Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.285 din 8 aprilie 2011  privind retinerea contributiilor la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in cazul pensionarilor sistemului public de pensii din Romania avand resedinta sau domiciliul declarat pe teritoriul altui stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.285 din 8 aprilie 2011 privind retinerea contributiilor la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in cazul pensionarilor sistemului public de pensii din Romania avand resedinta sau domiciliul declarat pe teritoriul altui stat

EMITENT: CASA NATIONALA DE PENSII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 286 din 22 aprilie 2011

    Având în vedere Referatul de aprobare nr. 162/G.M. din 5 aprilie 2011 al secretarului general al Casei Naţionale de Pensii Publice şi al directorului general al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. D.G. 1.382 din 31 martie 2011,
    ţinând cont de dispoziţiile instrumentelor juridice cu caracter internaţional în domeniul coordonãrii sistemelor de securitate socialã pe care România le aplicã, şi anume ale:
    - Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi, cu lucrãtorii care desfãşoarã activitãţi independente şi cu membrii familiilor acestora care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii;
    - Regulamentului (CEE) nr. 574/72 al Consiliului din 21 martie 1972 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu salariaţii şi cu membrii familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii;
    - Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 166 din 30 aprilie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 284 din 30 octombrie 2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    precum şi ale acordurilor bilaterale în domeniul securitãţii sociale la care România este parte, cu prevederi pentru asigurarea de boalã - maternitate,
    în temeiul prevederilor:
    - art. 138 lit. h) şi art. 139 lit. a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - art. 211 alin. (1), (1^1) şi (2), art. 213 alin. (2) lit. h), art. 257 alin. (2^2), art. 260 alin. (1) lit. a^1) şi art. 266 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emit urmãtorul ordin:

    ART. 1
    În vederea analizãrii situaţiei pensionarilor sistemului public de pensii care au reşedinţa pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat membru al Spaţiului Economic European sau al Elveţiei, din punctul de vedere al asigurãrii la sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi al plãţii contribuţiei la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate din România, denumit în continuare Fond, casele teritoriale de pensii competente transmit solicitanţilor de drepturi de pensie, dupã înregistrarea cererii de pensionare, o notificare prin intermediul cãreia sã se reglementeze statutul de asigurat al persoanelor în cauzã pentru asigurãrile sociale de sãnãtate. Modelul notificãrii este prevãzut în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    În situaţia în care solicitantul de drepturi de pensie prevãzut la art. 1 face dovada cã este asigurat pentru asigurãrile sociale de sãnãtate în statul de reşedinţã sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau în Elveţia, acesta va fi exceptat de la plata contribuţiilor la Fond prevãzute de lege, sub rezerva dobândirii calitãţii de pensionar al sistemului public de pensii din România şi dacã solicitã în mod expres acest lucru, prin completarea rubricii 3 din partea B a notificãrii prevãzute la art. 1.
    ART. 3
    În situaţia în care solicitantul de drepturi de pensie prevãzut la art. 1 declarã cã nu este asigurat pentru asigurãrile sociale de sãnãtate în statul de reşedinţã sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau în Elveţia, acesta datoreazã contribuţii la Fond, în conformitate cu prevederile legale, odatã cu dobândirea calitãţii de pensionar al sistemului public de pensii din România.
    ART. 4
    În vederea analizãrii situaţiei pensionarilor sistemului public de pensii care au reşedinţa pe teritoriul unui stat cu care România aplicã un acord bilateral de securitate socialã cu prevederi pentru asigurarea de boalã - maternitate şi fac obiectul respectivului acord, casele teritoriale de pensii competente transmit solicitanţilor de drepturi de pensie, dupã înregistrarea cererii de pensionare, notificarea prevãzutã la art. 1.
    ART. 5
    În situaţia în care solicitantul de drepturi de pensie prevãzut la art. 4 face dovada cã este asigurat pentru asigurãrile sociale de sãnãtate în statul de reşedinţã, acesta va fi exceptat de la plata contribuţiilor la Fond prevãzute de lege, sub rezerva dobândirii calitãţii de pensionar al sistemului public de pensii din România şi dacã solicitã în mod expres acest lucru, prin completarea rubricii 3 din partea B a notificãrii prevãzute la art. 1.
    ART. 6
    În situaţia în care solicitantul de drepturi de pensie prevãzut la art. 4 declarã cã nu este asigurat pentru asigurãrile sociale de sãnãtate în statul de reşedinţã, acesta datoreazã contribuţii la Fond, în conformitate cu prevederile legale, odatã cu dobândirea calitãţii de pensionar al sistemului public de pensii din România.
    ART. 7
    Prin excepţie de la dispoziţiile art. 4-6, solicitanţii de drepturi de pensie care au domiciliul pe teritoriul Turciei şi care fac obiectul Acordului dintre România şi Republica Turcia în domeniul securitãţii sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999, ratificat prin Legea nr. 551/2002, datoreazã contribuţii la Fond, în conformitate cu prevederile legale, odatã cu dobândirea calitãţii de pensionar al sistemului public de pensii din România.
    ART. 8
    În aplicarea art. 2 şi 5, solicitanţii de drepturi de pensie în cauzã au obligaţia de a prezenta documente care fac dovada calitãţii de asigurat pentru asigurãrile sociale de sãnãtate în statul respectiv.
    ART. 9
    În vederea analizãrii situaţiei pensionarilor sistemului public de pensii care au domiciliul declarat pe teritoriul unui stat cu care România nu aplicã niciun instrument juridic cu caracter internaţional în domeniul securitãţii sociale cu prevederi pentru asigurarea de boalã - maternitate, casele teritoriale de pensii competente transmit solicitanţilor de drepturi de pensie, dupã înregistrarea cererii de pensionare, notificarea prevãzutã în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 10
    (1) Din momentul în care pensionarilor sistemului public de pensii din România nu li se mai reţine contribuţia la Fond, calculatã asupra veniturilor din pensia cuvenitã din acest sistem, aceştia nu mai au calitatea de persoane asigurate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate din România.
    (2) Începând cu aceeaşi datã, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate acestora pe teritoriul României nu se mai deconteazã din Fond.
    ART. 11
    Notificarea prevãzutã la art. 1, respectiv la art. 9, semnatã de solicitant în partea B, şi documentele prevãzute la art. 8, dupã caz, vor fi transmise de acesta casei de asigurãri de sãnãtate din raza casei teritoriale de pensii competente, prin orice mijloace de comunicare (poştã, e-mail, fax, reprezentant legal etc.). Documentele transmise de solicitanţi vor fi analizate de casa de asigurãri de sãnãtate în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii.
    ART. 12
    În prima zi lucrãtoare a fiecãrei luni, casele de asigurãri de sãnãtate vor transmite caselor teritoriale de pensii competente care au emis notificãrile prevãzute la art. 1, respectiv la art. 9, prin fişiere de tip dbf, lista persoanelor, ale cãror documente au fost comunicate de solicitanţi şi prelucrate de casele de asigurãri de sãnãtate, care vor fi exceptate de la plata contribuţiilor la Fond, respectiv lista persoanelor care trebuie reintroduse în evidenţele informatice ale asiguraţilor la Fond, conţinând urmãtoarele informaţii: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal atribuit de Ministerul Administraţiei şi Internelor, respectiv de Casa Naţionalã de Pensii Publice (dacã existã), ţara de reşedinţã, respectiv de domiciliu, dupã caz.
    ART. 13
    Data de la care îşi produce efectele notificarea transmisã de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate conform prevederilor art. 12 este prima zi lucrãtoare a lunii urmãtoare celei în care a fost înregistrat fişierul de tip dbf de cãtre casa teritorialã de pensii competentã, dar nu mai devreme de data stabilirii drepturilor de pensie cuvenite din sistemul public de pensii din România.
    ART. 14
    (1) Data menţionatã la art. 13 va fi confirmatã de cãtre casele teritoriale de pensii competente Casei Naţionale de Pensii Publice, prin trimiterea unui fişier de tip dbf care va conţine urmãtoarele informaţii:
    1. Cod numeric personal;
    2. Nume şi prenume;
    3. Stare;
    4. Data stãrii;
    5. Identificare dosar doveditor - nr. dosar/cod CTP;
    6. Data stabilirii pensiei;
    7. Tip pensie.
    (2) În cazul persoanelor care vor fi exceptate de la plata contribuţiilor la Fond, fişierul va conţine la câmpul "Stare" menţiunea "nerezident" şi la câmpul "Data stãrii" se va indica data de la care persoanei în cauzã nu i se mai reţin contribuţiile la Fond.
    (3) Datele prevãzute la alin. (1) şi (2) vor fi centralizate la nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice şi comunicate Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, prin acelaşi fişier, în vederea scoaterii, respectiv a reintroducerii în evidenţele informatice ale asiguraţilor în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate din România.
    ART. 15
    Punerea/Reluarea în platã a drepturilor de pensie de cãtre casa teritorialã de pensii competentã nu este condiţionatã de transmiterea datelor prevãzute la art. 12.
    ART. 16
    Casele teritoriale de pensii au obligaţia calculãrii, reţinerii şi virãrii contribuţiilor la Fond în cazul tuturor beneficiarilor sistemului public de pensii din România, în conformitate cu prevederile legale, cu excepţia celor pentru care casele de asigurãri de sãnãtate au notificat exceptarea de la platã conform prevederilor art. 12.
    ART. 17
    (1) Dispoziţiile prezentului ordin se aplicã şi persoanelor care la data intrãrii în vigoare a acestuia au calitatea de pensionari în platã ai sistemului public de pensii din România. În cazul acestora, casele teritoriale de pensii în evidenţa cãrora se aflã pensionarii cu reşedinţa sau domiciliul declarat pe teritoriul altor state le vor transmite beneficiarilor de drepturi de pensie notificarea prevãzutã la art. 1, respectiv la art. 9, în vederea reglementãrii statutului de asigurat al persoanelor în cauzã pentru asigurãrile sociale de sãnãtate.
    (2) Notificãrile prevãzute la alin. (1) se transmit atât ca urmare a consultãrii bazelor de date ale caselor teritoriale de pensii, cât şi la cererea persoanelor în cauzã.
    ART. 18
    Pensionarii sistemului public de pensii sunt obligaţi sã comunice caselor de asigurãri de sãnãtate orice schimbare în situaţia proprie de naturã sã conducã la modificarea statutului de asigurat pentru asigurãrile sociale de sãnãtate cu efecte asupra obligaţiei de platã a contribuţiilor la Fond, în termen de 15 zile de la data apariţiei acesteia.
    ART. 19
    Îndrumarea metodologicã cu privire la exceptarea de la plata contribuţiilor la Fond este asiguratã de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate.
    ART. 20
    Dispoziţiile prezentului ordin sunt opozabile caselor de pensii sectoriale, în conformitate cu prevederile art. 132 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 21
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice,
                            Domnica-Doina Pârcãlabu

                          Preşedintele Casei Naţionale
                           de Asigurãri de Sãnãtate,
                              Nicolae-Lucian Duţã

    ANEXA 1

    PARTEA A*)

        [STEMÃ] ROMÂNIA
                             CASA JUDEŢEANÃ DE PENSII ............/
                             CASA DE PENSII A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI


    Nr. .... din ....

                                   NOTIFICARE

    Stimatã doamnã/Stimate domnule .......................,
    Având în vedere Cererea/Decizia dumneavoastrã privind acordarea drepturilor de pensie cuvenite din sistemul public de pensii din România, înregistratã sub nr. ... din ....., vã aducem la cunoştinţã cã odatã cu stabilirea drepturilor de pensie datoraţi, potrivit prevederilor legale din România, contribuţia lunarã pentru asigurãrile sociale de sãnãtate.
    În vederea reglementãrii situaţiei dumneavoastrã, vã rugãm sã completaţi declaraţia prevãzutã în partea B şi sã o transmiteţi, în cel mai scurt timp posibil, împreunã cu eventualele dovezi ale calitãţii de asigurat, casei de asigurãri de sãnãtate competente ale cãrei coordonate le regãsiţi mai jos**).
    Vã informãm cã, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.285/437/2011 privind reţinerea contribuţiilor la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate în cazul pensionarilor sistemului public de pensii din România având reşedinţa sau domiciliul declarat pe teritoriul altui stat, pânã la notificarea de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate competentã cu privire la exceptarea dumneavoastrã, în baza documentelor pe care urmeazã sã le transmiteţi conform paragrafului anterior, de la plata contribuţiilor la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, avem obligaţia de a vã calcula, de a vã reţine şi de a vã vira contribuţiile lunare de asigurãri sociale de sãnãtate, în condiţiile prevãzute de lege.

    Data .........

                              Director executiv,
                            ....................

    Doamnei/Domnului .....................
    Adresa ...............................

---------
    *) Se completeazã de cãtre casa teritorialã de pensii în evidenţa cãreia s-a constituit dosarul de pensie.
    **) Declaraţia se transmite casei de asigurãri de sãnãtate din România, personal, prin reprezentant legal, poştã, e-mail, fax, la urmãtoarele coordonate de contact: .........

    PARTEA B*)

                        DECLARAŢIE PE PROPRIA RÃSPUNDERE
            referitoare la calitatea de asigurat pentru asigurãrile
             sociale de sãnãtate, în cazul pensionarilor sistemului
                public de pensii din România care au reşedinţa
                      în alte state cu care România aplicã
                 instrumente juridice cu caracter internaţional
                       în domeniul securitãţii sociale cu
              prevederi pentru asigurãrile de boalã - maternitate

    1. Subsemnatul(a), ......., codul numeric personal ......, având reşedinţa în localitatea ........, cod ......, str. ....... nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/provincia/departamentul/regiunea ......, ţara ....., posesor(posesoare) al(a) actului de identitate (carte de identitate, paşaport etc.) .... seria ... nr. ..., eliberat de ...... la data de ....., nãscut(ã) la data de .... în localitatea/judeţul/provincia/departamentul/regiunea ......, fiul (fiica) lui ..... şi al(a) ..........,
--------
    *) Se completeazã de cãtre solicitantul/titularul drepturilor de pensie cuvenite din sistemul public de pensii din România.

    declar pe propria rãspundere, sub sancţiunile prevãzute de Codul penal al României pentru declaraţii neadevãrate, cã:
    [] sunt asigurat pentru asigurãrile sociale de sãnãtate în statul de reşedinţã/alt stat ....... (a se indica statul respectiv)*)
    [] nu sunt asigurat pentru asigurãrile sociale de sãnãtate în statul de reşedinţã/alt stat*)
    2. Anexez la prezenta declaraţie urmãtorul document/urmãtoarele documente din care rezultã calitatea de asigurat pentru asigurãrile sociale de sãnãtate în ...... (se va indica statul):
    a)
    ................................................................;
    b)
    ................................................................;
    c)
    ................................................................;
    3. Având în vedere cã sunt asigurat pentru asigurãrile sociale de sãnãtate în statul de reşedinţã/alt stat .......( a se indica statul respectiv),
    [] solicit*)
    [] nu solicit*)
    exceptarea de la plata contribuţiei lunare pentru asigurãrile sociale de sãnãtate în România.
    4. Mã oblig a anunţa, în termen de 15 zile calendaristice, casa de asigurãri de sãnãtate competentã din România cu privire la orice schimbare ce va surveni în cele declarate mai sus, în caz contrar fiind pe deplin responsabil de consecinţele inacţiunii mele.

    Am completat şi am citit cu atenţie conţinutul declaraţiei de mai sus, dupã care am semnat.

                Data ......... Semnãtura, .............

---------
    *) Se va bifa obligatoriu cãsuţa corespunzãtoare.

    ANEXA 2

    PARTEA A*)

         [STEMÃ] ROMÂNIA
                            CASA JUDEŢEANÃ DE PENSII .........../
                            CASA DE PENSII A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

    Nr. .... din ......

                                   NOTIFICARE

    Stimatã doamnã/Stimate domnule ...............

    Având în vedere Cererea/Decizia dumneavoastrã privind acordarea drepturilor de pensie cuvenite din sistemul public de pensii din România, înregistratã sub nr. ... din ......, vã aducem la cunoştinţã cã odatã cu stabilirea drepturilor de pensie datoraţi, potrivit prevederilor legale din România, contribuţia lunarã pentru asigurãrile sociale de sãnãtate.
    În vederea reglementãrii situaţiei dumneavoastrã, vã rugãm sã completaţi declaraţia pe propria rãspundere prevãzutã în partea B şi sã o transmiteţi, în cel mai scurt timp posibil, casei de asigurãri de sãnãtate competente ale cãrei coordonate le regãsiţi mai jos**).
    Vã informãm cã, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.285/437/2011 privind reţinerea contribuţiilor la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate în cazul pensionarilor sistemului public de pensii din România având reşedinţa sau domiciliul declarat pe teritoriul altui stat, pânã la notificarea de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate competentã din România cu privire la exceptarea dumneavoastrã, în baza declaraţiei pe propria rãspundere pe care urmeazã sã o transmiteţi, conform paragrafului anterior, de la plata contribuţiilor la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, avem obligaţia de a vã calcula, de a vã reţine şi de a vã vira contribuţiile lunare de asigurãri sociale de sãnãtate, în condiţiile prevãzute de lege.

    Data .........

                               Director executiv,
                            ........................

    Doamnei/Domnului ...........
    Adresa .....................

-----------
    *) Se completeazã de cãtre casa teritorialã de pensii în evidenţa cãreia s-a constituit dosarul de pensie.
    **) Declaraţia se transmite casei de asigurãri de sãnãtate din România personal, prin reprezentant legal, poştã, e-mail, fax, la urmãtoarele coordonate de contact: ........ .

    PARTEA B*)

                        DECLARAŢIE PE PROPRIA RÃSPUNDERE
          în vederea reglementãrii statutului de asigurat în sistemul
            de asigurãri sociale de sãnãtate în cazul pensionarilor
         sistemului public de pensii din România cu domiciliul declarat
                            pe teritoriul altui stat

    1. Subsemnatul(a), ......, codul numeric personal ......, având domiciliul în localitatea ......., cod ...., str. ....... nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/provincia/departamentul/regiunea ....., ţara ......, posesor(posesoare) al(a) actului de identitate (carte de identitate, paşaport etc.) ...... seria ... nr. ..., eliberat de ..... la data de ......, nãscut(ã) la data de ... în localitatea/judeţul/provincia/departamentul/regiunea ........, fiul (fiica) lui ...... şi al(a) .......,
    declar pe propria rãspundere, sub sancţiunile prevãzute de Codul penal al României pentru declaraţii neadevãrate, cã nu am domiciliul pe teritoriul României.
    2. Mã oblig a anunţa, în termen de 15 zile calendaristice, casa de asigurãri de sãnãtate competentã din România cu privire la orice schimbare ce va surveni în cele declarate mai sus, în caz contrar fiind pe deplin responsabil de consecinţele inacţiunii mele.

    Am completat şi am citit cu atenţie conţinutul declaraţiei de mai sus, dupã care am semnat.

           Data ........ Semnãtura,
                                        .................

-----------
    *) Se completeazã de cãtre solicitantul/titularul drepturilor de pensie cuvenite din sistemul public de pensii din România cu domiciliul declarat într-un stat cu care România nu aplicã niciun instrument juridic cu caracter internaţional în domeniul securitãţii sociale cu prevederi pentru asigurarea de boalã - maternitate.

                                  ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016