarea programului.
    ART. 9
    (1) Urmãrirea rezultatelor obţinute prin implementarea programelor prevãzute la art. 5 alin. (1) se realizeazã de Staţia pentru Monitorizarea Peştilor Migratori din Dunãre, denumitã în continuare SMPMD, din cadrul ARBDD, situatã la Isaccea (km 100), în colaborare cu Autoritatea ştiinţificã CITES pentru Acipenseriforme.
    (2) Activitãţile SMPMD se desfãşoarã în baza unui protocol de colaborare între ARBDD şi Autoritatea Ştiinţificã CITES pentru Acipenseriforme.
    (3) SMPMD funcţioneazã şi cu participarea specialiştilor din ţãrile riverane Dunãrii inferioare care administreazã, în comun, sub auspiciile CITES, populaţiile de sturioni din nord-vestul Mãrii Negre şi Dunãrea inferioarã.
    (4) SMPMD efectueazã monitorizarea continuã a programelor prevãzute la art. 5 alin. (1) pe baza datelor preluate din autorizaţiile speciale, din fişele de capturã şi din registrele de evidenţã, documente care se transmit, în copie, de filialele locale ale ANPA, lunar, pânã în ziua a 10-a a lunii urmãtoare celei de raportare.
    (5) Rapoartele SMPMD se comunicã autoritãţii publice centrale pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã, autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pãdurilor, Secretariatului CITES şi altor autoritãţi publice interesate.
    (6) Autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului şi pãdurilor asigurã suportul financiar necesar Autoritãţii Ştiinţifice CITES pentru Acipenseriforme a României în vederea realizãrii de studii ştiinţifice pentru evaluarea stãrii populaţiilor de sturioni.
    ART. 10
    Rezultatele monitorizãrii efectuate de SMPMD se consemneazã într-un raport anual care va fi comunicat autoritãţilor şi instituţiilor interesate, precum şi Secretariatului CITES.
    ART. 11
    Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sancţioneazã potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 317/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sãlbatice, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 49/2011.
    ART. 12
    Mãsurile instituite prin prezentul ordin sunt valabile pânã la data de 31 decembrie 2015.
    ART. 13
    Toate cheltuielile generate de aplicarea prezentului ordin se vor efectua în limitele aprobate anual cu aceastã destinaţie, în condiţiile legii.
    ART. 14
    La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale şi al ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 262/330/2006 privind conservarea populaţiilor de sturioni din apele naturale şi dezvoltarea acvaculturii de sturioni din România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 385 din 4 mai 2006, se abrogã.
    ART. 15
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

               Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                              Stelian Fuia

                     Ministrul mediului şi pãdurilor,
                               Attila Korodi

                                ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016